Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-04-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μίλερ - Κυπριακό - ΕΕ
  • [02] Σιάμπος - Ισραήλ - απολογία
  • [03] Πρόεδρος Κληρίδης - Κυπριακό
  • [04] Αναστασιάδης - Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη
  • [05] Κυπριανού - Εκτελεστικό Γραφείο
  • [06] Κασουλίδης - Συμφωνία Β.Ιρλανδίας - Βρετανίας
  • [07] Ισραηλινός Πρέσβης - απολογία

  • [01] Μίλερ - Κυπριακό - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,11/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αβάσιμες εικασίες, χαρακτήρισε ο Ειδικός Συντονιστής στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, τους φόβους ότι οι ΗΠΑ θα είναι ελαστικές στο θέμα της αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

    Σε δηλώσεις του στον ανταποκριτή του ΡΙΚ στην Ουάσινγκτον, ο Τόμας Μίλερ επεσήμανε πως οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές ότι η διαδικασία, στην οποία μπλέκονται, αφορά σε μια διευθέτηση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Σημείωσε επίσης ότι οι δηλώσεις του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, έχουν παρερμηνευθεί.

    Ο κ. Μίλερ χαρακτήρισε σημαντικό τον νέο γύρο επαφών που θα έχει ο ίδιος και ο κ. Χόλμπρουκ, σε τρεις περίπου βδομάδες, ενώ πρόσθεσε ότι για τη λύση του Κυπριακού πρέπει να καταβληθεί μια πολύ σοβαρή προσπάθεια.

    Εξάλλου, ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η ομάδα που χειρίζεται το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ εμμένει στην τακτική να μην μεταβάλει τις εισηγήσεις που κάνει και απορρίπτονται από τα μέρη.

    Γνωρίζουμε, είπε, ότι δεν είναι εύκολο και ότι τα μέρη είναι συγκρατημένα και διατηρούν ισχυρές απόψεις. Ομως, πρόσθεσε, εμείς θα επιμείνουμε.

    Εξάλλου, είπε ότι το θέμα της αναβάθμισης των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ έχει συζητηθεί με τους Ευρωπαίους, γιατί είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα.

    Τέλος, σημείωσε πως αν και γνωρίζει ότι οι Ευρωπαίοι λαμβάνουν υπόψη τις εισηγήσεις των Αμερικανών, λαμβάνουν μόνοι τις αποφάσεις τους.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)

    [02] Σιάμπος - Ισραήλ - απολογία

    Λευκωσία,Κύπρος,11/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Λήξαν" θεωρεί η Κυπριακή Δημοκρατία το θέμα της παραβίασης της περιοχής ελέγχου πτήσεων (FIR) Λευκωσίας από ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη την περασμένη Τετάρτη.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέκος Σιάμπος, τόνισε πως "το θέμα έχει ήδη λήξει", ενώ πρόσθεσε ότι το Ισραήλ παραδέχθηκε πως αεροσκάφη του παραβίασαν τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας.

    Οπως ανέφερε ο κ. Σιάμπος, από πλευράς Ισραήλ ελέχθη "ότι επρόκειτο περί λάθους και αναγνωρίζουν ότι δεν είχαν επικοινωνήσει με την Πολιτική Αεροπορία της Κύπρου, όπως είχαν υποχρέωση με βάση τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας και απολογήθηκαν".

    Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του ΥΠΕΞ, η Κυπριακή Δημοκρατία μετά το επεισόδιο προέβη σε παραστάσεις μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών και της Πρεσβείας της Κύπρου στο Ισραήλ.

    "Το θέμα έληξε σ' αυτό το στάδιο, όσον αφορά αυτό το περιστατικό", σημείωσε ο κ. Σιάμπος, εκφράζοντας την ελπίδα να μην υπάρξουν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

    Αναφέρεται ότι τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν το FIR Λευκωσίας την περασμένη Τετάρτη.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    [03] Πρόεδρος Κληρίδης - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,11/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εκτός πραγματικότητας χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, τα όσα λέγονται και γράφονται αναφορικά με τις πληροφορίες για προώθηση του Κυπριακού μέσω μιας διαδικασίας τύπου Ντέιτον.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης προέβη σήμερα σε δηλώσεις στη Λάρνακα, όπου πήρε μέρος στη φιλανθρωπική κρουαζιέρα που οργανώθηκε με στόχο την ενίσχυση του ταμείου του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.

    Οταν κλήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες αναφορικά με διαδικασία τύπου Ντεϊτον για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι πολλά λέγονται και πολλά γράφονται, αλλά τίποτα δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος Κληρίδης αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες για πρόθεση της Ρωσίας να προωθήσει τη διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού, μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ δεν ανέφερε πότε προτίθεται να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    [04] Αναστασιάδης - Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,11/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Στην Οικουμενική Διακήρυξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρεται ότι το κάθε άτομο έχει δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης μέσα στα σύνορα της χώρας του και ότι κανείς δεν μπορεί αυθαίρετα να στερηθεί την περιουσίας του. Η Κύπρος, όμως, παραμένει διαιρεμένη από την παρουσία ενός κατοχικού στρατού".

    Αυτό ανέφερε ο βουλευτής Νίκος Αναστασιάδης, σε ομιλία του κατά την Ολομέλεια της 99ης Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης, που πραγματοποιείται στη Ναμίμπια με θέμα τη πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση στον κόσμο.

    Οπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, "η Κύπρος παραμένει τεχνητά διαιρεμένη από την παρουσία ενός κατοχικού στρατού, οι πρόσφυγες εμποδίζονται διά της βίας να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους, ενώ ο εποικισμός των κατεχομένων εδαφών σενεχίζεται ασταμάτητα με την εγκατάσταση εποίκων από την Τουρκία".

    "Τα εγκλήματα αυτά", συνέχισε, "διαπράττονται από την Τουρκία κατά παράβαση του Καταστατικού Χάρτη των ΗΕ, της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι και των διεθνών συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα".

    Τόνισε επίσης ότι η Τουρκία αυξάνει την ένταση, εκτοξεύοντας απειλές κατά της Κύπρου, ενώ, απευθυνόμενος προς τα μέλη της τουρκικής αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αντιληφθούν τελικά πως κανένα διεθνές πρόβλημα δεν μπορεί να οδηγηθεί σε δίκαιη και μόνιμη λύση αν δεν βασίζεται στον Καταστατικό Χάρτη και τα ψηφίσματα των ΗΕ.

    Είπε, ακόμη, ότι η κυπριακή κυβέρνηση, "αν και είναι υποχρεωμένη να κάνει χρήση του κυρίαρχου δικαιώματός της να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την άμυνα της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραμένει προσηλωμένη στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για εξεύρεση ειρηνικής λύσης".

    Καταλήγοντας, ο κ. Αναστασιάδης υπέδειξε ότι "όσον αφορά τη μείωση της έντασης στην Κύπρο, η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για αποστρατικοποίηση πρέπει να επανεξεταστεί από την Τουρκία".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    [05] Κυπριανού - Εκτελεστικό Γραφείο

    Λευκωσία,Κύπρος,11/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η κοινή διάθεση και απόφαση για ανασυγκρότηση και ανανέωση του Δημοκρατικού Κόμματος, είναι το βασικό συμπέρασμα της Συνδιάσκεψης του κόμματος που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Λεμεσό.

    Στη σχετική δήλωση προέβη ο Πρόεδρος του κόμματος Σπύρος Κυπριανού, ύστερα από πρωινή συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ, στην οποία αντηλλάγησαν απόψεις για τα συμπεράσματα της Συνδιάσκεψης, ενώ συζητήθηκαν και διαδικαστικά θέματα σε σχέση με το έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του προσεχούς Μαϊου.

    Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε αισιοδοξία για το μέλλον του ΔΗΚΟ, σημειώνοντας ότι είναι πολλοί αυτοί που θέλουν να επανέλθουν ή να έλθουν στο κόμμα.

    Ανέφερε επίσης ότι άλλο βασικό συμπέρασμα για τη Συνδιάσκεψη είναι ότι ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη και σε αυτήν "αντηλλάγησαν ελεύθερα απόψεις κατά τον πλέον δημοκρατικό τρόπο".

    "Ανεξάρτητα από τις απόψεις που υπεστηρίχθησαν από τον καθένα, το επίσης βασικό συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει η κοινή διάθεση, απόφαση και πρόθεση για να προχωρήσουμε όλοι στην ανασυγκρότηση, στην ανανέωση, στον εκσυγχρονισμό του Δημοκρατικού Κόμματος", τόνισε ο κ. Κυπριανού.

    Αναφερόμενος στο Παγκύπριο Συνέδριο του Μαϊου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η διαδικαστική διεργασία θα ολοκληρωθεί σε νέα συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου, στις 16 Απριλίου, με έγκριση των εγγράφων, τα οποία θα τεθούν ενώπιον του Συνεδρίου, ενώ στις 22 Απριλίου θα συνέλθει και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

    Ειδικές επιτροπές, πρόσθεσε που έχουν ορισθεί από το Εκτελεστικό, επεξεργάζονται τα έγγραφα αυτά. Οπως ανέφερε, επιτροπή υπό τον κ. Αγγελίδη ασχολείται με το Καταστατικό, επιτροπή υπό τον Χρήστο Μέση ασχολείται με την ιδεολογική φιλοσοφία του κόμματος, ενώ άλλη ομάδα υπό τον Ακη Κλεάνθους ασχολείται με τον πολιτικό πργογραμματισμό του κόμματος.

    Αποφασίσθηκε επίσης η σύσταση νέας επιτροπής, η οποία θα ασχοληθεί με το θέμα των συμπερασμάτων του κόμματος για τις τελευταίες προεδρικές εκλογές, ενώ επεσήμανε ότι ενώπιον του συνεδρίου θα τεθεί ως έχει και η έκθεση της ομάδας των εμπειρογνωμόνων.

    Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε αισιοδοξία για το μέλλον του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς και την πεποίθηση ότι το Συνέδριο, το οποίο θα αποφασίσει και την ημερομηνία του Εκλογικού Συνεδρίου, "θα πάει πολύ καλά".

    Ασφαλώς υπάρχουν και προβλήματα, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, αλλά είναι πολύ μικρότερης έκτασης από ό,τι πολλλοί τα εμφανίζουν.

    "Νομίζω ότι το Δημοκρατικό Κόμμα θα πάει πολύ καλά και θα αποτελέσει ένα πολύ σοβαρό παράγοντα στην πολιτική ζωή του τόπου, στην οποία ήδη διαδραματίζει σοβαρότατο ρόλο και για τα εσωτερικά θέματα, αλλά πάνω από όλα για το Εθνικό μας θέμα", τόνισε.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει προοπτική υλοποίησης του Εκλογικού Συνεδρίου πριν το καλοκαίρι, όπως ζητεί ο ανθυποψήφιός του για την προεδρία του κόμματος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο κ. Κυπριανού δήλωσε σχετική απόφαση θα λάβει το Παγκύπριο Συνέδριο.

    Το Συνέδριο, δήλωσε ο κ. Κυπριανού, θα αποφασίσει είτε οι εκλογές να γίνουν με τους υφιστάμενους σύνεδρους, "το οποίο κάποιοι επιδιώκουν", είτε αυτό που εισηγείται η Κεντρική Επιτροπή, δηλαδή, να ανοίξουν οι πόρτες για να μην δίδεται συνεχώς το μήνυμα "ότι είμαστε κλειστή λέσχη".

    Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι "είναι πάρα πολλοί αυτοί που θέλουν, αρκετοί να επανέλθουν και άλλοι να έλθουν στο ΔΗΚΟ. Το συνέδριο όμως θα αποφασίσει".

    Ανάλογα με την απόφαση του συνεδρίου, είπε, θα υπάρξει και η πρακτική διευθέτηση αναφορικά με τον χρόνο που θα χρειαστεί για να ακολουθήσει το εκλογικό συνέδριο.

    "Αν είναι η α (επιλογή), πολύ σύντομα μπορεί να γίνει, αλλά αν είναι η β σημαίνει ανανέωση στις τοπικές συνελεύσεις και τα επαρχιακά συνέδρια και το ταχύτερο, χωρίς χρονοτριβή, το Εκλογικό Συνέδριο", εξήγησε ο κ. Κυπριανού.

    Ο ίδιος, πρόσθεσε, υποστηρίζει τη δεύτερη επιλογή. "Δεν μπορούμε μετά από αυτή την πολεμική που υπέστη το Δημοκρατικό Κόμμα από πολλούς κύκλους και πλευρές να πάμε σε εκλογικό συνέδριο χωρίς να λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι είναι πολλοί που θέλουν να έλθουν στο Δημοκρατικό Κόμμα. Και όλοι μιλούν για ανανέωση", τόνισε.

    Εξάλλου, πρόσθεσε, "δεν μπορούμε να αποφασίζουμε τί είδους εκλέκτορες πρέπει να υπάρχουν, ανάλογα με το τί ενδεχομένως μας συμφέρει".

    Το συνέδριο, επανέλαβε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, το οποίο θα αποτελούν οι σημερινοί σύνεδροι (όσοι ήταν και πέρσι στο Συνέδριο) θα αποφασίσει τί είδους εκλογικό συνέδριο θα ακολουθήσει.

    Ωστόσο, σημείωσε ότι στο Συνέδριο θα τεθεί και η ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία εισηγείται ανανεωτική διαδικασία που να καταλήξει σε εκλογικό συνέδριο.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)

    [06] Κασουλίδης - Συμφωνία Β.Ιρλανδίας - Βρετανίας

    Λευκωσία,Κύπρος,11/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση, διά του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία που επετεύχθη για το Βόρεια Ιρλανδία.

    Σε γραπτή δήλωσή του, ο ΥΠΕΞ τονίζει ότι η συμφωνία "αποδεικνύει ότι όταν υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση από τα ενδιαφερόμενα μέρη και η διεθνής συμπαράσταση, χρονίζοντα και δύσκολα προβλήματα μπορούν τελικά να επιλυθούν, προς όφελος και της ειρήνης και της ευημερίας όλων".

    Αναφέρει επίσης ότι "μετά την επίτευξη συμφωνίας για τη Βόρεια Ιρλανδία, η συνέχιση της παρούσας καταστασης στην Κύπρο και η κατοχή του 37% του κυπριακού εδάφους από την Τουρκία, αποτελεί ιστορικό αναχρονισμό και επιβάλλει τη μεγάλη ευθύνη όλων μας, για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος".

    Τέλος, ο κ Κασουλίδης εκφράζει την ελπίδα ότι η προσοχή του διεθνούς παράγοντα θα στραφεί τώρα αποφασιστικά προς την Κύπρο, για μια έντιμη και δίκαιη λύση.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    [07] Ισραηλινός Πρέσβης - απολογία

    Λευκωσία,Κύπρος,11/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Ισραηλινός Πρέσβης στη Λευκωσία, Σεμί Τζουρ, απέρριψε σήμερα κατηγορηματικά ότι υπήρξε παραβίαση του εναέριου χώρου της Κύπρου από ισραηλινά μαχητικά την περασμένη Τετάρτη.

    Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι έγινε παραβίαση των διεθνών κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, γεγονός για το οποίο έγινε και σχετική απολογία προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Σε σημερινές δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Τζουρ ανέφερε ότι την περασμένη Τετάρτη ισραηλινά αεροσκάφη πραγματοποιούσαν πτήσεις στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο τακτικής άσκησης.

    Κατά τη διάρκεια της άσκησης αυτής, συνέχισε, ένα από τα αεροσκάφη πλησίασε τις ακτές της Κύπρου, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων, αμελώντας να πληροφορήσει το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας της Δημοκρατίας, που ελέγχει την περιοχή ελέγχου πτήσεων (FIR) Λευκωσίας.

    "Γι' αυτό απολογούμαστε", δήλωσε ο Σέμι Τζουρ, προσθέτοντας ότι η σχετική απολογία έγινε από τον Γενικό Διευθυντή του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών προς τον Πρέσβη της Κύπρου στο Ισραήλ.

    Στη συνέχεια, είπε, δέχθηκε τηλεφώνημα που τον πληροφορούσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση αποδεχόταν την απολογία του Ισραήλ.

    "Συμφωνώ ότι δεν έπρεπε να είχε γίνει. Απολογηθήκαμε γι' αυτό και παραδεχόμαστε ότι ήταν λάθος", σημείωσε ο Ισραηλινός Πρέσβης.

    Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το λάθος που έγινε δεν έθεσε κανέναν σε κίνδυνο, ενώ επεσήμανε ότι από τον Φεβρουάριο ήταν η πρώτη φορά που σημειώνεται τέτοιο περιστατικό.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Saturday, 11 April 1998 - 14:23:04 UTC