Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-02-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ναυταπάτη - Αστυνομία
  • [02] Ποδόσφαιρο
  • [03] Ναρκωτικά - ανανέωση κράτησης
  • [04] Συνάντηση Αναν - Κληρίδη
  • [05] Αμερικανός βουλευτής - Κυπριακό
  • [06] Υπουργός Εμπορίου - τουρισμός
  • [07] Πρόεδρος Κληρίδης - Αναστασιάδης

  • [01] Ναυταπάτη - Αστυνομία

    Λευκωσία,Κύπρος,22/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Αστυνομία, ύστερα από πολύμηνες έρευνες, έφερε στο φως πρωτοφανή υπόθεση ναυταπάτης, στην οποία διεθνές δίκτυο ομίλου εταιρειών, με γραφεία σε τέσσερις χώρες, εξέδιδε πλαστά έγγραφα νηολόγησης και πιστοποιητικά ασφάλειας.

    Οπως μεταδίδει το ΡΙΚ, ένα από τα γραφεία αυτά λειτουργούσε στη Λεμεσό τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ τα υπόλοιπα στον Παναμά, το Ντουπάι και τις ΗΠΑ.

    Πρόσφατα, εμπορικό πλοίο με πλαστά έγγραφα και σημαία της Ισημερινής Γουινέας, την οποία ανάρτησε παράνομα, ελλιμενίστηκε στη Λεμεσό και κατακρατήθηκε για δύο εβδομάδες.

    Η Αστυνομία ερεύνησε το πλοίο και τα γραφεία, εξασφαλίζοντας τεκμήρια. Τα πλοία με πλαστά πιστοποιητικά, που φθάνουν τα πενήντα και διαπλέουν κυρίως στη Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ερυθρά Θάλασσα, πληρώνουν πολύ μειωμένα τέλη στα διάφορα λιμάνια που προσεγγίζουν, ενώ η ασφάλεια των πληρωμάτων βρίσκεται σε κίνδυνο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [02] Ποδόσφαιρο

    Λευκωσία,Κύπρος,22/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Εθνικός Αχνας νίκησε χθες το βράδυ εκτός έδρας τη Νέα Σαλαμίνα με 1 - 0 για τη 16η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Α' Κατηγορίας, και παραμένει στην τρίτη θέση της βαθμολογίας.

    Ο Εθνικός συγκεντρώνει 36 βαθμούς έναντι 38 των πρωτοπόρων Ανόρθωσης και Ομόνοιας.

    Η 16η αγωνιστική ολοκληρώνεται σήμερα με τον αγώνα ΑΠΟΕΛ - ΑΕΚ στο Μακάρειο Στάδιο. Ο αγώνας αρχίζει στις 3.15 το απόγευμα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [03] Ναρκωτικά - ανανέωση κράτησης

    Λευκωσία,Κύπρος,22/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ανανεώθηκε χθες για άλλες οκτώ μέρες το διάταγμα κράτησης τεσσάρων ατόμων, που συνελήφθηκαν στις 12 και 13 Φεβρουαρίου, σχετικά με υπόθεση εισαγωγής μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών από τη Βουλγαρία.

    Πρόκειται για τον 58χρονο Στέλιο Γεωργίου Καττή από την Ορμήδεια, ιδιοκτήτη κέντρου αναψυχής, τον 28χρονο Αντώνη Αντωνίου από την Ξυλοφάγου, ιδιοκτήτη γραφείου ταξιδίων, τον 48χρονο Γεώργιο Ανδρέα Μιχαήλ από τη Λευκωσία, ιδιοκτήτη εργοστασίου χάρτου στη Βουλγαρία, και την 58χρονη Ελλη Παναγιώτη Φράγκου απ τη Λάρνακα, ιδιοκτήτρια εστιατορίου.

    Πέμπτο άτομο, ο Δημήτρης Φράγκος, που φέρεται ως εγκέφαλος της υπόθεσης, έχει συλληφθεί στην Αθήνα, ενώ καταζητείται και έκτο άτομο, το οποίο βρίσκεται στο εξωτερικό.

    Ο Καττής φέρεται να προμήθευσε 130 κιλά ξηρής φυτικής κάνναβης, τα οποία απέστειλε ο Φράγκος στην Κύπρο από τη Βουλγαρία κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 1997.

    Εξάλλου, η Ελλη Φράγκου, μητέρα του Δημήτρη Φράγκου, φέρεται ότι εισέπραξε το ποσό των 21 χιλιάδων λιρών από το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος στην Κύπρο.

    Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας χθες, ο υπεύθυνος της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών Λάρνακας, Υπαστυνόμος Ονησίφορος Ιωάννου, ανέφερε ότι η Αστυνομία βρίσκεται σε συνεργασία με τη διεθνή αστυνομία Interpol Βρετανίας, Ελλάδας και Βουλγαρίας.

    Είπε, επίσης, ότι η συνωμοσία για την εισαγωγή των ναρκωτικών έγινε στη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [04] Συνάντηση Αναν - Κληρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,22/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν θα πραγματοποιηθεί όπως ήταν προγραμματισμένη η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με το Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Αναν, ο οποίος επρόκειτο να σταθμεύσει στις 2.30 μετά το μεσημέρι στο αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την επιστροφή του από τη Βαγδάτη.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ αρμόδια κυβερνητική πηγή, ενόψει της συνέχισης των επαφών του Γ.Γ. στη Βαγδάτη, η συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη θα πραγματοποιηθεί "αν το τελικό δρομολόγιο του Γ.Γ. προνοεί ότι θα περάσει από την Κύπρο".

    Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι ο Κόφι Αναν θα συναντηθεί με τον Ιρακινό Πρόεδρο Σάνταμ Χουσέιν, γύρω στις 11 το πρωϊ ώρα Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ)

    [05] Αμερικανός βουλευτής - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,22/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το κυπριακό πρόβλημα δεν αποτελεί θέμα εχθρότητας μεταξύ των δύο κοινοτήτων ή πρόβλημα στη μεταξύ τους συμβίωση, αλλά θέμα επιθετικότητας από την πλευρά της Τουρκίας, τόνισε ο Αμερικανός βουλευτής Ντόναλντ Πέιν, μιλώντας για το Κυπριακό σε εκδήλωση που διοργάνωσε προχθές το περιοδικό "Mediterranean Quarterly".

    Ο Αμερικανός βουλευτής τόνισε, επίσης, ότι "η παράνομη εισβολή και κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία, αντιπροσωπεύει πέραν των δύο δεκαετιών από αναπάντητες ερωτήσεις, καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτιστικής καταστροφής".

    "Εχουν την ισχυρή πεποίθηση ότι το κυπριακό πρόβλημα δεν αντικατοπτρίζει κάποια έμφυτη εχθρότητα μεταξύ δύο κοινοτήτων ή ότι δεν είναι ικανές να ζήσουν πλάι-πλάι ειρηνικά και με αξιοπρέπεια", ανέφερε ο κ. Πέιν.

    Οπως είπε, το Κυπριακό "είναι στην ουσία θέμα εξωτερικής επιθετικότητας", προσθέτοντας ότι πρόκειται για "πρόβλημα κατοχής εδάφους ενός κυρίαρχου κράτους από την Τουρκία και η απόφαση της Αγκυρας να διαφοροποιήσει τη δημογραφία της Κύπρου με παράνομο εποικισμό και ντε φάκτο προσάρτηση του βόρειου τμήματός της".

    Ο κ. Πέιν σημείωσε ότι όλοι χαιρέτισαν το διορισμό του Ρίτσανρτ Χόλμπρουκ στη θέση του προεδρικού απεσταλμένου για το Κυπριακό, όμως είπε ότι οι "σποραδικές επισκέψεις" του στην Κύπρο έχουν δημιουργήσει ερωτηματικά σε ότι αφορά στις προσπάθειες και τη δέσμευσή του για επίτευξη ειρήνης.

    Ανέφερε δε ότι ο κ. Χόλμπρουκ φαίνεται να αναμένει την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και είπε ότι από το διορισμό του Αμερικανού απεσταλμένου "η Τουρκία κλιμάκωσε την ένταση στην περιοχή, συνεχίζει τον πόλεμο εναντίον των Κούρδων, επιδιώκει αναθεωρητική ατζέντα στο Αιγαίο και, σύμφωνα με πληροφορίες, χρησιμοποιεί το κυπριακό έδαφος ως πεδίο βολής κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων".

    "Γιατί καθυστερεί η διεθνής κοινότητα και οι ΗΠΑ στο να χειριστεί το (κυπριακό) πρόβλημα, το οποίο έχει τις πιθανότητες να εξελιχθεί σε ένα πολύ πιο εκρηκτικό πρόβλημα από ότι το βοσνιακό", διερωτήθηκε ο κ. Πέιν, υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι ένα ερώτημα που απασχολεί αρκετά μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου.

    Αφού τόνισε ότι η χώρα του δεν περίμενε "ένα τέταρτο του αιώνα" για να χειριστεί το θέμα του Κουβέϊτ ή της Βοσνίας, ο Αμερικανός βουλευτής είπε πως δεν μπορεί να αποδεχθεί το ότι στην Κύπρο οι ΗΠΑ "ανεξάρτητα από το ποιός είναι ο ένοικος του Λευκού Οίκου φαίνεται πως πάντοτε μας ικανοποιεί μια παρατεταμένη διαχείριση του προβλήματος, παρά μια δίκαιη διευθέτηση του".

    "Το Κυπριακό δεν είναι ούτε περίπλοκο ούτε μοναδικό", είπε, τονίζοντας ότι αποτελεί πρόβλημα επίθεσης από ένα κράτος σε άλλο και παραβίαση των βασικών κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.

    Υποβάλλοντας συγκεκριμένες εισηγήσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επίλυση του προβλήματος, ο κ. Πέιν ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Εθνη θα πρέπει να καθορίσουν το Κυπριακό ως ένα πρόβλημα επίθεσης της Τουρκίας ενάντια στην εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία ενός πλήρους αναγνωρισμένου κράτους - μέλους της διεθνούς κοινότητας.

    Είπε, επίσης, ότι θα πρέπει να απορριφθεί το σκεπτικό του Μπουλέντ Ετζεβίτ, Πρωθυπουργού της εισβολής και νυν Αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, ότι η εισβολή έγινε για προστασία των Τ/Κ.

    Ως πρακτικό τρόπο επίλυσης του προβλήματος κι επανένωσης της Κύπρου, ο Αμερικανός βουλευτής υποστήριξε το άνοιγμα των Βαρωσίων και την επιστροφή των κατοίκων του στις εστίες τους.

    Η Κύπρος, συμπλήρωσε, θα πρέπει αν επεκτείνει τα όρια των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, όπως αυτό καθορίζεται από τη Συνθήκη του Δικαίου της Θάλασσας.

    Ο κ. Πέιν τόνισε, επίσης, ότι η Κύπρος δίκαια απέκτησε το δικαίωμα ένταξης στην ΕΕ.

    Αναφορικά με το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, ο Αμερικανός βουλευτής εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βοηθήσει στην έναρξη της διαπραγμάτευσης για λύση του Κυπριακού.

    Καταλήγοντας, ο κ. Πέιν τόνισε ότι "Τούρκοι κι Ελληνες της Κύπρου θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να αποτελούν μέρος της διευρυμένης Ευρώπης, αντί να είναι αιχμάλωτοι σε μια διευρημένη Τουρκία".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ/ΡΑΓ)

    [06] Υπουργός Εμπορίου - τουρισμός

    Πάφος,Κύπρος,22/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η τουριστική κίνηση προς την Κύπρο δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από τη νέα κρίση στον Κόλπο, δήλωσε σήμερα στην Πάφο ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Μιχαλάκης Μιχαηλίδης.

    Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε, επίσης, ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να ενημερωθούν σωστά οι μεγάλοι τουριστικοί οργανισμοί της Ευρώπης, για να μην υπάρξουν δυσμενείς επιπτώσεις στην τουριστική βιομηχανία του τόπου.

    Παράλληλα, ο κ. Μιχαηλίδης χαρακτήρισε ως υπεροβολές τις διάφορες φήμες σχετικά με τις βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο και ότι σ' αυτές επικρατεί πολεμικό κλίμα.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΜΑ/ΡΑΓ)

    [07] Πρόεδρος Κληρίδης - Αναστασιάδης

    Λευκωσία,Κύπρος,22/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης επανέλαβε και πάλι σήμερα ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για επίτευξη ενότητας.

    Μιλώντας μετά το μνημόσυνο των Μιχαλάκη και Ανδρέα Μακρίδη, στη Λάρνακα, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια για επίτευξη του σκοπού αυτού.

    Εξάλλου, σε δηλώσεις μετά το μνημόσυνο, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι η ενότητα μπορεί να διασφαλιστεί μέσα από το Εθνικό Συμβούλιο ή Συμβούλιο Εθνικής Πολιτικής, όπως πιθανόν να μετονομαστεί.

    Εκεί που απαιτείται ενότητα, είπε, είναι στους χειρισμούς στο Κυπριακό και όχι στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, όπου υπάρχει κατά κανόνα και η σύγκλιση και η σύμπτωση απόψεων.

    Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι η αντιπολίτευση χρειάζεται, διότι συμβάλλει στην τήρηση της δημοκρατίας, αλλά και ως συνείδηση για την κάθε κυβέρνηση, υπό την έννοια ότι υποδεικνύει ή κάνει ακόμη πιο προσεκτικούς τους χειρισμούς της.

    Σε ερωτήσεις για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι αύριο αναμένεται η απάντηση της ΕΔΕΚ, όμως απέφυγε να αναφέρει με πόσους Υπουργούς θα συμμετέχει ο ΔΗΣΥ.

    Περιορίστηκε να πει ότι το νέο Υπουργικό Συμβούλιο θα ανακοινωθεί πριν από τις 28 Φεβρουαρίου.

    Στο μεταξύ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ περί δύο κρατών στην Κύπρο, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι άλλο τί ζητούν οι Τούρκοι και άλλοι τί αναμένει η διεθνής κοινότητα.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση, πρόσθεσε, έκανε ξεκάθαρη τη θέση της ότι πρόθεσή της δεν είναι να δεχθεί δύο ξεχωριστά κράτη και αναγνωρίζει μόνο την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Sunday, 22 February 1998 - 13:02:11 UTC