Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-01-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπουργός Εξωτερικών - Δηλώσεις
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Κύπρος - Εσθονία - Συμφωνίες
  • [04] Τ/Κ - κράτηση - αρχαιοκαπηλία
  • [05] Βουλή - τροποποίηση εκλογικού νόμου
  • [06] Αντιπροσωπεία Κογκρέσου - Επίσκεψη
  • [07] Ευρωβουλευτές - Βρετανία
  • [08] Βραβείο εξαγωγών - Πρόεδρος - απονομές

  • [01] Υπουργός Εξωτερικών - Δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,14/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Λευκωσία και Αθήνα επεξεργάστηκαν τα πολιτικά μέτρα που θα ληφθούν εάν η Τουρκία προχωρήσει στις απειλές της εναντίον της Κύπρου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, στην Αθήνα, την περασμένη βδομάδα.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο ίδιος ο ΥΠΕΞ, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι "έχουμε συζητήσει τρόπους αντίδρασης, αναλόγως των πολιτικών μέτρων που η Τουρκία πιθανόν να αποφασίσει να υλοποιήσει".

    Πρόσθεσε ότι "έχουμε προχωρήσει σε περαιτέρω επεξεργασία, τουλάχιστον πάνω σ' αυτήν την προοπτική" και τόνισε ότι Κύπρος και Ελλάδα "νοιώθουμε αρκετά ήσυχοι ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, όπως και αυτή εξελιχθεί".

    Σε παρατήρηση ότι η Τουρκία απειλεί και με στρατιωτικά μέτρα και σε ερώτηση πώς θα αντιμετωπιστούν, ο κ. Κασουλίδης παρέπεμψε στο Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

    "Υπάρχει το Δόγμα, γι' αυτό έχει γίνει ακριβώς, για να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο κατά τον πλέον αποφασιστικό τρόπο", ανέφερε συγκεκριμένα.

    Εξάλλου, ο ΥΠΕΞ δήλωσε ότι οι δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς για το αεροδρόμιο στο κατεχόμενο Λευκόνοικο "δεν μας φοβίζουν" σημπληρώνοντας ότι η βάση Λευκονοίκου κατασκευάστηκε γι'αυτό το σκοπό.

    Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή συμφωνία που υπέγραψαν η Τουρκία και το ψευδοκράτος βάσει της οποίας οι Τ/Κ θα μπορούν να αντιπροσωπεύουν την Αγκυρα στο εξωτερικό, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "είναι κάτι το οποίο είχε λεχθεί και στο παρελθόν, ότι Τ/Κ θα συμμετέχουν σε αντιπροσωπείες της Τουρκίας".

    "Αυτό υπονοεί, κατά κάποιον τρόπο, και μια απόφαση από πλευράς των κατοχικών αρχών ότι η προσπάθειά τους για διεθνή αναγνώριση σαν κράτος βαίνει επί ματαίω και προσπαθούν να ανεύρουν άλλους τρόπους και για να δείξουν ότι λαμβάνουν κάποια μέτρα".

    ΒΑΣΗ ΠΑΦΟΥ - ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ

    Στις δηλώσεις του, ο ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι η βάση της Πάφου δεν θα χρησιμοποιηθεί "παρά μόνον εάν υπάρξει από πλευράς Τούρκων εγχείρημα προέλασης στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας". Οπως είπε, "αυτή είναι η θέση μας επί του παρόντος όσον αφορά την αμυντική μας ικανότητα".

    Αναφερόμενος στις προχθεσινές παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου από τουρκικά μαχητικά, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι "ασφαλώς αυτές θα καταγγελθούν δια της διπλωματικής οδού".

    "Δεν νομίζω ότι μπορεί να πιστεύει κανείς ότι η παραβίαση του εναερίου χώρου για σκοπούς φωτογράφισης συνεπάγεται κατάρριψη αεροπλάνου", πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση εάν μετά την παράδοση της Βάσης και στο πλαίσιο του Δόγματος, θα γίνονται αναχαιτίσεις των τουρκικών πολεμικών, ο κ. Κασουλίδης απάντησε ότι "αυτό δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, σε κατοπινά στάδια θα ληφθεί η απόφαση".

    Ερωτηθείς εάν η σημερινή επίσκεψη του πρέσβη της Ελλάδας, Κυριάκου Ροδουσάκη, στον Πρόεδρο Κληρίδη, σχετίζεται με τις παραβιάσεις, ο κ. Κασουλίδης απάντησε αρνητικά και την χαρακτήρισε "εθιμοτυπική" αφού ο Ελληνας πρέσβης μόλις επέστρεψε από το εξωτερικό.

    Κληθείς να σχολιάσει σημερινές δηλώσεις του Βρετανού πρέσβη Ντέϊβιντ Μάντεν, ότι δεν είδαν τουρκικά αεροπλάνα να πετούν πάνω από την Κύπρο, ο ΥΠΕΞ τόνισε ότι "αυτό είναι θέμα το οποίο θα εξετάσουμε με τις Αρχές των Βάσεων".

    "Θα μιλήσουμε μαζί τους και θα τους πούμε τις πληροφορίες που έχουμε εμείς, από τα δικά μας ραντάρ", συπλήρωσε.

    ΘΕΜΑ ΕΠΟΙΚΩΝ

    Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του Προέδρου Κληρίδη, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤΕΝΝΑ, ότι υπολογίζεται να παραμείνουν στην Κύπρο περίπου 10 χιλιάδες έποικοι, οι οποίοι έχουν παντρευτεί με Τ/Κ, ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης επί του θέματος των εποίκων.

    "Σαν θέμα αρχής θα πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι οι έποικοι θα πρέπει να επαναπαταριστούν", είπε.

    Ξεκαθάρισε, όμως, ότι "για να αντιμετωπίσουμε ορισμένες φορές ένα κακό τρόπο αντιμετώπισης του θέματος από τους ξένους, απαντούμε ότι εάν υπάρξουν ανθρωπιστικές περιπτώσεις, αυτές θα είμαστε έτοιμοι να τις συζητήσουμε από την ώρα που η αρχή του επαναπατρισμού θα γίνει αποδεκτή". Εφερε το παράδειγμα Τούρκων που είναι νυμφευμένοι με Τ/Κ.

    Οπως είπε ο κ. Κασουλίδης, η θέση όλων των κομμάτων επί του θέματος των εποίκων είναι κοινή και ανέφερε ότι δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο της προεκλογικής εκστρατείας.

    Σημειώνεται ότι η αντιπολίτευση επέκρινε τον Πρόεδρο Κληρίδη ότι δεν πρέπει να αποκαλύπτει δημόσια τις θέσεις μας.

    Εξάλλου, σε ερώτηση τί αναμένει η κυβέρνηση από την αυριανή συνάντηση αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ενωση (ΕΕ) με την ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάτλιν Ολμπραϊτ, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι "ο συντονισμός μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, που θα ενταθούν από τον Μάρτιο, θα είναι χρήσιμος".

    "Πιστεύω ότι ΕΕ και ΗΠΑ από κοινού μπορούν να συμβάλουν σημαντικά για τη λύση του Κυπριακού", κατέληξε ο ΥΠΕΞ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,14/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           77.65 (-0.03)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   89.84 (+0.01)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     59.63 (+0.08)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 56.67 (-0.56)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  74.61 (+0.04)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                61.19 (+0.23)
        Εμπορικές Εταιρείες                     39.67 (-0.58)
        Αλλες Εταιρείες                         65.15 (+0.28)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 552028.390
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MM)

    [03] Κύπρος - Εσθονία - Συμφωνίες

    Λευκωσία,Κύπρος,14/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Κύπρος και Εσθονία υπέγραψαν σήμερα δύο συμφωνίες, η μία για "Κατάργηση της θεώρησης εισόδου (βίζα)" και η δεύτερη για "Εγκαθίδρυση αεροπορικών υπηρεσιών", οι οποίες αναμένεται να βοηθήσουν στη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, αλλά, κυρίως, στην αλληλογνωριμία των δύο λαών.

    Οι συμφωνίες υπογράφτηκαν στη διάρκεια συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Ιωάννη Κασουλίδη και Τόμας Χέντρικ Ιλβς, στη Λευκωσία.

    Στη συνάντηση οι δύο Υπουργοί συζήτησαν επίσης τη συνεργασία μεταξύ της Κύπρου και της Εσθονίας σε θέματα που αφορούν την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Τόσο η Κύπρος όσο και η Εσθονία περιλαμβάνονται στην πρώτη ομάδα χωρών που θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για ένταξη, τον ερχόμενο Απρίλιο.

    Σε δηλώσεις μετά την υπογραφή, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η επίσκεψη του ομολόγου του "αποδεικνύει τις στενές σχέσεις που αναπτύσονται μεταξύ των δύο μικρών χωρών μας, και ιδιαίτερα τον κοινό στόχο για ένταξη στην ΕΕ".

    Αναφερόμενος στις συμφωνίες, ο ΥΠΕΞ τόνισε ότι "θα ανοίξουν το δρόμο για τους λαούς των δύο χωρών να γνωριστούν".

    Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι Κύπρος και Εστονία έχουν "στενή συνεργασία στην κοινή προσπάθεια για ένταξη στην ΕΕ".

    Από την πλευρά του, το Εσθονός ΥΠΕΞ είπε ότι υπάρχει κατανόηση μεταξύ των δύο χωρών και ταυτόχρονα τόνισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των μικρών κρατών στη διεθνή πολιτική σκηνή.

    Οπως είπε, οι μικρές χώρες πρέπει να συνεργάζονται ώστε να βελτιώσουν τη θέση και να κάνουν τη φωνή τους να ακούγεται.

    Ο κ. Ιλβς πρόσθεσε ότι στο μέλλον "θα υπάρξει ακόμη περισσότερη συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών, μέχρι την ημέρα που οι δύο χώρες θα ενταχθούν στην ΕΕ".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ΥΠΕΞ της Εσθονίας είπε ότι στη συνάντηση συζητήθηκε και ο συντονισμός και συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα που αφορούν την ένταξη στην ΕΕ.

    "Ηδη υπάρχει συνεργασία. Οι έξι χώρες που θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις έχουν ήδη διαβουλεύσεις μεταξύ τους", συμπλήρωσε.

    Ο κ. Ιλβς πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο με πρόσκληση του ομολόγου, σε ανταπόδοση επίσκεψης του κ. Κασουλίδη στην Εσθονία, το Φθινόπωρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    [04] Τ/Κ - κράτηση - αρχαιοκαπηλία

    Λάρνακα,Κύπρος,14/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Διάταγμα κράτησης πέντε ημερών ενέκρινε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εναντίον του Τ/Κ Αλί Τζιαν, εργολάβου οικοδομών, ο οποίος εντοπίστηκε να περιφέρεται στη Λάρνακα με αυτοκίνητο που έφερε αριθμούς εγγραφής του ψευδοκράτους και στο οποίο βρέθηκαν 14 φωτογραφίες εικόνων, που ήταν επιμελώς κρυμμένες στο όχημα.

    Ωστόσο, το Δικαστήριο απέρριψε αίτημα της Αστυνομίας για προφυλάκιση του συνοδηγού του Τζιαν, Χαλίλ Κακτεμίρ, επιστάτη δημοσίων έργων στο ψευδοκράτος, λόγω μη ύπαρξης στοιχείων που να τον συνδέουν με τη διάπραξη των αδικημάτων.

    Ο Τζιαν, σε γραπτή κατάθεσή του, ανέφερε ότι το 1997, ενώ ήταν στρατιώτης στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, κατόπιν οδηγιών αξιωματικού του στρατού κατοχής, έκλεψε, μαζί με άλλους Τούρκους στρατιώτες, εικόνες από εκκλησίες στην περιοχή Αμμοχώστου και τις παρέδωσαν σε Τούρκο αρχαιολόγο.

    Σύμφωνα με τον Τζιαν, οι εικόνες τοποθετήθηκαν σε μουσείο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, το οποίο κατονόμασε. Ο Τζιαν κατονόμασε, επίσης, τον Τούρκο αξιωματικό και τον Τούρκο αρχαιολόγο.

    Εξάλλου, ο Κακτεμίρ ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει οτιδήποτε για τις εικόνες.

    Οπως ανέφερε στο Δικαστήριο ο εξεταστής της υπόθεσης, ήδη έχει ενημερωθεί η Αρχιεπισκοπή για τις συγκεκριμένες φωτογραφίες και ζητήθηκε η βοήθειά της, ώστε να διαπιστωθεί από ποιές εκκλησίες κλάπηκαν οι εικόνες και ποιά είναι η αρχαιολογική τους αξία.

    Για την υπόθεση έχει ενημερωθεί η INTERPOL και τα Ηνωμένα Εθνη και θα γίνει έρευνα για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν κι Ε/Κ συνεργάτες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [05] Βουλή - τροποποίηση εκλογικού νόμου

    Λευκωσία,Κύπρος,14/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Παρά τις δυσκολίες που ενδεχομένως να προκύψουν από εκ νέου τροποποίηση της νομοθεσίας, εντούτοις οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους είναι σε θέση να διεξαγάγουν την εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Τις δυσκολίες αυτές απαρίθμησαν σήμερα οι εκπρόσωποι της Κεντρικής Υπηρεσίας Εκλογών σε άτυπη συνεδρίαση της Επιτροπής Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η πρόταση Νόμου που κατέθεσε το ΑΚΕΛ για επαναφορά της πρόνοιας εκείνης ώστε η καταμέτρηση των ψήφων να γίνει σε επαρχιακά κέντρα.

    Η πρόταση του ΑΚΕΛ προνοεί ταυτόχρονα διεύρυνση του χώρου στον οποίον ο ψηφοφόρος θα έχει δικαίωμα να βάλει σταυρό, καλύπτοντας όλο το πλαίσιο στο ψηφοδέλτιο, περιλαμβανομένης και της φωτογραφίας του υποψηφίου.

    Σε εισαγωγική τοποθέτηση ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Χρίστου, υποστήριξε ότι τυχόν εφαρμογή της νομοθεσίας που τροποποίησε πρόσφατα η Βουλή, θα δημιουργήσει τόσο προβλήματα στελέχωσης με ικανά άτομα - εκπροσώπους των κομμάτων για να παρακολουθήσουν τη διαλογή των ψήφων στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα, όσο και προβλήματα για την αδιάβλητη διεξαγωγή των εκλογών.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Χρίστου υποστήριξε ότι η κατά εκλογικό κέντρο διαλογή, θα δώσει τη δυνατότητα ιδιαίτερα σε μικρά κέντρα, όπου ψηφίζει περιορισμένος αριθμός εκλογέων, να υπάρξει προσπάθεια επηρεασμού τους.

    Ενισχύονται, είπε, με τον τρόπο αυτό οι αδιόρατοι εκείνοι μηχανισμοί για επηρεασμό ψηφοφόρων.

    Αναφορικά με την πρόνοια εκείνη της πρότασης Νόμου για διεύρυνση του χώρου τοποθέτησης του σταυρού σε όλο το πλαίσιο που αναλογεί στον κάθε υποψήφιο στο ψηφοδέλτιο, ο κ. Χρίστου επικαλέστηκε τον αριθμό εκείνων των εκλογέων που έχουν πρόβλημα να εστιάσουν τον σταυρό προς τον υποψήφιο που επιθυμούν στο προκαθορισμένο τετράγωνο.

    Εκ μέρους της Κεντρικής Υπηρεσίας Εκλογών, ο Γιώργος Θεοδώρου διέψευσε καταρχάς τους ισχυρισμούς, όπως υποστήριξε, ότι υπάλληλοι της υπηρεσίας σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις είχαν σχέση με καλπονοθείες.

    Από εκπροσώπους των κομμάτων που στελέχωναν εκλογικά κέντρα, συνέχισε ο κ. Θεοδώρου, έγιναν τέτοιες νοθείες.

    Στο σημείο αυτό υπήρξε παρέμβαση του Προέδρου της Επιτροπής Εσωτερικών Νίκου Κατσουρίδη, ο οποίος τον κάλεσε να παραστεί σε επόμενη συνεδρίαση της ειδικής υποεπιτροπής, που συνεστήθη πρόσφατα, και να καταθέσει τα στοιχεία αυτά που έχει για νοθείες κομματικών εκπροσώπων.

    Ο κ. Θεοδώρου ανέφερε ότι δεν πρόκειται περί στοιχείων αλλά πληροφοριών, επικαλούμενος και καταγγελίες του Κώστα Παπαδήμα.

    Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου υποστήριξε ότι δεν δικαιολογείται τροποποίηση μιας νομοθεσίας την οποίαν μόλις πριν από μερικές βδομάδες ενέκρινε ομόφωνα η Βουλή, ενώ ταυτόχρονα επικαλέστηκε και την άγραφη και άτυπη αρχή που ισχύει, όπως υποστήριξε και στις υπόλοιπες χώρες, ότι παραμονές εκλογών δεν ενδείκνυται και δεν είναι δεοντολογικά ορθή, η τροποποίηση του εκλογικού νόμου.

    Ωστόσο το ερώτημα που έθεσε ο κ. Χριστοφόρου άγγιξε την ουσία του όλου θέματος.

    Το ερώτημα αφορούσε στο κατά πόσον είναι σε θέση οι αρμόδιες υπηρεσίες, εάν τροποποιηθεί και πάλι η νομοθεσία, να διεξαγάγουν αδιάβλητες εκλογές.

    Τόσο ο κ. Θεοδώρου όσο και ο έφορος εκλογής Λευκωσίας Ανδρέας Παπαπολυβίου απάντησαν θετικά, μη παραλείποντας ωστόσο να επισημάνουν τα προβλήματα που δημιουργούνται και εστιάζονται στο ότι δεν έχουν προετοιμαστεί, και ενδεχομένως να μην υπάρχουν κατάλληλες αίθουσες για την καταμέτρηση. Αναφέρθηκαν επίσης στο ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στην έκδοση των αποτελεσμάτων και αύξηση στο κόστος διεξαγωγής τους καθώς και στο ότι μια τέτοια ενέργεια θα σημαίνει πισωγυρίσματα στην όλη προσπάθεια για εκσυγχρονισμό του εκλογικού συστήματος.

    Από πλευράς της Μηχανογραφικής Υπηρεσίας αναφέρθηκε και πάλι ότι θα υπάρξουν προβλήματα, τα οποία όμως, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της, είναι δυνατό να υπερπηδηθούν.

    Με βάση και τις τοποθετήσεις βουλευτών του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ διαφαίνεται ότι η συγκεκριμένη πρόταση του ΑΚΕΛ θα αποκτήσει αύριο στη συνεδρίαση της ολομέλειας, όπου αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση, την απαιτούμενη πλειοψηφία.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΡΜ/ΜΜ)

    [06] Αντιπροσωπεία Κογκρέσου - Επίσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,14/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αντιπροσωπεία βουλευτών του αμερικανικού Κογκρέσου αρχίζει αύριο διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, για επαφές σχετικά με τις εξελίξεις στο νησί.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λευκωσία, "σκοπός της επίσκεψης είναι η πραγματοποίηση σειράς συναντήσεων με αξιωματούχους της κυπριακής κυβέρνησης, των Ηνωμένων Εθνών και της αμερικανικής πρεσβείας, καθώς και με άλλες αρχές, πολίτες και μη κυβερνητικούς οργανισμούς σχετικά με τις εξελίξεις στην Κύπρο".

    Προσθέτει ότι το ταξίδι στην Κύπρο αποτελεί μέρος επίσκεψης της αντιπροσωπείας στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας.

    Της αντιπροσωπείας θα ηγείται ο βουλευτής Τζον Πόρτερ και θα συμμετάσχουν και μέλη της αμερικανικής Επιτροπής για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, ένα ανεξάρτητο γραφείο της αμερικανικής κυβέρνησης υπεύθυνο για την παρακολούθηση και ενθάρρυνση των κρατών που συμμετέχουν να συμμορφώνονται με την Τελική Πράξη του Ελσίνκι.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [07] Ευρωβουλευτές - Βρετανία

    Λευκωσία,Κύπρος,14/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την απόφαση για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Κύπρο και τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και τη δέσμευση της βρετανικής προεδρίας της ΕΕ, να ξεκινήσει τη διαδικασία διεύρυνσης με τις χώρες αυτές, χαιρέτισε η Πωλίν Γκριν, Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου.

    Η Πωλίν Γκριν χαιρέτισε την απόφαση κατά τη διάρκεια τοποθετήσεων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επί της ομιλίας του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών και Προεδρεύοντα του Συμβουλίου της ΕΕ, ενώπιον της ολομέλειας του Κοινοβουλίου.

    Εκ μέρους των Χριστιανοδημοκρατών, ο Βίλφριντ Μαρτένς, υπενθύμισε ότι η βρετανική προεδρία καλείται να προχωρήσει στην υλοποίηση της δέσμευσης που έχει αναληφθεί σε σχέση με τη διεύρυνση και την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Παράλληλα κάλεσε τη βρετανική προεδρία να ενδιαφερθεί ιδιαίτερα για το Κυπριακό και να συμβάλει στην επίλυσή του.

    Εκ μέρους της Αριστεράς, ο κ. Πουέρτα υποστήριξε ότι ο διάλογος με την Τουρκία πρέπει να συνεχιστεί, αλλά τόνισε ότι η Τουρκία οφείλει να ικανοποιήσει ορισμένες προϋποθέσεις θέτοντας τέρμα στις απειλές σε βάρος της Κύπρου και στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Τέλος, η Ευρωβουλευτής της Πολιτικής Ανοιξης κ. Δασκαλάκη τόνισε ότι η βρετανική προεδρία οφείλει να ανοίξει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πνεύμα και το πλαίσιο των αποφάσεων της ΕΕ, ότι δηλαδή, η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη και κατά συνέπεια, η Κύπρος δεν μπορεί να μένει εσαεί όμηρος της Τουρκίας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [08] Βραβείο εξαγωγών - Πρόεδρος - απονομές

    Λευκωσία,Κύπρος,14/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Θέμα υψίστης προτεραιότητας αποτελεί για την Κυβέρνηση η προώθηση του εξαγωγικού μας εμπορίου, τόνισε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, επισημαίνοντας ότι η Κυβέρνηση ενίσχυσε τον εξαγωγικό προσανατολισμό και στήριξε την επέκταση των δραστηριοτήτων.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Βασίλης Ρολόγης, ευχαρίστησε την Κυβέρνηση Κληρίδη για τη στήριξη που παρείχε στον επιχειρηματικό κόσμο, που είχε ως αποτέλεσμα οι εξαγωγές να αυξηθούν κατά 5% για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια.

    Σε χαιρετισμό του στην τελετή απονομής του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών, ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι "ο επιχειρηματικός μας κόσμος, με τις γνώσεις, την εμπειρία, την ευελιξία και το δυναμισμό που τον διακρίνει, θα αξιοποιήσει πλήρως τις ευκαιρίες που δημιουργούνται, θα πετύχει τους στόχους του και θα βοηθήσει στη συνέχιση της ανοδικής πορείας της οικονομίας μας, προς όφελος όλου του λαού μας".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε ότι το Βραβείο Εξαγωγών "αποτελεί ένα ακόμη κίνητρο προς τους βιομήχανους κι εξαγωγείς, στα πλαίσια της προσπάθειάς τους για αύξηση των εξαγωγών", προσθέτοντας ότι "η διεύρυνση των εξαγωγών μας σε αγαθά και υπηρεσίες συμβάλλει σημαντικά στη μεγέθυνση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου του λαού μας".

    Ακολούθως, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας αντιμετωπίσαμε ένα μη ευνοϊκό εξωτερικό περιβάλλον και αντίξοες συνθήκες στο εσωτερικό, και τόνισε ότι η πολιτική της Κυβέρνησης "χωρίς παρωπίδες, με ευελιξία κι έγκαιρη προσαρμογή στις εκάστοτε διαφοροποιούμενες συνθήκες", πέτυχε ανάπτυξη, που στηρίκτηκε βασικά στους υποτομείς των υπηρεσιών, κυρίως των ιδιωτικών.

    Διαβεβαίωσε, εξάλλου, ότι "μέχρι την πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η Κυβέρνηση θα παράσχει κάθε βοήθεια σε όλους τους τομείς και κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να εκσυγχρονιστούν, να αυξήσουν την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητά τους και να αντέξουν με επιτυχία τις ευρωπαϊκές ανταγωνιστικές πιέσεις".

    Στην τελετή μίλησε, επίσης, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Μιχαλάκης Μιχαηλίδης, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι "με την καθοδήγηση της Κυβέρνησης και τα μέτρα που προωθούμε, τα προβλήματα" που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος "θα ξεπεραστούν και η αναπτυξιακή μας πορεία θα συνεχιστεί απρόσκοπτη".

    Αναφέρθηκε, επίσης, στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι, τονίζοντας ότι "όλοι μαζί οφείλουμε να αξιολογήσουμε τις δυνατότητές μας, να προσδιορίσουμε τις ανάγκες μας και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν".

    Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η Κύπρος "δεν έχει άλλη επιλογή από του να προσβλέπει στο διεθνές εμπόριο" και ότι "αυτή η εξωστρεφής πολιτική οδηγεί σε αποδοτικότερη κατανομή των συντελεστών παραγωγής και σε ψηλότερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, συμβάλλοντας έτσι θετικά στη συνεχή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού μας".

    Στην τελετή μίλησαν, επίσης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Επιλογής του Βραβείου Εξαγωγών Ανδρέας Αβρααμίδης και ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Βασίλης Ρολόγης.

    Στην ομιλία του, ο κ. Ρολόγης τόνισε ότι "οι εξαγωγές αποτελούν την σπονδυλική στήλη κάθε οικονομίας" και ότι "η ευρωπαϊκή μας πορεία δημιουργεί νέες προκλήσεις κι ευκαιρίες".

    Ο κ. Ρολόγης επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια "η βιομηχανία και ειδικά οι εξαγωγές μας αντιμετώπισαν προβλήματα ανταγωνισμού" και ότι "το ψηλό εργατικό κόστος, οι διαρθρωτικές αδυναμίες και η αύξηση του διεθνούς ανταγωνισμού έπληξαν και τις κυπριακές εξαγωγές".

    Υπογράμμισε, ακολούθως, ότι "το ΚΕΒΕ ενεργοποιήθηκε έντονα και εισηγήθηκε τη λήψη μέτρων", προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση Κληρίδη "ανταποκρίθηκε αμέσως κι ενέκρινε σειρά κινήτρων για γενικότερη ενίσχυση των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στο βιομηχανικό τομέα".

    Ως αποτέλεσμα αυτών των μέτρων, είπε, "οι βιομηχανικές εξαγωγές σημείωσαν για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια αύξηση κατά 5% μέσα στο 1997, γεγονός που ανατρέπει την πτωτική τους πορεία".

    Στην ομιλία του, ο κ. Αβρααμίδης χαρακτήρισε το Βραβείο Εξαγωγών ως "το διαβατήριο για προώθηση των κυπριακών προϊόντων και υπηρεσιών στο εξωτερικό" κι εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο θεσμός του "θα συνεχίσει να συμβάλλει στην προώθηση της ευγενικής άμιλλας μεταξύ των εξαγωγέων μας σε όλους τους τομείς".

    Ο κ. Αβρααμίδης ανέφερε ότι "το προσδοκώμενο αποτέλεσμα της άμιλλας αυτής είναι η εντατικοποίηση των προσπαθειών για βελτίωση της κυπριακής εξαγωγικής επιχείρησης και συνεπώς η αύξηση των εξαγωγών μας και η διατήρηση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης σε ικανοποιητικά επίπεδα".

    Βραβεία

    Το Βραβείο για τις μεγάλες βιομηχανίες, που εργοδοτούν πέραν των πενήντα ατόμων, απονεμήθηκε στη "Βιομηχανία ΚΕΟ Λτδ", και το Βραβείο για τις μικρές βιομηχανικές μονάδες, που εργοδοτούν κάτω των πενήντα ατόμων, δόθηκε στη βιομηχανία κατασκευής πινέλλων και ρολών βαφής "ΠΕΤΑ Λτδ".

    Η Επιτροπή Επιλογής αποφάσισε, εξάλλου, να απονείμει έπαινο στη βιομηχανία "LINETTE Ltd" για τα αξιόλογα αποτελέσματα που έχει πετύχει στις εξαγωγές τα τελευταία χρόνια.

    Εξάλλου, το Βραβείο Ευρωπαϊκής Ενωσης απονεμήθηκε στη βιομηχανία υποκαμίσων "S.G.C. Stylla Bros Ltd", η οποία εξάγει όλη σχεδόν την παραγωγή της προς τις χώρες της ΕΕ.

    Επίσης, η Επιτροπή αποφάσισε να απονείμει έπαινο στη βιομηχανία γυναικείων ειδών ένδυσης "Miss Nicole (Cyprus) Ltd", επειδή το ποσοστό εξαγωγών της προς την ΕΕ είναι πολύ ψηλό, με μικρή διαφορά από την πρώτη.

    Το Ειδικό Βραβείο, το οποίο δίδεται για εξαγωγή νέου προϊόντος, απονεμήθηκε στη βιομηχανία "Hellenic Copper Mines Ltd", η οποία παράγει ένα νέο προϊόν με νέα τεχνολογία, κι επιπλέον είναι και νέος εξαγωγέας.

    Το Βραβείο για Γεωργικά Προϊόντα απονεμήθηκε στην εταιρεία "Kourtellaris Imports & Exports Ltd", η οποία τα τελευταία χρόνια έχει πετύχει αυξητική πορεία στις εξαγωγές.

    Τέλος, το Βραβείο για τις Υπηρεσίες απονεμήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά στην εταιρεία "Λ. Ιωαννίδης & Σία" για τις εξαιρετικές της επιδόσεις στον τομέα των λογιστικών κι ελεγκτικών υπηρεσιών.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 14 January 1998 - 20:32:29 UTC