Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-05-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χόλμπρουκ - επαφές
  • [02] Δηλώσεις Φόλεϋ - Τουρκία
  • [03] Συνάντηση Χόλμπρουκ - Ντενκτάς
  • [04] Χόλμπρουκ - Ντενκτάς
  • [05] Συνάντηση Προέδρου - Χόλμπρουκ
  • [06] Ολοκλήρωση γεύματος εργασίας Κληρίδη - Χόλμπρουκ
  • [07] Χόλμπρουκ - Οδόφραγμα Λήδρα Πάλας
  • [08] Δηλώσεις Κυπριανού
  • [09] Νέα συνάντηση Κληρίδη - Χόλμπρουκ

  • [01] (Κ) Χόλμπρουκ - επαφές

    Λευκωσία,Κύπρος,02/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς θα έχει σήμερα το πρωί ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας χθες βράδυ και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Χόλμπρουκ επανέλαβε ότι ούτε οι ΗΠΑ, ούτε τα Ηνωμένα Εθνη, ούτε η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορούν να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος.

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει την απαίτηση Ντενκτάς για διακρατικές και όχι δικοινοτικές συνομιλίες, ο κ. Χόλμπρουκ έδωσε την πιο κάτω απάντηση, η οποία εκ παραδρομής δεν είχε συμπεριληφθεί στη χθεσινή ανταπόκριση του ΚΥΠΕ, "οι δύο άντρες (Κληρίδης - Ντενκτάς) συναντώνται μαζί μου στη βάση του στάτους που όλοι γνωρίζουμε."

    "Συναλλασόμαστε με τον Ραούφ Ντενκτάς ως τον ηγέτη, ο οποίος επελέγη μέσω των πολιτικών διαδικασιών της βόρειας Κύπρου", πρόσθεσε.

    Επανέλαβε ακόμα ότι εκτιμά τον Ντενκτάς ως ηγέτη και πολιτικό και ως διαπραγματευτή.

    Χθες το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, παρέθεσε δείπνο εργασίας για τον κ. Χόλμπρουκ. Δεν έγιναν οποιεσδήποτε δηλώσεις μετά το δείπνο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΜ)

    [02] (Κ) Δηλώσεις Φόλεϋ - Τουρκία

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,02/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την άποψη ότι η προοπτική στενότερων σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορεί να συμβάλει με θετικό τρόπο στην επίλυση προβλημάτων στο ανατολικό Αιγαίο, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζιμ Φόλεϋ, απαντώντας σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ.

    Κληθείς να αναφέρει κατά πόσο οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η προβληματική σχέση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας αποτελεί εμπόδιο στις προσπάθειες του Προεδρικού Απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ για επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Φόλεϋ είπε οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι "το μέλλον της Τουρκίας, είναι, και πρέπει να είναι στην Ευρώπη και ότι αυτή η προοπτική μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο στοιχείο στη γενική διερεύνηση για επίλυση προβλημάτων στο ανατολικό Αιγαίο".

    Απαντώντας άλλη ερώτηση, ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να επιβεβαιώσει πληροφορίες ότι η σημερινή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Τουρκία αποτελεί την πλέον σημαντική διαφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Γερμανίας, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Γερμανίας είναι εξαιρετικές.

    Αναφερόμενος στις προσδοκίες της Τουρκίας να καταστεί μέλος της ΕΕ, ο κ. Φόλεϋ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι μέλος της ΕΕ, και επομένως δεν συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων.

    Οι ΗΠΑ, πρόσθεσε, μπορούν να δίνουν φιλική συμβουλή στην Ενωση, ότι η θέση και το μέλλον της Τουρκίας είναι στην Ευρώπη, κάτι το οποίο είναι μέσα στα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και της Τουρκίας.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΚ/ΜΜ)

    [03] (Κ) Συνάντηση Χόλμπρουκ - Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,02/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αμετακίνητος παραμένει στις θέσεις του ο κατοχικός ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, σε ότι αφορά στην αναγνώριση του ψευδοκράτους, αγνοώντας τις δηλώσεις του Προεδρικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ στο Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ότι ούτε οι ΗΠΑ, ούτε τα ΗΕ αλλά ούτε η Ευρωπαϊκή Ενωηση μπορούν να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος.

    "Ο κ. Χόλμπρουκ είναι υποχρεωμένος να λέει τα πράγματα με τη διπλωματική γλώσσα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς θα αλλάξουμε τη θέση μας επειδή ο κ. Χόλμπρουκ είπε 'ποτέ'", τόνισε ο Ντενκτάς.

    Πρόσθεσε μάλιστα ότι ποτέ δεν πρέπει να λες τη λέξη ποτέ στην πολιτική, σημειώνοντας προκλητικά "υπάρχουμε και θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε ως ΤΔΒΚ", κατά την έκφρασή του.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων πριν τη συνάντησή του με τον Αμερικανό αξιωματούχο, ο Ντενκτάς είπε ότι "ο κ. Χόλμπρουκ βρισκόταν στην οικία του "προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου", όπως χαρακτηριστικά είπε, η οποία (ούτω καλουμένη ΤΔΒΚ) πρόσθεσε, θα συνεχίσει να υπάρχει.

    "Εάν θέλετε η Κύπρος να ενωθεί, δύο κράτη είναι έτοιμα να ενωθούν. Αν όχι, αφήσετε την Κύπρο διαιρεμένη", σημείωσε.

    Ερωτηθείς για ποιό λόγο αποδέκτηκε συνάντηση με τον κ. Χόλμπρουκ, αφού ο ίδιος παραμένει τόσο αδιάλλακτος στις θέσεις του, ο Ντενκτάς παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στον ίδιο τον Αμερικανό μεσολαβητή.

    "Ρωτείστε τον κ. Χόλμπρουκ. Η δική μου θέση είναι ότι δεν πρόκειται να επιτρέψω στους Ε/Κ να ξεφύγουν με μια Κύπρο, υπό το λανθασμένο καθεστώς της κυβέρνησης".

    "Δεν είστε η κυβέρνηση της Κύπρου και ο κ. Κληρίδης το γνωρίζει αυτό," πρόσθεσε προκλητικά και συνέχισε "δεν έχετε ούτε το νομικό, ούτε το ηθικό δικαίωμα να είστε η δική μας κυβέρνηση".

    Ερωτηθείς, τέλος, κατά πόσο το ψευδοκράτος θα υποβάλει ξεχωριστή αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, απάντησε πως "όταν θα ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ θα το κάνουμε".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΚΝ/ΜΜ)

    [04] (Κ) Χόλμπρουκ - Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,02/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση ενενήντα περίπου λεπτών είχε σήμερα στην κατεχόμενη Λευκωσία με τον κατοχικό ηγέτη, ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, μετά την οποία δεν προέβη σε οποιεσδήποτε εκτιμήσεις.

    Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Χόλμπρουκ απάντησε λακωνικά "απλά μιλούμε", και ανέφερε ότι θα συναντηθεί στη συνέχεια με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, και θα επιστρέψει στα κατεχόμενα για νέα συνάντηση με τον Ραούφ Ντενκτάς.

    Η συνάντηση Κληρίδη - Χόλμπρουκ προγραμματίζεται για τις 12.00 το μεσημέρι.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΜ)

    [05] (Κ) Συνάντηση Προέδρου - Χόλμπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,02/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Γεύμα εργασίας παραθέτει σήμερα το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης για τον Αμερικανό Προεδρικό Απεσταλμένο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Στο γεύμα, το οποίο άρχισε γύρω στις 12.30, μετά από πρωινή συνάντηση που είχε ο κ. Χόλμπρουκ με τον Τ/Κ ηγέτη στα κατεχόμενα, παρακάθονται επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος.

    Από αμερικανικής πλευράς, παρακάθονται ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία Κένεθ Μπριλ και ο Ειδικός Συντονιστής στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Μίλερ.

    Αυτή είναι η δεύτερη συνάντηση του κ. Χόλμπρουκ με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ/ΜΧ)

    [06] (Κ) Ολοκλήρωση γεύματος εργασίας Κληρίδη - Χόλμπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,02/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο το γεύμα εργασίας που παρέθεσε σήμερα το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, για τον Αμερικανό Προεδρικό Απεσταλμένο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ. Χόλμπρουκ δεν προέβη σε οποιαδήποτε δήλωση.

    Στο γεύμα παρακάθησαν επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος.

    Από αμερικανικής πλευράς, παρακάθησαν ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία Κένεθ Μπριλ και ο Ειδικός Συντονιστής στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΚ/ΜΜ)

    [07] (Κ) Χόλμπρουκ - Οδόφραγμα Λήδρα Πάλας

    Λευκωσία,Κύπρος,02/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, υποσχέθηκε σήμερα στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας ότι θα κάνει ότι είναι δυνατό για να βοηθήσει προς την επίλυση του Κυπριακού και τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος (ΠΑΚ) Αρης Χατζηπαναγιώτου, σύμφωνα με τον οποίο ο κ. Χόλμπρουκ άκουσε το πρωί τις θέσεις των συμμετεχόντων στην εκδήλωση, που πραγματοποιείται ως γνωστό κάθε Σαββατοκυρίακο στο οδόφραγμα, για αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων και επιστροφή τους στα σπίτια και τις περιουσίες τους ως επίσης και για τη διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου των αγνοουμένων.

    Καθ' οδόν προς τα κατεχόμενα όπου συναντήθηκε το πρωί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο κ. Χόλμπρουκ σταμάτησε στο χώρο του οδοφράγματος γύρω στις 9.20, ύστερα από αίτημα του ΠΑΚ, το οποίο του διαβίβασε η Αστυνομία.

    Εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν στο χώρο στελέχη και μέλη του ΠΑΚ, συγγενείς των αγνοουμένων, μέλη προσφυγικών σωματείων και άλλες ομάδες.

    Μαζί του προσήλθαν στο χώρο της εκδήλωσης ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τόμας Μίλερ, και ο Αμερικανός Πρέσβης στην Κύπρο Κένεθ Μπριλ.

    Ο κ. Χόλμπρουκ παρέμεινε στο χώρο του Οδοφράγματος 10 - 12 λεπτά. Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Χατζηπαναγιώτου, ο Αμερικανός διπλωμάτης εξέφρασε ενδιαφέρον να ακούσει τί έχουν να του πούν τα άτομα που βρίσκονται στο οδόφραγμα.

    Στον κ. Χόλμπρουκ μίλησε ο κ. Χατζηπαναγιώτου, ο Γενικός Γραμματέας του Σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια Ιωάννης Σεκέρσαββας και εκ μέρους των γυναικών του οδοφράγματος η κ. Ελλη Σταύρου.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χατζηπαναγιώτου ο ίδιος τον ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον του ιδίου και της χώρας του για το Κυπριακό ενώ παράλληλα του επεσήμανε ότι οι 200 χιλιάδες Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες δεν θα δεχθούν λύση του Κυπριακού που να τους στερεί το δικαίωμα να επιστρέψουν στα σπίτια και στις περιουσίες τους.

    Τόνισε επίσης ότι η λύση του προβλήματος θα πρέπει να προϋποθέτει την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χατζηπαναγιώτου αυτό που τονίστηκε στον κ. Χόλμπρουκ είναι ότι απαιτείται η κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, όπως αυτά είναι διεθνώς αναγνωρισμένα. Παράλληλα του επισημάνθηκε ότι η χώρα του έχει τη δυνατότητα να ενεργήσει προς την κατεύθυνση αυτή, ενώ σημειώθηκε ότι οι ΗΠΑ βοηθά οικονομικά και στρατιωτικά την Τουρκία.

    Ακόμη ζητήθηκε η βοηθειά του κ. Χόλμπρουκ ώστε να δοθούν πειστικά στοιχεία για την τύχη του κάθε αγνοούμενου ώστε τελικά αυτοί που είναι ζώντες να επιστρέψουν στις οικογένειές τους και να δοθούν τεκμήρια και στοιχεία για αυτούς που είναι νεκροί.

    Από την πλευρά του, ο κ. Χόλμπρουκ, όπως ανέφερε ο κ. Χατζηπαναγιώτου, αφού άκουσε τα πιο πάνω "υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει και θα κάμει ότι είναι δυνατό".

    Ακόμη, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΠΑΚ, ο Προεδρικός Απεσταλμένος είπε ότι θα έχει κατά νουν τα όσα άκουσε στο οδόφραγμα.

    Κληθείς να πει αν είναι ικανοποιημένος από αυτά που ανέφερε ο κ. Χόλμπρουκ, ο κ. Χατζηπαναγιώτου είπε ότι υπάρχει ικανοποίηση γιατί "μας δόθηκε η ευκαιρία να πούμε τις απόψεις μας". Πρόσθεσε ωστόσο παράλληλα ότι "θα είμαστε ικανοποιημένοι βέβαια εάν φανεί ότι πράγματι έλαβε υπόψη του αυτά τα οποία είπαμε, ανάλογα με τις ενέργειες τις οποίες θα κάνει".

    Σημειώνεται ότι στον κ. Χόλμπρουκ προσφέρθηκαν λουλούδια και όπως ανέφερε ο κ. Χατζηπαναγιώτου ο ίδιος φάνηκε συγκινημένος από τα όσα είδε και άκουσε.

    Αργότερα προσήλθε στο οδόφραγμα και ο Μητροπολίτης Κερύνειας Παύλος, ο οποίος ανέπεμψε δέηση για την ανεύρεση των αγνοουμένων και για την απελευθέρωση των κατεχομένων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [08] (Κ) Δηλώσεις Κυπριανού

    Λευκωσία,Κύπρος,02/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, δήλωσε ότι δεν προτίθεται να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση μέχρις ότου ολοκληρωθούν, μεθαύριο Δευτέρα, οι διαβουλεύσεις της πρώτης τουλάχιστον φάσης του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, και προτού συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εξωτερικών.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Κυπριανού δήλωσε επίσης ότι παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις γύρω από την πρωτοβουλία του κ. Χόλμπρουκ.

    Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Εξωτερικών γνωρίζουν πολύ καλά τις θέσεις και τοποθετήσεις του, συμπεριλαμβανομένων και των απόψεων του επί των δηλώσεων Χόλμπρουκ κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

    "Ανέφερα στον Υπουργό Εξωτερικών ότι δεν προτίθεμαι να προβώ σε οποιαδήποτε δήλωση μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις, της πρώτης τουλάχιστον φάσης, μέχρι μεθαύριο Δευτέρα, και προτού συναντηθώ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εξωτερικών", ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Κυπριανού.

    Σημείωσε τέλος ότι οι θέσεις του επί της ουσίας του θέματος είναι γνωστές από προηγούμενες δηλώσεις του.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [09] (Κ) Νέα συνάντηση Κληρίδη - Χόλμπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,02/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Νέα συνάντηση, την τρίτη σε 24 ώρες, πραγματοποιεί ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, αυτή την ώρα.

    Η συνάντηση γίνεται μόνο μία ώρα μετά το γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης στον Αμερικανό διπλωμάτη νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι, το οποίο κράτησε πέραν των δύο ωρών.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 2 May 1998 - 13:02:18 UTC