Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-05-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χόλμπρουκ - άφιξη - δηλώσεις

  • [01] (Κ) Χόλμπρουκ - άφιξη - δηλώσεις

    Λάρνακα,Κύπρος,01/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την πεποίθηση ότι η παρούσα περίοδος αποτελεί μια ευκαιρία στο Κυπριακό, η οποία όμως θα αξιοποιηθεί μόνο αν το επιθυμούν και οι δύο πλευρές στην Κύπρο εξέφρασε ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος, Ρίτσαρντ Χλόλμπρουκ, κατά την άφιξή του σήμερα στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους το απόγευμα ο κ. Χόλμπρουκ τόνισε επανειλημμένα ότι βρίσκεται με τους συνεργάτες του στην Κύπρο, όχι γιατί ο Πρόεδρος Κλίντον, ή η ΥΠΕΞ, Μαντλίν Ολμπραϊτ ή οποιοσδήποτε άλλος είχαν αυτή την ιδέα, αλλά γιατί τους το ζήτησαν οι δυο πλευρές στην Κύπρο.

    Σχολιάζοντας τις προοπτικές της αποστολής του, η οποία, όπως είπε, παραγματοποιείται "κάτω από την ομπρέλλα των Ηνωμένων Εθνών", ο κ. Χόλμπρουκ επεσήμανε:

    "Για διάφορους λόγους, πιστεύουμε ότι έχουμε μια ευκαιρία να προχωρήσουμε τώρα" στην ουσία θεμάτων που σχετίζονται με το Κυπριακό "και έχουμε υποχρέωση να προσπαθήσουμε, ακόμη και αν οι δυσκολίες είναι πολύ μεγάλες".

    Επισημαίνοντας ότι το αμερικανικό ενδιαφέρον για το Κυπριακό δεν είναι πρόσφατο, τόνισε ότι "μια λύση του Κυπριακού αποτελεί ύψιστο στόχο της εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου Κλίντον" και των ΗΠΑ, σημείωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να επενδύσει σημαντικές δυνάμεις και προσπάθεια για επίτευξη λύσης.

    Ο κ. Χόλμπρουκ ξεκαθάρισε ωστόσο ότι "οι ΗΠΑ δεν μπορούν να το επιτύχουν μόνες τους", προσθέτοντας ότι "οι δύο πλευρές πρέπει να είναι ισότιμα δεσμευμένες στην επίτευξη προόδου".

    Ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος εξήγησε ότι στόχος των ΗΠΑ είναι η επίτευξη μιας κατάστασης από όπου και τα δύο μέρη θα είναι κερδισμένα, τονίζοντας ότι γνωρίζει ότι στην περιοχή αυτή του κόσμου, επικρατεί η άποψη ότι η ζημιά του εχθρού, θεωρείται κέδρος.

    "Επιδιώκουμε μια λύση που να εξυπηρετεί τους σκοπούς όλων, να οδηγεί σε συνθήκες ευημερίας και για τις δύο πλευρές και να μειώνει τις εντάσεις στην περιοχή", ανέφερε.

    Παραθέτοντας τα παραδείγματα της Βοσνίας και της Ιρλανδίας, διευκρίνισε ότι κατά τη γνώμη του, η περίπτωση της Κύπρου προσομοιάζει περισσότερο με την περίπωση της δεύτερης.

    Η εναλλακτική κατάσταση, επεσήμανε, είναι η συνέχιση του παρόντος στάτους κβο, με αρνητικές πολιτικές και οικονομικές συνέπειες για όλους.

    Αποκαλώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς "φίλους του", ο κ. Χόλμπρουκ είπε ότι δεν στοχεύει συγκεκριμένα σε συνομιλίες τύπου Ντέιτον και ότι δεν κομίζει τέτοια πρόταση στους συνομιλητές του.

    "Θα δω τι επιθυμούν οι δυο πλευρές και αν υπάρχουν θέματα στα οποία συμφωνούν ή είναι κοντά σε συμφωνία, θα βοηθήσουμε", πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι "θα συζητηθεί κάθε πρόταση από οποιαδήποτε πλευρά".

    Εξήγησε δε, ότι δεν αποκλείεται διεθνής διάσκεψη για το Κυπριακό, στο πλαίσιο της θέσης ότι "τίποτα δεν αποκλείεται".

    Ερωτηθείς για το καθεστώς των συνομιλητών, ο κ. Χόλμπρουκ τόνισε ότι οι ΗΠΑ, όπως και η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), δεν αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος, εξηγώντας ότι το θέμα της κυριαρχίας "δεν μπορεί να απομονωθεί από τα υπόλοιπα θέματα των συνομιλιών".

    Αναφορικά με τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ, ο κ. Χόλμπρουκ είπε ότι η απόφαση του Λουξεμβούργου για αποκλεισμό της Τουρκίας από την ομάδα των υποψηφίων για ένταξη χωρών ήταν "ατυχής", υποστηρίζοντας ότι η χώρα αυτή "δεν πήρε μια καλή συμφωνία".

    Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η απόφαση εκείνη είναι αρνητική για το στόχο των ΗΠΑ για "ενιαία Ευρώπη στη μεταψυχροπολεμική εποχή", τονίζοντας ότι δεν επιθυμεί σύνδεση του Κυπριακού με το θέμα των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

    Ο Προεδρικός Απεσταλμένος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται για προσφορά καλύτερων όρων της ΕΕ προς την Τουρκία στο μέλλον και εξέφρασε την ελπίδα αυτό να επιτευχθεί.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χόλμπρουκ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ισορροπία στην Κύπρο δεν μπορεί να είναι σταθερή επ' άπειρον.

    Εξάλλου, ο κ. Χολμπρουκ ανακοίνωσε ότι η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ θα επισκεφθεί την Αθήνα και την Αγκυρα στα τέλη Μαϊου.

    Ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος είπε ότι θα βρίσκεται στην Κύπρο για τρεις με τέσσερις μέρες κατά τις οποίες θα έχει συναντήσεις τόσο με τον Πρόεδρο Κληρίδη όσο και με τον Ραούφ Ντενκτάς.

    Απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραθέτει γεύμα προς τον Αμερικανό Προεδρικό Απεσταλμένο και αύριο το πρωί ο κ. Χόλμπρουκ θα συναντηθεί στην κατεχόμενη Λευκωσία με τον Ραούφ Ντενκτάς.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΓΓ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 1 May 1998 - 17:46:08 UTC