Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-01-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - προεκλογικά
  • [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Αμερικανοί βουλευτές
  • [03] Συγκέντρωση Ε/Κ και Τ/Κ
  • [04] Συνέντευξη Πολίν Γκριν
  • [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [06] Στατιστική Μετανάστευσης - Ευρωμεσογειακή συνεργασία
  • [07] Κυπριανού - προεδρικές - υποψήφιοι προέδροι
  • [08] Ιακώβου - Δημοσκόπηση
  • [09] Υπουργός Γεωργίας - Εβδομάδα δέντρου
  • [10] ΑΚΕΛ - Κληρίδης - Χριστοφίδης
  • [11] Φόρεϊν Οφις - Κυπριακό
  • [12] Φόρεϊν Οφις - Συνθήκη Εγγυήσεως
  • [13] ΔΗΚΟ - Πειθαρχικό
  • [14] Βάσεις - S 300

  • [01] Εκπρόσωπος - προεκλογικά

    Λευκωσία,Κύπρος,16/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με ικανοποίηση σημειώνει η κυβέρνηση την υπογράμμιση από τους υποψηφίους για το προεδρικό αξίωμα, στη χθεσινοβραδινή κοινή τηλεοπτική συνάντησή τους, την κρισιμότητα της περιόδου που ακολουθεί τις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

    Σε δηλώσεις του σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, σημείωσε ότι οι υποψήφιοι τονίζουν την ανάγκη αντιμετώπισης των σοβαρών εξελίξεων με το "εμείς" και εξέφρασε ικανοποίηση γιατί, όπως είπε, πολλοί διεκδικούν την πατρότητα της ευρωπαϊκής πορείας και του ενιαίου αμυντικού δόγματος.

    Παράλληλα ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι η κυβέρνηση διαφωνεί με τη θέση που το ΑΚΕΛ και ο ανεξάρτητος υποψήφιος, Γιώργος Ιακώβου, εξέφρασαν το 1997 ότι το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ) είναι "απλή οικειοθελής παροχή" της Ελλάδας, όπως είπε.

    Συμφωνούμε, πρόσθεσε, με τη διακήρυξη του ΑΚΕΛ το 1996 που δήλωνε ότι "σε σχέση με το δόγμα του ΕΑΧ θεωρούμε ότι οι δυνατότητες και οι υποχρεώσεις της Ελλάδας που προκύπτουν από τις Συνθήκες Εγγύησης και Συμμαχίας της δίνουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό το νόμιμο δικαίωμα να στηρίξει και να υπερασπίσει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία ολόκληρης της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς ταυτόχρονα να δημιουργείται η εντύπωση υποβάθμισης της κρατικής οντότητας της Κύπρου με την ένταξή της στον αμυντικό χώρο της Ελλάδας.

    Ο κ. Χριστοφίδης επέκρινε επίσης την ηγεσία του ΑΚΕΛ, γιατί όπως υποστήριξε, "απαράδεκτα ισχυρίζεται ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης συζητά για διπλή κυριαρχία, ισχυρισμό που παπαγαλίζει και ο κ. Ιακώβου" και παρέπεμψε στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο κ. Χριστοφίδης επικαλέσθηκε επίσης δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν ενδιαφέρεται να συζητήσει μαζί του το θέμα της κυριαρχίας γιατί υπάρχει η κυρίαρχη Δημοκρατία της Κύπρου.

    Ο κ. Ντενκτάς, σημείωσε ο κ. Χριστοφίδης, παραδέχθηκε ότι ο κ. Κληρίδης είναι ένας κατά πολύ καλύτερος και πειστικός συνομιλιτής από αυτόν γιατί τον κάνει να φαίνεται αδιάλλακτος. "Η συνετή πολιτική Κληρίδη και οι επιδέξιοι χειρισμοί του συνέτειναν και αυτοί στο να θεωρείται αδιάλλακτος ο κ. Ντεντκάς", τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Απαντώντας σε σχόλια δημοσιογράφων ότι ίσως δεν είναι ορθό να επικαλείται κάποιος δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς πάνω στο θέμα, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "ο κ. Ντενκτάς είναι ο επίσημος συνομιλιτής μας μέσα στα πλαίσια των ΗΕ και δεν μπορεί να υπάρξει θέση ότι είναι ψεύτης".

    Στη συνέχεια ο κ. Χριστοφίδης απάντησε σε επικρίσεις που εκφράστηκαν από τον υποψήφιο πρόεδρο, ηγέτη της ΕΔΕΚ, Βάσο Λυσσαρίδη, αναφορικά με το θέμα της κυριαρχίας, λέγοντας ότι στο Μοντρέ "εξοστρακίσθηκε" το αρνητικό σημείο που περιέχετο στη Δέσμη Ιδεών Γκάλι ότι η κυριαρχία πηγάζει από τις δύο κοινότητες.

    "Η συμφωνία ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ το 1993 είχε βασικό στόχο την απάλειψη αυτών των αρνητικών στοιχείων. Στο Μοντρέ πιστεύουμε καλόπιστα ότι το 'πηγάζει' έχει εξοστρακισθεί. Φρονούμε ότι αυτό αποτελεί πρόοδο. Ο κ. Λυσσαρίδης και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, καλόπιστα και εκείνοι, ερμηνεύουν τις διατάξεις και θεωρούν ή φρονούν ότι ναι μεν έφυγε το 'πηγάζει' αλλά κάπου παρείσφρησε αλλού με άλλες λέξεις. Είναι επομένως θέμα ερμηνείας", κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Αμερικανοί βουλευτές

    Λευκωσία,Κύπρος,16/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τη διαβεβαίωση ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα συμβάλει στη δημιουργία κλίματος που θα βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού, έδωσε σήμερα ο Αμερικανός βουλευτής Τζον Πόρτερ, ύστερα από συνάντηση αντιπροσωπείας του Κογκρέσου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

    Ταυτόχρονα, ο Αμερικανός βουλευτής εξέφρασε την πεποίθηση ότι η προοπτική ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού και τόνισε την ανάγκη να ξεπεραστεί η καχυποψία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    Οσον αφορά την επίσκεψη της τετραμελούς αντιπροσωπείας στην περιοχή, ο κ. Πόρτερ είπε ότι στην Αγκυρα θα θέσουν το πρόβλημα της καταπίεσης των Κούρδων, τονίζοντας ότι η κατάσταση έχει χειροτερεύσει.

    Αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση της αντιπροσωπείας με τον κατοχικό ηγέτη, είπε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς έθεσε "μερικά από τα προβλήματα που έχει, ειδικά σε σχέση με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ."

    Αφού χαρακτήρισε την κατάσταση μετά την απόφαση του Λουξεμβούργου ως "πολύ δύσκολη", λόγω της απόρριψης της Τουρκίας, ο κ. Πόρτερ τόνισε ότι ο ίδιος βλέπει την προοπτική ένταξης "ως μια ευκαιρία".

    "Ισως αυτό θα μπορεί να βοηθήσει στο να προχωρήσουν μελλοντικά οι διαπραγματεύσεις", είπε συγκεκριμένα.

    Ο Αμερικανός βουλευτής χαρακτήρισε "πολύ καλή" τη συζήτηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, και είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν θέσει την επίλυση του Κυπριακού στις πρώτες προτεραιότητές τους και γι' αυτό διόρισαν ένα πολύ καλό διπλωμάτη, το Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    "Εμείς στο Κογκρέσο θα το έχουμε ως πολύ ψηλή προτεραιότητα και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε στο να δημιουργηθεί το κλίμα που θα συμβάλει στην επιτυχία των συνομιλιών", συμπλήρωσε.

    Σε παρατήρηση ότι το Κυπριακό επηρεάζεται από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ προωθούν το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, ο κ. Πόρτερ απάντησε ότι "αυτό ήταν πάντοτε μια περιπλοκή" λόγω του ρόλου της Τουρκίας στην περίοδο του ψυχρού πολέμου και σήμερα ως αντιστάθμισμα έναντι του Ιράκ και του Ιράν.

    Ωστόσο, παρατήρησε ότι ο ρόλος του Κογκρέσου είναι να επηρεάσει την αμερικανική κυβέρνηση στη σχέση της με την Τουρκία και να βοηθήσει στη δημιουργία κλίματος για διεξαγωγή διαπραγματεύσεων στην Κύπρο.

    Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο κ. Πόρτερ ανέφερε ότι στην Κύπρο "υπάρχει καχυποψία για τα κίνητρα της μίας πλευράς προς την άλλη". Πρόσθεσε ότι "προτεραιότητά μας είναι να διαλύσουμε αυτή την καχυποψία και να κάνουμε τους ανθρώπους να αντιληφθούν ότι είναι ασφαλείς".

    Θέμα Κούρδων

    Για την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Κογκρέσου στην Αθήνα, Λευκωσία και Αγκυρα, ο κ. Πόρτερ εξήγησε ότι όλοι τους αποτελούν μέλη της επιτροπής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, που εξετάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε σχέση με τις υποχρεώσεις των κρατών έναντι της τελικής πράξης του Ελσίνκι.

    Σε ερώτηση εάν κατά την παραμονή τους στην Τουρκία θα θέσουν το θέμα των Κούρδων, ο κ. Πόρτερ απάντησε θετικά και ανέφερε μάλιστα ότι θα επισκεφθούν το Ντιγιαρμπακίρ, στην νοτιο-ανατολική Τουρκία, όπου θα εξετάσουν την κατάσταση επί τόπου.

    "Υπάρχει πραγματικό πρόβλημα τουρκικής καταπίεσης της κουρδικής μειονότητας", είπε, συμπληρώνοντας ότι "έχει χειροτερέψει παρά να βελτιωθεί".

    Οπως είπε, το πρόβλημα των Κούρδων "θα είναι πολύ ψηλά στις συζητήσεις μας με την τουρκική κυβέρνηση".

    Σε ερώτηση τί θα πράξουν μετά την επίσκεψη, ο κ. Πόρτερ είπε ότι "στο πλαίσιο των μηχανισμών της διαδικασίας του Ελσίνκι αυτά τα θέματα και τα ευρήματα θα τεθούν στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση, το καλοκαίρι".

    Κατέληξε λέγοντας η διερεύνηση αυτή, όχι μόνο των ΗΠΑ αλλά και άλλων χωρών, "θα οδηγήσει όχι μόνο σε ειλικρινή συζήτηση θεμάτων τα οποία πολλές κυβερνήσεις προτιμούν να μην συζητούν, αλλά θα φέρει και διεθνή πίεση για βελτίωση".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [03] Συγκέντρωση Ε/Κ και Τ/Κ

    Λονδίνο,Βρετανία,16/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο Λονδίνο σε αίθουσα του Κυπριακού Κοινοτικού Κέντρου, μεγάλη δικοινοτική συγκέντρωση στην μνήμη του παλαίμαχου Τ/Κ συνδικαλιστή Αχμέτ Σατί, ο οποίος πέθανε στο Λονδίνο πριν δύο περίπου μήνες.

    Στην πιο μαζική κοινή εκδήλωση Ε/Κ και Τ/Κ μετά το 1974, στην οποία έλαβαν μέρος 300-400 άτομα, κύριοι ομιλητές ήταν ο ΓΓ της ΠΕΟ, Αβράαμ Αντωνίου, και ο Πρόεδρος της Τ/κ συνδικαλιστικής οργάνωσης Ντε- βις, Μπαϊράμ Τσελίκ.

    Ο ΓΓ της ΠΕΟ είπε ότι "οι ρίζες της αδελφοσύνης και της κοινής πάλης των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων υπήρξαν τόσο βαθειές και δυνατές, που ακόμα και σήμερα μπορούμε να συνεχίσουμε με την ίδια αγωνιστικότητα έτσι ώστε το δένδρο της επαναπροσέγγισης και της φιλίας Ε/Κ και Τ/Κ να μεγαλώσει".

    Ο κ. Αντωνίου σημείωσε ότι "για μας το όνειρο για μια ειρηνική, ανεξάρτητη, αποστρατικοποιημένη και ενιαία Κύπρο, σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, είναι ένα όνειρο για τον κάθε Κύπριο πατριώτη, ανεξάρτητα εάν είναι Ε/Κ ή Τ/Κ."

    Ο κ. Τσελίκ αναφέρθηκε στον κοινό αγώνα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εργαζομένων, πριν από πολλά χρόνια, μέσα από τις τάξεις της συνδικαλιστικής οργάνωσης ΠΕΟ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΚΚ/ΜΜ)

    [04] Συνέντευξη Πολίν Γκριν

    Λονδίνο,Βρετανία,16/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, Πολίν Γκριν, τόνισε ότι οι τουρκικές παραβιάσεις του εναερίου χώρου είναι επικίνδυνο παιγνίδι και ο καλύτερος τρόπος επίλυσης των διαφορών είναι μέσω διαπραγματεύσεων.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό Λονδίνου (LGR), η κ. Γκριν είπε ότι αντιλαμβάνεται πως οι Τούρκοι "νοιώθουν πληγωμένοι κι εξοργισμένοι", από την απόφαση της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, αλλά τόνισε ότι "αυτό είναι πολύ επικίνδυνο και δεν νομίζω ότι μια ανεπτυγμένη κοινωνία θα πρέπει να παίζει τέτοιου είδους παιγνίδια".

    Η κ. Γκριν εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτού του είδους οι ενέργειες θα τερματιστούν και θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, παρά να χρησιμοποιούν "νεαρά άτομα, που ίσως ενθουσιάζονται εύκολα και μερικές φορές τέτοια άτομα μπορούν να οδηγηθούν σε πανικό σε ένα αεροπλάνο στη μέση του ουρανού".

    Αναφερόμενη στην ομιλία του Υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ στο Στρασβούργο, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της βρετανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η κ. Γκριν είπε ότι τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου συμφωνούν "με τις προτεραιότητες της βρετανικής Κυβέρνησης, που είναι να συνάδει η Ευρώπη με το λαό", δηλαδή να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει όσον αφορά την αγορά εργασίας, το περιβάλλον, την ασφάλεια, τα ναρκωτικά, την τρομοκρατία και άλλα.

    Η κ. Γκριν επεσήμανε, εξάλλου, τη θετική δήλωση του κ. Κουκ όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις τουρκικές αντιδράσεις μετά την απόφαση του Λουξεμβούργου, η κ. Γκριν είπε ότι "κανείς δεν έχει εγκαταλείψει την Τουρκία".

    Επεσήμανε ότι "η πόρτα είναι ακόμη ανοικτή, η πρόσκληση ακόμη ισχύει" και ότι "αυτό που πρέπει να κάνει η Τουρκία είναι να πληροί τα κριτήρια όπως όλοι οι άλλοι".

    Η κ. Γκριν τόνισε ότι "η μπάλα είναι στο δικό τους γήπεδο", εκφράζοντας την ελπίδα ότι η κριτική στην οποία επιδίδεται η Τουρκία είναι μόνο "παραφουσκωμένη ρητορική" και ότι στο τέλος θα αντιληφθεί ότι η ΕΕ επιθυμεί την ένταξη της Τουρκίας και ότι αυτό θα είναι προς όφελός της.

    Τόνισε, εξάλλου, ότι η ΕΕ δεν μπορεί να αλλάξει τα κριτήριά της κι ευχήθηκε ότι "όλος ο κόσμος με καλή θέληση στην Τουρκία θα το αντιληφθεί αυτό".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,16/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           77.17 (+0.16)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   89.42 (+0.30)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     59.13 (-0.64)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 56.38 (-0.09)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  73.86 (-0.44)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                60.73 (+0.36)
        Εμπορικές Εταιρείες                     39.24 (+0.03)
        Αλλες Εταιρείες                         64.33 (+0.45)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 772581.407
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΜ)

    [06] Στατιστική Μετανάστευσης - Ευρωμεσογειακή συνεργασία

    Λευκωσία,Κύπρος,16/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με στόχο τη δημιουργία κοινής βάσης για θέματα που άπτονται των στατιστικών μετανάστευσης, θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία στις 19 και 20 Ιανουαρίου, διήμερη συνάντηση εμπειρογνωμόνων.

    Η συνάντηση διοργανώνεται από το Τμήμα Στατιστικής και Ερευνών, σε συνεργασία με τη Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα διεξαχθεί στα πλαίσια της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας στον τομέα της στατιστικής.

    Θα συμμετάσχουν επίσης και χώρες μη μέλη της ΕΕ, όπως το Ισραήλ, το Μαρόκο και η Αίγυπτος.

    Σκοπός του προγράμματος αυτού είναι η δημιουργία, μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ και των χωρών της Μεσογείου, μιας κοινής βάσης, για θέματα που άπτονται των στατιστικών μετανάστευσης καθώς και η εναρμόνιση της στατιστικής πληροφόρησης στον τομέα αυτό, σύμφωνα με τη Διακήρυξη της Βαρκελώνης για την Ευρωμεσογειακή Συνεργασία.

    Την Κύπρο θα εκπροσωπήσουν λειτουργοί του Τμήματος Στατιστικής και Ερευνών, του Γραφείου Προγραμματισμού, του Τμήματος Εργασίας και του Τμήματος Μετανάστευσης.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [07] Κυπριανού - προεδρικές - υποψήφιοι προέδροι

    Λευκωσία,Κύπρος,16/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ως "ασυνάρτητη" χαρακτήρισε την πολιτεία του Αλέξη Γαλανού, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Σπύρος Κυσπριανού, σε δηλώσεις στις οποίες προέβη σήμερα.

    Σχολιάζοντας τις χθεσινές παρεμβάσεις του κ. Γαλανού στην τελεοπτική αναμέτρηση των επτά υποψηφίων προέδρων, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι "είναι ανεπίτρεπτο ένας βουλευτής του ΔΗΚΟ να προσπαθεί να παρουσιάζεται ως υποψήφιος του κόμματος ή περίπου ότι εκπροσωπεί τα ιδανικά του κόμματος, με στόχο να παρασυρθεί ένα ποσοστό ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ, οι οποίοι ευνοούσαν κάθοδο ΔΗΚΟ, προς όφελος του κ. Κληρίδη".

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το θέμα αυτό, "ξεκαθάρισε ο κ. Βοσκαρίδης" ότι δηλαδή, "την πρώτη Κυριακή των εκλογών θα ψηφιστεί ο Γαλανός και τη δεύτερη ο κ. Κληρίδης".

    "Είναι μια μέθοδος", σημείωσε "πέραν των απευθείας ψήφων προς τον κ. Κληρίδη, να εξασφαλιστούν και κάποιοι μέσω άλλου υποψηφίου, ο οποίος να παρουσιάζεται ως υποψήφιος ΔΗΚΟ".

    Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε το όλο θέμα ως "μία πολύ θλιβερή ιστορία" και πρόσθεσε ότι "υπάρχει μια ασυναρτησία στην πολιτεία του κ. Γαλανού".

    Ανέφερε εξάλλου, ότι το ΔΗΚΟ "παίρνει μια ιστορική απόφαση, όχι μόνο για το κόμμα αλλά και για τον τόπο, και δεν επιτρέπεται η απειθαρχία", παρά το γεγονός ότι προηγουμένως αγνοούσε περιπτώσεις απειθαρχίας.

    "Ο κ. Γαλανός, χωρίς να το αντιληφθεί ίσως, έγινε όργανο κάποιας άλλης καταστάσεως, η οποία θέλει να υπονομεύσει την ενότητα του ΔΗΚΟ, αποσκοπεί στο να ενισχυθεί άμεσα ή έμμεσα η προσπάθεια επανεκλογής του κ. Κληρίδη, και είναι μια θλιβερή κατάσταση, με την οποία θα ασχοληθεί το Εκτελεστικό Γραφείο μαζί με κάποια άλλα κρούσματα", είπε ο κ. Κυπριανού.

    "Δεν είναι απλό πράγμα για οποιοδήποτε στέλεχος του ΔΗΚΟ, ενσυνείδητα να καταβάλλει προσπάθεια να αποσπάσει ψήφους από τον υποψήφιο, που με συντριπτική πλειοψηφία η Κ.Ε. του ΔΗΚΟ απεφάσισε να υποστηρίξει", υπογράμμισε ο κ. Κυπριανού, αναφέροντας ότι η προσπάθεια αυτή είναι "πρωτοφανής στην πολιτική ιστορία, παγκοσμίως".

    Αναφερόμενος στη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι "θα γίνουν όλα, όπως πάντα, με διαφάνεια, δημοκρατικότητα και βάσει των κανονισμών".

    Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε, εξάλλου, και στον Πρόεδρο των Ε.ΔΗ, Γιώργο Βασιλείου, για τον οποίον είπε ότι "μας οδήγησε σ'ένα κατήφορο και φθάσαμε στις ιδέες Γκάλι, που είναι σίγουρα προάγγελος συνομοσπονδίας".

    "Γι' αυτό το λόγο το ΔΗΚΟ υποστήριξε Κληρίδη", ανέφερε. "Τότε είπαμε ότι είναι απειλή ο κ. Βασιλείου για την εξέλιξη του εθνικού θέματος", συνέχισε.

    Αναφορικά με το θέμα υποστήριξης του Γιώργου Ιακώβου, ο οποίος διετέλεσε υπουργός της κυβέρνησης Βασιλείου, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ τόνισε ότι "ο κ. Ιακώβου ήταν υπουργός δικής μας κυβέρνησης για πολλά χρόνια. Οταν το 1988 χάσαμε τις εκλογές, ο τότε Πρέσβης της Ελλάδας με παρακάλεσε να μείνει ο κ. Ιακώβου στο ΥΠΕΞ με την ελπίδα να συνεχιστεί η πολιτική που είχαμε καθιερώσει με τον Ανδρέα Παπανδρέου το '86'".

    "Ο κ. Ιακώβου δεν ήταν μέλος του ΔΗΚΟ, αλλά η όλη του συμπεριφορά και πολιτεία αποδείκνυε ότι ανήκει στο χώρο μας", σημείωσε.

    "Στην πορεία των πραγμάτων άλλαξε η πολιτική του και ήταν ένα από τα πράγματα που συζήτησα μαζί του. Σήμερα όμως, ξεκαθάρισε τα πράγματα, ανέλαβε δεσμεύσεις και υποχρεώσεις για μια συγκεκριμμένη παραδεκτή εθνική πολιτική, και δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω την ειλικρίνεια και τις ικανότητές του τις οποίες γνωρίζω", είπε ο κ. Κυσπριανού.

    Σχολιάζοντας τη στάση του Προέδρου της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΔΗΚΟ ποτέ δεν έθιξε την ΕΔΕΚ ή τον κ. Λυσσαρίδη, και πρόσθεσε ότι "πιστεύαμε ότι υπήρχε το περιθώριο για κάποια συνεργασια".

    Αναφορικά με το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "ουδείς Κύπριος δικαιούται να διεκδικήσει πατρότητα του δόγματος".

    "Ολοι προσπαθήσαμε για την άμυνα και το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου", πρόσθεσε και σημείωσε ότι το ΔΕΑΧ "προήλθε από συμβουλή ομάδας ειδικών στον Ανδρέα Παπανδρέου και Γεράσιμο Αρσένη".

    "Εκείνο που μας ενδιαφέρει", είπε, "είναι να διασωθεί και να ενισχυθεί η πραγματική έννοια και το περιεχόμενο του Δόγματος".

    Ανέφερε επίσης, ότι απορρίπτει τον ισχυρισμό του Προέδρου Κληρίδη, ότι δηλαδή "διέκοψαν συνεργασία για μη σοβαρούς λόγους" και τόνισε ότι είναι έτοιμος να συνομιλήσει δημόσια με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    "Ισως ο κ. Κληρίδης", πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, "στη μεγάλη του προσπάθεια να λύσει το Κυπριακό, κάνει τέτοιους χειρισμούς που εγώ βρίσκω πολύ επικίνδυνους για την πορεία της εθνικής μας υπόθεσης και της ενταξιακής πορείας".

    Τέλος, ο κ. Κυπριανού, ανέφερε ότι θα καλέσει έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του κόμματος, "το οποίο βάσει του Καταστατικού θα αποφασίσει αν σε σύντομο χρονικό διάστημα θα συγκληθεί άλλο εκλογικό Παγκύπριο Συνέδριο".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΡΜ/ΜΜ)

    [08] Ιακώβου - Δημοσκόπηση

    Λευκωσία,Κύπρος,16/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Βαλτή και πλαστή" χαρακτήρισε τη δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές, ο ανεξάρτητος υποψήφιος πρόεδρος Γιώργος Ιακώβου.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν την αναχώρησή του για τη Βρετανία, ο κ. Ιακώβου είπε ότι "κάποιες δημοσκοπήσεις έχουν σαν στόχους να επαυξήσουν το φρόνημα των οπαδών του κ. Κληρίδη".

    Ανέφερε επίσης ότι "σύντομα θα γίνουν έντιμες δημοσκοπήσεις που θα δείξουν τις πραγματικότητες".

    Αναφορικά με τη δημοσκόπηση που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, είπε ότι "έχει υποτιθέμενο τυχαίο δείγμα 300 ατόμων, έγινε τηλεφωνικά και δεν έχει απολύτως καμία εγκυρότητα".

    Σημείωσε εξάλλου, ότι "ετοιμάζονται δημοσκοπήσεις από έγκυρα και αξιόπιστα γραφεία δημοσκοπήσεων".

    Ο κ. Ιακώβου είπε ότι μεταβαίνει στο Λονδίνο "για επαφές με την κυπριακή κοινότητα και με τους φοιτητές", αλλά και για να παρευρεθεί σε εκδήλωση που πραγματοποιεί η κίνηση υποστηρικτών του, το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ Λονδίνου.

    Σημειώνεται ότι η εν λόγω δημοσκόπηση έδειξε ότι ποσοστό 40,3% των ψηφοφόρων θα υποστηρίξει Γλαύκο Κληρίδη, 37,1% Γιώργο Ιακώβου, 8,6% Βάσο Λυσσαρίδη, 6,6% Γιώργο Βασιλείου, 5,5% Αλέξη Γαλανό, 1,7% Νίκο Κουτσού και 0,4% Νίκο Ρολάνδη.

    Σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση, η έρευνα έγινε μεταξύ 2-8 Ιανουαρίου από την εταιρεία M&R Euroresearch σε παγκύπρια κάλυψη με τη μέθοδο τηλεφωνικών συνεντεύξεων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΜ/ΜΜ)

    [09] Υπουργός Γεωργίας - Εβδομάδα δέντρου

    Λευκωσία,Κύπρος,16/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, στα πλαίσια της εναρμόνισης της πολιτικής του με αυτή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προωθεί σχέδια που στοχεύουν στην επέκταση των δασών".

    Αυτό ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Ανδρέας Μαντοβάνης, σε μήνυμά του, με την ευκαιρία της εβδομάδας του δέντρου στις 18 - 25 Ιανουαρίου.

    Στο μήνυμά του, ο κ. Μαντοβάνης τόνισε ότι τα σχέδια αυτά διαλαμβάνουν αναδάσωση της κρατικής γης και εισαγωγή μέτρων και κινήτρων για ενθάρρυνση του ιδιωτικού τομέα για φύτευση ιδιωτικών κτημάτων με δασική βλάστηση.

    Επεσήμανε παράλληλα, ότι υπάρχουν προγράμματα που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση του κοινού για την αναγκαιότητα του πρασίνου στη ζωή μας, τη δημιουργία δασικής συνείδησης και γενικά την εξάπλωση του δέντρου, όπου είναι δυνατό.

    "Μέσα σ'αυτά τα πλαίσια", σημείωσε, "αρκετες χιλιάδες δεντρίλια παραχωρούνται δωρεάν από το Τμήμα Δασών κάθε χρόνο, σε κοινότητες, οργανώσεις και ιδιώτες".

    Τέλος, σημείωσε ότι κάθε χρόνο θα γίνεται αναφορά σε ένα φυτικό είδος και κατά τη διάρκεια του χρόνου θα μεταφέρονται στο κοινό εικόνες, σχόλια και πληροφορίες για το συγκεκριμένο φυτό.

    Φέτος, γίνεται αρχή από την Τραχεία Πεύκη, που αποτελεί το κύριο δασικό δέντρο της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [10] ΑΚΕΛ - Κληρίδης - Χριστοφίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,16/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Φραστική επίθεση κατά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μανώλη Χριστοφίδη, εξεπέλυσε σήμερα ο βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, ο οποίος επέκρινε επίσης τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Παράλληλα, ο κ. Κατσουρίδης, έθεσε "Θέμα τάξης" για τον Εκπρόσωπο, κατηγορώντας τον και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους για εμπλοκή στην προεκλογική εκστρατεία. Κάλεσε δε τον κ. Χριστοφίδη να "περιοριστεί στο έργο του και να αφήσει την πολιτική προπαγάνδιση του υποψηφίου κ. Κληρίδη".

    Μιλώντας το απόγευμα σε διάσκεψη Τύπου και σχολιάζοντας σημερινές δηλώσεις του κ. Χριστοφίδη, ο κ. Κατσουρίδης ανέφερε ότι μπροστά στα αδιέξοδα που έχει οδηγήσει η πολιτική και οι χειρισμοί Κληρίδη, "σήμερα είμαστε μάρτυρες, να χρησιμοποιεί ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σαν τελευταίο καταφύγιο πιά, το τί δηλώνει ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς".

    Κάλεσε τον κ. Χριστοφίδη να δηλώσει αν η κυβέρνηση θεωρεί "θέσφατα αυτά τα οποία δηλώνει ο κ. Ντενκτάς" και κατά πόσον θεωρεί τον Ντενκτάς "κριτή της αλήθειας και κριτή της ικανότητας του κάθε Ε/Κ διαπραγματευτή".

    Ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι δεν ξέρει το λόγο "γιατί ο Ντενκτάς αναγνώρισε στον κ. Κληρίδη περισσότερη από τη δική του ικανότητα προς διαπραγμάτευση.

    Αλλά", πρόσθεσε, "υπάρχει μία ιστορία, στη διαπραγματευτική σχέση Κληρίδη - Ντενκτάς, η οποία κατά τη δική μας αντίληψη δεν είναι καθόλου ικανοποιητική και καθόλου θετική για τη δική μας πλευρά, ξεκινώντας από το 1975 και φθάνοντας το 1998".

    Στη συνέχεια, κατηγόρησε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο για διαστρέβλωση της πραγματικότητας στο θέμα της κυριαρχίας, όταν σήμερα επικαλέστηκε το ψήφισμα 939 του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ (που αναφέρεται σε μια και αδιαίρετη κυριαρχία) για να απορρίψει τις κατηγορίες του ΑΚΕΛ, ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης συζητά δήθεν, διπλή κυριαρχία.

    "Δεν αποτελεί απόδειξη ότι ο κ. Κληρίδης δεν έχει διαπραγματευτεί το θέμα της κυριαρχίας, το γεγονός ότι στο ψήφισμα 939 γίνεται λόγος για μια και μόνη κυριαρχία", ανέφερε.

    "Αν τα ψηφίσματα τα οποία αναφέρονται στην ουσία του Κυπριακού αποτελούσαν και ασφαλιστική δικλείδα για το είδος της λύσης που θα προκύψει", είπε, "τότε θα ήταν αρκετό και το ψήφσμα 3212 της Γενικής Συνέλευσης, που το ψήφισε και η Τουρκία, για να λυθεί το Κυπριακό".

    Ο κ. Κατσουρίδης αναφέρθηκε στον πρώην ΓΓ του ΟΗΕ, Μπούτρος Γκάλι, στον Σερζ Αμπού, παρατηρητή της ΕΕ, και άλλους αξιωματούχους της ΕΕ και των ΗΠΑ και διερωτήθηκε για ποιό λόγο να καταγράψουν "μέσα στις εκθέσεις τους, γεγονότα όπως αυτά τα οποία προσπαθεί να αρνηθεί ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος".

    Είπε ακόμα ότι το τρίτο έγγραφο Κόρντοβεζ κάνει αναφορά στο θέμα της κυριαρχίας, υποστηρίζοντας ότι στο έγγραφο "όχι απλά αναγνωρίζεται ότι η κυριαρχία θα εκπηγάζει από τις δύο κοινότητες, αλλά ότι η κυριαρχία αυτή, θα εκπηγάζει και θα εφαρμόζεται από τις δύο κοινότητες σε μια μελλοντική συμφωνία".

    Τόνισε ότι ο Εκπρόσωπος απέφυγε να κάνει αναφορά στους εποίκους, θέμα το οποίο, όπως είπε, "μπορεί αυτή τη στιγμή, να ανατινάξει στον αέρα" τις συνομιλίες και τη διευθέτηση του Κυπριακού.

    Πρόσθεσε ότι ο κ. Χριστοφίδης "αποσιωπά" ότι, από τη στιγμή που τους ονομάζεις παράνομους μετανάστες, δεν εμπίπτουν πλέον στο δίκαιο του πολέμου και δεν μπορείς με τη διευθέτηση να απαιτήσεις την αποχώρηση όλων των εποίκων.

    Χριστοφίδης - προεκλογική εκστρατεία

    Ο κ. Κατσουρίδης κατηγόρησε τον κ. Μανώλη Χριστοφίδη, ότι καθημερινά διαστρεβλώνει τις δηλώσεις του Γιώργου Ιακώβου, τονίζοντας ότι αυτό δεν είναι "τυχαίο, αλλά είναι μια συνειδητή και οργανωμένη προσπάθεια".

    Αν αυτό γινόταν, είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, από τον εκπρόσωπο Τύπου του υποψηφίου Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη, θα ήταν κατανοητό, αλλά από τη στιγμή που χρησιμοποιεί τα ΜΜΕ όποτε θέλει για όση ώρα θέλει, υπάρχει μια "ανατροπή της τάξης και της δεοντολογίας" που αφορά την προεκλογική εκστρατεία.

    Ανέφερε ότι η καθημερινή έντονη και ενεργός ανάμιξη, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου σε προεκλογική εκστρατεία, έρχεται σε αντίθεση με τις ίδιες τις διακηρύξεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και υποψηφίου Προέδρου για το ρόλο των κυβερνητικών αξιωματούχων σε προεκλογική περίοδο.

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ κατηγόρησε ακόμη τον κ. Χριστοφίδη ότι επανέρχεται σε εποχές "που έχουν ξεπεραστεί σε όλο τον κόσμο" όταν μιλά για υποστήριξη της επιθετικής διπλωματίας του Γιώργου Ιακώβου, από το μεγαλύτερο κομμουνιστικό κόμμα του κόσμου.

    "Εμείς δεν θεωρούμε ύβριν ή κατηγορία την προσωνυμία κομμουνιστικό κόμμα", είπε ο κ. Κατσουρίδης και διερωτήθηκε "ποιό είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει ο κ. Χριστοφίδης".

    Σημείωσε ακόμα, ότι στην ιστορία του το ΑΚΕΛ δεν έχει προκαλέσει ζημιά στον τόπο, αντίθετα "με εκείνους που έχουν υιοθετήσει πολιτικά" αυτούς που ευθύνονται για όλα τα δεινά που έχουν συσσωρευθεί στον τόπο.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΜ)

    [11] Φόρεϊν Οφις - Κυπριακό

    Λονδίνο,Βρετανία,16/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Δεν έχουν ετοιμαστεί πρακτικές προτάσεις προς το παρόν, αλλά η Βρετανία θα εξετάσει εποικοδομητικά, τρόπους για υποστήριξη επίλυσης του Κυπριακού".

    Αυτό δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

    Το δημοσίευμα επικαλείται έκθεση στην οποίαν αναφέρεται ότι η Βρετανία θα πρέπει να είναι έτοιμη να παραχωρήσει τις βάσεις της στην Κύπρο σε μια πολυεθνική δύναμη, η οποία θα αστυνομεύει το νησί σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού.

    Η εν λόγω έκθεση, η οποία ετοιμάστηκε στο Λονδίνο από τον Κιθ Κάιλ και έχει ως τίτλο, "Κύπρος:σε αναζήτηση ειρήνης", μεταξύ άλλων, προειδοποιεί ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα δημιουργήσει ειδικά προβλήματα στην ΕΕ, είτε υπάρξει συμφωνία για επανένωση του νησιού πριν από την ένταξη είτε όχι.

    Αναφέρεται επίσης ότι τέτοια συμφωνία θα περιλαμβάνει περιορισμούς στην ελευθερία διακίνησης, εγκατάστασης και το δικαίωμα ιδιοκτησίας, ώστε να διασφαλιστεί η τουρκική πλειοψηφία στο βόρειο μέρος του νησιού, γεγονός που είναι αντίθετο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΡΜ/ΜΜ)

    [12] Φόρεϊν Οφις - Συνθήκη Εγγυήσεως

    Λονδίνο,Βρετανία,16/01/1998 (ΚΥΠΕ) Η Βρετανία θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις Συνθήκες του 1960, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Φόρεϊν Οφις. Ο εκπρόσωπος απαντούσε σε ερώτημα του ΚΥΠΕ, αν ισχύει η απόφαση του βρετανικού Υπουργικού Συμβουλίου με ημερομηνία 30/11/1967, ότι η Βρετανία δεν έχει υποχρέωση να ανταποκριθεί σε αίτημα της κυπριακής Κυβέρνησης για βοήθεια σε περίπτωση εισβολής, διότι δεν έχει αμυντική συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία. "Θεωρούμε ότι μια τέτοια κατάσταση είναι πολύ υποθετική. Κάτω από όλες τις συνθήκες, το Ηνωμένο Βασίλειο θα ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από τις Συνθήκες" (Εγγυήσεως), δήλωσε ο εκπρόσωπος του βρετανικού ΥΠΕΞ.
    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΚΚ/ΜΜ)

    [13] ΔΗΚΟ - Πειθαρχικό

    Λευκωσία,Κύπρος,16/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αλέξης Γαλανός και Πέτρος Βοσκαρίδης παύουν να είναι από σήμερα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ ο Ντίνος Μιχαηλίδης παραπέμπεται σε πειθαρχικό συμβούλιο και η Κατερίνα Παντελίδου Πασχαλίδου ζητείται να δώσει πρόσθετες εξηγήσεις για τη συμπεριφορά της.

    Το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ, που συνήλθε σήμερα το απόγευμα σε μακράς διαρκείας συνεδρία, αποφάσισε τη σύσταση Πειθαρχικού Συμβουλίου, το οποίο θα αποφασίσει αναφορικά με το "τεράστιας σημασίας πολιτικό ατόπημα και σοβαρό κομματικό αδίκημα" που διέπραξε ο κ. Μιχαηλίδης με το να αποφεύγει να συμμορφωθεί με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για στήριξη της υποψηφιότητας Γιώργου Ιακώβου.

    Οπως δήλωσε μετά τη συνεδρία ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Στάθης Κιττής, η απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου υπόκειται σε έφεση ενώπιον δευτεροβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου, που θα συσταθεί από την Κεντρική Επιτροπή και που πρέπει να αποτελείται από μέλη της.

    Κληθείς να αναφερθεί στις εξηγήσεις που θα ζητηθούν από την κα Παντελίδου, ο κ. Κιττής είπε ότι "είχαν δοθεί κάποιες εξηγήσεις από την ίδια και μέλη της οικογένειάς της τις τελευταίες μέρες, που μας έδωσαν λόγο να πάρουμε αυτή τη θέση", προσθέτοντας ότι "θα διερευνηθούν ακόμη περισσότερο κάποιες θέσεις που έχουν τοποθετηθεί ενώπιόν μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αίρονται κάποιες εντυπώσεις που υπάρχουν ενώπιον του Εκτελεστικού Γραφείου".

    Οσον αφορά τους Αλέξη Γαλανό και Πέτρο Βοσκαρίδη, ανακοίνωση του κόμματος, που εξεδόθη μετά τη συνεδρία, αναφέρει ότι τα δύο αυτά στελέχη παύουν να είναι πλέον στις τάξεις του ΔΗΚΟ. Για το δε Αλέξη Γαλανό, το Εκτελεστικό Γραφείο τον καλεί "να παραιτηθεί της βουλευτικής έδρας, η οποία του αποδόθηκε με τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ".

    Σε ερώτηση εάν η σημερινή απόφαση εξυπακούει πολιτικό κόστος για το κόμμα, ο κ. Κιττής είπε ότι το ΔΗΚΟ "δεν θα υποστεί ζημιά" και ότι η απόφαση "θα συσπειρώσει ακόμη περισσότερο τον κόσμο μας όταν δέχεται επιθέσεις αυτού του είδους".

    Σύμφωνα, εξάλλου, με την ανακοίνωση, το Εκτελεστικό Γραφείο διαπίστωσε ότι η απόφαση για υποστήριξη της υποψηφιότητας Γιώργου Ιακώβου "στηρίζεται αποφασιστικά κι ενθουσιωδώς από τη συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών, των μελών και των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ".

    Αυτό, συνεχίζει η ανακοίνωση, "οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι ο κ. Ιακώβου θα είναι ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τον ερχόμενο μήνα".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [14] Βάσεις - S 300

    Λευκωσία,Κύπρος,16/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι πλήρως ενήμερη για τη χρήση των εγκαταστάσεων στο Τρόοδος για στρατιωτικούς σκοπούς, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος των Βρετανικών Βάσεων Μέρβιν Τζόουνς.

    Κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο οι Βρετανοί ετοιμάζουν υποδομή για να κάνουν παρεμβάσεις με ηλεκτρονικά μέσα στο ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S300, ο κ. Τζόουνς είπε συγκεκριμένα: "Ο σταθμός του Τροόδους είναι μία από τις περιοχές που κράτησε το Ηνωμένο Βασίλειο και η χρήση του ως στρατιωτική εγκατάσταση είναι πολύ γνωστή στην Κυπριακή Δημοκρατία."

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επανέλαβε κατηγορηματικά ότι τουρκικά αεροπλάνα δεν πέταξαν πάνω από τη βάση Δεκελείας και τόνισε ότι ο εναέριος χώρος πάνω από τις Βάσεις είναι κυρίαρχος χώρος της Βρετανίας, καθώς επίσης και τα χωρικά ύδατα, στην περιοχή των Βρετανικών Βάσεων, σε απόσταση τριών μιλίων από τις ακτές.

    Απαντώντας άλλη ερώτηση, ο κ. Τζόουνς ανέφερε ότι δεν υπήρξε καμία αίτηση για πτήση στον εναέριο χώρο των βάσεων την περασμένη Δευτέρα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΚΚ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 16 January 1998 - 18:51:46 UTC