Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-03-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] ΚΥΠΕ - Εγκριση προϋπολογισμού από Βουλή
  • [03] Χανς Βαν ντεν Μπρουκ - Βασιλείου
  • [04] Επίσκεψη Υπουργού Αμυνας στην ΕΛΔΥΚ
  • [05] Μοναστήρι Αγίου Μακαρίου - Βουλή
  • [06] Κασουλίδης - Βαν ντεν Μπρουκ
  • [07] Βρυξέλλες - Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,05/03/1998 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          84,13  ( 1,26)
    
        Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   97,73 ( 1,05)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     65,79 ( 0,97)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 60,78 ( 1,76)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  77,57 (-0,36)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                70,62 ( 4,14)
        Εμπορικές Εταιρείες                     44,88 ( 6,22)
        Αλλες Εταιρείες                         67,09 ( 0,61)
    
    Συνολικό ποσό Συναλλαγών          ΛΚ    2.375.070
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [02] ΚΥΠΕ - Εγκριση προϋπολογισμού από Βουλή

    Λευκωσία,Κύπρος,05/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το απόγευμα, κατά την πρώτη τακτική της συνεδρία ύστερα από την ανάπαυλα για τις προεδρικές εκλογές, τον προϋπολογισμό του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).

    Στον προϋπολογισμό του ΚΥΠΕ προβλέπονται για το 1998 έσοδα ύψους 560.222 λιρών και έξοδα του ιδίου ύψους.

    Σύμφωνα με στοιχεία, όπως επισημαίνεται στη σχετική έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών που κατατέθηκαν στην Επιτροπή, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού την περασμένη Τρίτη, η βασικότερη πηγή εσόδων του ΚΥΠΕ είναι η κυβερνητική χορηγία ύψους 488.222 λιρών.

    Αυτό συμβαίνει, όπως επισημαίνεται στην έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών, επειδή το ΚΥΠΕ βρίσκεται στα πρώτα στάδια της λειτουργίας του και δεν έχει αναπτύξει ακόμη όλες τις δυνατότητές του, οι οποίες θα μπορούσαν να του αποφέρουν περισσότερα έσοδα για την κάλυψη μεγάλου μέρους των δαπανών του.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΓΓ/ΑΠ)

    [03] Χανς Βαν ντεν Μπρουκ - Βασιλείου

    Λευκωσία,Κύπρος,05/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την προετοιμασία για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και ιδιαίτερα τη συμμετοχή των Τ/Κ σ' αυτές, συζήτησαν το απόγευμα ο Επίτροπος Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, και ο κ. Γιώργος Βασιλείου, υπό την ιδιότητά του ως επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας για τις διαπραγματεύσεις.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο οποίος είναι και Αντιπρόσωπος της βρετανικής προεδρίας της ΕΕ για το Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ επανέλαβε ότι στοχος είναι να επωφεληθούν και οι δύο κοινότητες από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, αλλά απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για το θέμα της συμμετοχής των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί ο στόχος, λέγοντας χαρακτηριστικά "κάνουμε ό,τι μπορούμε".

    Ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ τόνισε ότι "τα συμφέροντα που διακυβεύονται είναι μεγάλα και όπου μπορούμε να βοηθήσουμε θα το πράξουμε".

    Από την πλευρά του, ο κ. Βασιλείου είπε ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα εξεύρεσης τρόπων για τη συμμετοχή των Τ/Κ στην αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι ουσιαστικά ήταν το μόνο θέμα που συζητήθηκε.

    Ο κ. Βασιλείου εξέφρασε την εκτίμηση ότι "μπορούμε να καταλήξουμε σε εισηγήσεις οι οποίες να γίνουν αποδεκτές από την ΕΕ, αν και δεν πιστεύω ότι υπάρχει δύναμη στον κόσμο που μπορεί να κάνει σήμερα εισηγήσεις τέτοιες οι οποίες να γίνουν αποδεκτές από την Τ/κ πλευρά".

    Αναφερόμενος στις συνομιλίες του με τον Κοινοτικό Επίτροπο, ο κ. Βασιλείου δήλωσε ότι "στόχος δεν ήταν να καθορίσουμε τη στάση της δικής μας πλευράς, αλλά περισσότερο να διευκρινίσουμε ορισμένα σημεία για να βοηθήσουμε τη δική μας πλευρά να διαμορφώσει τις τελικές της προτάσεις".

    Ο κ. Βασιλείου σημείωσε ότι κατά τη συνάντηση δεν εξέφρασε απόψεις τις κυπριακής κυβέρνησης και εξήγησε ότι ο ρόλος του είναι να διευκρινίζει και να διερευνά νέες πτυχές, οι οποίες τελικά θα βοηθήσουν στη διαμόρφωση της τελικής πρότασης της κυπριακής κυβέρνησης.

    Διευκρίνισε επίσης ότι οι τελικές αποφάσεις δεν θα είναι οι εισηγήσεις του διαπραγματευτή, αλλά οι εισηγήσεις που θα γίνονται από την κυπριακή κυβέρνηση.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βασιλείου διαβεβαίωσε ότι κατά τη συνάντηση δεν τέθηκε θέμα ότι "θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, αλλά δεν θα συνεχίσουν".

    Σύμφωνα με τον κ.Βασιλείου, ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ εξέφρασε σκέψεις και επανέλαβε στην ουσία τις απόψεις τις οποίες έθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, στην πρωινή τους συνάντηση.

    Για το ρόλο του ως διαπραγματευτή, ο κ. Βασιλείου επανέλαβε ότι είναι ικανοποιημένος και διευκρίνισε ότι δεν υπήρχε ποτέ διαφωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    "Το θέμα ήταν", πρόσθεσε, "να διαμορφωθεί ένα κείμενο από τον Γενικό Εισαγγελέα, το οποίο να συνάδει με το Σύνταγμα και με το γεγονός ότι εγώ δεν είμαι μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου και δεν έχω, ούτε θέλω να έχω, εκτελεστικη εξουσία".

    Ο κ. Βασιλείου σημείωσε ότι ο δικός του ο ρόλος είναι ρόλος διαπραγματευτή στην Ευρώπη, όπου εκεί θα έχει την εξουσία που του δίνει η κυβέρνηση, και στην Κύπρο ρόλος συντονιστή για να συντονιστεί η εναρμόνιση της Κύπρου με το ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βασιλείου είπε ότι η σύνθεση της ομάδας διαπραγμάτευσης θα διαμορφωθεί από κοινού, με τη γνώμη του διαπραγματευτή, αλλά η είναι η κυβέρνηση που θα αποφασίσει τελικά.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΠ)

    [04] Επίσκεψη Υπουργού Αμυνας στην ΕΛΔΥΚ

    Λευκωσία,Κύπρος,05/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το Υπουργείο Αμυνας αλλά και η κυβέρνηση θα τηρήσουν πλήρως τα χρονοδιαγράμματα σε σχέση με τα εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ).

    Σε ομιλία του, ο κ. Ομήρου κάλεσε το έθνος σε συμπόρευση για επιβίωση του Ελληνισμού, λόγω του τουρκικού επεκτατισμού και της επιθετικότητας που απειλεί, όχι μόνο την Κύπρο, αλλά και το Αιγαίο και τη Θράκη.

    "Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία προχωρεί σε εξοπλισμούς που μαρτυρούν την επιθετικότητα των διαθέσεών της. Εχουν γνώση οι φύλακες και στην Κύπρο και στην Ελλάδα", είπε χαρακτηριστικά.

    "Λαμβάνονται και θα ληφθούν προσεχώς όλα τα αναγκαία μέτρα, που θα κατοχυρώνουν την ικανότητα και του κυπριακού κράτους αλλά και του Ελληνισμού στο σύνολό του, μέσα στα πλαίσια του δόγματος του Ενιαίαου Αμυντικού Χώρου", πρόσθεσε ο Υπουργός Αμυνας. Σε ερώτηση σχετικά με την ετοιμότητα της Εθνικής Φρουράς, ο κ. Ομήρου είπε ότι "ο λαός πρέπει να είναι ήσυχος ότι και η μαχητική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς αναβαθμίζεται συνεχώς, αλλά και το πολεμικό υλικό βρίσκεται σε άριστη κατάσταση".

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Υπουργός Αμυνας, αφού επεσήμανε ότι στόχος είναι η ειρήνη, πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό στους ξένους πως για να υπάρξει σταθερή ειρήνη στην περιοχή, το μήνυμα πρέπει να απευθύνεται στην Τουρκία, η οποία, όπως είπε, αποτελεί τον παράγοντα ανωμαλίας στην περιοχή.

    Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι ο στρατιωτικός διάλογος έχει στην ουσία περιέλθει εκ νέου σε στασιμότητα.

    Στη συνέχεια, ο Υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι εντός του Μαρτίου θα επισκεφθεί τον Ελληνα ομόλογό του, Ακη Τζοχατζόπουλο, στην Αθήνα.

    Ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ, Αθανάσιος Γαλάνης, πρόσφερε στον Υπουργό Αμυνας τιμητική πλακέτα και τον ευχαρίστησε για την επίσκεψή του στο στρατόπεδο της Δύναμης.

    Σε ομιλία του, ο κ. Γαλάνης ανέφερε ότι η ΕΛΔΥΚ έγραψε σελίδες δόξας στην Κύπρο και διαβεβαίωσε ότι η μαχητική και επιχειρησιακή της ετοιμότητα είναι άριστη και, αν χρειαστεί, η επιτυχία της είναι εξασφαλισμένη.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Ομήρου στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών της Δύναμης.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΑΠ)

    [05] Μοναστήρι Αγίου Μακαρίου - Βουλή

    Λευκωσία,Κύπρος,05/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Βουλή καταδίκασε την πρόθεση του κατοχικού καθεστώτος να μετατρέψει σε ξενοδοχείο το μοναστήρι του Αγίου Μακαρίου, στην κατεχόμενη Χαλεύκα, γνωστό και ως αρμενικό μοναστήρι.

    Το θέμα συζητήθηκε στην απογευματινή τακτική συνεδρία του νομοθετικού Σώματος, την πρώτη μετά τις προεδρικές εκλογές.

    Το θέμα ήγειρε εκτός ημερήσιας διάταξης, από το βήμα της Βουλής, ο εκπρόσωπος της αρμενικής κοινότητας, Πετρός Καλαϊτζιάν, ο οποίος αναφέρθηκε στις πληροφορίες που δημοσιεύουν Τ/κ εφημερίδες, ότι το αρχαίο αρμενικό μοναστήρι του Αγίου Μακαρίου θα μετατραπεί σε ξενοδοχείο.

    Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, όπως ανέφερε ο κ. Καλαϊτζιάν, το ξενοδοχείο θα είναι 50 κλινών, θα στοιχίσει ένα εκατομμύριο δολάρια και θα ενοικιάζεται προς 20.000 δολάρια ετησίως, σύμφωνα με την Τ/κ εφημερίδα "Κίπρις".

    Ο αρμενικός λαός, όπως τόνισε ο κ. Καλαϊτζιάν, δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος σε αυτή τη νέα προκλητική ενέργεια των Τούρκων.

    Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα διαβήματα που έχουν γίνει από την αρμενική κοινότητα της Κύπρου, αλλά και την κυβέρνηση της Αρμενίας.

    Στη συνέχεια πήραν το λόγο οι αρχηγοί ή Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι κομμάτων.

    "Ενώνουμε τη φωνή μας και τη δική μας αγανάκτηση με τη δική σας", είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, απευθυνόμενος, πέραν από τον κ. Καλαϊτζιάν, και στις δεκάδες των εκπροσώπων των Αρμενίων, που παρίσταντο στη σημερινή συνεδρία.

    Πιστεύω πως είναι η ώρα, συνέχισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ανεξάρτητα σε ποιά θρησκευτική κοινότητα ανήκει κάποιος ή ακόμη και σε ποιο κόμμα ανήκει, να δώσουμε προς τα έξω το μήνυμα για ενότητα: Οτι ο σωβινισμός και η βαρβαρότητα δεν έχουν θέση.

    Στη δική του τοποθέτηση, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, τόνισε ότι η καταγγελία του κ. Καλαϊτζιάν είναι άλλη μια απόδειξη ότι μεθοδευμένα το κατοχικό καθεστώς επιχειρεί να δημιουργήσει εκείνα τα τετελεσμένα, διά της μεθόδου και του εθνικού ξεκαθαρίσματος.

    Θα πρέπει να απευθυνθούμε, συμπλήρωσε ο κ. Χριστόφιας, και προς την ΟΥΝΕΣΚΟ, διότι αυτό το μοναστήρι είναι αδιάσπαστο συστατικό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

    Με τη σειρά του, ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Μάρκος Κυπριανού, χαρακτήρισε ως λυπηρό το γεγονός, το οποίο καταδεικνύει ότι απέναντί μας εξακολουθεί να υπάρχει και κατοχή και βαρβαρότητα.

    Είναι ειρωνικό, ανέφερε ο Μάρκος Κυπριανού, μια χώρα όπως η Τουρκία, η οποία κτυπά την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να προτρέπει τους εγκάθετούς της στην Κύπρο σε αυτού του είδους τις βαρβαρότητες.

    Ο στόχος τους, κατέληξε, είναι να ξηλώσουν ο,τιδήποτε δεν είναι τουρκικό, οθωμανικό και μουσουλμανικό.

    Ο Πρόεδρος του Σ.Κ. ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, εισηγήθηκε όπως το πόρισμα αυτής της συζήτησης στη Βουλή μεταδοθεί και προς τα έξω.

    Το Σ.Κ. ΕΔΕΚ, είπε, θα θέσει το θέμα στην επικείμενη σύνοδο των αρχηγών των σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρώπης, ώστε να γίνει αντιληπτή αυτή η νέα προσπάθεια σύλησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

    Η ενέργεια αυτή του κατοχικού καθεστώτος, είπε με τη σειρά του ο βουλευτής Αλέξης Γαλανός, αποδεικνύει ότι η μοίρα είναι κοινή, αλλά και το ότι η Τουρκία πόρρω απέχει από το να γίνει μια ευρωπαϊκή χώρα.

    "Συμφωνώ", συνέχισε, "με την εισήγηση του κ. Κυπριανού, το θέμα να απασχολήσει την Επιτροπή Εξωτερικών σε επόμενη συνεδρία της".

    Συνοψίζοντας τα όσα ανέφεραν οι εκπρόσωποι των κομμάτων, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού διέγραψε τα διαβήματα που πρέπει να γίνουν σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς (ΟΗΕ, ΕΕ, Συμβούλιο της Ευρώπης, ΟΥΝΕΣΚΟ, Συμβούλιο Εκκλησιών), μετά που το θέμα συζητηθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΓΓ/ΑΠ)

    [06] Κασουλίδης - Βαν ντεν Μπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,05/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Χρειάζονται δύο για να χορέψουν το ταγκό, δήλωσε απόψε ο Επίτροπος για Εξωτερικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, αναφερόμενος στη συμμετοχή των Τ/Κ στην αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα διεξάγει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την ΕΕ.

    Ωστόσο, ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, κατέστησε σαφές ότι η πλευρά μας είναι έτοιμη να χορέψει, αρκεί να υπάρχει συνοδός. Επεσήμανε δε ότι η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λουξεμβούργου.

    Οι δηλώσεις έγιναν μετά από συνάντηση του κ. Βαν ντεν Μπρουκ με τον κ. Κασουλίδη, όπου πραγματοποιήθηκαν διμερείς συνομιλίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Κύπρου για τα τεχνικά θέματα που αφορούν τις ενταξιακές συνομιλίες.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ τόνισε τη σημασία των τακτικών συναντήσεων του με αξιωματούχους από την Κύπρο, για να ενημερωθεί για την πορεία των προετοιμασιών στην Κύπρο, δεδομένου ότι η ενταξιακή διαδικασία θα αρχίσει το τέλος του μήνα. Ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ είπε ότι συζήτησαν οικονομικά θέματα, σε σχέση με την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου, και τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά θέματα που χρειάζονται μελέτη.

    Αν και επεσήμανε ότι υπάρχει ακόμη ένας μακρύς δρόμος μπροστά, ο Κοινοτικός Επίτροπος είπε "εντούτοις νομίζω ότι όλα βρίσκονται στο σωστό δρόμο, όσον αφορά τις τεχνικές προετοιμασίες, και όλα βαίνουν πολύ καλά, όπως έχουν προγραμματιστεί".

    Ανέφερε ότι θα υπάρξει η ευκαιρία για μια εντατική επικοινωνία πάνω στα τεχνικά θέματα, αφού θα συναντηθεί με τον κ. Κασουλίδη στις 12 Μαρτίου, όταν θα διεξάγεται η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, καθώς και στις 30 Μαρτίου, με την εναρκτήρια τελετή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και στις 31 Μαρτίου, όταν θα αρχίσουν επίσημα οι συνομιλίες.

    "Δεν υπάρχει ο κίνδυνος να χάσουμε επαφή...αλλά ελπίζω ότι στο μεταξύ κάποια πρόοδος θα σημειωθεί στο πολιτικό θέμα, αλλά εκεί χρείαζονται δύο για να χορέψουν ταγκό. Ωστόσο, πρέπει να πω ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι πολύ καλά προετοιμασμένη", είπε ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ.

    Από την πλευρά του, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η δική μας πλευρά "θα αποδείξει ότι είναι έτοιμη να χορέψει το ταγκό, εφόσον υπάρχει ο συνοδός στον χορό. Θα συμμορφωθούμε πλήρως με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Λουξεμβούργου", που είναι ξεκάθαρα, όπως είπε.

    Αν (οι Τ/Κ) συμμετάσχουν στην ενταξιακή διαδικασία, "έχει καλώς, ακόμη καλύτερα. Εάν όχι, οι διαπραγματεύσεις προχωρούν", είπε.

    Ο δικός μας πολιτικός στόχος, είπε, "είναι να ολοκληρωθούν (οι συνομιλίες) εν πάση περιπτώσει".

    Ο ΥΠΕΞ τόνισε ότι δεν επιθυμεί να προδικάσει ποιά θα είναι η συμπεριφορά της Τ/κ κοινότητας.

    Σημείωσε δε ότι τα συμπεράσματα του Λουξεμβούργου τονίζουν ότι η επιθυμία είναι "η πρόσκληση της κυπριακής κυβέρνησης, να συμπεριλάβει στην αντιπροσωπεία της εκπροσώπους των Τ/Κ, θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες να υλοποιηθεί".

    Εξάλλου, όταν ο Κοινοτικός Επίτροπος κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ, Μαντλίν Ολμπραϊτ, για δύο κοινές ομάδες που θα συζητούν τόσο την ενταξιακή πορεία όσο και τις συνομιλίες για το Κυπριακό, ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ απέφυγε επιμελώς να απαντήσει, λέγοντας συγκεκριμένα: "Δεν έχω πάρει αίτηση από τις ΗΠΑ για ένταξη στην ΕΕ".

    Ωστόσο, ο κ. Κασουλίδης είπε αν και ο ίδιος δεν γνωρίζει τις δηλώσεις και αν και η κυβέρνηση δεν έχει ειδοποιηθεί για τη δημιουργία οποιασδήποτε κοινής ομάδας, εντούτοις αυτό που αντιλαμβάνεται είναι "την προθυμία ορισμένων κυβερνήσεων, ιδιαίτερα μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της ΕΕ, να βοηθήσουν το έργο του ΓΓ, κάτω από την ομπρέλλα του ΟΗΕ, που θα έχουν σαν κοινό στόχο".

    "Δεν θα πρόκειται για διαφορετικές πρωτοβουλίες με διαφορετικά περιεχόμενα", είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [07] Βρυξέλλες - Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,05/03/1998 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Το Προεδρείο της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κύπρου, συνεδρίασε σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να προετοιμάσει τις εργασίες της Ολομέλειας, που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία μεταξύ 20 και 24 Απριλίου.

    Παράλληλα, έγινε ανταλλαγή απόψεων για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ενόψει της επικείμενης έναρξης των διαπραγματεύσεων για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Συζητήθηκε επίσης και το θέμα της εκπροσώπησης και των άλλων δύο θεσμικών οργάνων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις εργασίες της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Κύπρου.

    Στη σημερινή συνάντηση έλαβαν μέρος οι συνπρόεδροι της Μικτής Κοινοβουλετικής Επιτροπής, Φιλίπ Μονφίλς και Τάσσος Παπαδόπουλος, οι αντιπρόεδροι Mέχτιλντ Ρότε, ο Δημήτρης Τσάτσος (Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ), οι Κύπριοι βουλευτές Ανδρέας Χρίστου και Δημήτρης Συλλούρης, καθώς και ο Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων της κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Γεωργιάδης.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΑΑ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 5 March 1998 - 20:22:39 UTC