Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-04-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λυσσαρίδης - Γκριν
  • [02] Ποδόσφαιρο - Κύπελλο
  • [03] Τιμές Συναλλάγματος (Opening)
  • [04] Πετόσφαιρα - Πρόκριση
  • [05] Τουρκοκύπριοι - Τεκκές
  • [06] Κληρίδης - ΥΦΕΞ Ιταλίας
  • [07] Βασιλείου - Ιταλός ΥΦΕΞ
  • [08] Κληρίδης - Χριστόφιας
  • [09] ΕΔΕΚ - Συμπόσιο - Δημοκρατικός Σοσιαλισμός
  • [10] Κληρίδης - Μάτεν
  • [11] Κύπρος - Αρχαιολογική Κληρονομιά
  • [12] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] Λυσσαρίδης - Γκριν

    Λονδίνο,Βρετανία,08/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του Σ.Κ. ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο, δήλωσε ότι παρά τα σημερινά καταθλιπτικά μηνύματα για το Κυπριακό, με τις δηλώσεις Κόρντοβεζ και Χόλμπρουκ, η κατάσταση μπορεί να διαφοροποιηθεί προς το καλύτερο.

    Μιλώντας χθες βράδυ σε παροικιακή συγκέντρωση που οργάνωσε η ΕΔΕΚ Βρετανίας, ο κ. Λυσσαρίδης σημείωσε ότι τα μηνύματα μπορούν να γίνουν θετικά, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν ομαλότητα στην περιοχή, οι ενταξιακές διπαραγματεύσεις Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν τη δική τους δυναμική, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα παρεμπόδισης της γενικότερης διεύρυνσης της ΕΕ και η Ρωσία μπορεί να διαδραματίσει θετικό ρόλο.

    Τονίζοντας την ανάγκη ενότητας, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι ο αφανισμός δεν έχει ιδεολογικά σύνορα και πως πρώτο ιεραρχικό καθήκον είναι ο τερματισμός της κατοχής.

    Στην ίδια συγκέντρωση μίλησε και η Ευρωβουλευτής, Πολίν Γκριν, η οποία εξέφρασε την βεβαιότητα ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν με επιτυχία.

    Είπε ακόμη ότι από τις επαφές της διεπίστωσε ότι η τακτική που τηρεί η Αγκυρα με απειλές, ακόμη και για πόλεμο, δεν την εξυπηρετούν αλλά τη ζημιώνουν.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΚΝ/ΓΠ)

    [02] Ποδόσφαιρο - Κύπελλο

    Λευκωσία,Κύπρος,08/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Διεξάγονται απόψε οι επαναληπτικοί αγώνες για την ημιτελική φάση του Ποδοσφαιρικού Κυπέλλου Κύπρου.

    Στο Δασάκι Αχνας, ο Εθνικός αντιμετωπίζει την Ανόρθωση από την οποία στον πρώτο αγώνα είχε ηττηθεί με 4 - 0 και στο Τσίρειο Λεμεσού ο Απόλλων υποδέχεται τον ΑΠΟΠ τον οποίο νίκησε στον πρώτο αγώνα με 3 - 2.

    Οι δύο αγώνες αρχίζουν στις 7:00 μ.μ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] Τιμές Συναλλάγματος (Opening)

    Λευκωσία,Κύπρος,08/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σύμφωνα με το δελτίο συναλλάγματος της 08/04/98, κατά το άνοιγμα της αγοράς η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις ακόλουθες τιμές συναλλάγματος για πράξεις άμεσης παράδοσης:

    -----------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα       Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά    Πώληση     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    Ελληνική Δραχμή      594,1100    596,4800   594,1100   599,0800
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7226      1,7294     1,7226     1,7334
    Δολάριο ΗΠΑ            1,8634      1,8708     1,8634     1,8748
    Στερλίνα               1,1170      1,1214     1,1170     1,1239
    Γερμ. Μάρκο            3,4203      3,4339     3,4203     3,4379
    -----------------------------------------------------------------
    

    Στις συναλλαγές με το κοινό μέχρι ΛΚ 10.000, οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόζουν τιμές που να μην είναι χειρότερες από τις πιο πάνω.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [04] Πετόσφαιρα - Πρόκριση

    Λευκωσία,Κύπρος,08/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Εθνική Ομάδα Πετόσφαιρας Ανδρών της Κύπρου νίκησε χθες τη Σκωτία με 3 - 0 στον τελικό της προκριματικής φάσης των ομάδων μικρών κρατών στη Μάλτα.

    Η Εθνική Κύπρου κατέλαβε την πρώτη θέση και εξασφάλισε την πρόκριση για την προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Πετόσφαιρας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Τουρκοκύπριοι - Τεκκές

    Λευκωσία,Κύπρος,08/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Τ/κ εφημερίδα "Κίπρις" αναφέρεται στην αυριανή επίσκεψη 1.200 Τουρκοκυπρίων στον Τεκκέ Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα. Είναι η τρίτη ομαδική επίσκεψη Τουρκοκυπρίων στον τεκκέ.

    Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στις 19 Απριλίου 1997 και τότε είχαν επισκεφθεί τον τεκκέ 450 προσκυνητές.

    Η δεύτερη πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου 1998 κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού με 1.282 προσκυνητές.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Κληρίδης - ΥΦΕΞ Ιταλίας

    Λευκωσία,Κύπρος,08/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την επιθυμία της Ιταλίας για ταχεία πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξέφρασε σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, Πιέρο Φασίνο, σημειώνοντας παράλληλα ότι παρόλο που η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων είναι επιθυμητή δεν αποτελεί προϋπόθεση για ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου.

    Ο Ιταλός ΥΦΕΞ, που μιλούσε ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, είπε ότι θέση της χώρας του είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει διαφορά στην προσέγγιση των διαπραγματεύσεων με την Κύπρο απ' αυτή με τις άλλες αιτήτριες για ένταξη χώρες.

    Ερωτηθείς κατά πόσον η συμμετοχή των Τ/Κ στη διαπραγματευτική ομάδα της Κύπρου αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας, ο κ. Φασίνο απάντησε αρνητικά.

    Διευκρίνισε ότι η συμμετοχή των Τ/Κ "δεν αποτελεί νομικό αλλά πολιτικό πρόβλημα", σημειώνοντας ότι είναι "πολιτικά επιθυμητή".

    Ανέφερε ότι θα συναντηθεί αργότερα σήμερα με ηγέτες της Τ/κ κοινότητας στους οποίους θα θέσει το θέμα.

    Ο κ. Φασίνο τόνισε επίσης ότι η χώρα του υποστηρίζει εναργά το δικοινοτικό διάλογο υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών καθώς και την πρωτοβουλία του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Υπενθύμησε ότι χθες είχε συνομιλίες στην Αθήνα και τις επόμενες μέρες μεταβαίνει στην Αγκυρα σε μια προσπάθεια να συμβάλει προς την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

    Αναφορικά με την πώληση ιταλικών πυραύλων στην Κύπρο, ο κ. Φασίνο επανέλαβε ότι δεν είναι ανάγκη να "δραματοποιείται" το θέμα και παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στις χθεσινές δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη.

    Σχετικά, πρόσθεσε, θα ενημερώσει τον Πρωθυπουργό της χώρας του Ρομάνο Πρότι.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Βασιλείου - Ιταλός ΥΦΕΞ

    Λευκωσία,Κύπρος,08/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Ευρώπη πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα και σταθερότητα όσον αφορά τις σχέσεις Τουρκίας - Ευρώπης, δήλωσε ύστερα από συνάντησή του με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Πιέρο Φασίνο, ο επικεφαλής της ομάδας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Γιώργος Βασιλείου.

    "Από τη στιγμή που δίδεται η εντύπωση ότι η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει στάση, τότε φυσικό είναι να περιμένει η Τουρκία, και να συμπεριφέρεται ακόμη πιο αδιάλλακτα, ελπίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο κάτι μπορεί να πετύχει", εξήγησε ο κ. Βασιλείου.

    Πρόσθεσε ότι "εάν (η Τουρκία) αντιμετωπίσει μιαν ξεκάθαρη και σταθερή γραμμή, τότε πρέπει να αποφασίσουν και οι ίδιοι τί θέλουν και δεν βλέπω να έχουν άλλην επιλογή από την επιλογή της Ευρώπης".

    Ο κ. Βασιλείου χαρακτήρισε "χρήσιμη" τη συνάντησή του με τον Ιταλό ΥΦΕΞ και ανέφερε ότι το ενδιαφέρον του εστιάζεται γύρω από τις πιθανές εξελίξεις στο Κυπριακό και πώς αυτές συνάδουν με την ενταξιακή πορεία, την οποία έχουμε ξεκινήσει".

    "Τόνισα στον κ. Φασίνο ότι η πορεία προς την Ευρώπη ξεκίνησε, η πόρτα και η πρόσκληση προς τους Τ/Κ παραμένει ανοικτή και θα κάνουμε κάθετι το δυνατό ώστε να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση", είπε ο επικεφαλής της ομάδας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Πρόσθεσε ότι ο κ. Φασίνο εξέφρασε τη συμφωνία του με τη θέση ότι αφού "ξεκίνησε η διαδικασία (των ενταξιακών διαπραγματεύσεων), πρέπει να συνεχιστεί.

    Ταυτόχρονα είπα στον κ. Φασίνο ότι για να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό πρέπει να εξασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία, κάτι που δεν εξαρτάται από εμάς να το κάνουμε", κατέληξε ο κ. Βασιλείου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)

    [08] Κληρίδης - Χριστόφιας

    Λευκωσία,Κύπρος,08/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ φαίνεται ότι έχει θέσει ως προτεραιότητα την πραγματοποίηση συνάντησης μεταξύ των ηγετών των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο κ. Χριστόφιας μίλησε επίσης για κάποιους παράγοντες στο εξωτερικό που ζητούν αναγνώριση κάποιου είδους οντότητας στον κ. Ντενκτάς και επεσήμανε ότι "δίνουμε την εντύπωση ότι ίσως θα είμαστε έτοιμοι να κάμουμε υποχωρήσεις".

    Οπως τόνισε, η δική μας πλευρά δεν έχει περιθώρια να κάμει οποιαδήποτε υποχώρηση και θα πρέπει να σταθεί με πολλή συνέπεια στις αρχές που διέπουν και τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και την ουσία. Ο κ. Χριστόφιας μιλούσε ύστερα από συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος, όπως ανέφερε, τον ενημέρωσε για τις δραστηριότητες του κ. Χόλμπρουκ στην Κύπρο και για το σκοπό της επίσκεψής του στο νησί.

    "Φαίνεται", επεσήμανε ο κ. Χριστόφιας, "ότι και οι δυο πλευρές στο παρόν στάδιο τουλάχιστον, εμμένουν στις δικές τους θέσεις εις ότι αφορά στη διαδικασία, όχι μόνο στην ουσία".

    Αναφερόμενος στην αξίωση του Ραούφ Ντενκτάς για αναγνώριση οντότητας, ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε ότι "είναι φυσικό επόμενο η δική μας πλευρά να αρνείται επίμονα να παραδώσει μέρος της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ή να αμφισβητήσει από μόνη της την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη νομιμότητα της κυπριακής κυβέρνησης"

    Οπως είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αυτά όλα πρέπει να συζητηθούν στο Εθνικό Συμβούλιο, να γίνουν εκτιμήσεις και όπως τόνισε "είναι καιρός να δούμε με ποιό τρόπο η δική μας πλευρά τροχιοδρομεί συγκεκριμένη στρατηγική και τακτική αντιμετώπισης της τουρκικής αδιαλλαξίας, αντιμετώπισης των απαράδεκτων θέσεων του Ντενκτάς".

    Ακόμη όπως επεσήμανε ο κ. Χριστόφιας πρέπει να πεισθεί από την πλευρά μας ο διεθνής παράγοντας "ότι δεν είμαστε έτοιμη σε καμιά απολύτως περίπτωση να υποχωρήσουμε από τη θέση ότι μια και αδιαίρετη είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, μια είναι η νόμιμη κυβέρνηση και ότι δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε οποιονδήποτε δικαίωμα αναγνώρισης στον Ντενκτάς ως ξεχωριστής οντότητας".

    Ακόμα, πρόσθεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, "πρέπει να τηρηθούν οι διατάξεις των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση και με τις διαδικασίες, σε σχέση και με την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι εμείς δεν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε οποιεσδήποτε παραχωρήσεις πάνω σε θέματα αρχών".

    Ερωτηθείς αν υπήρξαν οποιεσδήποτε νεότερες ιδέες από μέρους του κ. Χόλμπρουκ είτε επί της διαδικασίας, είτε επί της ουσίας του Κυπριακού, ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε ότι "αν θα υπάρξουν, αυτό το πράγμα ο κ. Χόλμπρουκ μάλλον θα το κάμει το Μάιο".

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ακόμη το Μάιο ο κ. Χόλμπρουκ, με βάση τα όσα είπε και ο ίδιος, θα πάρει την τελική του απόφαση αν υπάρχει έδαφος για να συνεχίσει την προσπάθειά του.

    Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση αν η συνάντηση που φαίνεται να επιδιώκει ο κ. Χόλμπρουκ είναι μέσα στο πλαίσιο της γνωστής διαδικασίας των συνομιλιών δικοινοτικού χαρακτήρα, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι νομίζει ότι η δική μας πλευρά είναι θέμα αρχής να εμμείνει πάνω σε αυτό το θέμα "ότι όποια νέα διαδικασία δεν μπορεί να εμπεριέχει τις όποιες παραχωρήσεις από δικής μας πλευράς σε ότι αφορά στην ουσία και τον τρόπο διαξαγωγής των συνομιλιών".

    Ερωτηθείς αν έχει περισσότερες πληροφορίες για το ότι ο κ. Χόλμπρουκ θα επιδιώξει μια συνάντηση των δυο ηγετών και κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος κατά την επόμενη επίσκεψή του στο νησί θα φέρει μαζί του μια πρόσκληση για συνάντηση στις ΗΠΑ, υπό την αιγίδα του Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα είναι πολύ αποφασιστικής σημασίας η διερεύνηση την οποία θα κάμει ο κ. Χόλμπρουκ, στις συναντήσεις που θα έχει στην Κύπρο το Μάιο.

    "Εάν η διερεύνηση την οποία θα κάμει δίνει τη δυνατότητα να απευθύνει προσκλήσεις, αντιλαμβάνομαι ότι θα απευθύνει προσκλήσεις διότι θέλει να γίνει συνάντηση των δυο πλευρών", πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας, παρατηρώντας ότι δεν μπορεί να γνωρίζει για το περιεχόμενο των προσκλήσεων αυτών.

    Ερωτηθείς αν στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι το Μάιο θα αξιοποιηθεί από τους Αμερικανούς για να γίνουν περαιτέρω υποχωρήσεις από τη δική μας πλευρά, ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε ως εξωφρενικό το γεγονός ότι όπως είπε "κάποιοι παράγοντες στο εξωτερικό ζητούν από τη δική μας πλευρά αναγνώριση κάποιου είδους οντότητας στον κ. Ντενκτάς ως δήθεν αντιπαροχή για να έρθει στις συνομιλίες".

    Οπως ανέφερε ο κ. Χριστόφιας, αντί ο κ. Ντενκτάς να τιμωρείται για την άρνησή του να παρακαθήσει στο δικοινοτικό διάλογο "στο τέλος παίρνει και αντάλλαγμα".

    Σύμφωνα με το ΓΓ του ΑΚΕΛ, η δική μας πλευρά δεν έχει περιθώρια να κάμει οποιαδήποτε υποχώρηση και θα πρέπει να σταθεί με πολλή συνέπεια στις αρχές που διέπουν και τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και την ουσία.

    Ερωτηθείς αν οι παράγοντες στους οποίους αναφέρεται είναι δυτικές χώρες, ο κ. Χριστόφιας είπε: "Νομίζω είναι σαφές".

    Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση αν έφτασε ο καιρός να δείξουμε και εμείς κάποια αδιαλλαξία και κάποια πυγμή προς τους δυτικούς, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι "εμείς πρέπει να είμαστε πάντοτε ευέλικτοι".

    Οπως παρατήρησε εκείνο το οποίο πρέπει να επιδείξουμε είναι ευελιξία και ταυτόχρονη συνέπεια σε αρχές και όχι αδιαλλαξία. Πρόσθεσε ότι αυτό δεν γίνεται στα τελευταία χρόνια στο βαθμό που πρέπει.

    "Δίνουμε", πρόσθεσε, "την εντύπωση ότι αναμένουμε από τους άλλους, δίνουμε την εντύπωση ότι ίσως θα είμαστε έτοιμοι να κάμουμε υποχωρήσεις. Χρειάζεται να αναλάβουμε πρωτοβουλίες προώθησης των θέσεων μας, προώθησης αρχών", τόνισε ο κ. Χριστόφιας.

    Απαντώντας εξάλλου σε άλλη ερώτηση ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι "είναι καιρός τώρα που οι κινήσεις είναι στα χέρια των Αμερικανών κάτω από τη σημαία των Ηνωμένων Εθνών ή χρησιμοποιώντας τα Ηνωμένα Εθνη και την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα".

    Ο κ. Χριστόφιας παρατήρησε ότι δεν αξιοποιείται όσον πρέπει το ενδιαφέρον της Ρωσίας ως μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας για να είναι μέρος των διαδικασιών επίλυσης του Κυπριακού.

    Κληθείς να πει αν τίθεται θέμα αλλαγής των ομόφωνων αποφάσεων του 1989, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι δεν νομίζει ότι τίθεται τέτοιο θέμα.

    "Το θέμα που τίθεται", πρόσθεσε, "είναι να τροχιοδρομηθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης ούτως ώστε με μεγάλη συνέπεια στις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και τις ομόφωνες προτάσεις μας να πείσουμε το διεθνή παράγοντα, ότι δεν πρέπει να λειτουργεί στη βάση εκτροπών από αυτή τη κατεύθυνση".

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρου Πάγκαλου για θέματα στα οποία παρατηρείται διαφοροποίηση με τις δηλώσεις που έκανε ο ίδιος ο κ. Χριστόφιας, όπως την αντιδιαστολή μεταξύ "Κύπρου" και "Κυπριακής Δημοκρατίας" από τον κ. Χόλμπρουκ και τις προειδοποιήσεις του κ. Χόλμπρουκ ότι θα εγκαταλείψει τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε διαφοροποίηση.

    Πρόσθεσε ότι αν ρωτηθεί σχετικά ο κ. Πάγκαλος είναι σίγουρος ότι "ο κ. Πάγκαλος θα υπερασπιστεί τα μέγιστα την Κυπριακή Δημοκρατία ως συνόλου, περιλαμβανομένων και των κατεχομένων εδαφών μας".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [09] ΕΔΕΚ - Συμπόσιο - Δημοκρατικός Σοσιαλισμός

    Λευκωσία,Κύπρος,08/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πολιτικό συμπόσιο με θέμα τον "Δημοκρατικό Σοσιαλισμό", διοργανώνει το Σ.Κ. ΕΔΕΚ στις 26 Απριλίου στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία.

    Στο συμπόσιο θα καταθέσουν εισηγήσεις ο Κώστας Σκανδαλίδης, Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ο Δημήτρης Τσάτσος ακαδημαϊκός και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Χριστοδουλίδης Γενικός Διευθυντής του ΑΠΕ και οι ακαδημαϊκοί Κώστας Παπανικόλας, Πάνος Πασιαρδής και Χαρίδημος Τσούκας.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η ΕΔΕΚ, θα προσκληθούν να συμμετάσχουν "στελέχη οργανωμένων συνόλων, του ενδιάμεσου πολιτικού χώρου καθώς και προσωπικότητες του ευρύτερου χώρου".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [10] Κληρίδης - Μάτεν

    Λευκωσία,Κύπρος,08/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις διεξάγονται μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυπριακής κυβέρνησης, τόνισε σήμερα ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής, Ντέιβιντ Μάτεν, κληθείς να σχολιάσει το διαχωρισμό μεταξύ Κύπρου και Κυπριακής Δημοκρατίας, που έκανε με πρόσφατες δηλώσεις του, ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, κατά την οποία ενημερώθηκε για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Μάτεν επανέλαβε ότι επιθυμία όλων για επίλυση του Κυπριακού πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, σημειώνοντας όμως ότι αυτό δεν αποτελεί προϋπόθεση.

    Αναφορικά με τη συμμετοχή των Τ/Κ στη διαπραγματευτική ομάδα της Κύπρου, είπε ότι "η πρόταση του Προέδρου Κληρίδη παραμένει στο τραπέζι" και εξέφρασε την ελπίδα ότι "θα καταστεί δυνατό στο μέλλον να διαδραματίσουν οι Τ/Κ το ρόλο που τους αρμόζει σε μιαν κοινή διαπραγματευτική ομάδα της Κύπρου". Ο κ. Μάτεν σημείωσε ότι τους τελευταίους μήνες υπάρχει μεγάλη διεθνής προσπάθεια για το Κυπριακό, τονίζοντας όμως, ότι η διεθνής κοινότητα επιθυμεί να δει πρόοδο.

    Τέλος είπε ότι η βρετανική προεδρία της ΕΕ θεωρεί σημαντική την επανοικοδόμηση των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [11] Κύπρος - Αρχαιολογική Κληρονομιά

    Λευκωσία,Κύπρος,08/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος υπέγραψε σήμερα στο Στρασβούργο την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία της Αρχαιολογικής Κληρονομιάς.

    Τη σύμβαση υπέγραψε η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης Θάλεια Πετρίδου, στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου Ντανιέλ Ταρσίς.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου, η Σύμβαση, που αποτελεί αναθεώρηση αντίστοιχης του 1969, λαμβάνει υπόψη τις σημαντικές αλλαγές της τελευταίας 20ετίας που επηρεάζουν την αρχαιολογική κληρονομιά, με την υλοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων και οικιστικών έργων στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

    Μεταξύ άλλων, διατυπώνει οδηγίες για την ανασκαφή, τις έρευνες εργασίας και τη δημοσίευση των ανευρεθέντων από ανασκαφές καθώς και την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού σε αρχαιολογικά μέρη.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [12] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,08/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           91,08  ( 0,42)
    
        Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                  104,79 ( 0,34)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     67,66 ( 1,59)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 66,41 ( 1,48)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  82,64 ( 0,33)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                77,04 ( 1,50)
        Εμπορικές Εταιρείες                     53,20 ( 0,47)
        Αλλες Εταιρείες                         79,53 (-2,02)
    
        Συνολικό Ποσό Συναλλαγών           ΛΚ  2.487.164
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 8 April 1998 - 13:15:53 UTC