Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-03-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - Αναν
  • [02] Κύπρος - Ενταξιακές διαπραγματεύσεις
  • [03] Πρόεδρος Κληρίδης

  • [01] Εκπρόσωπος - Αναν

    Λευκωσία,Κύπρος,29/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τη στάση που τήρησε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αναν, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, στη Γενεύη.

    Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης χαρατήρισε ιδιαίτερα σημαντικό και θετικό το γεγονός ότι ο Κόφι Αναν τόνισε στον Τ/Κ ηγέτη ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής της βάσης των συνομολιλιών.

    Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι είναι ένα γεγονός το οποίο πρέπει να κριθεί ως θετικό και το οποίοι αναμφισβήτητα βοηθά τους περαιτέρω χειρισμούς τηε Ε/κ πλευράς σε ότι αφορά στη επίλυση του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [02] Κύπρος - Ενταξιακές διαπραγματεύσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,29/03/1998 (ΚΥΠΕ - Μύρια Αντωνιάδου)

    Οι διαπραγματεύσεις της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση αρχίζουν επίσημα αύριο Δευτέρα, 30 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες, σε μια "ιστορική", όπως έχει χαρακτηριστεί, ημέρα για την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Για το σκοπό αυτό βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ενώ αργότερα σήμερα αναμένεται στην έδρα της ΕΕ και ο κύριος διαπραγματευτής της Κύπρου στις ενταξιακές, πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου.

    Στις Βρυξέλλες θα βρίσκονται επίσης οι ΥΠΕΞ των πέντε χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, και συγκεκριμένα της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Εσθονίας, της Τσεχίας και της Σλοβενίας, οι οποίες αρχίζουν διαπραγματεύσεις ένταξης την ίδια ημέρα.

    Παρόντες στην τελετή έναρξης θα είναι οι ΥΠΕΞ της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Σλοβακίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, οι οποίες έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης, όμως η ΕΕ αποφάσισε ότι θα ανοίξει διαπραγματεύσεις μαζί τους μόνο όταν βελτιωθούν οι οικονομικοί τους δείκτες.

    Η κοινή υπουργική συνάντηση με την οποία εγκαινιάζεται ουσιαστικά η ενταξιακή διαδικασία θα αρχίσει στις 10 το πρωϊ, ώρα Βρυξελλών, της Δευτέρας, με ομιλία της Προεδρίας της ΕΕ και της Επιτροπής.

    Οι ΥΠΕΞ των 15 κρατών μελών και των 11 υποψηφίων χωρών θα έχουν το δικαίωμα για σύντομες παρεμβάσεις, εάν το επιθυμούν.

    Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων των 15.

    Την Τρίτη, 31 Μαρτίου, θα πραγματοιηθούν "διακυβερνητικές συνεδρίες", με την κάθε μία από τις έξι χώρες χωριστά, με τις οποίες ανοίγουν ουσιαστικά οι διαπραγματεύσεις ένταξης.

    Η πρώτη συνεδρία θα πραγματοποιηθεί με την Κύπρο. Θα αρχίσει με ομιλία της Προεδρίας και στη συνέχεια της Επιτροπής. Μετά θα λάβει το λόγο ο ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης. Η όλη διαδικασία αναμένεται να κρατήσει γύρω στα 45 λεπτά.

    Θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις με την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Εσθονία, την Τσεχία και τη Σλοβενία.

    Μετά το τέλος των συναντήσεων αυτών αναμένεται ότι ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, που προδρεύει αυτό το εξάμηνο της ΕΕ, και ο Επίτροπος υπεύθυνος για τη διεύρυνση, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

    ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΕΕ

    Οι σχέσεις της Κύπρου με την ΕΕ, την τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), άρχισαν το Δεκέμβριο του 1972, όταν υπογράφηκε η Συμφωνία Σύνδεσης, η οποία άρχισε να εφαρμόζεται έξι μήνες αργότερα.

    Η συμφωνία αυτή προέβλεπε τη σταδιακή κατάργηση όλων των φραγμών στον τομέα του εμπορίου και την εγκαθίδρυση τελωνειακής ένωσης, σε δύο φάσεις.

    Η πρώτη επρόκειτο να συμπληρωθεί μέχρι το 1977 αλλά επεκτάθηκε μέχρι το 1988. Τον Οκτώβριο του 1987 υπογράφηκε πρωτόκολλο για την υλοποίηση της δεύτερης φάσης και τέθηκε νέο χρονοδιάγραμμα.

    Το πρωτόκολλο χωρίζεται σε δύο φάσεις, η πρώτη σε δέκα χρόνια από το 1988 μέχρι το 1997 και η δεύτερη από το 1998 μέχρι το 20002 - 03.

    Η Κύπρος υπέβαλε αίτηση για ένταξη τον Ιούλιο του 1990, επί προεδρίας του Γιώργο Βασιλείου, τον οποίον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης έχει διορίσει ως κύριο διαπραγματευτή στις διαπραγματεύσεις για ένταξη.

    Με βάση απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συστάθηκε Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ - Κύπρου, η οποία συνεδρίασε για πρώτη φορά το Μάρτιο του 1992 και έκτοτε συναντάται δύο φορές το χρόνο, μία στις Βρυξέλλες και μία στη Λευκωσία.

    Σημαδιακή ημερομηνία για την Κύπρο ήταν η 30η Ιουνίου 1993, όταν η Επιτροπή εξέδωσε τη γνωμοδότησή της για την αίτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για ένταξη, βάσει της οποίας η Κύπρος θεωρείται κατάλληλη για ένταξη. Η γνωμοδότηση υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 1993.

    Σε δύο Ευρωπαϊκά Συμβούλια, που πραγματοποιήθηκαν το 1994, στην Κέρκυρα τον Ιούνιο και στο Εσσεν το Δεκέμβριο, τονίστηκε ότι η Κύπρος θα περιλαμβανόταν στην επόμενη φάση της διεύρυνσης της ΕΕ.

    Η θέση αυτή επαναβεβαιώθηκε στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Ιούνιο του 1995, που έγινε στις Κάννες.

    Ακόμη ένα σημαντικό βήμα για την Κύπρο ήταν η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών στις 6 Μαρτίου 1995, αναφορικά με τη γενική πολιτική για ανάπτυξη του διαρθρωμένου διαλόγου με την Κύπρο, ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων για ένταξη, έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

    Στις 12 Ιουνίου 1995 το Συμβούλιου Σύνδεσης ΕΕ - Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, υιοθέτησε κοινό ανακοινωθέν επιβεβαιώνοντας τις αποφάσεις της 6ης Μαρτίου. Ενα μήνα αργότερα το Συμβούλιο υιοθέτησε τις διαδικασίες για το διαρθρωμένο διάλογο.

    Στην έκθεσή της γνωστή ως "Ατζέντα 2000", που γνωστοποιήθηκε τον Ιούλιο του 1997, η Επιτροπή επαναβεβαίωσε την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Κύπρο.

    Ακολούθησε η συνάντηση των αρχηγών της ΕΕ το Δεκέμβριο του 1997, στο Λουξεμβούργο, το οποίο αποφάσισε να συγκαλέσει διακυβερνητικές συναντήσεις το Μάρτιο του 1998, με την Κύπρο και τις πέντες χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

    Στα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημείωσε ότι "η ένταξη της Κύπρου πρέπει να είναι προς όφελος όλων των κοινοτήτων" και ζήτησε από την κυπριακή κυβέρνηση να προβεί σε συγκεκριμένη κίνηση αναφορικά με τη συμπερίληψη της τουρκοκυπριακής κοινότητας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Πιστή στις διακηρύξεις της, η κυπριακή κυβέρνηση υπέβαλε, νωρίτερα αυτόν το μήνα πρόταση με την οποία "καλεί τους Τ/Κ να ορίσουν αντιπροσώπους οι οποίοι να περιληφθούν ως πλήροι μέλη της κυπριακής ομάδας που θα διεξάγει τις διαπραγματεύσεις".

    Ωστόσο, η πρόταση την οποία υπέβαλε ο Πρόεδρος Κληρίδης στη βρετανική προεδρία της ΕΕ, δεν έγινε αποδεκτή από Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος υποστηρίζει ότι η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αντιπροσωπεύει τους Τ/Κ. Ο Ντενκτάς ισχυρίζεται, ακόμη, ότι η Κύπρος δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ εάν δεν είναι μέλος και η Τουρκία.

    Η κυβέρνηση της Κύπρου έχει δηλώσει ότι η πρόσκληση προς τους Τ/Κ είναι ανοικτή, όμως ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνει όμηρος της Τουρκίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [03] Πρόεδρος Κληρίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,29/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος δεν πρόκειται να δεχθεί ακύρωση, αναστολή ή επιβράδυνση των διαδικασιών ένταξης, αν για οποιουσδήποτε λόγους η ηγεσία της Τ/κ κοινότητας επιμείνει στην απόρριψη της πρότασης για συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης.

    Σε χαιρετισμό του που διαβάστηκε στο 13ο Παγκύπριο Συνέδριο του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων που πραγματοποιήθηκε το πρωί στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι η Κύπρος θα μπει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με την έμπρακτη και καθοριστικής σημασίας υποστήριξη της Ελλάδας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εκτελεί το σοβαρό καθήκον της παροχής πιο αυξημένης ασφάλειας στον κυπριακό Ελληνισμό.

    "Μόνο μια συμφωνία για αποστρατικοποίηση, μέσα στα πλαίσια συγκεκριμένου χρνοδιαγράμματος, ή τροχιοδρόμηση αναπόφευκτης λύσης, μπορεί να αλλάξει ριζικά τη στρατηγική μας στον τομέα της άμυνας", επεσήμανε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Αναφερόμενος στην πρόταση για συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι η "πλευρά μας έχει κάνει μια πολύ σημαντική κίνηση απευθύνοντας πρόσκληση προς την Τ/κ κοινότητα, τους Τ/Κ συμπατριώτες μας, να συμμετάσχουν στην αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    Πρόσθεσε δε, ότι "θέλουμε έντονα και ειλικρινά να συμπορευτούν μαζί μας (οι Τ/Κ) προς την ενωμένη Ευρώπη" και εξέφρασε την ελπίδα η ηγεσία της Τ/κ κοινότητας, "να λάβει περισσότερο υπόψη τα πραγματικά συμφέροντα των Τ/Κ, παρά τις στρατηγικές επιδιώξεις της Αγκυρας".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Sunday, 29 March 1998 - 14:24:49 UTC