Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-04-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Μπλερ - ένταξη Κύπρου στην ΕΕ
  • [03] Χριστόπουλος - αγνοούμενοι
  • [04] Δηλώσεις Τσιζόφ
  • [05] Ελληνική Κυβέρνηση - S300
  • [06] Ψήφισμα ΕΔΣΟ - Καταστροφή Κληρονομιάς
  • [07] Ιεροδιακόνου - Διεθνής Διάσκεψη Μεταφορών - Σότσι
  • [08] Αναν - Κουκ - Κυπριακό
  • [09] Αρθρο Πρέσβη στη Γερμανία - Κύπρος - ΕΕ
  • [10] Κληρίδης - Τσιζόφ
  • [11] Κληρίδης - Μίλερ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,02/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           89,49  ( 0,53)
    
        Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                  102,41 ( 1,56)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     65,96 (-0,41)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 64,57 (-0,88)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  83,79 (-0,90)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                75,52 (-1,67)
        Εμπορικές Εταιρείες                     52,59 (-2,19)
        Αλλες Εταιρείες                         79,84 (-1,40)
    
        Συνολικό Ποσό Συναλλαγών           ΛΚ   1.901.208
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MX)

    [02] Μπλερ - ένταξη Κύπρου στην ΕΕ

    Λονδίνο,Βρετανία,02/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τη θέση της Βρετανίας ότι η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση επανέλαβε ο Πρωθυπουργός της χώρας, Τόνι Μπλερ, κάνοντας όμως παράλληλα αναφορά και στις δυσκολίες που προκύπτουν από την παρούσα κατάσταση στο νησί.

    Απαντώντας σε ερώτηση του Συντηρητικού βουλευτή, Στίβεν Τουίγκ, για τυχόν προσπάθειες της βρετανική κυβέρνησης να προωθήσει επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Μπλερ είπε:

    "Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Παρόλο που καλωσορίζουμε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο, η ένταξη θα είναι πολύ πιο δύσκολη λόγω της διαίρεσης του νησιού".

    Επανέλαβε επίσης την επιθυμία της Βρετανίας για συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. "Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό", είπε ο κ. Μπλερ τονίζοντας ωστόσο ότι "δεν μπορούμε να το επιτύχουμε, εκτός αν τα δύο μέρη στο νησί θελήσουν να εργαστούν μαζί".

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΓΓ/ΜΧ)

    [03] Χριστόπουλος - αγνοούμενοι

    Λευκωσία,Κύπρος,02/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οποιεσδήποτε ατεκμηρίωτες πληροφορίες γύρω από την τύχη αγνοουμένων είναι καλύτερα να αποφεύγονται, υπογραμμίζει σε σημερινή γραπτή του δήλωση ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Τάκης Χριστόπουλος.

    Ο κ. Χριστόπουλος προέβη στην πιο πάνω έκκληση αναφερόμενος σε πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου της Τ/κ πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ), Ρουστέμ Τατάρ, στον Τ/κ Τύπο, ότι όλοι οι Ε/Κ και Ελλαδίτες αγνοούμενοι είναι νεκροί.

    Σε περίπτωση που υπάρχουν οποιεσδήποτε πληροφορίες για αγνοούμενους, θα πρέπει να υποβάλλονται στη ΔΕΑ για πλήρη διερεύνηση, επισημαίνει στη δήλωσή του ο κ. Χριστόπουλος.

    "Για την προώθηση και τη σωστή επίλυση του προβλήματος των αγνοουμένων, Ε/Κ και Τ/Κ", σημειώνει η δήλωση, "θα πρέπει με κάθε τρόπο να υποστηριχθούν και να υποβοηθηθούν όλες οι προσπάθειες που θα καταβάλλονται μέσω της ΔΕΑ και της διαδικασίας που θα ακολουθείται από την υλοποίηση της συμφωνίας της 31ης Ιουλίου 1997".

    Τονίζεται δε, ότι στο μεταξύ θα ήταν καλό να αποφεύγονται οποιεσδήποτε δηλώσεις που αφορούν το θέμα των αγνοουμένων.

    Ως γνωστό, μετά τη συγκατάσθεση και των δυο πλευρών για το διορισμό του Ζιαν - Πιερ Ριτέρ ως τρίτου μέλους της ΔΕΑ, αναμένεται το συντομότερο η επαναλειτουργία της.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [04] Δηλώσεις Τσιζόφ

    Λάρνακα,Κύπρος,02/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με αυξανόμενο αίσθημα ανησυχίας, όπως ο ίδιος ανέφερε, λόγω της διαμορφούμενης κατάστασης γύρω από το Κυπριακό, έφθασε σήμερα το απόγευμα στην Κύπρο ο ειδικός αντιπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης για το Κυπριακό, Βλαντιμίρ Τσιζόφ.

    Σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, προερχόμενος από την ελληνική πρωτεύουσα, ο κ. Τσιζόφ είπε συγκεκριμένα ότι αυτή τη φορά φθάνει στο νησί "με αυξανόμενο αίσθημα ανησυχίας, λόγω της πολύπλοκης κατάστασης, στην οποία βρίσκεται το θέμα, όμως όχι με μειωμένο αίσθημα ελπίδας και πάντως με ισχυρό αίσθημα αποφασιστικότητας".

    Οπως είπε η περιοδεία του στην Αγκυρα, την Αθήνα και τη Λευκωσία ήταν προγραμματισμένη από αρκετό καιρό με σκοπό τη συζήτηση της κατάστασης στο Κυπριακό και τους τρόπους προώθησής του.

    Ερωτηθείς αν η κατάσταση όπως παρουσιάζεται σήμερα είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί από κάποια πλευρά ο κ. Τσιζόφ είπε ότι δεν έχει ακόμα πλήρη εικόνα της κατάστασης.

    Ωστόσο πρόσθεσε ότι "φαίνεται ότι αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι η προώθηση της αποστολής καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ και η ταχεία επανάληψη των δικοινοτικών συνομιλιών".

    Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της τουρκικής και της τουρκοκυπριακής πλευράς ο κ. Τσιζόφ παρατήρησε ότι "βρισκόμαστε ίσως ένα βήμα πίσω από όπου ήμασταν το περασμένο καλοκαίρι".

    Ερωτηθείς εξάλλου αν ισχύει η δέσμευση της Ρωσίας για ασφαλή μεταφορά του αντιπυραυλικού συστήματος S - 300 στην Κύπρο, ο Ρώσος επίσημος ανέφερε ότι η θέση της χώρας του εκφράστηκε από τον Πρόεδρο Μπορίς Γέλτσιν πρόσφατα και δεν έχει τίποτε να προσθέσει επ' αυτού.

    Κληθείς να πει αν ισχύει η πρόθεση της Ρωσίας για σύσταση ομάδας πρακολούθησης του Κυπριακού από μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κ. Τσιζόφ απάντησε ότι "ήδη ντε φάκτο υπάρχει μια τέτοια ομάδα".

    Οπως ανέφερε την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκε τη Γενεύη με πρόσκληση του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

    Συναντήθηκε είπε, τόσο με τον κ. Κόρτοβεζ όσο και με τους ειδικούς αντιπροσώπους διαφόρων χωρών για το Κυπριακό, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    "Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι θέση της χώρας μου είναι ότι πρέπει να υπάρχει αυτός ο μηχανισμός που θα βοηθά στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών", πρόσθεσε ο κ. Τσιζόφ.

    Ερωτηθείς αν αντάλλαξε απόψεις με τον Ειδικό Συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ, με τον οποίο συνταξίδεψε καθ' οδόν προς την Κύπρο, ο κ. Τσιζόφ απάντησε ότι έχουν τακτικές επαφές και συναντήθηκαν την περασμένη βδομάδα στη Γενεύη καθώς και στην Αθήνα πριν έρθουν στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΚ/ΜΧ)

    [05] Ελληνική Κυβέρνηση - S300

    Aθήνα,Ελλάδα,02/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί "πολύ ικανοποιητικό στοιχείο" την διαβεβαίωση του Προέδρου της Ρωσίας, Μπορίς Γέλτσιν, προς τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών, Ακη Τσοχατζόπουλο, ότι η Μόσχα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της στο θέμα των S - 300.

    Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, Δημήτρης Ρέππας, διευκρίνισε περαιτέρω ότι "δεν τίθεται θέμα εγκατάστασης των πυραύλων S - 300 στην Ελλάδα" και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ, οι οποίες επιθυμούν να συμβάλλουν στην προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, "καλό είναι να απευθυνθούν προς την Τουρκία, η οποία έχει εκτοξεύσει απειλές στο ενδεχόμενο εγκατάστασης των S-300 στην Κύπρο".

    Ο κ. Ρεππας επανάλαβε για μια ακόμη φορά ότι η απόφαση εγκατάστασης των S - 300 στην Κύπρο έχει ληφθεί από την κυπριακή Κυβέρνηση, "προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι συγκεκριμένοι κίνδυνοι επιβουλής της Κύπρου που εκδηλώνονται από την Τουρκία".

    Τέλος, αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη στην Κύπρο του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο κ. Ρέππας είπε ότι "δεν έχει προγραμματισθεί επίσκεψή του στην Αθήνα και στην Αγκυρα".

    Τόνισε επίσης ότι "αυτό που έχει σημασία είναι η συζήτηση για το κυπριακό θέμα να παραμείνει εντός του πλαισίου που έχει καθορίσει ο ΟΗΕ και το πλαίσιο εντός του οποίου γίνεται προσπάθεια να οικοδομηθεί ο διακοινοτικός διάλογος".

    "Η άλλη πλευρά έχει εκδηλώσει την επιθυμία να αλλάξει η βάση του διακοινοτικού διαλόγου", αλλά, "αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό", είπε ο κ. Ρέππας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΜΧ)

    [06] Ψήφισμα ΕΔΣΟ - Καταστροφή Κληρονομιάς

    Λευκωσία,Κύπρος,02/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Διεθνής Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΕΔΣΟ) υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο εκφράζει τη βαθειά ανησυχία της για τη σχεδιαζόμενη από το κατοχικό καθεστώς μετατροπή του αρμενικού μοναστηριού του Αγίου Μακαρίου, στα κατεχόμενα, σε ξενοδοχείο.

    Το ψήφισμα, που υιοθετήθηκε στη διάρκεια της διήμερης Συνόδου της ΕΔΣΟ που ολοκληρώθηκε χθες στην Αθήνα, υπέβαλε και παρουσίασε εκ μέρους της Κυπριακής Βουλής ο βουλευτής Δώρος Θεοδώρου.

    Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται ότι η μετατροπή του μοναστηριού του Αγίου Μακαρίου σε ξενοδοχείο παραβιάζει τη Συνθήκη του 1954 για την Προστασία της Πολιτιστικής Περιουσίας σε Περιπτώσεις Ενόπλων Συγκρούσεων καθώς και τη Διακήρυξη των Αρχών Διεθνούς Πολιτιστικής Συνεργασίας της ΟΥΝΕΣΚΟ.

    Επίσης εκτιμά ότι "η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα των επεκτακτικών σχεδίων της Τουρκίας και της αποφασιστικότητάς της να αλλοιώσει περαιτέρω το χαρακτήρα της κατεχόμενης περιοχής της Κύπρου, εφαρμόζοντας πολιτική εθνικού ξεκαθαρίσματος με απώτερω σκοπό να προωθήσει και να εδραιώσει τη διαίρεση της Κύπρου".

    Ακόμη, υπενθυμίζει ότι "η προστασία, η συντήρηση και αποκατάσταση των ιστορικών κτιρίων όλων των θρησκειών, τόσο στις ελεύθερες όσο και στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, είναι υψίστης σημασίας για τον κυπριακό λαό, αλλά και για ολοκλήρωση την ανθρωπότητα".

    Η ΕΣΔΟ σημειώνει ότι "οι ιστορικοί χώροι λατρείας αντικατοπτρίζουν τη μοναδικότητα και την ποικιλόμορφη ιστορία και πολιτιστική ταυτότητητα της Κύπρου ως αναπόσπαστο τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας".

    Το ψήφισμα καταδικάζει "τη συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκια και την εφαρμογή πολιτικής εθνικού ξεκαθαρίσματος από την κατοχική δύναμη".

    Με βάση τα πιο πάνω, η ΕΣΔΟ καλεί όλους τους Προέδρους των Κοινοβουλιων που εκπροσωπήθηκαν στη Συνέλευση να ασκήσουν την επιρροή τους σ' όλα τα διεθνή βήματα, αλλά ειδικότερα προς αυτούς που ευθύνονται για τέτοιου είδους εγκληματικες και κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ούτως ώστε να εμποδιστεί η υλοποίηση της μετατροπής του μοναστηριού σε ξενοδοχείο.

    Τονίζει ταυτόχρονα ότι "πρέπει να καταδικαστεί η παντελής έλλειψη σεβασμού προς καθετί που οι τουρκικές κατοχικές αρχές θεωρούν ξένο προς το δικό τους πολιτισμό και θρησκεία".

    Το ψήφισμα θα διανεμηθεί σε όλα τα μέλη της Συνέλευσης και τα αντίστοιχα εθνικά κοινοβούλια.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [07] Ιεροδιακόνου - Διεθνής Διάσκεψη Μεταφορών - Σότσι

    Λευκωσία,Κύπρος,02/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η προωθούμενη επέκταση των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου - τα οποία σήμερα εξυπηρετούν πέντε εκατομμύρια επιβάτες - θα τα καταστήσει ικανά να δεχθούν σε πρώτη φάση 8 εκ. επιβάτες και με την ολοκλήρωση του έργου 13 εκ., σύμφωνα με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων, Λεόντιο Ιεροδιακόνου.

    Ο κ. Ιεροδιακόνου ανέφερε τα πιο πάνω στην εισήγησή του με θέμα τις μεταφορές στην Κύπρο, στη 2η Διεθνή Διάσκεψη Μεταφορών για την ανάπτυξη των διασυνδέσεων της Δυτικής Ευρώπης, της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, που πραγματοποιείται στο Σότσι της Ρωσίας.

    Αναφερόμενος στα λιμάνια της Κύπρου, ο κ. Ιεροδιακόνου είπε ότι σε αυτά υπάρχει η δυνατότητα εξυπηρέτησης διαμετακομιστικού εμπορίου πέραν του ενός εκ. ΤΕU, ενώ η διακίνηση επιβατών κυμαίνεται γύρω στις 600 χιλιάδες το χρόνο.

    Ο κ. Ιεροδιακόνου εξέφρασε λύπη για το γεγονός ότι τελεταία καταβάλλεται προσπάθεια να τεθούν εμπόδια στην απρόσκοπτη διακίνηση των κυπριακών πλοίων, αλλά και την ελπίδα ότι "αυτό θα διευθετηθεί σύντομα".

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων τόνισε ότι η Κύπρος θα μπορούσε να αποτελέσει σταθμό ναυσιπλοοϊας μικρών αποστάσεων για τη μεταφορά φορτίου από την Ευρώπη στη Μέση και Απω Ανατολή και αντίστροφα, δεχόμενη τα μεγάλα πλοία και εξοικονομώντας έτσι για αυτά χρόνο, και μειώνοντας τη μόλυνση του περιβάλλοντος που οι μακρές διαδρομές τους προκαλούν στη Μεσόγειο.

    Αναφερόμενος στην Ευρωμεσογειακή Εταιρική Σχέση, ο κ. Ιεροδιακόνου είπε ότι η Κύπρος συντονίζει την υλοποίηση έργων που αφορούν τη δημιουργία Ινστιτούτου Λιμένων στην Ανατολική Μεσόγειο και στην προώθηση συστήματος στατιστικών ναυτιλιακών δεδομένων για τη Μεσόγειο.

    Η Διάσκεψη διοργανώνεται από το Υπουργείο Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και το Επιμελητήριο Μεταφορών της Ελλάδας.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [08] Αναν - Κουκ - Κυπριακό

    Λονδίνο,Βρετανία,02/04/1998 (ΚΥΠΕ - Κυριάκος Τσιούπρας)

    Το Κυπριακό θα είναι ένα από τα θέματα τα οποία θα συζητήσουν κατά την αυριανή συνάντησή τους στο Λονδίνο, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, και ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος του βρετανικού ΥΠΕΞ, αναφέροντας ότι άλλα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνάντηση είναι η κατάσταση στο Ιράκ και οι μεταρρυθμίσεις στο Διεθνή Οργανισμό. Ο ΓΓ του ΟΗΕ θα γίνει απόψε δεκτός από το Βρετανό Πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΜΧ/ΜΑ)

    [09] Αρθρο Πρέσβη στη Γερμανία - Κύπρος - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,02/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Τουρκίας, η οποία μαζί με την Τ/κ ηγεσία δεν πρέπει να αντιτίθενται στο να γίνει η Κύπρος μέλος της Ενωσης αλλά να είναι πρωταγωνιστές και οι πρωτοπόροι της ένταξης.

    Αυτό υπογραμμίζει σε άρθρο του, που δημοσιεύεται σήμερα στην ευρείας κυκλοφορίας ημερήσια γερμανική εφημερίδα Die Welt, που πρόσκειται στο συντηρητικό συνασπισμό που κυβερνά τη Γερμανία, ο Πρέσβης της Κύπρου στη Γερμανία, Θεόφιλος Θεοφίλου.

    Παράλληλα επισημαίνει ότι η κυπριακή Κυβέρνηση εμμένει στην πρόσκλησή της προς την Τ/κ κοινότητα να μετάσχει στην κυπριακή αντιπροσωπεία που θα διεξάγει τις διαπραγματεύσεις και να αποτελέσει μέρος της ευρωπαϊκής ενοποιητικής διαδικασίας.

    Οπως εξηγεί στο άρθρο του, με τίτλο "Η κατάσταση στην Κύπρο πρέπει να επανασταθεροποιηθεί", ο κ. Θεοφίλου, η ένταξη της Κύπρου θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Τουρκια, αφενός γιατί θα διασφαλίσει τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τ/κ κοινότητας και αφετέρου γιατί με την ένταξή της η Κύπρος θα αποτελεί ταυτόχρονα αναπόσπαστο μέρος της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της Ενωσης και θα είναι κατά συνέπεια ένας παράγοντας ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότηας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

    Ο κ. Θεοφίλου διερωτήθηκε μάλιστα γιατί η Τουρκία αντιτίθεται στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ επισημαίνοντας ότι η προσπάθεια να απαντηθεί το ερώτημα αυτό προκαλεί πραγματικά πολλές σκέψεις και δικαιολογημένες απορίες.

    "Μήπως η Τουρκία και η Τ/κ ηγεσία δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για τα συμφέροντα των Τ/Κ και έχουν άλλες επιδιώξεις; Μήπως η Τουρκία και η Τ/κ ηγεσία δεν θέλουν λύση που να επανενώνει την Κύπρο και το λαό της μέσα στο πλαίσιο μιάς ομόσπονδης, διζωνικής, δικοινοτικής Δημοκρατίας μέλους της ΕΕ; Προτιμούν μα μείνει η Κύπρος μοιρασμένη και έξω από την ΕΕ για να είναι απομονωμένη, αβοήθητη και ανυπεράσπιστη;" διερωτάται στο άρθρο του ο Πρέσβης.

    Εξάλλου επισημαίνει ότι αν και η Τουρκία και η Τ/κ ηγεσία δεν έχουν δικαίωμα βέτο στην ένταξη της Κύπρου, τα ερωτήματα αυτά πρέπει να προβληματίσουν όσους έχουν αμφιβολία για τα κίνητρα της Τουρκίας.

    Ακόμη υπογραμμίζει ότι παρά τη μέχρι τώρα αρνητική στάση της τουρκικής πελυράς η κυπριακή Κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο στόχο της ένταξης ολόκληρης της Κύπρου και του λαού της, γιατί αυτό απαιτούν πρώτιστα τα συμφέροντα του συνόλου του κυπριακού λαού και ιδιαίτερα των Τ/Κ.

    Τέλος ο κ. Θεοφίλου καλεί τους Τ/Κ "να συνεργασθούν μαζί μας για να βαδίσουμε μαζί με όλους τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες στον 21ο αιώνα".

    Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύεται άρθρο Κύπριου Πρέσβη σε μια πανγερμανικής εμβέλειας εφημερίδα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [10] Κληρίδης - Τσιζόφ

    Λευκωσία,Κύπρος,02/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Δεν είναι πιο αισιόδοξος μετά τη συνάντησή του με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, δήλωσε απόψε ο ειδικός αντιπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης για το Κυπριακό, Βλαντιμίρ Τσιζόφ.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, την οποία χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη, ο κ. Τσιζόφ επεσήμανε ότι η άφιξή του στην Κύπρο, που πραγματποιείται στο πλαίσιο της περιοδείας του τρίγωνο Αθήνας - Αγκυρας - Λευκωσίας, δεν έχει ως λόγο τη συζήτηση για τους αντιαεροπορικούς πυραύλους S - 300, αλλά το Κυπριακό και τους τρόπους επίλυσής του.

    Επεσήμανε ωστόσο ότι η θέση της χώρας του στο θέμα των S - 300 "εκφράστηκε με τον καλύτερο τρόπο από τον Πρόεδρο Γέλτσιν πριν από λίγες μέρες", σημειώνοντας ότι δεν είναι σε θέση να προσθέσει οτιδήποτε άλλο.

    Ερωτηθείς για τη συνάντηση που είχε νωρίτερα το απόγευμα με τον Ραούφ Ντενκτάς, ο Ρώσος αξιωματούχος είπε ότι συζητήθηκαν τα πάντα, διευκρινίζοντας ότι ύστερα από τη συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη δεν είναι πιο αισιόδοξος για "μια γρήγορη πρόοδο" στο θέμα της αξίωσής του για αλλαγή της βάσης των συνομιλιών.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μεταφοράς του Κυπριακού στο άρθρο 7 του χάρτη του ΟΗΕ, ο κ. Τσιζόφ απέφυγε να απαντήσει, εξηγώντας μεταξύ άλλων, ότι "πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού".

    "Υπάρχουν πολλοί τρόποι επίτευξης των στόχων, υπάρχουν οι καθιερωμένες αρχές και όπως καταλαβαίνω, από τη συζήτηση που έγινε προχθές στο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν τίθεται θέμα αλλαγής πλαισίου" των συνομιλιών, υπέδειξε, εξηγώντας ότι "υπάρχουν τα γνωστά ψηφίσματα του ΣΑ".

    Για να γίνει χρήση του Αρθρου 7 και του "peace enforcement", "εφαρμογή ειρήνης" πρόσθεσε, πρέπει να υπάρχει πρώτα μια συμφωνία, μια λύση, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, είπε αποφεύγοντας να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

    Σε ερώτηση κατά πόσο είναι πιο αισιόδοξος ύστερα από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, επε ότι θα είναι σε θέση να απαντήσει στο τέλος της περιοδείας του.

    Κληθείς να σχολιάσει διάφορες απόψεις Αμερικανών αξιωματούχων υπέρ της μη άφιξης των πυραύλων, ο κ. Τσιζόφ είπε πως "υπάρχει γνωστός και καλός τρόπος" να γίνει αυτό, που είναι η αποστρατικοποίηση του νησιού.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι συνταξίδεψε από την Αθήνα στη Λάρνακα με τον ειδικό συντονιστή στο Στέϊτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Μίλλερ, με τον οποίο συζήτησε "όλο το φάσμα του Κυπριακού", αποφεύγοντας να διευκρινίσει κατά πόσο συζητήθηκε και το θέμα των πυραύλων.

    Ο κ. Τσιζόφ ανέφερε ότι θα έχει και αύριο συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη και είπε ότι το κατά πόσο θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Προεδρικό Απεσταλμένο για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, θα εξαρτηθεί από των πρόγραμμα των δυο ανδρών. Στη συνάντηση που διάρκησε πέραν της μιας ώρας, ήσαν επίσης παρόντες ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, ο Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, ο Υφυπουργός παρά των Προέδρω, Παντελής Κούρος και ο Ρώσος Πρέσβης, Γκεόργκι Μουράτοφ.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [11] Κληρίδης - Μίλερ

    Λευκωσία,Κύπρος,02/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι προσπάθειες για λύση του Κυπριακού έχουν φτάσει σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο, δήλωσε σήμερα ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τόμας Μίλερ, μιλώντας μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο κ. Μίλερ, που βρίσκεται στην Κύπρο ενόψει της επίσκεψης του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος αναμένεται να φθάσει στο νησί αύριο το απόγευμα, απέφυγε όμως να αναφερθεί στην ουσία της συζήτησης που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    "Καταβάλλουμε κάποιες πολύ σοβαρές προσπάθειες να βοηθήσουμε", είπε ο κ. Μίλερ, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι "όταν έλθει ο κ. Χόλμπρουκ θα γίνουν κάποιες πολύ σημαντικές συναντήσεις".

    Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι κατά την παρομονή τους μπορεί να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, ο Αμερικανός αξιωματούχος απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι παρόλο που δεν αποκλείει ότιδήποτε "αυτός δεν είναι ο σκοπός αυτής της προσπάθειας".

    Σε ερώτηση εάν μεταφέρουν συγκεκριμένες ιδέες ο κ. Μίλερ απάντησε ότι "υπάρχουν διάφορες ιδέες" τις οποίες, όπως ανέφερε, προτιμά να συζητήσει με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ντενκτάς.

    Ο κ. Μίλερ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση κατά πόσον οι ιδέες αυτές σχετίζονται με το θέμα της ασφάλειας, όμως ανέφερε ότι "η ασφάλεια αποτελεί ένα από τα κύρια θέματα για επίτευξη λύσης του Κυπριακού".

    Σημειώνοντας ότι όσα έχει διαβάσει μέχρι σήμερα αναφορικά με το Κυπριακό "δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα", ο Αμερικανός διπλωμάτης κάλεσε τους δημιοσιογράφους να είναι πιο συγκρατημένοι.

    "Πιστεύω ότι όλοι καταλαβαίνετε με τί σχετίζονται οι προσπάθειές μας. Αυτό είναι πολύ σοβαρό και πιστεύω ότι έχουμε φτάσει σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή", τόνισε.

    Ανέφερε δε ότι είτε πετύχουν είτε αποτύχουν στην αποστολή τους, οι δημοσιογάφοι θα έχουν πολύ καλές ειδήσεις να γράψουν.

    Ο κ. Μίλερ απέφυγε να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας "Ουάσιγκτον Ποστ", ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο Κυπριακό.

    "Δεν ανήκουμε στην ΕΕ και δεν είναι παραγωγικό για μας να σχολιάζουμε αυτό το θέμα", συμπλήρωσε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 2 April 1998 - 19:51:16 UTC