Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-02-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προεδρικές εκλογές - Αρχισε η ψηφοφορία
  • [02] Γαλανός - δηλώσεις
  • [03] Ιακώβου - δηλώσεις
  • [04] Χριστόφιας - δηλώσεις
  • [05] Βασιλείου - δηλώσεις
  • [06] Κουτσού - δηλώσεις
  • [07] Αναστασιάδης - δηλώσεις
  • [08] Κληρίδης - δηλώσεις
  • [09] Προσέλευση ψηφοφόρων
  • [10] Λυσσαρίδης - δηλώσεις
  • [11] Ρολάνδης - δηλώσεις
  • [12] Κυπριανού - δηλώσεις
  • [13] Μονόωρη διακοπή των εκλογών
  • [14] Θεοδώρου - Εκλογές
  • [15] Ψήφισε το 55% των εκλογέων

  • [01] (Κ) Προεδρικές εκλογές - Αρχισε η ψηφοφορία

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αρχισε στις επτά σήμερα το πρωϊ στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου η ψηφοφορία για ανάδειξη του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος θα οδηγήσει την Κύπρο στο 2000.

    Συνολικά 446.731 πολίτες, μεταξύ των οποίων για πρώτη φορά νέοι από 18 μέχρι 20 χρόνων, αναμένεται να ασκήσουν σήμερα το εκλογικό τους δικαίωμα, που είναι υποχρεωτικό. Αρκετοί φοιτητές και εργαζόμενοι στο εξωτερικό έχουν επιστρέψει στην Κύπρο για να ψηφίσουν σήμερα.

    Η ψηφοφορία διεξάγεται σε 1023 εκλογικά κέντρα και στις πέντε επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου. Για τους εγκλωβισμένους λειτουργούν τέσσερα ειδικά εκλογικά κέντρα σε όλες τις επαρχίες.

    Για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών εργάζονται σήμερα περίπου τρεις χιλιάδες μέλη του Αστυνομικού Σώματος.

    Η ψηφοφορία θα διακοπεί για μία ώρα στις 12 το μεσημέρι, θα επαναρχίσει στις 1.00 μ.μ. και θα ολοκληρωθεί στις 5.00 μ.μ., εκτός σε περιπτώσεις όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων έξω από το εκλογικό κέντρο που περιμένουν να ψηφίσουν και ο προεδρεύων υπάλληλος αποφασίσει την παράτασή της το αργότερο μέχρι τις 9 μ.μ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι υποψήφιοι προέδροι ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στην πρωτεύουσα, και το ίδιο ισχύει για τους αρχηγούς των κομμάτων, πλην του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος ψηφίζει στη Λεμεσό.

    Ο πρώτος από τους επτά υποψηφίους προέδρους που θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα είναι ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και πρώην αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, Αλέξης Γαλανός, ο οποίος θα ψηφίσει στις 8.00 π.μ. στο Α' Δημοτικό Σχολείο Εγκωμης.

    Ακολουθεί στις εννέα το πρωϊ ο ανεξάρτητος υποψήφιος και πρώην Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, που θα ψηφίσει στο Ενιαίο Λύκειο Κύκκου Β', η υποψηφιότητα του οποίου υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ.

    Στις 9.45 π.μ. θα ψηφίσουν ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου, στο Δημοτικό Σχολείο Λυκαβηττού, και ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων, Νίκος Κουτσού, ο οποίος θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα το Δημοτικό Σχολείο Ελένειο.

    Στις 10.30 π.μ. ψηφίζουν ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επίτιμος Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Γλαύκος Κληρίδης, στο Δημοτικό Σχολείο Λυκαβητού, και ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, στο Γυμνάσιο Θηλέων Φανερωμένης.

    Ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων και πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ρολάνδης, θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις 11.15 π.μ. στο Ενιαίο Λύκειο Αρχαγγέλου.

    Οσον αφορά δε τους πολτικούς αρχηγούς, πρώτοι ψηφίζουν στις 9.00 π.μ. ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, στο Λανίτειο Γυμνάσιο, στη Λεμεσό, και ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, στο Δημοτικό Σχολείο Μακεδονίτισσας, στη Λευκωσία.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, θα ψηφίσει στις 11.15 στο Γυμνάσιο Εγκωμης.

    Μετά το τέλος της διεξαγωγής της ψηφοφορίας οι κάλπεις θα μεταφερθούν στα πέντε κέντρα διαλογής και καταμέτρησης των ψήφων που θα λειτουργήσουν σε όλες τις επαρχίες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    [02] (Κ) Γαλανός - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ψήφισε σήμερα το πρωί ο ανεξάρτητος υποψήφιος πρόεδρος Αλέξης Γαλανός, τονίζοντας ότι η υποψηφιότητά του "ήταν μια υποψηφιότητα αντίστασης ενάντια στον παλαιοκομματισμό και στα παζαρέματα της πολιτικής".

    Ο κ. Γαλανός, ο οποίος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο Α' Δημοτικό Σχολείο Εγκωμης στις 8 το πρωί, είπε ότι "τα μηνύματά μου ήταν μηνύματα της ανάγκης εκσυγχρονισμού σ' αυτόν τον τόπο, και μιας νέας νοοτροπίας και μιας νέας προσέγγισης".

    "Ελπίζω", είπε, "να με τιμήσουν οι ψηφοφόροι διά της ψήφου τους, να μου δώσουν εμπιστοσύνη και να δώσουν καθαρά μηνύματα, γενικότερα στην ηγεσία αυτού του τόπου, ότι έφτασε η ώρα για νέους καιρούς, νέο πολιτικό λόγο και νέα προσέγγιση στα πράγματα".

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [03] (K) Ιακώβου - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού", εξέφρασε σήμερα ο ανεξάρτητος υποψήφιος πρόεδρος, Γιώργος Ιακώβου, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.

    Μιλώντας σε δεκάδες Ε/Κ, Τ/Κ και ξένους δημοσιογράφους οι οποίοι κατέκλυσαν το εκλογικό κέντρο Ενιαίου Λυκείου Κύκκου Β' στη Λευκωσία, ο κ. Ιακώβου είπε ότι είναι "αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των εκλογών".

    Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Τζένιφερ, ο κ. Ιακώβου είπε ότι "σήμερα είναι η ημέρα του πολίτη, η ημέρα του λαού, η ημέρα της Δημοκρατίας".

    Ο λαός ελεύθερα, ανέφερε, "θα μας δώσει την ετυμηγορία του, και θα εκφράσει ελεύθερα την άποψή του για το ποιός θα τον κυβερνήσει τα επόμενα πέντε χρόνια."

    Σε ερώτηση αν θα κάνει προτάσεις στα κόμματα, ο κ. Ιακώβου απάντησε ότι θα είναι σε επαφή με τα κόμματα.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα το οποίο αναφέρει ότι ο ίδιος έχει "κάποια σχέση" με την εταιρεία του Αμερικάνου Τζιόρτζ Σόρος, ο κ. Ιακώβου είπε ότι "δεν έχω καμία απολύτως σχέση με κανένα οικονομικό συμφέρον, πουθενά".

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [04] (Κ) Χριστόφιας - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Κάθε φορά που ασκώ το ιερό δικαίωμα της ψήφου, νιώθω συγκίνηση, γιατί είναι η ύψιστη ώρα της Δημοκρατίας. Εύχομαι και ελπίζω, ολόλκληρος ο κυπριακός λαός σε πλαίσια πολιτισμένα, να ασκήσει το ιερό αυτό δικαίωμα και μέσα σε αυτά τα πολιτισμένα πλαίσια, και ακριβοδίκαια, να εκλέξει τον πρόεδρο της αρεσκείας του".

    Αυτά δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, ύστερα από την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, στο Δημοτικό σχολείο Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία.

    Ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος συνοδευόταν από τη σύζυγο και τις δύο θυγατέρες του, εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία "ότι ο πρόεδρος της αρεσκείας του κυπριακού λαού, θα είναι αυτός που με όλη του την ψυχή, υποστηρίζει το κόμμα των εργαζομένων και άλλες δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις, ο κ. Γιώργος Ιακώβου".

    Σε ερώτηση κατά πόσο ανησυχεί από το ενδεχόμενο τα μέλη και οι οπαδοί του ΑΚΕΛ να μην ακολουθήσουν την απόφαση της ηγεσίας του κόμματός του, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι τα μέλη του ΑΚΕΛ, οι οπαδοί του ΑΚΕΛ, "είναι συσπειρωμένοι γύρω από το κόμμα τους, πολύ περισσότερο που σήμερα, είναι η πραγματική δημοσκόπηση του λαού".

    "Δεν θέλω να λέω μεγάλα λόγια", συνέχισε ο κ. Χριστόφιας και επεσήμανε:"Για μένα δεν θα είναι καθόλου έκπληξη, μια πλήρης συσπείρωση των μελών, των οπαδών του ΑΚΕΛ, γύρω από την επιλογή του κόμματος".

    Ερωτηθείς δε κατά πόσο πιστεύει το ίδιο και για το ΔΗΚΟ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απάντησε πως πάνω σε αυτό θα πρέπει να ερωτηθεί ο κ. Σπύρος Κυπριανού.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [05] (Κ) Βασιλείου - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο υποψήφιος πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου, ο οποίος άσκησε γύρω στις 10.00 το πρωί το εκλογικό του δικαίωμα εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν μέσα σε ήπιο και δημοκρατικό κλίμα μέχρι την ώρα που θα κλείσουν οι κάλπες.

    "Οι εκλογές διεξάγονται σε ήπιο και δημοκρατικό κλίμα και θέλω να εκφράσω την ευχή ότι θα ολοκληρωθούν έτσι μέχρι να κλείσουν οι κάλπες στις 5.00 το απόγευμα", σημείωσε ο κ. Βασιλείου, ο οποίος προσήλθε στο Κέντρο ψηφοφορίας συνοδευόμενος από τη σύζυγο, τα παιδιά και το εγγονάκι του.

    Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι μέσα σε αυτό το ήπιο κλίμα οι ψηφοφόροι, παρόλες τις πιέσεις που μπορεί να υπέστησαν τις τελευταίες μέρες ή βδομάδες θα μπορέσουν ελεύθερα να επιτελέσουν το δημοκρατικό τους καθήκον.

    Τέλος, ο κ. Βασιλείου ευχαρίστησε όλους όσοι τον ψήφισαν και του έδειξαν εμπιστοσύνη σ'αυτή την προεκλογική εκστρατεία, και θα σφραγίσουν αυτή την εμπιστοσύνη ψηφίζοντας σήμερα.

    "Ετσι όλοι μαζί θα έχουμε τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε τα πολλά προβλήματα που έχει ο τόπος και τις δύσκολες μέρες που ακολουθούν", τόνισε ο υποψήφιος πρόεδρος.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΚΝ/ΜΜ)

    [06] (Κ) Κουτσού - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο υποψήφιος πρόεδρος, Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων, Νίκος Κουτσού, εξέφρασε τη λύπη του γιατί οι σημερινές προοεδρικές εκλογές δεν μπορούν να διεξαχθούν σε ολόκληρη την Κύπρο, λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο Δημοτικό Σχολείο "Ελένειο" στη Λευκωσία το πρωί, είπε "Σήμερα είναι η μέρα του κυρίαρχου λαού, σήμερα αποφασίζει ο πολίτης και ασκεί το κυρίαρχό του δικαίωμα. Ομως εμείς, ως κυπριακή κυβέρνηση, ως Κυπριακή Δημοκρατία, δεν μπορούμε να ασκήσουμε τα κυρίαρχα μας δικαιώματα σε όλη την Κύπρο."

    "Γι' αυτό", πρόσθεσε, "η πληγή της κατοχής σήμερα πονάει πιο πολύ και ταυτόχρονα γιγαντώνει τη θέλησή μας για αγώνα μέχρι την τελική απελευθέρωση".

    "Στο κοινωνικό επίπεδο" συνέχισε ο κ. Κουτσού, "η μάχη του παλιού με το νέο συνεχίζεται και είμαστε βέβαιοι, αισιόδοξοι ότι ο πολίτης άκουσε τις προτάσεις και θα αποφασίσει να μας δώσει τη δύναμη και τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στον αγώνα για τον εκσυγχρονισμό, την ανανέωση για μια νέα κοινωνία, ένα νέο όραμα προς τον 21ο αιώνα".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΓ/ΜΜ)

    [07] (Κ) Αναστασιάδης - δηλώσεις

    Λεμεσός,Κύπρος,08/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τη βεβαιότητα ότι ο κυπριακός ελληνισμός θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα με αίσθημα ευθύνης, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ψήφισε στις 9.00 το πρωί στο Λανίτειο Γυμνάσιο στη Λεμεσό.

    Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι, δεδομένου των κρίσιμων στιγμών που περνά η πατρίδα, υπάρχει ανάγκη για την επιλογή ευθύνης που διασφαλίζει η πείρα, η αποφασιστικότητα, η διορατικότητα και οι διαπραγματευτικές ικανότητες του Γλαύκου Κληρίδη.

    "Το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι ένα μήνυμα ενότητας, υπερκομματικής αποδοχής και γενικότερα των επιλογών που οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας έχουν συναποφασίσει", σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης.

    (ΚΥΠΕ/ΧΣ/ΚΝ/ΜΜ)

    [08] (Κ) Κληρίδης - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα και τόνισε την ύψιστη σημασία των σημερινών εκλογών για τις μελλοντικές εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Παράλληλα εξέφρασε αισιοδοξία για επίτευξη συνεργασίας σε ευρύ μέτωπο. Μέσα σε αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, τη θυγατέρα και τον σύζυγό της, έφθασε στο Δημοτικό Σχολείο Λυκαβητού όπου τον υποδέχθηκαν οπαδοί και συνεργάτες του.

    Το χώρο του Σχολείο κατέκλυσαν επίσης και δεκάδες δημοσιογράφοι από την Κύπρο και το εξωτερικό.

    Σε δηλώσεις του στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε απόλυτη ικανοποίηση για τον ομαλό τρόπο που διεξάγεται η ψηφοφορία. "Διατηρώ την εμπιστοσύνη μου στον Κύπριο ψηφοφόρο και εύχομαι να δικαιωθεί η εμπιστοσύνη μου στον Κύπριο ψηφοφόρο", είπε.

    Σε ερώτηση κατά πόσο προτίθεται, σε περίπτωση επενεκλογής του, να συμπεριλάβει στην κυβέρνηση εθνικής αποδοχής και αρχηγούς των κομμάτων που θα συνεργαστούν μαζί του, ο κ. Κληρίδης απάντησε "όσοι είναι διατεθειμένοι, ναι".

    Κληθείς να αναφέρει εάν είναι αισιόδοξος για τη δημιουργία συνεργασιών, ο κ. Κληρίδης είπε ότι είναι "αισιόδοξος ότι θα υπάρξουν συγκλίσεις και ότι θα επιτευχθεί συνεργασία σε ευρύ μέτωπο".

    Σχολιάζοντας τη σημασία των σημερινών εκλογών για την Κύπρο, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι έχει επανειλημμένα τονίσει ότι "αυτές οι εκλογές είναι υψίστης σημασίας γιατί από το αποτέλεσμά τους θα εξαρτηθεί κατά πόσο θα λάβουν μέρος οι πρωτοβουλίες που αναμέναμε για να ανοίξουν το δρόμο για τη λύση του Κυπριακού".

    Σε παρατήρηση ότι μερικοί υποστηρίζουν ότι δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα είτε ο ίδιος εκλεγεί είτε ο κ. Ιακώβου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι αυτό θα διαφανεί, και πρόσθεσε "εγώ πιστεύω το αντίθετο, αλλά ας μην κάνουμε εκτιμήσεις, ας περιμένουμε να δούμε τα γεγονότα".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΓ/ΜΜ)

    [09] (Κ) Προσέλευση ψηφοφόρων

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Μέχρι τις 10 π.μ., το ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων είχε φθάσει το 20%.

    Ανακοίνωση της Κεντρικής Υπηρεσίας Εκλογών αναφέρει ότι συνεχίζεται ομαλά η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, που άρχισε κανονικά στις 7 π.μ. Η προσέλευση των ψηφοφόρων, προσθέτει, είναι αρθρόα.

    Μέχρι τις 10 το πρωί το ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων ήταν:

    Λευκωσία        20%
    Λεμεσός         20%
    Αμμόχωστος      20%
    Λάρνακα         18%
    Πάφος           20%
    
    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [10] (Κ) Λυσσαρίδης - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τη διαβεβαίωση ότι το κόμμα του θα διαδραματίσει το ρυθμιστικό ρόλο που διεκδικεί με μόνο γνώμονα το εθνικό συμφέρον, εξέφρασε σήμερα ο υποψήφιος πρόεδρος, Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ύστερα από την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο Γυμνάσιο Θηλέων Φανερωμένης στη Λευκωσία, ο κ. Λυσσαρίδης δήλωσε ότι, όπως φαίνεται, οι εκλογείς θα αναθέσουν το ρυθιστικό ρόλο στο κόμμα του.

    Αυτό το ρόλο επεσήμανε ο κ. Λυασσαρίδης, θα τον διαδραματίσουμε "με μόνο γνώμονα το εθνικό συμφέρον, με συναίσθηση ευθύνης και με εντιμότητα, έναντι εκείνων που μας έχουν αναθέσει αυτό το ρόλο, που είναι ένας πολύ δύσκολος ρόλος".

    "Είναι πολύ δυσκολότερος ο ρόλος του να προσπαθήσεις να διαφοροποιήσεις προγράμματα άλλων, και κατά το δυνατό να έχεις τις εγγυήσεις ότι αυτά τα προγράμματα θα υλοποιηθούν", ανέφερε ο κ. Λυσσαρίδης.

    Σημείωσε επίσης ότι "όπως πάντα, έτσι και τώρα, βασικός στόχος, όπως διαφαίνεται άλλωστε και από το πρόγραμμά μας, είναι η ανεύρεση μιας γενικά αποδεκτής εθνικής στρατηγικής".

    Ο κ. Λυσσαρίδης επανέλαβε ότι μέρος της στρατηγικής αυτής, είναι και η πρόταση για "συμβούλιο εθνικής πολιτικής με δεσμευτικές αποφάσεις, ώστε οι εκπρόσωποι του λαού να διαδραματίζουν το σωστό τους ρόλο και όχι απλώς διακοσμητικό, στη λήψη αποφάσεων".

    "Αυτό το δύσκολο ρόλο, θα προσπαθήσουμε στο μέτρο του δυνατού να τον επιτελέσουμε", πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση κατά πόσο έχει καταλήξει σε συγκεκριμένη απόφαση αναφορικά με τη στάση του κόμματός του στο δεύτερτο γύρο των εκλογών, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι δεν έχει δώσει τις προτάσεις του κόμματος, ούτε στους μονομάχους, αλλά ούτε και στα άλλα κόμματα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΓ/ΜΜ)

    [11] (Κ) Ρολάνδης - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο υποψήφιος πρόεδρος Νίκος Ρολάνδης, ο οποίος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα γύρω στις 11.15 το πρωί, δήλωσε ότι αισθάνεται υπερήφανος σαν Κύπριος που η δημοκρατία βρίσκεται στα σωστά επίπεδα.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος του Κόμματος των Φιλελευθέρων δήλωσε ότι κάποτε, με το πραξικόπημα η δημοκρατία είχε φθάσει στα πιο χαμηλά επίπεδα, αλλά "τώρα βρίσκεται εκεί που πρέπει να είναι."

    Εξέφρασε μάλιστα την ευχή ότι η δημοκρατία θα διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα για πάντα.

    "Από αυτές τις εκλογές να υπάρξει πρόεδρος, ο οποίος να έχει το πρόγραμμα και το ανάστημα εκείνο που θα μπορέσει να βοηθήσει την Κύπρο στην δύσκολη περίοδο που θα ακολουθήσει και αυτός πρέπει να είναι ο στόχος όλων μας", τόνισε.

    Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα έχει ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα.

    Τον κ. Ρολάνδη συνόδευσαν στο εκλογικό κέντρο, η οικογένειά του καθώς και μέλη του εκλογικού του επιτελείου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [12] (Κ) Κυπριανού - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση ότι ο ανεξάρτητος υποψήφιος, Γιώργος Ιακώβου, θα είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών, μη αποκλείοντας και το ενδεχόμενο να μην υπάρξει δεύτερος γύρος.

    Εκφράζοντας συγκίνηση γιατί άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, ο κ. Κυπριανού τόνισε την ανάγκη προστασίας της δημοκρατίας και των θεσμών ενάντια σε οποιαδήποτε υπονόμευση.

    "Οσον αφορά τα αποτελέσματα", είπε, "δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να μιλήσουμε απόλυτα, αλλά δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι πρώτος θα έρθει ο κ. Ιακώβου με σημαντική διαφορά".

    Επεσήμανε εξάλλου ότι το σημερινό αποτέλεσμα θα προεξοφλήσει και την εκλογή στο δεύτερο γύρο, "αν υπάρξει δεύτερος γύρος", όπως σημείωσε, και πρόσθεσε ότι "σε εκλογές τίποτε δεν αποκλείεται".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΜ)

    [13] (Κ) Μονόωρη διακοπή των εκλογών

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η ψηφοφορία για τις προεδρικές εκλογές, η οποία διεξάγεται σε ήπιο κλίμα, διακόπηκε στις 12.00. Οι κάλπες θα ανοίξουν και πάλι στις 1 μ.μ. μέχρι τις 5 το απόγευμα.

    Σημειώνεται ότι έχουν ψηφίσει και οι επτά υποψήφιοι προέδροι και οι αρχηγοί των κομμάτων.

    Μέχρι τις 10.00 το πρωί ψήφισε το 20% του εκλογικού σώματος παγκυπρίως.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [14] (K) Θεοδώρου - Εκλογές

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πάνω από το 40% των ψηφοφόρων πιστεύεται ότι έχει ψηφίσει μέχρι τις 12 το μεσημέρι όπου και διακόπηκε η εκλογική διαδικασία για μία ώρα.

    Οπως δήλωσε στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ο βοηθός Εφορος Εκλογής, Γιώργος Θεοδώρου, το ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων μέχρι τις 10 ήταν 20% αλλά αυτό αυξήθηκε γύρω στο 40%.

    Ο κ. Θεοδώρου είπε ότι ο περισσότερος κόσμος συνήθως ψηφίζει μετά τις 1 το μεσημέρι.

    Αναφερόμενος στα μικροπροβλήματα που αντιμετώπισε η Υπηρεσία Εκλογών, ο κ. Θεοδώρου είπε ότι γύρω στις 6 το πρωί, σε ορισμένα σχολικά κτίρια της Λευκωσίας υπήρξε διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος. Η παροχή αποκαταστάθηκε μέχρι τις 7 που άνοιξαν και οι κάλπες.

    Ο κ. Θεοδώρου είπε ότι μερικοί ιδιωτικοί ραδιοσταθμοί προβαίνουν σε εκτιμήσεις, ενώ υπήρξαν και μεμονωμένα επεισόδια όπου αυτοκίνητα κυκλοφορούσαν στους δρόμους με σημαίες υποψηφίων ή κομμάτων.

    Είπε ότι στην Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών συνεχίζει η προσέλευση ψηψοφόρων που έχασαν το εκλογικά τους βιβλιάρια. Η Υπηρεσία μπορεί να αντικαταστήσει τα βιβλιάρια αυτά μόνο αν ο ψηφοφόρος προσέλθει στα κεντρικά γραφεία στη Λευκωσία και προσκομίσει δύο φωτογραφίες, πέντε λίρες και την πολιτική ταυτότητά του.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [15] (Κ) Ψήφισε το 55% των εκλογέων

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το 55% περίπου των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα μέχρι τις 12 το μεσημέρι, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών.

    Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση η προσέλευση των ψηφοφόρων υπήρξε αθρόα και η ψηφοφορία - που διακόπηκε στις 12 και επανήρχησε στις 1.00 - διεξάγεται με τάξη και ηρεμία.

    Τα ποσοστά ψηφισάντων κατά Επαρχία είναι :

    Λευκωσία    52%
    Λεμεσός     60%
    Αμμόχωστος  51%
    Λάρνακα     49%
    Πάφος       53%
    
    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Sunday, 8 February 1998 - 14:19:27 UTC