Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-03-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Greenpeace - Βρεττανικά Γυμνάσια
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Ρολάνδης - Τουρισμός
  • [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Λονδίνο

  • [01] Greenpeace - Βρεττανικά Γυμνάσια

    Λευκωσία,Κύπρος,11/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τη λήψη άμεσων μέτρων για τον τερματισμό της περιβαλλοντικής καρταστροφής στον Ακάμα από τις βρετανικές στρατιωτικές ασκήσεις, ζήτησε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Greenpeace, (Πράσινη Ειρήνη) Βρετανίας, Λόρδος Peter Melchett, από τον Υφυπουργό Ενόπλων Δυνάμεων, της χώρας, John Reid.

    Με επιστολή που απέστειλε στο Βρετανό αξιωματούχο, ο εκπρόσωπος της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης, ζήτησε την ακύρωση των στρατιωτικών ασκήσεων στη χερσόνησο του Ακάμα, που προγραμματίζονται για τις 23 με 27 Μαρτίου.

    Στην επιστολή του ο Λόρδος Mellchett κάνει κατ'αρχήν αναφορά στο γεγονός ότι η Βρετανία προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυτή την περίοδο και στη συνέχεια στις δεσμεύσεις τις ΕΕ που αφορούν το περιβάλλον.

    "Αντιπροσωπεύετε μια κυβέρνηση η οποία είναι δεσμευμένη να έχει το περιβάλλον στο επίκεντρο της πολιτικής της και υπηρετείτε μαζί με ένα Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος βάζει προτεραιότητα στα ανθρώπινα και περιβαλλοντικά δίκαια στην εξωτερική του πολιτική", σημειώνει ο εκπρόσωπος της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης.

    "Στο παρελθόν, οι βρετανικές στρατιωτικές ασκήσεις ήταν αιτίες πυρκαγιών στην περιοχή. Υπάρχει ο κίνδυνος καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος και του βιότοπου όπου αναπαράγονται οι χελώνες Καρέττα - Καρέττα και η πράσινη χελώνα", προσθέτει.

    "Εξάλλου η κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων", σημειώνει, "εξέφρασε την ανησυχία της για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις των βρετανικών ασκήσεων στη περιοχή".

    Ο Λόρδος Melchett επισημαίνει εξάλλου, ότι τον περασμένο Νοέμβριο η κυπριακή Βουλή πέρασε ομόφωνα ψήφισμα στο οποίο εκφράζει την ανησυχία της για τις επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και στη σπάνιας ομορφιάς και οικολογικής σημασίας περιοχή του Ακάμα από τις στρατιωτικές ασκήσεις των Βρετανών.

    Η Βουλή ζητά από την κυπριακή κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για αποτροπή της καταστροφής του περιβάλλοντος.

    "Είναι γνωστό", συνεχίζει ο αξιωματούχος της Greenpeace, "ότι σπάνια είδη που κινδυνεύουν με αφανισμό αναπαράγονται στις παραλίες της χερσονήσου του Ακάμα, οι οποίες απειλούνται απο τους βομβαρδισμούς των βρετανικών ασκήσεων στην περιοχή".

    "Οι χελώνες καρέττα - καρέττα, οι οποίες θεωρούνται ως τρωτά είδη απο τη Διεθνή Συνθήκη για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), και οι Πράσινες χελώνες, οι οποίες κινδυνεύουν με αφανισμό, φωλιάζουν στις παραλίες του Ακάμα, στις οποίες βασίζονται κυρίως για την επιβίωση τους στη Μεσόγειο", τονίζει ο εκπρόσωπος της Greenpeace.

    Εξάλλου η εκπροσωπος της Greenpeace στην Κύπρο, Ειρήνη Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι: "Αυτή η σημαντική περιοχή, πρέπει να προστατευτεί, από τα βρετανικά γυμνάσια αλλά και από κάθε άλλη καταστροφική ενέργεια, όπως η ανεξέλεκτη τουριστική ανάπτυξη".

    "Η κυβέρνησή μας πρέπει να εκπληρώσει της υποσχέσεις της και και να προστατεύσει τον Ακάμα μια για πάντα", τόνισε.

    Αυτό, υπέδειξε, θα επιτευχθεί αν η μελέτη της Διεθνούς Τράπεζας για την προστασία του Ακάμα που εγκρίθηεκ από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, και την οποία η Greenpeace υποστηρίζει, περάσει από την ολομέλεια του Σώματος και πάρει τελική έγκριση απο το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Το θέμα των ασκήσεων των βρετανικών Βάσεων στον Ακάμα και το πρόβλημα της περιβαλλοντικής καταστροφής, απασχόλησε εξάλλου χθές την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής.

    Οπως αναφέρθηκε οι Αρχές των Βρετανικών Βάσεων, επικαλούμενες τη συμφωνία που πηγάζει από τη Συμφωνία Εγκαθίδρυσης επανέρχονται ζητώντας την συγκατάθεση της κυβέρνησης για επανάληψη των ασκήσεων στην περιοχή του Ακάμα, από τις 23 - 27 Μαρτίου.

    Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, είχε αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν έχει σταματήσει να αναζητεί άλλο κατάλληλο χώρο. Αυτός που έχει υποδειχθεί (σ.σ. περιοχή που να γειτνιάζει με τη Βάση Επισκοπής) κρίθηκε ότι δεν πληρούσε τα αναγκαία κριτήρια για τέτοιες ασκήσεις, είπε.

    Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημήτρης Ηλίαδης, σε παρέμβασή του διευκρίνησε ότι ούτε η κυβέρνηση διαφωνεί με τον τερματισμό των ασκήσεων στον Ακάμα και για το σκοπό αυτό επίμονα αναζητά υπαλλακτικό χώρο. Εχουν ήδη γίνει συναντήσεις από εκπροσώπους των διαφόρων περιβαλλοντικών οργανώσεων και των φορέων για να αποφασιστούν οι επόμενες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και να καταστρωθεί σχέδιο δράσης για να παρεμποδιστούν οι βρετανικές ασκήσεις στον Ακάμα.

    Εξάλλου οι κάτοικοι της περιοχής του Ακάμα έχουν εκδηλώσει πρόθεση σε συνεργασία με περιβαλλοντικές και άλλες οργανώσεις και φορείς της επαρχίας Πάφου, αλλά ταυτόχρονα και με άλλους φορείς σε παγκύπρια κλίμακα, να παρεμποδίσουν τη διεξαγωξή των στρατιωτικών γυμνασίων.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΧ)

    [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,11/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          85,23  ( 0,71)
    
        Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   97,42 ( 0,36)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     65,19 ( 0,79)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 62,45 ( 0,92)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  80,25 ( 0,53)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                74,53 ( 1,26)
        Εμπορικές Εταιρείες                     47,10 ( 2,97)
        Αλλες Εταιρείες                         73,60 ( 2,71)
    
        Συνολικό ποσό Συναλλαγών          ΛΚ    1.217.476
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MΧ)

    [03] Ρολάνδης - Τουρισμός

    Λευκωσία,Κύπρος,11/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στην παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και του ψευδοκράτους στην Παγκόσμια Τουριστική Εκθεση του Βερολίνου καθώς και στους στόχους του για το μέλλον, αναφέρθηκε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, κ. Ρολάνδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια του κατοχικού καθεστώτος Ντενκτάς να προβάλει το ψευδοκράτος, θέμα το οποίο χαρακτήρισε διαχρονικό, διότι εγείρεται, όπως είπε, σχεδόν σε όλες τις εκθέσεις.

    Οπως ανέφερε, οι Τουρκοκύπριοι επιλέγουν συνήθως ορισμένες τουριστικές εταιρείες, οι οποίες ενοικιάζουν περίπτερα στις εκθέσεις που στη συνέχεια χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την προβολή του ψευδοκράτους.

    Ο κ. Ρολάνδης παρουσίασε στους δημοσιογράφους τα φυλλάδια που διανέμονται στα περίπτερα αυτά, τα οποία έχουν στο εξώφυλλό τους τον τίτλο "Nord Zypern" (Βόρεια Κύπρος), ενώ γίνεται αναφορά και στη λεγόμενη "Τουρκική Δημοκρατία Βόρεια Κύπρου".

    Στην προκειμένη περίπτωση, δήλωσε ο κ. Ρολάνδης και όπως συμβαίνει πάντα, η πρεσβεία της Κύπρου στη Βόνη προέβη προληπτικά σε παραστάσεις στο γερμανικό ΥΠΕΞ, ώστε να γίνουν τα αναγκαία διαβήματα προς τις αρχές της έκθεσης.

    Παρά την πρώτη αυτή προσπάθεια, δήλωσε ο κ. Ρολάνδης "προχώρησαν και έδωσαν κάλυψη σε αυτό το κατασκεύασμα που δεν αναγνωρίζεται από καμιά χώρα στον κόσμο".

    Στη συνέχεια, πρόσθεσε, το θέμα ανέλαβε το Υπουργείο Εξωτερικών με τις απαραίτητες κινήσεις προς την πρεσβεία της Γερμανίας στη Λευκωσία, η οποία τελικά επικύρωσε απόλυτα τις θέσεις της κυβέρνησης, επαναλαμβάνοντας ότι δεν αναγνωρίζει καμιά άλλη οντότητα και κανένα άλλο κράτος στο έδαφος της Κύπρου εκτός από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Εδωσε ακόμη εντολή στις αρχές της έκθεσης να μην επιτρέψουν την κυκλοφορία των φυλλαδίων και να αποσύρουν και συγκεκριμένο σήμα, το οποίο φορούσε στο σακάκι του ο λεγόμενος "υφυπουργός τουρισμού" του ψευδοκράτους.

    Οι αρχές προέβησαν στα απαραίτητα βήματα και ενημέρωσαν με επιστολή τον Κύπριο Υπουργό, χωρίς ωστόσο να αποδεχθούν την εξάλειψη της φράσης και της πινακίδας "Βόρεια Κύπρος," ισχυριζόμενοι ότι αποτελεί γεωγραφικό χώρο.

    Οι κυπριακές αρχές ανέφεραν το παράδειγμα της ανατολικής και της δυτικής Γερμανίας, το οποίο οι Γερμανοί άκουσαν χωρίς να απαντήσουν ή να παρέμβουν.

    Ολοκληρώνοντας στο θέμα αυτό, ο κ. Ρολάνδης τόνισε ότι στην πράξη δυστυχώς οι Τ/Κ και η Τουρκία δεν συμμορφώνονται ποτέ απόλυτα και έτσι το αποτέλεσμα δεν είναι ποτέ πλήρως ικανοποιητικό για την κυπριακή κυβέρνηση.

    Κύπρος - Τουρισμός

    Ευοίωνες είναι οι ενδείξεις για το τρέχον έτος σε ότι αφορά στον τουρισμό, δήλωσε ο κ. Ρολάνδης, σημειώνοντας ότι αναμένει, μετά από την επίσκεψη και τις επαφές του στο Βερολίνο, αύξηση της τάξης του 5 - 10% για φέτος.

    Ωστόσο, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι υπάρχουν κάποια σημαντικά σημεία, τα οποία επισημάνθηκαν στην Εκθεση του Βερολίνου και που θα πρέπει να εξετασθούν.

    Ο κ. Ρολάνδης δήλωσε ότι "το τουριστικό προϊόν της Κύπρου είναι ακριβό", πολύ πιο ακριβό από την υπόλοιπη Μεσόγειο.

    "Είμαστε κατά 15 - 20% πιο ακριβοί από την Ελλάδα, κατά 30 - 40% πιο ακριβοί από την Τουρκία και κατά μέσον όρον κατά 20% πιο ακριβοί από τη λεκάνη της Μεσογείου", δήλωσε ο κ. Ρολάνδης.

    Ο Υπουργός τόνισε ότι θα πρέπει να εξετασθεί με ποιό τρόπο θα συγκρατηθούν τα τουριστικά κόστα και θα αντιμετωπιστεί το θέμα αυτό.

    Ο κ. Ρολάνδης πρόσθεσε ότι στην Ευρώπη σήμερα διακινούνται 360 εκατομμύρια τουρίστες, εκ των οποίων το μερίδιο της Κύπρου ανέρχεται στο 1, 9 εκ. Δεδομένου ότι η Ευρώπη σήμερα αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, επεσήμανε ο κ. Ρολάνδης, δεν είναι ιδεώδες να καλούνται οι τουρίστες στην Κύπρο να πληρώνουν μεγαλύτερα κόστα.

    Το δεύτερο σημείο το οποίο τέθηκε στον κ. Ρολάνδη κατά τη διάρκεια της Εκθεσης, είναι ότι ο Κύπριος εξακολουθεί να είναι φιλόξενος αλλά όχι τόσο όσο στο παρελθόν.

    "Δεν υπάρχει η διαφορά που υπήρχε στα παλιά χρόνια μεταξύ Κύπρου και άλλων προορισμών", προειδοποίησε ο κ. Ρολάνδης, σημειώνοντας ότι "πρέπει να δίνεται στον τουρίστα η ατμόσφαιρα και το χρώμα της Κύπρου".

    Ο Υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στη Λεμεσό και ανέφερε ότι μεγάλα γραφεία του υπέδειξαν ότι δεν μπορούν να προωθήσουν τον προορισμό αυτό διότι υπάρχει πρόβλημα λόγω της συνεχούς ανασκαφής του παραλιακού δρόμου.

    Ο κ. Ρολάνδης διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς θα μελετήσουν ενδελεχώς και θα κάνουν τομές σε βάθος σε αυτό που ονομάζεται κυπριακός τουρισμός.

    "Θέλω να είμαι μακροπρόθεσμα αισιόδοξος ότι θα βρούμε τις σωστές λύσεις για να αυξήσουμε το τουριστικό ρεύμα προς την Κύπρο", τόνισε ο κ. Ρολάνδης.

    Ερωτηθείς σχετικά με τα στρατηγικά σχέδια του Υπουργείου και του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού για τον τουρισμό δήλωσε ότι όλα τα σχέδια θα τεθούν ενώπιον του για να τα εξετάσει.

    Ο Υπουργός στη συνέχεια παρουσίασε στους δημοσιογράφους και φιλμάκι από το Περίπτερο της Κύπρου στην Εκθεση του Βερολίνου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Λονδίνο

    Λονδίνο,Βρετανία,11/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εφθασε πριν από λίγο στη βρετανική πρωτεύουσα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης για να μετάσχει στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, που πραγματοποιείται αύριο στο Λάνκαστερ Χάους.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα συναντηθεί απόψε με τον Πρωθυπουργό της χώρας Τόνι Μπλερ στην πρωθυπουργική κατοικία.

    Αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΚΚ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 11 March 1998 - 22:00:49 UTC