Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-02-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανακήρυξη Κληρίδη - ομιλία
  • [02] Κληρίδης - βιογραφικό σημείωμα
  • [03] Γερουσιαστές - Χόλμπρουκ - Κύπρος
  • [04] Σχέση ξένων νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα
  • [05] Ισλαμικό κόμμα - Κατεχόμενα
  • [06] Ιδρυση Κίνησης στα κατεχόμενα
  • [07] Τουρκικός, Τ/κ Τύπος - Νίκη Κληρίδη
  • [08] Πρόεδρος Κληρίδης - Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος
  • [09] Ντενκτάς - "Κίπρις"
  • [10] Τούρκος - Οπλο - Εκλογές
  • [11] Εκτελεστικό Γραφείο ΔΗΚΟ
  • [12] Ε.ΔΗ - Προεδρικές εκλογές
  • [13] Πρόεδρος Κληρίδης - Αθήνα
  • [14] Λυσσαρίδης - Εκλογές
  • [15] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας
  • [16] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Εκλογές

  • [01] (Κ) Ανακήρυξη Κληρίδη - ομιλία

    Λευκωσία,Κύπρος,16/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Ζήτω η Κύπρος", φώναξε απόψε ο Γλαύκος Κληρίδης μέσα από πανηγυρικά συνθήματα, ύστερα από την ανακήρυξή του ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επόμενη πενταετία.

    Στο κλειστό στάδιο "Ελευθερία", ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι "την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσουμε" κι "ενωμένοι, ποτέ νικημένοι", ενώ πλήθος κόσμου έψαλλε τον Εθνικό Υμνο και κραύγαζε αγωνιστικά συνθήματα.

    Υστερα από την ανακήρυξή του ως Προέδρου από το Γενικό Εφορο Εκλογής Θάνο Μιχαήλ, ο Πρόεδρος Κληρίδης απευθύνθηκε στο λαό, λέγοντας ότι "ως ο νυν Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο επερχόμενος Πρόεδρος για την επόμενη πενταετία, χαιρετίζω τον κυπριακό λαό και τον ευχαριστώ διά την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου και διότι με ψήφισε".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης ευχαρίστησε όλους εκείνους που τον τίμησαν με την ψήφο τους, το Δημοκρατικό Συναγερμό και τον Νίκο Αναστασιάδη, τον Αλέξη Γαλανό, τον Ντίνο Μιχαηλίδη, τους Ενωμένους Δημοκράτες και τον Γιώργο Βασιλείου, τους Νέους Ορίζοντες και τον Νίκο Κουτσού, το Κόμμα των Φιλελευθέρων και τον Νίκο Ρολάνδη, καθώς και το Κίνημα Πολιτικού Εκσυγχρονισμού.

    Είπε, ακόμη, ότι "οι εκλογές έληξαν και τώρα όλοι μαζί, ενωμένοι, θα δώσουμε τη μάχη για τη σωτηρία της ιδιαίτερης μας πατρίδας".

    "Για μένα", είπε, "δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Ενίκησε ο κυπριακός ελληνισμός", διαβεβαιώνοντας ότι "θα προχωρήσουμε να δημιουργήσουμε κυβέρνηση εθνικής ενότητας από όλα τα κόμματα της Κύπρου και θα απευθυνθούμε και προς το ΑΚΕΛ".

    "Η ενότις του κυπριακού ελληνισμού", τόνισε, "στον επερχόμενο αγώνα για απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα, για επανένωση της μοιρασμένης πατρίδας μας, για επιστροφή στις πατρογονικές εστίες των προσφύγων μας, όλα αυτά για να τα πετύχουμε χρειαζόμαστε τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα που μπορεί να μας προσφέρει η Κύπρος".

    Είπε, εξάλλου, ότι "γι' αυτήν την ενότητα θα εργαστούμε και θα προχωρήσουμε με όρθιο το κεφάλι και θα ατενίσουμε το μέλλον με εθνική περηφάνια".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης διαβεβαίωσε ότι "θα συνεχίσουμε με το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, με την πορεία μας στην ενωμένη Ευρώπη, με τη στενή συνεργασία μας με την ελληνική κυβέρνηση".

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι απόψε, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, "επαναλάβαμε και οι δύο ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τον ίδιο τρόπο, με την ίδια τακτική, έχοντας κατά νου το εθνικό συμφέρον της Κύπρου".

    Απόψε, συνέχισε, "μπαίνουμε σε μια νέα πορεία, μπαίνουμε στην πορεία που θα μας οδηγήσει στην Ευρώπη, μπαίνουμε στην πορεία που θα μας ενισχύσει στον αγώνα μας για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργήσιμη λύση του εθνικού μας προβλήματος".

    Απευθυνόμενος στο λαό που συγκεντρώθηκε στο στάδιο "Ελευθερία", ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε: "Αντλώ θάρρος από το δυναμισμό σας. Υπόσχομαι ενώπιόν σας την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσουμε. Ενωμένοι, ποτέ νικημένοι. Δεν θα επιτρέψουμε στο διχασμό να επιφέρει άλλες συμφορές στον κυπριακό ελληνισμό".

    Είπε, επίσης, ότι "κοιτάζουμε μπροστά, προχωρούμε μπροστά με βήματα σταθερά και δυναμικά".

    "Ενωμένοι, ενωμένοι, ενωμένοι, ποτέ νικημένοι", φώναξε ο Πρόεδρος Κληρίδης στο πλήθος υποστηρικτών του που συγκεντρώθηκε στο στάδιο "Ελευθερία" από όλη την Κύπρο.

    Κάλεσε το πλήθος να διαλυθεί "με τάξη κι ευπρέπεια, για να δώσουμε το παράδειγμα ότι όταν μιλούμε ενωμένοι, το εννοούμε, για να δώσουμε το παράδειγμα ότι μπαίνουμε στην Ευρώπη και ότι είμαστε Ευρωπαίοι".

    "Ολοι μαζί", είπε, "ας φωνάξουμε ΖΗΤΩ Η ΚΥΠΡΟΣ". Στη συνέχεια, το πλήθος έψαλε τον Εθνικό Υμνο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [02] Κληρίδης - βιογραφικό σημείωμα

    Λευκωσία,Κύπρος,16/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πλούσια υπήρξε η δράση του Γλαύκου Κληρίδη στην πολιτική ζωή της Κύπρου.

    Γεννήθηκε στις 24 Απριλίου 1914 στη Λευκωσία. Είναι ο μεγαλύτερος γιος του διαπρεπούς δικηγόρου, Ιωάννη Κληρίδη.

    Σπούδασε νομικά στο Κιγκς Κόλεϊτζ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και αναγορεύθηκε Barrister at Law στο Gray's Inn.

    Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, κατατάγηκε το 1939 στη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία. Το 1942, το αεροπλάνο του καταρρίφθηκε και συνελήφθη αιχμάλωτος.

    Κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα 1955 - 1959 υπηρέτησε στην ΕΟΚΑ και υπεράσπισε πολλούς αγωνιστές που είχαν συλληφθεί από τους Αγγλους.

    Το 1959 πήρε μέρος στη Διάσκεψη του Λονδίνου και κατά τη μεταβατική περίοδο μεταξύ αποικιακής διακυβέρνησης και ανεξαρτησίας (1959 - 1960) διετέλεσε Υπουργός Δικαιοσύνης. Τον Ιούλιο του 1960 εξελέγη μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, θέση την οποία διατήρησε μέχρι τον Ιούλιο του 1976.

    Ανέλαβε την αρχηγία της Ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη του Λονδίνου το 1964 ενώ το 1974 μετά την εισβολή ανέλαβε προσωρινά καθήκοντα Προέδρου της Δημοκρατίας, καθήκοντα τα οποία εξάσκησε μέχρι την επάνοδο του Προέδρου της Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακάριου.

    Το Φεβρουάριο 1969 ίδρυσε το Ενιαίο Κόμμα και το Μάιο του 1976 ίδρυσε το Δημοκρατικό Συναγερμό.

    Λόγω βαθειάς γνώσης του Κυπριακού, διορίσθηκε το 1968 διαπραγματευτής, ως εκπρόσωπος της Ε/κ πλευράς στις διακοινοτικές συνομιλίες. Από αυτή τη θέση διεξήγαγε συνομιλίες με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς μέχρι τον Απρίλιο 1976.

    Εκπροσώπησε πολλές φορές την Κύπρο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όταν συζητείτο το Κυπριακό.

    Ανάμεσα στις τιμητικές διακρίσεις που έχει πάρει είναι η ανακήρυξή του ως ισόβιο μέλος του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, ενώ του απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο της Τάξης του Αγίου Τάφου ύστερα από έγκριση του Πάπα Ιωάννη του 23ου.

    Ο κ. Κληρίδης είναι νυμφευμένος με την Ειρήνη - Λίλα Κληρίδη και έχουν μια κόρη, την Καίτη.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [03] Γερουσιαστές - Χόλμπρουκ - Κύπρος

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,16/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τις προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου του Αμερικανού Προέδρου για το Κυπριακό Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, με στόχο τον τερματισμό της διαίρεσης της Κύπρου, να βοηθήσει στην επίλυση των ελλαδοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο καθώς και να συμβάλει στην αποφυγή της απειλής πολέμου στην Ανατολική Μεσόγειο, σχολίασαν σε ανακοίνωσή τους, δύο πρώην πρόεδροι της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Τσαρλς Πέρσι (Ρεπουμπλικανός) και Κλέιμπορν Πελλ (Δημοκρατικός).

    Οπως αναφέρουν στην ανακοίνωση, "καθώς η χώρα μας αναλαμβάνει μια μείζονα προσπάθεια να φέρει σε τέλος την επικίνδυνη για 23 χρόνια διαίρεση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα προβλήματα στο Αιγαίο, είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε στους εαυτούς μας, την πρακτική αξία της ηθικής ηγεσίας της Αμερικής".

    Τονίζεται εξάλλου, ότι "είναι σημαντικό να μεταχειρισθούμε όλες τις πλευρές με ένα τρόπο που είναι δίκαιος και σύμφωνα με αντικειμενικές και αμετάβλητες αρχές".

    "Γι'αυτό το σκοπό", συνεχίζει η ανακοίνωση, "επικροτούμε την πρόσφατη, πιο αμερόληπτη πολιτική του Υπουργείου Εξωτερικών προς την Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο".

    Οι δύο πρώην αξιωματούχοι της αμερικανικής Γερουσίας, σημειώνουν ότι πρόσφατα παραδείγματα των ενεργειών του αμερικανικού ΥΠΕΞ, δεικνύουν ότι η στάση της αμερικανικής κυβέρνησης είναι αντικειμενική προς τις χώρες αυτές.

    Στην ανακοίνωση σημειώνονται οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού και κυπριακού εναέριου χώρου, καθώς και η παρενόχληση από τουρκικό αεροσκάφος, στο αεροπλάνο που μετέφερε τον Ελληνα Υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο, προς και από την Κύπρο και τονίζει ότι "αν η Ελλάδα και η Κύπρος προέβαιναν σε παρόμοιες ενέργειες, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ θα έπρεπε να ήταν εξίσου επικριτικό".

    Πέρσι και Πελλ, επικροτούν επίσης, τις αντικειμενικές, όπως αναφέρουν, και αμετάβλητες αρχές που η Ευρωπαϊκή Ενωση έθεσε σαν κριτήρια, στα οποία τα μέλη της και τα υποψήφια μέλη της, όπως η Κύπρος και η Τουρκία, πρέπει να προσκολληθούν.

    Αναφέρονται εξάλλου, στους όρους που έθεσε η ΕΕ στην Τουρκία, με στόχο την ένταξή της στην ΕΕ.

    Καταλήγοντας η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι "είναι προς το καλύτερο συμφέρον των λαών της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Κύπρου αν οι κυβερνήσεις τους ενεργήσουν σύμφωνα με αυτές τις αρχές του πολιτισμού που έθεσε η ΕΕ".

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΡΜ/ΓΠ)

    [04] Σχέση ξένων νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα

    Λευκωσία,Κύπρος,16/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Κατά το άνοιγμα της Αγοράς Συναλλάγματος στην Κύπρο σήμερα η σχέση των πιο κάτω νομισμάτων με την Κυπριακή Λίρα διαμορφώθηκε ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                 |     Πώληση     |     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Ιαπωνίας                235,2418         237,1237
          Δολ. Αυστραλίας               2,8004           2,8228
          Δολ. Καναδά                   2,6913           2,7128
          Εσκούδος Πορτογαλλίας       346,6319         349,4049
          Κορόνες Δανίας               12,9369          13,0403
          Κορόνες Νορβηγίας            14,1233          14,2362
          Κορόνες Σουηδίας             15,0993          15,2200
          Λιρες Ιρλανδίας               1,3540           1,3648
          Λιρέτες Ιταλίας           3.350,2782       3.377,0804
          Μάρκα Φινλανδίας             10,2988          10,3811
          Πεσέτες Ισπανίας            287,8191         290,1216
          Σελίνια Αυστρίας             23,8888          24,0799
          Φιορίνια Ολλανδίας            3,8264           3,8570
          Φράγκα Βελγίου               69,8875          70,4466
          Φράγκα Γαλλίας               11,3797          11,4707
          Φράγκα Ελβετίας               2,7287           2,7505
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [05] Ισλαμικό κόμμα - Κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,16/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο λεγόμενος "Γενικός Εισαγγελέας" του ψευδοκράτους Ακίν Σαϊτ δήλωσε ότι το λεγόμενο "σύνταγμα" δεν επιτρέπει την ίδρυση κομμάτων που αποσκοπούν στα όσα αναφέρονται στο καταστατικό του νέου ισλαμικού κόμματος που ιδρύθηκε στα κατεχόμενα με την επωνυμία "Το δικό μας κόμμα".

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ο Σαϊτ αρνείται ότι η υπηρεσία του ενέκρινε το καταστατικό και δήλωσε ότι το λεγόμενο "Υπουργείο Εσωτερικών" δεν τους το έχει στείλει.

    Ο λεγόμενος "Υπουργός Εσωτερικών" από την πλευρά του δηλώνει ότι το καταστατικό έχει αποσταλεί στη "Γενική Εισαγγελία".

    Στο μεταξύ, ο επί του Τύπου σύμβουλος του Ντενκτάς, Ντογκάν Χαρμάν διέψευσε ότι έχει οποιαδήποτε ανάμειξη με το κόμμα.

    Διάψευση υπήρξε και από τον προσωρινό πρόεδρο τους κόμματος Οκιάι Σαντίκογκου για το θέμα της ποινής του μαστιγώματος. "Το καταστατικό μας δεν προνοεί τέτοια ποινή", είπε ο Σαντίκογλου.

    Η Τ/κ εφημερίδα "Αυρούπα" αναφερόμενη στο νέο κόμμα γράφει ότι στόχος της ίδρυσής του είναι να διασπάσει το Κόμμα Εθνικής Ενότητας. Ο σχετικός τίτλος της "Αυρούπα" είναι: "Οτι θάβεται στην Τουρκία αναστήνεται στην Κύπρο".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [06] Ιδρυση Κίνησης στα κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,16/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο πρώην αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος στα κατεχόμενα και νυν ψευδοβουλευτής του κόμματος αυτού Οζκέρ Οζγκιούρ και ο αρχηγός του κόμματος Νέα Κύπρος Αλμπάι Ντουρντουράν ίδρυσαν την Κίνηση "Πατριωτική Ενωση" προκειμένου να πετύχουν τη δημιουργία νέου πολιτικού σχήματος.

    Σε κοινή ανακοίνωση των Οζγκιούρ και Ντουρντουράν αναφέρεται ότι με τη μέχρι σήμερα πολιτική που ακολουθούν οι ψευδοκυβερνήσεις, οι Τουρκοκύπριοι οδηγούνται στη μετανάστευση αφού επικρατεί η φιλοσοφία "Τούρκος φεύγει, Τούρκος έρχεται".

    Επίσης επικρίνουν τον Ντενκτάς για τα εμπόδια που παρεμβάλλει στην επίλυση του Κυπριακού και δηλώνουν ότι η μοναδική λύση που θα λυτρώσει τους Τουρκοκύπριους από την εξόντωση είναι η επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [07] Τουρκικός, Τ/κ Τύπος - Νίκη Κληρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,16/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η εφημερίδα "Μιλιέτ" της Κωνσταντινούπολης αναφέρεται στις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο και στεγάζει το σχετικό δημοσίευμα υπό τον τίτλο, "Μήνυμα από τον Κληρίδη".

    Στον υπότιτλο αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα υποβάλει εποικοδομητικές προτάσεις στους Τουρκοκύπριους.

    Ο Τ/κ Τύπος προβάλλει τη νίκη του Γλαύκου Κληρίδη στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών υπό τους τίτλους:

    "Kίπρις": "Και πάλι Κληρίδης" "Χαλκίν Σεσί": "Νικητής του δεύτερου γύρου ο Κληρίδης"

    "Ορτάμ": "Η κάλπη χαμογέλασε στον Κληρίδη" "Μπιρλίκ": "Διεξήχθη ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών"

    "Γενί Ντουζέν":" Και πάλι Κληρίδης" "Αβρούπα": "Νικητής ο Κληρίδης. Θα οδηγήσει τους Ελληνοκυπρίους στον 21ο αιώνα".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΓΠ)

    [08] Πρόεδρος Κληρίδης - Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος

    Λευκωσία,Κύπρος,16/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος συνεχάρη σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, για την επανεκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας.

    Για το σκοπό αυτό ο Μακαριότατος επισκέφθηκε τον Πρόεδρο Κληρίδη στο Προεδρικό Μέγαρο. Μετά τη συνάντηση ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε ότι "θα ήταν καλό να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής ενότητας".

    "Εάν υπάρξει κυβέρνηση εθνικής ενότητας", πρόσθεσε, "δεν θα υπάρχουν διαχωρισμοί και έτσι θα μπορέσουμε να προγραμματίζουμε μακροχρόνια και σωστά".

    Ερωτηθείς αναφορικά με την αμερικανική πρωτοβουλία, ο Μακαριότατος επεσήμανε ότι δεν γνωρίζει πώς αυτή θα εξελιχθεί και ανέφερε ότι αυτό που προέχει είναι πώς θα απελευθερωθούν τα σκλαβωμένα εδάφη, πώς θα αποκατασταθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, με την ενότητα στην Κύπρο και όχι τη διαίρεσή της.

    Σημειώνεται ότι στο Προεδρικό Μέγαρο καταφθάνουν διάφορες προσωπικότητες για να συγχαρούν προσωπικά τον Πρόεδρο Κληρίδη για την επανεκλογή του.

    Μεταξύ αυτών, είναι Πρέσβης της Ελλάδας Κυριάκος Ροδουσάκης, ο πατέρας του ηρωομάρτυρα Τάσου Ισαάκ και ο πατέρας του ηρωομάρτυρα Σολωμού Σολωμού, ενώ τον Πρόεδρο Κληρίδη αναμένεται να επισκεφθεί και ο Μητροπολίτης Κερύνειας Παύλος.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΡΜ/ΓΠ)

    [09] Ντενκτάς - "Κίπρις"

    Λευκωσία,Κύπρος,16/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Τ/κ εφημερίδα "Κίπρις" δημοσιεύει γραπτές δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς που αποτελούν απάντηση σε αριθμό ερωτήσεων που υπεβλήθησαν προς αυτόν από το δημοσιογράφο Μπασαράν Ντουργκιούν για τη στήλη του "Πρόσωπο με Πρόσωπο".

    Ο Τ/Κ ηγέτης αναφέρθηκε στην κινητικότητα που θα παρουσιαστεί τώρα, μετά τις προεδρικές εκλογές στις ελεύθερες περιοχές και είπε ότι χωρίς την ύπαρξη κοινού εδάφους δεν έχει να συζητήσει τίποτα με τον Ε/Κ ηγέτη.

    Ο Ντενκτάς ισχυρίζεται ότι οι διακοινοτικές συνομιλίες είναι "νεκρές" και πρόσθεσε τα εξής: "Το θέμα αυτό έχει λήξει. Για να συμβεί το αντίθετο θα πρέπει να πουν στην Ε/κ πλευρά ότι δεν είναι η κυβέρνηση των Τ/Κ".

    Σε ερώτηση για τις διαδόσεις ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται διαλλακτικά και ο ίδιος αδιάλλακτα είπε ότι οι διαδόσεις αυτές προέρχονται από άτομα που θέλουν να σπείρουν τη διχόνοια μεταξύ Τουρκίας και Τ/Κ.

    Για το θέμα της κατοχής διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας από Τ/Κ, ο Ντενκτάς είπε ότι η ψευδοκυβέρνηση θα ψηφίσει "νόμους" για αυστηρή τιμωρία όλων όσοι είναι κάτοχοι των διαβατηρίων αυτών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι κάτοχοί τους, θα τα παραδώσουν.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΓΠ)

    [10] Τούρκος - Οπλο - Εκλογές

    Λευκωσία,Κύπρος,16/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο επί του Τύπου σύμβουλος του λεγόμενου "υπουργείου εργασίας και στέγασης" του ψευδοκράτους Χαμπίλ Γιλμάζ έφθασε στις ελεύθερες περιοχές για να καλύψει τις προεδρικές εκλογές, αλλά όπως τουλάχιστο δήλωσε, "είχε ξεχάσει ότι οπλοφορεί" και παρέδωσε το όπλο του σε λειτουργό του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Αυτό γράφει σήμερα ο Τ/κ Τύπος, και προσθέτει ότι ο Γιλμάζ, ο οποίος οδηγήθηκε σε αστυνομικό σταθμό για κατάθεση, εργάζεται παράλληλα και στην εφημερίδα "Γενί Ντιμοκράτ", εκφραστικό όργανο του Δημοκρατικού Κόμματος του Σερντάρ Ντενκτάς, που απηχεί τις θέσεις του Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο Γιλμάζ οπλοφορεί από το Μάρτιο του 1997 με άδεια που του παραχωρήθηκε από το λεγόμενο "υπουργικό".

    Αναφέρεται ότι ο Γιλμάζ είχε επιβιβαστεί του λεωφορείου που μετέφερε τους 30 Τ/Κ δημοσιογράφους στα εκλογικά κέντρα για να καλύψουν τις εκλογές.

    Γύρω στις 8.45 το πρωί δήλωσε στους συναδέλφους του ότι μετέφερε ένα περίστροφο μάρκας "Μπέλσαν" των 9 χιλιοστών, το οποίο μάλιστα τους επεδείκνυε.

    Στη συνέχεια ζήτησε τη συμβουλή του ανταποκριτή τουρκικού σταθμού, Τσισμέτ Γκιουνέρ, για τον τρόπο που θα έπρεπε να ενεργήσει, δηλώνοντας ότι ξέχασε το όπλο του στην τσάντα του.

    Ο Γκιουνέρ του απάντησε ότι έχει δύο επιλογές, ή να σωπάσει ή να παραδώσει το όπλο στους αρμοδίους.

    Κατόπιν, ο Γιλμάζ ενημέρωσε τη λειτουργό του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας που επέβαινε του λεωφορείου. Η λειτουργός με τη σειρά της ενημέρωσε την κυπριακή αστυνομία.

    Παρά ταύτα, οι κυπριακές αρχές επέτρεψαν στον Γιλμάζ να παρακολουθήσει την άσκηση εκλογικού δικαιώματος από τον Γιώργο Ιακώβου και να πάρει φωτογραφίες.

    Στις 9.15 οδηγήθηκε στην Αστυνομία για ανάκριση. Μέσω των ειρηνευτών απεστάλη στα κατεχόμενα συνοδεία ανδρών της ειρηνευτικής δύναμης.

    Μετά την επιστροφή του στα κατεχόμενα, ο Γιλμάζ δήλωσε ότι φοβήθηκε, αλλά ότι η κυπριακή αστυνομία του συμπεριφέρθηκε καλά.

    Η "Γενί Ντουζέν" βάζει σε εισαγωγικά τη λέξη "ξεχασιάρης" δημοσιογράφος, ενώ ο Αλί Μπατουράι σε άρθρο του στην ίδια εφημερίδα γράφει ότι το περίστροφο δεν αρμόζει σε δημοσιογράφο.

    Γράφει ακόμη ο Μπατουράι ότι το όπλο του δημοσιογράφου είναι η πέννα και η φωτογραφική του μηχανή.

    "Τί δουλειά έχει με περίστροφα των 9 χιλιοστών και μάλιστα να το ξεχνά κατά την μετάβασή του στις Ε/κ περιοχές", διερωτήθηκε ο Μπατουράι και συνεχίζει, "εξάλλου περίστροφο είναι αυτό. Δεν είναι σπίρτα ή αναπτήρας για να τα ξεχάσεις. Το γεγονός αυτό, ντρόπιασε τους Τ/Κ δημοσιογράφους", καταλήγει.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΓΠ)

    [11] Εκτελεστικό Γραφείο ΔΗΚΟ

    Λευκωσία,Κύπρος,16/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στις πρώτες εκτιμήσεις για το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα προβαίνει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ κατά τη διάρκεια συνεδρίας του που άρχισε γύρω στις 11.15.

    Το Εκτελεστικό Γραφείο αναμένεται εξάλλου να απασχολήσει και η στάση και πορεία του κόμματος στο μετεκλογικό σκηνικό.

    Στη σημερινή συνεδρία συμμετέχει και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού θα δώσει στις 5 το απόγευμα δημοσιογραφική διάσκεψη.

    Στο μεταξύ, πριν από τη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ ο Εκπρόσωπος Τύπου και Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης.

    Ο κ. Κατσουρίδης ανέφερε ότι η συνάντηση ήταν φιλοφρονητική.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [12] Ε.ΔΗ - Προεδρικές εκλογές

    Λευκωσία,Κύπρος,16/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι Ενωμένοι Δημοκράτες με γραπτή τους ανακοίνωση συγχαίρουν τον Γλαύκο Κληρίδη για την επανεκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας, από τον οποίον, όπως αναφέρουν, αναμένουν ότι θα λειτουργήσει ως Πρόεδρος όλων των Κυπρίων και θα διαδραματίσει τον αποφασιστικό ρόλο συναίνεσης, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του αγώνα της Κύπρου.

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, "το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 15ης Φεβρουαρίου, θα πρέπει να οδηγήσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να επικεντρώσουν την προσοχή τους στις άμεσες μελλοντικές εξελίξεις, οι οποίες κατά γενική ομολογία θα είναι πολύ κρίσιμες".

    Αναφέρει ότι τα συλλογικά όργανα των Ε.ΔΗ θα ασχοληθούν με το αποτέλεσμα των εκλογών για να συναγάγουν τα συμπεράσματά τους για τη μελλοντική πορεία τους.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [13] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αθήνα

    Λευκωσία,Κύπρος,16/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα μεταβεί στην Αθήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του για τη νέα πενταετία, δήλωσε σήμερα ο Πρέσβης της Ελλάδας Κυριάκος Ροδουσάκης.

    Ο κ. Ροδουσάκης, επισκέφθηκε σήμερα τον Πρόεδρο Κληρίδη για να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του και να του μεταφέρει και επίσημα τις ευχές του Προέδρου, του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Ροδουσάκης ανέφερε ότι διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Κληρίδη ακόμη μια φορά για τη συμπαράσταση και τη συμπαράταξη της Ελλάδας σε όλες τις προκλήσεις, πρωτοβουλίες και αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν στο επόμενο διάστημα.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης σκοπεύει να μεταβεί στην Αθήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του για τη νέα πενταετία και πως στις αρχές της άλλης βδομάδας φθάνει στην Κύπρο ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννος Κρανιδιώτης.

    Οπως ανέφερε, η επίσκεψη του κ. Κρανιδιώτη θα επικεντρωθεί σε συζητήσεις και προετοιμασίες που σχετίζονται όχι μόνο με την επίσκεψη του Προέδρου αλλά και την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [14] (Κ) Λυσσαρίδης - Εκλογές

    Λευκωσία,Κύπρος,16/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τονίζοντας τη μεγαλύτερη σημασία της "επόμενης μέρας" από όση είχαν οι ίδιες οι εκλογές, ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, στην προσπάθειά του να καταδείξει την ευθύνη του ΑΚΕΛ, όπως είπε, στην επανεκλογή Κληρίδη, εξέφρασε την κατάπληξή του για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν ευχαρίστησε θερμά το ΑΚΕΛ για την επανεκλογή του.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Λυσσαρίδης επανέλαβε τους τρεις στόχους που επιδιώχθηκαν μέσω του ρυθμιστικού ρόλου της ΕΔΕΚ κατά το δεύτερο γύρο των εκλογών, δηλαδή τον "εμβολιασμό" των προγραμμάτων των δυο υποψηφίων, τη λαϊκή συμφιλίωση και ενότητα και τη δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης.

    Ειδικά για το δεύτερο στόχο, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι "η νέα σελίδα θα συμπληρωθεί με το γεγονός ότι οι πραξικοπηματίες, δεν θα πρέπει μέσω του προεδρικού, του οποιουδήποτε προεδρικού, να προβάλλονται στο πολιτικό προσκήνιο".

    Ο κ. Λυσσαρίδης επεσήμανε ότι επίκεινται πρωτοβουλίες για επίλυση του Κυπριακού με σημαντικότερη εκείνη των ΗΠΑ, λέγοντας ότι "οι άλλες πρωτοβουλίες, αποτελούν εξαρτήματα της αμερικανικής".

    "Εδώ", είπε, "είναι που χρειάζεται η υπέρβαση όλων μας, να βρεθούμε σε έναν κοινό μέτωπο, για την αντιμετώπιση αυτών των πρωτοβουλιών".

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ επεσήμανε την ανάγκη, όπως είπε, για αλλαγή της μέχρι σήμερα τακτικής μας στο Κυπριακό, αφού διατηρούσαμε μιαν παθητική στάση, ενώ πρέπει στο μέλλον, να "έχουμε προληπτική παρέμβαση" έναντι των πρωτοβουλιών.

    Πρέπει, τόνισε, να δηλώσουμε στους Αμερικανούς ότι, αν θέλουν ομαλότητα στην περιοχή, θα πρέπει οι προτάσεις τους να μη συγκρούονται με τα στοιχεία που η ΕΔΕΚ εισήγαγε στα προγράμματα των δυο υποψηφίων.

    Ο κ. Λυσσαρίδης επανέλαβε ότι θα τηρήσει την υπόσχεσή του για ανάληψη πρωτοβουλιών, ώστε να δημιουργηθεί ο σοσιαλδημοκρατικός χώρος που εξήγγειλε, και που θα βρίσκεται μεταξύ "της κομμουνιστικής αριστεράς και της παραδοσιακής δεξιάς", ενώ εντός δυο - τριών ημερών, θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Σπύρο Κυπριανού.

    Αναφορικά με τη συμμετοιχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι "δεν μπορούν να συμμετέχουν, αν δεν συμμετέχουν ως μέλη της επίσημης αντιπροσωπείας, αναγνωρίζοντες τη μόνη νόμιμη κυβέρνηση του τόπου".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι οι πολλές τάσεις αναφορικά με το εθνικό θέμα, που θα εκπροσωπούνται σε μιαν οικουμενική κυβέρνηση, δεν θα αποτελούν πρόβλημα, αφού ο Γλαύκος Κληρίδης έχει δεσμευτεί πάνω σε συγκεκριμένους "πολιτικούς όρους".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Λυσσαρίδης αντέκρουσε τη θέση ότι το κόμμα του προέβαινε σε πιο σκληρή κριτική έναντι του Γιώργου Ιακώβου, παρά του Γλαύκου Κληρίδη και υποστήριξε ότι το αντίστροφο γινόταν. Υποστήριξε δε, ότι όποια και να ήταν η απόφαση του κόμματος αναφορικά με το δεύτερο γύρο των εκλογών, το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο. Αν επελέγετο ένας υποψήφιος, "τότε πού πάει η αφίσα ότι ο λαός δεν είναι πρόβατα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

    Ο κ. Λυσσαρίδης αντέκρουσε τις κατηγορίες του ΑΚΕΛ, ότι η στάση του κόμματός του ευθύνεται για την επενεκλογή Κληρίδη, λέγοντας ότι "το ΑΚΕΛ είχε την ευχέρεια να έχει προοδευτικό πρόεδρο, τέσσερις φορές", με τις υποψηφιότητες Λυσσαρίδη, Γιάννου Κρανιδιώτη, Μάριου Ηλιάδη και την απόσυρση της υποψηφιότητας Λυσσαρίδη σε συνδυασμό με πρόταση για πολυμερή συμμαχία. Ολες οι πιο πάνω προτάσεις, απερρίφθηκαν από το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε.

    "Προ μακρού", ανέφερε ο κ. Λυσσαρίδης, "η ηγεσία του ΑΚΕΛ είχε αποφασίσει ότι Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα έπρεπε να είναι ο κ. Κληρίδης".

    Σχολιάζοντας την αναφορά του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, για ματαιοδοξία, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι επανειλημμένως πρότεινε στο ΑΚΕΛ άλλες υποψηφιότητες εκτός της δικής του, οι οποίες όμως απερρίφθηκαν. Αναφερόμενος στην ηγεσία του ΑΚΕΛ, ο κ. Λυσσαρίδης είπε: "Ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους, ας απολογηθούν, όχι μόνο προς το δικό τους κόσμο, αλλά προς τον κυπριακό ελληνισμό στο σύνολό του, και ας μη αναζητούν ευθύνες από άλλους, που ήσαν πρόθυμοι να συνεργαστούν".

    "Αυτή η προσπάθεια (για συνεργασία) εματαιώθη με 100% ευθύνη της ηγεσίας του ΑΚΕΛ", πρόσθεσε.

    Ο κ. Λυσσαρίδης παραδέχθηκε ότι οι μέχρι τώρα προσπάθειές του για δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης έχουν αποτύχει, αλλά είπε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες αυτές.

    Τέλος, ο κ. Λυσσαρίδης αρνήθηκε να απαντήσει κατά πόσο το κόμμα του θα αποδεχθεί ένα ή περισσότερα υπουργεία στη νέα κυβέρνηση, λέγοντας ότι οι προσπάθειες του ιδίου για ενότητα συνεχίζονται και θα ήταν πρόωρο να τοποθετηθεί πάνω σε αυτό.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [15] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,16/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    1. Στις 13.20 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές (fixing) που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000, αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    ------------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα        Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά     Πώληση     Αγορά
    ------------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή        537,1800     539,3200   537,1800  541,9200
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7222       1,7290     1,7222    1,7330
    Δολάριο ΗΠΑ            1,8704       1,8778     1,8704    1,8818
    Στερλίνα               1,1411       1,1456     1,1411    1,1481
    Γερμ. Μάρκο            3,4039       3,4175     3,4039    3,4215
    ------------------------------------------------------------------
    

    2. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας - Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    ------------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    ------------------------------------------------------------------
                   Περιθώρια    |Ημ. Λήξης|     Περιθώρια    |Ημ. Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς  |
    --------------------------------------|---------------------------
    01 Μήνα     0,0090   0,0000 |18.03.98 | 0,0040   0,0010  |18.03.98
    02 Μήνες    0,0130   0,0000 |22.04.98 | 0,0050   0,0020  |22.04.98
    03 Μήνες    0,0170   0,0000 |18.05.98 | 0,0050   0,0030  |18.05.98
    06 Μήνες    0,0280   0,0000 |18.08.98 | 0,0070   0,0060  |18.08.98
    09 Μήνες    0,0400   0,0000 |18.11.98 | 0,0090   0,0090  |18.11.98
    12 Μήνες    0,0510   0,0000 |18.02.99 | 0,0110   0,0110  |18.02.99
    15 Μήνες    0,0670   0,0000 |18.05.99 | 0,0160   0,0130  |18.05.99
    18 Μήνες             0,0000 |18.08.99 |          0,0160  |18.08.99
    21 Μήνες             0,0000 |18.11.99 |          0,0180  |18.11.99
    24 Μήνες             0,0000 |18.02.00 |          0,0200  |18.02.00
    ------------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [16] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Εκλογές

    Λευκωσία,Κύπρος,16/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης αρχίζει από αύριο διαβουλεύσεις για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, προσθέτοντας ότι η εγκαθίδρυση του Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου το πρωί ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα γίνει η νενομισμένη διαβεβαίωση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου.

    Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι αναμένεται να σταλεί προσκλητήριο προς το ΑΚΕΛ, την ΕΔΕΚ, τους Ε.ΔΗ, τους ΝΕ.Ο, τους Φιλελεύθερους και τον κ. Αλέξη Γαλανό.

    Αναφερόμενος στο ΔΗΚΟ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι εναπόκειται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποφασίσει γιατί, όπως σημείωσε, υπάρχει μια ιδιάζουσα κατάσταση.

    Ο Εκπρόσωπος συνεχάρη τον κ. Γιώργο Ιακώβου για τον αξιοπρεπή τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης και συνεχάρη τον ανθυποψήφιό του για τη νίκη του και δήλωσε παρών στους αγώνες του λαού μας.

    "Υποσχεθήκαμε δημοκρατικές εκλογές και πιστεύουμε πως η διεξαγωγή των εκλογών πληροί απόλυτα ευρωπαϊκές προδιαγραφές," πρόσθεσε, επαινώντας δημοσίως όλους τους παράγοντες και τους συντελεστές αυτού του επιτεύγματος.

    Η συμβολή των ΜΜΕ, συνέχισε ο Εκπρόσωπος, είναι αξιέπαινη για την ομαλή μετάβαση από τις πλατείες στις μικρές οθόνες για διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα.

    "Ο λαός εναπέθεσε στους ώμους του κ. Κληρίδη μεγάλο βάρος και μεγάλες ευθύνες για λύση του Κυπριακού, για ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής πορείας, για ευημερία και ευτυχία του λαού," ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης, τονίζοντας ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης "θα φανεί αντάξιος των προσδοκιών του λαού, θα εκπληρώσει τα συμφωνηθέντα με στόχο την εθνική ενότητα και τη λαϊκή συμφιλίωση."

    Εξάλλου, ο Εκπρόσωπος σημείωσε με ικανοποίηση τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ότι το κόμμα θα εργαστεί για όσο γίνεται πιο πλατιά ενότητα στο κυπριακό πρόβλημα στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής αλλά στηριγμένο πάντοτε πάνω σε αρχές.

    Αναφερόμενος στην οικουμενική κυβέρνηση εθνικής ενότητας, υπογράμμισε ότι αυτό "πρέπει να γίνει πραγματικότητα με το εμείς, και με τη δοσμένη συμπαράσταση της Ελλάδας θα πετύχουμε στους αγώνες μας."

    Σε ερώτηση εάν ο Πρόεδρος Κληρίδης προτίθεται να αξιοποιήσει τον κ. Ιακώβου, ανέφερε ότι αυτό το θέμα ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Οπως δήλωσε, προσκλητήριο για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα απευθυνθεί, εκτός από τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων και στους συνεργάτες του Προέδρου Κληρίδη που βοήθησαν στην προεκλογική εκστρατεία.

    Σχολιάζοντας την εκλογική νίκη του Προέδρου Κληρίδη, ο Εκπρόσωπος αναφέρθηκε σε "τιμητική εκλογή του κ. Κληρίδη" ως άξιου τέκνου που αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία της Κύπρου.

    Αναφερόμενος στην οριακή εκλογή του κ. Κληρίδη με 6.656 ψήφους περισσότερες από τις ψήφους του ανθυποψηφίου του, σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξελέγη στις τρεις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις με αυτό τον τρόπο.

    Σε ερώτηση για τη δημιουργία υφυπουργείων στη νέα κυβέρνηση, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι το θέμα μελετάται και αναμένεται η γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 16 February 1998 - 14:17:48 UTC