Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-05-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπουργός Αμυνας - δηλώσεις
  • [02] Συνέδριο - Κυπριανού - δηλώσεις

  • [01] Υπουργός Αμυνας - δηλώσεις

    Λάρνακα,Κύπρος,10/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση επιθυμεί ειρήνη, ομαλότητα και σταθερότητα στην Κύπρο και την περιοχή, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας ότι η εγκατάσταση των πυραύλων S300 δεν είναι αυτοσκοπός και θα μπορούσε να αποτραπεί αν υπήρχε συμφωνία για αποστρατικοποίηση ή διαχρονικός διάλογος που να οδηγούσε σε λύση του Κυπριακού.

    Ο κ. Ομήρου μιλούσε κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, από τη Ρόδο, όπου παρέστη σε συνάντηση Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Υπουργών Αμυνας και εκπροσώπων των Ευρωπαϊκών Σοσιαλιστικών κομμάτων για θέματα Αμυνας, ύστερα από πρόσκληση του Ελληνα ομολόγου του, Ακη Τσοχατζόπουλου.

    Κληθείς να σχολιάσει συνέντευξη του Συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, στην αθηναϊκή εφημερίδα "Καθημερινή", στην οποία εκφράζει ανησυχίες για θερμό επεισόδιο στην Κύπρο και στο Αιγαίο αν εγκατασταθούν οι πύραυλοι S300 στην Κύπρο, ο κ. Ομήρου επανέλαβε επιθυμία είναι η ειρήνη.

    "Είναι γνωστή η θέση μας ότι επιθυμούμε ειρήνη, ομαλότητα και σταθερότητα τόσο στην Κύπρο όσο και στην ευρύτερη περιοχή και θεωρούμε παραφροσύνη να υπάρξει μια στρατιωτική ενέργεια, η οποία θα δυναμιτήσει από πλευράς Τουρκίας την ειρήνη στην Κύπρο και στην περιοχή". Ο κ. Ομήρου πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να υποδείξουν τόσο στην Τουρκία όσο και στον Ραούφ Ντενκτάς ότι "δεν μπορούν να συμπεριφέρονται παραμονές του 21ου αιώνα με νοοτροπίες και πρακτικές νεο - Οθωμανικής αυτοκρατορίας".

    "Αν όμως η Τουρκία επιμένει σ'αυτές τις νεο - Οθωμανικού τύπου συμπεριφορές τότε ασφαλώς η απάντηση είναι απλή και αυτονόητη. Δεν είμαστε στο 1974, είμαστε στο 1998. Η Κυπριακή Δημοκρατία με τις δυνάμεις της θα αντισταθεί και θα υπερασπιστεί τα πάτρια εδάφη και ασφαλώς σε αυτή την περίπτωση άμεσα και αποτελεσματικά ενεργοποιείται το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου Κύπρου - Ελλάδας", πρόσθεσε.

    Επαναλαμβάνοντας ότι θέση τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων της Κύπρου και της Ελλάδας είναι ότι "δεν είναι αυτοσκοπός η εγκατάσταση των πυραύλων στην Κύπρο", ο Υπουργός Αμυνας επεσήμανε ότι θα μπορούσε να αποτραπεί αν υπήρχε συμφωνία για αποστρατικοποίηση ή διαχρονικός διάλογος που να οδηγεί στα πρόθυρα λύσης.

    Κληθείς να σχολιάσει να σχολιάσει τις προοπτικές ένταξης της Κύπρου στη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Ομήρου είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διάλογος και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει μια αναβάθμιση του καθεστώτος συμμετοχής της Κύπρου στην ΔΕΕ με την ιδιότητα του συνδεδεμένου μέλους.

    "Από τη στιγμή που έχει αρχίσει ο ενταξιακός διάλογος Κύπρου - ΕΕ, παράλληλη θα πρέπει να είναι η πορεία προς τη ΔΕΕ", τόνισε, προσθέτοντας ότι "αν η Ευρώπη επιθυμεί πράγματι ουσιαστική παρουσία, παρέμβαση, ρόλο και λόγο στη Μεσόγειο τότε αναπόφευκτα η Κύπρος πρέπει να είναι ενταγμένη μέσα σε ένα συλλογικό ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΧ/ΚΝ)

    [02] Συνέδριο - Κυπριανού - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,10/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού πιθανόν να ανακοινώσει τις δικές του σκέψεις για τη χειραφέτηση του κόμματος στο τέλος του Συνεδρίου.

    Στη σχετική δήλωση προέβη ο ίδιος ο κ. Κυπριανού, μετά τις σημερινές εργασίες, οι οποίες, όπως είπε, τον αφήνουν απόλυτα πεποισμένο ότι "πολύ ορθά συνεκλήθη το έκτακτο συνέδριο" και ότι όπως εξελίσσεται σίγουρα θα είναι "συνέδριο ενότητας" και όχι διάσπασης.

    "Λυπούμαι εάν απογοητεύσουμε ότι δεν είναι συνέδριο διάσπασης", δήλωσε ο κ. Κυπριανού, σημειώνοντας, ότι κατά το διήμερο έγινε τόσο κριτική όσο και αυτοκριτική.

    Αναφερόμενος στη χειραφέτηση του κόμματος δήλωσε ότι αισθάνεται ότι έχει την ευχαίρια να καταλήξει σε απόφαση αναφορικά με το θέμα αυτό και πιθανότατα να μπορέσει να προδιαγράψει τί θα πρέπει να γίνει και με αυτό το θέμα και με το μέλλον του κόμματος όταν θα κλείσει το θέμα που είναι τώρα υπό συζήτηση.

    Κληθείς σχολιάσει φερόμενες δηλώσεις του Τάσσου Παπαδόπουλο στο Εκτακτο Συνέδριο, ότι δεν επιθυμεί εκλογική αντιπαράθεση με τον Πρόεδρο του κόμματος και ότι αφήνει στον ίδιο να αποφασίσει πως και πότε θα αποχωρήσει, δήλωσε ότι κατά την γνώμη του αυτή είναι και η άποψη της τεράστιας πλειοψηφίας του κόμματος.

    "Δεν νομίζω ότι πιέζομαι από κανένα, ίσως από πολύ λίγους", δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, σημειώνοντας ότι και ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν θα βρεθεί ποτέ αντιμέτωπος με τον κ. Παπαδόπουλο με τον οποίο ήδη συνεργάζεται πολύ στενά αναφορικά με το Εθνικό θέμα.

    Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι πολλοί από τους Συνέδρους συνδέουν το "νέο ξεκίνημα" με τη δική του αποχώρηση στη δεδομένη στιγμή, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι δεν έχει την ίδια εκτίμηση.

    Σε ερώτηση κατά πόσο η χειραφέτηση του κόμματος έχει να κάνει με ανέλιξη στελεχών του ΔΗΚΟ στην κομματική πυραμίδα δήλωσε "ουδεμία σχέση υπάρχει".

    "Αλλά θα πρέπει να δούμε τις συνθήκες, τις προϋποθέσεις, το κατάλληλο κλίμα και ποιός πραγματικά θα μπορέσει να οδηγήσει το κόμμα στην επιτυχία", είπε χαρακτηριστικά. Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι το στέλεχος φαίνεται να υπάρχει ήδη και ότι αρκετοί είναι αυτοί που φωτογραφίζουν τον Τάσσο Παπαδόπουλο δήλωσε ότι δεν είναι η κατάλληλη ώρα για να αναφέρονται ονόματα.

    Ερωτηθείς υπό ποίες προϋποθέσεις θα οδηγήσει το κόμμα στην πορεία χειραφέτησης, δήλωσε ότι όταν λέει "προϋποθέσεις εννοεί την λειτουργία του κόμματος και όχι τον ίδιο".

    "Διότι εγώ θα είμαι, βέβαια μέσα στο κόμμα αλλά αν σκέφτεστε την ιδέα επιτίμου Προέδρου είναι εκτός συζητήσεως. Είμαι της άποψης Κωνσταντίνου Καραμανλή και όχι Κωσταντίνου Μητσοτάκη", δήλωσε.

    Ερωτηθείς εάν στο τέλος του Συνεδρίου αυτού θα θέσει συγκεκριμένη πρόταση για το θέμα της χειραφέτησης του ΔΗΚΟ, δήλωσε ότι δεν είναι θέμα του Συνεδρίου αλλά του Προέδρου του κόμματος".

    "Εάν είμαι σε θέση θα πω κάποια περισσότερα πράγματα", δήλωσε ο κ. Κυπριανού για το ίδιο θέμα.

    Ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι η συζήτηση, σε σχέση με την κριτική των προεδρικών εκλογών, θα συνεχιστεί και κατά την πρωινή συνεδρία του επόμενου Σαββάτου και στη συνέχεια οι Σύνεδροι θα προχωρήσουν σε άλλα θέματα. Πρόσθεσε ότι εάν δεν γίνει κατορθωτό να ολοληρωθεί το Συνέδριο την επόμενη Κυριακή θα υπάρξει και τρίτο Σαββατοκυρίακο.

    "Πιστεύω ειλικρινά ότι πρόκειται για ένα νέο ξεκίνημα για το Δημοκρατικό Κόμμα. Γι'αυτό που είχαμε υποσχεθεί και είχαμε τονίσει και εξαγγείλει: Ανασυγκρότηση, εκσυγχρονισμό, ανανέωση. Το ΔΗΚΟ έχει σήμερα μέλλον και έστω και αν υπήρξαν πάνω σε ορισμένα σημεία διυστάμενες απόψεις δεν διέκρινα κανένα να υποστηρίζει ότι δεν έχει μέλλον το ΔΗΚΟ", τόνισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

    Διαπιστώνεται μια ενότητα πολύ ενθαρρυντική και "σίγουρα όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι η ύπαρξη, η ενίσχυση, η διεύρυνση του ΔΗΚΟ είναι απόλυτα αναγκαία" όχι μόνο για να μην υπάρξει οριστικός διπολισμό αλλά πάνω απ'όλα για το εθνικό, πρόσθεσε.

    Μεταφέροντας στους δημοσιογράφους το κλίμα του διήμερου Συνεδρίου, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την ικανοποίησή του, σημειώνοντας ότι κανείς δεν πρέπει πλέον να ομιλεί για "μή δημοκρατικό" ή "ελεγχόμενο συνέδριο".

    "Εχουμε δώσει τέτοια δυνατότητα στους πάντες που νομίζω ότι είναι τουλάχιστον άδικο, έστω για σκοπούς υπόσκαψης του Δημοκρατικού Κόμματος να χρησιμοποιείται πλέον τέτοια ορολογία", σημείωσε.

    Πρόσθεσε ότι πέρα από το κλίμα και τον ενθουσιασμό που επικράτησε, όλα δείχνουν ότι πολλά παλαιά στελέχη του ΔΗΚΟ θα επανέλθουν στο κόμμα, χωρίς να σημαίνει ότι τα μέλη που στις προεδρικές εκλογές, ψήφισαν όχι σύμφωνα με την απόφαση του κόμματος, έχουν απομακρυνθεί.

    Αναφορικά με το Εκλογικό Συνέδριο, δήλωσε ότι ο καθορισμός ημερομηνίας του εναπόκειται στο Συνέδριο.

    Εάν, δήλωσε, η απόφαση είναι εκλογικό συνέδριο με τους υφιστάμενους συνέδρους τότε θα πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα. Εάν όμως η απόφαση είναι, όπως υποστηρίζεται ομόφωνα από την Κεντρική Επιτροπή, ότι πρέπει να ανοίξουν οι πόρτες για να υπάρξει ανανέωση από την βάση, τότε το Συνέδριο θα πάρει περισσότερο χρόνο για να συγκληθεί. Στην περίπτωση αυτή, είπε, η προσπάθεια θα είναι το ταχύτερο δυνατό.

    Αναφορικά με άλλες πληροφορίες, ότι κατά το έκτακτο Συνέδριο κάθε φορά που γινόταν κάποια ομιλία που αφορούσε στο πρόσωπό του και είχε κριτικό χαρακτήρα δεχόταν γιουχαϊσματα είπε ότι ουδείς υπέδειξε σε οποιονδήποτε τί πρέπει να κάνει. "Μπορεί ορισμένες παρεμβάσεις να μην άρεσαν, δεν είναι παράλογο", είπε ο κ. Κυπριανού.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)
    KΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 10 May 1998 - 17:46:12 UTC