Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-05-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λυσσαρίδης - Ελλάδα - δήμοι
  • [02] Επιστροφή Κασουλίδη - δηλώσεις

  • [01] Λυσσαρίδης - Ελλάδα - δήμοι

    Αθήνα,Ελλάδα,23/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Συνεχίστηκαν στην Αθήνα οι εκδηλώσεις αδελφοποίησης του Δήμου Αγίας Παρασκευής με το Δήμο Γεροσκήπου. Χθες το βράδυ μίλησε σε μεγάλη εκδήλωση ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

    Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Εθνικού Κέντρου Ερευνας Φυσικών Επιστημών "Δημόκριτος" και σ' αυτήν παρέστησαν οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης Αττικής, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα Χριστόδουλος Πασιαρδής, οι αντιπροσωπείες των Δήμων που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις αδελφοποίησης, πρώην Υπουργοί και άλλοι επίσημοι.

    Σήμερα, στις 6.30 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί η τελετή διδυμοποίησης του Δήμου Αγίας Παρασκευής και του Δήμου Γεροσκήπου, στην κεντρική πλατεία Αγίας Παρασκευής, με ομιλίες του Πρέσβη της Κύπρου και των δύο Δημάρχων.

    Θα ακολουθήσει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από χορευτικά και μουσικά σχήματα της Αγίας Παρασκευής και της Γεροσκήπου, ενώ κατά τη διάρκεια της τελετής θα λειτουργούν περίπτερα με διαφωτιστικό υλικό και παραδοσιακά εδέσματα.

    Στην ομιλία του χθες το βράδυ ο κ. Λυσσαρίδης αναφέρθηκε στο Κυπριακό, χαρακτηρίζοντας τον εποικισμό της κατεχόμενης Κύπρου ως έγκλημα πολέμου. Στη συνέχεια άσκησε κριτική στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία συζητά την ένταξη μιας χώρας στους κόλπους της (Τουρκία), η οποία καταπατεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους κανόνες διεθνούς δικαίου.

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ κάλεσε τις ΗΠΑ να παύσουν να συντηρούν την παράνομη κατοχή της Κύπρου και να εξοπλίζουν τον Αττίλα, κατά παράβαση των αμερικανικών νόμων.

    Ο κ. Λυσσαρίδης χαρακτήρισε τις επισκέψεις των μεσολαβητών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, καθώς και άλλων, σαν επισκέψεις με "άδεια χέρια", και κάλεσε την Ευρώπη να βοηθήσει στη λύση του Κυπριακού, προωθώντας τάχιστα την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ακολούθως, αναφέρθηκε στη συμπαράταξη του έθνους και στην κοινή μοίρα Κύπρου κι Ελλάδας απέναντι στον κοινό εχθρό, τον τουρκικό επεκτατισμό, ο οποίος θα αντιμετωπιστεί αποφασιστικά και με το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τους ρωσικούς πυραύλους S300, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι μια χώρα που τελεί υπό κατοχή έχει χρέος να αναβαθμίσει την αμυντική της ικανότητα και ότι πέραν από τη στρατιωτική συμφωνία με τη Ρωσία, υπάρχει και πολιτική συμφωνία.

    "Εάν βαδίζουμε για λύση ή αποστρατικοποίηση του νησιού, τότε μόνο θα υπάρξει θέμα ακύρωσης της συμφωνίας των πυραύλων", κατέληξε ο κ. Λυσσαρίδης.

    Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκε με συναυλία του Μάριου Τόκα στο δημοτικό στάδιο Αγίας Παρασκευής, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για τους εγκλωβισμένους της Καρπασίας.

    Τόσο την ομιλία του κ. Λυσσαρίδη όσο και τη συναυλία του Μάριου Τόκα παρακολούθησαν και οι ξένες αντιπροσωπείες των πέντε ευρωπαϊκών πόλεων, που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, δηλαδή Malmo Σουηδίας, Aberystwyth Ουαλίας, Grotsina Σερβίας, Cloncesteshire Αγγλίας και Saint Braince Γαλλίας.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [02] Επιστροφή Κασουλίδη - δηλώσεις

    Λάρνακα,Κύπρος,23/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οποιαδήποτε ανησυχία του διεθνούς παράγοντα για το θέμα των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S300 θα πρέπει να συνοδεύεται από ανησυχία για την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο και το αίσθημα ανασφάλειας του κυπριακού λαού, από την επιθετική στάση της Τουρκίας.

    Αυτό τόνισε σήμερα το απόγευμα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, διαβεβαιώνοντας ότι οι πύραυλοι θα εγκατασταθούν στην Κύπρο, εάν δεν εκλείψουν οι λόγοι για τους οποίους έχουν παραγγελθεί.

    Ο κ. Κασουλίδης μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την επιστροφή του από περιοδεία στο εξωτερικό, κατά την οποία επισκέφθηκε τη Γαλλία, την Αργεντινή, την Κολομβία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ο ΥΠΕΞ χαρακτήρισε "αρκετά χρήσιμη" τη συνάντησή του με το Γάλλο ομόλογό του, καθώς και τις άλλες επαφές που είχε στο Παρίσι, κι εξέφρασε την ελπίδα ότι "ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας, αφού έγινε κατορθωτό να κατανοηθούν οι θέσεις εκατέρωθεν".

    Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Αργεντινή, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε "ικανοποίηση", ιδιαίτερα γιατί του δόθηκε η ευκαιρία, εκ μέρους της κυβέρνησης, να εκφράσει τις ευχαριστίες του "για τη συμμετοχή της Αργεντινής στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ".

    Εξέφρασε, επίσης, ικανοποίηση διότι "αυτή η συμμετοχή θα κρατήσει, τουλάχιστον για το ορατό μέλλον, όσο χρειάζεται".

    Αναφερόμενος στην Υπουργική Διάσκεψη του Κινήματος των Αδεσμεύτων, στην Καρθαγένη της Κολομβίας, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η πολιτική θέση του Κινήματος "απεικονίζεται στις παραγράφους του κοινού ανακοινωθέντος που αφορούν την Κύπρο", τονίζοντας ότι "η συμπαράσταση του Κινήματος στον αγώνα μας δεν πρέπει να αμφισβητείται".

    Εξέφρασε, ακολούθως, την πεποίθηση ότι "ένα ιδιαίτερο θέμα, που αφορά όλες αυτές τις χώρες των Αδεσμεύτων, είναι ακριβώς η καταδίκη οποιασδήποτε προσπάθειας δημιουργίας διεθνούς προηγουμένου από την απόπειρα οποιασδήποτε χώρας να εισβάλει στρατιωτικά σε άλλη χώρα και να χρησιμοποιεί εκεί προγεφύρωμα κάποιο μέρος του πληθυσμού για να μεταβάλλει την παγκόσμια γεωγραφία".

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "για την περίπτωση της Κύπρου μπορεί η δύναμη των όπλων να επιβάλλει αυτό που επέβαλλε από το 1974, μπορεί η δύναμη των όπλων να το διατηρεί, αλλά ο διεθνής νόμος δεν θα το δεχθεί και δεν θα το επιτρέψει ποτέ".

    Στη συνέχεια, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον ήταν "ενδιαφέρουσα λόγω των σημερινών εξελίξεων", επισημαίνοντας ότι στο Κογκρέσο, στην αμερικανική κυβέρνηση και στους εκπροσώπους των διαφόρων ακαδημαϊκών ινστιτούτων διεθνών και στρατηγικών σχέσεων, με τους οποίους είχε κοινό δείπνο εργασίας, και κυρίως στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, "κύριο θέμα δέσποζε η ανησυχία για το πυραυλικό σύστημα S300".

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι του δόθηκε η ευκαιρία να εξηγήσει πλήρως τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης πάνω στο θέμα αυτό και να τονίσει ότι "οποιαδήποτε ανησυχία επί του θέματος αυτού πρέπει να συνοδεύεται με ανησυχία για την παρουσία των 35 χιλιάδων τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο και το αίσθημα του κυπριακού λαού, της ανασφάλειας που νοιώθει, εξ αιτίας της επιθετικής στάσης της Τουρκίας και τις επανειλημμένες απειλές που έρχονται από πλευράς της Αγκυρας".

    Οσον αφορά την ουσία του Κυπριακού, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "έχει πάει ξεκάθαρα το μήνυμα στην Ουάσιγκτον".

    "Η δική μας άποψη", είπε, "είναι ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πολύ προσεχώς να καταδείξει στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι αυτή η γραμμή, η γραμμή της απαίτησης της αναγνώρισης ή της αναβάθμισης του στάτους του, που είναι η δικαιολόγηση της αδιάλλακτης πορείας του, δεν τυγχάνει της έγκρισης του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "θα υπάρξει ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας προσεχώς", προσθέτοντας ότι "είτε μαζί είτε κεχωρισμένα, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ενημερωθεί από το Γενικό Γραμματέα επί της έκθεσης για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών".

    Ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι "επ' αυτής της έκθεσης, αργά ή γρήγορα θα πρέπει να πάρει θέση".

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι Αμερικανοί συνδέουν τη μη έλευση των πυραύλων S300 με τη συνέχιση της προσπάθειάς τους, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "είναι γνωστή η θέση μας. Δεν αρκεί", είπε, "να προσπαθούν", προσθέτοντας ότι πρέπει να "υπάρχει και η ανταπόκριση".

    Στη συνέχεια, ο κ. Κασουλίδης υπενθύμισε προηγούμενη δήλωσή του ότι εάν υπάρχουν συνομιλίες, στις οποίες θα επιτευχθεί πρόοδος, τότε το θέμα θα είναι διαφορετικό όσον αφορά τους πυραύλους.

    Τόνισε, ωστόσο, ότι η δήλωση στην οποία αναφέρετο "ταίριαζε μέσα στο χρόνο, ενόψει της προσδοκίας ότι θα υπήρχαν συνομιλίες", αλλά σημείωσε ότι "τώρα συνομιλίες δεν υπάρχουν".

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, στην ομιλία του στα εγκαίνια της Διεθνούς Κρατικής Εκθεσης, ότι είναι έτοιμος να συζητήσει προτάσεις πάνω στο θέμα της ασφάλειας, καθώς και δήλωση του ιδίου του κ. Κασουλίδη ότι υπάρχει ελαστικότητα στο θέμα των πυραύλων, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι "είναι το ίδιο πράγμα".

    Εξήγησε, ακολούθως, ότι υπάρχει κάποια λογική πίσω από τους πυραύλους, δηλαδή "αισθανθήκαμε ως κυπριακός λαός την ανάγκη επαρκούς προστασίας της αεράμυνάς μας, διά της παραγγελίας αυτής" και ότι "μόνο η εξάλειψη των λόγων, για τους οποίους αισθανθήκαμε την ανάγκη να φέρουμε αυτό το πυραυλικό σύστημα, θα μας κάνει να αλλάξουμε γνώμη".

    "Αυτή", κατέληξε, "είναι η ακρογωνιαία μας θέση. Δεν το κάναμε ούτε από καπρίτσιο που ζητήσαμε να τους φέρουμε, ούτε διότι έτσι μας εκατέβηκε. Υπήρχε κάποιος συγκεκριμένος λόγος. Εκλείπει αυτός ο λόγος, δεν τους φέρνουμε. Δεν εκλείπει αυτός ο λόγος, τους φέρνουμε. Τελεία και παύλα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΑΓ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 25 May 1998 - 12:02:55 UTC