Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-01-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΠΑ - Τουρκία - Βάση
  • [02] Χριστοφίδης - Αγνοούμενοι
  • [03] Συζήτηση για το Κυπριακό
  • [04] Κυπριακές Αερογραμμές - Ασφάλεια πτήσεων
  • [05] Τιμές Συναλλάγματος (Opening)
  • [06] Λουκαϊδης - Παραίτηση - Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
  • [07] ΣΑ - Τουρκία - Αεροπορική βάση Πάφου
  • [08] Κοινότητα Ινιας - εκλογικά βιβλιάρια
  • [09] Σχέση ξένων νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα
  • [10] Υπουργός Εξωτερικών - Βαν ντεν Μπρουκ
  • [11] Αστυνομία - Εξαφάνιση Γαλλίδας
  • [12] Φεϊσέλ - Κασουλίδης - Αγνοούμενοι
  • [13] Δηλώσεις Κυπριανού - επιστολές Βρετανών

  • [01] ΗΠΑ - Τουρκία - Βάση

    Λευκωσία,Κύπρος,30/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Για μια ακόμη φορά οι ΗΠΑ δια μέσου τους εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζιμ Φόλεϊ, απηύθυναν έκκληση για αποφυγή ενεργειών και δηλώσεων που αυξάνουν την ένταση και εμποδίζουν την επίτευξη διαρκούς και δίκαιης ειρήνης στην Κύπρο.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις απειλές της Τουρκίας για την αεροπορική βάση στην Πάφο, ο κ. Φόλεϊ είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν γνώση των δηλώσεων και όπως ανέφερε η Τουρκία είπε ότι θα φέρει το θέμα της βάσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η Τουρκία, ως μέλος του ΟΗΕ, έχει το δικαίωμα να φέρει ενώπιον του οργανισμού θέματα που την ανησυχούν, αλλά όπως τόνισε, θα είναι πολύ ανώριμο για τις ΗΠΑ να μιλήσουν για την πιθανή αυτή ενέργεια.

    Ο κ. Φόλεϊ επανέλαβε για μια ακόμη φορά την ανησυχία των ΗΠΑ για την αυξανόμενη στρατικοποίηση στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] Χριστοφίδης - Αγνοούμενοι

    Αθήνα,Ελλάδα,30/01/1998 (ΚΥΠΕ - Kώστας Ιορδανίδης)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, δήλωσε χθες βράδυ στην Αθήνα ότι δεν είναι γνωστό ακόμη εάν η μαρτυρία του Κούρδου στρατιώτη κατά την τουρκική εισβολή του 1974, Μουσταφά Ονγκάν, περί ομαδικού τάφου Ε/Κ περιλαμβάνεται στα στοιχεία που έχουν ήδη δοθεί στην αρμόδια επιτροπή την περασμένη βδομάδα.

    Ωστόσο, εξέφρασε επιφύλαξη εάν η τουρκική πλευρά έχει καταθέσει τα στοιχεία της καταγγελίας αυτής, που δημοσιεύθηκε αρχικώς στο κουρδικό περιοδικό "Οζγκιούρ Πολίτικα" της Φραγκφούρτης και αναμεταδόθηκε στη συνέχεια από το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων DEM.

    "Το μακάβριο αυτό περιστατικό που διαβάσαμε όλοι από την μαρτυρία του Κούρδου, ο οποίος ήταν και εκείνος που οδηγούσε την μπουλτόζα για τον ομαδικό τάφο, δεν ξέρουμε εάν περιλαμβάνεται στα στοιχεία που ήδη δόθησαν, πιστεύω πως όχι", είπε ο κ. Χριστοφίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια συζήτησης των εκπροσώπων των υποψηφίων για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα χθες βράδυ.

    "Εκείνο στο οποίο προσβλέπουμε είναι τα όσα στοιχεία έχει περί ού ο λόγος να δοθούν στις αρμόδιες επιτροπές να εξετασθούν χάριν της πραγματώσεως του κοινού σκοπού που είναι η διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων", δήλωσε ο κ. Χριστοφίδης.

    Πρόσθεσε ότι "αναμένουμε ότι αυτές τις ημέρες ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θα διορίσει το τρίτο μέλος της Επιτροπής των αγνοουμένων, έτσι που η όλη διαδικασία να τροχιοδρομηθεί προς το καλύτερο".

    Ο κ. Χριστοφίδης υπενθύμισε ότι αν και υπήρξε καθυστέρηση στην εφαρμογή της συμφωνίας του Ιουλίου του 1997 για την ανταλλαγή πληροφοριών περί της τύχης των αγνοουμένων, "την περασμένη εβδομάδα οι δύο πλευρές έδωσαν στοιχεία για 600 περίπου αγνοουμένους" και από τις δύο πλευρές.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [03] Συζήτηση για το Κυπριακό

    Αθήνα,Ελλάδα,30/01/1998 (ΚΥΠΕ - Κώστας Ιορδανίδης)

    Οι κρίσιμες εξελίξεις που αναμένονται για το Κυπριακό κατά το τρέχον έτος λόγω του αυξημένου διεθνούς ενδιαφέροντος για την επίλυση του προβλήματος και της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ήταν ανάμεσα στα θέματα, που συζήτησαν χθες βράδυ στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των υποψηφίων για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Επίσης, συζητήθηκε το κοινό αμυντικό δόγμα Ελλάδας και Κύπρου και η εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S - 300.

    Οι εκπρόσωποι, Μανώλης Χριστοφίδης εκ μέρους του Γλαύκου Κληρίδη, Νίκος Κατσουρίδης, εκ μέρος του Γιώργου Ιακώβου, Γιαννάκης Ομήρου, εκ μέρους του Βάσου Λυσσαρίδη, Μιχάλης Παπαπέτρου, εκ μέρους του Γιώργου Βασιλείου, Χρίστος Κληρίδης, εκ μέρος του Νίκου Κουτσού, Αντώνης Αντωνίου, εκ μέρους του Νίκου Ρολάνδη και Χάρης Κυριακίδης, εκ μέρους του Αλέξη Γαλανού, ανέπτυξαν τις απόψεις των υποψηφίων προέδρων τους οποίους έκαστος εκπροσωπεί και απάντησαν σε ερωτήσεις.

    Ο Γενικός Διευθυντής του ΑΠΕ Ανδρέας Χριστοδουλίδης συντόνισε τη συζήτηση, που οργανώθηκε υπό την αιγίδα της ΕΣΗΕΑ σε συνεργασία με την Ενωση Συντακτών Κύπρου, το Σύλλογο Κυπρίων Επιστημόνων και την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [04] Κυπριακές Αερογραμμές - Ασφάλεια πτήσεων

    Λευκωσία,Κύπρος,30/01/1998 (ΚΥΠΕ - Ριάνα Μαγίδου)

    Συγκλονισμό και έντονες ανησυχίες προκάλεσαν στην παγκόσμια κοινή γνώμη, οι πρόσφατες αεροπορικές τραγωδίες. Συνολικά 1.306 άτομα σκοτώθηκαν σε 51 αεροπορικά δυστυχήματα το 1997. Το 1996 η μακάβρια επίδοση ήταν ακόμη χειρότερη με 1.840 νεκρούς σε 57 αεροπορικές τραγωδίες. Ο μέσος όρος αεροπορικών δυστυχημάτων φθάνει τα 49 ετησίως με μέσο όρο νεκρών 1.243.

    Η γενική εντύπωση που έχει δημιουργηθεί, είναι πως τα αεροπορικά δυστυχήματα παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά, αναφορικά με την ασφάλεια των αεροσκαφών, ενώ προκαλείται έντονος προβληματισμός για τα αίτια των τραγικών δυστυχημάτων, που συχνά στοιχίζουν τη ζωή σε εκατοντάδες ταξιδιώτες.

    Απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα αναφορικά με το θέμα της ασφάλειας των αεροσκαφών και τα πιθανά αίτια των αεροπορικών δυστυχημάτων, αλλά και ειδικότερα για τα επίπεδα ασφάλειας του κρατικού αερομεταφορέα της Κύπρου, το ΚΥΠΕ μίλησε με τον Αρχιπιλότο των Κυπριακών Αερογραμμών (ΚΑ) Γιαννάκη Κυθραιώτη, τον υπεύθυνο του Τμήματος Μηχανολογίας και Συντήρησης Χριστόφορο Μιχαηλίδη και τον επί του Τύπου Εκπρόσωπο των ΚΑ, Τάσο Αγγελή.

    Δυστυχήματα - Στατιστικά στοιχεία

    Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, τα θανατηφόρα αεροπορικά δυστυχήματα κατά το 1996 παρουσίασαν αύξηση φθάνοντας τα 57, κατά τα οποία έχασαν τη ζωή τους 1.840 άτομα.

    Ο κ. Κυθραιώτης σημείωσε ιδιαίτερα την αύξηση στα δυστυχήματα που εμπλέκονται αεροπορικές εταιρείες από χώρες του πρώην ανατολικού συνασπισμού. Τα στατιστικά στοιχεία τοποθετούν την αύξηση, στο διπλάσιο από το μέσο όρο αεροπορικών δυστυχημάτων, που σημειώνονται ετησίως, σε αερογραμμές πρώην σοσιαλιστικών χωρών.

    Το 1997, σημειώθηκαν παγκοσμίως 51 αεροπορικά δυστυχήματα, στα οποία έχασαν τη ζωή τους συνολικά 1.306 άτομα. Από το 1988 μέχρι σήμερα ο μέσος όρος αεροπορικών δυστυχημάτων παγκοσμίως είναι 49 δυστυχήματα με μέσο όρο νεκρών 1.243.

    Ο προϊστάμενος του τεχνικού τμήματος των Κυπριακών Αερογραμμών Χριστόφορος Μιχαηλίδης ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι επικρατεί η εντύπωση ότι παρατηρείται αύξηση στις αεροπορικές τραγωδίες. Απέδωσε εν μέρει αυτή τη εντύπωση στη μεγάλη δημοσιότητα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και στη συσσώρευση τέτοιων τραγικών γεγονότων μέσα σε μια μικρή χρονική περίοδο.

    "Ισως να έχει επηρεάσει το γεγονός ότι το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ αριθμού αεροπορικών δυστυχημάτων να ήταν μικρό, αλλά θα πρέπει πρώτα να εξετάζουμε το θέμα με στατιστικά στοιχεία", πρόσθεσε.

    Υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει έξαρση στα αεροπορικά δυστυχήματα, οι κύριοι Κυθραιώτης και Μιχαηλίδης επεσήμαναν ότι "η τεχνολογία στην κατασκευή των αεροσκαφών έχει προχωρήσει σε ζηλευτά επίπεδα, με αποτέλεσμα να μειωθεί το ποσοστό των ατυχημάτων που οφείλεται σε τεχνικούς λόγους".

    Πτήσεις - Δυστυχήματα

    Οπως είπε ο κ. Κυθραιώτης, το 1960 τα αεροπορικά δυστυχήματα ήταν 50 στο 1 εκατομμύριο πτήσεις. Το 1996 και παρά την αύξηση στην αεροπορική κίνηση, το ποσοστό δυστυχημάτων έχει μειωθεί σε 1 στο εκατομμύριο

    Ο κ. Κυθραιώτης πρόσθεσε ότι "πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι ο αριθμός των αεριωθουμένων αεροσκαφών έχει αυξηθεί στις 12 χιλιάδες, ενώ κάθε χρόνο παρατηρείται αύξηση της τάξης του 6% στις πτήσεις, παγκοσμίως".

    Ανθρώπινος παράγοντας

    Αναφερόμενος στους παράγοντες που συντελούν στην ασφάλεια των πτήσεων, ο κ. Κυθραιώτης μίλησε για την κατασκευή και την τεχνολογία του αεροσκάφους, στην εφαρμογή των κανόνων ασφάλειας και στον ανθρώπινο παράγοντα.

    Οπως είπε, "η τεχνολογία συνεχώς αναβαθμίζεται, ενώ από την 1η Απριλίου 1998 τίθεται σε εφαρμογή σχέδιο θεσμοποίησης επιχειρησιακών κανονισμών, το οποίο δημιούργησαν από κοινού οι αερομεταφορείς των ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανόμενης και της Κύπρου, με στόχο την αύξηση του επιπέδου ασφάλειας".

    Σε ότι αφορά στον ανθρώπινο παράγοντα, ο κ. Κυθραιώτης παρατήρησε ότι "τα αεροπορικά δυστυχήματα οφείλονται τα τελευταία χρόνια, κατά κύριο λόγο, στον ανθρώπινο παράγοντα και όχι στην κατασκευή και την τεχνολογία του αεροσκάφους, που βρίσκεται σε ζηλευτά επίπεδα", όπως σημείωσε.

    Εκπαίδευση

    Για την όσο το δυνατό μείωση της αιτίας αυτής (ανθρώπινος παράγοντας), διεξάγονται ειδικά σεμινάρια για τους χειριστές των αεροσκαφών, αλλά και ειδική εκπαίδευση, κατά την οποίαν εξετάζεται η ικανότητα των κυβερνητών να αντεπεξέλθουν σε δυσκολίες που τυχόν να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της πτήσης.

    "Βάσει των απαιτήσεων της Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας, τους κανονισμούς τους οποίους ακολουθούμε και στις Κυπριακές Αερογραμμές, δύο φορές ετησίως, οι πιλότοι των ΚΑ εκπαιδεύονται και υποβάλλονται σε εξετάσεις στον εξομοιωτή, στον οποίον δημιουργούνται συνθήκες εικονικής πραγματικότητας", είπε ο κ. Κυθραιώτης.

    Πρόσθεσε ότι οι ασκήσεις που διεξάγονται στον εξομοιωτή περιλαμβάνουν επείγοντα περιστατικά και δυσλειτουργίες του αεροσκάφους εν ώρα πτήσης.

    Οι ασκήσεις αυτές, που πραγματοποιούνται κάθε έξι μήνες, διεξάγονται στη Γαλλία και τη Βρετανία και στοιχίζουν στον κρατικό μας αερομεταφορέα 250 χιλιάδες λίρες, ετησίως.

    Αναφορικά με την εκπαίδευση και τη συνεχή αναβάθμιση των γνώσεων του τεχνικού προσωπικού, ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι "εκτός από την αρχική εκπαίδευση, τα τελευταία χρόνια έχουν εφαρμοστεί σχέδια περιοδικής επανεκπαίδευσης του τεχνικού προσωπικού είτε από ξένους εκπαιδευτές είτε από Κύπριους, ειδικευμένους στους επιμέρους κλάδους της αεροναυτικής τεχνολογίας, οι οποίοι και αποστέλλονται στο εξωτερικό σε σεμινάρια και ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης".

    "Οι ειδικοί αυτοί", συνέχισε, "ενημερώνουν με τη σειρά τους, τους τεχνικούς μας για τις εξελίξεις στον τομέα τους".

    Οπως είπε, το Τμήμα, στο οποίο προϊσταται διαθέτει ειδικό οπτικοακουστικό σύστημα, για σκοπούς εκπαίδευσης.

    Τόνισε, εξάλλου, ότι το Τμήμα Μηχανολογίας και Συντήρησης των ΚΑ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους κατασκευαστές των αεροσκαφών με ειδικές διαδικασίες επικοινωνίας για άμεση ενημέρωση αναφορικά με τις τεχνολογικές εξελίξεις στην αεροναυπηγική, καθώς και για μελέτη και επίλυση διαφόρων τεχνικών προβλημάτων, που αφορούν στους τύπους των αεροσκαφών που διαθέτουν οι ΚΑ.

    Εκτός από τους πιλότους και τους τεχνικούς, εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια παρακολουθούν και οι αεροσυνοδοί της εταιρείας, με στόχο τη σωστή αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών.

    "Οι πιλότοι μας, κάθε χρόνο λαμβάνουν μέρος σε προγράμματα για περαιτέρω μελέτη των συστημάτων των αεροσκαφών, του συτήματος αυτόματης προσγείωσης, της πλοήγησης σε κακές καιρικές συνθήκες κ.ά", είπε ο κ. Κυθραιώτης.

    Ελεγχος

    Ο κ. Μιχαηλίδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι "ο έλεγχος για την εφαρμογή των κανόνων ασφάλειας στα αεροσκάφη, πραγματοποιείται από Βρετανούς ειδικούς, αφού οι ΚΑ έχουν τεθεί υπό την επιτήρηση της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας και ακολουθείται το ευρωπαϊκό σύστημα ελέγχου για αεροκαταλληλότητα.

    "Η Κύπρος", πρόσθεσε, "δεν είναι πλήρες μέλος της ομάδας των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν υιοθετήσει αυτό το σύστημα ελέγχου. Ομως έχουμε υποβάλει σχετική αίτηση, ενώ οι πρόνοιες του ευρωπαϊκού σχεδίου επιτήρησης, που αφορούν στη συντήρηση έχουν ήδη υιοθετηθεί".

    Οπως ανέφερε, στα αεροσκάφη διεξάγονται τέσσερις έλεγχοι. Ο καθημερινός έλεγχος, ο εβδομαδιαίος, ο μηνιαίος και ο ετήσιος έλεγχος, ενώ πραγματοποιείται και έλεγχος πριν από κάθε αναχώρηση του αεροσκάφους.

    Για τον ετήσιο έλεγχο, η διαδικασία διεξάγεται στο εξωτερικό από εγκεκριμένη εταιρεία συντήρησης και περιλαμβάνει εκτεταμένη αποσυναρμολόγηση του αεροσκάφους.

    Σημειώνεται ότι ο ίδιος έλεγχος ασφάλειας διεξάγεται υπό τους ίδιους κανονισμούς και τους ίδιους τεχνικούς τόσο για τις ΚΑ όσο και για τη θυγατρική της εταιρεία Eurocypria, τα αεροσκάφη της οποίας εκτελούν ναυλωμένες πτήσεις.

    Οικονομικές περικοπές

    Οπως υποστηρίζεται από μερικούς, οι γενικές οικονομικές περικοπές στις οποίες προβαίνουν οι διάφοροι αερομεταφορείς συμβάλλουν στη μείωση των μέτρων ασφάλειας, τα οποία για να κρατηθούν σε υψηλό επίπεδο προκαλούν μεγάλο οικονομικό κόστος.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο επί του Τύπου Εκπρόσωπος των Κυπριακών Αερογραμμών Τάσος Αγγελής υπογράμμισε στο ΚΥΠΕ ότι οι ΚΑ δεν έχουν προβεί σε οικονομικές περικοπές που ν'αγγίζουν τα μέτρα ασφάλειας.

    "Μπορεί να έχουν γίνει περικοπές σε άλλους τομείς, όπως στον τομέα της διαφήμισης και της εμπορίας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουν αγγίξει τον τομέα της ασφάλειας, ο οποίος διατηρείται σε πολύ ψηλά επίπεδα", τόνισε ο κ. Αγγελής.

    Συνεργασίες

    Ενας άλλος σημαντικός παράγοντας, που υπεισέρχεται σε θέματα ασφάλειας, είναι και οι συνεργασίες μεταξύ των διαφόρων αερομεταφορέων και τα κριτήρια πάνω στα οποία βασίζονται οι εν λόγω συνεργασίες.

    Ο κ. Αγγελής τόνισε ότι "λαμβάνεται πάντοτε υπόψη το επίπεδο ασφάλειας των αερογραμμών, με τις οποίες οι ΚΑ συνάπτουν συμφωνίες καθώς και τα ποσοστά δυστυχημάτων, τα οποία έχουν στο παθητικό τους".

    Ο κρατικός μας αερομεταφορέας διατηρεί συνεργασίες σε θέματα πτήσεων με ευρωπαϊκές, αμερικανικές και άλλες εταιρείες.

    Απαντώντας σε ερώτησή κατά πόσο ο Κύπριος εμπιστεύεται τον κρατικό του αερομεταφορέα τόσο σε θέματα που εμπίπτουν στον τομέα της ασφάλειας, όσο και σε θέματα λειτουργίας γενικότερα των αερογραμμών, ο κ. Αγγελής είπε ότι οι Κύπριοι εμπιστεύονται τις Κυπριακές Αερογραμμές, μεταξύ άλλων και λόγω των επιδόσεων της εταιρείας σε θέματα ασφάλειας.

    "Οι Κυπριακές Αερογραμμές συγκαταλέγονται ανάμεσα στις καλύτερες εταιρείες αερομεταφορών ανά το παγκόσμιο για την ασφάλεια και τις υπηρεσίες που παρέχουν", πρόσθεσε.

    Συνθήκες πτήσεων

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο επικεφαλής των πιλότων της εταιρείας ανέφερε ότι οι κυβερνήτες των αεροσκαφών των ΚΑ δεν εκτελούν δρομολόγια σε αεροδρόμια, τα οποία θεωρούνται δύσκολα στην προσέγγιση και στα οποία δεν έχουν προηγουμένως μεταβεί ως παρατηρητές.

    Ο κ. Κυθραιώτης είπε ότι οι τα αεροδρόμια χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τις δυσκολίες που παρουσιάζουν στην προσέγγισή τους. Η κατηγορία "Α" αφορά αεροδρόμια που είναι εύκολα στην προσέγγιση των αεροσκαφών με καθαρό οπτικό πεδίο.

    Η κατηγορία "Β" αφορά αεροδρόμια που παρουσιάζουν κάποιες δυσκολίες στην προσέγγιση.

    Στην κατηγορία "Γ" συγκαταλέγονται τα αεροδρόμια στην προσέγγιση των οποίων παρουσιάζονται έντονες δυσκολίες, λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους, των κακών καιρικών συνθηκών της περιοχής όπου βρίσκονται και άλλα.

    Οι πιλότοι των Κυπριακών Αερογραμμών μεταβαίνουν σε άγνωστους γι' αυτούς προορισμούς, ως παρατηρητές, για να αποκτήσουν την απαραίτητη γνώση αναφορικά με τη γεωγραφία της περιοχής και τις συνθήκες που επικρατούν στο αεροδρόμιο της εν λόγω περιοχής.

    Ο κ. Κυθραιώτης υπογράμμισε ότι οι κυβερνήτες των αεροσκαφών των ΚΑ, οι οποίοι είναι όλοι Κύπριοι, είναι από τους πιο νεαρούς πιλότους σε διεθνές επίπεδο, τονίζοντας ωστόσο ότι διαθέτουν τόσο την πείρα όσο και τις ικανότητες για ν'αποτελούν έναν από τα καλύτερα και πιο αξιόλογα πληρώματα, διεθνώς.

    Ο κ. Αγγελής τόνισε ότι η εταιρεία "είναι περήφανη για το επίπεδο εκπαίδευσης και τις ικανότητες των πιλότων της. Οι χειριστές αεροσκαφών των ΚΑ έχουν κληθεί επίσης, να εκπαιδεύσουν πιλότους άλλων ευρωπαϊκών αερομεταφορέων, κάτι που έγινε με επιτυχία", ανέφερε ο κ. Αγγελής.

    Δυσλειτουργία

    Αρκετές φορές, τα αεροσκάφη παρουσιάζουν κάποια δυσλειτουργία εν πτήσει, με αποτέλεσμα μερικά από αυτά να επιστρέφουν στο αεροδρόμιο από όπου απογειώθηκαν. Σίγουρα, σε τέτοιες περιπτώσεις, οι επιβάτες αισθάνονται έντονη ανησυχία, ενώ μερικοί αγγίζουν τα όρια του πανικού.

    Οπως είπε ο κ. Αγγελής, "σε αρκετές τέτοιες περιπτώσεις, το αεροπλάνο επιστρέφει στη βάση του για προληπτικούς, καθαρά, λόγους και δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία γι' αυτό".

    Οπως ανέφερε, σημαντικό ρόλο παίζει η χώρα προορισμού του αεροσκάφους και το κατά πόσο, υπάρχει εκεί ευχέρεια για γρήγορη και αποτελεσματική επιδιόρθωση του αεροσκάφους.

    Ο επικεφαλής του τεχνικού τμήματος σημείωσε ότι ορισμένες από τις βλάβες στα αεροσκάφη, μπορούν να διορθωθούν εντός μίας ώρας, ενώ σε άλλες περιπτώσεις παρουσιάζεται η ανάγκη για αντικατάσταση μηχανής του αεροσκάφους.

    Αναφέρουμε ότι οι ΚΑ διαθέτουν οκτώ αεροσκάφη τύπου Airbus 320, εκ των οποίων τα τρία είναι υπό ενοικίαση στην Eurocypria, τέσσερα αεροσκάφη τύπου Airbus 310, όλα τελευταίας τεχνολογίας, με μέσο όρο ηλικίας οκτώ χρόνια.

    Στο τεχνικό τμήμα, η εταιρεία απασχολεί 245 άτομα, ενώ οι πιλότοι στο σύνολό τους, ανέρχονται στους 140.

    Ιστορικό ατυχημάτων

    Οι ΚΑ δεν έχουν στο ιστορικό τους θανατηφόρα αεροπορικά δυστυχήματα.

    Δύο αεροπορικά δυστυχήματα σε αεροσκάφη που έφεραν το σήμα των ΚΑ συνέβησαν το ένα το 1961 στην Αγκυρα και το άλλο το 1967 στο Κατελλόριζο, το οποίο οφειλόταν σε εγκληματική ενέργεια αφού είχε τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός στο αεροσκάφος.

    Ομως τα αεροπλάνα αυτά, ανήκαν στις Βρετανικές Αερογραμμές, και εκτελούσαν πτήση επί συμβάσει για λογαριασμό των ΚΑ και το πλήρωμα, πλην των αεροσυνοδών, ήταν Βρετανοί.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [05] Τιμές Συναλλάγματος (Opening)

    Λευκωσία,Κύπρος,30/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σύμφωνα με το δελτίο συναλλάγματος της 30/01/98, κατά το άνοιγμα της αγοράς η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις ακόλουθες τιμές συναλλάγματος για πράξεις άμεσης παράδοσης:

    -----------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα       Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά    Πώληση     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    Ελληνική Δραχμή       538,5700    540,7200   538,5700  543,3200
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα      1,7230      1,7298     1,7230    1,7338
    Δολάριο ΗΠΑ             1,8577      1,8651     1,8577    1,8691
    Στερλίνα                1,1348      1,1393     1,1348    1,1418
    Γερμ. Μάρκο             3,4011      3,4147     3,4011    3,4187
    -----------------------------------------------------------------
    
    Στις συναλλαγές με το κοινό μέχρι ΛΚ 10.000, οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόζουν τιμές που να μην είναι χειρότερες από τις πιο πάνω.
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [06] Λουκαϊδης - Παραίτηση - Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

    Λευκωσία,Κύπρος,30/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Λουκής Λουκαϊδης, παραιτείται από τη Γενική Εισαγγελία για να αναλάβει τα καθήκοντά του στο νέο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αρχίζει τις εργασίες του την 1η Νοεμβρίου, 1998.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Λουκαϊδης, ο λόγος της παραίτησής του είναι επειδή το νέο δικαστήριο θα εργάζεται επί τακτικής βάσεως και ένας από τους όρους για την εκλογή είναι όπως οι δικαστές έχουν μόνο μιαν εργασία.

    Ανέφερε ότι θεωρεί την εκλογή του στη θέση αυτή ως "τιμή και πρόκληση" και επεσήμανε ότι οι εκλογές έγιναν σύντομα ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους δικαστές να οργανωθούν.

    Σε ερώτηση πότε προτίθεται να παραιτηθεί, ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι μπορεί σε δύο μήνες ή αργότερα αυτό το χρόνο.

    Δήλωσε επίσης ότι η λειτουργία του δικαστηρίου αυτού δίνει στην Κύπρο επιπρόσθετες εγγυήσεις στις προσπάθειές της για δικαίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού της Κύπρου.

    Ο κ. Λουκαϊδης εξελέγη δικαστής στο νέο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την Τετάρτη.

    Στο δικαστήριο εξελέγησαν 31 δικαστές από τις 39 χώρες που έχουν επικυρώσει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Οι εκλογές για τις υπόλοιπες οκτώ χώρες θα πραγματοποιηθούν κατά τις εργασίες της Συνέλευσης τον ερχόμενο Απρίλιο.

    Το Πρωτόκολλο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που έχει υπογραφεί από όλες τις 40 χώρες μέλη του ΣτΕ και επικυρωθεί από τις 39 (δεν επικυρώθηκε από τη Ρωσία) προνοεί τη δημιουργία ενός και μόνου δικαστηρίου το οποίο θα λειτουργεί σε τακτική βάση. Το Πρωτόκολλο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου, 1998.

    Το νέο σύστημα που θα διέπει το δικαστήριο θα επιταχύνει τις διαδικασίες και οι αιτητές θα έχουν απευθείας πρόσβαση στο δικαστήριο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [07] ΣΑ - Τουρκία - Αεροπορική βάση Πάφου

    Λευκωσία,Κύπρος,30/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, Γάλλος Αλέν Ντεζαμέ, δήλωσε ότι θα θέσει το θέμα της αεροπορικής βάσης της Πάφου στην προσεχή συνεδρία του Συμβουλίου.

    Ο κ. Ντεζαμέ μιλούσε ύστερα από συνάντηση που είχε χθες με το Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Τουρκίας στα Ηνωμένα Εθνη, Πρέσβη Χουσεϊν Τσελέμ.

    Η Τουρκία ενημέρωσε για το ίδιο θέμα και το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [08] Κοινότητα Ινιας - εκλογικά βιβλιάρια

    Πάφος,Κύπρος,30/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η κοινότητα Ινιας παρέδωσε σήμερα το πρωί στον Επαρχο Πάφου Νίκο Ρούσο, τα εκλογικά βιβλιάρια των κατοίκων ύστερα από απόφαση παγκοινοτικής σύσκεψης για ν'απόσχουν από τις εκλογές, σε ένδειξη διαμαρτυρίας σχετικά με συνεχιζόμενη, όπως υποστηρίζουν, εκκρεμότητα στη λήψη τελικής απόφασης για το θέμα του Ακάμα.

    Συγκεκριμένα, ο Κοινοτάρχης Ινιας επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας παρέδωσε στον Επαρχο, 295 εκλογικά βιβλιάρια των κατοίκων.

    Από την πλευρά του, ο Επάρχος Πάφου αρνήθηκε να τα παραλάβει, λέγοντας ότι η ενέργεια αυτή καθώς και η αποχή τους από τις εκλογές, συνιστούν ποινικό αδίκημα και στη συνέχεια τα παρέδωσε σε εκπρόσωπο της Αστυνομίας ώστε να μεταφερθούν πίσω στο χωριό.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΡΜ/ΓΠ)

    [09] Σχέση ξένων νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα

    Λευκωσία,Κύπρος,30/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Κατά το άνοιγμα της Αγοράς Συναλλάγματος στην Κύπρο σήμερα η σχέση των πιο κάτω νομισμάτων με την Κυπριακή Λίρα διαμορφώθηκε ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                 |     Πώληση     |     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Ιαπωνίας                236,5182         238,4103
          Δολ. Αυστραλίας               2,7731           2,7952
          Δολ. Καναδά                   2,7169           2,7386
          Εσκούδος Πορτογαλλίας       347,2642         350,0423
          Κορόνες Δανίας               12,9247          13,0280
          Κορόνες Νορβηγίας            14,0691          14,1816
          Κορόνες Σουηδίας             15,0493          15,1696
          Λιρες Ιρλανδίας               1,3498           1,3605
          Λιρέτες Ιταλίας           3.349,0945       3.375,8872
          Μάρκα Φινλανδίας             10,2662          10,3483
          Πεσέτες Ισπανίας            288,0396         290,3439
          Σελίνια Αυστρίας             23,8317          24,0223
          Φιορίνια Ολλανδίας            3,8233           3,8538
          Φράγκα Βελγίου               69,9960          70,5559
          Φράγκα Γαλλίας               11,3746          11,4655
          Φράγκα Ελβετίας               2,7361           2,7579
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [10] Υπουργός Εξωτερικών - Βαν ντεν Μπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,30/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης χαιρέτισε σήμερα τη χθεσινή δήλωση του Κοινοτικού Επιτρόπου, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, σημειώνοντας ότι αποδεικνύει τη δέσμευση για έναρξη των ενταξικών διαπραγματεύσεων Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Οι δηλώσεις Βαν ντεν Μπρουκ έρχονται να προστεθούν σε δηλώσεις που έχουν επανειλημμένα γίνει από την προεδρία και άλλους εκπροσώπους κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ, που επιβεβαιώνουν ότι κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες οι διαπραγματεύσεις με την Κύπρο θα ξεκινήσουν, είπε ο κ. Κασουλίδης.

    "Αυτό είναι η απάντηση σε εκείνους που αμφισβητούν ότι οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν έστω και αν δεν συμφωνήσουν σε λογική δική μας εισήγηση οι Τουρκοκύπριοι", πρόσθεσε και αναφέρθηκε ειδικά στον υποψήφιο πρόεδρο Γιώργο Ιακώβου και τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Σπύρο Κυπριανού.

    Ερωτηθείς αναφορικά με τη συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, με το Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, στο Λονδίνο, ο ΥΠΕΞ είπε ότι δεν έχει ακόμα ενημερωθεί, αλλά επεσήμανε ότι η συνάντηση "μαρτυρεί την κινητικότητα η οποία εξακολουθεί να υπάρχει γύρω από το Κυπριακό στο εξωτερικό τόσο από το ΓΓ όσο και από τις ΗΠΑ και τη βρετανική προεδρία, η οποία υποδηλοί ότι μετά τις προεδρικές εκλογές θα υπάρχουν σοβαρές εξελίξεις γύρω από το εθνικό μας θέμα".

    Το Κυπριακό, είπε ο κ. Κασουλίδης, θα συζητηθεί και κατά τη συνάντηση της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ με το Βρετανό ομόλογό της.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [11] (Κ) Αστυνομία - Εξαφάνιση Γαλλίδας

    Λευκωσία,Κύπρος,30/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή Αστυνομία βρίσκεται σε επαφή με την Αστυνομία της Γαλλίας και την ΙΝΤΕΡΠΟΛ σχετικά με την εξαφάνιση Γαλλίδας υπηκόου, η οποία έφτασε στην Κύπρο τα Χριστούγεννα και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη της.

    Πρόκειται για τη 49χρονη Φρανσουάζ - Ζιακλίν Σιομίκ, από την περιοχή Ρον Αλπ, υπάλληλο σε περιφερειακό συμβούλιο τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία αφίχθηκε στο νησί στις 25 Δεκεμβρίου 1997 και έκτοτε δεν επικοινώνησε ούτε με την οικογένεια ούτε με το γραφείο της.

    Την εξαφάνισή της κατήγγειλε η μητέρα της στις αρχές του μήνα, μετά που η Σιομίκ δεν επέστρεψε στο σπίτι της από την Κύπρο, όπως αναμενόταν, την 1η Ιανουαρίου.

    "Βρισκόμαστε σε επαφή τόσο με τη γαλλική Αστυνομία όσο και με την ΙΝΤΕΡΠΟΛ για την εξαφάνισή της", δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Γλαύκος Ξένος.

    Νωρίτερα σήμερα, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Πανίκος Χατζηλοϊζου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι έρευνες της Αστυνομίας για την υπόθεση στρέφονται προς διάφορες κατευθύνσεις, αποφεύγοντας να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

    Πρόσθεσε ότι οι Αρχές βρίσκονται σε επαφή με τη γαλλική πρεσβεία στη Λευκωσία, σχετικά με την εξαφάνιση της Σιομίκ.

    Εκπρόσωπος της πρεσβείας ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι μόλις πληροφορήθηκαν για την υπόθεση ακολούθησαν τη "συνήθη διαδικασία", δηλαδή ειδοποίησαν σχετικά του Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας.

    Αφού ανέφερε ότι επικοινώνησαν με την οικογένειά της, είπε πως το πιο πιθανό είναι ότι η Σιομίκ δεν έχει αναχωρήσει από το νησί.

    "Θα θέλαμε να μάθουμε κατά πόσον η εξαφάνισή της σχετίζεται με τα δημοσιεύματα στον Τύπο, που φέρουν μιαν αλλοδαπή να έχει δολοφονηθεί και το πτώμα της πετάχτηκε σε πηγάδι", πρόσθεσε η εκπρόσωπος της γαλλικής πρεσβείας.

    Τις πληροφορίες για πιθανή δολοφονία της Σιομίκ από άγνωστο οδηγό ταξί, ενώ τη μετέφερε στον προορισμό της, και ότι στη συνέχεια έρριξε το πτώμα της σε ξεροπήγαδο στην περιοχή Κοκκινοχωριών, δημοσίευσε χθες η εφημερίδα "Ο Αγών".

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΠ)

    [12] (Κ) Φεϊσέλ - Κασουλίδης - Αγνοούμενοι

    Λευκωσία,Κύπρος,30/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τόσο ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, απέφυγαν να απαντήσουν ερωτήσεις αναφορικά με την ομολογία Κούρδου που το 1974 υπηρετούσε στον τουρκικό στρατό για μαζικό τάφο στην περιοχή Τύμπου - Παλαικύθρου.

    Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Φεϊσέλ, είπε, ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν γνωρίζουν μέχρι στιγμής οτιδήποτε περισσότερο από ότι δημοσιεύεται στις εφημερίδες.

    "Οι πληροφορίες θα εξεταστούν αλλά δεν υπάρχει οτιδήποτε που να μπορώ να πω σε αυτό το στάδιο", πρόσθεσε.

    Το θέμα των αγνοουμένων ήταν έναν από τα θέματα που ο αξιωματούχος του ΟΗΕ συζήτησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη σήμερα το πρωί.

    Σχολιάζοντας το ίδιο θέμα ο Υπουργός Εξωτερικών είπε "θα χειριστούμε το θέμα με πάσα εμπιστευτικότητα και μυστικότητα για να διασφαλιστεί η επιτυχία των προσπαθειών μας".

    Εξάλλου ερωτηθείς αναφορικά με το διορισμό του τρίτου μέλους της Επιτροπής για τους Αγνοουμένους, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι το όνομα δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί αλλά η διαδικασία για το διορισμό του έχει αρχίσει.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [13] Δηλώσεις Κυπριανού - επιστολές Βρετανών

    Λευκωσία,Κύπρος,30/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Επιστολή του Βρετανού Εργατικού Βουλευτή Ρόμπιν Κόρμπετ προς παράγοντα της κυπριακής παροικίας στη Βρετανία η οποία αναφέρει ότι η εισήγηση για εκ περιτροπής προεδρία έγινε όχι από το Ρόμπιν Κουκ αλλά από τον Πρόεδρο Κληρίδη και πως η εκ περιτροπής προεδρία προτάθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση επίσημα το 1994, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού.

    Παράλληλα ο κ. Κυπριανού έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή του Υφυπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Νταγκ Χέντερσον προς το Βρετανό Εργατικό Βουλευτή Τομ Κοξ στην οποία αναφέρεται ότι "παραμένουμε επίσης δεσμευμένοι στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την ΕΕ, με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων".

    Η πρώτη επιστολή φέρει ημερομηνία 5 Φεβρουαρίου 1997 και η δεύτερη 15 Ιανουαρίου 1998.

    Οπως επεσήμανε ο κ. Κυπριανού χρειάζονται εξηγήσεις για αυτά που αναφέρονται στις δυο επιστολές.

    Αναφορικά με το πρώτο θέμα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι του είχε λεχθεί εφόσον ο ίδιος επεσήμανε το όλο θέμα ότι θα εγίνονταν διαβήματα για να δοθεί η εξήγηση ότι δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Ομως όπως είπε από εκείνη την ημέρα δεν έχει οποιαδήποτε πειστική εξήγηση.

    Πρόσθεσε ότι "ούτε για το πρώτο ούτε για το δεύτερο ζητώ πλέον εξηγήσεις από τον Πρόεδρο Κληρίδη" και πως δεν δέχεται πλέον εξηγήσεις ούτε από τον κ. Κληρίδη ούτε από τον κ. Κασουλίδη.

    "Θέλουμε", πρόσθεσε, "εξηγήσεις από ξένα κέντρα αποφάσεων, από αυτούς που τα γράφουν και από αυτούς που τα λένε". Ωστόσο κάλεσε "έστω και την τελευταία στιγμή" τον κ. Κληρίδη για να συζητήσουν εφ' όλης της ύλης. Οπως ανέφερε, ο ίδιος προσκάλεσε τον κ. Κληρίδη για να συζητήσουν δημόσια ιδίως το Κυπριακό, τις εξελίξεις και τις προοπτικές.

    Ωστόσο, όπως επεσήμανε, δεν έγινε δεκτή μέχρι τώρα η πρόσκλησή του και γι' αυτό, όπως είπε, είναι υποχρεωμένος να αρχίσει να μιλά περισσότερο προς το λαό "αναφορικά με μερικά πράγματα που έχουν τεράστια σημασία και δεν μπορούν να μην ληφθούν υπόψη".

    Για το δεύτερο θέμα ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι "εκείνος που πρέπει να μας εξηγήσει τί εννοεί είναι η βρετανική κυβέρνηση ως προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή κάποιο άλλο όργανο της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Ο κ. Κυπριανού παρατήρησε ότι σε αυτή την επιστολή δίδεται μια άλλη εικόνα, αφού όπως είχε λεχθεί αν δεν υπάρξει φόρμουλα για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων, θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ αναφέρθηκε επίσης σε μια τάση κλεισίματος του Κυπριακού και τόνισε ότι αυτό που πρέπει να επιτευχθεί είναι μια "λογική, λετουργίσιμη" λύση με κάποια στοιχεία δικαιοσύνης.

    Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε λύπη γιατί, όπως υποστήριξε, ο κ. Κληρίδης "εξακολουθεί την πολιτική της κινδυνολογίας".

    Οπως είπε, ο κ. Κληρίδης αναφέρει ότι "περίπου η αμερικανική πρωτοβουλία δεν θα αρχίσει, δεν θα κινηθεί σωστά" όταν έλεγε ότι η αμερικανική πρωτοβουλία θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.

    Οπως τόνισε ο κ. Κυπριανού "σίγουρα θέλουμε τις πρωτοβουλίες και των Ηνωμένων Εθνών και των Ηνωμένων Πολιτείων και των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως και της Ρωσίας που θέλει να διαδραματίσει ρόλο και ασφαλέστατα της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Στο σημείο αυτό ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε αν είναι δυνατό να πιστέψει κανείς ότι ο μόνος ο οποίος μπορεί να αξιοποιήσει τις ξένες πρωτοβουλίες είναι ο κ. Κληρίδης. Επεσήμανε εξάλλου ότι αν κάποιοι προτιμούν τον κ. Κληρίδη το ερώτημα είναι γιατί.

    Ακόμη είπε ότι ο κ. Ιακώβου "θα είναι προθυμότατος να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες ή με οποιονδήποτε άλλο με στόχο μια λογική λύση του κυπριακού προβλήματος, όχι ξεπούλημα, όχι συνθηκολόγηση. Ούτε μπορούμε να δεχτούμε παρουσία εποίκων, ούτε μπορούμε να δεχτούμε οποιασδήποτε μορφής διπλή κυριαρχία, ούτε μπορούμε να δεχθούμε εκ περιτροπής προεδρία", πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

    Κληθείς να πει αν βλέπει ότι οδηγούμαστε σε μια λύση η οποία δεν είναι λογική, ο κ. Κυπριανού είπε: "Νομίζω ναι, αν επανεκλεγεί ο κ. Κληρίδης". Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του τόνισε ότι "αν βγει ο κ. Κληρίδης δεν υπάρχει ελπίδα για σωστή λύση" και ότι "στην καλυτέρα των περιπτώσεων θα είναι ένας συμβιβασμός απαράδεκτος".

    Πρόσθεσε ότι θεωρεί βέβαιη την εκλογή του κ. Ιακώβου, οπόταν όπως ανέφερε, "θα μας δοθεί η ευκαιρία να δώσουμε τη μάχη, να κάνουμε τον αγώνα, να κάνουμε την προσπάθεια για λογική λύση".

    Σχολιάζοντας εξάλλου παρατήρηση ότι ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι δεν είναι απαραίτητη η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στην κυπριακή αντιπροσωπεία ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις εφόσον δεν εξευρεθεί η φόρμουλα για συμμετοχή τους και κληθείς να πει ποιά θεωρεί την επίσημη θέση της βρετανικής κυβέρνησης, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "θα αποφασίσει η βρετανική κυβέρνηση".

    Κληθείς να πει αν έχει καλέσει τον Υπατο Αρμοστή στην Κύπρο για διευκρινήσεις πάνω στο θέμα, ο κ. Κυπριανού απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας "ότι θα ερωτήσουμε ίσως απευθείας την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος".

    Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι παρήλθε τόσος χρόνος από την απόφαση του Λουξεμβούργου και πως το θέμα της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές δεν συζητήθηκε.

    Για το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας ο κ. Κυπριανού τόνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι "ουδεμίαν προεκλογική σκοπιμότητα" έχει η επαναφορά του θέματος από αυτόν αλλά "είναι για να ξέρει ο λαός που βαδίζει".

    Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε εξάλλου τον κ. Ιακώβου ως "πολύ καλύτερο διαπραγματευτή" από τον κ. Κληρίδη.

    Διευκρίνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι υπάρχει δέσμευση του κ. |ακώβου απέναντι στο ΔΗΚΟ ότι "δεν υφίσταται παράγωγο δίκαιο το οποίο αναφέρεται ειδικά για τις Ιδέες Γκάλι".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 30 January 1998 - 14:23:03 UTC