Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-03-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καιρικές συνθήκες (2)
  • [02] Λάρνακα - σφοδροί άνεμοι
  • [03] Εκπρόσωπος - Ψαράδες - Διαβήματα
  • [04] Εκπρόσωπος - Νέος Αρχηγός Εθνικής Φρουράς
  • [05] Θεμιστοκλέους - Αμερικανίδες εμπειρογνώμονες
  • [06] Ελληνική κυβέρνηση - Συμβούλιο ΥΠΕΞ ΕΕ
  • [07] Ρολάνδης - ΚΕΒΕ
  • [08] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας
  • [09] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] Μαραθώνιος Αγάπης - Αγνοούμενοι
  • [11] Αεροδρόμιο - πτήσεις
  • [12] Υπουργός Αμυνας - επίσκεψη στην Αθήνα
  • [13] Ψήφισμα βρετανικής Βουλής - ΕΕ

  • [01] (Κ) Καιρικές συνθήκες (2)

    Λευκωσία,Κύπρος,16/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Μέχρι αύριο αναμένεται να καθαρίσει εντελώς, η ατμόσφαιρα από τη σκόνη που καλύπτει ολόκληρη την Κύπρο και προκέλεσε αρκετά προβλήματα ορατότητας, από σήμερα το πρωί.

    Με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής της Μετερεωλογικής Υπηρεσίας Κλεάνθης Φιλανιώτης, ανέφερε ότι η ατμόσφαιρα θα αρχίσει να καθαρίζει από το μεσημέρι, ενώ μέχρι αύριο αναμένεται να καθαρίσει εντελώς.

    Οπως είπε, "η ατμόσφαιρα θα καθαρίσει λόγω των ανέμων που θα μεταφέρουν τη σκόνη και τη βροχή που θα ξεπλύνει την ατμόσφαιρα".

    Τόνισε εξάλλου, ότι "όσο προχωρά η ώρα τόσο θα καθαρίζει η ατμόσφαιρα". Ανέφερε επίσης, ότι το φαινόμενο παρουσιάστηκε αφού στην Αίγυπτο υπήρχαν χαμηλές πιέσεις και ανύψωση σκόνης η οποία μεταφέρθηκε στην περιοχή μας.

    Αναφορικά με τη συχνότητα του φαινομένου, ο κ. Φιλανιώτης σημείωσε ότι τέτοια φαινόμενα επηρεάζουν την Κύπρο κατά την περίοδο της άνοιξης, κάθε χρόνο.

    Ο κ. Φιλανιώτης είπε ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί το πότε θα παρουσιαστεί τέτοιο φαινόμενο στο νησί, υπογράμμισε όμως ότι για τις προσεχείς τρεις μέρες, δεν υπάρχει πιθανότητα να σημειωθεί παρόμοιο φαινόμενο στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [02] Λάρνακα - σφοδροί άνεμοι

    Λάρνακα,Κύπρος,16/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι σφοδροί άνεμοι που άρχισαν να πνέουν από χθες το βράδυ έφεραν μαζί τους άμμο από τις ερήμους της Μέσης Ανατολής.

    Οι κακές καιρικές συνθήκες λόγω τις ανεμοθύελλας που έπληξε την Αίγυπτο επηρέασε και την Κύπρο με σκόνη και ομίχλη.

    Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν και η αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφων στο αεροδρόμιο Λάρνακας, που προορίζονταν για Βηρυτό, Κάιρο, Κουβείτ και σε άλλες πόλεις της Μέσης Ανατολής.

    Μεταξύ αυτών ήταν και μια πτήση των Βρετανικών Αερογραμμών από Λονδίνο στην οποία επέβαινε ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ, ο οποίος διανυκτέρευσε σε ξενοδοχείο της Λάρνακας γιατί έκλεισε το αεροδρόμιο του Καίρου.

    Αρκετός όμως κόσμος που μετέβαινε σε προορισμούς της Μέσης Ανατολής παρέμεινε από χθες βράδυ στους χώρους του αεροδρομίου Λάρνακας.

    Στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά τις νυκτερινές ώρες και σήμερα το πρωί επικρατούσε ομίχλη και χαμηλή ορατότητα. Ωστόσο οι καθορισμένες πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες δεν επηρεάστηκαν.

    Από τις 8 το πρωί μέχρι τις 1 μετά το μεσημέρι, προσγειώθηκαν άλλα τρία αεροσκάφη που είχαν προορισμό το Κουβέιτ και χώρες της Μέσης Ανατολής.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΓΠ)

    [03] Εκπρόσωπος - Ψαράδες - Διαβήματα

    Λευκωσία,Κύπρος,16/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στην απόφαση της ΕΕ για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο και το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθε η τουρκική πλευρά, αποδίδει η κυπριακή κυβέρνηση τη σύλληψη των δύο ψαράδων.

    "Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων έχει φέρει την τουρκική πλευρά και την τουρκοκυπριακή ηγεσία, σε κάποιο αδιέξοδο όσον αφορά τους στρατηγικούς τους σχεδιασμούς", ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης.

    Πρόσθεσε ότι το θέμα παρακολουθεί στενά το Υπουργείο Εξωτερικών και ότι σήμερα, θα γίνουν διπλωματικές παραστάσεις στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

    Τόνισε επίσης, ότι η κυβέρνηση είναι "έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε γεγονότα ή επεισόδια στη γραμμή αντιπαράταξης, που θα έχουν στόχο να διασαλεύσουν το ήπιο κλίμα της Κύπρου προς την Ευρώπη".

    Ο Εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση απορρίπτει τη "φιλοσοφία και τη λογική", ότι συνεχίζεται στη θάλασσα η γραμμή αντιπαράταξης, την οποία παλαιότερα, εκπρόσωπος των ΗΕ στην Κύπρο είχε εκφράσει.

    Υπουργείο Εξωτερικών

    Ο Εκπρόσωπος διάβασε σημείωμα του Υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το οποίο, "η σύλληψη και συνεχιζόμενη κράτηση των δύο ψαράδων το περασμενο Σάββατο στη θαλάσσια περιοχή Αμμοχώστου, αποτελεί ακόμα μια προκλητική ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος.

    Η σύλληψη των δύο ψαράδων", προστίθεται, "ήταν απρόκλητη και εντελώς αδικαιολόγητη. Οι δύο ψαράδες ψάρευαν σε μέρος όπου είχαν δικαίωμα να ψαρεύουν.

    Το Υπουργείο Εξωτερικών προέβη ήδη από το Σάββατο, σε παραστάσεις στα ΗΕ στην Κύπρο, για άμεση απελευθέρωση των ήδη παρανόμως συλληφθέντων.

    Ζήτησε από τα ΗΕ στην Κύπρο", συνεχίζει, "να παρακολουθούν και να μεριμνήσουν για τη ασφάλεια και καλή μεταχείριση των δύο ψαράδων".

    Τέλος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε ότι η αναφορά ότι "ψάρευαν σε μέρος όπου είχαν δικαίωμα", αφορά όλες τις περιοχές, είτε ελέγχονται από την κυπριακή κυβέρνηση, είτε κατέχονται από τον τουρκικό στρατό.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [04] Εκπρόσωπος - Νέος Αρχηγός Εθνικής Φρουράς

    Λευκωσία,Κύπρος,16/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Νέος Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, θα είναι ο Δημήτριος Δήμου, επιβεβαίωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

    Οπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την αντικατάσταση του νυν Αρχηγού, Αντιστράτηγου Νικόλαου Βορβολάκου, από τον κ. Δήμου, ο οποίος πρόσφατα αποστρατεύθηκε με τον βαθμό Υποστράτηγου.

    Ο Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι τελικές αποφάσεις για τις ημερομηνίες παράδοσης της Εθνικής Φρουράς στον κ. Δήμου, θα παρθούν στη συνάντηση που θα έχουν στην Αθήνα, οι Υπουργοί Αμυνας Κύπρου και Ελλάδας, Γιαννάκης Ομήρου και Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Είπε ακόμα, ότι και το θέμα των εγκαινίων της αεροπορικής βάσης της Πάφου θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, στη συνάντηση των δύο υπουργών.

    Σε άλλη ερώτηση, ανέφερε ότι τα εγκαίνια της βάσης είναι ενέργεια που θα αποφασιστεί "εκτιμώντας το συνολικό πλέγμα ενεργειών, τακτικών χειρισμών και στρατηγικού σχεδιασμού της κυπριακής κυβέρνησης και στο Κυπριακό και στην ενταξιακή πορεία".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Θεμιστοκλέους - Αμερικανίδες εμπειρογνώμονες

    Λευκωσία,Κύπρος,16/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Δικοινοτικά έργα τα οποία θα διευκολύνουν τη λύση του υδατικού προβλήματος, τόσο στις ελεύθερες περιοχές όσο και στις κατεχόμενες, προωθούν δύο Αμερικανίδες εμπειρογνώμονες που άρχισαν σήμερα τις επαφές τους με συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Κώστα Θεμιστοκλέους.

    Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να χρηματοδοτήσουν τέτοια έργα δικοινοτικού χαρακτήρα και να δώσουν τεχνικές συμβουλές, δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντησή του με τις Αμερικανίδες εμπειρογνώμονες Anna Lennox και Bruke Shiari από τη Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, ο κ. Θεμιστοκλέους.

    "Η κυπριακή κυβέρνηση εκφράζει τη θέληση να υποβοηθήσει την εφαρμογή τέτοιων μέτρων και είναι έτοιμη να συζητήσει δικοινοτικά έργα που να υποβοηθηθήσουν το σύνολο του υδατικού για ολόκληρη την Κύπρο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν τίθεται θέμα, οι από κοινού δραστηριότητες να εγκυμονούν κινδύνους για αναγνώριση του ψευδοκράτους", είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

    Ο Υπουργός Γεωργίας απαντώντας σχετική ερώτηση είπε ότι και η άλλη πλευρά εκφράζει διάθεση να ενεργήσει με τρόπο που να υλοποιηθούν τέτοια έργα.

    Πάντως, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι ένα θέμα που βρίσκεται στο τραπέζι είναι η αξιοποίηση του ανακυκλωμένου νερού του αποχετευτικού συστήματος της Λευκωσίας προς όφελος και των δύο κοινοτήτων.

    "Η ιδέα είναι να υπάρξει μεγάλο έργο στο αποχετευτικό σύστημα Λευκωσίας, ούτως ώστε μέσα από την τριτοβάθμια επεξεργασία, το νερό να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γεωργικούς σκοπούς ή για εμπλουτισμό του υδροφόρου στρώματος", είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

    Πρόσθεσε ότι υπάρχουν οι μηχανισμοί οι οποίοι λειτούργησαν το αποχετευτικό και μπορεί με λιγότερες πολιτικές επιπλοκές να υπάρξει επέκταση του σχεδίου με κάποια έργα που θα ανακυκλώνουν το νερό, αλλά την ίδια στιγμή να το χρησιμοποιούν προς όφελος και των δύο κοινοτήτων.

    Κληθείς να σχολιάσει την εισαγωγή νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι το υδατικό πρόβλημα είναι πιο οξύ στα κατεχόμενα από ότι είναι στις ελεύθερες περιοχές επειδή στο βόρειο τμήμα του νησιού δεν υπάρχουν οι πηγές που υπάρχουν στο νότο αλλά ούτε και τα υδατικά έργα. "Γι' αυτό το λόγο", πρόσθεσε "οι Τ/Κ επέλεξαν αυτό τον τρόπο να λύσουν το πρόβλημα", αλλά εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εισαγωγή νερού δεν είναι ο πιο οικονομικός τρόπος για την Κύπρο στο σύνολο της.

    Ανέφερε επίσης ότι η μέθοδος του βομβαρδισμού νεφών δεν θεωρείται σήμερα αποτελεσματική και τόνισε ότι ακόμη και αυτοί που την ανακάλυψαν την εγκατέλειψαν.

    Αναφερόμενος στο κόστος που θα έχει για την Κύπρο η έλλειψη νερού, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι δεν θα υπάρξουν οι εξαγωγές που γίνονταν τις άλλες χρονιές.

    Από την πλευρά της, η κ. Lennox επεσήμανε τη συμβολή των ΗΠΑ στη βελτίωση των υδάτινων πόρων της Κύπρου, ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο ξηρασίας.

    Η κ. Lennox ανέφερε ότι ενδιαφέρθηκαν για την κατάσταση του νερού στην Κύπρο, όταν επισκέφθηκαν το νησί στο παρελθόν για να λάβουν μέρος σε συνάντηση για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

    "Ενδιαφερθήκαμε να κάνουμε αυτό που μπορούσαμε για να βελτιώσουμε την κατάσταση του νερού στην Κύπρο", είπε η κ. Lennox.

    Οι δύο Αμερικανίδες θα έχουν επαφές και με την τουρκοκυπριακή πλευρά. Η επίσκεψή τους στην Κύπρο αποτελεί τη δεύτερη φάση της προσπάθειας για επίλυση του υδατικού προβλήματος. Η πρώτη φάση είχε γίνει πριν λίγους μήνες με την παρουσία ειδικών και από τις δύο πλευρές στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [06] (Κ) Ελληνική κυβέρνηση - Συμβούλιο ΥΠΕΞ ΕΕ

    Αθήνα,Ελλάδα,16/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η ελληνική κυβέρνηση χαιρέτισε την απόφαση του άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Εδιμβούργο, για την Κύπρο και κάλεσε την Τουρκία να μεταβάλει την πολιτική της, ως προς το θέμα αυτό.

    Χαιρετίζουμε την απόφαση του Εδιμβούργου για την ένταξη των διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την ΕΕ, κανονικά την 31η Μαρτίου, παρά την άρνηση των Τουρκοκυπρίων να δεχθούν τη γενναιόδωρη πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα ο εκπληρών χρέη Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Τύπου της Ελλάδας, Νίκος Αθανασάκης.

    Ελπίζουμε πάντα, συνέχισε, ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Αγκυρα, θα εγκαταλείψουν την πολιτική της αδιαλλαξίας που ακολουθούν, και θα ακολουθήσουν μιαν άλλην πολιτική, προς όφελος των Τ/Κ πολιτών.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΡΜ/ΜΜ)

    [07] (Κ) Ρολάνδης - ΚΕΒΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,16/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η υποτίμηση του ελληνικού νομίσματος επηρεάζει την κυπριακή οικονομία, αφού θα καταστήσει τις εξαγωγές προς την Ελλάδα πιο ακριβές, ο τουρισμός στο νησί για τους Ελλαδίτες θα καταστεί πιο ακριβός, ενώ παράλληλα η Ελλάδα θα γίνει πιο φθηνή για τους Ευρωπαίους τουρίστες, με αποτέλεσμα ίσως τη μείωση του τουρισμού προς Κύπρο.

    Ετσι συνόψισε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης, τις επιπτώσεις από την υποτίμηση της δραχμής, ύστερα από συνάντησή του με την Εκτελεστική Επιτροπή του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) υπό τον Πρόεδρό του, Βασίλη Ρολόγη.

    Ο κ. Ρολάνδης είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει κάποια αντισταθμιστικά μέτρα εξαιτίας των πιο πάνω επιπτώσεων, αλλά εξήγησε πως δεν ήταν σε θέση να μπει σε λεπτομέρειες στο παρόν στάδιο.

    Ο κ. Ρολάνδης ανέφερε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα σοβαρά θέματα του Υπουργείου "που περιλαμβάνουν την παραγωγική πλευρά της οικονομίας", αλλά δεδομένου ότι ήταν η πρώτη συνάντηση, η συζήτηση ορισμένων θεμάτων αναβλήθηκε.

    "Θίχτηκαν θέματα εμπορίου, βιομηχανίας, τουρισμού και υπηρεσιών", πρόσθεσε ο κ. Ρολάνδης, και επεσήμανε πως στόχος του Υπουργείου, είναι η στενή συνεργασία με το ΚΕΒΕ, αλλά και άλλους φορείς, η οποία θα βοηθήσει ώστε "να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε το καλύτερο δυνατό κλίμα και την καλύτερη δυνατή πολιτική, για το μέλλον της Κύπρου".

    Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την αναγακαιότητα ιδιωτικοποιήσεων ή μετοχοποιήσεων στην Κύπρο, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι αποφάσεις στο θέμα αυτό θα πάρει το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά υπενθύμισε ότι ο ίδιος προηγουμένως ως πολιτικός, δεν ήταν αντίθετος προς αυτή τη θέση.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ρολόγης είπε ότι το ΚΕΒΕ θα είναι στο πλευρό του Υπουργού, ειδικότερα όσον αφορά στο θέμα της εναρμόνισης της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Ο κ. Ρολόγης ανέφερε ότι η Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΒΕ επέδωσε προς τον Υπουργό αριθμό εισηγήσεων και αναφερόμενος στα θαρραλέα, όπως τα αποκάλεσε, μέτρα που εξήγγειλε χθες η ελληνική κυβέρνηση, είπε ότι το ΚΕΒΕ ζητά από την κυπριακή κυβέρνηση να προχωρήσει σε "βαθιές τομές, για να μπορέσει η Κύπρος να προχωρήσει γρηγορότερα και καλύτερα προς την ΕΕ".

    Ο κ. Ρολόγης επεσήμανε ότι αποφασίστηκαν συχνές επαφές με τον Υπουργό, καθώς και επισκέψεις του κ. Ρολάνδη στα τοπικά επιμελητήρια και τόνισε ότι το ΚΕΒΕ αναμένει βοήθεια από την κυβέρνηση προς τη βιομηχανία και τον τουρισμό, αφού αυτοί οι δυο τομείς "αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας έναντι της Ελλάδας, λόγω της υποτίμησης".

    Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ εξήγησε ότι ένα από τα μέτρα που το Επιμελητήριο ζητά από την κυβέρνηση, είναι να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος των ημικρατικών οργανισμών, να εξεταστεί η μετοχοποίησή τους, διότι αυτό θα είναι προς το συμφέρον της κυπριακής οικονομίας.

    Τέλος, ο κ. Ρολόγης είπε ότι το ΚΕΒΕ ζητά μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κυρίως για τη βιομηχανία, μείωση των τιμών των καυσίμων, αφού μειώθηκε η τιμή του πετρελαίου διεθνώς, και είναι υπέρ μιας εξ υπαρχής μελέτης για το Εθνικό Συμβούλιο Τουρισμού, το οποίο θα καθορίζει το μακροχρόνιο σχεδιασμό του κλάδου.

    Ο κ. Ρολάνδης διευκρίνισε ότι το αίτημα για μείωση της τιμής του βιομηχανικού ηλεκτρικού ρεύματος θα εξεταστεί, και είπε πως αν υπάρξει μείωση, θα επηρεαστεί θετικά και η τιμή του ρεύματος για το κοινό.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,16/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    1. Στις 13.20 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές (fixing) που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000, αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    ------------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα        Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά     Πώληση     Αγορά
    ------------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή        601,1900     603,5900   601,1900  606,1900
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7220       1,7288     1,7220    1,7328
    Δολάριο ΗΠΑ            1,8744       1,8818     1,8744    1,8858
    Στερλίνα               1,1227       1,1271     1,1227    1,1296
    Γερμ. Μάρκο            3,4154       3,4290     3,4154    3,4330
    ------------------------------------------------------------------
    

    2. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας - Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    ------------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    ------------------------------------------------------------------
                   Περιθώρια    |Ημ. Λήξης|     Περιθώρια    |Ημ. Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς  |
    --------------------------------------|---------------------------
    01 Μήνα     0,0090   0,0000 |22.04.98 | 0,0040   0,0010  |22.04.98
    02 Μήνες    0,0130   0,0000 |18.05.98 | 0,0050   0,0020  |18.05.98
    03 Μήνες    0,0170   0,0000 |18.06.98 | 0,0050   0,0030  |18.06.98
    06 Μήνες    0,0280   0,0000 |18.09.98 | 0,0070   0,0060  |18.09.98
    09 Μήνες    0,0390   0,0000 |18.12.98 | 0,0090   0,0080  |18.12.98
    12 Μήνες    0,0500   0,0000 |18.03.99 | 0,0100   0,0110  |18.03.99
    15 Μήνες    0,0650   0,0000 |18.06.99 | 0,0160   0,0130  |18.06.99
    18 Μήνες             0,0000 |20.09.99 |          0,0150  |20.09.99
    21 Μήνες             0,0000 |20.12.99 |          0,0160  |20.12.99
    24 Μήνες             0,0000 |20.03.00 |          0,0170  |20.03.00
    ------------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [09] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,16/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           86,94  ( 0,58)
    
        Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   97,37 (-0,02)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     66,53 ( 0,89)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 65,64 ( 1,77)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  84,57 ( 1,77)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                79,88 ( 0,11)
        Εμπορικές Εταιρείες                     51,00 ( 3,24)
        Αλλες Εταιρείες                         77,08 ( 1,43)
    
        Συνολικό ποσό Συναλλαγών          ΛΚ   2.276.082
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΜ)

    [10] (Κ) Μαραθώνιος Αγάπης - Αγνοούμενοι

    Λευκωσία,Κύπρος,16/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στην αποκαλυπτική πληροφορία ότι υπάρχουν 14 αγνοούμενοι για τους οποίους έχουν δοθεί πληρηφορίες ότι βρίσκονται στη ζωή, προέβη σήμερα ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Αγώνα για τους αγνοούμενους πάτερ Οικονόμος Χρισόφορος.

    Η αποκάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης με την ευκαιρία του ΙΔ' Μαραθωνίου Αγάπης Αγνουμένων που θα γίνει αυτή την βδομάδα. Στη διάσκεψη Τύπου παρέστησαν ο Αρχιέπισκοπος Χρυσόστομος και εκπρόσωποι των Επιτροπών Αγνοουμένων.

    "Πρέπει να σας τονίσω ότι όπως έρχονται πληροφορίες ότι υπάρχουν τάφοι, έρχονται και τέτοιες πληροφορίες που μας διαβεβαιώνουν ότι υπάρχουν άνθρωποι ζωντανοί", δήλωσε ο Οικονόμος Χριστόφορος.

    Ανέφερε ότι πριν δύο μέρες, άτομο του οποίου δεν θα ήθελε να αποκαλύψει την ταυτότητα, τον πήρε τηλέφωνο από το εξωτερικό και του απεκάλυψε ότι υπάρχουν 14 άτομα που είναι αγνοούμενοι σε μια συγκεκριμένη χώρα, και ότι τους είδε με τα μάτια του.

    Το άτομο αυτό, το οποίο σύμφωνα με τις δηλώσεις του Οικονόμου Χριστόφορου είναι πολύ ψηλά ιστάμενο πρόσωπο, είναι Κύπριος που ζει στο εξωτερικό και ο οποίος έχει προσφέρει πάρα πολλά για τον αγώνα της Κύπρου.

    Σύμφωνα και πάλι με τις πληροφορίες αυτές που έδωσε ο Κύπριος του εξωτερικού, αναφέρθηκε ότι εκεί που βρίσκονται οι αγνοούμενοι δεν πρόκειται να πάθουν κανένα κακό, και ότι ο ίδιος θα έρθει στην Κύπρο, για να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, αφού αποστείλει αρχικά αριθμό φωτογραφιών που έχει στη διάθεσή του.

    Συνεχίζοντας ο πάτερ Χρίστόφορος τόνισε ότι Θα πρέπει επομένως ερευνηθούν και οι περιπτώσεις των αγνοουμένων που βρίσκονται στη ζωή.

    Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων, Νίκος θεοδοσίου, δήλωσε ότι θα πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος οι πληροφορίες προτού δημιουργηθούν οποιεσδήποτε ελπίδες.

    Εξάλλου σε σημερινή ανακοίνωση της Παγκύπριας Επιτροπής, σημειώνεται ότι η Επιτροπή "επιθυμεί να διευκρινίσει πως ουδέποτε περιήλθε σε γνώση της η σχετική πληροφορία" για την ύπαρξη 14 αγνοουμένων στη ζωή.

    Σε δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, είπε ότι "δεν είναι δυνατό να δεχθούμε τη διαγραφή των αγνοουμένων αν δεν έχουμε συγκεκριμένες αποδείξεις για την τύχη εκάστου αγνοουμένου, ώστε να είμεθα βέβαιοι ότι πράγματι υπάρχουν ή δεν υπάρχουν στη ζωή".

    Αυτό είναι "το σημαντικότερο που πρέπει να επιδιώξουμε", τόνισε. "Μέσα σε αυτό το πνεύμα οργανώνεται και ο Μαραθώνιος Αγάπης, για να τονισθεί ότι αυτό το θέμα δεν μπορεί να ξεχαστεί και δεν είναι δυνατό οι γονείς ή τα αδέλφια κάποιου αγνοουμένου να τον ξεγράψουν", είπε στη συνέχεια.

    Μετά το κενό που δημιουργήθηκε με την αποχώρηση του κ. Βούρθ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είχε προχωρήσει στο διορισμό του Ελβετού διπλωμάτη Ζιάν - Πιέρ - Ρίττερ ως αντιπροσώπου του στη Διερευνητική Επιτροπή για τους αγνοούμενους.

    Σε ερώτηση, αν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς έχει δεχθεί το διορισμό του κ. Ζιάν Πιέρ Ρίττερ ως τρίτου μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής, ο Οικονόμος Χριστόφορος είπε ότι, ενώ η η δική μας πλευρά έχει δεχθεί το διορισμό του κ. Ρίττερ, δυστυχώς δεν έχουμε καμία πληροφορία εάν οι Τούρκοι έχουν απεδεχθεί το προτεινόμενο πρόσωπο.

    Ανέφερε στη συνέχεια ότι έχει μεγάλη σημασία να έλθει ο αντιπρόσωπος του ΓΓ εδώ στην Κύπρο, πράγμα που επιδιώκετο εδώ και καιρό μετά την αποχώρηση του κ. Βούρθ.

    Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να έρθουν μαζί με τον αντιπρόσωπο του ΓΓ και αριθμός ειδικευμένων επιστήμονων ερευνητών για να ερευνήσουν πλήρως την υπόθεση των αγνοουμένων.

    Ο κ. Θεοδοσίου, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, σημείωσε ότι είναι περίπου τυπικό θέμα η αποδοχή του τρίτου μέλους και από τις δύο πλευρές, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τελικά η Τ/κ πλευρά θα δεχθεί την εισήγηση του ΓΓ.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει οποιαδήποτε ενημέρωση των συγγενών των αγνοουμένων για τα στοιχεία που έχουν δώσει οι Τούρκοι, ο Οικονόμος Χριστόφορος ανέφερε ότι ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Τάκης Χριστόπουλος δεν ενημερώνει τις Επιτροπές των αγνοουμένων.

    Σε ερώτηση κατά πόσο η διαδικασία της διακρίβωσης της τύχης του Ανδρέα Κασάπη με τη μέθοδο του DNA θα συνεχιστεί και προς την κατευθύνση της διερεύνησης της τύχης και άλλων ατόμων που δεν είναι κατ' ανάγκη Αμερικανοί υπήκοοι, ο κ. Θεοδοσίου ανέφερε ότι η διακρίβωση της τύχης του Κασάπη ήταν μια θετική εξέλιξη.

    "Ομως, εξαρτάται από την πλευρά μας αν θα το μετατρέψει αυτό σε ένα θετικό προηγούμενο, βασιζόμενη στην αρχή ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει αποδείξει έμπρακτα ότι όταν θέλει μπορεί", σημείωσε.

    Στη συνέχεια ο Οικονόμος Χριστόφορος είπε ότι το άτομο που του έδωσε την πληροφορία για τους 14 αγνοουμένους του ανέφερε ότι τα οστά του Ανδρέα Κασάπη δεν τα πήραν από την Κύπρο οι Αμερικάνοι, αλλά τα πήραν από την Τουρκία και ότι θα το αποδείξει αυτό όταν θα έρθει στην Κύπρο.

    Προσθέτοντας στο ίδιο σημείο, ο κ. Θεοδοσίου είπε ότι ο πιο πάνω ισχυρισμός αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι στο βιβλίο του Αντώνη Μακρίδη: "Κραυγές στα μπουντρούμια" υπάρχει μαρτυρία ότι ο Κασάπης βρισκόνταν μαζί με τον Λεόντιο Λεοντίου, επίσης αγνοούμενο, στην Τουρκία.

    Αναφέρθηκε ότι ο πατέρας του Κασάπη, Κώστας Κασάπης θα ζητήσει επανάληψη της διακρίβωσης της ταυτότητας του γιού του στο Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας στην Κύπρο.

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο κ. Θεοδοσίου είπε ότι δημιουργούνται ερωτηματικά ως προς τη διαδικασία της επιστημονικής αναγνώρισης των οστών που βρέθηκαν.

    Σε ερώτηση κατά πόσο τα οστά που δεν έχουν αναγνωριστεί θα επιστραφούν στην Κύπρο για επιστημονική έρευνα ώστε να διαπιστωθεί σε ποιόν ανήκουν, ο κ. Θεοδοσίου ανέφερε ότι ανακοινώθηκε ότι εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας ανέφερε στην οικογένεια του Λεόντιου Λεοντίου ότι θα γίνει προσπάθεια διακρίβωσης της ταυτότητας των υπολοίπων οστών.

    Εάν αποδειχθεί ότι αυτά δεν ανήκουν στον Ανδρέα Κασάπη, πρόσθεσε, τότε θα παραδοθούν στις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Εξάλλου, ο Οικονόμος Χριστόφορος εξέφρασε αμφιβολίες για την όλη διαδικασία και κάλεσε τους γονείς του Κασάπη και του Λεοντίου να ζητήσουν συγκεκριμένες πληροφορίες.

    Είπε ακόμα ότι η Αμερική δεν θα ήθελε να αποκαλύψει εάν βρήκε τα οστά στην Τουρκία, γιατί αυτό θα έφερνε την Τουρκία σε δύσκολη θέση.

    Οπως αναφέρει το σχετικό πρόγραμμα, ο Μαραθώνιος Αγάπης θα συνεχιστεί την Τετάρτη με επίδοση ψηφισμάτων στις πρεσβείες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και με μονόωρη καθιστική εκδήλωση συγγενών αγνοουμένων έξω από την οικία του Αναπληρωτή Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκουστάβ Φεϊσέλ.

    Την Πέμπτη θα γίνουν ενδοσχολικές εκδηλώσεις και το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί ο Μαραθώνιος Αγάπης Αγνοουμένων από αθλητές των Κέντρων Νεότητας Κύπρου και του Σωματείου Δρομέων Κύπρου "Περικλής Δημητρίου."

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΜ)

    [11] Αεροδρόμιο - πτήσεις

    Λάρνακα,Κύπρος,16/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πτήσεις με προορισμό αραβικές χώρες αναγκάστηκαν να αλλάξουν πορεία και να προσγειωθούν στην Κύπρο, λόγω της αμμοθύελλας που επικρατεί στην περιοχή.

    Οπως ανέφερε εκπρόσωπος του Γραφείου Αεροπορικής Κίνησης στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, μέχρι τώρα έχουν προσγειωθεί στην Κύπρο δέκα αεροπλάνα που είχαν προορισμό τους την Αίγυπτο, το Λίβανο, τη Συρία και την Ιορδανία.

    Οι προγραμματισμένες πτήσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας δεν έχουν επηρεαστεί.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [12] (Κ) Υπουργός Αμυνας - επίσκεψη στην Αθήνα

    Λευκωσία,Κύπρος,16/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου θα πραγματοποιήσει από τις 19 - 21 Μαρτίου επίσκεψη στην Αθήνα.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Ομήρου θα έχει επαφές με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακη Τσοχατζόπουλο.

    Πρόκειται για τις πρώτες επίσημες συνομιλίες που ο κ. Ομήρου θα έχει, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, με τον Ελληνα ομόλογό του.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [13] (Κ) Ψήφισμα βρετανικής Βουλής - ΕΕ

    Λονδίνο,Βρετανία,16/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ψήφισμα κατά της τουρκικής αδιαλλαξίας στο Κυπριακό, αλλά και των εμποδίων που προβάλλει η τουρκική πλευρά στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, υποστήριξαν 21 βουλευτές του βρετανικού Κοινοβουλίου.

    Το ψήφισμα, το οποίο κατατέθηκε στη βρετανική Βουλή από δύο Εργατικούς βουλευτές, δύο Συντηρητικούς και δύο Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς, καταδικάζει προσπάθειες από πλευράς της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει το παράνομο καθεστώς στην Κύπρο, με στόχο να εμποδίσει την ένταξη της νήσου στην ΕΕ και να στερήσει στους κατοίκους της νήσου και ιδιαίτερα τους Τ/Κ, των οφελημάτων από την ένταξη.

    Το ψήφισμα καταδικάζει επίσης, τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην επίτευξη προόδου στις διαπραγματεύσεις για επανένωση του νησιού και καλεί τον Ντενκτάς να ανταποκριθεί στην πρόταση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για συνεργασία στις συνομιλίες, με στόχο τον τερματισμό της 24ετούς διαίρεσης, με ένα ψήφισμα που να εγγυάται την ασφάλεια όλων των πολιτών.

    Το ψήφισμα κάνει αναφορά σε ένταξη χωρίς εμπόδια και στην αναγνώριση του γεγονότος ότι η ένταξη θα εξασφαλίσει τη λύση του Κυπριακού, η οποία θα είναι βασισμένη στο ευρωπαϊκό δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, με έμφαση στο δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Στο ψήφισμα καλείται η βρετανική κυβέρνηση να συνεχίσει να προωθεί μια δίκαιη, βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της ΕΕ και να υποστηρίζει την κυριαρχία και ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σημειώνεται ότι το ψήφισμα, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, είχε κατατεθεί στη βρετανική Βουλή την περασμένη Παρασκευή.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΡΜ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 16 March 1998 - 18:49:40 UTC