Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-05-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Φεϊσέλ - αγνοούμενοι
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Πάγκαλος - δηλώσεις Κλίντον
  • [04] Ξένοι επίσημοι στην 23η Διεθνή Εκθεση
  • [05] Καλαθόσφαιρα: Κύπρος - Ιρλανδία: 57 - 56
  • [06] Χριστόφιας - Ρένταγουεϊ
  • [07] Χριστόφιας - δηλώσεις Κλίντον
  • [08] Τάσσος Παπαδόπουλος - Διάσκεψη COSAC

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Φεϊσέλ - αγνοούμενοι

    Λευκωσία,Κύπρος,19/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το θέμα των αγνουμένων και τα επόμενα βήματα για υλοποίηση της συμφωνίας Κληρίδη - Ντενκτάς του περασμένου Ιουλίου για επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος, συζήτησαν σήμερα σε συνάντηση που κράτησε μια περίπου ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϊσέλ.

    Απαντώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι στόχος είναι να μπούμε στη δεύτερη φάση της συμφωνίας του περασμένου Ιούλη, δηλαδή να "προβούμε στις διευθετήσεις για άνοιγμα των τάφων και την εκταφή των λειψάνων".

    Ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι θα υπάρξει και δεύτερη συνάντηση των εκπροσώπων των δύο πλευρών στη διερευνητική επιτροπή για τους αγνοουμένους, Τάκη Χριστόπουλου και Ρουστέμ Τατάρ, χωρίς όμως να δώσεις περισσότερες λεπτομέριες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΓ)

    [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,19/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           86,21  (-1,98)
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί                  100,94 (-1,83)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     61,87 (-0,37)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 62,61 (-2,76)
            Βιομηχανικές Εταιρείες                  77,53 (-0,40)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις                65,98 (-3,44)
            Εμπορικές Εταιρείες                     48,66 (-4,79)
            Αλλες Εταιρείες                         71,19 (-2,98)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών           ΛΚ  1.333.966,89
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [03] Πάγκαλος - δηλώσεις Κλίντον

    Αθήνα,Ελλάδα,19/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Θεόδωρος Πάγκαλος δήλωσε σήμερα κατά τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει διαπραγμάτευση του Κυπριακού και των θεμάτων του Αιγαίου υπό μορφή "πακέτου", όπως θα μπορούσε να δημιουργηθεί η εντύπωση από τις χθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου, Μπιλ Κλίντον στο Λονδίνο, ύστερα από τη συνάντηση κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης - ΗΠΑ.

    Παράλληλα, ο κ. Πάγκαλος απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο νέων παραχωρήσεων και θυσιών από ελληνικής πλευράς στο Κυπριακό, ενώ προειοδοποίησε ότι η αναγνώριση του ψευδοκράτους "θα δημιουργήσει ανοικτούς λογαριασμούς μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για ένα αιώνα", διότι δεν πρόκειται ποτέ αυτή να γίνει ανεκτή από τον ελληνικό λαό.

    "Πακέτο μεταξύ αυτών των δυο μεγάλων ζητημάτων (του Κυπριακού και του Αιγαίου) ούτε υπήρξε, ούτε υπάρχει, ούτε είναι δυνατό να υπάρξει", είπε ο κ. Πάγκαλος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Κλίντον, οι οποίες, όπως επεσήμανε, περιέχουν κατά την άποψή του κάποιες ασάφειες και αντιθέσεις, καθώς μέρος αυτών απορρίπτει την ιδέα του "πακέτου", ενώ σε άλλο σημείο των δηλώσεων αυτών, μπορεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ προτείνει τη λύση του "πακέτου".

    Ο κ. Πάγκαλος διευκρίνισε πάντως ότι κατά τις συναντήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την αμερικανική πλευρά, είτε αυτές γίνονται στο επίπεδο του Πρωθυπουργού, είτε κατά τις συνομιλίες του ιδίου με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Μαντλίν Ολμπραϊτ, είτε κατά τις συχνότατες επαφές με την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, "ουδέποτε έχει τεθεί έτσι το θέμα".

    "Βεβαίως, διαπιστώνουν οι Αμερικανοί πολύ συχνά ότι το κλίμα στο ένα ζήτημα επηρεάζει το κλίμα στο άλλο, αλλά επ' αυτού είμαι έτοιμος να συμφωνήσω και εγώ", είπε ο κ. Πάγκαλος.

    "Είναι προφανές ότι το Κυπριακό, όταν μάλιστα επιδεινώνεται, όπως επιδειώνεται τελευταία, επηρεάζει την ατμόσφαιρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως είναι προφανές ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας, όταν εκδηλώνεται όπως εκδηλώνεται έντονα ιδιάιτερα τον τελευταίο καιρό, επηρεάζει το κλίμα στην Κύπρο και τη δυνατότητα αναζήτησης κάποιας λύσης στο Κυπριακό", επεσήμανε.

    Ο κ. Πάγκαλος ανέπτυξε για μια ακόμα φορά τα επιχειρήματα, βάσει των οποίων καθίσταται προφανές ότι το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής της Κύπρου, και επεσήμανε ότι με αυτό τον τρόπο το προσεγγίζουν και οι διεθνείς οργανισμοί, αλλά σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις ανάλογες περιπτώσεις της εισβολής του Ιράκ στο Κουβέιτ ή της αποσχιστικής τάσης των Σέρβων στη Βοσνία, το Κυπριακό "αντιμετωπίστηκε από τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ, από τις μεγάλες δυνάμεις και βεβαίως τις ΗΠΑ, κατά τρόπο προφανώς ανεπαρκή μέχρι τώρα".

    Εδώ και 24 χρόνια "η Τουρκία καταφέρνει να διαφεύγει από καθε σύστημα κυρώσεων και επιβολής των αποφάσεων που η διεθνής κοινότητα έχει ήδη υιοθετήσει", είπε ο κ. Πάγκαλος.

    Αναφερόμενος στην προτροπή του κ. Κλίντον ότι η ελληνική και η τουρκική πλευρά πρέπει να λάβουν κάποιες δύσκολες αποφάσεις και για την επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Πάγκαλος είπε ότι δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο παραχωρήσεων από ελληνικής πλευράς στο Κυπριακό.

    Η Κύπρος έχει κάνει "πρωτοφανείς θυσίες", καθώς έχει αποδεχθεί τις συνέπειες της εισβολής και της κατοχής, "τη μεταφορά των πληθυσμών με τη βία ώστε να συγκροτηθούν δύο ομοιογενείς εθνικοί χώροι, (το ethnic cleansing), το οποίο με τόση βία και τόση αγανάκτηση ο ελεύθερος κόσμος καταδικάζει στην πρώην Γιουγκοσλαβία, αλλά το ξεχνάει όταν πρόκειται για την Κύπρο, είπε ο κ. Πάγκαλος.

    Προσθέτοντας ότι αυτό που έκαναν οι Τούρκοι στην Κύπρο, "είναι μία επιχείρηση φυλετικής, θρησκευτικής και εθνικής καθαρότητας".

    Ο κ. Πάγκαλος πρόσθεσε ακόμη, ότι "η Κύπρος έχει αποδεχθεί το διζωνικό χαρακτήρα της ομοσπονδίας, έχει αποδεχθεί μια σειρά από ρυθμίσεις που πήγαν προς την κατεύθυνση των τουρκικών απαιτήσεων" και συνεπώς "δεν υπάρχει πλέον τίποτε που να μπορεί να ζητήσει η τουρκική πλευρά, το οποίο να μην έχει αντιμετωπισθεί είτε θετικά από την κυπριακή κυβέρνηση, είτε να μην έχει γίνει αποδεκτό ως αντικείμενο συζήτησης".

    Αναφερόμενος στις τελευταίες "πρωτοφανείς" και "απίθανες", όπως τις χαρακτήρισε απαιτήσεις του Ραούφ Ντενκτάς, οι οποίες οδήγησαν στην αποτυχία της αμερικανικής πρωτοβουλίας, ο κ. Πάγκαλος διερωτήθηκε:

    "Απέναντι σε αυτή την συμπεριφορά, τί θυσίες μπορεί να κάνει κανείς και τί υποχωρήσεις; Να αποδεχθεί τη διχοτόμηση της Κύπρου και την ύπαρξη δύο κρατών, όπως ζητάει ο Ντενκτάς, ο Μπουλέντ Ετσεβίτ και άλλοι τέτοιοι εκπρόσωποι του τουρκικού εθνικισμού και επεκτατισμού; Τότε δεν χρειαζόμαστε ούτε διαπραγματεύσεις, ούτε διεθνείς διαδικασίες και προφανώς δεν χρειαζόμαστε τον κ. Κλίντον".

    "Αυτό θα είναι η ομολογία μιας καταστροφικής αποτυχίας της Διεθνούς Κοινότητας στο Κυπριακό και θα δημιουργήσει ανοικτούς λογαριασμούς μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για έναν αιώνα. Γιατί βεβαίως ο ελληνικός λαός ποτέ δεν θα ανεχθεί μια τέτοια λύση και ποτέ δεν θα εγκαταλείψει την προσδοκία της ανατροπής της", σημείωσε ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας.

    Καταλήγοντας, ο κ. Πάγκαλος, είπε ότι κατά την άποψή του δεν είναι δυνατό να είναι αυτή η πρόθεση της ηγεσίας των ΗΠΑ. (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΓΓ/ΚΚ/ΜΧ)

    [04] Ξένοι επίσημοι στην 23η Διεθνή Εκθεση

    Λευκωσία,Κύπρος,19/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ξένοι επίσημοι φθάνουν στην Κύπρο για να παραστούν στα εγκαίνια της 23ης Διεθνούς Εκθεσης, αλλά και για επαφές με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκο Ρολάνδη.

    Συγκεκριμένα, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού, αναμένονται η Υφυπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας, Αννα Διαμαντοπούλου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Εξωτερικού Εμπορίου της Συρίας, Φουάντ Αλ Σάγιεντ και ο Αναπληρωτής Υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τσεχίας, Πάβελ Ντβόρακ.

    Τα εγκαίνια της 23ης Διεθνούς Εκθεσης θα τελεστούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αύριο Τετάρτη στις 7.30 το απόγευμα.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [05] Καλαθόσφαιρα: Κύπρος - Ιρλανδία: 57 - 56

    Λευκωσία,Κύπρος,19/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με ένα πόντο διαφορά, 57 - 56, η Εθνική Ομάδα Καλαθόσφαιρας της Κύπρου κέρδισε σήμερα το απόγευμα την αντίστοιχη ομάδα της Ιρλανδίας. Στο ημίχρονο προηγήθηκε η Κύπρος με 31 - 22.

    Ηταν ο πρώτος αγώνας της Εθνικής Κύπρου για την προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, που διεξάγεται στο Ελσίνκι της Φιλανδίας.

    Η Εθνική Κύπρου θα δώσει το δεύτερο της αγώνα για την προκριματική φάση, αυτή τη φορά εναντίον της Εθνικής Νορβηγίας. Ο αγώνας θα αρχίσει αύριο στις 3 μμ ώρα Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [06] Χριστόφιας - Ρένταγουεϊ

    Λευκωσία,Κύπρος,19/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τις θέσεις του ΑΚΕΛ για τη σημερινή κατάσταση στο Κυπριακό εξήγησε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας στον Επικεφαλή του Γραφείου Νότιας Ευρώπης του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ντέιβιντ Ράνταγουεϊ.

    Κατά τη συνάντηση, ο κ. Χριστόφιας τόνισε πως για να υπάρξει πρόοδος πρέπει να ασκηθεί σημαντική πίεση πάνω στην Τουρκία και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για αλλαγή των αδιάλλακτων θέσεών τους.

    Οπως είπε ο κ. Χριστόφιας, το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι τέτοια πίεση μπορεί να ασκηθεί από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και συλλογικά από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Υπογράμμισε ότι ταυτόχρονα πρέπει να υπάρξει εμμονή στις αρχές λύσης του Κυπριακού, δηλαδή στη μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [07] Χριστόφιας - δηλώσεις Κλίντον

    Λευκωσία,Κύπρος,19/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Λανθασμένη προσέγγιση χαρακτηρίζει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον με τις οποίες "στέλλει το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ θέτουν το Κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές διαφορές και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας στο ίδιο πακέτο".

    Σε ενημέρωση των στελεχών του ΑΚΕΛ Λευκωσίας, ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι η προσέγγυση αυτή "δεν μπορεί να οδηγήσει σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού", και επεσήμανε ότι "το Κυπριακό επηρεάζει μεν τις ελληνο - τουρκικές σχέσεις, σε καμμιά όμως περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος των διαφορών Ελλάδας και Τουρκίας".

    Το Κυπριακό "δεν μπορεί να θεωρείται πρόβλημα που εμποδίζει την Τουρκία να μπει στην ΕΕ και να ζητούνται από την Κύπρο απαράδεκτες υποχωρήσεις με στόχο να διευκολυνθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας" τόνισε και πρόσθεσε:

    "Αν (οι ΗΠΑ) θέλουν πραγματικά να συμβάλουν στη λύση του Κυπριακού και στην απάλειψη μιας εστίας έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να αλλάξουν την πολιτική τους. Πρέπει να θέσουν στις προτεραιότητές τους την προώθηση λύσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων και των αρχών του ΟΗΕ".

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τόνισε ωστόσο ότι και η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει συμπεριφορά και πολιτική.

    "Ενώ φραστικά δέχεται ότι το Κυπριακό ως διεθνές πρόβλημα πρέπει να παραμείνει στο πλάισιο του ΟΗΕ, στην πράξη δίνει το μήνυμα ότι εκλιπαρεί τους Αμερικανούς να χειριστούν και να λύσουν το Κυπριακό μόνοι τους", υποστήριξε ο κ. Χριστόφιας.

    Πρόσθεσε ότι "δεν εξηγείται αλλιώς ο ουσιαστικός παραγκωνισμός της πρότασης για μεθόδευση προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείς ή ακόμα απλής συζήτησης του Κυπριακού στο Συμβούλιο Ασφαλείας και για αξιοποιηση του ρωσικού παράγοντα".

    Δεν εξηγείται ούτε "η επιμονή στις διαδικασίες Χόλμπρουκ, παρά το ξεκαθάρισμα από τον ίδιο τον Αμερικανό Προεδρικό Απεσταλμένο ποιές είναι οι προτεραιότητες της αμερικανικής πολιτικής", είπε ο κ. Χριστόφιας και σημείωσε:

    "Οι προτεραιότητες της αμερικανικής πολιτικής είναι να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ώστε να αρθεί η δήθεν αδικία σε βάρος της Τουρκίας από την απόφαση του Λουξεμβούργου, να αποτραπεί η εγκατάσταση των πυράυλων S300 και να αναγνωριστεί κάποιου είδους οντότητα στον Ντενκτάς και το καθεστώς του".

    Ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι "στην τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου δεν λήφθησαν αποφάσεις περί του πρακτέου", προσθέτοντας ότι "αποφασίστηκε μόνο να μελετηθούν οι εισηγήσεις που έγιναν και να επανέλθουμε για τη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων".

    "Αντί τούτου η κυβέρνηση δίνει καθημερινά το μήνυμα ότι και αποφάσεις έχει λάβει και προχωρεί στην υλοποίησή τους προσανατολισμένη,μονόπλευρα και πάλι, στις κινήσεις του κ. Χόλμπρουκ", κατέληξε ο κ. Χριστόφιας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [08] Τάσσος Παπαδόπουλος - Διάσκεψη COSAC

    Λευκωσία,Κύπρος,19/05/1998 (ΚΥΠΕ) "Ο κυπριακός λαός έκανε θυσίες και συνεχίζει να πληρώνει το τίμημα για την πλήρη εναρμόνιση της νομοθεσίας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο", τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής Τάσσος Παπαδόπουλος, εκ μέρους της κυπριακής αντιπροσωπείας στη 18η Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (COSAC) που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο. ίναι άδικο για την Κύπρο, πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος "να αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη λόγω της μη επίλυσης του πολιτικού προβλήματος που οφείλεται αποκλειστικά στη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή και την απαράδεκτη αδιάλλακτη στάση της τουρκικής πλευράς". Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε επίσης στην αποτυχία της πρόσφατης επίσκεψης Χόλμπρουκ στην Κύπρο, τονίζοντας ότι η ευθύνη της τουρκικής πλευράς υποδείκτηκε δημόσια από τον απεσταλμένο του Αμερικανού Προέδρου. Παραπέμποντας στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λουξεμβούργου, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι η ΕΕ διαπραγματεύεται σε ότι αφορά την αίτηση ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Κυπριακή Κυβέρνηση και σε καμμιά άλλη χώρα μη μέλος της Ενωσης δεν αναγνωρίζεται οποιοδήποτε δικαίωμα βέτο στην κυπριακή αίτηση ένταξης. Στο πλάισιο της συμμετοχής της 18ης Διάσκεψης COSAC, τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας, Βουλευτές Τάσσος Παπαδόπουλος, Δημήτρης Συλλούρης και Δώρος Χριστοδουλίδης είχαν σειρά διμερών συναντήσεων κατά τις οποίες συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας, στο πλάισιο της ενταξιακής πορείας και της προετοιμασίας που απαιτείται. Αντιπροσωπεία των Κοινοβουλίων χωρών - μελών της Ενωσης θα επισκεφθούν την Κύπρο για περαιτέρω συνομιλίες και συνεργασία.
    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 19 May 1998 - 17:46:18 UTC