Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-02-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σαντέρ - Πρόεδρος Κληρίδης
  • [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Φεϊσέλ
  • [03] Εκπρόσωπος - ΕΕ
  • [04] Εκπρόσωπος - Κουκ - ΕΕ
  • [05] Πρόεδρος Κληρίδης - Συγχαρητήρια
  • [06] Πριμακόφ - S300 - παράδοση
  • [07] Δείκτης Τιμών Χρηματιστήριου
  • [08] Ρέππας - Κληρίδης
  • [09] Δηλώσεις Ντενκτάς - Εκλογές
  • [10] Συγχαρητήρια ΗΠΑ προς Κληρίδη
  • [11] Πρώην Γερουσιαστές - πολιτική ΗΠΑ - Κυπριακό
  • [12] Κατσουρίδης - ΕΔΕΚ - Ευθύνες
  • [13] Ομογενείς - Αποτέλεσμα Εκλογών
  • [14] ΔΗΚΟ - αποφάσεις
  • [15] Αναστασιάδης - δηλώσεις
  • [16] Εγκλωβισμένοι - Νέα καταπιεστικά μέτρα

  • [01] Σαντέρ - Πρόεδρος Κληρίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,16/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ, συνεγχάρη τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη για την επανεκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι προσβλέπει στην περαιτέρω εδραίωση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης και Κύπρου.

    Σε σημερινό μήνυμά του προς τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κ. Σαντέρ εκφράζει τα "ειλικρινά συγχαρητήρια" τόσο του ιδίου όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    "Προσβλέπω στην περαιτέρω εδραίωση των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Κύπρου, κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας σας", αναφέρει στο μήνυμά του ο κ. Σαντέρ.

    Επίσης, εκφράζει την ευχή ότι "οι προσπάθειες για εξεύρεση ειρηνικής και διαρκούς λύσης του Κυπριακού θα αποφέρουν αποτελέσματα στο εγγύς μέλλον".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Φεϊσέλ

    Λευκωσία,Κύπρος,16/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ, επισκέφθηκε σήμερα τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον συνεχάρηκε για την επανεκλογή του, ενώ συζήτησαν την κατάσταση γύρω από τις πρωτοβουλίες που αναμένεται να εξελιχθούν.

    Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση, που διήρκησε μια περίπου ώρα, ο κ. Φεϊσέλ ανέφερε ότι αναχωρεί την Τετάρτη για τη Νέα Υόρκη και πως ήθελε να συζητήσει με τον Πρόεδρο ενόψει του ταξιδιού του.

    "Είναι φανερό ότι έχει συμφωνηθεί από όλους ότι τώρα που οι εκλογές έχουν τελειώσει θα πρέπει να βάλουμε μπροστά και είμαι σίγουρος πως αυτό πρόκειται να συμβεί", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φεϊσέλ, αποφεύγοντας ωστόσο, παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων να μιλήσει για το "επόμενο βήμα".

    Δεν είναι χρήσιμο πρόσθεσε, οι λεπτομέρειες να συζητούνται δημοσίως. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη ορισθεί συνάντηση για την επίσκεψη του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)

    [03] Εκπρόσωπος - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,16/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η προετοιμασία για τη διεξαγωγή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και τις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, στα πλαίσια του ΟΗΕ, είναι μέσα στις προτεραιτότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, κληθείς να αναφέρει πότε ο Πρόεδρος Κληρίδης θα διορίσει την ομάδα που θα διεξάγει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σε ερώτηση σχετικά με την προετοιμασία της πρότασης της κυβέρνησης για συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι η κυβέρνηση ασχολείται με το θέμα αυτό από καιρό.

    "Εχει απόψεις και μελετά διάφορα σενάρια με στόχο πάντοτε να υπάρξει λογικό σενάριο το οποίο να μην επηρεάζει καθ' οιονδήποτε τρόπο το στάτους της Κυπριακής Δημοκρατίας και της νόμιμης κυβέρνησής της", συμπλήρωσε ο Εκπρόσωπος.

    Το σενάριο αυτό, τόνισε, δεν θα πρέπει να παρέχει στοιχείο αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

    "Πιστεύουμε ότι αυτό είναι εφικτό," κατέληξε ο κ. Χριστοφίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ)

    [04] Εκπρόσωπος - Κουκ - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,16/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση καλωσόρισε τη χθεσινή δήλωση του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών και προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ρόμπιν Κουκ, και επανέλαβε την προθυμία της να συμμετάσχει σε όλες τις διαπραγματεύσεις με πνεύμα συνεργασίας.

    Σε σχετικές δηλώσεις προέβη σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Κουκ, με την οποία συνεχάρη τον Πρόεδρο Κληρίδη για την επανεκλογή του και τονίζει ότι "πρέπει τώρα να αρχίσουμε δουλειά".

    "Ο κ. Κουκ, με την ιδιότητα που έχει αυτή τη στιγμή, η οποία είναι λίαν σημαντική για την πορεία των ευρωπαϊκών πραγμάτων και για τη λύση του Κυπριακού, εκφράζει την επιθυμία και τη σωστή του θέση ότι πρέπει να ετοιμαζόμαστε για τις συνομιλίες αυτές που επίκεινται με στόχο την επικράτηση στην Κύπρο της ειρήνης, ευτυχίας, ευημερίας του λαού της και ασφάλειας", είπε ο κ. Χριστοφίδης.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι "όλα αυτά είναι καλοδεχούμενα σαν στόχοι και εμείς είμαστε πρόθυμοι και έτοιμοι να πάρουμε μέρος σε όλες αυτές τις διαπραγματεύσεις με πνεύμα συνεργασίας και αποφασιστικότητας για να φθάσουμε σε λύσεις."

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ)

    [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Συγχαρητήρια

    Λευκωσία,Κύπρος,16/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τον επανεκλεγέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, δεν επισκέφθηκαν σήμερα μόνο οι επώνυμοι αλλά και πλήθος κόσμου, απ' όλη την Κύπρο, που μετέβησαν στο Προεδρικό Μέγαρο για να τον συγχαρούν και να του εκφράσουν την αγάπη τους.

    Ανθοδέσμες και συνθέσεις λουλουδιών σε μικρά και μεγάλα καλάθια άρχισαν να χρωματίζουν από νωρίς στο Προεδρικό, ενώ κάποιο χαρούμενο γεροντάκι με το μπαστούνι του, μια ομάδα από ενθουσιώδεις και θορυβώδεις νεαρούς οπαδούς, αλλά και ολόκληρες οικογένειες συμπλήρωναν την εικόνα.

    Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε μια ανθοδέσμη από αγρέλια (σπαράγγια) και μια λαμπάδα ίσα με το μπόι του Προέδρου Κληρίδη.

    "Ο Πρόεδρος στάθηκε και μέτρησα την λαμπάδα. Είναι και λίγο ψηλότερη απ' αυτόν", είπε η γιαγιά που περπάτησε με τα πόδια μέχρι το Προεδρικό για να συγχαρεί τον Γλαύκο Κληρίδη.

    Σίγουρα, όμως, ο επανεκλεγέντας Πρόεδρος θα συγκινήθηκε ιδιαίτερα με την απλή ανθοδέσμη με τα λίγα λευκά τριαντάφυλλα της κόρης του Καίτης και μιας άλλης με κόκκινα και κίτρινα λουλούδια από τη συζυγό του Ειρήνη.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΑ)

    [06] (Κ) Πριμακόφ - S300 - παράδοση

    Αθήνα,Ελλάδα,16/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι ρωσικοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι S300 θα παραδοθούν στην Κύπρο την ημερομηνία που προβλέπει το σχετικό συμβόλαιο, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γιεβγκένι Πριμακόφ, προσθέτοντας ότι η Μόσχα επιθυμεί διευθέτηση του Κυπριακού και θα συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή.

    Ο κ. Πριμακόφ, ο οποίος μιλούσε ύστερα από συνομιλίες που είχε στην Αθήνα με τον Ελληνα ομόλογό του Θεόδωρο Πάγκαλο, ανέφερε ότι "μία πιθανότητα ακυρώσεως της σύμβασης υπάρχει, εάν και μόνο γίνει πλήρης αποστρατικοποίηση ολόκληρου του νησιού".

    Χαρακτήρισε, εξάλλου, τους S300 "αμυντικό όπλο", διότι "δεν είναι σύστημα εδάφους - εδάφους, αλλά εδάφους - αέρος", τονίζοντας μάλιστα ότι "η Ρωσία επιθυμεί τη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος και είναι έτοιμη να κάνει πολλά προς την κατεύθυνση αυτή".

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [07] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστήριου

    Λευκωσία,Κύπρος,16/02/1998 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          81.62  (-0.15)
    
        Ανώτατη:  81.74 (2/1/97)
        Κατώτατη: 76.20 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   94.43 (-0.20)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     61.91 (-1.99)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 60.80 (-0.11)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  76.20 (+0.70)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                68.12 (-0.93)
        Εμπορικές Εταιρείες                     41.25 (+0.49)
        Αλλες Εταιρείες                         67.41 (-0.03)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛΚ 958337.799
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΑ)

    [08] Ρέππας - Κληρίδης

    Αθήνα,Ελλάδα,16/02/1998 (ΚΥΠΕ) Ο Κυβερνητικός Εκροσώπος της Ελλάδας Δημήτρης Ρέππας συνεχάρη τον Γλαύκο Κληρίδη για την επανεκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει σε μια στενή συνεργασία με τη νέα κυπριακή κυβέρνηση.

    "Ο κυπριακός ελληνισμός πρέπει να νιώθει ότι η Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση και όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας είναι στο πλευρό του για να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικα όλα τα μεγάλα εθνικά θέματα", δήλωσε ο Ελληνας Εκπρόσωπος.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΔΠ/ΜΧ)

    [09] Δηλώσεις Ντενκτάς - Εκλογές

    Λευκωσία,Κύπρος,16/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο κατοχικός ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, συνεχάρη τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη για την επανεκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας αλλά έθεσε και πάλι προϋποθέσεις για μεταξύ τους συνάντηση.

    Σε δηλώσεις στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων "ΤΑΚ", ο Ντενκτάς επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης "δεν είναι ο Πρόεδρος της Κύπρου, είναι ο Πρόεδρος των Ε/Κ..." και ότι "δεν αντιπροσωπεύει όλους τους Κυπρίους".

    Εξάλλου, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Ρόιτερ, ο Ντενκτάς είπε ότι "τώρα είναι η ώρα να ανοίξει ο δρόμος για απευθείας συνομιλίες" μεταξύ των δύο "λαών", κατά την έκφρασή του, που έχουν "ξεχωριστή διακυβέρνηση" από το 1963, όπως είπε.

    Ο κατοχικός ηγέτης ισχυρίστηκε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι διεθνώς αναγνωρισμένος, "δεν έχει εντολή" να κυβερνά τους Τ/Κ.

    Στο μεταξύ, ο Εκπρόσωπος του Τουρκικού ΥΠΕΞ, Νετσατί Ουτκάν, χαρακτήρισε την επανεκλογή του Προέδρου Κληρίδη ως "εσωτερικό θέμα".

    "Αλλά μπορούμε να αναμένουμε επανάληψη των προσπαθειών για επίλυση της διαμάχης", συμπλήρωσε.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [10] Συγχαρητήρια ΗΠΑ προς Κληρίδη

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,16/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η αμερικανική Κυβέρνηση συνεχάρη τον Γλαύκο Κληρίδη για την επανεκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας κι εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει στενή συνεργασία προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού.

    Σε συγχαρητήριο μήνυμά της, η αμερικανική Κυβέρνηση χαρακτήρισε τις σχέσεις της με τον Πρόεδρο Κληρίδη ως άριστες κι εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η στενή σχέση θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του Προέδρου.

    "Συγχαίρουμε τον Πρόεδρο Κληρίδη για τη νίκη του και χαιρετίζουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί του για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεών μας", αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

    Προσθέτει, εξάλλου, ότι "σκοπεύουμε να εργαστούμε στενά μαζί του για να πετύχουμε μια διαρκή και βιώσιμη λύση" του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [11] Πρώην Γερουσιαστές - πολιτική ΗΠΑ - Κυπριακό

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,16/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την υποστήριξή τους προς την αναμενόμενη αμερικανική πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού υπό την ηγεσία του Προεδρικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, εκφράζουν σε ανοικτή επιστολή τους δύο πρώην προέδροι της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας.

    Ο Δημοκρατικός, Κλέιμπορν Μπελ, και ο Ρεμπουπλικάνος, Τσαρλς Πέρσι, επιδοκιμάζουν την "πρόσφατη πιο αμερόληπτη πολιτική του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς την Tουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο", σημειώνοντας παράλληλα ότι "είναι σημαντικό να συμπεριφέρονται σε όλα τα μέρη με τρόπο δίκαιο και σύμφωνα με αντικειμενικές και αναλλοίωτες αρχές".

    Στην επιστολή τους, οι δύο πρώην γερουσιαστές αναφέρουν ότι "καθώς η χώρα μας αναλαμβάνει μια μεγάλη προσπάθεια εξωτερικής πολιτικής για να θέσει τέρμα στην 23χρονη επικίνδυνη διχοτόμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, και των προβλημάτων στο Αιγαίο, είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε στους εαυτούς μας την πρακτική αξία της ηθικής της αμερικανικής ηγεσίας".

    Επιδοκιμάζουν επίσης την αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ "στις παραβιάσεις ελληνικού και κυπριακού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη" και την παρενόχληση του αεροπλάνου που μετέφερε τον Ελληνα Υπουργό Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο, καθώς και τις "απατηλές τουρκικές αξιώσεις έναντι του ελληνικού χώρου".

    Οι κύριοι Μπελ και Πέρσι σημειώνουν ότι "εάν η Ελλάδα και η Κύπρος προέβαιναν σε παρόμοιες ενέργειες εναντίον της Τουρκίας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα έπρεπε να ήταν το ίδιο επικριτικό".

    Ταυτόχρονα, εκφράζουν υποστήριξη στις προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση στις ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

    "Είναι προς το καλύτερο συμφέρον των λαών της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Κύπρου και των κυβερνήσεών τους να ενεργούν σύμφωνα με τις αρχές της ΕΕ. Πιστεύουμε ότι πολλοί στην Τουρκία επιθυμούν όπως η κυβέρνησή τους ακολουθεί αυτές τις αρχές ώστε τόσο οι ίδιοι όσο και η χώρα τους να είναι περισσότερο ασφαλείς και να ευημερούν", σημειώνουν.

    Καταλήγοντας, αναφέρουν ότι "η αμερικανική εξωτερική πολιτική είναι πιο επιτυχής και συμβαδίζει με τις επιθυμίες του αμερικανικού λαού, όταν βασίζεται σε αρχές και ηθική".

    Η ενέργεια των δύο πρώην γερουσιαστών, οι οποίοι χαίρουν μεγάλου σεβασμού μέσα στην αμερικανική κυβέρνηση, έρχεται να επιβεβαιώσει τη μεταστροφή της πολιτικής των ΗΠΑ όσον αφορά την περιοχή. Ταυτόχρονα επισημαίνει την πρόθεση της κυβέρνησης Κλίντον να εντατικοποιήσει την προσπάθειά της για επίλυση του Κυπριακού εφαρμόζοντας ένα νέο στυλ αντιμετώπισης των εμπλεκόμενων μερών. (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΑΧΡ/ΜΧ/ΜΑ)

    [12] Κατσουρίδης - ΕΔΕΚ - Ευθύνες

    Λευκωσία,Κύπρος,16/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Προσωπικές ευθύνες στον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη, για την αποτυχία του Γιώργου Ιακώβου να εκλεγεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας, απέδωσε σήμερα το απόγευμα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια έκτακτης διάσκεψης Τύπου, ο κ. Κατσουρίδης υποστήριξε πως "αν η ΕΔΕΚ αποφάσιζε, αν ο κ. Λυσσαρίδης εισηγείτο στο κόμμα του, Γιώργο Ιακώβου, χωρίς την παραμικρή αμφιβολία ο Γιώργος Ιακώβου θα ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας".

    Ο κ. Κατσουρίδης απέρριψε κατηγορηματικά συμμετοχή του ΑΚΕΛ, σε μια κυβέρνηση υπό τον κ. Κληρίδη, ανεξάρτητα από το όποιο πρόγραμμα διακυβέρνησης.

    Ανέφερε ότι η πολιτική θέση και ερμηνεία που δίνει το ΑΚΕΛ στον όρο εθνική συμφιλίωση, είναι ότι "αποτελεί ενέργεια στο όνομα της οποίας παραγράφονται ευθύνες, που βασανίζουν τον λαό μέχρι σήμερα", προσθέτοντας ότι η εθνική συμφιλίωση δεν αφορά απλώς τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης.

    Στην ερώτηση γιατί η ΕΔΕΚ κατηγορείται ότι πάντοτε θα πρέπει να ακολουθεί τις επιλογές του ΑΚΕΛ, ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι "ήταν πάρα πολλές φορές που το ΑΚΕΛ ανέδειξε εκείνα τα στοιχεία που η ΕΔΕΚ είχε επιλέξει", όταν η επιλογή τους ήταν μεταξύ των εκπροσώπων της δεξιάς και της ακροδεξιάς.

    Τόνισε, μάλιστα, ότι οι επιλογές των οπαδών και ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ "έχουν σταθερό πολιτικό, ιδεολογικό και εθνικό προσανατολισμό".

    Το κύριο θέμα, ωστόσο, ανέφερε ο κ. Κατσουρίδης, είναι ότι ο καθένας έπρεπε να τοποθετηθεί πάνω στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

    "Πρώτη φορά ακούω ένας να θεωρεί τον εαυτό του ρυθμιστή, χωρίς να παίρνει θέση", πρόσθεσε.

    ΑΚΕΛ - ΙΑΚΩΒΟΥ - ΔΗΚΟ - Ευθύνες

    Οπως είπε, από αύριο το ΑΚΕΛ αρχίζει την ανάλυση των αποτελεσμάτων των εκλογών.

    Αύριο συνέρχεται το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ το οποίο θα ετοιμάσει "εκτίμηση" προς την Κεντρική Επιτροπή, η οποία με τη σειρά της θα υποβάλει την δική της "εκτίμηση" προς τις Κομματικές Ομάδες Βάσης.

    Ερωτηθείς αν θα τεθεί θέμα ευθυνών της ηγεσίας του κόμματος ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής, ο κ. Κατσουρίδης απάντησε ότι "αν τεθεί θα συζητηθούν". Σημείωσε όμως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι προσωπική του εκτίμηση είναι ότι το ΑΚΕΛ "ναί, έκαμε ό,τι μπορούσε για να μην είναι πρόεδρος ο Γλαύκος Κληρίδης".

    Επέμεινε όμως στη θέση ότι "δεν θα υπήρχε θέμα συζήτησης εάν ο κ. Λυσσαρίδης υποστήριζε τον κ. Ιακώβου".

    Ο κ. Κατσουρίδης απέφυγε να πεί κατά πόσον θα εξετασθεί θέμα τυχόν ευθυνών είτε του ιδίου του κ. Ιακώβου, είτε της ηγεσίας του ΔΗΚΟ (για την αποτυχία Ιακώβου). "Θα εκτιμήσουν (στα συλλογικά όργανα) συνολικά το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών", είπε.

    Επιπλέον, σε γραπτή δήλωση του προς τα ΜΜΕ, ο κ. Κατσουρίδης αναφέρει ότι το ΑΚΕΛ "συνήθισε το λαό να παίρνει όποτε έχει, το δικό του μερτικό ευθύνης".

    Δεν πρόκειται όμως ποτέ να δεχτούμε", συνεχίζει στη γραπτή δήλωση του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, "ότι η επιλογή κατά συνείδηση ή της ελεύθερης ψήφου απαλάσσει τον κ. Λυσσαρίδη από την μεγάλη ευθύνη για εκλογή του κ. Κληρίδη, δυό φορές στην προεδρία της Δημοκρατίας".

    Σημειώνει, πάντως, ότι οι επιλογές τόσο του ΑΚΕΛ, "όσο και του κ. Λυσσαρίδη" θα δοκιμαστούν από την ίδια τη ζωή και την πράξη, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η πράξη θα δικαιώσει το κόμμα του.

    "Εμείς θεωρούμε παράξενο και περίεργο", δήλωσε ο κ. Κατσουρίδης, "οποιοσδήποτε να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση είτε υπό τον κ. Κληρίδη, είτε υπό τον οποιονδήποτε άλλον πιθανόν να εκλεγόταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τον οποίο για πέντε ολόκληρα χρόνια βρισκόταν στην αντιπολίτευση".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΑ)

    [13] Ομογενείς - Αποτέλεσμα Εκλογών

    Λονδίνο,Βρετανία,16/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η τήρηση της γραμμής του εκάστοτε δημοκρατικά εκλελεγμένου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι πάγια καταστατική θέση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρός της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας καθώς και της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Μ. Βρετανίας, Χάρης Σοφοκλείδης.

    "Θα αναμένουμε", πρόσθεσε τελειώνοντας, "το σχηματισμό της κυβέρνησης προτού επιδιώξουμε νεα επαφή για τη διαμόρφωση πιο συγκεκριμένου προγράμματος δράσης της εδώ Ομοσπονδίας και γενικότερα των αποδήμων".

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΔΠ/ΜΧ)

    [14] ΔΗΚΟ - αποφάσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,16/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το Εκτελεστικό Γραφείο του Δημοκρατικού Κόμματος, με ομόφωνη απόφασή του κατά τη δεύτερη συνεδρία του σήμερα το απόγευμα, έθεσε εκτός κόμματος τον Αντιπρόεδρό του Ντίνο Μιχαηλίδη, τη βουλευτή Κατερίνα Παντελίδου - Πασχαλίδου και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, Γεώργιο Λυκούργο, Μιχάλη Μιχαηλίδη, Πανίκο Λεωνίδου και Χαράλαμπο Καραμανλή.

    Παράλληλα, το Εκτελεστικό Γραφείο υπενθύμισε ότι με προηγούμενη απόφασή του έχουν τεθεί εκτός κόμματος οι Αλέξης Γαλανός και Πέτρος Βοσκαρίδης.

    Τα μέλη αυτά, σύμφωνα με το Εκτελεστικό Γραφείο, "τίθενται εκτός κόμματος επειδή κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση έκδηλα έχουν επιδείξει αντικομματική συμπεριφορά στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου".

    Ανακοινώνοντας τις αποφάσεις, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Ανδρέας Κωνσταντίνου, είπε ότι το Εκτελεστικό Γραφείο κάλεσε τον Πρόεδρο Κληρίδη να αποφύγει να συμπεριλάβει στο κυβερνητικό σχήμα άτομα από την ομάδα των "αποστατών", όπως τους χαρακτήρισε, "γιατί αυτό θα συνιστά πράξη στήριξης και δικαίωσης του απαράδεκτου πολιτικού φαινομένου της αποστασίας, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας".

    Εξάλλου, το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ κρίνει ότι η πρόταση για σύσταση οικουμενικής κυβέρνησης "συνιστά απολίτικο όρο" και τονίζει ότι δεν θα πάρει μέρος σε τέτοιο σχήμα αν το προτείνει ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, χαρακτήρισε την προεκλογική περίοδο ως τη χειρότερη που έχει γίνει. Ανέφερε δε ότι μεγάλο ρόλο για την εκλογή του κ. Κληρίδη διαδραμάτισε η απόφαση της ΕΔΕΚ.

    Αφού προειδοποίησε ολόκληρο τον κυπριακό λαό να επαγρυπνεί, ο κ. Κυπριανού είπε ότι εύχεται στον Πρόεδρο Κληρίδη να επιτύχει στο έργο του, "αλλά υπό μια προϋπόθεση, ότι η λύση που ενδεχομένως να δοθεί δεν θα είναι απλώς κλείσιμο για την εξυπηρέτηση συμφερόντων άλλων δυνάμεων, αλλά θα είναι λύση σύμφωνα με τις αρχές του δικαίου, σύμφωνα με το τι επιβάλλει το εθνικό συμφέρον για την επιβίωση του λαού μας."

    Αν το επιτύχει, είπε, παρά τις επιφυλάξεις και διαφωνίες του κόμματός του, το ΔΗΚΟ θα είναι το πρώτο που θα το χαιρετίσει.

    Εξάλλου, το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ αποφάσισε την ανάθεση σε ανεξάρτητη επιτροπή επιστημονικών στελεχών του κόμματος τη μελέτη και ανάλυση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών.

    Τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου ανέλαβαν συλλογικά την ευθύνη να τεθούν υπό μελέτη οι απόψεις για τυχόν λάθη και παραλείψεις που σημειώθηκαν τόσο κατά τις διαδικασίες και διεργασίες για την επιλογή του υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές όσο και κατά την προεκλογική περίοδο.

    Ο Πρόεδρος Κυπριανού, αφού ανέλυσε τους λόγους που διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, κατέθεσε και τη δική του αυτοκριτική και επανέλαβε την ετοιμότητά του να αναλάβει τις ενδεχόμενες προσωπικές του ευθύνες.

    Από την πλευρά του, το Εκτελεστικό Γραφείο απηύθυνε μήνυμα ενότητας και συστράτευσης όλων των στελεχών, μελών και οπαδών του κόμματος και τους καλεί στην πορεία για "εξυγίανση, ανασυγκρότηση και αναγέννηση του ΔΗΚΟ".

    Τονίζει δε ότι "δεν θεωρεί τη ψήφο διαμαρτυρίας και κριτικής των μελών του ότι συνιστά πράξη τιμωρίας του κόμματός τους και εγκατάλειψη των αρχών και των αγωνιστικών και τιμημένων επάλξεών του".

    Παράλληλα, το σώμα αναφέρει ότι με ικανοποίηση διαπιστώνει ότι μεγάλος αριθμός πρώην ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ, που είχαν αποστασιοποιηθεί ή εγκαταλείψει το κόμμα το 1993 λόγω της υποστήριξης του Γλαύκου Κληρίδη, "επανέρχονται στις τάξεις του κόμματος".

    Τέλος, τονίζει ότι "μπορεί να χάθηκε η μάχη των προεδρικών εκλογών, όμως ο αγώνας του ΔΗΚΟ για δικαίωση των πόθων και των προσδοκιών του λαού" συνεχίζεται με συνέπεια και αποφασιστικότητα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [15] Αναστασιάδης - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,16/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης απηύθυνε και πάλι σήμερα πρόσκληση στο ΑΚΕΛ για συμμετοχή σε μιαν οικουμενική κυβέρνηση και είπε ότι το ΑΚΕΛ απειλείται με απομόνωση με τον δρόμο που επέλεξε.

    Κληθείς να αναφέρει πώς μπορεί να λειτουργήσει μια οικουμενική κυβέρνηση ή κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, αφού τα κόμματα διαφωνούν στο εθνικό θέμα, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι αυτό θα γίνεται "όπως ακριβώς και με το Εθνικό Συμβούλιο".

    Επεσήμανε, εξάλλου, ότι η Κυβέρνηση "επιλαμβάνεται, κατά κύριο λόγο, όχι του εθνικού αλλά της εσωτερικής διακυβέρνησης κι επομένως άλλο είναι η εσωτερική διακυβέρνηση και άλλο η διαχείριση του εθνικού θέματος".

    Είπε, επίσης, ότι "υπάρχει και η κοινή βάση, υπάρχει μια πρόταση που έγινε αποδεκτή, υπάρχει η ελληνική Κυβέρνηση, με την οποία ακολουθούσαμε και θα ακολουθήσουμε μιαν κοινή στρατηγική, που μπορεί να αποτελέσει την κοινή βάση σύγκλισης των απόψεων, αφού κοινός στόχος όλων είναι, με βάση τις συμφωνίες κορυφής, τις ομόφωνες αποφάσεις, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, η ειρηνική, η βιώσιμη κι εθνικά παραδεκτή λύση του προβλήματος".

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού διέγραψε όλα τα στελέχη που υποστήριξαν τον Πρόεδρο Κληρίδη και κάλεσε τον Πρόεδρο να μην συμπεριλάβει στην Κυβέρνησή του στελέχη του ΔΗΚΟ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι "εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε" στην άσκηση των συνταγματικών καθηκόντων του Προέδρου.

    "Δεν θα ήθελα", είπε, "με κανένα τρόπο να ασχοληθώ με τα εσωκομματικά είτε του ΔΗΚΟ είτε οποιουδήποτε άλλου κόμματος".

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ότι το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει στην οικουμενική κυβέρνηση, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι "είναι δικαίωμα του κ. Χριστόφια να μείνει στο δρόμο που επέλεξε, της πιθανής απομόνωσης".

    "Εμείς", συνέχισε, "και σήμερα επαναλαμβάνουμε την πρόσκληση και ζητούμε την ενότητα και τη συνεργασία την επομένη την εκλογών".

    Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε δημόσιες ευχαριστίες στους πολιτικούς αρχηγούς και τα κόμματα που τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας του Γλαύκου Κληρίδη, ιδιαίτερα τους ψηφοφόρους της ΕΔΕΚ και αυτούς του ΑΚΕΛ, οι οποίοι, όπως είπε, "χωρίς παρωπίδες, έσπασαν τις κομματικές και άλλες πολιτικές δεσμεύσεις, τις όποιες προκαταλήψεις, και υιοθέτησαν την εθνική, υπερκομματική υποψηφιότητα του Γλαύκου Κληρίδη".

    Ευχαρίστησε, επίσης, τα μέλη, τα στελέχη και τους φίλους του ΔΗΣΥ, καθώς και τα διάφορα σώματα και οργανώσεις του κόμματος, ιδιαίτερα τη νεολαία, που "εργάστηκε με πρωτοφανή ενθουσιασμό".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [16] Εγκλωβισμένοι - Νέα καταπιεστικά μέτρα

    Λευκωσία,Κύπρος,16/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τα νέα καταπιεστικά μέτρα που εφαρμόζει από σήμερα το κατοχικό καθεστώς σε βάρος των Ε/Κ και Μαρωνιτών εγκλωβισμένων και των συγγενών τους, καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας.

    Σε σχετική ανακοίνωσή της η Επιτροπή αναφέρεται στο χαράτσι 13 λιρών Κύπρου που οι κατοχικές αρχές επιβάλλουν σε Ε/Κ που επιθυμούν να μεταβούν στα κατεχόμενα.

    Σημειώνει εξάλλου την πολύωρη ταλαιπωρία και την ταπείνωση που υπέστησαν σήμερα 65 άτομα, που μετέβησαν στο κατοχικό οδόφραγμα στο Λήδρα Πάλας για να συνοδεύσουν στην Αγία Τριάδα τη σορό του εκλιπόντα ιερέα Παπαμιχαήλ Τρουλλίδη.

    Το κατοχικό καθεστώς εξανάγκασε ουσιαστικά τους συγγενείς και εκτιμητές του εκλιπόντα ιερέα να πληρώσουν χαράτσι 845 λιρών.

    Στην ανακοίνωση της Επιτροπής καταγγέλεται επίσης, ότι το κατοχικό καθεστώς προσχεδιασμένα αξίωσε κατ'εξαίρεση από τον Πρόεδρο της Οργάνωσης Νίκο Φαλά να συμπληρώσει και να υπογράψει νέο έντυπο για είσοδο στο ψευδοκράτος, πράγμα που αρνήθηκε με αποτέλεσμα να μην του επιτρέψουν τη μετάβαση.

    Ο κ. Φαλάς, τον οποίο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι Τούρκοι χαρακτήρισαν μαυροπινακισμένο, κατάγγειλε το γεγονός στον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, και τον Επίτροπο Προέδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Τάκη Χριστόπουλο, ο οποίος προέβη ήδη σε διαβήματα προς τα Ηνωμένα Εθνη.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 16 February 1998 - 18:52:06 UTC