Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-02-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Λυσσαρίδης - Κυπριανού
  • [03] Δηλώσεις ΔΗΚΟ για Γαλανό - Μιχαηλίδη
  • [04] Επιστολή Κυπριανού προς Λυσσαρίδη
  • [05] Λυσσαρίδης - Βασιλείου
  • [06] ΔΗΚΟ - Εκτελεστικό - δηλώσεις Κυπριανού
  • [07] ΝΕΔΗΚ - Γαλανός - Μιχαηλίδης
  • [08] ΑΚΕΛ - Κεντρική Επιτροπή
  • [09] Κληρίδης - Λυσσαρίδης
  • [10] Λυσσαρίδης - Ιακώβου

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,10/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          80.78  (-0.69)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   94.14 (-0.71)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     62.44 (-1.31)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 57.16 (-0.47)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  75.53 (-0.15)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                68.10 (-2.52)
        Εμπορικές Εταιρείες                     38.70 (-0.54)
        Αλλες Εταιρείες                         67.34 (+0.15)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛΚ 733561.810
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [02] Λυσσαρίδης - Κυπριανού

    Λευκωσία,Κύπρος,10/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού δήλωσε ότι το ΔΗΚΟ δεν θα συμμετάσχει σε μιαν οικουμενική κυβέρνηση υπό την προεδρία του Γλαύκου Κληρίδη.

    Ο κ. Κυπριανού προέβη στη δήλωση αυτή ύστερα από σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οποιοιδήποτε και αν λάβουν μέρος σε μιαν τέτοια κυβέρνηση, τον κύριο και βασικό λόγο στους χειρισμούς, όχι μόνο του εθνικού θέματος, τον έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Πρόσθεσε ότι "εκείνο που χρειάζεται είναι ένα αναβαθμισμένο Εθνικό Συμβούλιο που να έχει πραγματικά ρόλο", αφού όπως επεσήμανε αυτή τη στιγμή δεν έχει ρόλο και "ό,τι θέλει κάνει ο Πρόεδρος".

    Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε παράλληλα στις σημερινές του δηλώσεις ότι το Δημοκρατικό Κόμμα δέχεται απόλυτα ως έχει την πρόταση που υπέβαλε στους υποψηφίους Προέδρους ο κ. Λυσσαρίδης και είναι έτοιμο να δουλέψει πάνω σε αυτή τη βάση.

    Ακόμη ανέφερε ότι υπήρξε συμφωνία του ιδίου με τον κ. Λυσσαρίδη όπως αμέσως μετά τις εκλογές αρχίσει διάλογος ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ "με τη δέσμευση και των δυο πλευρών ότι στόχος μας θα είναι η ίδρυση ενός ισχυρού κόμματος του κέντρου δια της ενοποιήσεως, ενός σοσιαλδημοκρατικού κόμματος ευρωπαϊκού τύπου, που να μπορέσει να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο και στο κυπριακό θέμα αλλά και γενικότερα στην προσπάθεια της ενταξιακής πορείας της Κύπρου".

    Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι ο κ. Λυσσαρίδης "μπορεί να προσφέρει περισσότερες υπηρεσίες και να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στο πλαίσιο τουλάχιστον του σοσιαλδημοκρατικού κινήματος στην Ευρώπη αλλά και γενικότερα μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Κληθείς να πει γιατί δεν συζητήθηκε αυτή η εισήγηση της ΕΔΕΚ όταν είχε υποβληθεί, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι είχε κάποια ανταλλαγή απόψεων "αλλά εκείνη την ώρα εθεωρήθη ότι μπορούσε να ήταν προεκλογικό διότι ήμασταν και οι δυο υποψήφιοι".

    Τώρα όπως είπε εφόσον δεν είναι υποψήφιοι και πρόσφατα ο κ. Λυσσαρίδης δήλωσε ότι το όραμά του είναι η δημιουργία αυτού του κόμματος "εθεωρήσαμε ότι έπρεπε να ήταν άμεση η ανταπόκρισή μας".

    Πρόσθεσε ότι προ καιρού έγινε από το Βουλευτή του ΔΗΚΟ Μάρκο Κυπριανού ειδική μελέτη επί του θέματος η οποία τώρα είναι ενώπιον της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ.

    Κληθείς να πει ποιός θα μπορούσε να ήταν ο πρώτος Πρόεδρος αυτού του νέου κόμματος ο κ. Κυπριανού ανέφερε: "Εγώ εισηγούμαι να είναι ο κ. Λυσσαρίδης".

    Ερωτηθείς εξάλλου να πει αν ανεξάρτητα με το αποτελέσμα των εκλογών, τις συμμαχίες που θα προκύψουν ή αν τελικά επικρατήσει η πρόταση του κ. Λυσσαρίδη για οικουμενική κυβέρνηση δεσμεύεται να έχει επαφές με την ΕΔΕΚ για το θέμα της ίδρυσης νέου κόμματος, απάντησε: "Απόλυτα, ενώπιον σας". Πρόσθεσε ότι παρέδωσε σχετική επιστολή στον κ. Λυσσαρίδη.

    Κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή απόφαση του Αλέξη Γαλανού για υποστήριξη προς την υποψηφιότητα του κ. Κληρίδη, ο κ. Κυπριανού είπε "δεν φαντάζομαι να εξεπλάγηκε κανείς". Ερωτηθείς ποιόν τελικά υποστηρίζει η μάζα του ΔΗΚΟ, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε "ασυζητητί τον κ. Ιακώβου". Πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι τα ποσοστά στη δεύτερη Κυριακή θα είναι πολύ ψηλότερα από ότι ήταν την πρώτη.

    Είπε ότι το περασμένο Σάββατο έγιναν τηλεφωνήματα από άτομα τα οποία το κόμμα γνωρίζει "ότι ναι μεν είπαμε κ. Ιακώβου αλλά εντολή του κόμματος είναι να ψηφίσετε κ. Γαλανό".

    Κληθείς να πει πώς αντιμετωπίζονται στο μέτωπο Ιακώβου κάποιες επιφυλάξεις που φάνηκε να εκφράζει ο κ. Χριστόφιας σε ότι αφορά την οικουμενική κυβέρνηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο ίδιος απάντησε εκ μέρους του ΔΗΚΟ.

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, από την πλευρά του, χαρακτήρισε ως "ευχάριστο αποτέλεσμα" το γεγονός ότι το έγγραφο που παρέδωσε στους υποψηφίους Προέδρους γίνεται δεκτό απόλυτα χωρίς αλλαγές από το ΔΗΚΟ.

    Επίσης καλωσόρισε τη διάθεση για την πραγματοποίηση του οράματος για ένα ευρύτατο σοσιαλδημοκρατικό κίνημα. Πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να συζητηθούν αυτές τις μέρες. Επεσήμανε ότι υπάρχουν σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις σε πολλούς χώρους.

    Είπε ακόμη ότι "ούτε εμείς βάζουμε όρους στον κ. Κυπριανού ούτε ο κ. Κυπριανού βάζει όρους σε εμάς για τη δημιουργία του σοσιαλδημοκρατικού κινήματος για το ποία θα είναι η στάση οποιασδήποτε πλευράς σε αυτό το θέμα (των προεδρικών εκλογών)".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [03] (K) Δηλώσεις ΔΗΚΟ για Γαλανό - Μιχαηλίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,10/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σε εχθρούς του Δημοκρατικού Κόμματος αυτοανακηρύσσονται οι Αλέξης Γαλανός και Ντίνος Μιχαηλίδης, υποστηρίζεται σε ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, στην οποία επικρίνεται η απόφαση των δύο να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα Γλαύκου Κληρίδη. "Σήμερα επιχειρούν να δώσουν πισώπλατη μαχαιριά στο ΔΗΚΟ που για χρόνια χρησιμοποίησαν ως εφαλτήριο για να ανέλθουν σε αξιώματα και να εισπράξουν πολιτικό όφελος", συνεχίζει η ανακοίνωση.

    Κατηγορεί επίσης τόσο τον κ. Γαλανό όσο και τον κ. Μιχαηλίδη ότι "σε ώρες δύσκολες για το ΔΗΚΟ επιχειρούν, όπως νομίζουν, να το διασπάσουν" και ότι "αφαίρεσαν τη μάσκα" και πρόταξαν "ιδιοτελή και άλλα συμφέροντα και προσωπικές στοχεύσεις". "Ο περήφανος και αξιοπρεπής κόσμος του Δημοκρατικού Κόμματος δέν είναι δυνατόν να ανεχθεί τέτοια προσβολή", υπογραμμίζεται και τονίζεται ότι όλοι οι ψηφοφόροι του ΔΗΚΟ συσπειρώνονται για υποστήριξη της υποψηφιότητας Γιώργου Ιακώβου.

    Τελειώνοντας η ανακοίνωση αναφέρει ότι, οι Αλέξης Γαλανός και Ντίνος Μιχαηλίδης θα απογοητευτούν οικτρά όταν την Κυριακή θα διαπιστώσουν ότι "το μόνο που κατόρθωσαν να προσθέσουν στην υποψηφιότητα Κληρίδη είναι ελάχιστες ψήφους και τη δική τους ελλειματική κομματική συνείδηση και πολιτική αήθεια".

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΧ)

    [04] Επιστολή Κυπριανού προς Λυσσαρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,10/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το Δημοκρατικό Κόμμα αποδέχεται χωρίς καμιά επιφύλαξη την Πρόταση Ενότητας και Προοπτικής της ΕΔΕΚ και προβληματίζεται για τη δημιουργία συνθηκών ενοποίησης των δυνάμεων του κέντρου σε ένα ισχυρό πολιτικό φορέα με σοσιαλδημοκρατική βάση.

    Αυτό υπογραμμίζεται σε σημερινή επιστολή του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Σπύρου Κυπριανού προς τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Βάσο Λυσσαρίδη, στην οποία σημειώνεται επίσης η πρόθεση εισήγησης όπως του νέου σχήματος ηγηθεί ο κ Λυσσαρίδης ώστε να του δοθεί ενισχυμένη δυνατότητα αξιοποίησης των άριστων σχέσεών του με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό κίνημα.

    Ο κ. Κυπριανού χαρακτηρίζει εξάλλου την πρόταση της ΕΔΕΚ "καίρια και ιστορικά και πολιτικά επιβεβλημένη".

    Επισημαίνοντας ότι "οι καιροί μας οδηγούν τώρα όχι απλώς σε κοινή πορεία, όχι σε συστράτευση των δυνάμεών μας μόνο, αλλά σε κοινή έπαλξη και ενιαίο πολιτικό φορέα", ο κ. Κυπριανού εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η πρόταση της ΕΔΕΚ "θα τύχει στήριξης και από άλλες δυνάμεις τις κοινωνίας μας".

    Υπογραμμίζει επίσης ότι το ΔΗΚΟ είναι έτοιμο να προχωρήσει "το ταχύτερο σ'εκείνες τις διεργασίες προς υλοποίηση" της πρόστασης της ΕΔΕΚ.

    "Αν ανάλογη" προσθέτει, "είναι η δική σας ετοιμότητα μπορούμε να αρχίσουμε τη συζήτηση πάνω σε συγκεκριμένη βάση μεταξύ αντιπροσωπειών των δυο κομμάτων στα πλαίσια ενός κοινού συντονιστικού φορέα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [05] (Κ) Λυσσαρίδης - Βασιλείου

    Λευκωσία,Κύπρος,10/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αύριο κατά πάσα πιθανότητα και ύστερα από συναντήσεις και με τους δυο διεκδικητές της προεδρίας, θα συνέλθουν τα συλλογικά όργανα των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ) για να αποφασίσουν για τη στάση του κόμματος, στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Σ.Κ. ΕΔΕΚ, Βάσο Λυσσαρίδη, ο κ. Βασιλείου διευκρίνισε ότι η απόφαση των δυο κομμάτων αναφορικά με το δεύτερο γύρο των εκλογών θα ληφθεί χωριστά, "με γνώμονα το καλό του τόπου ".

    Αναφορικά με το θέμα των προτάσεων του κ. Λυσσαρίδη προς τους δυο εναπομείναντες διεκδικητές της προεδρίας, ο κ. Βασιλείου είπε: "Δεν έχω δυσκολία να αποδεχθώ στις γενικές του γραμμές, το κείμενο".

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο το κόμμα των ΕΔΗ, περιλαμβάνεται στις δυνάμεις που ενδιαφέρονται για τη δημιουργία ενός ευρύτερου σοσιαλδημοκρατικού σχηματισμού, ο κ. Βασιλείου απάντησε: "Εκατό τοις εκατό, μιλώντας όμως ως Γιώργος Βασιλείου και όχι ως κίνημα, διότι στο κίνημα δεν έγινε μια ενδελεχής εξέταση αυτού του θέματος".

    "Πιστεύω", συνέχισε, ότι "είναι μια ανάγκη για τον τόπο μας (το σοσιαλδημοκρατικό κίνημα) και που οπωσδήποτε θα συμβάλει στην ανάπτυξη της πολιτικής ζωής στην Κύπρο και ταυτόχρονα θα φέρει την Κύπρο πιο κοντά στην Ευρώπη, που είναι και ο στόχος όλων μας".

    Από την πλευρά του ο κ. Λυσσαρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι πρόωρο να γίνεται ήδη λόγος για τις διαδικασίες της δημιουργίας του εν λόγω σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και είπε ότι θα αναλάβει "μια έντονη πρωτοβουλία αμέσως μετά τις εκλογές, για να υλοποιηθεί αυτό το όραμα του ευρύτερου σοσιαλδημοκρατικού κινήματος, που και όσοι συζήτησα μαζί τους, πιστεύουν ότι μπορεί να μετατραπεί σε πλειοψηφικό κίνημα στην Κύπρο".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [06] ΔΗΚΟ - Εκτελεστικό - δηλώσεις Κυπριανού

    Λευκωσία,Κύπρος,10/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού επανέλαβε σήμερα την πεποίθησή του ότι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι ο Γιώργος Ιακώβου, τονίζοντας παράλληλα ότι οι ψηφοφόροι του ΔΗΚΟ που ψήφισαν άλλον υποψήφιο την πρώτη Κυριακή, θα συμμορφωθούν με την απόφαση του κόμματος.

    Σε δήλωσή του μετά τη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου, ο κ. Κυπριανού κάλεσε τους ψηφοφόρους "να υπερασπιστούν και να διαφυλάξουν αποφασιστικά την ιστορία, τις αρχές, την αξιοπρέπεια, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του ΔΗΚΟ", προσθέτοντας ότι όλοι οι οπαδοί του κόμματος πρέπει "να συσπειρωθούν" και να ψηφίσουν Γιώργο Ιακώβου.

    Κάλεσε, εξάλλου, τους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ να ματαιώσουν τα σχέδια της ηγεσίας του ΔΗΣΥ και των συνοδοιπόρων της, όπως είπε, "για διάσπαση και άλωση του ΔΗΚΟ".

    Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε ότι θα προχωρήσει σε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη και ότι "πολύ ενωρίς την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει ο διάλογος".

    Είπε, ακόμη, ότι "θα προχωρήσουμε να δώσουμε στη βάση του κόμματος την ευκαιρία να εκλέξει την ηγεσία που επιθυμεί" στο συνέδριο του ΔΗΚΟ που θα πραγματοποιηθεί για το σκοπό αυτό.

    Ακολούθως, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "εκείνοι οι οποίοι νομίζουν ότι κατά κάποιον τρόπο έχουμε αλλάξει στάση ή τάση, όσον αφορά τη φιλοσοφία μας, και προσπαθούν να μας ταυτίσουν με άλλες φιλοσοφίες, οποιασδήποτε μορφής, ή δεξιάς ή αριστεράς, θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα".

    Το ΔΗΚΟ, τόνισε, "είναι το κόμμα του κέντρου, το οποίο είναι έτοιμο να αναδιοργανωθεί μέσα στα πλαίσια της ενοποίησης με την ΕΔΕΚ, για να δώσουμε στον τόπο μία δύναμη, η οποία θα μπορέσει πολύ πιο αποτελεσματικά και αποφασιστικά να διαδραματίσει ρόλο για το εθνικό θέμα, ιδιαίτερα όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Κύπρου".

    Σε ερώτηση σχετικά με τον πιθανό αποκλεισμό από εργασίες του ΔΗΚΟ στελεχών και αξιωματούχων του κόμματος, τους οποίους ο ίδιος αποκάλεσε "αποστάτες", ο κ. Κυπριανού είπε ότι "έκλεισαν τις πόρτες με τη σημερινή τους απόφαση", αναφερόμενος φυσικά στον Αλέξη Γαλανό και τους υποστηρικτές του.

    Εξέφρασε, όμως, την πεποίθηση ότι αυτοί που ψήφισαν τον κ. Γαλανό στον πρώτο γύρο των εκλογών τώρα θα επιστρέψουν στο κόμμα και θα ψηφίσουν τον Γιώργο Ιακώβου.

    Αναφέρθηκε, εξάλλου, σε πληροφορίες ότι την παραμονή των εκλογών διάφορα στελέχη του κόμματος παρασύρθηκαν από άτομα που ανέφεραν ότι το ΔΗΚΟ άλλαξε απόφαση και ότι θα έπρεπε στον πρώτο γύρο να ψηφίσουν τον κ. Γαλανό.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [07] ΝΕΔΗΚ - Γαλανός - Μιχαηλίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,10/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η απόφαση του Αλέξη Γαλανού και του Ντίνου Μιχαηλίδη για στήριξη της υποψηφιότητας του Γλαύκου Κληρίδη δεν προκαλεί έκπληξη στη νεολαία του Δημοκρατικού Κόμματος, επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΝΕΔΗΚ.

    Η νεολαία του ΔΗΚΟ καλεί όλους όσοι είχαν πεισθεί ότι στον πρώτο γύρο των εκλογών στήριζαν μια Δηκοϊκή υποψηφιότητα η οποία προάγγελε την κομματική ενότητα, "να αρθούν στο ύψος τών περιστάσεων και να δείξουν την Κυριακή ότι η ψήφος τους δέν εξαργυρώνετει από κανένα".

    Η ΝΕΔΗΚ σημειώνει επίσης ότι συναισθανόμενη τις ανησυχίες των οπαδών του ΔΗΚΟ τους διαβεβαιώνει ότι θα εργαστεί μαζί τους για τη συντήρηση του κεντρώου χώρου.

    Ακολούθως τονίζεται πως η υποψηφιότητα του Γιώργου Ιακώβου είναι η καταλληλότερη και η πλέον ενδεδειγμένη υπό τίς σημερινές δύσκολες περιστάσεις που περνά η Κύπρος. "Εμείς οι νέοι του Δημοκρατικού Κόμματος" συνεχίζει η ανακοίνωση, "δίνουμε την υπόσχεση και συνάμα όρκο τιμής ότι θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για τη νίκη και τη σωτηρία του κόμματος και του τόπου μας.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΧ)

    [08] ΑΚΕΛ - Κεντρική Επιτροπή

    Λευκωσία,Κύπρος,10/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το ΑΚΕΛ δεν έχει αντίρρηση όπως ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιώργος Ιακώβου, τον οποίον υποστηρίζει, δώσει θετική απάντηση στην πρόταση της ΕΔΕΚ, παρόλο που το ίδιο έχει επιφυλάξεις για την πρόταση αυτή.

    Αυτό τονίζεται σε γραπτή δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, την οποία ανέγνωσε προς τα ΜΜΕ μετά την απογευματινή συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χριστόφιας, γνώμη του ΑΚΕΛ είναι ότι θα έπρεπε να σχηματιστεί κυβέρνηση ευρείας αποδοχής με συμμετοχή και της ΕΔΕΚ και των Ενωμένων Δημοκρατών και άλλων πιθανώς δυνάμεων.

    "Αντί τούτου το ΣΚ ΕΔΕΚ προτείνει οικουμενική κυβέρνηση που συνεπάγεται και συμμετοχή παραγόντων του ΔΗΣΥ. Το ΑΚΕΛ έχει επιφυλάξεις γι' αυτή την πρόταση όπως επιφυλάξεις θα μπορούσαν να διατυπωθούν και για ορισμένα άλλα σημεία του εγγράφου της ΕΔΕΚ", πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας.

    Ωστόσο επισημαίνεται ότι το ΑΚΕΛ, χάριν της επίτευξης της δημοκρατικής αλλαγής, δεν φέρνει αντίρρηση σε θετική απάντηση του Γιώργου Ιακώβου στην πρόταση της ΕΔΕΚ, νοουμένου όμως ότι θα αποκλειστούν από μια οικουμενική κυβέρνηση πρόσωπα που είχαν δράση στην ΕΟΚΑ Β' και πήραν μέρος στο πραξικόπημα, όπως εξάλλου επισημαίνεται και στο ίδιο το έγγραφο της ΕΔΕΚ.

    Κληθείς να πει ποιά είναι τα άλλα σημεία του εγγράφου της ΕΔΕΚ, στα οποία το ΑΚΕΛ έχει επιφυλάξεις ο κ. Χριστόφιας είπε ότι δεν θέλει να αναφερθεί σ'αυτά γιατί όπως είναι δεν είναι το κύριο θέμα.

    "Το κύριο", πρόσθεσε, "είναι ότι στην καταπληκτική πλειοψηφία των σημείων που αναφέρεται η ΕΔΕΚ έχουμε ίδιες ή ταυτόσημες θέσεις, οι οποίες εκφράζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και στο πρόγραμμα του υποψήφιου Γιώργου Ιακώβου".

    Ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι "αυτό που δέχεται ο κ. Ιακώβου εμείς είμαστε έτοιμοι άμα το υλοποιήσει να τον στηρίξουμε".

    Ερωτηθείς αν αυτές οι επιφυλάξεις θα διατυπωθούν προς την ΕΔΕΚ, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι δεν είναι της ώρας η διατύπωση των επιφυλάξεων του ΑΚΕΛ.

    Επεσήμανε ότι εκείνο που προέχει "είναι να δοθεί η δυνατότητα στην ΕΔΕΚ να πάρει την κατά την άποψη μας ορθή απόφαση με την υποστήριξη της υποψηφιότητας του Γιώργου Ιακώβου για να επέλθει η αλλαγή".

    Είπε επίσης ότι η ΕΔΕΚ γνωρίζει πολύ καλά τις απόψεις του ΑΚΕΛ όπως και το ΑΚΕΛ γνωρίζει πολύ καλά τις απόψεις της ΕΔΕΚ, "και δεν συντρέχει κανένας λόγος να τονιστούν οι οποιεσδήποτε διαφορές αυτή την ώρα".

    Πρόσθεσε ότι η ΕΔΕΚ, με βάση το πρόγραμμα του Συνασπισμού της Ελπίδας, το οποίο, όπως είπε, εκφράζεται σχεδόν ολοκληρωμένα μέσα από το πρόγραμμα του κ. Ιακώβου, αλλά και για πολλούς άλλους λόγους μπορεί και πρέπει να υποστηρίξει στο δεύτερο γύρο τον Γιώργο Ιακώβου.

    Απάντησε επίσης αρνητικά σε ερώτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο συμμετοχής σε οικουμενική κυβέρνηση με πρόεδρο τον Γλαύκο Κληρίδη, από την οποία θα αποκλειστούν άτομα που είχαν δράση στην ΕΟΚΑ Β και πήραν μέρος στο πραξικόπημα.

    Χαρακτηρίζοντας τη διακυβέρνση Κληρίδη αντιλαϊκή, ο κ. Χριστόφιας τόνισε επίσης ότι το ΑΚΕΛ δεν εμπιστεύεται τον κ. Κληρίδη ένεκα των χειρισμών του στο Κυπριακό.

    Οπως υποστήριξε, ο κ. Κληρίδης "έδωσε κυριαρχία, έδωσε μηνύματα ότι αποδέχεται την εκ περιτροπής προεδρία, έχει αποδεχθή την παραμονή εποίκων και ενήργησε αλλοπρόσαλλα σε σχέση με τους χειρισμούς στο κυπριακό πρόβλημα. Εχει δικαιώσει ο κ. Κληρίδης στη διάρκεια της πενταετίας του και το πραξικόπημα και τους 62 και την ΕΟΚΑ Β'", επεσήμανε ο κ. Χριστόφιας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [09] Κληρίδης - Λυσσαρίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,10/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης αποδέχεται τις προτάσεις που του υπέβαλε το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ και αύριο αναμένεται να δώσει γραπτώς την απάντησή του.

    Αυτό ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο οποίος επαναδιεκδικεί την προεδρία της Δημοκρατίας σε ένα δεύτερο γύρο εκλογών την ερχόμενη Κυριακή με αντίπαλο τον ανεξάρτητο υποψήφιο Γιώργο Ιακώβου.

    Αποφεύγοντας να δώσει οποιαδήποτε ένδειξη για την απόφαση που αναμένει ότι θα πάρουν τα συλλογικά όργανα του κόμματός του αύριο, ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ζήτησε μόνο ορισμένες άνευ ουσίας διευκρινίσεις.

    Ο κ. Λυσσαρίδης αρνήθηκε να σχολιάσει τη σημερινή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, αφού, όπως είπε, δεν τη γνωρίζει.

    Αναφερόμενος δε στις προθέσεις πολιτικών χώρων να μη συμμετάσχουν σε τυχόν οικουμενική κυβέρνηση υπό τον Γλαύκο Κληρίδη, είπε ότι "πρόθεσή μας είναι να συνενώσουμε το σύνολο του λαού, και να στρέψουμε την προσοχή μας προς αντιμετώπιση της κατοχής και των ορατών κινδύνων που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, αλλά δεν μπορώ να υποχρεώσω κανένα να κάνει οτιδήποτε, με το οποίο ο ίδιος δεν συμφωνεί".

    Η μνήμη του λαού πρέπει να συντηρηθεί, η αντίσταση πρέπει να τιμηθεί, το πραξικόπημα πρέπει να βρίσκεται σε μια διαχρονική καταδίκη, επεσήμανε, αλλά διευκρίνισε πως από αυτό, μέχρι του να θυματοποιούμε έναν ολόκληρο τμήμα ενός λαού, το 35% και "να το αποκλείουμε από εθνικούς αγώνες, αυτό θα έπληττε την εθνική μας υπόθεση".

    "Τα ίδια θα έλεγα", συνέχισε, "και αν κάποιοι έλεγαν ότι το 33% θα πρέπει να αποκλειστεί από οποιοδήποτε αγώνα".

    Επισημαίνοντας την κρισιμότητα των στιγμών και την ανάγκη για ενότητα του λαού, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τον Πρόεδρο Κληρίδη, ότι στοιχεία που βαρύνονται με πραξικοπηματική δραστηριότητα - όχι όμως "ο απλός άνθρωπος του λαού" - θα πρέπει να απομονωθούν.

    Ο κ. Λυσσαρίδης υποστήριξε ότι η πρότασή του "αν ουσιαστικά, έντιμα και ειλικρινά" γίνει αποδεκτή, τότε παρέχει τα εχέγγυα λειτουργικότητας μιας τυχόν οικουμενικής κυβέρνησης, αλλά αν "η κάθε πλευρά, ενώ θα αποδέχεται αυτές τις προτάσεις, έχει άλλα κατά νου, τότε εκείνοι που θα το πράξουν, ας λογοδοτήσουν στο λαό".

    Σε ερώτηση τί θα πράξει η ΕΔΕΚ, σε περίπτωση που λάβει θετική απάντηση και από τον κ. Ιακώβου, απάντησε: "Μακάρι να είναι έτσι και θα πω 'νυν απολύεις τον δούλον σου δέσποτα'," εξηγώντας ότι τότε ο πρώτος στόχος του για εθνική συμφιλίωση θα έχει επιτευχθεί.

    "Αν με ειλικρίνεια και το πρόγραμμά μου υιοθετηθεί, θα έχει πετύχει και ο δεύτερος και πιο ουσιαστικός στόχος, ότι τροχιοδρομείται μια νέα πορεία πάνω στο κυπριακό πρόβλημα", πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς για το πόσο ουσιαστικές μπορεί να είναι οι δεσμεύσεις των δυο υποψηφίων, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι "στα προεδρικά συστήματα, απόλυτες δεσμεύσεις δεν υπάρχουν", αλλά εκείνος που θα αγνοήσει τις δεσμεύσεις του, θα λογοδοτήσει και προς τον ελληνικό λαό και το έθνος.

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ αντέκρουε ισχυρισμούς ότι οι προτάσεις του ήταν "ετεροβαρείς" ως προς τους δυο υποψηφίους και είπε ότι το κόμμα του θα συμμετάσχει σε οικουμική κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το αν κάποιοι πολιτικοί χώροι το αρνηθούν.

    Αναφερόμενος στην εθνική υπόσταση των προτάσεών του, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι το έθνος έχει δεχθεί με αισθήματα και ανακούφισης και ευχαρίστησης την πρόταση της ΕΔΕΚ, "γιατί έτσι διευκολύνεται και το δικό τους έργο στην Ελλάδα" και απεκάλυψε ότι θα εμπλακεί "σε υιοθέτηση αυτής της πρότασης, από όλα τα ελληνικά κόμματα" και αν αυτό γίνει αποδεκτό, τότε η πανεθνική στρατηγική θα είναι γεγονός.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Λυσσαρίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της ψήφου κατά συνείδηση στο δεύτερο γύρο των εκλογών την ερχόμενη Κυριακή.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [10] Λυσσαρίδης - Ιακώβου

    Λευκωσία,Κύπρος,10/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Γιώργος Ιακώβου ανακοίνωσε ότι αποδέχεται τις προτάσεις του Προέδρου της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη ως έχουν. Αύριο το απόγευμα συνέρχεται η Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ για να τοποθετηθεί επί των απαντήσεων τόσο του κ. Ιακώβου όσο και του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση που είχε με τον κ. Λυσσαρίδη απόψε, ο κ. Ιακώβου είπε ότι "έχω παραδώσει την απάντησή μου στο έγγραφο που μου είχε επιδώσει ψες", τονίζοντας ότι "η απάντησή μου είναι θετική".

    "Αυτό δεν πρέπει να εκπλήττει οποιονδήποτε", είπε, "αφού οι θέσεις μας ήταν πάντοτε παραπλήσιες και ύστερα από μελέτη δεχθήκαμε το έγγραφο στην ολότητά του".

    Οσον αφορά την οικουμενική κυβέρνηση, ο κ. Ιακώβου είπε ότι "την δεχόμαστε, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε συμμετοχή ατόμων που βαρύνονται με πράξεις που σχετίζονται με το πραξικόπημα και την ΕΟΚΑ Β'".

    Ο κ. Ιακώβου είπε ότι εκείνο που τον "καταπλήττει" είναι ότι δέχθηκε το ίδιο έγγραφο και κ. Κληρίδης, "αφού ο κ. Κληρίδης είναι γνωστό ότι πρόσφατα συζητούσε διπλές κυριαρχίες, εκ περιτροπής προεδρίες, κι εξέφραζε θέσεις απαράδεκτες για το θέμα των εποίκων".

    Ακολούθως, ανέφερε ότι "είναι και θέμα ερμηνείας της αξιοπιστίας των δύο υποψηφίων, αφού ο κ. Κληρίδης την προηγούμενη πενταετία είχε υποσχεθεί οικουμενική κυβέρνηση και δεν την υλοποίησε, είχε ευκαιρίες με ανασχηματισμούς να φέρει κάποια στοιχεία συναίνεσης, αλλά καθ' όλη τη διάρκεια της πενταετίας, όπως έχουν διαπιστώσει όλοι οι πολιτικοί ηγέτες, ουδέποτε προσπάθησε να βρει συναίνεση, συλλογικότητα, συνυπευθυνότητα".

    "Αντίθετα", συνέχισε, ο Πρόεδρος Κληρίδης "δεν ενημέρωνε σωστά το Εθνικό Συμβούλιο και δεν προσπάθησε να αντλήσει από αυτό το Σώμα".

    Ο κ. Ιακώβου είπε ότι έχει "κάποιες σημαντικές αμφιβολίες για το θέμα της κοινωνικής πολιτικής" και διερωτήθηκε αν "θα πάψει ο κ. Κληρίδης να επιτίθεται της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής" και αν "θα αποσύρει το νομοσχέδιο για απαγόρευση των απεργιών". Αυτά, είπε, είναι "σοβαρά ερωτήματα".

    Σε ερώτηση εάν θα προσκαλέσει και το ΔΗΣΥ σε οικουμενική κυβέρνηση σε περίπτωση εκλογής του, ο κ. Ιακώβου είπε ότι "αυτή είναι η πρόταση", επισημαίνοντας ότι "η πρόταση δεν είναι λεπτομερής" και ότι έχει πει στον κ. Λυσσαρίδη ότι έχει κάποιες παρατηρήσεις.

    Από την πλευρά του, ο κ. Λυσσαρίδης εξέφρασε τη χαρά και ικανοποίησή του γιατί "το έγγραφο έχει γίνει αποδεκτό ως έχει", σημειώνοντας εξάλλου ότι η παρατήρηση περί πραξικοπηματιών των βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.

    Στην επιστολή του προς τον κ. Λυσσαρίδη, ο κ. Ιακώβου τονίζει ότι υιοθετεί τις εισηγήσεις για περαιτέρω ενίσχυση του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και ότι συνταυτίζεται πλήρως με τη θέση ότι "η ομοψυχία και το αγωνιστικό φρόνημα του λαού μας πλήττεται βάναυσα από την προσπάθεια πλαστογράφησης της ιστορίας, δικαίωσης του πραξικοπήματος και της ανταμοιβής των πρωταγωνιστών του".

    Τονίζει, επίσης, ότι αποδέχεται την πρόταση για σύσταση οικουμενικής κυβέρνησης, αλλά αποκλείει "τη συμμετοχή στην κυβέρνηση και την ανάθεση καθοδηγητικών ρόλων σε άτομα που συμμετείχαν στην ΕΟΚΑ Β' και στο πραξικόπημα εναντίον του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, γιατί αυτό θα αποτελούσε σοβαρή προσβολή προς τη μνήμη των νεκρών μας και πρόκληση προς τα δημοκρατικά αισθήματα του λαού".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 10 February 1998 - 19:56:58 UTC