Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-05-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Ταλάτ - Ευρωβουλή
  • [04] ΥΠΑΜ - Αρχηγός ΕΦ
  • [05] Τοξικά απόβλητα - Ισραήλ
  • [06] Ετήσια Γενική Συνέλευση Λαϊκής Τράπεζας
  • [07] Αντιπροσωπεία Ρωσικής Δούμας - Κύπρος
  • [08] Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας
  • [09] Πρόεδρος Κληρίδης - 23η Διεθνής Εκθεση Κύπρου
  • [10] Ρολάνδης - Διεθνής Κρατική Εκθεση
  • [11] Πρόεδρος Κληρίδης - Κυπριακό - ΕΕ
  • [12] Ρωσία - Καρανταγί - S300

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,20/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           87,30  ( 1,26)
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί                  102,35 ( 1,40)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     61,80 (-0,11)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 63,90 ( 2,06)
            Βιομηχανικές Εταιρείες                  77,96 ( 0,55)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις                66,08 ( 0,15)
            Εμπορικές Εταιρείες                     49,92 ( 2,59)
            Αλλες Εταιρείες                         71,53 ( 0,48)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών           ΛΚ   2.377.553.03
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΜ)

    [02] Ταλάτ - Ευρωβουλή

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,20/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Υπέρ της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση τάχθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος του Τ/κ Ρεπουμπλικανικού κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, εκφράζοντας παράλληλα μεγάλη επιθυμία για επίλυση του Κυπριακού.

    Ο Τ/Κ πολιτικός επισκέφθηκε την έδρα της Ευρωβουλής ύστερα από πρόσκληση της Συνομοσπονδιακής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/ Βορειοευρωπαϊκής Πράσινης Αριστεράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο κ. Ταλάτ συνοδευόταν από την Τζανάν Οζτοπράκ, μέλος του Κεντρικού Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

    Η αντιπροσωπεία είχε συναντήσεις με τις περισσότερες πολιτικές ομάδες της Ευρωβουλής, εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της βρετανικής προεδρίας καθώς και με Ελληνες ευρωβουλευτές, εκπροσώπους των κομμάτων ΠΑΣΟΚ, Νέας Δημοκρατίας, Συνασπισμού και Κομμουνιστικού Κόμματος.

    Μετά τις συναντήσεις, ο Ταλάτ ανέφερε ότι οι συναντήσεις που πραγματοποίησε με τις πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν εποικοδομητικές και σημείωσε ότι το κόμμα του είχε την ευκαιρία να μιλήσει για την κατάσταση στην Κύπρο και τη θέση των Τουρκοκυπρίων.

    Οπως είπε η αντιπροσωπεία του κόμματός του, "είχε την ευκαιρία να εκφράσει επίσης, την αναγκαιότητα της συμμετοχής των Τ/Κ στις διαπραγματεύσεις με ίσους όρους και τη μεγάλη επιθυμία για ευνοϊκή συμφωνία επίλυσης του Κυπριακού και ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ".

    Από την πλευρά του, ο Ευρωβουλευτής Αλέξανδρος Αλαβάνος, μιλώντας εκ μέρους της ομάδας που προσκάλεσε την Τ/κ αντιπροσωπεία, είπε ότι με τον Ταλάτ είχαν ενδιαφέρουσες συνομιλίες και πρόσθεσε ότι "οι θέσεις μας δεν ταυτίζονται, υπάρχει όμως εποικοδομητικό πνεύμα για αναζήτηση διεξόδου στην υπόθεση των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, με τη συμεμτοχή των Τ/Κ".

    Σημείωσε εξάλλου, ότι θεωρεί θετικό το γεγονός ότι το Τ/κ Ρεπουμπλικανικό κόμμα είναι πιο ευέλικτο στο θέμα των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κύπρου και αναγνωρίζει τα σημαντικά οφέλη που θα προκύψουν για ολόκληρη τη νήσο και τις δύο κοινότητες.

    "Είχα την ευκαιρία", ανέφερε τέλος, "να θέσω στον Πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, το θέμα των εγκλωβισμένων και της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΜ/ΜΜ)

    [03] ΥΠΑΜ - Αρχηγός ΕΦ

    Λευκωσία,Κύπρος,20/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημήτριος Δήμου παρακάθησαν σήμερα σε γεύμα με τα στρατευμένα παιδιά της Κύπρου σε ακριτικό φυλάκιο στη Λευκωσία.

    Στο γεύμα αυτό, στο οποίο παρακάθησαν επίσης ο Πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών, Ανδρέας Καννάουρος και δημοσιογράφοι, ο κ. Ομήρου είχε την ευκαιρία να καλωσορίσει τον Αρχηγό της ΕΦ που ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντα του στην Κύπρο και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο του.

    Ο κ. Ομήρου με την ευκαιρία αυτή εξέφρασε εκ μέρους του Υπουργείου Αμυνας και του κυπριακού λαού θερμές ευχαριστίες για την άψογη συνεργασία του δημοσιογραφικού κόσμου και πρόσθεσε "είμαστε στη διάθεση σας για να εργαστούμε, όλοι από κοινού, ο καθένας από το δικό του πόστο για την προώθηση των στόχων μας".

    Οι στόχοι αυτοί, ανέφερε, οι οποίοι ταυτίζονται με τις αξίες του κυπριακού ελληνισμού είναι η αναβάθμιση της αμυντικής ικανότητας των ενόπλων δυνάμεων, η ενίσχυση της διαπραγματευτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και η προώθηση εκείνων των εξοπλισμών που συνεχώς θα αναβαθμίζουν τις δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων.

    "Αποτελείτε τους εκπροσώπους της κοινής γνώμης του λαού μας και στόχος μας είναι να υπάρχει στήριξη από το λαό, του έργου της Εθνικής μας Φρουράς", δήλωσε ο κ. Ομήρου απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

    Από την πλευρά του, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους που αποδέχθηκαν την πρόσκληση στο ακριτικό φυλάκιο.

    "Είμαστε εδώ για να δούμε τα κατεχόμενα, για να δούμε τον αντίπαλο για να προσδιορίσουμε και να τροχιοδρομήσουμε την απ'εδώ και πέρα την πορεία μας", δήλωσε ο Αρχηγός της ΕΦ.

    Ο Αντιστράτηγος Δήμου, κάλεσε το δημοσιογραφικό κόσμο να τον στηρίξει στο δύσκολο έργο του να εμπιστευθεί ο κόσμος τη στρατιωτική ηγεσία.

    Εκανε επίσης αναφορά στην περιοδεία του με τον Υπουργό στη Βόρειο Ελλάδα, από την οποία, όπως είπε διαπίστωσε ότι το εσωτερικό μέτωπο χρειάζεται πολλή ενημέρωση, σημειώνοντας ότι η ενημέρωση αυτή υπήρξε σπουδαία.

    Κατά την περιοδεία τους, ο πολιτικός και ο στρατιωτικός ηγέτης της ΕΦ είχαν συναντήσεις με στρατιωτικούς και πολιτικούς ηγέτες, τοπικούς παράγοντες, φοιτητές και άλλους φορείς.

    Καταλήγοντας, ο κ. Δήμου ανέφερε ότι έχει εγκαινιαστεί και η τακτική να μην αποκαλύπτονται τα στρατιωτικά μυστικά του τόπου και ζήτησε προς αυτή την κατεύθυνση την κατανόηση του δημοσιογραφικού κόσμου.

    Ο Πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών διαβεβαίωσε τον Υπουργό και τον Αρχηγό της ΕΦ ότι ο δημοσιογραφικός κόσμος θα βρίσκεται στο πλευρό του για εκπλήρωση των στόχων τους.

    Τέλος, ευχήθηκε στον Αρχηγό όπως η αποστολή του συνοδευθεί με απελευθέρωση των σκλαβωμένων εδαφών.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [04] Τοξικά απόβλητα - Ισραήλ

    Λευκωσία,Κύπρος,20/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το Ισραήλ επανέλαβε σήμερα τη δέσμευση της ισραηλινής κυβέρνησης στις διεθνείς περιβαλλοντικές υποχρεώσεις, απαντώντας έτσι στο θέμα που προέκυψε μετά από τις ανακοινώσεις της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace σχετικά με τα τοξικά απόβλητα που απορρίπτουν ισραηλινά εργοστάσια στη θάλασσα της Μεσογείου.

    Η πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο, με ανακοίνωσή της, τονίζει ότι θα ήθελε να στρέψει την προσοχή του κοινού στην ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κύπρου η οποία αναφέρει ότι "δεν υπήρξε καμμιά μόλυνση της θαλάσσιας περιοχής της Κύπρου".

    Τη διαβεβαίωση αυτή είχε δώσει με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο ανώτερος Λειτουργός του Υπουργείου για θέματα ρύπανσης της θάλασσας, Λοϊζος Λοϊζίδης ο οπίος είχε πεί ότι "κανένα πρόβλημα ρύπανσης δεν έχει παρατηρηθεί στα θαλάσσια νερά της Κύπρου από την απόρριψη επικίνδυνων αποβλήτων στη Μεσόγειο απο ισραηλινές βιομηχανίες".

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της πρεσβείας του Ισραήλ επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι έχει δοθεί άδεια σε δύο βιομηχανίες, την Εταιρεία Ηλεκτρισμού του Ισραήλ (IEC) και την Haifa Chemicals, να απορρίπτουν απόβλητα στη Μεσόγειο.

    Αναφορικά με την άδεια της πρώτης εταιρείας (ΙEC) σημειώνεται ότι αυτή δόθηκε για περίοδο έξι μηνών από την Επιτροπή για ειδικές άδειες του Υπουργείου Περιβάλλοντος του Ισραήλ, με την προϋπόθεση ότι η εταιρεία IEC θα παρουσιάσει ένα εναλλακτικό και περιβαλλοντικά αποδεκτό πρόγραμμα τελικής επίλυσης του προβλήματος σε διάστημα τριών μηνών από την ημέρα έκδοσης της άδειας.

    Σημειώνεται εξάλλου ότι, κατά την περίοδο αυτή, το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει δώσει οδηγίες στην εταιρεία IEC να μειώσει δραστικά την παραγωγή της στάκτης από κάρβουνο και θα εξετάσει τις προσπάθειες της εταιρείας για εξεύρεση εναλλακτικής λύσης για την χρήση της.

    Τονίζεται επίσης ότι η πρόσφατη έκδοση άδειας στην εταιρεία IEC έχει δοθεί σύμφωνα με τον υπάρχοντα νόμο του Ισραήλ ο οποίος συμμορφώνεται με τις πρόνοιες της Σύμβασης της Βαρκελώνης για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των παραλιακών περιοχών της Μεσογείου.

    Σε σχέση με τη δεύτερη εταιρεία, Haifa Chemicals, η ανακοίνωση αναφέρει ότι έχει πρόσφατα δοθεί άδεια μέχρι το τέλος του 1998 για την απόρριψη 60.000 τόνων επεξεργασμένης λάσπης απο ποτάσσα στη θάλασσα.

    Σημειώνεται ότι η απόρριψη της λάσπης θα πραγματοποιείται 40 χιλιόμετρα μακρυά από την ακτή του Ισραήλ και 300 χιλιόμετρα από τις ακτές της Κύπρου και σε βάθος 1500 μέτρων.

    Στην περίπτωση αυτή, προσθέτει η ανακοίνωση, αναμένεται ότι το εργοστάσιο επεξεργασίας των αποβλήτων της εταιρείας (Haifa Chemicals Treatment Plant), που προγραμματίζεται να κατασκευαστεί, θα αποπερατωθεί και έτσι τα επεξεργασμένα υπολείμματα ποτάσσας θα απορρίπτονται πλέον στην ξηρά με ένα σωστό περιβαλλοντικά τρόπο.

    Καταλήγοντας, η ανακοίνωση τονίζει ότι, όπως και στην περίπτωσην της IEC, και η εταιρεία Haifa Chemicals έχει πάρει άδεια απόρριψης αποβλήτων στη θάλασσα, η οποία συνάδει με την ισραηλινή νομοθεσία και τη Σύμβαση της Βαρκελώνης και ότι μέχρι σήμερα δεν έχει παρατηρηθεί καμμιά ζημιά στη θαλάσσια ζωή και στην υποβρύχια βλάστηση.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΜ)

    [05] Ετήσια Γενική Συνέλευση Λαϊκής Τράπεζας

    Λευκωσία,Κύπρος,20/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Το Συγκρότημα της Λαϊκής Τράπεζας ετοιμάζεται μεθοδικά και προγραμαμτισμένα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος, ενώ ταυτόχρονα οι εργασίες του στο εξωτερικό και το εσωτερικό συνεχίζονται με έντονους ρυθμούς".

    Αυτό ανέφερε σήμερα μιλώντας στην 74η Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Λαϊκής Τράπεζας, ο Πρόεδρος του Συγκροτήματος Κίκης Λαζαρίδης τονίζοντας ότι "η επίδοση της Λαϊκής Τράπεζας κατά το 1997 ήταν εξαιρετική και αντανακλάται τόσο στις εργασίες του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού".

    Οπως είπε ο κ. Λαζαρίδης, "το κέρδος από τις εργασίες του Συγκροτήματος σημείωσε αύξηση της τάξης του 20% και ανήλθε στα 44,4 εκατομμύρια, ενώ το κέρδος ανά μετοχή από 25,7 σεντ το 1996, αυξήθηκε σε 30,1 σεντ το 1997".

    Ο Πρόεδρος του Συγκροτήαμτος μετέφερε στη Συνέλευση πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία εγκρίθηκε, για διανομή μερίσματος 12% πέραν του ύψους 8%, το οποίο πληρώθηκε τον περασμένο Σεμπτέμβριο.

    Εξάλλου, το συνολικό μέρισμα που καταβάλλει η Λαϊκή στους μετόχους της για το 1997 ανέρχεται σε 20% και παραμένει το ψηλότερο στην κυπριακή τραπεζική αγορά, όπως ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης.

    Σημείωσε επίσης, ότι "στο εξωτερικό, οι εξελίξεις ήταν ευνοϊκότερες με αποτέλεσμα το ποσοστό συνεισφοράς στα κέρδη από εργασίες εξωτερικού να αυξηθεί το 1997 στο 17,3% περίπου, από 15,7% το 1996".

    Ο κ. Λαζαρίδης είπε ότι "τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην Ελλάδα, η αύξηση των εργασιών ήταν σημαντική με θετικές προεκτάσεις για την κερδοφορία και τα κέρδη σημείωσαν αύξηση της τάξης του 29,6% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 41,4% στην Ελλάδα".

    Ο Πρόεδρος του Συγκροτήματος της Λαϊκής Τράπεζας, αναφέρθηκε στο λεγόμενο "πρόβλημα του 2000" που δημιουργείται από την αδυναμία εκατομμυρίων συστημάτων που λειτουργούν βάσει ημερομηνίας, να αναγνωρίσουν το έτος 2000.

    Είπε ότι η Λαϊκή Τράπεζα, "έχοντας επίγνωση του προβλήματος ανέλαβε έγκαιρα μια πολύπλευρη προσπάθεια για την αντιμετώπισή του".

    Σημείωσε εξάλλου, ότι το έργο αυτό, θα συμπληρωθεί στα τέλη του 1998, αρχές του 1999.

    Αναφερόμενος στην κυπριακή οικονομία και την οικονομική πολιτική, ο κ. Λαζαρίδης είπε ότι " η οικονομική μας πολιτική θα πρέπει να περιστρέφεται γύρω από το κράτος, το επιχειρηματικό πεδίο, την αγορά εργασίας και την αγορά χρήματος", ενώ ανέφερε ότι οι εξελίξεις αναφορικά με τη διεύρυνση και την εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η παγκοσμιοποίηση της διεθνούς οικονομίας, δημιουργούν μια νέα τάξη πραγμάτων.

    "Η Κύπρος δεν μπορεί να μείνει έξω από αυτό το πλαίσιο διεργασιών", είπε.

    Καταλήγοντας, πρόσθεσε ότι η Κύπρος, "πρέπει να επωφεληθεί των εξελίξεων και ανακατατάξεων που επίκεινται και να οικοδομήσει το νέο μοντέλο ανάπτυξης".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [06] Αντιπροσωπεία Ρωσικής Δούμας - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,20/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τετραμελής αντιπροσωπεία της Ομάδας Φιλίας Ρωσικής Ομοσπονδίας Κύπρου στη Ρωσική Κρατική Δούμα, φθάνει απόψε στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη ύστερα από πρόσκληση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Κύπρο, τα μέλη της αντιπροσωπείας θα γίνουν δεκτά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

    Θα έχουν επίσης χωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς ή εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων και τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών.

    Συναντήσεις θα έχουν επίσης με τον Αντιδήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας και την Αντιδήμαρχο Αμμοχώστου.

    Η αντιπροσωπεία αποτελείται από τον Πρόεδρο της Ομάδας Γιούρι Ούτκιν και τα μέλη Νικολάϊ Αστάφιεφ, Μιχαήλ Μπουγκέρα και Βλαντιμίρ Πετόσιν.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [07] Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,20/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί τελικά την προσεχή Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα διατηρεί τις επιφυλάξεις της και δεν υπάρχει κοινή θέση των 15 κρατών της ΕΕ.

    Την απόφαση για τη διεξαγωγή του Συμβουλίου Σύνδεσης ανακοίνωσε η βρετανική προεδρία στη σημερινή συνεδρίαση των Μονίμων Αντιπροσώπων, στις Βρυξέλλες.

    Τη Δευτέρα η προεδρία θα παρουσιάσει στην Τουρκία μια κοινή θέση των "14", η οποία δεν έχει φυσικά καμιά νομική ισχύ δεδομένου ότι δεν μπορεί να ληφθεί καμία απολύτως απόφαση χωρίς ομοφωνία.

    Το αδιέξοδο μεταξύ της Ελλδας και των "14" προέκυψε κατά την προετοιμασία της κοινής θέσης που θα παρουσίαζε η προεδρία στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Ισμαίλ Τζεμ, τη Δευτέρα.

    Η κυβέρνηση της Αγκυρας είχε θέσει δύο προϋποθέσεις για να δεχθεί τη σύγκληση του Συμβουλίου Σύνδεση, και συγκεκριμένα, να μην υπάρχει σε επίσημο κείμενο καμιά αναφορά σε πολιτικά θέματα (ανθρώπινα δικαιώματα, σχέσεις με Ελλάδα, Κυπριακό) και η κοινοτική προσφορά για την ευρωπαϊκή στρατηγική υπέρ της Αγκυρας να είναι πλήρης και να συνοδεύεται και από την κοινοτική βοήθεια (375 εκατομμύρια ECU).

    Η Ελλάδα, από την πλευρά της, είχε θέσει δύο προϋποθέσεις για να συμφωνήσει σε κοινή θέση των "15".

    Η πρώτη ήταν να γίνει ρητή αναφορά στην παράγραφο 35 των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Λουξεμβούργου, η οποία υπογράμμιζε ότι η ενίσχυση των δεσμών της ΕΕ με την Τουρκία εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από τη διευθέτηση των διαφορών με την Ελλάδα, μέσω του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης, και την υποστήριξη από την Αγκυρα των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, για την επίλυση του Κυπριακού.

    Η δεύτερη ήταν να ζητηθεί από την Αγκυρα να προβεί σε συγκεκριμένη πολιτική κίνηση, όπως η προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο, για τα Ιμια, προκειμένου να επωφεληθεί της κοινοτικής βοήθειας.

    Οι 14 εταίροι αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν τις θέσεις της Ελλάδας, με το επιχείρημα ότι εάν γίνει αυτό δεν πρόκειται να συμμετάσχει η Τουρκία στο Συμβούλιο Σύνδεσης.

    Τελικά, στο κείμενο της κοινής θέσης των "14" δεν γίνεται καμία ουσιαστική αναφορά σε πολιτικά θέματα, ούτε φυσικά στην παράγραφο 35 του Λουξεμβούργου.

    Δίνεται μεγάλη έμφαση στην προσφορά της ευρωπαϊκής στρατηγικής, δηλαδή στην εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης, καθώς και στην ανάγκη άμεσης αποδέσμευσης της κοινοτικςη βοήθειας.

    Για το λόγο αυτό, η Ελλάδα αρνήθηκε να το αποδεχθεί. Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΜ/ΜΑ)

    [08] Πρόεδρος Κληρίδης - 23η Διεθνής Εκθεση Κύπρου

    Λευκωσία,Κύπρος,20/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η δημιουργία ισχυρής κυπριακής οικονομίας, ικανής να επιβιώσει ανταγωνιστικά στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η περαιτέρω προώθηση της Κύπρου ως αξιόλογου περιφερειακού κέντρου δραστηριότητας, αποτελούν τους ξεκαθαρισμένους στόχους της βασικής στρατηγικής επιδίωξης της κυβέρνησης για την οικονομία.

    Αυτό ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στην ομιλία του απόψε στα εγκαίνια της 23ης Διεθνούς Εκθεσης Κύπρου, η οποία έχει καθιερωθεί ως το κορυφαίο εμπορικό και οικονομικό γεγονός της χρονιάς.

    Καλωσορίζοντας τους επίσημους επισκέπτες από το εξωτερικό, τους εκθέτες και τους αντιπροσώπους των χωρών που συμμετέχουν στην Εκθεση, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι η Διεθνής Εκθεση Κύπρου αποτέλεσε βασικό συντελεστή στην ανάπτυξη του εξαγωγικού και εισαγωγικού εμπορίου της Κύπρου και συνέβαλε αποφασιστικά στην ενίσχυση των εμποροβιομηχανικών και οικονομικών σχέσεων του τόπου με άλλες χώρες.

    Σήμερα, πρόσθεσε, η κυπριακή οικονομία έχει να διανύσει μια δύσκολη πορεία καθώς η επιδιωκόμενη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και το διαμορφούμενο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον δεν αφήνουν περιθώρια για δισταγμούς και αναβολές.

    "Οι έννοιες ανταγωνιστικότητα, παραγωγικότητα, ποιότητα και τεχνολογική αναβάθμιση πρέπει να αποτελούν την πυξίδα των ενεργειών και προσπαθειών όλων των κοινωνικών εταίρων και ολόκληρου του κυπριακού λαού", τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Βασικά εργαλεία για επίτευξη των στόχων, σημείωσε, είναι η δημοσιονομική πειθαρχία και εξυγίανση, η λήψη μέτρων για ενίσχυση των παραγωγικών τάξεων και η παροχή κινήτρων για ενθάρρυνση του εκσυγχρονισμού και της αναδιάρθρωσης της οικονομίας, η διενέργεια θεσμικών και νομοθετικών προσαρμογών σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο, πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, επεσήμανε ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης έχει όραμα και προοπτική αλλά είναι επίπονο στην υλοποίησή του αφού επιχειρεί τη σύζευξη του τρίπτυχου σταθερότητα - ανάπτυξη - κοινωνική πρόνοια, ενώ παράλληλα στοχεύει στη συνεχή ενίσχυση της άμυνας με τη διάθεση σημαντικών πόρων της οικονομίας.

    Επαναβεβαίωσε ότι μέχρι την πλήρη ένταξη στην ΕΕ, η κυβέρνηση θα παράσχει κάθε βοήθεια σε όλους τους τομείς και κλάδους οικονομικής δραστηριότητας ώστε να εκσυγχρονιστούν, να αυξήσουν την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητά τους και να αντέξουν με επιτυχία στις ευρωπαϊκές ανταγωνιστικές πιέσεις.

    Είπε ότι από φέτος θα αναπτυχθούν, μέσα στα πλαίσια του νέου Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης 1999 - 2003 σχέδια αναδιάρθρωσης και αναβάθμισης για κάθε τομέα ξεχωριστά.

    Τέλος, ο Πρόεδρος Κληρίδης διαβεβαίωσε ότι το κράτος, μέσα στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του, θα είναι συμπαραστάτης και αρωγός στην επίλυση των πολλαπλών προβλημάτων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο εμποροβιομηχανικός κόσμος.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [09] Ρολάνδης - Διεθνής Κρατική Εκθεση

    Λευκωσία,Κύπρος,20/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Νέα περίοδο στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτήρισε την πρόσφατη έναρξη των συνομιλιών για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης, μιλώντας στα εγκαίνια της 23ης Διεθνούς Κρατικής Εκθεσης.

    Τόνισε επίσης, ότι ένας από τους κύριους άξονες της πολιτικής που ακολουθεί η Κύπρος είναι και η σταδιακή εναρμόνιση με την ΕΕ και παρατήρησε ότι από την πλευρά της η κυπριακή κυβέρνηση έχει προβεί σε σημαντική προεργασία, με τη σύσταση ομάδων εργασίας οι οποίες έχουν αξιολογήσει το κοινοτικό κεκτημένο και έχουν επεξεργαστεί προγράμματα εναρμόνισης σε όλους τους τομείς.

    "Μέσα σε αυτές τις συνθήκες", σημείωσε, "καλούμαστε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και να προχωρήσουμε στον εκσυχρονισμό της οικονομίας μας και στην κατάργηση ξεπερασμένων διαδικασιών, προσεγγίσεων και νομοθεσιών, ώστε να μπορέσουμε όχι μόνο να παρακολουθήσουμε τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, αλλά και να αντεπεξέλθουμε με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα".

    Ο κ. Ρολάνδης διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο του θα προχωρήσει με μεθοδικότητα και προγραμματισμό στην εκπλήρωση όλων των στόχων που έχει τάξει για να δώσει νέα πνοή και νέα ώθηση στην παραγωγική μηχανή του κράτους, "με το όραμα της Κύπρου να διασχίζει ισχυρή και περήφανη το κατώφλι της νέας χιλιετηρίδας και παράλληλα το κατώφλι της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Αναφερόμενος στις εμπορικές συναλλαγές της Κύπρου, ο κ. Ρολάνδης ανέφερε ότι οι συναλλαγές σε αγαθά κατά το χρόνο που πέρασε παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με εκείνες του 1996.

    Οι εισαγωγές και εξαγωγές δεν παρουσίασαν σημαντική διαφοροποίηση, με τις εισαγωγές να σημειώνουν μικρή αύξηση της τάξης του 2,2%, ενώ τις συνολικές εξαγωγές να παρουσιάζουν μείωση 1,4%.

    Είπε ακόμα ότι η κυπριακή βιομηχανία διανύει περίοδο "υποτονικής ανάπτυξης", που οφείλεται στα αυξημένα κόστα παραγωγής, τη χαμηλή παραγωγικότητα, την κακή οργάνωση και το μεγάλο αριθμό των βιομηχανικών μονάδων.

    Ο Υπουργός Εμπορίου είπε ότι στο επόμενο τρίμηνο θα εξετασθούν, η περαιτέρω ενίσχυση των βιομηχανικών μονάδων με βάση τη μελέτη των αποτελεσμάτων των σχεδίων στήριξης που ήδη λειτουργούν, η είσοδος στον τομέα υψηλής τεχνολογίας, η προσέλκυση ξένων επενδυτών και η εξ υπαρχής μελέτη της ενεργειακής πολιτικής.

    Ο κ. Ρολάνδης είπε ότι προγραμματίζονται προς υλοποίηση στην επόμενη πενταετία η κατασκευή έξι μαρίνων, η κατασκευή έξι - επτά γηπέδων γκόλφ, η λειτουργία καζίνων, η δημιουργία τεσσάρων - πέντε θεματικών πάρκων και η δημιουργία 50 - 60 γηπέδων για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.

    Υπάρχουν επίσης σκέψεις για διπλασιασμό των κλινών του αγροτουρισμού, την πάταξη με αυστηρότερες ποινές της εκμετάλλευσης των τουριστών και την καλυτέρευση της ποιότητας των τουριστικών υπηρεσιών.

    Ο κ. Ρολάνδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ευοίωνες εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή διανοίγουν νέους ορίζοντες στην προσφορά υπηρεσιών, ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό.

    Στόχος του Υπουργείου, πρόσθεσε, είναι η προβολή στο εξωτερικό όλων των επαγγελματικών υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρει η Κύπρος.

    "Ο πολίτης - καταναλωτής έχει δικαιώματα που είναι ιερά και αυτά τα δικαιώματα θα περιφρουρηθούν", διαβεβαίωσε, "με την καλύτερη επάνδρωση και αναβάθμιση στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό της ουσιώδης αυτής υπηρεσίας που αποτελεί το "μέτρο του πολιτισμού μας", κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΚΚ/ΜΜ)

    [10] Πρόεδρος Κληρίδης - Κυπριακό - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,20/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, τόνισε εμφαντικά ότι "οποιεσδήποτε σκέψεις για αναγνώριση κάποιου status" του ψευδοκράτους, θα απορριφθούν ομόφωνα και χωρίς δισταγμό από την ελληνοκυπριακή πλευρά και επιπλέον θα παραβλάψουν τις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με εκείνους, που πιθανόν να τις υποστηρίξουν.

    Μιλώντας στα εκγαίνια της 23ης Διεθνούς Εκθεσης Κύπρου, ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διεθνής κοινότητα και κυρίως τα εμπλεκόμενα ξένα κράτη, που εργάζονται για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων και την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, πρέπει να επιμένουν στη θέση ότι δεν πρόκειται να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος "αλλά ούτε και πρόκειται να αλλάξει η βάση διεξαγωγής των συνομιλιών".

    "Θέλω με έμφαση να τονίσω ότι: οποιεσδήποτε σκέψεις για αναγνώριση κάποιου status της de facto κατάστασης, η οποία έχει δημιουργηθεί και συντηρείται λόγω της συνεχιζόμενης παράνομης κατοχής εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφενός μεν θα απορριφθούν ομόφωνα και χωρίς δισταγμό από την ελληνοκυπριακή πλευρά, αφετέρου δε θα παραβλάψουν τις σχέσεις μας με εκείνους που πιθανόν να τις υποστηρίξουν", δήλωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Εξέφρασε ακόμη την ετοιμότητα της κυπριακής κυβέρνησης να μελετήσει "διάφορες ιδέες, αν υπάρχουν, για άμεση λήψη αποτελεσματικών μέτρων, τα οποία να εξυπηρετούν τους στόχους της αποστρατικοποίησης, ικανοποιώντας ταυτόχρονα, το αίσθημα ασφάλειας και των δύο πλευρών".

    Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Κληρίδης έκανε αναφορά στη διεθνή κινητικότητα στο Κυπριακό και στην πρόσφατη επίσκεψη του Προεδρικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, στόχος της οποίας ήταν η εξασφάλιση της συγκατάθεσης των δύο πλευρών για επανέναρξη του διακοινοτικού διαλόγου.

    Δυστυχώς, πρόσθεσε, η τουρκική πλευρά, μέσω του Ραούφ Ντενκτάς παρέμεινε πεισματικά προσκολλημένη σε απαράδεκτους όρους για να συγκατατεθεί σε επανέναρξη των συνομιλιών.

    "Είναι φανερό ότι η επιδιωχθείσα επανάληψη των συνομιλιών δεν έγινε κατορθωτή, αποκλειστικά εξ αιτίας της στάσης της τουρκικής πλευράς (τουρκικής και Τ/κ). Οπως έχει διαπιστώσει η διεθνής κοινότητα, υπάρχει πλήρης ταύτιση θέσεων Αγκυρας και Ντενκτάς", σημείωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Ωστόσο, ανέφερε ότι παρά την τουρκική αδιαλλαξία, η κυβέρνηση δεν πιστεύει ότι η πρωτοβουλία που άρχισε έχει οδηγηθεί σε οριστικό αδιέξοδο.

    Με την κατάλληλη προεργασία, οι προσεχείς μήνες μπορούν να προσφέρουν και άλλες ευκαιρίες για επίτευξη του στόχου της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

    "Και εννοώ ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, να ανοίξουν το δρόμο για την εξεύρεση λύσης", τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και κατανοεί τα συμφέροντα των μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε σχέση με αυτό το θέμα και είναι πρόθυμη να βοηθήσει στο βαθμό που μπορεί.

    Τόνισε, όμως, ότι ουδέποτε η Κυπριακή Δημοκρατία θα δεχθεί να θυσιάσει τα δικαιώματα της ή να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλειά της για την εξυπηρέτηση της πορείας ένταξης της στην ΕΕ.

    Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Κληρίδης επανέλαβε ότι εξακολουθεί να ισχύει η πρόσκληση προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα για συμμετοχή στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [11] Ρωσία - Καρανταγί - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,20/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ως μία προσπάθεια της Αγκυρας να μειώσει την εμβέλεια και τη σημασία που θα έχει για την άμυνα της Κύπρου η εγκατάσταση του αντιπυραυλικού συστήματος S - 300, ερμηνεύουν κύκλοι του ρωσικού Υπουργείου Αμυνας την απαίτηση του Τούρκου Στρατηγού Ισμαήλ Χακί Καρανταγί να ακυρώσει η Μόσχα τη συμφωνία της με την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Οπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΝΟΒΟΣΤΙ από τη ρωσική πρωτεύουσα, έπεσαν κυριολεκτικά στο κενό οι προσπάθειες του Καρανταγί να θέσει το θέμα των πυραύλων, τόσο κατά τη διάρκεια της συνάντησή του με τον Ρώσο Υπουργό Αμυνας, Ιγκορ Σεργκέγιεφ, όσο και με τον αρχηγό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Ανατόλι Κβάσνιμ.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του Υπουργείου Αμυνας της Ρωσίας, ο Τούρκος στρατηγός χρησιμοποίησε διάφορους στρατιωτικο-διπλωματικούς ελιγμούς ώστε να εκμαιεύσει τη δέσμευση του ρωσικού επιτελείου στρατού να προχωρήσει στην ακύρωση της συμφωνίας με την Κύπρο ή τουλάχιστον να μειώσει το κέρδος που θα έχει για την άμυνα της Κύπρου η εγκατάσταση των πυραύλων.

    Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδσηεων, οι Τούρκοι επιτελείς αποπειράθηκαν να συνδέσουν τις μελλοντικές σχέσεις της Ρωσίας και της Τουρκίας με την εγκατάσταση των πυραύλων.

    Ωστόσο, οι Ρώσοι αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν ότι οι σχέσεις των δύο χωρών στα στρατιωτικά θέματα, αν θα προχωρήσουν θα πρέπει να διαχωρισθούν και να μην εξαρτώνται σε καμία περίπτωση με την εγκατάστασητων S - 300 στην Κύπρο.

    Οι ίδιες πηγές δήλωσαν στο πρακτορείο ότι ακόμη και εάν η Τουρκία δεχθεί τη θέση της Ρωσίας ότι οι σχέσεις της με τη Ρωσία δεν εξαρτώνται από το θέμα των πυραύλων, δεν φαίνεται στον ορίζοντα να υπάρχουν ευοίωνες προοπτικές στις μεταξύ τους σχέσεις.

    (KYΠΕ/ΧΓ/ΡΜ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 20 May 1998 - 17:46:15 UTC