Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-04-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ποδόσφαιρο - πρωτάθλημα
  • [02] Καλαθόσφαιρα
  • [03] ΚΕΒΕ - εναρμόνιση - μελέτη
  • [04] Υπουργός Εξωτερικών - Συνέντευξη - "Καθημερινή"

  • [01] Ποδόσφαιρο - πρωτάθλημα

    Λευκωσία,Κύπρος,26/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Ανόρθωση και η Ομόνοια νίκησαν χθες βράδυ τους αγώνες για την 24η αγωνιστική του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος πρώτης κατηγορίας, διατηρώντας τη μεταξύ τους διαφορά των δύο βαθμών, δύο αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος.

    Η Ανόρθωση νίκησε στην έδρα της τον Απόλλωνα με 4 - 2, και η Ομόνοια νίκησε εκτός έδρας την Ενωση Νέων Παραλιμνίου με 3 - 1.

    Την ερχόμενη εβδομάδα οι δύο ομάδες θα βρεθούν αντιμέτωπες, στην Λευκωσία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΓ)

    [02] Καλαθόσφαιρα

    Λευκωσία,Κύπρος,26/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το ΑΠΟΕΛ κατέκτησε χθες βράδυ τον τίτλο του πρωταθλητή Κύπρου στην καλαθόσφαιρα.

    Στον τελευταίο αγώνα της τελικής φάσης των πρωταθλήματος, το ΑΠΟΕΛ νίκησε τον Κεραυνό με 77 - 73 και συμπλήρωσε τέσσερις νίκες έναντι τριών του αντιπάλου του.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ)

    [03] ΚΕΒΕ - εναρμόνιση - μελέτη

    Λευκωσία,Κύπρος,26/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την αποφυγή βεβιασμένων κινήσεων "οι οποίες ενδέχεται να πλήξουν τη βάση της οικονομίας και τις προοπτικές των διαφόρων κλάδων της", συστήνει το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), σε ειδική μελέτη που διενήργησε σχετικά με τις επιπτώσεις στην οικονομία της Κύπρου από την εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Στα προκαταρτικά συμπεράσματα της μελέτης, η οποία θα τύχει ανάλυσης και θα υποβληθεί στην Κυβέρνηση, αναφέρεται επίσης ότι η Κύπρος θα πρέπει να ζητήσει προενταξιακή βοήθεια από την ΕΕ, στο πρότυπο της αντίστοιχης που δόθηκε στις χώρες της ανατολικής και κεντρικές Ευρώπης.

    Ειδικότερα στην μελέτη αναφέρεται ότι η Κύπρος "πρέπει να διεκδικήσει προενταξιακή βοήθεια η οποία να χρησιμοποιηθεί για στηριξη των παραγωγικών τομέων, και ιδιαίτερα της βιομηχανίας".

    Οσον αφορά στη βιομηχανία, αναφέρει ότι θα πρέπει να διευκρινισθούν οι οποιεσδήποτε νέες επιπτώσεις και να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα στήριξης της βιομηχανίας η οποία σήμερα δέχεται τον ανταγωνισμό της Ευρώπης. Στη μελέτη του ΚΕΒΕ καθορίζονται οι τρόποι και οι κλάδοι της βιομηχανίας που πρέπει να ενισχυθούν.

    Η μελέτη του ΚΕΒΕ σημειώνει, ακόμη, ότι η απελευθέρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος "δεν θα πρέπει να επηρεάσει τις επιχειρήσεις στη δράση τους".

    Αναφορικά με την ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων, αναφέρει ότι "η ρύθμιση αυτή θα πρέπει να λάβει υπόψη τόσο το θέμα της απασχόλησης όσο και την κοινωνική δομή του εργατικού δυναμικού της Κύπρου".

    Τονίζει, ταυτόχρονα, ότι η Κύπρος πρέπει να ζητήσει εξαιρέσεις ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του υπεράκρτιου κέντρου της.

    Οσον αφορά στη ναυτιλία, το ΚΕΒΕ αναφέρει ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί "η ανάπτυξη νέων μοντέλων προνομίων", σε περίπτωση που κριθεί ότι δεν μπορεί να διατηρηθεί το σημερινό μοντέλο.

    Σε σχετική ανακοίνωση το ΚΕΒΕ τονίζει οτι επιδιώκει την όσο το δυνατό πιο ανώδυνη προσαρμογή της κυπριακής οικονομίας στις τάσεις της παγκοσμιοποιούμενης πλέον οικονομίας με τα δεδομένα της Ευρώπης.

    Εκφράζει παράλληλα την πεποίθηση ότι "η εναρμόνιση της κυπριακής οικονομίας με τα δεδομένα της ΕΕ δίνει στη χώρα μας τη μοναδική ευκαιρία για εκσυγχρονισμό και αναμόρφωση του καθεστώτος της οικονομίας μας".

    Τέλος, σημειώνει ότι στη μελέτη γίνεται αναφορά και σε άλλους τομείς για τους οποίους προτείνονται μέτρα ομαλής προσαρμογής στα δεδομένα της Ευρώπης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΓ)

    [04] Υπουργός Εξωτερικών - Συνέντευξη - "Καθημερινή"

    Λευκωσία,Κύπρος,26/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στην άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, οφείλεται το γεγονός ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν είναι παντελώς απαισιόδοξη για σπάσιμο του αδιεξόδου.

    Αυτό προκύπτει από συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στην αθηναϊκή εφημερίδα "Καθημερινή".

    Συγκεκριμένα, ο κ. Κασουλίδης αναφέρεται σε "ορισμένα δεδομένα που επιτρέπουν να μην είμαστε παντελώς απαισιόδοξοι", με πρώτο το ότι "έχουμε την άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ, μιας χώρας η οποία έχει ομολογουμένως τη μεγαλύτερη επιρροή επί της Τουρκίας".

    "Δεύτερον, είναι φανερό ότι οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει να ενεργοποιηθούν στο Κυπριακό, στο βαθμό που να είναι εκτεθειμένες για την πιθανότητα της επιτυχίας ή αποτυχίας της πρωτοβουλίας τους", προσθέτει.

    Ως τρίτο δεδομένο, ο ΥΠΕΞ θεωρεί το γεγονός ότι ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, Απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου, "διακυβέβει" τη φήμη του έναντι του Μπιλ Κλίντον αλλά και ευρύτερα.

    Οσον αφορά τον Χόλμπρουκ, ο κ. Κασουλίδης αναφέρει ότι δεν έχει γίνει συζήτηση επί της ουσίας του Κυπριακού και εκφράζει την πεποίθηση ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος κινείται προς την κατεύθυνση κάποιου συγκεκριμένου σχεδίου για τις βασικές πτυχές.

    Στη συνέντευξη, ο κ. Κασουλίδης αναφέρει επίσης πως έγινε αντιληπτό ότι πρέπει να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό για να εξυπηρετηθεί ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τούρκιας, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι θα υπάρξουν πιέσεις και προς την πλευρά μας.

    Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι "εμείς δεν πρόκειται να δεχθούμε ποτέ κάτι χειρότερο από την παρούσα κατάσταση".

    Ο ΥΠΕΞ σημείωσε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς πρέπει να ξακαθαρίσει αν θα προσέλθει σε συνομιλίες με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και επανέλαβε ότι είναι εκτος συζήτησης η αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης επαναλαμβάνει τη θέση της κυβέρνησης ότι εάν αρχίσει ουσιαστικός διάλογος για επίλυση του Κυπριακού, η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να αναβάλει την άφιξη του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-300.

    Ταυτόχρονα, ξεκεθαρίζει ότι εάν αποτύχει η προσπάθεια Χόλμπρουκ, η Λευκωσία θα εντείνει τις προσπάθειες ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση και προώθησης του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, και θα εργαστεί για την περαιτέρω διεθνοποίηση του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΓ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 26 April 1998 - 12:02:22 UTC