Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-04-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαπιστευτήρια Υπάτου Αρμοστή Πακιστάν
  • [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Κορέα - διαπιστευτήρια
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] ΑΚΕΛ - Χόλμπρουκ
  • [05] Βρετανoς Συντηρητικός - Κύπρος - ΕΕ
  • [06] Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος Βουλής - Σεραφείμ
  • [07] Ψήφισμα Βελγικής Γερουσίας για Τουρκία
  • [08] Ρωσία - Κυπριακό
  • [09] Βουλή - ΟΑΣΕ - Τσεχία
  • [10] Υπουργός Παιδείας - Αθήνα
  • [11] Κοινοβουλευτική Ενωση - βουλευτές
  • [12] Μαρκίδης - Προεισαγωγικές εξετάσεις
  • [13] ΚΕΒΕ - συλλογικές συμβάσεις
  • [14] Ντίνος Μιχαηλίδης - Αθήνα

  • [01] Διαπιστευτήρια Υπάτου Αρμοστή Πακιστάν

    Λευκωσία,Κύπρος,10/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Η Κύπρος και το Πακιστάν, χώρες με αρχαίο και πλούσιο πολιτισμό που ανήκουν στην οικογένεια των εθνών της Κοινοπολιτείας και το Κίνημα των Αδεσμεύτων, διατηρούν καλές και ποικίλες σχέσεις τόσο στο διμερές όσο και στο διεθνές επίπεδο".

    Αυτό ανέφερε ο νέος Υπατος Αρμοστής του Πακιστάν στην Κύπρο, Αννεσουντίν Αχμέτ, επιδίδοντας σήμερα τα διαπιστευτήριά του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο Υπάτος Αρμοστής του Πακιστάν, επανέλαβε τη δέσμευση του Προέδρου της χώρας του Μίαν Μοχάματ Ναουάζ Σιαρίφ, να εργαστεί με τον Πρόεδρο Κληρίδη για την περαιτέρω διεύρυνση της διμερούς κατανόησης και συνεργασίας προς αμοιβαίο όφελος του Πακιστάν και της Κύπρου.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφερόμενος στο Κυπριακό επεσήμανε στον Πακιστανό Πρέσβη ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Κύπρο, θα γίνει μάρτυρας της ωμής πραγματικότητας της συνεχιζόμενης δια της βίας διαίρεσης που επιβλήθηκε από την τουρκική εισβολή του 1974.

    "Είναι θλιβέρο", πρόσθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης, "ότι πληθώρα ψηφισμάτων των ΗΕ, καθώς και πολλές αποφάσεις της Κοινοπολιτείας και του Κινήματος των Αδεσμεύτων που ζητούν το σεβασμό της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου και την αποκατάσταση και διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών του λαού, συνεχίζουν να παραμένουν ανεφάρμοστα".

    Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι "παραμένουμε δεσμευμένοι σε μια ειρηνική διευθέτηση που θα εξασφαλίζει ίση αξιοπρέπεια, τα συμφέροντα και το κοινό μέλλον του λαού της χώρας μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων", σημειώνοντας ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας προς αυτή την κατεύθυνση, σε συνεργασία με τον ΓΓ των ΗΕ και τη διεθνή κοινότητα.

    Ο Πακιστανός Πρέσβης έχει την έδρα του στη Βυρητό.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Κορέα - διαπιστευτήρια

    Λευκωσία,Κύπρος,10/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το "αυξανόμενο γόητρο της Κυπρου σίγουρα θα εμπλουτίσει τις διμερείς σχέσεις" Κύπρου - Κορέας "σε πολλούς τομείς", τόνισε σήμερα ο νέος Πρέσβης της Κορέας Μπγιουγκ Γιονγκ Σον.

    Ο νέος Πρέσβης, ο οποίος επέδωσε σήμερα τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, είπε ότι πρέπει να ενθαρρυνθούν οι αμοιβαίες επενδύσεις, προσθέτοντας ότι νοιώθει περήφανος "από τα μέχρι τώρα επιτεύγματα στις σχέσεις της Κορέας και της Κύπρου".

    Εξέφρασε, εξάλλου, την πεποίθηση ότι οι σχέσεις αυτές θα συνεχιστούν και θα ενδυναμωθούν, προσθέτοντας ότι όταν ολοκληρωθούν οι συμφωνίες που εκκρεμούν για τη ναυτιλία, την αεροπλοϊα, το εμπόριο και την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίων, θα δοθεί περαιτέρω ώθηση στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

    Απαντώντας, ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι δύο χώρες "δεν θα φεισθούν προσπαθειών για την περαιτέρω ενδυνάμωση κι ενίσχυση της συνεργασίας στην αναζήτηση κοινών στόχων για ελευθερία, ειρήνη, δημοκρατία και δικαιοσύνη στη βάση του σεβασμού των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου γενικότερα".

    Αφού αναφέρθηκε στο Κυπριακό και στην αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "η Κύπρος διέρχεται μιαν κρίσιμη καμπή" και ότι "παραμένουμε προσηλωμένοι σε μιαν ειρηνική διευθέτηση".

    Εξέφρασε, εξάλλου, την ελπίδα η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση "θα ενεργήσει ως καταλύτης στη λύση του κυπριακού προβλήματος και προς όφελος του κυπριακού λαού στο σύνολό του".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,10/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           91,08  (-0,21)
    
        Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                  104,86 (-0,10)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     67,09 (-0,62)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 66,05 (-0,39)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  83,59 (-0,70)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                75,33 ( 0,11)
        Εμπορικές Εταιρείες                     53,83 ( 0,39)
        Αλλες Εταιρείες                         79,03 (-0,72)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών           ΛΚ  1.640.724
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [04] ΑΚΕΛ - Χόλμπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,10/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Απογοήτευση για τις δηλώσεις του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό, Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, σημειώνοντας ότι στέλλουν το μήνυμα ότι μεθοδεύεται αναγνώριση της οντότητας του κατοχικού καθεστώτος, προκειμένου να επανέλθει στο διάλογο ο Τ/Κ ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς.

    "Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η σύνδεση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας με το Κυπριακό, καθώς και η έμμεση αλλά σαφής απειλή ότι οι ΗΠΑ ενδεχομένως να πάψουν να ενδιαφέρονται για το Κυπριακό, αν δεν επιδειχθεί καλή θέληση και από τις δύο πλευρές", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    "Η αμερικανική παρεμβολή, όπως αυτή εκφράζεται από τον κ. Χόλμπρουκ, δεν κινείται στα ορθά πλαίσια", αναφέρει η ανακοίνωση.

    Επισημαίνοντας ότι το ΑΚΕΛ "απορρίπτει το αμερικανικό ενδιαφέρον για το Κυπριακό, τονίζει όμως εμφαντικά ότι αυτό θα πρέπει να κινηθεί πάνω στη σωστή βαση, όπως αυτή καθορίζεται από τα ψηφίσματα και τις αρχές του ΟΗΕ και τις συμφωνίες κορυφής".

    Το ΑΚΕΛ χαιρετίζει την πρόθεση της Ρωσίας να θέσει προς συζήτηση το Κυπριακό στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, και υπογραμμίζει ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα πρέπει να συζητήσει σε βάθος τις εξελίξεις στο Κυπριακό και να χαράξει την περαιτέρω στρατηγική και τακτική της πλευράς μας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [05] Βρετανoς Συντηρητικός - Κύπρος - ΕΕ

    Λονδίνο,Βρετανία,10/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Φόβους ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να υποσκάψουν τις διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε να μην προσβάλουν την Τουρκία, εξέφρασε ενώπιον της βρετανικής Βουλής ο Συντηρητικός Βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας Τσίπινγκ Μπάρνετ, Σερ Σίτνεϊ Τσάπμαν.

    Αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία, ο Σερ Σίτνεϊ χαιρέτισε την αίτηση της Κύπρου και σημείωσε ότι "είναι μία από τις ελάχιστες χώρες που πληρούν τα κριτήρια οικονομικής σύγκλισης του Μάαστριχτ".

    Ο Σερ Σίτνεϊ εξέφρασε όμως το φόβο ότι "όπως ίσως έχει ξανασυμβεί σε θέματα που αφορούν την Κύπρο, η Κυβέρνηση των ΗΠΑ ίσως επέμβει σιωπηλά, στο παρασκήνιο, και για να μην προσβάλει την Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, προσπαθήσει να καθυστερήσει ή ακόμη και να υποσκάψει τις διαπραγματεύσεις με την Κύπρο".

    Εκφράζοντας την ελπίδα ότι κάτι τέτοι δεν θα συμβεί, ο Σερ Σίτνεϊ κάλεσε την Πρόεδρο του βρετανικού Κοινοβουλίου να απευθύνει έκκληση προς τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας να χρησιμοποιήσουν τις καλές τους υπηρεσίες και τις σημαντικές επαφές τους με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και το Κονγκρέσο, "ώστε να διαφαλίσουν πως αυτό δεν θα συμβεί".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [06] Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος Βουλής - Σεραφείμ

    Λευκωσία,Κύπρος,10/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Βαθειά θλίψη για το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδας Σεραφείμ εκφράζει σε συλλυπητήριο τηλεγράφημά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, το οποίο απέστειλε σήμερα προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας.

    Οπως αναφέρει ο Πρόεδρος Κληρίδης στο τηλεγράφημα, "ο κυπριακός ελληνισμός θλίβεται βαθύτατα για την απώλεια όχι μόνο ενός εξέχοντος Ιεράρχη, αλλά και ενός θερμού συμπαραστάτη του αγώνα του".

    Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε οδηγίες προς τον Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Λυκούργο Κάππα, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα, να παρατείνει την παραμονή του για να παραστεί στην κηδεία του Αρχιεπισκόπου, ως εκπρόσωπος της κυπριακής κυβερνησης.

    Εξάλλου, σε συλλυπητήριο τηλεγράφημά του προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας, για το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σπύρος Κυπριανού, αναφέρει ότι "ο εκλιπών ιεράρχης υπηρετησε για μακρό χρονικό διάστημα το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας της Ελλάδας με μεγάλη αφοσοίωση στις αρχές της θρησκείας".

    Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε εκ μέρους όλων των μελών του Σώματος, ειλικρινή συλλυπητήρια προς την Ιερά Σύνοδο και τον αδελφό ελληνικό λαό.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [07] Ψήφισμα Βελγικής Γερουσίας για Τουρκία

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,10/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της βελγικής Γερουσίας με ψήφισμά της προς το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνδέει την ενδεχόμενη εξέταση του αιτήματος ένταξης της Τουρκίας στην κοινότητα, με την προηγούμενη ικανοποίηση μιας σειράς πολιτικών προποθέσεων απο την πλευρά της Αγκυρας.

    Βασικός λόγος που αναφέρεται στο ψήφισμα είναι η γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους το 1915, ενώ μεταξύ των προϋποθέσεων που τέθηκαν είναι η απόσυρση των στρατευμάτων κατοχής απο την Κύπρο, η επίλυση των διαφορών με την Ελλάδα και η αναγνώριση του κουρδικού ζητήματος.

    Το ψήφισμα της βελγικής Γερουσίας που προκάλεσε ήδη την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης της Αγκυρας, υποστηρίχτηκε απο όλα τα πολιτικά κόμματα, ενώ έμφαση δίνεται επίσης στην έλλειψη εκδημοκρατισμού και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Ειδικότερα η παράγραφος 4 του ψηφίσματος της βελγικής Γερουσίας επισημαίνει τα εξής:

    "Η άρνηση της σημερινής κυβέρνησης της Τουρκίας να αναγνωρίσει τη γενοκτονία που έγινε απο την κυβέρνηση των "νεοτούρκων", εναντίον του αρμενικού λαού, η δυστακτικότητά της να δεχθεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου στις διαφορές με την Ελλάδα, η παρουσία στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο, η άρνηση του κουρδικού ζητήματος, η απουσία πραγματικών δημοκρατικών θεσμών και ο μη σεβασμός των ατομικών και συλλογικών ελευθεριών, κυρίως των θρησκευτικών, αποτελούν ανυπέρβλητα εμπόδια για την εξέταση μιας ενδεχόμενης ένταξης της Τουρκίας στην κοινότητα.

    Το ψήφισμα ζητάει απο το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ να αποσπάσει απο τη σημερινή τουρκική κυβέρνηση την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, ενώ ζητείται ίση μεταχείρηση της αρμενικής μειονότητας που ζει στην Τουρκία, σε ότι αφορά τη χρήση της γλώσσας, της εκπαίδευσης, των θρησκευτικών ελευθεριών και της πολιτιστικής ταυτότητας.

    Καλείται ακόμη η Αγκυρα να εξασφαλίσει καθεστώς προστασίας των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων, όπως αυτή (η προστασία) προβλέπεται απο τα άρθρα 37 και 45 της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923.

    Τέλος ζητείται απο την ΕΕ να επεκτείνει την τελωνειακή ένωση με την Τουρκία και στον πολιτιστικό τομέα ώστε να προστατευθεί η κληρονομιά του χριστιανικού η και άλλων πολιτισμών.

    Το ψήφισμα διαβιβάστηκε απο τη βελγική Γερουσία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στούς Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ που συνεδριάζουν στο πλαίσιο της πολιτικής συνεργασίας, στο Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκης Ενωσης - Τουρκίας και στην τουρκική κυβέρνηση.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΔΠ/ΜΧ)

    [08] Ρωσία - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,10/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η ρωσική κυβέρνηση θεωρεί ότι η κατάσταση στην Κύπρο είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη "μετά την άρνηση της ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων, υπό την πλήρη κάλυψη της Αγκυρας, να προσέλθει στις συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ".

    Σε σημερινές δηλώσεις του, στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΝΟΒΟΣΤΙ, ο εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Βάλερι Νεστερούσκιν, υποστήριξε ότι η άρνηση των Τ/Κ να προσέλθουν σε συνομιλίες οφείλεται στον τρόπο που η Ευρωπαϊκή Ενωση αντίκρυσε την προοπτική της Τουρκίας για ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια, "όπως επίσης και στην έναρξη επίσημων συνομιλιών με την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Το αποτέλεσμα των πρόσφατων επαφών τόσο του Ρώσου απεσταλμένου Βλαντιμίρ Τσιζόφ, όσο και του Αμερικανού προεδρικού απεσταλμένου, Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, αποδεικνύουν ότι η κατάσταση στην Κύπρο είναι σοβαρή, είπε ο κ. Νεστερούσκιν και πρόσθεσε ότι "εκείνο που χρειάζεται είναι μια έντονη προσπάθεια των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στη βάση μάλιστα, ενός μονίμου συντονισμού τους, έτσι που να επιτευχθεί σπάσιμο του σημερινού αδιεξόδου".

    Ο Ρώσος αξιωματούχος έκανε σαφές ότι η ρωσική διπλωματία θα προχωρήσει πολύ σύντομα, σε σοβαρή πρωτοβουλία γύρω από τον τρόπο συντονισμού των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και εξέφρασε την ελπίδα όπως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών.

    Στο πλαίσιο αυτό, είπε ο κ. Νεστερούσκιν, η ρωσική διπλωματία θα προχωρήσει και σε πρωτοβουλίες και προς την κατεύθυνση της αποστρατικοποίησης της Κύπρου και στο μηχανισμό εκείνο, που θα εξασφαλίζει τις εγγυήσεις για την ασφάλεια μιας μελλοντικής διζωνικής ομοσπονδίας, η οποία θα έχει μια διεθνή προσωπικότητα.

    (ΚΥΠΕ/ΧΓ/ΡΜ/ΜΧ)

    [09] (Κ) Βουλή - ΟΑΣΕ - Τσεχία

    Λευκωσία,Κύπρος,10/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Τσεχία υποστηρίζει την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, τόνισαν Τσέχοι βουλευτές, σημειώνοντας την προθυμία της Βουλής της χώρας τους να συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο στην επίτευξη του στόχου αυτού.

    Οι Τσέχοι βουλευτές μιλούσαν κατά τη διάρκεια των επαφών της κυπριακής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, ύστερα από πρόσκληση του αρχηγού της τσεχικής αντιπροωπείας στην εν λόγω Συνέλευση.

    Η κυπριακή αντιπροσωπεία, της οποίας ηγείται ο Μάρκος Κυπριανού και συμμετέχουν οι Ισίδωρος Μακρίδης και Γιώργος Λιλλήκας, ενημέρωσε τους Τσέχους βουλευτές για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι το κλειδί για την επίλυση του Κυπριακού βρίσκεται στην Αγκυρα και όχι στα κατεχόμενα, υπογραμμίζοντας ότι το Κυπριακό είναι ένα καθ' όλα διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής, η επίλυση του οποίου ίσως διευκολυνθεί με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου και της Τσεχίας, ο κ. Κυπριανού τόνισε την ανάγκη επίδειξης πνεύματος συνεργασίας και αλληλοκατανόησης μεταξύ των έξι χωρών του πρώτου κύματος διεύρυνσης.

    Οι Τσέχοι βουλευτές συμφώνησαν με τη θέση αυτή και στη συνέχεια συζητήθηκαν τρόποι ενδυνάμωσης και αναβάθμισης της συνεργασίας των κοινοβουλίων των δύο χωρών.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [10] Υπουργός Παιδείας - Αθήνα

    Λευκωσία,Κύπρος,10/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το ευρύ φάσμα της πολιτιστικής συνεργασίας ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα και τη δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων των δύο χωρών συζήτησε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Λυκούργος Κάππας με τον Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, Ευάγγελο Βενιζέλο.

    Η μετάβαση του κ. Κάππα στην Αθήνα έγινε μετά από πρόσκληση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, Γεράσιμου Αρσένη, με τον οποίο είχε χθές συνάντηση.

    Κατα την διάρκεια της επαφής τους οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα συνεργασίας των δύο Υπουργείων και τις δυνατότητες συντονισμού τους, για αντιμετώπιση των διαφόρων θεμάτων στον τομέα της παιδείας.

    Στο πλαίσιο των επαφών του στην ελληνική πρωτεύουσα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού επισκέφθηκε εξάλλου ανώτερα εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας και είχε επαφές με τους Πρύτανεις του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Παντείου.

    Πραγματοποίησε εξάλλου επαφή με ανιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Κυπιακών Οργανώσεων Ελλάδας με την οποία συζήτησε διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι που ζούν στην Ελλάδα.

    Συναντήθηκε επίσης με τούς χορηγούς του Ομίλου του Σπιτιού της Κύπρου τους οποίους ευχαρίστησε για τη συμβολή τους στην προβολή της Κύπρου στον ελλαδικό χώρο και παρέστη στα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας που πραγματοποιείται στον ίδιο χώρο και στην οποία συμμετέχουν Ελλαδίτες και Κύπριοι φωτογράφοι.

    Κατα τη διάρκεια της επίσκεψής του ο κ. Κάππας επισκέφθηκε στο Ωνάσειο Θεραπευτήριο τον Πατριάρχη Αλεξαντρείας Πέτρο στον οποίο διαβίβασε τις ευχές του Προέδρου της κυπριακής κυβέρνησης της για ταχεία ανάρρωση.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΧ)

    [11] Κοινοβουλευτική Ενωση - βουλευτές

    Λευκωσία,Κύπρος,10/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Δύο Κύπριοι βουλευτές, ο Δώρος Θεοδώρου και η Ανδρούλα Βασιλείου, μίλησαν στην Επιτροπή για Εκπαιδευτικά, Επιστημονικά, Πολιτιστικά και Περιβαλλοντικά Θέματα, που συνήλθε και συζήτησε το πρόβλημα του AIDS, στο πλαίσιο της 99ης Διάσκεψης της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης, που πραγματοποιείται στη Ναμίμπια.

    Στην ομιλία του, ο κ. Θεοδώρου υπογράμμισε ότι η ασθένεια του AIDS αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετώπισε η ανθρωπότητα και σημείωσε ότι οι αναπτυγμένες χώρες πρέπει να παράσχουν οικονομική και τεχνική βοήθεια για υποστήριξη των προγραμμάτων για το AIDS στις αναπτυσσόμενες χώρες, αφού το 90% των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί με την ασθένεια προέρχονται από τις φτωχότερες χώρες.

    Επεσήμανε, επίσης, ότι η καταπολέμηση του AIDS μπορεί να είναι πιο επιτυχής σε συνθήκες σεβασμού των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των ανθρώπων.

    Εξάλλου, η κ. Βασιλείου ανέφερε ότι η Κύπρος, λόγω του μεγάλου αριθμού τουριστών που την επισκέπτονται, είναι ευάλωτη σε επιδημικές ασθένειες όπως το AIDS και σημείωσε τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυπριακή Κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, για αντιμετώπιση της ασθένειας.

    Τόνισε, επίσης, ότι πρέπει να προωθηθούν νέες προσεγγίσεις για πρόληψη της ασθένειας, αφού η ενημέρωση από μόνη της δεν οδηγεί κατ' ανάγκη σε αλλαγή συμπεριφοράς, προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητος και ο συντονισμός όλων των σωμάτων που ασχολούνται με το AIDS, λαμβάνοντας υπόψη και το ρόλο των μη κυβερνητικών οργανισμών.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [12] Μαρκίδης - Προεισαγωγικές εξετάσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,10/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Λύση στο θέμα που είχε δημιουργηθεί αναφορικά με τις προεισαγωγικές εξετάσεις, δόθηκε σήμερα ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Γενικής Εισαγγελίας, στην οποία έγινε αποδεκτή πρόταση του Υπουργείου Παιδείας.

    Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών και της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Μαρκίδης τόνισε ότι κατά τη σύσκεψη ανέφερε σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, "τις νομικές αρχές που έπρεπε να εφαρμοστούν, για να επιλυθούν τα προβλήματα που ανέκυψαν τις τελευταίες μέρες".

    Αρχή της ισότητας, που δεν σημαίνει αριθμητική ισότητα αλλά πραγματική ισότητα, και ταυτόχρονα αρχές της καλής πίστεως και της χρηστής διοικήσεως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, σημαίνει τίμηση των υποσχέσεων και των δεσμεύσεων που είχαν αναληφθεί το 1995 όταν οι μαθητες επέλεγαν τον τίτλο σπουδών τους, είπε.

    Οπως ανέφερε, τονίστηκε ότι η εφαρμογή αυτών των αρχών είναι ευθύνη του Υπουργείου λόγω της ποικιλομορφίας των διαφόρων προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί και της περιπλοκότητας του όλου θέματος της σύγχρονης εκπαίδευσης.

    "Εφόσον όμως οι αρμόδιοι του Υπουργείου, οι εκπρόσωποι των γονέων και των μαθητών και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις έχουν δεχθεί τη λύση στην οποίαν κατέληξε η χθεσινή σύσκεψη, και εφόσον μας έχουν διαβεβαιώσει ότι αυτή η λύση ακολουθεί τις γενικές νομικές αρχές, εκ πλευράς μας δεν υπάρχει αντίρρηση στην εφαρμογή της", σημείωσε ο κ. Μαρκίδης.

    "Δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι πρόκειται για την ιδεατή λύση που μπορεί να ικανοποιήσει και τον τελευταίο", είπε ο κ. Μαρκίδης, προσθέτοντας πως "μπορεί όμως να λεχθεί ότι είναι συναινετική λύση και η καλύτερη δυνατή υπό τις περιστάσεις".

    Ο Γενικός Εισαγγελέας εξέφρασε τέλος λύπη για την παράλειψή του να καλέσει στη σύσκεψη και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις.

    Τόνισε ωστόσο, ότι η παράλειψη ήταν τυχαία και δεν υπήρχε πρόθεση παραγνώρισής τους.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών, Αγης Γεωργιάδης, τόνισε ότι λύση που έχει επιτευχθεί "είναι συναινετική λύση και είναι η πιο θετική που μπορούσε να επιτευχθεί σ' αυτό το στάδιο".

    Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων, Αντώνης Αντωνίου, εξέφρασε ικανοποίηση για το αποτέλεσμα και ευχαρίστησε όλους όσοι έχουν βοηθήσει για την επίτευξη λύσης του προβλήματος.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [13] ΚΕΒΕ - συλλογικές συμβάσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,10/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο αποφάσισε σήμερα ότι οι συλλογικές συμβάσεις, που έληξαν στις 21 Δεκεμβρίου, ανανεωθούν πάνω σε τριετή βάση, με πιθανή μικρή αναπροσαρμογή των μισθών τα δύο τελευταία χρόνια, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις ιδιάζουσες συνθήκες και τις οικονομικές δυνατότητες του κάθε κλάδου και της κάθε επιχείρησης.

    Η απόφαση αυτή λήφθηκε σε κλειστή σύσκεψη του Ανώτατου Συμβουλευτικού Σώματος του ΚΕΒΕ, το οποίο ενημερώθηκε πριν τη συνεδρία από τον Υπουργό Οικονομικών, Χριστόδουλο Χριστοδούλου, για τις νέες σκέψεις της Κυβέρνησης για το μέλλον της οικονομίας.

    Το ΚΕΒΕ αποφάσισε, επίσης, ότι ενόψει του αυξημένου κόστους που επήλθε από τη μείωση του εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας από την 1ην Ιανουαρίου, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προβούν σε αυστηρό προγραμματισμό, χωρίς καμία περαιτέρω επιβάρυνση στους μισθούς, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του αναμενόμενου αυξημένου ανταγωνισμού, τόσο στην εγχώρια, όσο και στη διεθνή αγορά.

    Σε ανακοίνωσή του, το ΚΕΒΕ εκφράζει την ελπίδα ότι και η συνδικαλιστική πλευρά θα συνειδητοποιήσει τις επιταγές των καιρών και με ειλικρινή διάθεση θα συμβάλει στην επίτευξη συμφωνίας, η οποία θα θέσει τις βάσεις για επίλυση των προβλημάτων της ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας για το ευρύτερο καλό της οικονομίας του τόπου.

    Αναφέρουμε ότι στο Ανώτατο Συμβουλευτικό Σώμα του ΚΕΒΕ μετέχουν το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΒΕ και των Τοπικών Επιμελητηρίων, καθώς και οι Πρόεδροι και Αντιπρόεδροι όλων των επαγγελματικών συνδέσμων, που ανήκουν στη δύναμη του ΚΕΒΕ, οι οποίοι καλύπτουν όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας του τόπου, δηλαδή τη βιομηχανία, το εμπόριο και τις υπηρεσίες.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [14] Ντίνος Μιχαηλίδης - Αθήνα

    Λευκωσία,Κύπρος,10/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με στόχο την αξιοποίηση της εμπειρίας της Ελλάδας ως χώρας - μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος για υιοθέτηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου συναντήθηκαν σήμερα στην Αθήνα ο Υπουργός Εσωτερικών, Ντίνος Μιχαηλίδης, και ο Υπουργός Δημοσίας Τάξης της Ελλάδας, Γεώργιος Ρωμαίος.

    Οι δύο Υπουργοί έκαναν αναφορά στην εφαρμογή της συμφωνίας του Σέγκεν και συζήτησαν περαιτέρω τρόπους εφαρμογής της. Παράλληλα συζητήθηκαν οι δυνατότητες της αξιοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων και της περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο Υπουργείων.

    Αργότερα ο κ. Μιχαηλίδης επισκέφθηκε τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης όπου ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα.

    Τέλος, ο Υπουργός Εσωτερικών συζήτησε με τον Γενικό Γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας το θέμα της εισδοχής της Κύπρου στην ανοικτή σύμβαση πολιτικής άμυνας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Με δεδομένο ότι η Ελλάδα προεδρεύει αυτή την περίοδο της αρμόδιας επιτροπής, συμφωνήθηκε όπως επιταχυνθεί η διαδικασία εισδοχής της Κύπρου στην επιτροπή αυτή.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην ελληνική πρωτεύουσα, ο κ. Μιχαηλίδης είχε εξάλλου συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Ακη Τζοχατζόπουλο, με τον οποίο συζήτησε επίσης θέματα Πολιτικής Αμυνας και πολιτικής σχεδίασης.

    Εξάλλου, χθές ο Υπουργός Εσωτερικών επισκέφθηκε την Βουλή των Ελλήνων όπου είχε επαφές με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη, και Υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης.

    Παρευρέθη σε συνεδρία Ελλήνων Ευρωβουλευτών, μελών της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ και υπεύθυνων για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Εμπορικών Ανταλλαγών.

    Ο κ. Μιχαηλίδης ενημέρωσε τους Ευρωβουλευτές για θέματα που αφορούν την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 10 April 1998 - 17:50:06 UTC