Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-02-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - ΕΕ - Βρετανία - Χάνεϊ
  • [02] Τράπεζα Κύπρου - Αποτελέσματα '97
  • [03] Δύο υποψηφιότητες για το Δήμαρχο Λύσης
  • [04] Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε - Ενθρόνιση
  • [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [06] Εκθεση ΟΥΝΦΙΣΙΠ - έξοδα συντήρησης
  • [07] Συνάντηση αντιπροσωπειών ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ
  • [08] Βρετανία - ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου
  • [09] ΔΗΚΟ - Διαγραφέντες - Δίκη
  • [10] Νέοι Ορίζοντες - Κληρίδης - θετική απάντηση
  • [11] Κληρίδης - Ανάν - συνάντηση
  • [12] Ελλάδα - Βρετανική προεδρία ΕΕ
  • [13] ΔΗΚΟ: Γαλανός - Προδρόμου
  • [14] Κληρίδης - Λυσσαρίδης

  • [01] Εκπρόσωπος - ΕΕ - Βρετανία - Χάνεϊ

    Λευκωσία,Κύπρος,20/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση δεν έχει επίσημα κείμενα που αφορούν την εναρκτήρια δήλωση της βρετανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δεν επιθυμεί να σχολιάσει τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν για μη ικανοποίηση του περιεχομένου του προσχεδίου.

    "Το θέμα της εναρκτήριας ομιλίας στα πλαίσια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι θέμα που θα καθορίσει η ίδια η Ευρώπη με τα αρμόδια όργανά της και αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τελικό κείμενο της ομιλίας αυτής," δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, κληθείς να σχολιάσει τα σχετικά δημοσιεύματα.

    Η Ελλάδα, πρόσθεσε, έχει όλα τα μέσα στη διάθεσή της να υπερασπίσει με τον καλύτερο τρόπο την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου. Εμπιστευόμαστε την Ελλάδα ότι με τα μέσα που διαθέτει και τη μέχρι σήμερα αταλάντευτη στάση της για όλα τα θέματα που αφορούν στην ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου θα πετύχει ό,τι καλύτερο γι' αυτήν την πορεία, είπε.

    Ο κ. Χριστοφίδης απέφυγε να σχολιάσει πληροφορίες ότι η κυπριακή και η ελληνική κυβέρνηση διαφωνούν με το προσχέδιο της εναρκτήριας δήλωσης της βρετανικής προεδρίας της ΕΕ για τις ενταξιακές, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση "δεν έχει επίσημα στη διάθεσή της αυτά τα κείμενα και δεν είναι σωστό να λαμβάνονται θέσεις σε απλές δημοσιογραφικές πληροφορίες."

    Κληθείς να σχολιάσει άλλες πληροφορίες για βρετανική παρέμβαση ώστε να απαλειφθούν οι όροι που έθεσε η Σύνοδος Κορυφής του Λουξεμβούργου για συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, ο κ. Χριστοφίδης απάντησε ότι "δεν έχουμε επίσημη πληροφόρηση γι' αυτό το θέμα, το οποίο διέπεται από προηγούμενες αποφάσεις της ΕΕ που είναι ξεκάθαρες."

    Ο Εκπρόσωπος, απαντώντας σχετική ερώτηση, εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο η βρετανική προεδρία έχει τη δυνατότητα να απαλείψει τους όρους που έθεσε η ΕΕ για να μετέχει κάποιος της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης.

    Αναφορικά με τις ιδέες που φέρεται ότι θα προσκομίσει ο εκπρόσωπος της Βρετανίας Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ για συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές, είπε ότι η κυβέρνηση "είναι έτοιμη να συζητήσει διάφορες ιδέες από οποιονδήποτε και εάν προέρχονται χωρίς φόβο και πάθος."

    Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ακόμα ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ απάντησε στην επιστολή του Προέδρου Κληρίδη και εκφράζει την υπόσχεση της Μεγάλης Βρετανίας ότι θα συμβάλει και στην ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου και στη λύση του Κυπριακού.

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, είπε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν δεν έχει ακόμα απαντήσει στην επιστολή του Προέδρου Κληρίδη αλλά υπάρχουν οι προφορικές δηλώσεις του ΓΓ του διεθνούς οργανισμού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [02] Τράπεζα Κύπρου - Αποτελέσματα '97

    Λευκωσία,Κύπρος,20/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Προκαταρκτικά κέρδη 53,7 εκατομμυρίων λιρών παρουσίασε το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου το έτος 1997, επίδοση που σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συγκροτήματος, Σόλωνα Τριανταφυλλίδη, θεωρείται "πολύ ικανοποιητική".

    Σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε ότι τα πιο πάνω κέρδη αντιστοιχούν σε αύξηση 16% σε σχέση με το 1996 και ότι το ετήσιο μέρισμα θα φθάσει στο 18%, εκφράζοντας παράλληλα την πρόβλεψη ότι τα κέρδη του 1998 θα είναι μεγαλύτερα από αυτά του 1997.

    Η κεφαλαιουχική βάση του Συγκροτήματος, πρόσθεσε, αυξήθηκε από 205 εκ. λίρες το 1995 σε 286 εκ. το 1997, μια αύξηση 40% σε δυο χρόνια.

    Η βελτιωμένη επίδοση της κυπριακής οικονομίας στο δεύτερο εξάμηνο του 1997, η πολύ ικανοποιητική επίδοση της Τράπεζας Κύπρου (Ελλάδος) και του ασφαλιστικού τομέα του Συγκροτήματος, ήσαν οι κυριότεροι λόγοι για τα θετικά αποτελέσματα, εξήγησε ο κ. Τριανταφυλλίδης.

    Ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι το Συγκρότημα "μπήκε δυναμικά στο 1998", με την εισαγωγή της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και την προώθηση της παράλληλης εισαγωγής των Global Depositary Receipts (GDR) στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Αναφερόμενος στην οικονομική δραστηριότητα το 1997, ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι παρόλον ότι το πρώτο εξάμηνο ήταν περιορισμένη, το δεύτερο ήταν βελτιωμένο λόγω της ανάκαμψης του τουριστικού τομέα και διευκρίνισε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του έτους, ήταν 2,4%.

    Οσον αφορά στο 1998, ανέφερε πως αναμένεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης "θα ανέλθει στο 3,5 με 4,0%, λόγω της συνεχούς ανάκαμψης του τουριστικού ρεύματος ιδιαίτερα από τη Βρετανία και της ικανοποιητικής εξέλιξης του υπεράκτιου τομέα".

    Ωστόσο ο Πρόεδρος του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, επεσήμανε ότι "υπάρχουν θεσμικά προβλήματα", από τα οποία το σημαντικότερο είναι "η μονοδιάστατη δομή της οικονομίας, που εξαρτάται υπέρμετρα από τον τουρισμό".

    Υποστήριξε δε, ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, όπως για παράδειγμα roadshows, για μετατροπή της οικονομίας σε μεγάλο βαθμό, σε οικονομία υπηρεσιών".

    Αναφερόμενος στις αυξημένες δραστηριότητες τουν Συγκροτήματος στο εξωτερικό, ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι "μιλούμε πλέον για ένα τραπεζικό συγκρότημα με διεθνή διάσταση", διευκρινίζοντας ότι μόνο στην Ελλάδα, λειτουργούν ήδη 11 καταστήματα, ενώ άλλα 5 θα λειτουργήσουν εντός του 1998.

    Τα κέρδη από τις εργασίες της Ελλάδας, αποκάλυψε, αποτελούσαν το 25,4% του συνόλου, και του Λονδίνου, 8,0%.

    "Η παρουσία και δραστηρίοτητά μας στο διεθνή χώρο, αντανακλά άμεσα στον τόπο μας, την Κύπρο, την οποία και φιλοδοξούμε να καταστήσουμε διεθνές οικονομικό κέντρο", σημείωσε.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τριανταφυλλίδης στην κοινωνική προσφορά του Συγκροτήματος και ειδικά στην ανέγερση του Ογκολογικού Κέντρου, το οποίο με δαπάνες του Συγκροτήματος, ύψους 7 εκ. λιρών, "είναι έτοιμο να λειτουργήσει, μόλις συμπληρωθούν οι αναγκαίες διευθετήσεις για το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό".

    Πρόκειται για ένα "κέντρο διεθνών προδιαγραφών", που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα στην Κύπρο στον τομέα του καρκίνου, "από τον οποίο τόσοι Κύπριοι υποφέρουν και αναγκάζονται να μεταβούν στο εξωτερικό", επεσήμανε ο κ. Τριανταφυλλίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [03] Δύο υποψηφιότητες για το Δήμαρχο Λύσης

    Λάρνακα,Κύπρος,20/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Δύο υποψηφιότητες υπεβλήθησαν σήμερα στον Εφορο Εκλογικής Περιφέρειας Αμμοχώστου, Κυριάκο Τριανταφυλλίδη για τη θέση του Δημάρχου Λύσης που κενώθηκε πρόσφατα με το θάνατο του Δημάρχου Ιωνά Παπαϊωάννου.

    Οι δύο υποψήφιοι είναι ο Κωστής Κωστέας, νυν αντιδήμαρχος Λύσης, 73 χρονών, καταστηματάρχης, ο οποίος κατέρχεται ως ανεξάρτητος υποστηριζόμενος από τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ και ο Ανδρέας Ττοφιάς, 69 χρονών, εργολάβος οικοδομών, που κατέρχεται επίσης ως ανεξάρτητος με την υποστήριξη του ΔΗΣΥ.

    Ο κ. Ττοφιάς διετέλεσε Δήμαρχος Λύσης από το 1991 μέχρι το 1996 και ήταν ανθυποψήφιος του Παπαϊωάννου στις εκλογές του 1996.

    Ο κ. Κωστέας προσήλθε στα γραφεία της επαρχιακής διοίκησης Αμμοχώστου στη Λάρνακα γύρω στις 10 το πρωί, συνοδευόμενος από την Ελένη Παύλου Λιασίδη και το γιο του τέως Δημάρχου Λύσης Γεώργιο Παπαϊωάννου, οι οποίοι πρότειναν την υποψηφιότητά του.

    Γύρω στις 11 το πρωί προσήλθε στην Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου και ο Ανδρέας Ττοφιάς, συνοδευόμενους από τον Ανδρέα Καρουλλά και τον Πιερή Σουρουλλά Αυξεντίου.

    Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων στις 12.30 το μεσημέρι ο κ. Τριανταφυλλίδης δήλωσε ότι τα έγγραφα των υποψηφιότήτων έχουν τοιχοκολληθεί βάσει της νομοθεσίας και αν μέχρι αύριο στις 12.30 δεν υπάρξει ένσταση ή υπάρξει ένσταση και απορριφθεί, τότε οι εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή, 8 Μαρτίου 1998 σε όλες τις ελεύθερες επαρχίες της Κύπρου.

    Οι Λυσιώτες ψηφοφόροι ανέρχονται στους 4.325 και κατανέμονται κατά επαρχία ως εξής :

    Λάρνακα				2559
    Λευκωσία			 937
    Λεμεσό				 658
    ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου	 139
    Πάφος				  32
    

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [04] Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε - Ενθρόνιση

    Λευκωσία,Κύπρος,20/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στη Χαράρε θα ενθρονισθεί στις 22 Φεβρουαρίου ο νέος Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε, Μακάριος Τηλλυρίδης, από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο και άλλους Αρχιερείς του Πατριαρχικού Θρόνου Αλεξανδρείας.

    Ο νέος Μητροπολίτης - μέχρι πρότινος Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ριρούτας κατάγεται από την Κύπρο και συγκεκριμένα την Λεμεσό. Εξελέγη Μητροπολίτης από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείαςτον περασμένο Γενάρη.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΧ)

    [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,20/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          81.66  (-0.38)
    
        Ανώτατη:  81.97 (19/2/98)
        Κατώτατη: 76.20 (8/1/98)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   94.88 (-0.28)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     62.11 (+0.39)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 60.55 (-0.64)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  75.79 (-0.69)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                66.88 (-0.59)
        Εμπορικές Εταιρείες                     40.81 (-0.66)
        Αλλες Εταιρείες                         66.83 (-0.51)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛΚ 610476.278
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [06] (Κ) Εκθεση ΟΥΝΦΙΣΙΠ - έξοδα συντήρησης

    Λευκωσία,Κύπρος,20/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στα 45.436.200 δολάρια Αμερικής υπολογίζεται η δαπάνη συντήρησης της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΣΙΠ) για τη 12μηνη περίοδο, από τον Ιούλιο αυτού του χρόνου μέχρι τον Ιούνιο του 1999, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ.

    Στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, για τη χρηματοδότηση της ΟΥΝΦΙΣΙΠ, επισημαίνεται ότι αυτό το ποσό είναι μειωμένο κατά 5,3%, σε σύγκριση με το ποσό που εγκρίθηκε κατά την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο.

    Οι υπολογιζόμενες δαπάνες προνοούν για τη συντήρηση της Ειρηνευτικής Δύναμης, η οποία αποτελείται από στρατιωτικό προσωπικό 1.230 ατόμων και 35 αστυνομικούς επιτηρητές, καθώς και 351 άτομα άλλου προσωπικού (44 από ξένες χώρες και 307 ντόπιους).

    Η 45σέλιδη έκθεση ασχολείται με την πολιτική αποστολή της Δύναμης, τις επιχειρήσεις, τα οικονομικά ζητήματα και θέματα προσωπικού. Επισημαίνεται ότι η απόφαση που θα ληφθεί από την 52η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για τη χρηματοδότηση της ΟΥΝΦΙΣΙΠ, υπόκειται στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για παράταση της θητείας της Δύναμης.

    Στην αναφορά για την πολιτική αστυνομία των Ηνωμένων Εθνών, σημειώνεται ότι καθήκον της είναι η διατήρηση "στενής συνεργασίας και επαφής με την Ε/κ και την Τ/κ αστυνομία" σε θέματα όπως η υποβοήθηση ερευνών, η συμβολή στη διατήρηση του νόμου και της τάξης στην ουδέτερη ζώνη και η στήριξη των ανθρωπιστικών εκδηλώσεων της ΟΥΝΦΙΣΙΠ.

    Στην έκθεση σημειώνεται επίσης ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του 1993 ότι οι δαπάνες της Δύναμης θα έπρεπε να θεωρούνται έξοδα του ΟΗΕ, με χρήματα που θα προέρχονται από το σύνολο των κρατών - μελών και όχι από τις κυβερνήσεις των χωρών που διατηρούν αποσπάσματα στην Κύπρο, την κυπριακή κυβέρνηση και από εθελοντικές εισφορές στη Δύναμη.

    Σημειώνουμε ότι κατά το 1997 οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας είχαν συνεισφέρει εθελοντικά 21.321.234 δολάρια Αμερικής. Από αυτά, η Κύπρος έδωσε τα 14.821.234 δολάρια και η Ελλάδα τα υπόλοιπα 6,5 εκατομμύρια.

    Η παρούσα σύνθεση της ΟΥΝΦΙΣΙΠ, σύμφωνα με την έκθεση της 13ης Φεβρουαρίου, αποτελείται από τα αποσπάσματα της Αργεντινής με 411 άτομα, της Αυστρίας με 258 άτομα, του Καναδά με 2 άτομα, της Φινλανδίας με 1 άτομο, της Ουγγαρίας με 105, της Ιρλανδίας με 31, της Σλοβενίας με 10 και της Βρετανίας με 411 άτομα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [07] (Κ) Συνάντηση αντιπροσωπειών ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ

    Λευκωσία,Κύπρος,20/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Χωρίς διαφοροποίηση στη θέση του Δημοκρατικού Κόμματος για μη συμμετοχή του στη κυβέρνηση εθνικής ενότητας, έληξε η συνάντηση αντιπροσωπειών των κομμάτων ΕΔΕΚ και ΔΗΚΟ, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Προέδρου της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη.

    Στη συνάντηση από πλευράς της ΕΔΕΚ πήραν μέρος, εκτός του κ. Λυσσαρίδη, ο Α' Αντιπρόεδρος Γιαννάκης Ομήρου και ο Β' Αντιπρόεδρος Δημήτρης Ηλιάδης, ενώ από πλευράς ΔΗΚΟ, ο ΓΓ του κόμματος Στάθης Κιττής, ο Γενικός Οργανωτικός Νέστωρας Κυριακίδης, τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους και Χρήστος Τριανταφυλλίδης και ο επί του τύπου εκπρόσωπος Ανδρέας Κωνσταντίνου.

    Σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι η αντιπροσωπεία της ΕΔΕΚ ανέπτυξε τους λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι "μια οικουμενική κυβέρνηση θα αποτελούσε ασφαλιστική δικλείδα για ορισμένα πράγματα"

    Είπε επίσης ότι ακούστηκε η άποψη του ΔΗΚΟ, όπως αντανακλάται από την επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    "Δεν υπήρξε αλλαγή τοποθετήσεων", ανέφερε ο κ. Λυσσαρίδης, ενώ ερωτηθείς κατά πόσο πίστευε ότι η οικουμενική κυβέρνηση θα ήταν εφικτή, σημείωσε ότι "είχα τις αμφιβολίες μου διότι ούτε το ΑΚΕΛ ούτε το ΔΗΚΟ απέκρυψαν τις προθέσεις τους, άρα δεν βρέθηκα προ εκπλήξεως".

    "Προεκλογικά", συνέχισε, "και το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους, αλλά εγώ δεν μπορούσα να μιλώ εκ μέρους των δύο κομμάτων".

    Αναφορικά με το θέμα δημιουργίας ευρύτερου σοσιαλδημοκρατικού χώρου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ υπογράμμισε ότι "κοινή επιθυμία είναι να μπορέσουν τα δύο κόμματα να εμβολιάσουν από κοινού αυτή τη στιγμή τις πολιτικές εξελίξεις του μέλλοντος".

    Τόνισε ωστόσο ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να συζητηθεί στην παρουσία του Προέδρου του ΔΗΚΟ.

    Από την πλευρά του, ο ΓΓ του ΔΗΚΟ Στάθης Κιττής είπε μεταξύ άλλων ότι "οι θέσεις του ΔΗΚΟ έχουν εκτεθεί με την επιστολή προς τον Πρόεδρο τς Δημοκρατίας. Εξηγήθηκαν περαιτέρω αυτές οι θέσεις και ανταλλάγησαν απόψεις. Παραμένει να εξελιχθεί η πρωτοβουλία Λυσσαρίδη", πρόσθεσε.

    Αναφορικά με τη δημιουργία σοσιαλδημοκρατικού χώρου, ο κ. Κιττής ανέφερε ότι "οι δύο χώροι παραμένουν πιστοί και προσηλωμένοι στη δημιουργία ενός ευρύτερου σοσιαλιστικού δημοκρατικού κεντρώου χώρου".

    "Το ΔΗΚΟ", πρόσθεσε, "πιστεύει ότι η ιδέα της οικουμενικής κυβέρνησης έχει την έννοια της συμμετοχής κομμάτων. Αυτό το δεδομένο πρέπει να διαφυλαχθεί από τον Πρόεδρο", συνέχισε.

    "Η πρώτη κίνηση που έγινε από τον κ. Κληρίδη ήταν να προσκαλέσει πρόσωπα που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο πολέμησαν τη θέση του ΔΗΚΟ. Για μας ήταν μια υπαναχώρηση από την αρχική δέσμευση", ανέφερε.

    Επεσήμανε εξάλλου ότι "από πλευράς Προέδρου πρέπει να προέλθει κάποια άρση της εικόνας, που έχει δώσει με την ενέργειά του και τότε το ΔΗΚΟ θα παραπέμψει το θέμα στην Κεντρική Επιτροπή".

    Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι η έννοια της οικουμενικής κυβέρνησης αφορά τη συμμετοχή των κομμάτων. "Αναφορικά με το ποιά πρόσωπα θα μπορεί να χρησιμοποιεί ο Πρόεδρος πέραν των κομματικών αντιπροσωπειών θα το συζητήσουμε", είπε.

    Από την πλευρά του ο κ. Κιττής, υπογράμμισε ότι σε ότι αφορά στο ΔΗΚΟ, "δεν μπορούν να συμμετέχουν πρόσωπα που δεν ανήκουν σε κόμματα και πρόσωπα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν πολεμήσει και αντιστρατευθεί μέσα από το δικό μας χώρο τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος"

    Τέλος, αναφερόμενος στη δημιουργία σοσιαλδημοκρατικού χώρου, ο κ. Κιττής είπε ότι "οι δύο χώροι παραμένουν πιστοί και προσηλωμένοι στη δημιουργία ενός ευρύτερου σοσιαλιστικού δημοκρατικού κεντρώου χώρου".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [08] (Κ) Βρετανία - ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου

    Λευκωσία,Κύπρος,20/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η επίλυση του Κυπριακού δεν είναι όρος για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, διευκρινίζει η Βρετανία, η οποία προεδρεύει της ΕΕ αυτό το εξάμηνο.

    Ο εκπρόσωπος της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας στη Λευκωσία, Πιερς Κάζαλετ επανέλαβε σήμερα ότι "μια λύση θα διευκολύνει την ενταξιακή διαδικασία, αλλά δεν αποτελεί όρο".

    Ο κ. Κάζαλετ σχολίαζε δημοσιεύματα που φέρουν το προσχέδιο της εναρκτήριας δήλωσης για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις να αναφέρει ότι σκοπός παραμένει η ένταξη μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας στην ΕΕ.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η αναφορά δεν ικανοποιεί την Ελλάδα. Ο κ. Κάζαλετ είπε ότι το προσχέδιο "είναι αντικείμενο εσωτερικής συζήτησης, προς το παρόν", ενώ η κυπριακή κυβέρνηση απέφυγε να σχολιάσει το θέμα.

    Σε σχετική ερώτηση εάν η ερμηνεία της Βρετανίας για την αναφορά στο προσχέδιο είναι ότι η λύση αποτελεί προϋπόθεση για ένταξη, ο κ. Κάζαλετ απάντησε "όχι, οπωσδήποτε όχι".

    Σημείωσε επίσης ότι σε αρκετές περιπτώσεις, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και ο Υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ τόνισαν ότι η λύση δεν είναι όρος για τη ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ. "Θα διευκολύνει την ένταξη, αλλά δεν είναι όρος", τόνισε.

    Υπενθυμίζεται ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου αρχίζουν τέλος Μαρτίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΑ/ΜΧ)

    [09] (Κ) ΔΗΚΟ - Διαγραφέντες - Δίκη

    Λευκωσία,Κύπρος,20/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αρχισε σήμερα στο δικαστήριο η εξέταση της αίτησης που υπέβαλαν έξι στελέχη του ΔΗΚΟ, με την οποία ζητούν ακύρωση της αποπομπής τους από το κόμμα.

    Στη σημερινή διαδιασία ενώπιον του Επαρχιακού Δικατηρίου Λευκωσίας, όπως μετέδωσε το ΡΙΚ, τα στελέχη του ΔΗΚΟ ζήτησαν την έκδοση προσωρινού διατάγματος, που να απαγορεύει στο κόμμα να υλοποιήσει την σχετική απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου.

    Δικηγόροι των "έξι", των Ντίνου Μιχαηλίδη, Κατερίνας Πασχαλίδου, Γεώργιου Λυκούργου, Μιχάλη Μιχαηλίδη, Πανίκου Λεωνίδου και Χαράλαμπου Καραμανλή - είναι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοόσιας Τάξης Αλέκος Ευαγγέλου και γιός του, Σπύρος Ευαγγέλου.

    Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παρενέβη ο δικηγόρος του ΔΗΚΟ, Αντρέας Αγγελίδης ο οποίος ζήτησε να υποβάλει ένσταση, αλλά ο δικηγόρος των "έξι", Σπύρος Ευαγγέλου, ανέφερε ότι η παρέμβασή του στη διαδικασία θα έπρεπε να ακουστεί σήμερα, τονίζοντας ότι τυχόν καθυστέρηση θα μπορούσε να καταστήσει τη δίκη άνευ αντικειμένου.

    Εξήγησε ότι αυτήν την εβδομάδα λαμβάνονται σοβαρές αποφάσεις από τα συλλογικά όργανα του κόμματος, κατά πόσον το ΔΗΚΟ θα συμμετέχει στην οικουμενική κυβέρνηση και τα έξι στελέχη, σημείωσε, θα πρέπει να είναι εντός του κόμματος για να εκφράσουν τις αποψεις τους.

    Ο δικηγόρος του ΔΗΚΟ Ανδρέας Αγγελίδης, υποστήριξε ότι το δικαστήριο δεν μπορεί να παρεμβαίνει σε κόμματα γιατί οι αποφάσεις ενός κόμματος είναι πολιτικού επιπέδου.

    Το Δικαστήριο θα αποφασίσει τη Δευτέρα αν θα επιτρέψει στο δικηγόρο του ΔΗΚΟ να υποβάλει ένσταση στην αίτηση των "έξι".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΧ)

    [10] (Κ) Νέοι Ορίζοντες - Κληρίδης - θετική απάντηση

    Λευκωσία,Κύπρος,20/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Θετική είναι η απάντηση των Νέων Οριζόντων στην πρόσκληση του Προέδρου στης Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη για συμμετοχή σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

    Την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος διαβίβασε με επιστολή του προς τον Πρόεδρο Κληρίδη ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων, Νίκος Κουτσού.

    Οπως αναφέρεται στην επιστολή, οι ΝΕ.Ο. ως θέμα αρχής και συνέπειας αποδέχονται την πρόσκληση, αφού εργάστηκαν από το Μάϊο του 1997 για τη σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, θέση η οποία περιελήφθηκε και στο κοινό ανακοινωθέν που συμφωνήθηκε μεταξύ του κόμματος και του Προέδρου Κληρίδη στις 10 Φεβρουαρίου 1998.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΧ)

    [11] Κληρίδης - Ανάν - συνάντηση

    Λευκωσία,Κύπρος,20/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σταθμό στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, επιστρέφοντας από τη Βαγδάτη και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ θα φθάσει στη Λάρνακα την Κυριακή στις 2.30 μ.μ. και θα αναχωρήσει στις 3.30 μ.μ..

    Η συνάντηση Κληρίδη - Ανάν θα γίνει στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [12] Ελλάδα - Βρετανική προεδρία ΕΕ

    Αθήνα,Ελλάδα,20/02/1998 (ΚΥΠΕ - Κώστας Ιορδανίδης)

    Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει το θέμα της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων και στη συνέχεια θα εγκρίνει την εναρκτήρια δήλωση που έχει προετοιμάσει η βρετανική προεδρία για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γεώργιος Παπανδρέου, διευκρινίζοντας, παράλληλα, ότι δεν υπάρχει "κρίση ή σύγκρουση" με την προεδρία της Ενωσης.

    "Εμείς θέλουμε το ζήτημα των Τ/Κ να έρθει στο τραπέζι, να κλείσει, για να μπορέσουμε να εγκρίνουμε τη δήλωση, αυτό είναι το βασικό μας ζήτημα", είπε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι "εάν δεν υπάρξει συμφωνία εφ' όλης της ύλης δεν θα υπάρξει για κανέναν κείμενο".

    Διευκρίνισε ότι η βρετανική προεδρία έχει προτείνει τη διατύπωση τριών κειμένων για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, που αναμένεται να αρχίσει η ΕΕ με τις έξι πρώτες υποψήφιες χώρες, στις 31 Μαρτίου.

    Το ένα κείμενο είναι γενικό, το δεύτερο αφορά τις πέντε υποψήφιες χώρες και το τρίτο αναφέρεται στην Κύπρο.

    Ειδικότερα, ως προς το κείμενο της Κύπρου, η βρετανική προεδρία αναφέρεται μεν στην πρόνοια της απόφασης του Λουξεμβούργου, για την υλοποίηση της απόφασης της κυπριακής κυβέρνησης να περιλάβει τους Τ/Κ, δίχως να προσδιορίζει, όμως, με ποιόν τρόπο θα γίνει αυτό.

    Ο Ελληνας Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι "έχουμε υιοθετήσει τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης για πρόσκληση των Τ/Κ" και πρόσθεσε ότι αυτό πρέπει να γίνει με τρόπο ώστε "να μην θίγεται η νομική υπόσταση της κυβερνήσεως", επισημαίνοντας ότι "οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται από τη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου".

    Περαιτέρω, διευκρίνισε ότι "σαφώς δεν μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις, όπου θα υπάρχουν δύο ουσιαστικά αντιπροσωπείες ή έστω μία διαιρεμένη", τονίζοντας ότι "πρέπει να υπάρχει μία ενιαία αντιπροσωπεία".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αντιρρήσεις και "σε επί μέρους ζήτημα φρασεολογίας στο πολιτικό (σ.σ. σκέλος της δήλωσης), εκεί όμως θεωρώ ότι είναι αρκετά εύκολο να γίνουν διορθώσεις που θα είναι αποδεκτές".

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση έχει αντιρρήσεις σε πρόνοια που περιλαμβάνεται στην τέταρτη παράγραφο της εναρκτήριας δήλωσης της βρετανικής προεδρίας, η οποία αναφέρει ότι "στόχος μας παραμένει η ένταξη της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, στη βάση μιας συνολικής ρύθμισης, σύμφωνα προς τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ".

    Κατά τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, η προαναφερθείσα διατύπωση θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως θέτουσα προϋπόθεση της ένταξης της Κύπρου, την επίλυση του Κυπριακού.

    Πάντως, ο κ. Παπανδρέου κατέστησε σαφές ότι "μια γενική αποδοχή είναι ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ και ότι προϋπόθεση δεν μπορεί να είναι η λύση του κυπριακού προβλήματος".

    Ωστόσο, ο Αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ελλάδας τόνισε ότι "δεν έχουμε κρίση ή σύγκρουση" με τη βρετανική προεδρία της ΕΕ, η οποία υπέβαλε "πρώτη φορά μία πρόταση, κάναμε κάποιες παρατηρήσεις και ελπίζουμε ότι θα γίνουν δεκτές".

    Κυρίως, όμως, επεσήμανε ότι ως προς το θέμα της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων "το ερώτημα τίθεται πολύ περισσότερο στην ανταπόκριση των Τουρκοκυπρίων".

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΚΚ/ΑΠ)

    [13] (Κ) ΔΗΚΟ: Γαλανός - Προδρόμου

    Λευκωσία,Κύπρος,20/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Εκπληκτικά και ακατανόητα", χαρακτήρισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Ανδρέας Κωνσταντίνου τα όσα ανέφερε νωρίτερα σήμερα ο Αλέξης Γαλανός, περί δημιουργίας "λαϊκού μετώπου του ΔΗΚΟ με το ΑΚΕΛ".

    Σε απογευματινές του δηλώσεις, ο κ. Κωνσταντίνου διερωτήθηκε "πότε επιτέλους, ο κ. Γαλανός θα προσγειωθεί και θα επιδείξει περισσότερη σύναιση και σεβασμό προς το Δημοκρατικό Κόμμα και την ηγεσία του" και πότε θα κάνει αυτοκριτική και θα παραδεχθεί τη "μεγάλη ζημιά" που έχει προκαλέσει στο κόμμα "προς το οποίο άλλη θα έπρεπε να ήταν η συμπεριφορά του".

    Αναφερόμενος σε δηλώσεις του κ. Γαλανού για δημιουργία νέου κόμματος, ο κ. Κωνσταντίνου υποστήριξε ότι ο διαγραφέντας από το ΔΗΚΟ "σίγουρα δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί ότι τα πολιτικά κόμματα γεννιούνται σαν αποτέλεσμα μιας ανάγκης των καιρών και της κοινωνίας και για να προτείνουν ένα όραμα".

    "Ποιό αλήθεια είναι το όραμα του κ. Γαλανού; Οι προσωπικές φιλοδοξίες και τα προσωπικά τερτίπια σίγουρα δεν συνιστούν όραμα που να εμπνέει και να ελκύει κοινωνικές μάζες", σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ.

    Ο κ. Κωνσταντίνου χαρακτήρισε ακόμη αντιδεοντολογική και αντιδημοκρατική πολιτική συμπεριφορά τις πρόσφατες δηλώσεις του Γραμματέα Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομου Προδρόμου, ότι αποτελεί θέμα "πολιτικής τάξης" οι υπουργοποίηση μελών της ομάδας των αποστατών του ΔΗΚΟ επειδή υποστήριξαν στην υποψηφιότητά του.

    Εξάλλου, ανακοίνωσε ότι την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη 23 και 24 Φεβρουαρίου, συνέρχονται τα συλλογικά όργανα του κόμματος για να ασχοληθούν με το μετεκλογικό τοπίο και με θέματα που αφορούν την πάρα πέρα πορεία του Δημοκρατικού Κόμματος.

    Ενόψει του Παγκύπριου Συνεδρίου του κόμματος την Κυριακή 29 Μαρτίου, ο κ. Κωνσταντίνου απηύθυνε μήνυμα ενότητας, σε όλα τα στελέχη και μέλη του κόμματος.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)

    [14] (K) Κληρίδης - Λυσσαρίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,20/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ιδιαίτερο ρόλο θα έχει ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, στο Συμβούλιο Εθνικής Πολιτικής.

    Μιλώντας μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι τον ενημέρωσε για τις επαφές που είχε με τα κόμματα και ιδιαίτερα με το Δημοκρατικό Κόμμα.

    Ο Πρόεδρος, είπε ο κ. Λυσσαρίδης, τον άκουσε και δεν τοποθετήθηκε. "Ηθελα να δω ποιός θα είναι ο ρόλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Προέδρου του κόμματος, αναφορικά με τις μελλοντικές εξελίξεις, όχι μόνο το θέμα της κυβέρνησης αλλά στην ευρύτερη έννοια της πρότασης προοπτικής και ενότητας".

    Ανέφερε ότι θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Κληρίδη και πάλι τη Δευτέρα για να του μεταφέρει την τελική τοποθέτηση της ΕΔΕΚ.

    Κληθείς να γίνει πιο συγκεκριμένος, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι "προσωπικά, προτιμώ διαφοροποιημένο ρόλο από το ρόλο του ΥΠΕΞ".

    Ο κ. Λυσσαρίδης εξέφρασε την άποψη ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα μετατραπεί σε Συμβούλιο Εθνικής Πολιτικής (ΣΕΠ), "διότι δεν βρήκαμε καμία αντίθεση από κανένα κόμμα σ'αυτήν την πρόταση. Σύντομα βλέπω να γίνεται το ΣΕΠ", είπε.

    Ανέφερε ότι ήδη έχει σχέδιο για το ΣΕΠ, αλλά δεν θα το δώσει στη δημοσιότητα πριν τη λήξη των διαβουλεύσεων.

    Σε ερώτηση ποιός θα είναι ο ρόλος του στο ΣΕΠ, ο κ. Λυσσαρίδης απέφυγε να απαντήσει. Ωστόσο σε ερώτηση αν θα έχει κάποιο ιδιαίτερο ρόλο, απάντησε θετικά. "Δεδομένου ότι μου προτάθει το ΥΠΕΞ, και προτιμώ άλλης μορφής ρόλο, σημαίνει ότι έχω κάποιο ρόλο", είπε.

    Εξάλλου, ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ θα δει κατά πόσο οι προτάσεις της για ενότητα και προοπτική υλοποιούνται και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα δει το ρόλο της. "Αυτό ήταν για μας το κύριο θέμα", τόνισε,

    Σ' ερώτηση αν ΕΔΕΚ και Κληρίδης βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι δεν έχουν σημαντικές διαφορές και ότι δεν έχει διαβλέψει υπαναχωρήσεις.

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο για το πώς εννοούν την έννοια της οικουμενικής κυβέρνησης, υπό την έννοια της πρότασης από τα κόμματα συγκεκριμένων ατόμων και σημείωσε ότι ούτε και εδώ υπάρχει διαφορά απόψεων.

    Σε ερώτηση αν παραμένει ανοιχτό το κεφάλαιο συμμετοχής του ΔΗΚΟ στην κυβέρνηση, ο κ. Λυσσαρίδης απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι ο ρόλος του ήταν να μεταφέρει τις απόψεις του ΔΗΚΟ με γλαφυρότητα.

    Επανέλαβε ότι το "ΔΗΚΟ για μας είναι ένα". Η συμμετοχή του ΔΗΚΟ σημαίνει ατόμων που θα υποδείξει η ηγεσία του ΔΗΚΟ, είπε, και είναι άλλο θέμα αν ο Πρόεδρος επιθυμεί να συμπεριλάβει άλλους.

    Σε ερώτηση αν θα μεταβεί στην Αθήνα, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι αν οι ζυμώσεις γύρω από το θέμα της κυβέρνησης λήξουν, τότε θα μεταβεί, αλλά όχι πριν.

    Επανέλαβε ότι στην Αθήνα θα μεταφέρει το τμήμα των προτάσεων που αφορά το εθνικό, "και θα επιχειρηματολογήσω με τις διάφορες κομματικές ηγεσίες αν συμφωνούν να θεωρήσουν και αυτοί ότι το πρόγραμμα είναι ικανοποιητικό", ώστε αν επιτευχθεί μια πανεθνική στρατηγική γύρω από το Κυπριακό βασισμένη στην πρόταση προοπτικής και ενότητας.

    Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα πρέπει να συναντηθεί με τον Εκπρόσωπο της Βρετανικής προεδρίας της ΕΕ για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ μετά την επίσημη εγκαθίδρυση, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι αυτό δεν παίζει κανένα ρόλο γιατί δεν πιστεύει ότι ο Πρόεδρος θα αναλάβει οποιεσδήποτε δεσμεύσεις αφού δεν έχει συνέλθει καν το Εθνικό Συμβούλιο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 20 February 1998 - 18:50:19 UTC