Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-05-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κληρίδης - Χόλμπρουκ
  • [02] Νέο τηλεφωνικό σύστημα μεταξύ των δύο κοινοτήτων
  • [03] Ντενκτάς: Χρόνο στην Κύπρο να δώσει ο Χόλμπρουκ
  • [04] Χόλμπρουκ: "σοβαρές συνομιλίες"
  • [05] Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Χόλμπρουκ - Ντενκτάς

  • [01] (Κ) Κληρίδης - Χόλμπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,02/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ολοκληρώθηκε, χωρίς δηλώσεις, γύρω στις 4.40 μ.μ. η συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Προεδρικό Απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Ο Απεσταλμένος του Προέδρου Κλίντον επρόκειτο να μεταβεί αμέσως στα κατεχόμενα για νέα συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ενώ γύρω στις 8.00 μ.μ. πιθανότατα θα επιστρέψει και πάλι στο Προεδρικό Μέγαρο για νέα συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη παρέθεσε γεύμα εργασίας προς τιμήν του Αμερικανού μεσολαβητή, ο οποίος απέφυγε επιμελώς να προβεί σε οποιανδήποτε δήλωση για τις διαβουλεύσεις που έχει με τις πλευρές, στόχος των οποίων είναι η έναρξη των συνομιλιών.

    Στην απογευματινή συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος.

    Από αμερικανικής πλευράς παρέστησαν ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Κένεθ Μπριλ και ο Ειδικός Συντονιστής στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Μίλερ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [02] (Κ) Νέο τηλεφωνικό σύστημα μεταξύ των δύο κοινοτήτων

    Λευκωσία,Κύπρος,02/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πραγματικότητα θα γίνει στις αρχές της επόμενης βδομάδας η πρόταση των Ηνωμένων Εθνών για βελτιωμένη τηλεφωνική σύνδεση μεταξύ ελεύθερων και κατεχομένων περιοχών.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΣΥΠ Βαλτεμάρ Ροκοζέφσκι, η ιδέα αυτή, που υποστηρίζεται πλήρως από τις ΗΠΑ και την Υπάτη Αρμοστεία των ΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), θα αυξήσει τον αριθμό των κλήσεων από 100 χιλιάδες σε πέραν των 750 χιλιάδων.

    Το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα, το κόστος του οποίου ανέρχεται στις 80 χιλιάδες δολάρια Αμερικής μέχρι τώρα, θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα το πρωί σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο "Λήδρα Πάλας".

    Πιθανόν τα εγκαίνια να τελέσει ο Προεδρικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κυπριακό Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ.

    Οπως ανέφερε ο κ. Ροκοζέφσκι, ο Αμερικανός μεσολαβητής έχει εργαστεί πολύ σκληρά για την υλοποίηση αυτής της ιδέας και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χρηματοδοτήσει το έργο αυτό μέσω του UNHCR.

    Με το νέο σύστημα αναβαθμίζεται η μέχρι τώρα επικοινωνία που γινόταν με τη βοήθεια τριών τηλεφωνικών γραμμών. Από τη Δευτέρα οι συνδρομητές θα εξυπηρετούνται από είκοσι αυτόματες τηλεφωνικές συνδέσεις και φαξ, πρόσθεσε.

    Ετσι, οι ενδιαφερόμενοι θα σχηματίζουν το συγκεκριμένο αριθμό που θα καθορίσει η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, θα τους δίδεται γραμμή και θα καλούν απευθείας τον αριθμό που θέλουν στα κατεχόμενα.

    Οπως δήλωσε ο κ. Ροκοζέφσκι, τα Ηνωμένα Εθνη θα λειτουργούν επί καθημερινής βάσεως υπερεσία πληροφοριών καταλόγου για οκτώ ώρες.

    Η ανάγκη για αναβάθμιση του συστήματος προέκυψε λόγω της αύξησης των τηλεφωνικών κλήσεων που γίνονται μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    Στο παρελθόν, τα Ηνωμένα Εθνη παρείχαν επικοινωνία μεταξύ των κατεχομένων και των ελεύθερων περιοχών μέσω του τηλεφωνικού δικτύου της ΟΥΝΦΙΣΥΠ.

    Με τα χρόνια όμως, η ζήτηση για περισσότερες κλήσεις αυξήθηκε σε εκατοντάδες την ημέρα με αποτέλεσμα να χρειάζεται εκσυγχρονισμός του συστήματος.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [03] (Κ) Ντενκτάς: Χρόνο στην Κύπρο να δώσει ο Χόλμπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,02/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το Κυπριακό δεν λύνεται μέσα σε λίγες μέρες και με λίγες συναντήσες και ο Προεδρικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κυπριακό Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ θα πρέπει "να κάνει υπομονή" και "να δώσει χρόνο στην Κύπρο".

    Αυτά δήλωσε ο κατοχικός ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, λίγο πριν τη δεύτερη συνάντησή του με τον Αμερικανό μεσολαβητή, ενώ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ανέφερε ότι τα εμπόδια για τη λύση του κυπριακού προβλήματος είναι η αίτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η διεθνής αναγνώριση που απολαμβάνει η κυπριακή κυβέρνηση.

    "Το εμπόδιο είναι ότι οι Ε/Κ χωρίς να έχουν το νομικό δικαίωμα να είναι η κυβέρνηση της Κύπρου υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση ολόκληρης της νήσου", δήλωσε ο κ. Ντενκτάς.

    Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι οι προσπάθειες Χόλμπρουκ θα επιτύχουν, είπε ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος "προσπαθεί να επιτύχει αλλά η αποστολή δεν είναι εύκολη. Πρέπει να κάνει υπομονή μαζί μας".

    Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ εάν κατά τη γνώμη του τυχόν αποτυχία του κ. Χόλμπρουκ θα τον οδηγήσει να εγκαταλείψει τις προσπάθειές του, ο Ντενκτάς εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο.

    "Ελπίζω να μην υιοθετήσει τέτοια στάση γιατί πρόκειται για ένα 34χρονο πρόβλημα. Δεν νομίζω ότι ως πολύ έξυπνος διπλωμάτης αναμένει ότι θα λύσει αυτό το πρόβλημα μέσα σε λίγες μέρες ή με λίγες συναντήσεις. Πρέπει να δώσει χρόνο στην Κύπρο", κατέληξε ο κατοχικός ηγέτης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΚΝ/ΜΜ)

    [04] (Κ) Χόλμπρουκ: "σοβαρές συνομιλίες"

    Λευκωσία,Κύπρος,02/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Προεδρικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, δήλωσε ότι διεξάγει "σοβαρές συνομιλίες" με τους δύο ηγέτες και ότι θα πηγαινοέρχεται για όσο καιρό το κρίνει σκόπιμο.

    Μιλώντας το απόγευμα, πριν την έναρξη της δεύτερης συνάντησής του με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο κ. Χόλμπρουκ επανέλαβε ότι δεν βρίσκεται εδώ για να ζητήσει από τους δύο ηγέτες να συναντηθούν.

    Από την πλευρά του, ο κατοχικός ηγέτης ερωτηθείς εάν μετά την πρωινή, πρώτη, συνάντησή του με τον Αμερικανό μεσολαβητή είναι έτοιμος να συζητήσει κάποια πρόταση για επανέναρξη του διαλόγου, είπε ότι "δεν υπήρξε οποιαδήποτε πρόσκληση".

    Στο σημείο αυτό ο κ. Χόλμπρουκ επεσήμανε ότι "δεν πρόκειται να συζητήσουμε δημόσια θέματα που είναι εμπιστευτικά".

    Εξάλλου ο κ. Ντενκτάς σημείωσε ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος είναι πάντοτε ευπρόσδεκτος.

    "Είμαι σίγουρος ότι θα έρχεται για όσο πιστεύει ότι θα μας βοηθήσει", ανέφερε ο κατοχικός ηγέτης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΚΝ/ΜΜ)

    [05] (Κ) Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Χόλμπρουκ - Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,02/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ολοκληρώθηκε γύρω στις 8.15 μ.μ. η δεύτερη συνάντηση του Προεδρικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο Αμερικανός μεσολαβητής θα έχει και πάλι συνάντηση με τον κ. Ντενκτάς αύριο στις 10:00 το πρωί.

    Ερωτηθείς κατά πόσο θα έχει και νέα συνάντηση απόψε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Χόλμπρουκ περιορίστηκε να αναφέρει ότι θα επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα περαιτέρω.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΚΝ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 2 May 1998 - 18:46:11 UTC