Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-05-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολμπράιτ - Κυπριακό
  • [02] 9ο Συνέδριο ΠΣΕΚΑ
  • [03] ΥΠΕΞ Κύπρου - ΥΠΕΞ Γαλλίας
  • [04] Σχέση ξένων νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα
  • [05] ΥΦΕΞ Βρετανίας - Κυπριακό
  • [06] Τσιγγάνοι - Κατεχόμενα
  • [07] Ο Γιαλτσίν Κιουτσούκ στην Κύπρο
  • [08] Α. Ιακωβίδης - Εκλογές Λεσόθο
  • [09] Βασιλείου - Τ/Κ αναπληρωτής αρχηγός - ενταξιακές
  • [10] Εκπρόσωπος - Πρέσβης ΗΠΑ
  • [11] Αμερικανός Βουλευτής - Κυπριακό
  • [12] Εκπρόσωπος - ΔΕΕ
  • [13] Κυπριανού - Μπριλ (1)
  • [14] Παιδικός καρκίνος

  • [01] Ολμπράιτ - Κυπριακό

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,13/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ δήλωσε αργά χθες το απόγευμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν και προωθούν λύση στην Κύπρο στη βάση διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου, για το ποιά είναι η θέση των ΗΠΑ απέναντι στην τουρκική άποψη ότι για να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό θα πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους αναγνώριση του ψευδοκράτους ως οντότητας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Εθνικό Κέντρο Τύπου της Ουάσιγκτον, η κ. Ολμπράιτ είπε "υποστηρίζουμε ομοσπονδία διζωνική, δικοινοτική. Αυτή είναι η θέση μας. Και πιστεύουμε ότι αυτή είναι η καλύτερη προσέγγιση στην προσπάθεια επίλυσης της μακροχρόνιας κυπριακής διαφοράς".

    Σε ερώτηση αν πρόκειται να επισκεφθεί την Τουρκία στο τέλος του μήνα, η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών αφού ανέφερε ότι το πρόγραμμα της αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη, είπε ότι συνήθως δεν ανακοινώνονται τα ταξίδια της τόσο πολύ διάστημα πριν από την πραγματοποίησή τους.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] 9ο Συνέδριο ΠΣΕΚΑ

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,13/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αρχίζει σήμερα τις εργασίες του το έννατο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ στο οποίο θα παρεβρεθούν και θα τοποθετηθούν αρκετά μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης και του Κογκρέσου, μεταξύ των οποίων ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ.

    Στο συνέδριο θα μιλήσουν επίσης ο Ελληνας Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης και ο προεδρικός επίτροπος για τους αποδήμους Κυπρίους, Μανώλης Χριστοφίδης.

    Με την ευκαιρία της πραγματοποίησης του συνεδρίου ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον Ανδρος Νικολαϊδης παρέθεσε δεξίωση χθες το βράδυ για τους συμμετέχοντες στο συνέδριο, στην πρεσβευτική κατοικία.

    Στη δεξίωση παρεβρέθηκαν επίσης ο γερουσιαστής του Μέριλαντ Πολ Σαρμπάνης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Αμερικανικής Βουλής, Βουλευτής Μπεν Γκίλμαν, οι βουλευτές Κάρολιν Μαλόνεϊ και Μάικ Πάπας, ο Ειδικός Συντονιστής Τόμας Μίλερ, καθώς και αρκετά στελέχη της κυβέρνησης και του Κογκρέσου.

    Σε χαιρετισμούς τους ο γερουσιαστής Σαρμπάνης και η βουλευτής Μαλόνεϊ τόνισαν ότι οι αγώνες που κάνουν δεν είναι για να προωθήσουν τα συμφέροντα της Κύπρου και της Ελλάδας, αλλά η προώθηση των ιδεών και ιδανικών του αμερικανικού έθνους που είναι η δημοκρατία, η ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, και τα οποία συμβαδίζουν με τον αγώνα της Κύπρου.

    Η κ. Μαλόνεϊ τόνισε ότι μετά την πρόσφατη αποτυχία του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ίσως είναι ώρα να αρχίσει η διαπραγμάτευση και η πίεση προς τον ουσιαστικό διαπραγματευτή, που είναι η Τουρκία.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [03] ΥΠΕΞ Κύπρου - ΥΠΕΞ Γαλλίας

    Λευκωσία,Κύπρος,13/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Επιθυμητή είναι η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά δεν αποτελεί όρο για τις συνομιλίες, δήλωσε ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Ουμπέρ Βεντρίν, μετά από συνάντηση που είχε χθες στο Παρίσι με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη.

    Ο Γάλλος Υπουργός ανέφερε επίσης ότι πάγια πολιτική της χώρας του είναι η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό μέσω συνομιλιών, που να βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, για τη δημιουργία μιας ομόσπονδης, διζωνικής και δικοινοτικής Κύπρου.

    Αναφερόμενος στο θέμα των πυραύλων, ο κ. Βεντρίν είπε ότι παρόλο που η Γαλλία αντιλαμβάνεται τα επιχειρήματα της κυπριακής κυβέρνησης, εντούτοις πιστεύει ότι επί του παρόντος θα ήταν καλό να αποφευχθεί η εγκατάστασή τους στο νησί.

    Από την πλευρά του, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η προσπάθεια της κυπριακής κυβέρνησης είναι να επαναρχίσουν οι συνομιλίες στο Κυπριακό, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.

    Απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου για το τί θα συμβεί σε περίπτωση που οι Τ/Κ εξακολουθήσουν να απέχουν από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και κατά πόσο, σε αυτή την περίπτωση, θα εξακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις, ο κ. Κασουλίδης υπενθύμισε την πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για συμμετοχή των Τ/Κ στη διαπραγματευτική ομάδα της Κύπρου.

    Αυτή η πρόταση, τόνισε ο κ. Κασουλίδης, χαρακτηρίστηκε από την ίδια την προεδρία της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως γενναιόδωρη και θαρραλέα.

    Ο κ. Κασουλίδης αναχώρησε από το Παρίσι χθες το απόγευμα και αναμενόταν να φτάσει σήμερα το πρωί στην Αργεντινή, όπου ενδέχεται να έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της χώρας Κάρλος Μένεμ, τον Υπουργό Αμυνας και μέλη της Γερουσίας. Θα συναντηθεί επίσης με μέλη της εκεί ελληνικής παροικίας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΠ)

    [04] Σχέση ξένων νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα

    Λευκωσία,Κύπρος,13/05/1998 (ΚΥΠΕ) Κατά το άνοιγμα της Αγοράς Συναλλάγματος στην Κύπρο σήμερα η σχέση των πιο κάτω νομισμάτων με την Κυπριακή Λίρα διαμορφώθηκε ως εξής:
    -----------------------------------------------------------------
                                 |     Πώληση     |     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Ιαπωνίας               254,8309         256,8695
          Δολ. Αυστραλίας              3,0084           3,0324
          Δολ. Καναδά                  2,7314           2,7532
          Εσκούδος Πορτογαλλίας      346,1587         348,9279
          Κορόνες Δανίας              12,8769          12,9799
          Κορόνες Νορβηγίας           14,1407          14,2538
          Κορόνες Σουηδίας            14,5199          14,6360
          Λίρες Ιρλανδίας              1,3403           1,3510
          Λιρέτες Ιταλίας          3.334,3147       3.360,9892
          Μάρκα Φινλανδίας            10,2705          10,3526
          Πεσέτες Ισπανίας           287,1297         289,4267
          Σελίνια Αυστρίας            23,7795          23,9697
          Φιορίνια Ολλανδίας           3,8097           3,8401
          Φράγκα Βελγίου              69,7382          70,2961
          Φράγκα Γαλλίας              11,3361          11,4267
          Φράγκα Ελβετίας              2,8171           2,8396
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [05] ΥΦΕΞ Βρετανίας - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,13/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Χαμένη ευκαιρία χαρακτηρίζει ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών Ντάγκλας Χέντερσον την απόρριψη της πρότασης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, από τον Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, για συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Οπως μεταδίδει το ΡΙΚ, η άποψη αυτή διατυπώνεται σε ομιλία του Βρετανού Υφυπουργού, η οποία διαβάστηκε σε σεμινάριο του Συνδέσμου Κυπριακών Ελληνικών και Τουρκικών Υποθέσεων, που έγινε χθες βράδυ στο Λονδίνο.

    Ο κ. Χέντερσον απέρριψε τις αιτιάσεις Ντενκτάς για μη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι η Συνθήκη Εγγυήσεων, του 1960, δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα.

    Αναφορικά με την επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Χέντερσον υπογράμμισε ότι αυτή θα εξευρεθεί μέσα από τις διακοινοτικές διαπραγματεύσεις και ότι δεν μπορεί να επιβληθεί καμία λύση από τα Ηνωμένα Εθνη, από τις εγγυήτριες δυνάμεις ή από οποιοδήποτε άλλο.

    Ο κ. Χέντερσον έκανε λόγο για κούρσα εξοπλισμών στην Κύπρο που δημιουργεί τον κίνδυνο ανάφλεξης και δυνατό να τη σύρει σε μια ευρύτερη ελληνοτουρκική σύρραξη.

    Κινδύνους, κατά τον Βρετανό Υφυπουργό Εξωτερικών, δημιουργεί και η εισαγωγή σύγχρονων συστημάτων.

    Στο ίδιο σεμινάριο μίλησε και ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο οποίος επέκρινε τον Ντενκτάς για την απόρριψη της πρότασης Κληρίδη για τη συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις πριν ακόμη του επιδοθεί.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΠ)

    [06] Τσιγγάνοι - Κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,13/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Παράνομο στρατιωτικό δικαστήριο στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου "διέταξε" χθες την τριήμερη "κράτηση" των τριών τσιγγάνων από την Ελλάδα, οι οποίοι διέμεναν στη Λεμεσό και απήχθησαν προχθές από τα κατοχικά στρατεύματα στην περιοχή Στροβίλια, κοντά στην Αμμόχωστο.

    Τουρκοκυπριακές πηγές επιβεβαίωσαν ότι οι απαχθέντες είναι οι Χρίστος Δημήτρίου, 36 ετών, Γιώργος Χαραλάμπους, 35 ετών, και Γιώργος Αλεξίου, 36 ετών, και οι τρεις πλανώδιοι πωλητές.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΠ)

    [07] Ο Γιαλτσίν Κιουτσούκ στην Κύπρο

    Λευκωσία,Κύπρος,13/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Τούρκος πανεπιστημιακός Γιαλτσίν Κιουτσούκ, ο οποίος είχε καταγγείλει στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 τις θηριωδείες του Αττίλα και δάκρυσε για τους αγνοούμενους θα δώσει αύριο στις 7.30 διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για τις εμπειρίες του κατά την τουρκική εισβολή, όταν ήταν αξιωματικός του τουρκικού στρατού.

    Ο Κιουτσούκ ζει αυτοεξόριστος στη Γαλλία και είχε προκαλέσει συγκλονισμό με την καταγγελίες του.

    Ψες ο Τούρκος καθηγητής μίλησε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Α. Ιακωβίδης - Εκλογές Λεσόθο

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,13/05/1998 (ΚΥΠΕ - Τζέιμς Δεληχάς)

    Ο βετεράνος Κύπριος διπλωμάτης Ανδρέας Ιακωβίδης θα είναι μέλος ενιαμελούς Ομάδας Παρατηρητών της Κοινοπολιτείας, η οποία έχει διοριστεί για να επιτηρήσει τις βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν αυτό το μήνα στο ανεξάρτητο Βασίλειο του Λεσόθο, στη Νότιο Αφρική.

    Αυτό ανακοίνωσε στο Λονδίνο ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοπολιτείας Εμέκα Ανιαόκου.

    Οι εκλογές για ανάδειξη του 80μελούς Κοινοβουλίου του Λεσόθο θα διεξαχθούν στις 23 Μαϊου.

    Ο κ. Ιακωβίδης, ο οποίος αναχωρεί σήμερα για την περιοχή δήλωσε: "Προσβλέπω στη συμμετοχή μου σε αυτή τη δύσκολη αποστολή και ελπίζω να συμβάλω όσο μπορώ στην περαιτέρω προώθηση των στόχων της Κοινοβολιτείας για διασφάλιση μιας καλής διακυβέρνησης, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου ανάμεσα στα κράτη - μέλη της".

    Το Λεσόθο είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία υπό συνταγματική μοναρχία. Κέρδισε την αναξαρτησία του το 1966, οπόταν έγινε Ανεξάρτητο Βασίλειο.

    Οι πρώτες ελεύθερες εκλογές διεξήχθησαν το 1993, οπόταν τερματίστηκε η άμεση στρατιωτική δικακυβέρνηση, και έδωσαν σαρωτική νίκη στο κόμμα του Κογκρέσου του Βασότο (BCP).

    (ΚΥΠΕ/ΤΔ/ΜΚ/ΑΠ)

    [09] (Κ) Βασιλείου - Τ/Κ αναπληρωτής αρχηγός - ενταξιακές

    Λευκωσία,Κύπρος,13/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Για Τουρκοκύπριο προορίζεται η θέση του αναπληρωτή αρχηγού της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και αυτή θα πληρωθεί μόλις η Τ/κ πλευρά αποδεχθεί την πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, για συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις.

    Στην αποκάλυψη αυτή προέβη ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου, ο οποίος μιλούσε σε συγκέντρωση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

    Ο κ. Βασιλείου είπε ότι η επιθυμία για συμμετοχή των Τ/Κ είναι ειλικρινής και αυτό έχει αναγνωρισθεί από τις χώρες μέλη της ΕΕ.

    Εξάλλου, υπογράμμισε ότι οι Τ/Κ θα ωφεληθούν περισσότερο από οποιαδήποτε βοήθεια θα δοθεί στην Κύπρο, δεδομένου ότι η ΕΕ παρέχει τη βοήθειά της στις περιφέρειες ανάλογα με την οικονομική κατάστασή τους. Για τους σκοπούς των προγραμμάτων της ΕΕ, πρόσθεσε, η Ελλάδα είναι χωρισμένη σε δέκα περιφέρειες.

    Αναφερόμενος στις διαδικασίες για την ένταξη, ο κ. Βασιλείου είπε ότι οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν σε περίπου ένα χρόνο, μετά τη συμπλήρωση του "κοσκινίσματος" που άρχισε ήδη και που αναφέρεται στο βαθμό προσέγγισης προς το Κοινοτικό Κεκτημένο, το οποίο καταλαμβάνει 80.000 σελίδες.

    Ο κ. Βασιλείου τόνισε ότι επιβάλλεται μεγάλη σοβαρότητα και υπευθυνότητα στην αντιμετώπιση των ενταξιακών συνομιλιών, οι οποίες πρέπει να περιορίζονται αυστηρά στην προσαρμογή στο Κοινοτικό Κεκτημένο, το οποίο είναι σταθερό για όλες τις χώρες και δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή για καμμιά χώρα.

    Το μόνο που μπορεί να επιδιωχθεί, είπε, είναι λογική παρέκκλιση ή χρονική παράταση για ορισμένους τομείς.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΠ)

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρέσβης ΗΠΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,13/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση χαιρετίζει οποιαδήποτε δήλωση διεθνούς αξιωματούχου ή παράγοντα που επαναφέρει το θέμα της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας ως της επιδιωκόμενης λύσης και ταυτόχρονα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η μόνη αναγνωρισμένη κυβέρνηση στην Κύπρο.

    Στη δήλωση αυτή προέβη σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Αμερικανού Πρέσβη στην Κύπρο, Κένεθ Μπριλ, ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού.

    Εξάλλου ερωτηθείς αν μετά την επίσκεψη Χόλμπρουκ, η οποία δεν είχε επιτυχές τέλος, γίνονται οποιεσδήποτε διεργασίες ή υπάρχει στασιμότητα στο Κυπριακό, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε:

    "Εμείς θεωρούμε ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε κινητικότητα και ελπίζουμε ότι ο διεθνής παράγοντας θα κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία αφού της αποδίδει και ευθύνες, με στόχο την επανέναρξη του διαλόγου στη σωστή βάση".

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απέφυγε όμως να δώσει οποιεσδήποτε λεπτομέριες, λέγοντας ότι δεν έχει οτιδήποτε προς ενημέρωση για το θέμα αυτό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [11] (Κ) Αμερικανός Βουλευτής - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,13/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την ανάγκη για άμεση αλλαγή της αμερικανικής διπλωματίας και πολιτικής απέναντι στην Αγκυρα ζήτησε ο Αμερικανός Δημοκρατικός βουλευτής Φρανκ Παλλόνε, σε ομιλία του στην αμερικανική Βουλή.

    Ο Αμερικανός βουλευτής είπε ότι είναι καιρός να "σταματήσουν οι δημόσιες και ιδιωτικές προσπάθειες να επικεντρώνονται προς την Τ/κ πλευρά", επισημαίνοντας ότι οι αμερικανικές προσπαθειες πρέπει "να γίνουν πιο έντονες προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, και πιο συγκεκριμένα προς την κατέυθυνση του τουρκικού στρατού, για να υπάρξει πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία".

    Ο κ. Παλλόνε εξήγησε πως είναι "σε γνώση της αμερικανικής κυβέρνησης ότι είναι η Αγκυρα που αποφασίζει για τους Τ/Κ".

    Πρόσθεσε ότι το κλειδί για πρόοδο στο Κυπριακό δεν βρίσκεται στον Ραούφ Ντενκτάς και τους Τ/Κ, αλλά στην Αγκυρα, ειδικότερα με τη σύνδεση που κάνει η τουρκική πλευρά μεταξύ της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και των συνομιλιών.

    Ο Αμερικανός βουλευτής τόνισε ότι "με δυναμικό και κατηγορηματικό τρόπο, η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να διαμηνύσει στην Αγκυρα ότι θα υπάρξουν άμεσες συνέπειες στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, εάν η Αγκυρα δεν πείσει τους Τ/Κ να αποσύρουν τους δύο νέους όρους και να επιτρέψουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες να προχωρήσουν".

    Ο κ. Παλλόνε επέρριψε ευθύνες στην τουρκική πλευρά για την κατάρρευση του νέου γύρου συνομιλιών στην Κύπρο, επειδή "οι Τ/Κ ξαφνικά άλλαξαν τη στάση τους στις διαπραγματεύσεις και άρχισαν να επιμένουν σε δύο νέους όρους ως προϋποθέσεις για την επανένωση".

    "Αυτές οι δύο απαιτήσεις είναι και γελοίες και απαράδεκτες", τόνισε ο Αμερικανός βουλευτής.

    Επεσήμανε ότι η προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών ναυάγησε εξαιτίας των Τούρκων πριν ακόμα υπάρξει η παραμικρή ευκαιρία για να βρεθεί μια διέξοδος στο αδιέξοδο, τονίζοντας ότι "δεν υπάρχει αμφιβολία ποιός είναι το εμπόδιο στην ειρήνη".

    Ο Αμερικανός βουλευτής υπενθύμισε ότι τα ψηφίσματα των ΗΕ καταδικάζουν την ανακήρυξη του ψευδοκράτους και τόνισε ότι μια λύση στο Κυπριακό πρέπει να βασίζεται στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΠ)

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - ΔΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,13/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ικανοποίηση εκφράζει η κυπριακή κυβέρνηση για το αποτέλεσμα της Συνόδου της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης στη Ρόδο, αναφορικά με την αίτηση της Κύπρου για να καταστεί συνδεδεμένο εταιρικό μέλος της Ενωσης.

    Εκφράζοντας ριζική διαφωνία με την εκτίμηση ότι η αίτηση της Κύπρου "μπήκε στα χρονοντούλαπα" και θα μπορούσε να επηρεάσει την πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση ή τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης υποστήριξε ότι το νέο λεκτικό της απόφασης αποτελεί βελτίωση προηγουμένου.

    "Με την κατάθεση της αίτησης υπήρχε η προσπάθεια να καταγραφεί η πρόθεση της κυπριακής κυβέρνησης να αναπτύξει τις σχέσεις της με τη ΔΕΕ.

    Το αποτέλεσμα πιστεύουμε ότι είναι σαφές. Το νέο λεκτικό αποτελεί βελτίωση του λεκτικού των Παρισίων γιατί συνδέει τον πολιτικό διάλογο της Κύπρου με τη ΔΕΕ με την εξελικτική πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων", τόνισε ο Εκπρόσωπος.

    Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι από τη στιγμή που η πορεία της Κύπρου στη ΔΕΕ συνδέεται με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, οι οποίες, όπως σημείωσε "είναι γνωστό ότι σταδιακά οδηγούν την Κύπρο προς την ΕΕ" αυτό, "σημαίνει ταυτόχρονα μια σταδιακή ενίσχυση των δεσμών της Κύπρου με τη ΔΕΕ".

    Εξάλλου σχολιάζοντας το ότι έγινε καταγραφή της τουρκικής θέσης για ύπαρξη λεγόμενου κράτους στο βορρά, στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου της ΔΕΕ, ο κ. Στυλιανίδης είπε:

    "Αυτό συμβαίνει σε πάρα πολλές συνόδους διεθνών οργανισμών. Από τη στιγμή όμως που δεν υπήρχε οποιαδήποτε ενίσχυση αυτής της θέσης από τους άλλους παρευρισκομένους, πιστεύουμε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν συμφωνούν σε καμιά περίπτωση με τη θέση της Τουρκίας. Απλώς καταγράφηκε η θέση της".

    Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι το επόμενο βήμα της κυβέρνησης αναφορικά με τις σχέσεις της με τη ΔΕΕ, είναι υπό μελέτη και θα γίνουν διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [13] (Κ) Κυπριανού - Μπριλ (1)

    Λευκωσία,Κύπρος,13/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στις διακοινοτικές συνομιλίες υπάρχουν δυο πλευρές, αλλά οι ΗΠΑ διατηρούν σχέσεις με την κυβέρνηση της Κύπρου και όλες οι επίσημες συναλλαγές τους στο νησί πραγματοποιούνται με την κυβέρνηση της Κύπρου, δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης, Κένεθ Μπριλ.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού, στη Βουλή, ο κ. Μπριλ απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση των ΗΠΑ αναφορικά με το ποιό καθεστώς αναγνωρίζουν στην Τ/κ κοινότητα, είπε: "Υπάρχει η Τ/κ κοινότητα, δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό, και υπάρχει η Ε/κ κοινότητα, υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία και η κυβέρνηση με την οποία συνεργαζόμαστε και έχουμε σχέσεις".

    Ο κ. Μπριλ πρόσθεσε ότι το σύνολο των δηλώσεων του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, κατά το πρόσφατο ταξίδι του, όπως και οι δηλώσεις αξιωματούχων στην Ουάσινγκτον, "το έχουν ξεκαθαρίσει αυτό".

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο συμφωνεί ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης αντιπροσωπεύει και τις δυο κοινότητες, ενώ στις δικοιντικές συνομιλίες, μόνο την Ε/κ, ο κ. Μπριλ είπε ότι στις συνομιλίες υπάρχουν φυσικά δυο πλευρές, προσθέτοντας ότι "είναι εξ ίσου ξεκάθαρο, ότι οι ΗΠΑ έχουν σχέσεις με την κυβέρνηση της Κύπρου και κάνουν όλες τις επίσημες συναλλαγές τους στην Κύπρο, με την κυβέρνηση της Κύπρου".

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Προεδρικού Απεσταλμένου, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, κατά το τελευταίο του ταξίδι στην Κύπρο, ο κ. Μπριλ είπε ότι ο κ. Χόλμπρουκ "ήταν πολύ σαφής", και πρόσθεσε ότι ο διεθνής Τύπος, αλλά και ορισμένοι Ελληνες δημοσιογράφοι στην Κύπρο, "πήραν το μήνυμα του κ. Χόλμπρουκ", ότι δηλαδή υπάρχει λόγος που η προσπάθεια του (του κ. Χόλμπρουκ) απέτυχε, "και αυτός είναι η τουρκική πλευρά".

    Το μήνυμα δεν λήφθηκε καθαρά εδώ, παρόλον ότι η γλώσσα (των δηλώσεων Χόλμπρουκ) ήταν πολύ καθαρή, επεσήμανε ο Αμερικανός πρέσβης.

    Σε ερώτηση για το πώς θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες, δεδομένων των απαιτήσεων Ντενκτάς, ο κ. Μπριλ είπε ότι δεν το θεωρεί εύκολο και πρόσθεσε ότι θα χρειαστεί σκληρή δουλειά, πολλή προσοχή και "πολλή ατομική διπλωματία".

    Αναφορικά με τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Μπριλ είπε ότι ήταν χρήσιμη, ότι "δεν θα είναι η τελευταία", και ότι σε αυτήν είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Σπύρο Κυπριανού για το τελευταίο ταξίδι του κ. Χόλμπρουκ, και να του ξεκαθαρίσει αυτό που οι ΗΠΑ επιδιώκουν, "που είναι οι συνομιλίες για επίτευξη μιας διζωνικής, δικοινοτικής διευθέτησης στην Κύπρο".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [14] (Κ) Παιδικός καρκίνος

    Λευκωσία,Κύπρος,13/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Περιβαλλοντικές, κληρονομικές, ιογενείς και φαρμακευτικές είναι οι αιτίες που εμπλέκονται στην πρόκληση του 5% των περιστατικών των παιδιών με ογκολογικές και αιματολογικές παθήσεις.

    Αυτό δήλωσε σήμερα στα πλαίσια δημοσιογραφικής διάσκεψης ο Πρόεδρος του φιλανθρωπικού ιδρύματος για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία "Ελπίδα" και προϊστάμενος της παιδοογκολογικής - παιδοαιματολογικής κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου Δρ. Λοϊζος Λοϊζου.

    Ορισμένες από αυτές τις αιτίες όπως ανέφερε ο Δρ. Λοϊζου είναι αναμφισβήτητες, αφού πέραν πάσης αμφιβολίας προκαλούν καρκίνο και λευχαιμία, όπως η ιονίζουσα ακτινοβολία (ραδιενέργεια).

    Ωστόσο, όπως σημείωσε ο Δρ. Λοϊζου, υπάρχουν παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί όπως τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, τα ηλεκτρικά σύρματα και τα φορητά τηλέφωνα αλλά δεν υπάρχει ακόμη οτιδήποτε σίγουρο για αυτούς.

    Οσον αφορά εξάλλου την κληρονομικότητα ο Δρ. Λοϊζου ανέφερε ότι έχουν εντοπιστεί στην Κύπρο τρεις οικογένειες, στις οποίες έχουν αναγνωρισθεί ογκογονίδια και άρα ενοχοποιείται ο κληρονομικός παράγοντας για την παρουσία καρκίνου στα παιδιά τους.

    Ο Δρ. Λοϊζου είπε πάντως ότι η κληρονομικότητα εμπλέκεται σε πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων.

    Στο μεταξύ σύμφωνα με το Δρα Λοϊζου ως τώρα δεν είναι δυνατό να εντοπιστεί η αιτιολογία για το υπόλοιπο 95% των περιπτώσεων των παιδιών με ογκολογικές και αιματολογικές παθήσεις.

    Σήμερα οι παιδικές ογκολογικές και αιματολογικές παθήσεις, καρκίνος, λευχαιμίες και συμπαγείς όγκοι, αποτελούν τη δεύτερη αιτία θανάτου στην Κύπρο, μετά τα ατυχήματα, για τα παιδιά και έφηβους από 0 - 18 ετών.

    Το ποσοστό ίασης των παιδιών αυτών κυμαίνεται γύρω στο 60 - 70% αφού σε κάθε τρία παιδιά που προσβάλλονται τις ασθένειες αυτές τα δυο ζουν με πολύ καλή ποιότητα ζωής ενώ το ένα πεθαίνει.

    Κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Δρα Λοϊζου καταγράφονται στην παιδοογκολογική - παιδοαιματολογική κλινική, το μοναδικό κέντρο αναφοράς για την περίθαλψη, έρευνα και διάγνωση των παιδικών ογκολογικών και αιματολογικών παθήσεων στην Κύπρο, γύρω στα 35 νέα περιστατικά καρκίνου και λευχαμίας σε παιδιά και έφηβους, εκ των οποίων περίπου τα 40% είναι λευχαιμίες.

    Στην κλινική παρακολουθούνται τώρα πέραν των 500 παιδιών που πάσχουν από κακοήθη ή καλοήθη ογκολογική πάθηση ή από κακοήθη ή καλοήθη αιματολογική πάθηση.

    Οπως τόνισε πάντως ο Δρ. Λοϊζου σήμερα πολύ λίγα παιδιά με αιματολογικές και ογκολογικές παθήσεις αποστέλλονται στο εξωτερικό για συγκεκριμενες θεραπείες και το μέγιστο μέρος της θεραπείας, της αντιμετώπισης και της μακροχρόνιας παρακολούθησης γίνεται στην Κύπρο.

    Με την αναμενόμενη εξάλλου λειτουργία των δυο γραμμικών επιταγχυντών, τα οποία έχουν ήδη εγκατασταθεί στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, δεν θα χρειάζεται πλέον όπως ανέφερε ο Δρ. Λοϊζου να αποστέλλονται παιδιά στο εξωτερικό για ακτινοθεραπεία.

    Φέτος συμπληρώνονται επτά χρόνια από την ίδρυση του φιλανθρωπικού ιδρύματος "Ελπίδα".

    Αναφερόμενος στην προσφορά του ιδρύματος στον κοινωνικό, ψυχολογικό και οικονομικό τομέα ο Δρ. Λοϊζου ανέφερε ότι σήμερα λειτουργούν στα πλαίσια του ιδρύματος ομάδες αλληλοϋποστήριξης και αλληλοβοήθειας, που φροντίζουν τους γονείς των παιδιών με καρκίνο και λευχαιμία τόσο στο νοσοκομείο όσο και κατά τη διάρκεια των θεραπειών στο σπίτι. Ακόμη φροντίζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τις οικογένειες που χάνουν τα παιδιά τους από κάποια αιματολογική ή ογκολογική πάθηση.

    Το ίδρυμα προσφέρει εξάλλου, σύμφωνα με το Δρα Λοϊζου, οικονομική βοήθεια σε πάρα πολλές οικογένειες μετά από μελέτη που γίνεται, σε συνεργασία με το Γραφείο Ευημερίας. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν προσφερθεί από το ίδρυμα περίπου 100 χιλιάδες λίρες σε μεγάλο αριθμό οικογενειών με παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία.

    Σύμφωνα με το Δρα Λοϊζου τα τελευταία επτά χρόνια έχουν ξοδευτεί πέραν των 100 χιλιάδων λιρών για αγορά μηχανημάτων, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη φροντίδα των παιδιών στην κλινική.

    Στα μέσα Ιουνίου θα εγκαινιαστούν στο Μακάρειο Νοσοκομείο εργαστήρια παιδοογκολογίας (διάγνωσης και έρευνας) και μεταμόσχευσης μυελού των οστών. Για τη δημιουργία τους η "Ελπίδα" προσέφερε το ποσό των 60 χιλιάδων λιρών. Ηδη μηχανήματα των εργαστηρίων αυτών, κόστους 40 χιλιάδων λιρών, έχουν εγκατασταθεί και έχουν αρχίσει τη λειτουργία τους.

    Ο ξενώνας που ανεγείρεται δίπλα απο το Μακάρειο Νοσοκομείο θα εγκαινιαστεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Στο μεταξύ το Σάββατο 16 Μαίου διοργανώνεται στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία το Διεθνές Συνέδριο Παιδοογκολογίας με θέμα "Καρκίνος και λευχαιμία παιδιών και εφήβων" με προσκεκλημένους κορυφαίους ειδικούς από το εξωτερικό.

    Στις 29 Μαίου θα πραγματοποιηθεί στο Σχολή Τυφλών στη Λευκωσία συναυλία με γνωστούς Κύπριους καλλιτέχνες και στις 7 Ιουνίου σκοπευτικοί αγώνες στο Σκοπευτήριο Αραδίππου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 13 May 1998 - 12:33:53 UTC