Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-03-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Ελένη Φωκά - Τιμητική Εκδήλωση - Ελλάδα
  • [03] Επιστολή Ντενκτάς προς Κληρίδη
  • [04] Εθνικό Συμβούλιο - έναρξη
  • [05] Euro - Med Net '98 - Διάσκεψη Τύπου
  • [06] Διαπραγματεύσεις ένταξης - Κύπρος
  • [07] Επιστολή Ντενκτάς προς Κληρίδη (2)
  • [08] Συνάντηση Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων
  • [09] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο
  • [10] Δηλώσεις Αναστασιάδη - Εθνικό
  • [11] Δηλώσεις Λυσσαρίδη - Εθνικό Συμβούλιο
  • [12] Δηλώσεις Χριστόφια - Κυπριανού - Εθνικό
  • [13] Δηλώσεις Χριστοφίδη - Κουτσού - Εθνικό

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,25/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          81,75  (0.58)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   95,17 (0,59)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     62,04 (0,13)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 59,83 (0,27)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  76,35 (0,97)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                66,58 (1,08)
        Εμπορικές Εταιρείες                     40,84 (0,99)
        Αλλες Εταιρείες                         66,22 (-0,45)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών         ΛΚ    908.192
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΑ)

    [02] Ελένη Φωκά - Τιμητική Εκδήλωση - Ελλάδα

    Λευκωσία,Κύπρος,06/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η δασκάλα Ελένη Φωκά μεταβαίνει αύριο στην Αθήνα, για να λάβει μέρος σε σειρά τιμητικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα, από τις 7 μέχρι τις 25 Μαρτίου. Την Ελληνοκύπρια εκπαιδευτικό θα συνοδεύει η βουλευτής Κατερίνα Πασχαλίδου - Παντελίδου.

    Οι εκδηλώσεις αυτές γίνονται σε ένδειξη αναγνώρισης για την προσφορά της ηρωϊκής δασκάλας, στους αγώνες για την αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης και καλύτερης εκπαίδευσης των εγκλωβισμένων Ελληνοκύπριων μαθητών της Καρπασίας.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην ελληνική πρωτεύουσα, οι δύο γυναίκες θα παρευρεθούν σε εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσουν οι Σοροπτιμίστριες Αθηνών, η Γυναικεία Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας, ο Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου με την ευκαιρία της Ημέρας της Γυναίκας.

    Στη συνέχεια, οι δύο γυναίκες θα μεταβούν στη Θεσσαλονίκη για να παραστούν σε άλλες παρόμοιες τιμητικές εκδηλώσεις.

    Μεταξύ των φορέων που θα τιμήσουν την Ελληνοκύπρια δασκάλα θα θα είναι 40 συνεργαζόμενα Γυναικεία Σωματεία Θεσσαλονίκης, οι Οργανώσεις των Κυπρίων Φοιτητών, και η Χ.Ε.Ν Θεσσαλονίκης.

    Μέσα στο ίδιο πλαίσιο των τιμητικών αυτών εκδηλώσεων η Ελένη Φωκά θα μεταβεί στην Καβάλλα, στην Κομοτινή, στη νήσο Ρόδο και στην Πάτρα.

    Κατά την παραμονή της στην Πάτρα, η δασκάλα της Καρπασίας θα θα αναγορευτεί σε Επίτιμο Διδάκτορα της Φιλοσοφίας από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΜ)

    [03] Επιστολή Ντενκτάς προς Κληρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,06/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Επιστολή του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς μετέφερε χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, ο πολιτικός σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Πίτερ Σμιτ.

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν αποδέχτηκε την επιστολή, την οποία, όμως, έδωσε στη δημοσιότητα ο ίδιος ο κ. Ντενκτάς.

    Η επιστολή του κατοχικού ηγέτη είναι σε επιστολόχαρτο του γραφείου του λεγόμενου "προέδρου" της ούτω καλούμενης "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου".

    Από την πρώτη κιόλας παράγραφο, ο κ. Ντενκτάς συγχαίρει τον Πρόεδρο Κληρίδη για την επανεκλογή του ως "Ελληνοκύπριου Προέδρου", κατά την έκφρασή του.

    Ο Τ/Κ ηγέτης γράφει στον Πρόεδρο Κληρίδη ότι πρωταρχικός στόχος και των δύο πρέπει να είναι η άμεση επίτευξη εργασιακών σχέσεων μεταξύ των δύο "κρατών", κατά την έκφρασή του, ώστε να διασφαλιστεί η ειρήνη, η σταθερότητα κι η αμοιβαία εμπιστοσύνη και να αποφευχθεί ο κίνδυνος νέας διένεξης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΜΜ)
    Θα ακολουθήσει εκτενέστερη είδηση

    [04] Εθνικό Συμβούλιο - έναρξη

    Λευκωσία,Κύπρος,06/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αρχισε λίγο μετά τις 4.00 το απόγευμα η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, η πρώτη που πραγματοποιείται μετά τις προεδρικές εκλογές.

    Για να πάρουν μέρος στη συνεδρία, έφθασαν στο Προεδρικό Μέγαρο οι κύριοι Νίκος Αναστασιάδης και Παναγιώτης Δημητρίου του ΔΗΣΥ, οι Δημήτρης Χριστόφιας και Αντώνης Χρυσοστόμου του ΑΚΕΛ, από το ΔΗΚΟ οι Σπύρος Κυπριανού και Τάσσος Παπαδόπουλος κι από το Σ.Κ. ΕΔΕΚ οι Βάσος Λυσσαρίδης και Γιαννάκης Ομήρου.

    Τους Ενωμένους Δημοκράτες αντιπροσωπεύουν οι κύριοι Γιώργος Χριστοφίδης και Κώστας Θεμιστοκλέους, ενώ οι Νίκος Κουτσού και Χρίστος Κληρίδης αντιπροσωπεύουν τους Νέους Ορίζοντες.

    Η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου αναμένεται να ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, για τα αποτελέσματα των συνομιλιών του, σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, με τον Επίτροπο Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, και τον Απεσταλμένο της βρετανικής προεδρίας της ΕΕ, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Αναμένεται επίσης ότι θα γίνει προκαταρκτική συζήτηση για τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής.

    Στη συνεδρία λαμβάνουν επίσης μέρος ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ/ΜΜ)

    [05] Euro - Med Net '98 - Διάσκεψη Τύπου

    Λευκωσία,Κύπρος,06/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πιλοτικά προγράμματα στα οποία θα συμμετέχουν Ευρωμεσογειακές χώρες υιοθέτησε το συνέδριο "Euro - Med Net '98", που οργανώνεται από τις 4 εως τις 7 Μαρτίου στη Λευκωσία από την Κυπριακή Δημοκρατία σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    "Οι προτάσεις αυτές θα προωθηθούν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τους εκπροσώπους της, που έλαβαν μέρος στο συνέδριο με σκοπό τη δυνατή υποστήριξή τους", διευκρίνισε ο Πρόεδρος του Συνεδρίου και καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Ανδρέας Πιτσιλλίδης, σε δημοσιογραφική διάσκεψη. Ο προτάσεις πιλοτικών προγραμμάτων αφορούν στη διασύνδεση των χωρών και τη δημιουργία της κατάλληλης υποδομής διαδικτύου, στα πολιτιστικά θέματα και στον τουρισμό, στο ηλεκτρονικό εμπόριο, στην εκπαίδευση - επιμόρφωση, στην τηλεματική και υγεία και στην τηλεεργασία και τηλεσυνεργασία.

    Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλλίδη, στο συνέδριο τονίστηκε ότι "οι χώρες που δεν θα ανταποκριθούν, υπάρχει κίνδυνος να μείνουν απομονωμένες, χάνοντας έτσι και τα οφέλη που θα μπορούσαν να αποκομίσουν από την ένταξή τους σε αυτή την Κοινωνία (της Πληροφορίας)."

    Το συνέδριο ασχολήθηκε επίσης με την εφαρμογή της επιστημονικής έρευνας και έγιναν τοποθετήσεις και προτάσεις από εμπειρίες από ερευνητικά προγράμματα, που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στόχο έχουν τη δημιουργία της απαραίτητης υποδομής, η οποία να στηρίζει την ανάπτυξη της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

    Η ιδιωτική και δημόσια πρωτοβουλία για προώθηση των εφαρμογών βασισμένων στο διαδίκτυο επίσης συζητήθηκε και αναλύθηκαν τα υπάρχοντα προγράμματα και πρωτοβουλλίες που έχουν γίνει στις Ευρωμεσογειακές χώρες.

    Κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη, ο ανώτερος σύμβουλος και επικεφαλής του Information Society Activity Centre της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jorg Wenzel δήλωσε ότι σκοπός του συνεδρίου είναι η υιοθέτηση ενός λειτουργικού προγράμματος, το οποίο να εφαρμοστεί στο μέλλον και παρέθεσε τα βασικά στοιχεία αυτού του προγράμματος.

    Ο κ. Wenzel ανέφερε ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει την δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χρηματοδότηση της τηλε- ραδιοφωνικής επικοινωνίας με το ποσό των 3.5 εκ. ECU.

    Ανακοίνωσε επίσης ότι το ποσό των 500,000 ECU από τον προϋπολογισμό του Euro Med Net της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα δαπανηθεί για ρύθμιση του νομικού πλαισίου του διαδικτύου.

    Ο κ. Wenzel απεκάλυψε επίσης ότι το συνέδριο προσβλέπει στη δημιουργία μιας διακυβερνητικής επιτροπής υψηλού επιπέδου, η οποία να προωθήσει όλα τα στοιχεία της πρότασης και με αυτό τον τρόπο να λειτουργεί ως ένα είδος ομάδας πίεσης.

    Αναφερόμενος στο θέμα των εθνικών στρατηγικών, είπε ότι η Κύπρος βρίσκεται στην κορυφή και παρατήρησε ότι η στρατηγική που παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων της Κύπρου, Λεόντιο Ιεροδιακόνου, κατά την έναρξη του συνεδρίου περιέχει όλα τα στοιχεία και είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία που περιλαμβάνει όλες τις σχετικές προσεγγίσεις, οι οποίες πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι.

    Συνεχάρη την Κύπρο για τις προσπάθειές της και ευχήθηκε ότι και άλλες γειτονικές χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

    Ο Διευθυντής του γραφείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ισπανίας Fernando Albano ανέφερε ότι για το μέλλον η Μεσόγειος είναι η περιοχή κλειδί για όλους τους Ευρωπαίους. Σημείωσε όμως ότι οι περισσότερες χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης και πολλά μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν έχουν αντιληφθεί αυτή την πραγματικότητα.

    Η ανάπτυξη ενός συνεταιρισμού μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των χωρών της Μεσογείου είναι από τις μεγαλύτερες προτεραιότητες, είπε ο κ. Albano, προσθέτοντας ότι το χάσμα μεταξύ τους μεγαλώνει όλο και περισσότερο.

    "Η κοινωνία της πληροφορίας σπάζει τα σύνορα", παρατήρησε ο κ. Albano και γι' αυτό τόνισε είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένας συνεταιρισμός.

    Σημείωσε ότι χρειάζεται να γίνουν συναντήσεις για συγκεκριμένα θέματα της Κοινωνίας της Πληροφορίας, οι οποίες όμως να καταλήξουν σε συγκεκριμένες εισηγήσεις. "Ας αφήσουμε τα λόγια κι ας προχωρήσουμε σε πράξεις", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Albano.

    Στόχος είναι να γίνει σωστή χρήση των χρημάτων, τόνισε και είπε ότι τα χρήματα μόνο για το πρόγραμμα MED φτάνουν τα 40 δις ECU.

    Θέμα του συνεδρίου ήταν ο ρόλος του Διαδικτύου (Internet) και του Παγκόσμιου Πλέγματος Πληροφοριών (WWW) στην ανάπτυξη της Ευρωμεσογειακής Κοινωνίας της Πληροφορίας.

    Το πόρισμα του συνεδρίου, το οποίο παρακολούθησαν πέραν των 350 συνέδρων από 31 χώρες, συγκεντρώθηκε σε έκθεση αποτελεσμάτων και εισηγήσεων για την οικοδόμηση της Ευρωμεσογειακής Κοινωνίας της Πληροφορίας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [06] Διαπραγματεύσεις ένταξης - Κύπρος

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,06/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η εκκρεμότητα σχετικά με την ακριβή διατύπωση του κειμένου της εναρκτήριας ομιλίας για την Κύπρο, που θα κάνει η βρετανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 31 Μαρτίου, κατά την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, θα εξετασθεί και κατά πάσα πιθανότητα θα διευθετηθεί, στην άτυπη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών στις 13-14 Μαρτίου στο Εδιμβούργο.

    Αυτό υπογράμμιζαν σήμερα στις Βρυξέλλες κοινοτικές διπλωματικές πηγές, προσθέτοντας ότι η βρετανική προεδρία θέλει να κλείσει το θέμα πριν από τη συνάντηση με τις υποψήφιες χώρες, στην οποία θα δοθεί πανηγυρικός χαρακτήρας.

    Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων (πρέσβεις κρατών μελών στην ΕΕ), έχει διατυπώσει γενική επιφύλαξη και στα δύο κείμενα που έχει προετοιμάσει η βρετανική προεδρία, δηλαδή αυτό που θα εκφωνήσει στις 30 Μαρτίου στη συνάντηση και με τις 11 υποψήφιες χώρες και το κείμενο που αφορά τις 6 χώρες με τις οποίες θα αρχίσουν οι εντατικές διαπραγματεύσεις. Από ελληνικής πλευράς έγινε σήμερα γνωστό ότι η γενική επιφύλαξη θα παραμείνει μέχρι τη διευθέτηση του θέματος.

    Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο "τραπέζι" του Συμβουλίου τρεις προτάσεις που αφορούν την παράγραφο τέσσερα του κειμένου για την Κύπρο, δηλαδή αυτήν που αναφέρεται στο πολιτικό πρόβλημα της νήσου. Πρόκειται για την πρόταση της βρετανικής προεδρίας, την πρόταση της Ελλάδας και της Γαλλίας.

    Το κείμενο της προεδρίας έχει προκαλέσει την ελληνική επιφύλαξη διότι μπορεί να μην θέτει ως όρο τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων ή την προηγούμενη επίλυση του πολιτικού προβλήματος πριν από την ένταξη, αλλά περιέχει ορισμένες φράσεις που θα μπορούσαν να εγείρουν παρόμοιες αξιώσεις από κάποιους εταίρους σε μεταγενέστερη φάση.

    Η Ελλάδα ζητά να μπεί στο κείμενο μέρος της παραγράφου 28 των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Λουξεμβούργου (12-13 Δεκεμβρίου), και ειδικότερα το σημείο εκείνο που αναφέρει ότι "η ένταξη της Κύπρου θα πρέπει να αποβεί προς όφελος όλων των κοινοτήτων και να συμβάλει στην εσωτερική ειρήνη και τη συμφιλίωση. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα επηρεάσουν θετικά την προσπάθεια πολιτικής επίλυσης του Κυπριακού δια της οδού των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που θα πρέπει να συνεχισθούν εν όψει της δημιουργίας μιας διακοινοτικής και διζωνικής ομοσπονδίας".

    Τέλος, η γαλλική πρόταση που είναι εντελώς ακραία δεν κάνει αναφορά στους Τουρκοκύπριους, αλλά υπογραμμίζει ότι αφού αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και διαπιστωθεί πως δεν εξελίσσονται προς όφελος όλου του νησιού, τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να υποβάλει μια έκθεση στο Συμβούλιο Υπουργών και το τελευταίο να αποφασίσει εάν θα συνεχισθούν ή όχι.

    Πάντως, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι το οριστικό κείμενο που θα προκύψει θα αποτελεί προϊόν συγκερασμού μεταξύ της βρετανικής και της ελληνικής πρότασης.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΜ)

    [07] Επιστολή Ντενκτάς προς Κληρίδη (2)

    Λευκωσία,Κύπρος,06/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τον ισχυρισμό ότι το μέλλον των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων πρέπει να βασιστεί πάνω στην αναγνώριση της ύπαρξης δύο "κρατών" στο νησί με ισότιμο καθεστώς, προβάλλει ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

    Την επιστολή του Τ/Κ ηγέτη, η οποία είναι τρισέλιδη, διαβίβασε χθες στον Πρόεδρο Κληρίδη, ο πολιτικός σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Πίτερ Σμιτ.

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν αποδέχτηκε την επιστολή, την οποία, όμως, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ίδιος ο κ. Ντενκτάς.

    Η επιστολή του κατοχικού ηγέτη είναι σε επιστολόχαρτο του γραφείου του λεγόμενου "προέδρου" της ούτω καλούμενης "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου".

    Εξάλλου, ως ταχυδρομική διεύθυνση έχει μεν το κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, το οποίο, όμως, παρουσιάζεται ως μέρος του Νομού της Μερσίνας, της Τουρκίας.

    Από την πρώτη κιόλας παράγραφο, ο κ. Ντενκτάς συγχαίρει τον Πρόεδρο Κληρίδη για την επανεκλογή του ως "Ελληνοκύπριου Προέδρου", κατά την έκφρασή του.

    "Φαίνεται ότι ακόμη υπάρχει η ανάγκη για τη συμβολή της δικής μας γενιάς, ώστε να βοηθήσουμε τους δύο λαούς μας", κατά την έκφρασή του, "να ζήσουν ειρηνικά ο ένας δίπλα στον άλλο", προσθέτει.

    Αφού σημειώνει ότι και οι δύο "φέρουν ιστορική ευθύνη στην εξεύρεση μιας νέας προσέγγισης για τελική διευθέτηση" των προβλημάτων που υφίστανται για 34 χρόνια, όπως αναφέρει, ο Τ/Κ ηγέτης γράφει ότι "σ' αυτή την κρίσιμη στιγμή επιθυμώ να επικεντρωθώ στο μέλλον".

    "Είμαι πεπεισμένος", συνεχίζει, "ότι ο πιο καλός τρόπος για οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος είναι πρώτα να φθάσουμε σε κοινή κατανόηση στις κατευθυντήριες αρχές που θα διαμορφώσουν το μέλλον."

    "Το θεμελιώδες σημείο στις περιστάσεις της Κύπρου είναι ξεκάθαρα η κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών", ισχυρίζεται ο κ. Ντενκτάς και σημειώνει πως αυτό εξυπακούει "να αναγνωρίσει η κάθε πλευρά στην άλλη ισότιμη εξουσιοδότηση στα δικαιώματα και προνόμια που απολαμβάνει και θέλει για τον ευατό της".

    Αφού προβαίνει στην πάγια ιστορική του ανάλυση για το Κυπριακό κι ενώ δηλώνει πως χρειάζεται "ρεαλισμός" για να κτιστεί το μέλλον, ο κατοχικός ηγέτης ισχυρίζεται ότι "καμία πλευρά δεν μπορεί να είναι κυβέρνηση της άλλης ή κυβέρνηση ολόκληρου του νησιού". Ταυτόχρονα, κατηγορεί την Ε/κ πλευρά για δήθεν "σφετερισμό" του τίτλου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Επικρίνει επίσης τη "μονομερή", όπως αναφέρει, αίτηση για ένταξη ολόκληρης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), αλλά και τη "μονομερή" μεταχείριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την ΕΕ.

    "Για μας", ισχυρίζεται, αυτό αποτελεί "την τελευταία και την πιο εμφανή απόδειξη ότι δεν έχετε πρόθεση να σεβαστείτε τα δικαιώματά μας και να δημιουργήσετε ένα νέο, πιο λειτουργήσιμο συνεταιρισμό".

    Ο Τ/Κ ηγέτης επικρίνει τους αμυντικούς σχεδιασμούς της Κύπρου, το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, τη δημιουργία της αεροπορικής βάσης στην Πάφο για στάθμευση ελληνικών μαχητικών και την επικείμενη εγκατάσταση των ρωσικών υπερσύγχρονων αντιαεροπορικών πυραύλων S- 300 στο νησί.

    Αυτά, ισχυρίζεται, "θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και σταθερότητα στο νησί, καθώς και στην ανατολική Μεσόγειο".

    Επικρίνει τον Πρόεδρο Κληρίδη ότι υπαναχώρησε από τις συμφωνημένες παραμέτρους μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας, με την απόρριψη της Δέσμης Ιδεών Γκάλι, για τη μονομερή προώθηση της αίτησης ένταξης στην ΕΕ, ισχυριζόμενος ότι αυτό αποτελεί περιφρόνηση των Συμφωνιών το 1960.

    Με όλα αυτά, σημειώνει, "έχετε καταστήσει την αναζήτηση μιας ομοσπονδιακής διευθέτησης ακόμη πιο ανέφικτη. Υπό τις επικρατούσες συνθήκες, εμμονή σε μια τέτοια λύση μπορεί ακόμη και να αποβεί επικίνδυνη".

    "Ενώ πλησιάζει το έτος 2000, πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε μια νέα αρχή, στη βάση των πραγματικοτήτων που αναφέρθηκα", γράφει.

    Ο κ. Ντενκτάς ισχυρίζεται πως ύστερα απ' ό,τι συνέβηκε "τώρα έχουμε δύο πλήρως δημοκρατικά λειτουργούντα κράτη στο νησί".

    "Γι' αυτό, οι προσπάθειες για οικοδόμηση ενός αξιόλογου μέλλοντος και για τους δύο λαούς μας", κατά την έκφρασή του, "πρέπει να βασίζονται στην αναγνώριση της ύπαρξης δύο κρατών με ισότιμο καθεστώς", όπως ισχυρίζεται. Ζητά, μάλιστα, όπως επεξεργαστούν κι οι δύο μια συμφωνία που θα επιτρέπει στα δύο "κράτη" να επιλύσουν συγκεκριμένα βασικά θέματα.

    Καταλήγοντας, ο Τ/Κ ηγέτης γράφει στον Πρόεδρο Κληρίδη ότι επέστη ο χρόνος και για τους δύο να δείξουν ηγετική θέληση, ώστε οι μελλοντικές γενιές να μην έχουν τις ίδιες πικρές εμπειρίες.

    "Πρωταρχικός μας στόχος, πρέπει να είναι η άμεση επίτευξη εργασιακών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών μας", κατά την έκφραση του κατοχικού ηγέτη, "ώστε να διασφαλιστεί η ειρήνη, η σταθερότητα κι η αμοιβαία εμπιστοσύνη και να αποφευχθεί ο κίνδυνος νέας διένεξης".

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΜΜ)

    [08] Συνάντηση Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων

    Λευκωσία,Κύπρος,06/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εληξαν το απόγευμα οι εργασίες της Συνάντησης της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων (ΟΕΧ), που άρχισαν το πρωϊ με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 30 περίπου χρηματιστήρια.

    Σε διάσκεψη Τύπου, που δόθηκε μετά το πέρας των εργασιών της συνάντησης, ο Ζιαν - Πιέρ Παελνίκ, υπεύθυνος συντονισμού των σχέσων με τα χρηματιστήρια Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στην ΟΕΧ, επεσήμανε την ανάγκη προσαρμογής των χρηματιστηρίων στα νέα δεδομένα της παγκοσμιοποίησης της αγοράς, καθώς και την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ τους.

    Ο κ. Παελνίκ εξέφρασε την εκτίμηση ότι στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, χώρος με τον οποίο ο ίδιος ασχολείται, υπάρχουν ήδη πολύ αποτελεσματικές χρηματιστηριακές αγορές, αλλά η βοήθεια προς αυτές από τις πιο ανεπτυγμένες, είναι ακόμα απαραίτητη, ειδικά στον τομέα της εμπειρίας και των πληροφοριών.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παελνίκ είπε ότι η Τουρκία δεν είναι μέλος της ΟΕΧ, αφού, όπως εξήγησε, δεν αποτελεί μέρος της Ευρώπης, και επεσήμανε ότι ο Τύπος έχει να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των χρηματιστηριακών αγορών.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Συνάντησης, Μάνφρεντ Χάϊντερ, τόνισε ότι τα προβλήματα των χρηματιστηριακών αγορών είναι παντού τα ίδια και εξέφρασε την πίστη ότι το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) αποτελεί ήδη μια επιτυχία.

    Ο Πρόεδρος του ΧΑΚ, Ντίνος Παπαδόπουλος, χαρακτήρισε τη συνάντηση ως πολύ πετυχημένη, γεγονός που αποδεικνύεται και από τον αριθμό των χρηματιστηρίων που εκπροσωπήθηκαν σε αυτή. Ο αριθμός αυτός ήταν 28 από την Ευρώπη, διευκρίνισε, αλλά επιπλέον εκπροσωπήθηκαν τα χρηματιστήρια Αιγύπτου, Λιβάνου και Ιορδανίας.

    Το ΧΑΚ, επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος, επιδιώκει ανάπτυξη της συνεργασίας με όλα τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, αλλά και με εκείνα της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, ώστε η Κύπρος να καταστεί γέφυρα συνεργασίας στην περιοχή. Διευκρίνισε δε, ότι έγινε μια καλή αρχή με το Χρηματιστήριο Αθηνών, οι τιμές μετοχών του οποίου, εμφανίζονται τώρα απευθείας στην αίθουσα του ΧΑΚ.

    Ο Πρόεδρος του ΧΑΚ ανέφερε ότι στην κυπριακή χρηματιστηριακή αγορά σήμερα υπάρχει "καλή ψυχολογία", γεγονός που επιτρέπει αισιοδοξία για το μέλλον.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [09] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο

    Λευκωσία,Κύπρος,06/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση κρίνει ως απαράδεκτη τόσο σε επίπεδο ουσίας όσο και σε επίπεδο δεοντολογίας την επιστολή Ντενκτάς προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, δήλωσε απόψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης.

    Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση θα προβεί στα αναγκαία διαβήματα τόσο για το περιεχόμενο όσο και για την ουσία της επιστολής.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά από την τετράωρη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι ο Πρόεδρος ενημέρωσε το Σώμα για τις συναντήσεις που είχε ο ίδιος και ο Υπουργός Εξωτερικών με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννο Κρανιδιώτη, τον Κοινοτικό Επίτροπο για Εξωτερικές Σχέσεις, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, και τον Εκπρόσωπο της βρετανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Επίσης, ανταλλάγησαν απόψεις γύρω από το θέμα της συμμετοχής των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, υπό το φως των συναντήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αθήνα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη και την επίσκεψη του Προέδρου Κληρίδη στο Λονδίνο και τις συναντήσεις του με τον Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και τον Βρετανό ΥΠΕΞ, Ρόμπιν Κουκ.

    "Εγινε ενημέρωση επί του περιεχομένου της επιστολής Ντενκτάς η οποία απεστάλει σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και επεστράφη αμέσως πίσω ως εντελώς απαράδεκτη και σε επίπεδο ουσίας, και σε επίπεδο δεοντολογίας", είπε ο κ. Στυλιανίδης.

    Σε ερώτηση πώς αντικρίζει ο Πρόεδρος Κληρίδης τον Ντενκτάς, μετά την επιστολή αυτή, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "η κυβέρνηση που χειρίζεται υπεύθυνα και σοβαρά το εθνικό θέμα σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, θα προβεί στα αναγκαία και δέοντα μέτρα, όσον αφορά την επιστολή Ντενκτάς και όσον αφορά την ουσία και το περιεχόμενο αυτής της επιστολής".

    Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η κυβέρνηση, και ειδικά ο Πρόεδρος Κληρίδης, βλέποντας την επιστολή από πλευράς δεοντολογίας, "την έκρινε ως εντελώς απαράδεκτη από πλευράς ουσίας και δεοντολογίας."

    Η τρισέλιδη επιστολή στάληκε σε επιστολόχαρτο του ψευδοκράτους και με την υπογραφή του κατοχικού ηγέτη ως δήθεν "προέδρου" της ούτε καλούμενης ΤΔΒΚ.

    Ο Εκπρόσωπος απέφυγε να σχολιάσει τον τρόπο με τον οποίο μεταφέρθηκε η επιστολή, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι "είναι κρίσιμες οι στιγμές και πρέπει να τηρήσουμε όλοι μια υπεύθυνη στάση".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο ΥΠΕΞ θα προβούν "αύριο στα αναγκαία και δέοντα μέτρα όσον αφορά και το περιεχόμενο και την ουσία της επιστολής".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [10] Δηλώσεις Αναστασιάδη - Εθνικό

    Λευκωσία,Κύπρος,06/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα προβεί αύριο ο Υπουργός Εξωτερικών για την επιστολή Ντενκτάς προς τον Πρόεδρο Κληρίδη, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι υπήρξε ομοφωνία στο Εθνικό Συμβούλιο για τους χειρισμούς σχετικά με την επιστολή Ντενκτάς καθώς και για τα μέτρα που η κυβέρνηση προτίθεται να λάβει.

    Αναφερόμενος στο θέμα της συμμετοχής των Τ/Κ στον ενταξιακό διάλογο, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί ο Πρόεδρος να κινηθεί έχει καθοριστεί, ιδιαίτερα όσον αφορά τις βασικές αρχές που άπτονται της διαφύλαξης της νομιμότητας της κυπριακής κυβέρνησης ως εκπροσώπου.

    "Εκείνο το οποίο ζητείται είναι η πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας να είναι ελκυστική και ως προς την Ευρώπη, δηλαδή να υπάρχει η καλή βούληση για συμμετοχή των Τ/Κ. Το τί σημαίνει ελκυστική και γενναιόδωρη πρόταση είναι θέμα που απασχόλησε το Εθνικό Συμβούλιο και θα απασχολήσει και τη διαβούλευση του Προέδρου Κληρίδη με τον Ελληνα Πρωθυπουργό", ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

    Τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί ο χρόνος ώστε ο Πρόεδρος να χειριστεί τα θέματα και με βάση τις απόψεις του Εθνικού Συμβουλίου και της ελληνικής κυβέρνησης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [11] Δηλώσεις Λυσσαρίδη - Εθνικό Συμβούλιο

    Λευκωσία,Κύπρος,06/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αναμένεται κάποια τοποθέτηση από την κυπριακή κυβέρνηση προς τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, αλλά όχι ολοκληρωμένη πρόταση για το θέμα της συμμετοχής των Τ/Κ στον ενταξιακό διάλογο κατά την επίσκεψη του Προέδρου Κληρίδη στο Λονδίνο. Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος του Σ.Κ. ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

    "Υπάρχουν κάποιοι διαφορετικοί τρόποι προσέγγισης" για το θέμα της Τ/κ συμμετοχής στον ενταξιακό διάλογο, είπε ο κ. Λυσσαρίδης και πρόσθεσε ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμη η μορφή της φόρμουλας.

    Ωστόσο, ανέφερε ότι υπάρχουν ορισμένοι όροι που συνδέουν όλους και τόνισε ότι "είναι αδιανόητη η συμμετοχή των Τ/Κ η οποία είτε άμεσα είτε έμμεσα να υποδηλώνει αναγνώριση χωριστού Τ/κ κράτους ή να πληγώνει την κρατική οντότητα της Κύπρου."

    Ο κ. Λυσσαρίδης είπε ακόμη ότι ο Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ υπέβαλε προτάσεις οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές υπό οποιεσδήποτε προϋποθέσεις.

    Τόνισε, τέλος, ότι δεν πρέπει να συζητούνται δημόσια θέματα χειρισμών.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [12] Δηλώσεις Χριστόφια - Κυπριανού - Εθνικό

    Λευκωσία,Κύπρος,06/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το Εθνικό Συμβούλιο κατέληξε σε ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να κινηθεί, σε ότι αφορά το θέμα της συμμετοχής των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Τόσο ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, όσο και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Σπύρος Κυπριανού, εκτιμούν ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, μετά την επιστολή Ντενκτάς προς τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ εξέφρασε την εκτίμηση ότι "τα πράγματα είναι δύσκολα και σε ότι αφορά τη συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές και σε ότι αφορά την προοπτική επανέναρξης ουσιαστικού διαλόγου για τη λύση του Κυπριακού στη σωστή βάση."

    Αναφερόμενος στην επιστολή του κατοχικού ηγέτη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε ότι οι θέσεις του Ντενκτάς τορπιλλίζουν και την μία προσπάθεια και την άλλη, και δεν αφήνουν περιθώρια για συμμετοχή των Τ/Κ στις διαπραγματεύσεις, τέτοια που να γίνεται αποδεκτή από τη νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η επιστολή Ντενκτάς αποτελεί επιβέβαιωση των προβλέψεων της αντιπολίτευσης ότι, δυστυχώς, οδηγούμεθα στην οριστικοποίηση της διχοτόμησης, πρόσθεσε.

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι δεν έχει γίνει καμιά εισήγηση για τη συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές, σημειώνοντας ότι το Εθνικό Συμβούλιο έδωσε τη δυνατότητα στον Πρόεδρο Κληρίδη να χειριστεί το θέμα.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, δήλωσε ότι το Εθνικό Συμβούλιο κατέληξε σε ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να κινηθεί, σε ότι αφορά το θέμα της συμμετοχής των Τ/Κ στις ενταξιακές.

    Σημείωσε επίσης ότι εάν υπάρξει κάποια διαφοροποίηση, είτε μετά τις συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση είτε αργότερα, το ΕΣ θα πρέπει να ενημερωθεί για να πάρει την τελική απόφαση.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι αναλώθηκε αρκετή ώρα στην επιστολή Ντενκτάς, προσθέτοντας ότι ορθώς έπραξε ο Πρόεδρος Κληρίδης να μην αποδεκτεί την επιστολή.

    Ωστόσο είπε ότι η εξέλιξη αυτή δεν τον εκπλήττει γιατί ανέμενε χειροτέρευση της κατάστασης, υπο το φώς τόσο της επιστολής Ντενκτάς, όσο και απόψεων που εκφράστηκαν από Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ στην επιστολή του, και από τους συνομιλητές του Προέδρου Κληρίδη. "Μπαίνουμε σε ένα στάδιο φοβερά κρίσιμο", είπε.

    Την τελευταία δεκαετία, είπε, η πολιτική της καλής συμπεριφοράς και της ικανοποίησης ξένων παραγόντων για να κερδίσουμε εντυπώσεις, "δεν απέδωσε. Απέδωσε ακριβώς τα αντίθετα" γιατί "σήμερα βρισκόμαστε στην χειρότερη φάση του κυπριακού προβλήματος".

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι υπό το φως της τελευταίας τοποθέτησης Ντενκτάς δεν μπορούμε να "αναμένουμε ότι θα συγκατατεθεί η Τ/κ πλευρά σε μια φόρμουλα, η οποία δεν θα αναγνωρίζει χωριστό κράτος ή χωριστή οντότητα".

    Σε ερώτηση εάν το ΕΣ είναι αμετακίνητο στην απόφαση να επιδοθεί η πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης πριν τις 30 Μαρτίου για τη συμμετοχή των Τ/Κ στις διαπραγαμτεύσεις, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΕΣ δεν έχει λόγο για την ημερομηνία, αλλά για το περιεχόμενο.

    Αν μετά τις συνομιλίες στην Αθήνα, ο Πρόεδρος Κληρίδης καταλήξει σε μια απόφαση εντός των πλαισίων, δεν υπάρχει λόγος να επανεξεταστεί αυτό το θέμα, συνέχισε.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ πρόσθεσε ότι με την επιστροφή του Προέδρου από το εξωτερικό, αναμένουμε "μια ευρύτερη ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με το χειρισμό όλου του θέματος γενικά, να δούμε τί κάνουμε υπό το φως αυτών των εξελίξεων".

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα επιτύχει και τόνισε ότι θα τον βοηθήσει όσον μπορεί. "Δεν κάνουμε αντιπολίτευση μέσα στο Εθνικό Συμβούλιο", είπε.

    Τόνισε ότι όλοι οφείλουν να σταθούν στο πλευρό του Προέδρου Κληρίδη για να "δούμε τί καλύτερο μπορούμε να πετύχουμε και πώς θα προωθήσουμε την εθνική υπόθεση".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [13] Δηλώσεις Χριστοφίδη - Κουτσού - Εθνικό

    Λευκωσία,Κύπρος,06/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Γεύμα εργασίας με τον Εκπρόσωπο της βρετανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, θα έχει στο Λονδίνο ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών και επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, Γιώργος Βασιλείου.

    Αυτό δήλωσε απόψε ο Β' Αντιπρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργος Χριστοφίδης, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι θα συζητήσουν τα θέματα τα οποία άπτονται της ιδιότητάς του.

    Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι δεν θα ήθελε να δώσει στοιχεία για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί και για την πρόταση για συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές που θα υποβάλει η κυπριακή πλευρά στην ΕΕ.

    Ωστόσο τόνισε ότι η πλευρά μας "είναι υπόχρεη να δώσει δείγματα γραφής για την πρόσκληση προς τους Τ/Κ, για την παρουσία τους στις ενταξιακές συνομιλίες".

    Αυτό θα γίνει, είπε, μέσα στα πλαίσια που καθόρισε σήμερα το ΕΣ, και είναι αναμενόμενο ότι ο Πρόεδρος θα κινηθεί μέσα σε αυτά τα πλαίσια τόσο στις διαβουλεύσεις στην Αθήνα, όσο και στις συναντήσεις που θα έχει στο Λονδίνο.

    Οι Ενωμένοι Δημοκράτες, είπε, έδωσαν κάποιες θέσεις για το πώς αντικρίζουν την τακτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί, αλλά και τη φόρμουλα με την οποία θα πρέπει να γίνει η εισήγηση προς την ΕΕ. Το ΕΣ δεν κατέληξε σε κάτι συγκεριμένο όσον αφορά τη φόρμουλα, σημείωσε.

    Γενική εκτίμηση, ανέφερε, είναι ότι στη φάση αυτή, ό,τι και να προσφέρουμε στην Τ/κ πλευρά, φαίνεται ότι η απάντηση θα είναι αρνητική.

    Αναφερόμενος στην επιστολή Ντενκτάς, ο κ. Χριστοφίδης είπε αυτή είναι ενδεικτική της δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκεται ο κατοχικός ηγέτης γιατί ακολουθεί τη μέθοδο της πρόταξης.

    Νίκος Κουτσού

    Εξάλλου, σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων, Νίκος Κουτσού είπε ότι το κόμμα του έδωσε γραπτώς προτάσεις για το πώς αντικρίζουν τη συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Σημείωσε δε ότι θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι η ενταξιακή διαδικασία είναι εντελώς διαφορετική από το διακοινοτικό διάλογο και τη διαδικασία λύσης του Κυπριακού.

    "Η βάση της παραπέρα προώθησης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι το υφιστάμενο σύνταγμα και ότι προβλέπεται από αυτό", είπε.

    Η οποιαδήποτε προσπάθεια να ακολουθήσουμε "παροτρύνσεις, συμβουλές ή υποδείξεις ξένων που θα μας οδηγήσουν εκτός συνταγματικού πλαισίου, θα δημιουργήσει αρνητικές επιπτώσεις στη διεθνή προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας."

    Αναφορικά με την επιστολή Ντενκτάς, ο κ. Κουτσού είπε ότι όλοι τη θεωρούν απαράδεκτη και τόνισε ότι συμφωνεί με τους άλλους αρχηγούς κομμάτων για την επιστολή αυτή.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Saturday, 7 March 1998 - 0:14:22 UTC