Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-02-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - σχηματισμός κυβέρνησης
  • [02] Εκπρόσωπος - Μήνυμα Προέδρου ΗΠΑ
  • [03] Εκπρόσωπος - κρίση Ιράκ
  • [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [05] Greenpeace - Νταμάτο - Ακάμας
  • [06] Εκπρόσωπος - Κυπριακό - ΕΕ
  • [07] ΥΠΕΞ - Κρίση Ιράκ
  • [08] Εκπρόσωπος - S300 - Μίλερ
  • [09] Εναρκτήρια δήλωση ΕΕ - Ελληνικές αντιδράσεις
  • [10] ΔΗΚΟ - Εκτακτο Συνέδριο
  • [11] ΕΔΗ - Θετικοί - Κυβέρν. Εθνικής Ενότητας
  • [12] Aπάντηση ΔΗΚΟ στον Πρόεδρο Κληρίδη
  • [13] Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Καραμανλής
  • [14] Απάντηση ΑΚΕΛ στον Πρόεδρο Κληρίδη
  • [15] Πάφος - Καρναβάλι
  • [16] Λεμεσός - Καρναβάλι

  • [01] Εκπρόσωπος - σχηματισμός κυβέρνησης

    Λευκωσία,Κύπρος,19/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης "θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια" σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει σχετικές δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ, ο κ. Χριστοφίδης τόνισε ότι "δεν υπάρχει καμία υπαναχώρηση" του Προέδρου Κληρίδη στο θέμα.

    "Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι απόλυτα προσηλωμένος στο να πετύχει τους στόχους των προεκλογικών του εξαγγελιών για σύσταση κυβέρνησης οικουμενικής εθνικής ενότητας", συμπλήρωσε.

    Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν κάνει διακρίσεις στο "προσκλητήριό" του, το οποίο έχει σταλεί σε όλους ανεξαίρετα.

    "Εκείνο που προέχει είναι η εθνική ενότητα", είπε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τόσο ο όρος οικουμενική κυβέρνηση όσο και ο όρος κυβέρνηση εθνικής ενότητας "αποδίδουν και συντείνουν στην εθνική ενότητα".

    Ο Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι "η εθνική ενότητα είναι ολοκληρωμένη, δεν πρέπει να είναι πλασματική" και επανέλαβε ότι "αν από αυτόθελες τοποθετήσεις κόμματος ή κομμάτων δεν καταστεί εφικτός ο στόχος της κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή της οικουμενικής τότε δεν παραμένει άλλη διέξοδος παρά η προσπάθεια δημιουργίας κυβέρνησης με την ευρύτερη δυνατή αποδοχή".

    Οσον αφορά το θέμα των υφυπουργείων και σε σχόλιο ότι η δημιουργία των θέσεων αυτών στοχεύει στην ικανοποίηση των ηγετών των μικρών κομμάτων, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι τα υφυπουργεία δεν έχουν καμία σχέση με την ικανοποίηση προσώπων. Πρόσθεσε ότι στόχος είναι η καλύτερη διακυβέρνηση του τόπου.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως κατ' αρχήν φαίνεται να μην υπάρχει "συνταγματικό κώλυμα" στη δημιουργία υφυπουργείων, όμως σημείωσε ότι σε περίπτωση που αποφασιστεί η εισαγωγή αυτού του θεσμού θα ζητηθεί η άποψη του Γενικού Εισαγγελέα και θα κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή. "Μέχρι στιγμής το θέμα μελετάται," συμπλήρωσε.

    Απαντώντας σε παρατήρηση για το ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης διαβουλεύεται με τους προέδρους του Κόμματος των Φιλελευθέρων και των Νέων Οριζόντων, Νίκο Ρολάνδη και Νίκο Κουτσού, παρά το μικρό ποσοστό τους, ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε ότι ο Πρόεδρος σέβεται το εκλογικό σώμα.

    Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι στην πλειοψηφία που εξασφάλισε ο Πρόεδρος Κληρίδης στο δεύτερο γύρο των εκλογών ήταν ουσιαστικής σημασίας η συμβολή του καθενός.

    Ο Εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις που σχετίζονται με τον κ. Αλέξη Γαλανό και την ιδιότητά του, σημειώνοντας ότι δεν θέλει να εισέλθει στα εσωτερικά του ΔΗΚΟ.

    Ανέφερε δε ότι στην πρόσκληση του Προέδρου Κληρίδη προς τον κ. Γαλανό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον αποκαλεί "κ. Αλέξη Γαλανό", και τον καλεί να συμμετάσχει στην κυβέρνηση με βάση το ποσοστό που εξασφάλισε στις εκλογές.

    Τέλος, σε ερώτηση εάν ο Πρόεδρος Κληρίδης θα ζητήσει να συναντηθεί με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού και το Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Χριστοφίδης απάντησε ότι εάν ζητήσουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα την έχουν.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [02] Εκπρόσωπος - Μήνυμα Προέδρου ΗΠΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,19/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης εξέφρασε σήμερα την "απόλυτη ικανοποίηση" της κυβέρνησης με το περιεχόμενο της επιστολής του Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, προς τον Πρόεδρο Κληρίδη, την οποία διαβίβασε χθες ο Αμερικανός Πρέσβης Κένεθ Μπριλ.

    Οπως είπε, πρόκειται για γραπτό κείμενο και όχι τηλεγράφημα, που καλύπτει όλα τα θέματα που είχε θέσει ο Πρόεδρος Κληρίδης στις χωριστές επιστολές του προς τον Μπιλ Κλίντον, τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και το Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Αναν, ζητώντας την παρέμβασή τους προς την Τουρκία για επίλυση του Κυπριακού.

    "Το περιεχόμενο της απάντησης μάς ικανοποιεί απόλυτα", είπε ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι "περιέχει τις καθιερωμένες ευχές για την επανεκλογή του Προέδρου, αναφέρεται στο αμερικανικό ενδιαφέρον για λύση του Κυπριακού, με απτή απόδειξη την παρουσία του Χόλμπρουκ ως επίσημου αρχηγού της ομάδας της Αμερικής γι' αυτήν την πρωτοβουλία".

    Ο κ. Χριστοφίδης πρόσθεσε ότι "και εμείς συμφωνούμε ότι οι σχέσεις Κύπρου και ΗΠΑ βρίσκονται σε άριστο επίπεδο" και ανέφερε πως "μέσα απ' όλα αυτά τα στοιχεία προσβλέπουμε ότι θα είναι αποφασιστική η παρέμβαση των ΗΠΑ στις επικείμενες διαπραγματεύσεις" για επίλυση του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [03] Εκπρόσωπος - κρίση Ιράκ

    Λευκωσία,Κύπρος,19/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Υπέρ ειρηνικής λύσης στην κρίση του Ιράκ τάσσεται η κυπριακή κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας την επικείμενη επίσκεψη του Γ.Γ. του ΟΗΕ στη Βαγδάτη ως "χρυσή ευκαιρία για εκτόνωση της κρίσης με διπλωματικά ειρηνικά μέσα".

    Σε σχετική δήλωση προέβη σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, ο οποίος για άλλη μια φορά τόνισε την ανάγκη να γίνονται σεβαστά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    "Συμπαραστάμεθα όλοι στο Γ.Γ. στη δύσκολη αποστολή του", είπε ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι "ο σεβασμός των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και ιδιαίτερα του Συμβουλίου Ασφαλείας πρέπει να είναι απόλυτος. Η διεθνής νομιμότητα", τόνισε, "επιβάλλει αυτό το σεβασμό".

    Κληθείς να αναφέρει τη θέση της κυβέρνησης στο θέμα της χρήσης των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο, όπως έγινε κατά την προηγούμενη κρίση στο Ιράκ, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι "όταν οι Βάσεις χρησιμοποιηθούν για σκοπούς των Ηνωμένων Εθνών δεν βρίσκουμε τίποτε το επιλήψιμο".

    "Η διεθνής κοινότητα", κατέληξε ο κ. Χριστοφίδης, "έχει χρέος να συμπαρίσταται στα Ηνωμένα Ενθνη, στην προσπάθειά τους για επιβολή των ψηφισμάτων και των αποφάσεών τους".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,19/02/1998 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          81.97  (+0.04)
    
        Ανώτατη:  81.97 (19/2/98)
        Κατώτατη: 76.20 (8/1/98)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   95.15 (+0.30)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     61.87 (-1.72)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 60.94 (-0.15)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  76.32 (-0.70)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                67.28 (-0.03)
        Εμπορικές Εταιρείες                     41.08 (+0.10)
        Αλλες Εταιρείες                         67.17 (-0.16)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛΚ 785710.129
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [05] Greenpeace - Νταμάτο - Ακάμας

    Λευκωσία,Κύπρος,19/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Δεν φαίνεται να υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη στο θέμα του Ακάμα, παρά τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα, τόνισε σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Greenpeace Μεσογείου, Μάριο Νταμάτο.

    Ο εκπρόσωπος της διεθνούς περιβαλλοντικής Οργάνωσης Greenpeace επεσήμανε ότι η κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβαλλοντος έχει ήδη συμφωνήσει με τη Μελέτη της Διεθνούς Τράπεζας, την οποία υποστηρίζει και η ίδια η Οργάνωση.

    "Επομένως, παραμένει η παραπομπή του θέματος στην Ολομέλεια της Βουλής για τελική απόφαση", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι "η λύση που πρέπει να δοθεί είναι σαφής, αφού όλες οι προκαταρκτικές μελέτες έχουν γίνει και όλα τα κόμματα έχουν συμφωνήσει".

    "Είναι, επομένως, θέμα της Βουλής και της κυβέρνησης να εφαρμόσουν τις εισηγήσεις της Διεθνούς Τράπεζας", πρόσθεσε.

    Ανέφερε ότι είναι σπατάλη χρόνου να γίνονται ξανά άλλες εισηγήσεις και τόνισε την ανάγκη άμεσης προστασίας της περιοχής. "Κάθε φορά που ερχόμαστε στην Κύπρο, τα τελευταία οκτώ χρόνια και πραγματοποιούμε εκδηλώσεις οι οποίες προβάλλονται από τα Μέσα μαζικής ενημέρωσης, αυτό που παρατηρούμε είναι ότι απλώς παγοποιούνται οι διαδικασίες για ένα χρονικό διάστημα, αλλά μετά ξαναρχίζουν", ανέφερε.

    Εφερε ως παράδειγμα το ξενοδοχείο στον Ασπρόγκρεμμο, για το οποίο έγιναν καταγγελίες για παρανομίες και παρατυπίες, αλλά η ανέγερσή του συνεχίστηκε με εντατικό ρυθμό", σημείωσε.

    Υπάρχουν επίσης άλλες εγκαταστάσεις οι οποίες είναι παράνομες και δεν έχει γίνει τίποτα για να σταματήσουν. Επομένως, δεν υπάρχει ικανοποιητική προστασία στην περιοχή.

    Ο κ. Νταμάτο είπε επίσης ότι η Greenpeace Θα ξεκινήσει "μια μεγάλη διεθνή πρωτοβουλία για επίλυση του προβλήματος μια για πάντα, εκτός και αν υπάρξουν θετικές εξελίξεις μετά από τις συναντήσεις με τους αρμόδιους αυτές τις μέρες".

    Με σκοπό τη στήριξη της εκστρατείας για την τελική διευθέτηση του θέματος του Ακάμα και την κήρυξή του σε Εθνικό Πάρκο, ο κ. Νταμάτο ανέφερε πως θα φθάσει επίσης στην Κύπρο στις 21 αυτού του μήνα ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Greenpeace International, Τίλο Μπότε.

    Στη συνέχεια, ο κ. Νταμάτο ανέφερε ότι ο ίδιος επιδίωξε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, αλλά αυτό κατέστη αδύνατο λόγω των υποχρεώσεων που είχε ο Πρόεδρος.

    Ανέφερε όμως πως προγραμματίζεται συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πορων και Περιβάλλοντος, τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος και άλλους κυβερνητικούς αρμοδίους για θέματα περιβάλλοντος.

    Ακολούθως, ανέφερε ότι θα έχει επαφές με τους εκπρόσωπους των περιβαλλοντικών και οικολογικών οργανώσεων, ώστε να ενημερωθεί για τα άλλα τρέχοντα περιβαλλοντικά προβλήματα.

    Τόνισε ότι στις συναντήσεις του με τους αρμόδιους θα επιμένει ότι η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί, καθώς και τις Συμβάσεις που έχουν υπογραφεί.

    Πρόσθεσε ότι Θα πρέπει να γίνει παγοποίηση της τουριστικής ανάπτυξης στον Ακάμα και επίσης να τερματιστούν τα βρετανικά στρατιωτικά γυμνάσια, διότι είναι "γελοίο να γίνονται γυμνάσια σε ένα χώρο που πρόκειται να γίνει Εθνικό Πάρκο", όπως είπε.

    "Πρέπει", συνέχισε, "να εφαρμοστεί η μελέτη της Διεθνούς Τράπεζας η οποία συμπληρώθηκε το 1996 και αναφέρεται στην ανάγκη προστασίας του Ακάμα.

    Σε ερώτηση σχετικά με την ανέγερση, στην Τουρκία, ηλεκτροπαραγωγού σταθμού με πυρηνική ενέργεια, για τον οποίο έγινε θέμα από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρο Πάγκαλο, ο κ. Νταμάτο ανέφερε ότι η Greenpeace έχει δραστηριοποιηθεί για το θέμα αυτό εδώ και πέντε χρόνια.

    Ανέφερε ακόμα ότι ο ίδιος έλαβε προσωπικά μέρος σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, που έχουν γίνει μαζί με περιβαλλοντικές οργανώσεις της Τουρκίας, και είχε απομακρυνθεί από το χώρο της διαμαρτυρίας από την τουρκική Αστυνομία.

    "Νομίζω ότι η ανέργεση του σταθμού αυτού θα είναι απειλή για όλη την περιοχή. Αυτός ο σταθμός δεν θα είναι ο μοναδικός. Σχεδιάζονται άλλοι έξι. Αντιλαμβάνεστε ότι το θέμα αυτό αφορά πολύ άμεσα την Κύπρο, διότι ο σταθμός του Ακιουγιου είναι αρκετά κοντά στα παράλια του νησιού", είπε.

    Δήλωσε ότι τον Μάρτιο θα αποφασιστεί από πού θα αγοραστούν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες. Ομως, η Greenpeace, μαζί τις τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις της Τουρκίας, ασκεί πιέσεις για να αποτραπεί η λειτουργία των σταθμών αυτών. Ταυτόχρονα, προσφέρει εισηγήσεις για άλλους εναλλακτικούς τρόπους ενέργειας.

    Αναφορικά με την καθοδο του κ. Μπότε στην Κύπρο, ο κ. Νταμάτο δήλωσε ότι εντάσσεται στο πλαίσιο των επισκέψεών του στις χώρες στις οποίες το γραφείο της Greenpeace Μεσογείου πραγματοποιεί εκστρατείες.

    Ο κ. Μπότε πήγε ήδη στη Μάλτα, την Τουρκία και τον Λίβανο. Μετά από διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, θα επισκεφθεί το Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο θα επισκεφθεί τον Ακάμα για να γνωρίσει καλύτερα την περιοχή.

    Θα παραστεί σε εκδήλωση που θα γίνει το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου, στις 6 το απόγευμα, στο Cyprus College, που στόχο έχει να στηρίξει την εκστρατεία για προστασία του Ακάμα. Παράλληλα, θα πληροφορήσει το κοινό για τις δραστηριότητες της Greenpeace, σε συνάρτηση με τα διεθνή περιβαλλοντικά προβλήματα.

    Το γραφείο της Greenpeace Μεσογείου, που έχει έδρα του τη Μάλτα, είναι υπεύθυνο για τη δράση στη νότια και ανατολική Μεσόγειο και προς το παρόν επικεντρώνεται σε περιβαλλοντικά προβλήματα που αφορούν την Κύπρο, το Ισραήλ, το Λίβανο και την Τουρκία.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΧ/ΑΠ)

    [06] Εκπρόσωπος - Κυπριακό - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,19/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης δήλωσε σήμερα ότι εντός του Μαρτίου θα αρχίσει η νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, λέγοντας ότι στο πλαίσιο αυτό θα επισκεφθούν την Κύπρο ο Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ο Τόμας Μίλερ και ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Ωστόσο, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι δεν έχει ακόμη ορισθεί η ημερομηνία των επισκέψεων αυτών.

    Κληθείς να σχολιασει πληροφορίες ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, είναι διστακτικός να επισκεφθεί την Κύπρο, ο Εκπρόσωπος παρέπεμψε στην πρόσφατη δήλωση του Γ.Γ. του ΟΗΕ ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για επίλυση του Κυπριακού.

    Πρόσθεσε δε ότι "και οι ομάδες των χωρών που ενδιαφέρονται επίσης ετοιμάζονται".

    Οταν κλήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ετοιμάζει φόρμουλα για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ο κ. Χριστοφίδης απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν έχει τέτοιες πληροφορίες.

    Αφού σημείωσε ότι οι συνομιλίες για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ξεκινούν 30 - 31 Μαρτίου, ο κ. Χριστοφίδης τόνισε ότι "έχουμε μπροστά μας αρκετό καιρό για να εξαντλήσουμε αυτό το θέμα. Οχι όμως εντός Φεβρουαρίου".

    "Δεν υπεισερχόμαστε στις φόρμουλες τις τελικές, γιατί έχει συμφωνηθεί ότι η ανεύρεση της τελικής φόρμουλας θα είναι μέσα στον Μάρτιο", συμπλήρωσε ο Εκπρόσωπος.

    Ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα ανταλλάξει απόψεις για το θέμα αυτό, τόσο με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννο Κρανιδιώτη, όσο και με τον Σερ Ντέιβιντ, κατά τις επισκέψεις τους στην Κύπρο, την ερχόμενη βδομάδα.

    "Θα υπάρξουν διαβουλεύσεις και στην Αθήνα. Θα ακουστούν γνώμες και άλλων ενδιαφερομένων - και υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι πάνω στο θέμα, και τελικά θα έχουμε τις τελικές μας αποφάσεις, οι οποίες οριοθετούνται από τις γνωστές παραμέτρους", είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΠ)

    [07] ΥΠΕΞ - Κρίση Ιράκ

    Λευκωσία,Κύπρος,19/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την επιθυμία όπως η κρίση στο Ιράκ διευθετηθεί το συντομότερο δυνατό με διπλωματικά μέσα, εξέφρασε το Υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα χαιρετίζει την επίσκεψη του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην περιοχή.

    Σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας "παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ανησυχία τις επικίνδυνες διαστάσεις που έχει προσλάβει η συνεχιζόμενη κρίση στο Ιράκ".

    Πάγια θέση της κυβέρνησης, αναφέρει, "ήταν και παραμένει ότι αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση κάθε κράτους - μέλους της διεθνούς κοινότητας, όπως καθορίζεται από το Χάρτη του ΟΗΕ και τους κανόνες του διεθνούς Δικαίου, να εφαρμόζει στην πράξη και να συμμορφώνεται πλήρως με τις αποφάσεις του διεθνούς οργανισμού", ιδιαίτερα εκείνων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    "Ευχή και επιθυμία μας είναι όπως η κρίση στο Ιράκ διευθετηθεί το συντομότερο δυνατό με διπλωματικά μέσα, ώστε να αποτραπεί η χρήση βίας και η διατάραξη της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή", αναφέρει η ανακοίνωση.

    Χαιρετίζοντας την επικείμενη επίσκεψη του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην περιοχή, σε μιαν προσπάθεια εξεύρεσης διπλωματικής λύσης, το ΥΠΕΞ εκφράζει "την ειλικρινή ελπίδα ότι θα υπάρξει η δέουσα ανταπόκριση από την πλευρά του Ιράκ, ώστε η όλη αποστολή του Γ.Γ. του ΟΗΕ να έχει τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα και να στεφθεί με επιτυχία για να μην υποστεί οποιεσδήποτε συνέπειες ο ιρακινός λαός και να διασφαλισθεί η ειρήνη στην περιοχή".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [08] Εκπρόσωπος - S300 - Μίλερ

    Λευκωσία,Κύπρος,19/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ενισχύει την άμυνά της υπεραμύνθηκε και πάλι σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, τονίζοντας ότι αυτό το δικαίωμα δεν αμφισβητείται από κανένα.

    Ο κ. Χριστοφίδης προέβη σε σχετικές αναφορές όταν κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Μίλερ, στο BBC, με τις οποίες φέρεται να χαρακτήρισε "κακή" ιδέα την έλευση του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S - 300 στην Κύπρο. Εξάλλου, ο κ. Μίλερ φέρεται να εξέφρασε τη θέση ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να αποτρέψουν την έλευση του συστήματος.

    Ο Εκπρόσωπος επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης, ότι το σύστημα δεν θα εγκατασταθεί στην Κύπρο σε περίπτωση που θα υπάρξει συμφωνία για αποστρατικοποίηση, αν λυθεί το Κυπριακό ή αν οι συνομιλίες επίλυσής του βρίσκονται σε τέτοιο επίπεδο που είναι βέβαιη η προσέγγιση για λύση.

    Σημείωσε δε ότι μέχρι την εγκατάσταση του συστήματος υπάρχει αρκετός χρόνος και τόνισε ότι Κύπρος και Ρωσία συμφωνούν στο θέμα αυτό.

    "Οι ΗΠΑ έχουν την απαιτούμενη δύναμη για υλοποίηση των όρων που έχουμε επανειλημμένα εξαγγείλει, ώστε να καταστεί αχρείαστη η έλευση των S - 300", είπε ο κ. Χριστοφίδης, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Μίλερ ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην εγκατασταθεί το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα στην Κύπρο.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του κ. Μίλερ, στην ίδια συνέντευξη, ότι δεν έχουν τεθεί προϋποθέσεις στην Τουρκία για τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι "είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας", σημειώνοντας ότι "αποτελεί καταλύτη για λύση του Κυπριακού".

    Εξάλλου, σχολιάζοντας φερόμενη δήλωση του κ. Μίλερ ότι ο όρος "πρωτοβουλία", που υπονοεί ότι κάτι σημαντικό πρόκειται να γίνει, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση της Κύπρου, ο κ. Χριστοφίδης απάντησε:

    "Μας ικανοποιεί ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρεται σε αποφασιστική πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών και ότι στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας αποφασιστική θα είναι η παρέμβαση των ΗΠΑ".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ/ΑΠ)

    [09] (Κ) Εναρκτήρια δήλωση ΕΕ - Ελληνικές αντιδράσεις

    Αθήνα,Ελλάδα,19/02/1998 (ΚΥΠΕ - Κώστας Ιορδανίδης)

    Η ελληνική κυβέρνηση δεν θεωρεί ικανοποιητικό το προσχέδιο της εναρκτήριας δήλωσης της βρετανικής προεδρίας για τις ενταξιακές διπραγματεύσεις της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, στις 30 Μαρτίου, και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να συναινέσει στη συζήτηση και επί των άλλων εναρκτηρίων δηλώσεων που αφορούν στις υπόλοιπες υπό ένταξη χώρες, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ αρμόδια διπλωματική πηγή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, το προσχέδιο της δήλωσης της βρετανικής προεδρίας κατετέθη σήμερα στην αρμόδια επιτροπή προς συζήτηση. Η διαφωνία της ελληνικής πλευράς εστιάζεται σε πρόνοια που περιλαμβάνεται στην τέταρτη παράγραφο της σχετικής δήλωσης και η οποία αναφέρει συγκεκριμένα ότι "στόχος μας παραμένει η ένταξη μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας στη βάση μιας συνολικής πολιτικής διευθέτησης σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ".

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η προαναφερθείσα διατύπωση θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στο άμεσο μέλλον διότι θα ήταν δυνατόν να ερμηνευθεί ως θέτουσα προϋπόθεση ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση τη λύση του κυπριακού προβλήματος και για το λόγο αυτό θα ζητηθεί η απόσυρσή της.

    Η άλλη αντίρρηση της ελληνικής πλευράς αφορά στο γεγονός ότι η εναρκτήρια δήλωση της βρετανικής προεδρίας δεν προσδιορίζει τη θέση των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και υπάρχει κίνδυνος η εκκρεμότητα αυτή να έχει ανασταλτικές συνέπειες στην πορεία των συνομιλιών της Κύπρου με την ΕΕ.

    Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο ειδικός απεσταλμένος της βρετανικής προεδρίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ αναμένεται στη Λευκωσία στις 26 Φεβρουαρίου, οπότε θα έχει συνάντηση με την κυπριακή κυβέρνηση, από την οποία αναμένει πρόταση περί της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις.

    Ο Σερ Ντέιβιντ θα έχει επίσης συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννο Κρανιδιώτη, ο οποίος θα επισκεφθεί τη Λευκωσία από τις 24 μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου.

    Σήμερα το απόγευμα, ο κ. Κρανιδιώτης επρόκειτο να έχει συνάντηση με τον Υποστράτηγο Τζον Μακάρθι, συνεργάτη του ειδικού απεσταλμένου του Αμερικανού Προέδρου για το Κυπριακό, Πρέσβη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Πάντως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Αθήνα Δημήτρης Ρέππας διευκρίνισε ότι "δεν έχει υποβληθεί κανένα προσχέδιο" λύσης του Κυπριακού από τον κ. Χόλμπρουκ.

    Ο κ. Ρέππας πρόσθεσε ότι "οι προτάσεις που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς είναι γνωστές", διατυπώθηκαν "με τρόπο αποσπασματικό, με μερικές προσεγγίσεις, όπως είναι π.χ. ο διάλογος - στρατιωτικός ονομάσθηκε τότε - με πρωτοβουλία της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ... Ολα αυτά, βεβαίως, δεν ολοκληρώθηκαν, δεν είχαν επιτυχή αποτελέσματα και δεν απέδωσαν καρπούς".

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΓΠ)

    [10] (Κ) ΔΗΚΟ - Εκτακτο Συνέδριο

    Λευκωσία,Κύπρος,19/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Ανδρέας Κωνσταντίνου δήλωσε σήμερα ότι το Εκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΚΟ θα αποφασίσει για τα πεπραγμένα όλων και θα καταθέσει δημοκρατικά τη βούληση του.

    Ο κ. Κωνσταντίνου απαντούσε σε ερώτηση κατά πόσον είναι είναι δυνατό να υπάρξουν περαιτέρω διαγραφές από το ΔΗΚΟ κατά τη διάρκεια του Εκτακτου Παγκύπριου Συνεδρίου του κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Μαρτίου.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος επανέλαβε ότι το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ παραμένει δεσμευμένο να οδηγήσει το κόμμα σε ένα απόλυτα δημοκρατικό Εκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί, όπως είπε, "με μόνη προσδοκία να καταστεί αυτό το συνέδριο η αφετηρία μια νέας πορείας για το ΔΗΚΟ, μιας πορείας ανασυγκρότησης, εξυγίανσης, εξιλέωσης, αναγέννησης και περαιτέρω εκσυγχρονισμού του ΔΗΚΟ".

    Κληθείς να πει αν σε αυτούς που αποβλήθηκαν από το κόμμα θα δοθεί η ευκαιρία να συμμετάσχουν στο συνέδριο, ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι το Εκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΚΟ έχει ως σκοπό και αποστολή "να ασκηθεί από όλα τα στελέχη και μέλη του κόμματος, τα οποία θα παραστούν σε αυτό, εκείνη η κριτική προσέγγιση των πεπραγμένων του κόμματος, των πεπραγμένων όλων".

    Πρόσθεσε ότι "οι διαδικασίες, με βάση τις οποίες θα φθάσουμε στο συνέδριο, παρόλο που εν πολλοίς προκαθορίζονται από τις κατασταστικές διατάξεις, στην προσπαθεια μας για να δώσουμε πλήρως εκείνη τη δημοκρατικότητα και στην ουσία και στην εμφάνιση του συνεδρίου, μπορεί να υπάρξουν κάποιες άλλες πρόσθετες διαδικασίες όπου να δοθεί ευκαιρία να πουν τις απόψεις τους".

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι προσέφυγαν στο Δικαστήριο τα άτομα τα οποία το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ απέβαλε από το κόμμα, ο κ. Κωνσταντίνου επεσήμανε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο δικηγόρος που ανέλαβε αυτή τη νομική διαδικασία, εκ μέρους των διαφωνούντων, είναι ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Αλέκος Ευαγγέλου.

    "Επειδή προβάλλεται συστηματικά και κατά κόρον, από αυτούς τους διαφωνούντες, η άποψη ότι η πολιτική τους συμπεριφορά εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ΔΗΚΟ, απλώς και μόνο το γεγονός ότι έχουν δικηγόρο τον κ. Ευαγγέλου δημιουργεί πολλά ερωτήματα και οδηγεί στη διαπίστωση ότι πρόκειται περί δημόσεων αντιφάσεων τα όσα ισχυρίζονται", είπε ο κ. Κωνσταντίνου.

    Παράλληλα, τόνισε ότι "αλίμονο αν το συμφέρον του ΔΗΚΟ προάγει είτε νομικά είτε άλλως πως ο κ. Αλέκος Ευαγγέλου".

    Ο εκπρόσωπος Τύπου ανέφερε παράλληλα ότι το ζήτημα από νομικής πλευράς θα αντιμετωπιστεί από τους νομικούς του κόμματος.

    Κληθείς να σχολιάσει την προσπάθεια του Κοινοβουλευτικού Εκπρόσωπου του ΔΗΚΟ, Τάσσου Παπαδόπουλου, να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ της ηγεσίας και των διαφωνούντων, ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι δεν θα υιοθετήσει τα περί χρυσής τομής ή τα περί συγκερασμού ή άλλες αντίστοιχες ορολογίες που χρησιμοποιούνται σε αυτή την περίπτωση.

    Πρόσθεσε ότι το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ, όλοι οι αξιωματούχοι και τα συλλογικά όργανα του κόμματος, με την εκλογή τους από το Παγκύπριο Συνέδριο, "έχουν πάρει εκείνη τη στιγμή την εντολή να είναι θεματοφύλακες των αρχών, της νομιμότητας, της αξιοπρέπειας, της οντότητας, του ρόλου του ΔΗΚΟ".

    Παράλληλα, τόνισε ότι το ΔΗΚΟ καλωσορίζει κάθε πρωτοβουλία η οποία στηρίζει το ΔΗΚΟ, τις αρχές του, την ιστορία, το παρόν και το μέλλον του και αναμένει ότι όλες οι πρωτοβουλίες θα έχουν ως βασικό στόχο και προσδοκία την εξυπηρέτηση του καλώς νοούμενου συμφέροντος του κόμματος και, παράλληλα, να βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με την κομματική νομιμότητα, τις κομματικές διαδικασίες, τις κομματικές δημοκρατικές λειτουργίες.

    Κληθείς να πει αν η πρωτοβουλία του κ. Παπαδόπουλου είναι μέσα στο πλαίσιο που το κόμμα επιθυμεί, ο κ. Κωνσταντίνου είπε: "Αναμένουμε να τη δούμε να εκδηλώνεται. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια απλή γενική αναφορά γύρω από το θέμα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [11] ΕΔΗ - Θετικοί - Κυβέρν. Εθνικής Ενότητας

    Λευκωσία,Κύπρος,19/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Κεντρική Γραμματεία των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ) αποφάσισε τη συμμετοχή του Κινήματος στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

    Οπως ανακοίνωσε αργά το απόγευμα ο Πρόεδρος των ΕΔΗ, Γιώργος Βασιλείου, σε συνεδρία της, η Γραμματεία εξέτασε την επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, για συμμετοχή του Κινήματος στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

    "Η Γραμματεία αποφάσισε ότι οι Ενωμένοι Δημοκράτες θα συμμετάσχουν και γι' αυτό το σκοπό θα υποβάλουμε τις εισηγήσεις μας εν σχέση με τη συμμετοχή στην κυβέρνηση", είπε.

    Οπως εξήγησε ο κ. Βασιλείου, οι εισηγήσεις θα αποτελούν τα ονόματα από τα οποία θα επιλέξει ο Πρόεδρος Κληρίδης από τους ΕΔΗ.

    Σε ερώτηση ποιά Υπουργεία θα αναλάβουν οι ΕΔΗ, ο κ. Βασιλείου παρέπεμψε το θέμα στον Πρόεδρο Κληρίδη, λέγοντας ότι την ανακοίνωση της σύνθεσης της κυβέρνησης θα κάνει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Βασιλείου ανέφερε ότι οι ΕΔΗ εξέφρασαν για ακόμη μια φορά "την επιθυμία μας η κυβέρνηση αυτή να είναι όσο το δυνατό πιο ευρεία και να συμμετάσχουν σ' αυτή, αν ήταν δυνατό, όλα τα κόμματα" γιατί, όπως είπε, "οι μέρες που έρχονται είναι δύσκολες".

    "Είναι καλό να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή συνοχή και συνεργασία, να σταλούν τα σωστά μηνύματα στο εξωτερικό", είπε ο κ. Βασιλείου.

    Τέλος, ανέφερε ότι η Γραμματεία ασχολήθηκε με το θέμα της σύγκλησης του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινημάτος και είπε ότι αυτό θα συνέλθει την ερχόμενη Τετάρτη, στις 5.30 το απόγευμα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [12] Απάντηση ΔΗΚΟ στον Πρόεδρο Κληρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,19/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Το Δημοκρατικό Κόμμα δεν είναι δυνατό να ανταποκριθεί στην πρόσκλησή σας για συμμετοχή στην κυβέρνησή σας, επειδή την ίδια πρόσκληση έχετε απευθύνει και στον επικεφαλής της ομάδας των αποστατών του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Αλέξη Γαλανό".

    Αυτό τονίζεται σε σημερινή επιστολή - απάντηση του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Σπύρου Κυπριανού, προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ως απάντηση στην επιστολή - πρόσκληση του Προέδρου Κληρίδη για συμμετοχή σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

    Η επιστολή του Προέδρου ΔΗΚΟ κοινοποιήθηκε στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Νέων Οριζόντων, Ενωμένων Δημοκρατών και στο κόμμα των Φιλελευθέρων.

    Σε αυτήν υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι "επειδή η πρότασή σας, αντικρυζόμενη σε σχέση με την ανάλογη πρότασή σας προς τους αποστάτες του Δημοκρατικού Κόμματος, μας οδηγεί στη διαπίστωση ότι δεν επιδεικνύετε τον πρέποντα σεβασμό στην οντότητα, τη νομιμότητα τις αρχές, τις λειτουργίες και τις αποφάσεις του Δημοκρατικού Κόμματος, δεν είναι δυνατό να ανταποκριθούμε θετικά σ' αυτή".

    Επισημαίνεται, ακόμη, ότι αν υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στα δεδομένα και τις παραμέτρους της πρότασης του Προέδρου Κληρίδη, το όλο θέμα θα τεθεί ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος για μελέτη.

    Οπως σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Κυπριανού, γίνεται λόγος ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης βρίσκεται "και σε προσωπική διαβούλευση με κάποιους από τους αποστάτες, με τους οποίους συζητάτε συμμετοχή τους στην κυβέρνηση υπό την προσωπική τους δήθεν ιδιότητα".

    "Ανεξάρτητα από το τί θα έκανε το Δημοκρατικό Κόμμα υπό άλλες συνθήκες, με την ενέργεια σας να απευθυνθείτε και στους αποστάτες του Δημοκρατικού Κόμματος έχετε αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο περαιτέρω συζήτησης του θέματος από το Δημοκρατικό Κόμμα", προστίθεται στην επιστολή.

    Εξάλλου, σημειώνεται ότι με την πρόσκληση που απηύθυνε σ' αυτά τα άτομα ο Πρόεδρος Κληρίδης, ουσιαστικά τα επιβραβεύει και στηρίζει και δικαιώνει, όπως αναφέρει, "το πολιτικό πραξικόπημα κατά του Δημοκρατικού Κόμματος".

    "Ειλικρινά, είναι με έκπληξη που σημειώνουμε την ενέργειά σας να αναγνωρίσετε ουσιαστικά ως ιδιαίτερη πολιτική ομάδα τους αποστάτες του Δημοκρατικού Κόμματος και είναι με λύπη που διαπιστώνουμε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει παραβεί, με αυτή του την ενέργεια, την αποστολή του να είναι θεματοφύλακας της δημοκρατικής τάξης και των λειτουργιών και θεσμών, καθώς και της πολιτικής ηθικής και δεοντολογίας", επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Κυπριανού.

    Τέλος, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ σημειώνει: "Αναμέναμε ότι, προτού απευθυνθείτε στους αποστάτες του Δημοκρατικού Κόμματος, θα επιδιώκατε να ακούσετε τις απόψεις μας επί εκείνων των σοβαρών θεμάτων αρχής και των δημοκρατικών ευαισθησιών του Δημοκρατικού Κόμματος, που ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι δυνατό να αποδεχθεί παράκαμψή τους".

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ανδρέας Κωνσταντίνου, τόνισε ότι το ΔΗΚΟ αναμένει την απάντηση όλων των πολιτικών κομμάτων "αν θα συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση στην οποία θα έχουν συμμετοχή και οι αποστάτες".

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Βάσου Λυσσαρίδη, ότι δεν έχει αντίρρηση να συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση άτομα που υποστήριξαν την υποψηφιότητα Αλέξη Γαλανού, νοουμένου ότι δεν θα συμμετάσχουν ως εκπρόσωποι του ΔΗΚΟ, ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι ύστερα από αίτημα της ΕΔΕΚ αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων θα έχουν αύριο συνάντηση για να συζητήσουν το θέμα της οικουμενικής κυβέρνησης.

    "Αναμένουμε αύριο, μέσα σε αυτή τη συζήτηση, να έχουμε και περαιτέρω συζητήσεις επί του συγκεκριμένου θέματος, καθώς και την απάντηση της ΕΔΕΚ", πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντίνου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [13] Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Καραμανλής

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,19/02/1998 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Ο Επίτροπος για τις Εξωτερικές Σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, δήλωσε ότι η πρόσκληση προς την Τ/κ πλευρά να συμμετάσχει στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο παραμένει ανοικτή και μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

    Ο Κοινοτικός Επίτροπος προέβη στη δήλωση μετά από συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή.

    Η ενταξιακή πορεία της Κύπρου και ειδικότερα η επικείμενη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, συζητήθηκε στις συναντήσεις που είχε σήμερα ο κ. Καραμανλής στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες, με τον Πρόεδρό της Ζακ Σαντέρ.

    Τόσο ο κ. Σαντέρ όσο και ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Λουξεμβούργου, καθώς και για την προσπάθεια που καταβάλλει η κυπριακή κυβέρνηση για συμμετοχή των Τ/Κ στις διαπραγματεύσεις.

    Αναφορικά με την Τουρκία και τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ επανέλαβε ότι η προσφορά που έγινε στην Αγκυρα είναι αυτή που αποφασίστηκε στο Λουξεμβούργο και δεν αλλάζει.

    Πρόσθεσε, ακόμη, πως οι "15" θεώρησαν στο Λουξεμβούργο ότι η προσφορά προς την Τουρκία "υποσχόταν" πολλά και λυπάται, είπε, γιατί η Αγκυρα δεν την εκτιμά ανάλογα.

    Καταλήγοντας, ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ τόνισε ότι οι προσπάθειες θα συνεχισθούν και επανέλαβε τη γνωστή θέση ότι η Τουρκία είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος. Πρόσθεσε ότι στις αρχές Μαρτίου θα υποβάλει στους συναδέλφους του, στην Κομισιόν, την πρότασή του για την εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης μεταξύ της Κοινότητας και της Αγκυρας.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [14] Απάντηση ΑΚΕΛ στον Πρόεδρο Κληρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,19/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Επισήμως, το ΑΚΕΛ απάντησε σήμερα αρνητικά στην πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να πάρει μέρος στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας που αυτός προτείνει.

    Με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, απαντά πως το κόμμα δεν μπορεί να λάβει μέρος σε μια τέτοια κυβέρνηση, διότι μεταξύ του ΑΚΕΛ και της παράταξης που εκπροσωπεί ο κ. Κληρίδης υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές.

    "Υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές σε ό,τι αφορά στους χειρισμούς του Κυπριακού, στις εκτιμήσεις και προσεγγίσεις της πρόσφατης πολιτικής ιστορίας του τόπου (ΕΟΚΑ Β' - πραξικόπημα), την εσωτερική διακυβέρνηση και την κοινωνικο-οικονομική πολιτική", σημειώνει ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ.

    Προσθέτει ότι το ΑΚΕΛ "θα συνεχίσει να εργάζεται με συνέπεια, στα πλαισια του Εθνικού Συμβουλίου, για τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα, στη βάση αρχών σε ό,τι αφορά στις αποφάσεις και χειρισμούς του Κυπριακού".

    Στην επιστολή του, ο κ. Χριστόφιας υπενθυμίζει "προηγούμενες γραπτές προτάσεις του κόμματός του για περαιτέρω αναβάθμιση και αξιοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου".

    Στη συνέχεια, αναφέρει πως το ΑΚΕΛ "θα διαδραματίσει το δικό του ρόλο στην κυπριακή πολιτική σκηνή, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης".

    "Ο έλεγχος της εκάστοτε εξουσίας απο την αντιπολίτευση", συνεχίζει ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ, "είναι η πεμπτουσία του δημοκρατικού πολιτεύματος και αυτό τον έλεγχο θα συνεχίσει να ασκεί με αυστηρότητα αλλά και υπευθυνότητα το ΑΚΕΛ".

    Καταλήγοντας, ο κ. Χριστόφιας συγχαίρει τον κ. Κληρίδη για την επανεκλογή του στη θέση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΑΠ)

    [15] Πάφος - Καρναβάλι

    Πάφος,Κύπρος,19/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με την είσοδο στην πόλη του "Βασιλιά Καρνάβαλου", που φέτος είχε τη μορφή ενός κλόουν, άρχισε σήμερα το παφίτικο καρναβάλι, το οποίο θα διαρκέσει δέκα μέρες.

    Στις τέσσερις το απόγευμα, ο "Βασιλιάς Καρνάβαλος", συνοδευόμενος από τη δημοτική αρχή, μαρζορέτες, τη φιλαρμονική του Δήμου Πάφου και πλήθος κόσμου διέσχισε του κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξε στη Δημοτική Αγορά, όπου στήθηκε τρικούβερτο γλέντι, με ξέφρενους αποκριάτικους ρυθμούς, με την ευκαιρία της "τσικνοπέμπτης".

    Οι καρναβαλίστικες εκδηλώσεις στην Πάφο είναι φέτος αισθητά αναβαθμισμένες και το αποκορύφωμά τους θα είναι η μεγάλη παρέλαση των αρμάτων και ομάδων στην παραλιακή Λεωφόρο Ποσειδώνος, στην Κάτω Πάφο, το μεθεπόμενο Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΜΚ/ΑΠ)

    [16] (Κ) Λεμεσός - Καρναβάλι

    Λευκωσία,Κύπρος,19/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο "Βασιλιάς Καρνάβαλος", που φέτος είναι Βενετσιάνος, εισήλθε σήμερα το απόγευμα στη Λεμεσό, φέρνοντας στην πόλη για ένα δεκαήμερο ξέφρενους, γιορταστικούς αποκριάτικους ρυθμούς.

    Το φωταγωγημένο άρμα - γόνδολα έκανε πανηγυρική είσοδο, συνοδευόμενο από ομάδα μαρζορέτων και κανταδόρων.

    Της πομπής ηγείτο τρενάκι, στο οποίο βρισκόταν Συμβούλιο της πόλης, μασκαρεμένο βέβαια, με επικεφαλής τον Δήμαρχο της πόλης Δημήτρη Κοντίδη.

    Η πομπή διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και την παρακολούθησε πλήθους κόσμου.

    Επίσης, από τις 6.00 το απόγευμα, ομάδες κανταδόρων τραγουδούσαν έξω από το Δημοτικό Μέγαρο και το Συνεργατικό Ταμιευτήριο, στην οδό Γλάδστωνος.

    Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις της Λεμεσού περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εκδηλώσεις με κανταδόρους και χορωδίες, την παιδική παρέλαση της ερχόμενης Κυριακής στον παραλιακό δρόμο και το χορό της Τρίτης στο Μεσαιωνικό Κάστρο.

    Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων θα είναι η μεγάλη αποκριάτικη παρέλαση την Κυριακή, 1η Μαρτίου, στην οποία θα συμμετάσχουν άρματα και ομάδες πεζών.

    (ΚΥΠΕ/ΧΣ/ΜΚ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 19 February 1998 - 18:53:04 UTC