Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-05-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χριστοδούλου - Χριστόφιας
  • [02] Μάρκος Κυπριανού - Μαυροβούνιο
  • [03] Θεμιστοκλέους - Αντιπρόεδρος Διάσκεψης FAO
  • [04] Αρχιεπίσκοπος - Πρωθυπουργός Λευκορωσίας
  • [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [06] Ελληνες Βορείου Ηπείρου - Παρουσίαση βιβλίου
  • [07] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Αθήνα
  • [08] Βουλή - φορολογία
  • [09] Πρόεδρος Σεϋχελλών - Υπατος Αρμοστής Κύπρου
  • [10] Υπουργός Εξωτερικών - Ιρλανδία
  • [11] Νέοι Ορίζοντες - Φορολογία
  • [12] Αμερικανοί Γερουσιαστές - Πρόεδρος Κληρίδης
  • [13] Βουλή - Φορολογικά
  • [14] Βουλή - Υπουργός Συγκοινωνιών
  • [15] Βουλή - καταψήφιση φορολογικών μέτρων
  • [16] Υπουργός Οικονομικών - Φορολογικά μέτρα - Δηλώσεις

  • [01] (Κ) Χριστοδούλου - Χριστόφιας

    Λευκωσία,Κύπρος,28/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει τα νομοσχέδια της κυβέρνησης για σειρά φορολογικών αυξήσεων, κατά τη σημερινή απογευματινή συζήτηση στη βουλή. Θεωρεί ότι οι αυξήσεις αποτελούν "φορολογική επίθεση" κατά των εργαζομένων και θα είναι "δυσβάκτακτες" για τον απλό πολίτη.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ύστερα από συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι, με τον υπουργό Οικονομικών Χριστόδουλο Χριστοδούλου στα κεντρικά γραφεία του ΑΚΕΛ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "δεν είχε, δεν έχει, ούτε νομίζω θα καταρτίσει στρατηγικό πρόγραμμα για την οικονομία".

    Είπε ακόμη, ότι ο ίδιος δεν είχε "την παραμικρή αμφιβολία" προεκλογικά, ότι μέσα στο 1998 θα υπήρχαν φορολογικά μέτρα, παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις του Προέδρου Κληρίδη και κυβερνητικών κύκλων.

    "Εμείς θα τηρήσουμε την προεκλογική υπόσχεση του κ. Κληρίδη και θα καταψηφίσουμε τις φορολογίες", τόνισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι οι φορολογίες δεν είναι αναγκαίες, αλλά αντιθέτως θα είναι όπως είπε, "φοβερά δυσβάκτακτες" για τον απλό πολίτη (μισθωτό).

    Ανέφερε επίσης, ότι "δεχόμαστε φορολογική επίθεση, όπως και (φορολογική) επίθεση (δέχονται) και οι εργαζόμενοι με τα δικαιώματα και τα κεκτημένα τους".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ανέφερε ότι δεν υπήρξε πριν από τη σημερινή τους συνάντηση, καμμία άλλη επαφή ή ενημέρωση για την πρόθεση της κυβέρνησης για τις φορολογίες.

    Χριστοδούλου

    Ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου είπε ότι η δέσμη μέτρων αφορά αύξηση εσόδων και μείωση δαπανών. Ερωτηθείς, αν συνάδει η δέσμη μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση με τις προεκλογικές υποσχέσεις και δεσμεύσεις του Προέδρου Κληρίδη, ο κ. Χριστοδούλου απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι τα μέτρα "υπαγορεύονται και από την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών και από τα αίτια, που τα προκάλεσαν και που επιβάλλουν να πάρουμε αυτά τα μέτρα".

    Ωστόσο, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον η κυβέρνηση γνώριζε προεκλογικά την κατάσταση της οικονομίας, ο Υπουργός Οικονομικών, είπε: "Τα οποιαδήποτε φορολογικά μέτρα δεν προεξαγγέλλονται".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Μάρκος Κυπριανού - Μαυροβούνιο

    Λευκωσία,Κύπρος,28/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο βουλευτής Μάρκος Κυπριανού αναχώρησε σήμερα για το Μαυροβούνιο, όπου θα συμμετάσχει στην αποστολή παρακολούθησης των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν εκεί την ερχόμενη Κυριακή 31 Μαϊου, ως μέλος της Ομάδας Παρακολούθησης Εκλογών για το Μαυροβούνιο.

    Ο κ. Κυπριανού είναι ο αρχηγός της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

    Στο πλαίσιο της αποστολής, η Ομάδα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους των κυριοτέρων πολιτικών κομμάτων, μεταξύ των οποίων του Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών (DPS) του Προέδρου Ντουκάνοβιτς και του Σοσιαλιστικού Εθνικιστικού Κόμματος (SNP) του πρώην Προέδρου κ. Μπουλάτοβιτς.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [03] (Κ) Θεμιστοκλέους - Αντιπρόεδρος Διάσκεψης FAO

    Λευκωσία,Κύπρος,28/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Κώστας Θεμιστοκλέους, εκλέγηκε σήμερα ένας εκ των τεσσάρων αντιπροέδρων της 21ης Περιφερειακής Διάσκεψης του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) για την Ευρώπη.

    Ο κ. Θεμιστοκλέους συμμετέχει στη Διάσκεψη, που πραγματοποιείται στην πόλη Ταλλίν της Εσθονίας, επικεφαλής αντιπροσωπείας.

    Οι άλλοι τρεις αντιπρόδροι είναι οι Υπουργοί Γεωργίας της Βρετανίας, της Ρουμανίας και της Φιλανδίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [04] Αρχιεπίσκοπος - Πρωθυπουργός Λευκορωσίας

    Λευκωσία,Κύπρος,28/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η λύση του κυπριακού πρόβληματος θα πρέπει να περάσει μέσα από τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Λευκορωσίας, Σερκέι Λινγκ, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

    "Για να μην υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές θα πρέπει να βρεθεί μια λύση η οποία να περάσει μέσα απο την πορεία των ψηφισμάτων και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και θα πρέπει να τηρούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα", ανέφερε συγκεκριμένα ο Λευκορώσος Πρωθυπουργός.

    Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι "στο τέλος θα θριαμβεύσει η ιδέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το κυπριακό κράτος θα παραμείνει ακέραιο, θα επιστρέψουν πίσω οι προσφυγες και θα ζήσουν μια ολοκληρωμένη ζωή στον τόπο τους".

    Ο κ. Λινγκ ανέφερε ότι συζήτησε με τον Αρχιεπίσκοπο τα θέματα που αφορούν το "δύσκολο", όπως το χαρακτήρισε, πρόβλημα της Κύπρου, και εξέφρασε την λύπη του για το γεγονός ότι "σήμερα το νησί παραμένει δυστυχώς διαιρεμένο".

    Σημείωσε ότι με μεγάλη ευχαρίστηση συναντήθηκε και συνομίλησε με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυστόστομο και ανέφερε ότι του έφερε τους χαιρετισμούς του επικεφαλής της Εκκλησίας της Λευκορωσίας.

    "Οι σχέσεις των δύο Εκκλησιών είναι πολύ καλές και οι ρίζες τους φτάνουν στα βάθη των αιώνων", σημείωσε ο Λευκορώσος Πρωθυπουργός.

    Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για το Κυπριακό και, όπως είπε, ζήτησε από τον Πρωθυπουργό Σερκέι Λινγκ τη συμπαράσταση της χώρας του για την επίλυση του προβλήματος, σημειώνοντας ότι είναι και αυτοί Ορθόδοξοι.

    Στην αποστολή των αξιωματούχων της Λευκορωσίας συμμετέχουν ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας, ο Υφυπουργούς Εξωτερικών, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων, ο Πρόεδρος του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης και άλλοι αξιωματούχοι οικονομικών και εμπορικών οργανισμών της χώρας.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΑ)

    [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,28/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           83,72  ( 0,42)
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί                   96,98 ( 0,33)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     60,83 ( 0,75)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 61,89 ( 0,02)
            Βιομηχανικές Εταιρείες                  75,58 ( 0,19)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις                68,70 ( 0,87)
            Εμπορικές Εταιρείες                     47,22 (-0,86)
            Αλλες Εταιρείες                         70,44 ( 2,91)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών           ΛΚ  1.367.217.48
    
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜA)

    [06] Ελληνες Βορείου Ηπείρου - Παρουσίαση βιβλίου

    Λευκωσία,Κύπρος,28/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εγινε σήμερα στη Λευκωσία η παρουσίαση του βιβλίου "Ελεύθερος Φυλακισμένος" του Βορειοηπειρώτη Κωνσταντίνου Κυριακού.

    Ο συγγραφέας, ο οποίος είναι ένα από τα πέντε μέλη της οργάνωσης "ΟΜΟΝΟΙΑ" που καταδικάστηκαν σε φυλάκιση από το καθεστώς Μπερίσα στην πολύκροτη εκείνη δίκη, αναφέρεται στις συνθήκες ζωής των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.

    Στον "Ελεύθερο Φυλακισμένο", ο συγγραφέας εξιστορεί με συγκεκριμένα γεγονότα και ονόματα τις διώξεις που υπέστη από το 1974, σε ηλικία 17 χρονών, και για μιά εικοσαετία, γιατί διεκδικούσε ως μειονοτικός Αλβανός πολίτης τα ανθρώπινα δικαιώματά του.

    Σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής για συμπαράσταση στη Βορείο Ηπείρο του Λονδίνου, Ευάγγελος Αγγελάκος, μεταξύ άλλων, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον κυπριακό λαό που βοήθησε και εξακολουθεί να βοηθά τους Βορειοηπειρώτες.

    Παρουσιάζοντας το βιβλίο, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντώνης Καράς, αναφέρθηκε στη προσωπική του εμπειρία κατά τη διάρκεια της δίκης των πέντε της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και τις τεράστιες δυσκολίες που συνάντησε με τα άλλα μέλη της κυπριακής Βουλής για να εισέλθουν στην Αλβανία.

    Ο κ. Καράς, που διετέλεσε πρόεδρος της ειδικής επιτροπής της Βουλής για τα θέματα της Βορείου Ηπείρου, η οποία είχε συσταθεί ειδικά για τη δίκη, παρομοίασε τους Ελληνες της Βορείου Ηπείρου με τους Ελληνοκύπριους εγκλωβισμένους της Καρπασίας, χαρακτηρίζοντας τους "Ελεύθερους Φυλακισμένους", όπως δηλαδή και ο τίτλος του βιβλίου.

    Ο ίδιος ο συγγραφέας του βιβλίου, Κωνσταντίνος Κυριακού, αναφέρθηκε στις πικρές, αξέχαστες και οδυνηρές εμπειρίες των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου κατά τη διάρκεια της "αλήστου μνήμης" καθεστώτων του Ενβέρ Χότζα και Σαλί Μπερίσα.

    Εξέφρασε, επίσης, ευχαριστίες για την τεράστια βοήθεια της Κύπρου προς τους Βορειοηπειρώτες.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΜΑ)

    [07] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Αθήνα

    Λευκωσία,Κύπρος,28/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αθήνα από τις 2 μέχρι τις 5 Ιουνίου, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή.

    Κατά τις επαφές τους οι κύριοι Αναστασιάδης και Καραμανλής θα συζητήσουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο κομμάτων και την περαιτέρω συνεργασία τους τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς για την προώθηση των εθνικών θεμάτων.

    Κατά την παραμονή του στην Αθήνα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο και θα πραγματοποιήσει σειρά επαφές με αρχηγούς κομμάτων, τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Δήμαρχο Αθηναίων, τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και τον Υπουργό Εξωτερικών.

    Επίκεντρο των επαφών του κ. Αναστασιάδη, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, θα είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό και στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    Ο κ. Αναστασιάδης θα έχει επίσης συνάντηση με την ηγεσία του ΔΗΣΥ στην Ελλάδα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ)

    [08] Βουλή - φορολογία

    Λευκωσία,Κύπρος,28/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Κατατέθηκε το απόγευμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων το πακέτο φορολογικών νομοσχεδίων που ενέκρινε το πρωί το Υπουργικό Συμβούλιο και στοχεύει στην αύξηση των δημοσίων εισόδων.

    Τα μέτρα περιλαμβάνουν αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα κατά 25 σεντ το κουτί των είκοσι τσιγάρων, αύξηση του συντελεστή φορολογίας στη βενζίνη κατά 5 σεντ το λίτρο και εισαγωγή φόρου κατανάλωσης στο ακάθαρτο και καθαρό πετρέλαιο ύψους 3 σεντ το λίτρο, από την 1η Ιουνίου.

    Η επιβάρυνση στην τιμή του πετρελαίου που θα προκύψει για τους αγρότες, σύμφωνα με τις προτάσεις, θα αντισταθμιστεί με την προώθηση ειδικού Σχεδίου.

    Προνοούν επίσης τη διαφοροποίηση της βάσης υπολογισμού του φόρου κατανάλωσης κατά αξία για εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και αύξηση του φόρου για τα οχήματα παντός εδάφους (τζιπ) από 40% σε 60%, επίσης από την 1η Ιουνίου.

    Σύμφωνα με τις εισηγήσεις, θα καταργηθούν οι δασμολογικές απαλλαγές που παραχωρούνται με ειδικούς νόμους προς τους ημικρατικούς και άλλους οργανισμούς δημοσίου δικαίου, από την ίδια ημερομηνία.

    Επίσης, εισάγεται, από την 1η Ιουνίου, φορολογία για την κινητή τηλεφωνία ύψους 5 λιρών το μήνα.

    Οσον αφορά το θέμα του ΦΠΑ προνοείται αύξηση του κανονικού συντελεστή από 8% σε 12% και του μειωμένου συντελεστή από 0% σε 5%, στα πλαίσια της πολιτικής για σταδιακή εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, από την 1η Σεπτεμβρίου. Ο συντελεστής για τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια θα μειωθεί στο 5% ενώ τον Ιούλιο του 1999 θα επαναφερθεί το τέλος για τον ΚΟΤ, ύψους 3%.

    Επίσης, προτείνεται αύξηση των τελών εγγραφής και κυκλοφορίας μηχανοκίνητων οχημάτων κατά 35%, από την 1 Ιανουαρίου 1999 καθώς και ανάκτηση του πλήρους κόστους για τις υπηρεσίες που προσφέρει ο ευρύς δημόσιος τομέας, με σταδιακή εφαρμογή.

    Αναμένεται ότι τα έσοδα το κράτους από τα μέτρα αυτά θα ανέλθουν σε 143 εκατομμύρια, για το 1998.

    Η ολομέλεια της Βουλής παρέπεμψε το θέμα στην Επιτροπή Οικονομικών του Σώματος, η οποία συνέρχεται εκτάκτως.

    (ΚΥΠΕ/ΔΣ/ΜΑ/ΜΧ)

    [09] Πρόεδρος Σεϋχελλών - Υπατος Αρμοστής Κύπρου

    Λευκωσία,Κύπρος,28/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι Σεϋχέλλες θα βρίσκονται πάντοτε στο πλευρό των Κυπρίων και της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη μόνη που αναγνωρίζουν, ενώ χαρακτηρίζουν απαράδεκτες τις τουρκικές αξιώσεις και στιγματίζουν την τουρκική κατοχή στην Κύπρο.

    Αυτά ανέφερε ο Πρόεδρος των Σεϋχελλών, Αλμπερτ Ρενέ σε συνάντηση με τον Υπατο Αρμοστή της Δημοκρατίας στη χώρα, Κώστα Παπαδήμα, μετά την επίδοση των διαπιστευτηρίων του κ. Παπαδήμα.

    Εξάλλου, αναφερόμενος στο πέρασμα του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου από τις Σεϋχέλλες, κατά την εξορία του, ο Πρόεδρος Ρενέ είπε ότι Μακάριος αποτελεί μέρος της ιστορίας της χώρας και δεν απέκλεισε την παραχώρηση γης για την ανέγερση ορθόδοξης εκκλησίας και μνημείου προς τιμήν του.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα διμερών σχέσεων και ιδιαίτερα η συνομολόγηση διμερών συμφωνιών στον τομέα της προώθησης και προστασίας των επενδύσεων, της επιστημονικής, τεχνικής και βιομηχανικής συνεργασίας και για αποφυγή της διπλής φορολογίας.

    Οι πρώτες δύο συμφωνίες αναμενόταν να υπογραφούν σήμερα από τον κ. Παπαδήμα και τους Γενικούς Διευθυντές των Υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομικών των Σεϋχελλών, αντίστοιχα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΑ)

    [10] Υπουργός Εξωτερικών - Ιρλανδία

    Λευκωσία,Κύπρος,28/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Ιρλανδία, μίλησε σήμερα στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της χώρας για τις σχέσεις Κύπρου και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Μετά την ομιλία του ΥΠΕΞ, που έγινε στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα της Ιρλανδίας, πρέσβεων κι άλλων μελών του διπλωματικού σώματος, πραγματοιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης και ακολούθησε μικρή δεξίωση.

    Στο μεταξύ, ο κ. Κασουλίδης συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Κοινής Επιτροπής Εξωτερικών Desmond O'Malley με τον οποίο συζήτησε τις σχέσεις των δύο χωρών, το Κυπριακό, το Βορειοϊρλανδικό και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΑ)

    [11] Νέοι Ορίζοντες - Φορολογία

    Λευκωσία,Κύπρος,28/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αντίθεση εξέφρε σήμερα το κόμμα των Νέων Οριζόντων στην "αιφνίδια", όπως τη χαρακτηρίζει, απόφαση της κυβέρνησης να καταφύγει "σε δυσβάστακτες λύσεις για απάμβλυνση των οικονομικών προβλημάτων του κράτους".

    Σε ανακοίνωση, οι ΝΕ.Ο. υποστηρίζουν ότι η απόκλινση από τους δείκτες του Μάαστριχτ "δεν αντιμετωπίζεται με καταφυγή στην έμμεση φορολογία, αφού αυτή θα πλήξει τις ασθενέστερες εισοδηματικά τάξεις και πιθανά να οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού".

    "Και αυτό", προσθέτουν, "σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης όπου παρατηρείται ήδη απώλεια των πραγματικών εισοδημάτων πολλών εργαζομένων".

    Αφού διερωτούνται γιατί προεκλογικά ο Πρόεδρος Κληρίδης έδινε υπόσχεση ότι δεν θα προχωρούσε σε φορολογικές αυξήσεις, οι ΝΕ.Ο. καλούν την κυβέρνηση "να συγκεντρωθεί στην προσπάθεια καταστολής της διασπάθησης του δημοσίου χρήματος" και "να προτείνει ουσιαστικά μέτρα μείωσης των δημοσίων δαπανών".

    Την καλούν επίσης "να ανακόψει τον καλπασμό των πτυχεύσεων των βιομηχανιών" και "να δώσει στρατηγική κατεύθυνση και κίνητρα στους υποσχόμενους τομείς της οικονομίας".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ)

    [12] Αμερικανοί Γερουσιαστές - Πρόεδρος Κληρίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,28/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με σκοπό να υποβοηθήσουν στην επαναφορά των δυο πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού βρίσκονται στην Κύπρο δυο Αμερικανοί Γερουσιαστές, ένας Ρεπουμπλικάνος και ένας Δημοκρατικός, οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα με τον Πρόεδρο τηε Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, ενώ αμέσως μετά επρόκειτο να συναντηθούν με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, οι Αμερικανοί Γερουσιαστές, Ντον Νίκολς (Ρεπουμπλικάνος) και Τζο Λίμπερμαν (Δημοκρατικός) εξέφρασαν τη φιλία τους για την Κύπρο αλλά και την ανησυχία τους για την κλιμάκωση της έντασης στο νησί.

    Οπως παρατήρησε ο κ. Λίμπερμαν η κλιμάκωση της έντασης στην Κύπρο "προφανώς εμπλέκει την Ελλάδα και την Τουρκία και γενικότερα το ΝΑΤΟ και υπό αυτή την έννοια εμπλέκει και τα ζωτικά συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ".

    Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής τόνισε παράλληλα ότι "δεν θα υπάρξει καμμία πρόοδος και δεν υπάρχει καμμιά ελπίδα (για το Κυπριακό) παρά μόνο αν τα μέρη αρχίσουν ξανά να συνομιλούν".

    Γι' αυτό όπως πρόσθεσε "θα κάνουμε σίγουρα έκκληση στον κ. Ντενκτάς να επιστρέψει πίσω στο τραπέζι των συνομιλιών".

    Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η κλιμάκωση της έντασης οφείλεται στην παρουσία τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο, τα οποία θα έπρεπε να αποχωρήσουν, ο κ. Λίμπερμαν είπε:

    "Νομίζω ότι αυτό πρέπει να αφήσουμε τις δύο πλευρές να το αποφασίσουν. Προσωπικά πιστεύω ότι ο τελικός στόχος πρέπει να είναι η αποστρατικοποίηση του νησιού. Αλλά αυτό δεν θα το αποφασίσω εγώ".

    Απαντώντας σε σχόλιο ότι ενώ αφήνει το θέμα της αποστρατικοποίησης στις δύο πλευρές η αμερικανική κυβέρνηση ζητά να μην εγκατασταθούν οι S300 στο νησί ο κ. Λίμπερμαν επανέλαβε ότι το σημαντικό είναι η επαναφορά των δυο πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Χαρακτήρισε δε ατυχή στροφή των γεγονότων την κλιμάκωση της στρατιωτικής αντιπαράθεσης και το ότι οι δυο πλευρές δεν συνομιλούν μεταξύ τους.

    Εξέφρασε επίσης υποστήριξη στις προσπάθειες του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τόμας Μίλερ, για επανέναρξη των δικοινοτικών συνομιλιών.

    Από την πλευρά του ο κ. Νίκολς τόνισε ότι το Κυπριακό δεν θα επιλυθεί εκτός αν οι δυο πλευρές συνεχίσουν να συνομιλούν και γι' αυτό όπως πρόσθεσε, "θα παροτρύνουμε τους Τ/Κ να εμπλακούν σε διαπραγματεύσεις για να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα το συντομότερο δυνατό".

    "Αισθανόμαστε", είπε "πολύ έντονα ότι η Κύπρος είναι καλός φίλος των ΗΠΑ, όπως καλοί φίλοι είναι η Ελλάδα και η Τουρκία και θα θέλαμε πάρα πολύ να δούμε κάποιες από τις εχθρότητες να εξομαλύνονται και το Κυπριακό να επιλύεται".

    Κληθείς να πει αν κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη συζητήθηκε το θέμα της εγκατάστασης των πυραύλων S300 στην Κύπρο ο κ. Νίκολς απάντησε θετικά και εξέφρασε την ελπίδα οι πυραύλοι να μην εγκατασταθούν στο νησί.

    Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση αν συμμερίζονται τη θέση του Προέδρου Κλίντον ότι το θέμα των αγνοουμένων οφείλεται σε διακοινοτική βία το 1974 ο κ. Νίκολς είπε ότι δεν δεν είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν την έκθεση για τους πέντε αγνοούμενους αμερικανικής υπηηκότητας.

    Παρατήρησε εξάλλου ότι από τις εμπειρίες των Αμερικανών στο θέμα των αγνοουμένων του Βιετνάμ και της Κορέας "η τελική διευθέτηση αυτών των υποθέσεων μπορεί να πάρει πολύ χρόνο".

    "Αλλά", πρόσθεσε, "ενδιαφερόμαστε πολύ και σκοπεύουμε να προσπαθήσουμε να τις διευθετήσουμε".

    Ερωτηθείς αν δέχεται το γεγονός ότι υπήρξε εισβολή το 1974 στην Κύπρο ο κ. Νίκολς είπε ότι αποδέχεται το γεγονός ότι υπάρχει μια "σημαντική διαμάχη".

    "Δεν προσπαθούμε", πρόσθεσε, "να οξύνουμε τα προβλήματα, προσπαθούμε να τα επιλύσουμε όσο μπορούμε και ελπίζουμε έντονα ότι το κυπριακό πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί".

    Εξάλλου εκφράζοντας την δική του προσωπική γνώμη, όπως τόνισε, ο κ. Λίμπερμαν ανέφερε ότι το 1974 έγινε εισβολή, λέγοντας όμως ότι "δυστυχώς υπήρχε διακοινοτική διαμάχη για μακρά περίοδο" στην Κύπρο.

    Χαρακτήρισε τραγωδία τόσο τη διαίρεση της Κύπρου όσο και της Λευκωσίας, λέγοντας ότι "καμιά άλλη πόλη στον κόσμο δεν είναι μοιρασμένη με αυτό τον τρόπο".

    Τους δυο Αμερικανούς Γερουσιαστές συνόδευε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Κύπρο Κένεθ Μπριλ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [13] Βουλή - Φορολογικά

    Λευκωσία,Κύπρος,28/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Συνεχίζεται μέχρι αυτή τη στιγμή στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το πακέτο των φορολογικών νομοσχεδίων που ενέκρινε το πρωί το Υπουργικό Συμβούλιο και στοχεύει στην αύξηση των δημοσίων εισόδων.

    Σε ομιλία του, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας ανέφερε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τα νομοσχέδια για τις νέες φορολογίες. Χαρακτήρισε δε ασυνεπή την πολιτική του Προέδρου Κληρίδη και μίλησε για "αθέτηση του 'λόου του αδρώπου'".

    Οπως ανέφερε, ενώ δίδονταν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επιβαλλόταν καμιά φορολογία κατά το 1998, υπάρχει τώρα μια δέσμη νέων φορολογιών.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης διερωτήθηκε από πού θα προέλθουν οι χορηγίες και επεσήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που η Βουλή απορρίπτει φορολογικά νομοσχέδια.

    "Εμάς", είπε ο κ. Αναστασιάδης, "δεν μας ενδιαφέρουν τα παλαμάκια σήμερα αλλά η υπεύθυνη στάση για το αύριο".

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ σημείωσε ότι και το κόμμα του νοιάζεται για τους εργαζόμενους και τους αγρότες και διερωτήθηκε από ποιά ταμεία θα ενισχυθούν οι αγρότες, θα γίνουν έργα, δρόμοι και πλατείες.

    Επίσης, επεσήμανε ότι το 1996 - 97 χάθηκαν 168 εκατομμύρια λίρες και το 1998 εκατόν εκατομμύρια λίρες, λόγω της κατάργησης δασμών.

    Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Νίκος Πιττοκοπίτης, ανέφερε ότι ο Υπουργός Οικονομικών έλεγε άλλα πριν τις εκλογές και διαβεβαίωνε στις αρχές του 1998 ότι δεν θα επιβληθούν άλλοι φόροι.

    "Aς αποφασίσουν οι πολίτες την ώρα που πηγαίνουν στις εκλογές για το πώς θέλουν να τους συμπεριφέρονται μετεκλογικά", είπε ο κ. Πιττοκοπίτης, σημειώνοντας ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ θα βοηθήσει τον Υπουργό να τηρήσει το λόγο του καταψηφίζοντας τα νομοσχέδια.

    Εξάλλου, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε την αντίθεσή του με τα όσα ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης και τόνισε ότι δεν έχει πεισθεί ότι αυτά τα μέτρα είναι αναγκαία λόγω της σημερινής κατάστασης της οικονομίας του τόπου.

    Ακόμη, είπε ότι "η Βουλή δεν είναι σήμερα σε θέση να κρίνει, να αποφασίσει και να τοποθετηθεί επί των συγκεκριμένων μέτρων".

    Οπως επεσήμανε, ο ίδιος θέλει να μελετήσει τα μέτρα και να έχει γνώμη επί του αντικειμένου για το οποίο ψηφίζει διότι ακόμη κι εάν αυτά καταψηφιστούν δεν αποφεύγεται η φορολογία.

    "Η υπόνοια ότι ενδέχεται να αυξηθούν φόροι και να αυξηθούν τέλη είναι δυνατό να οδηγήσει κάποιους στο να αγοράσουν και να αποθηκεύσουν", σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, παρατήρησε ότι δεν υπήρξε καμιά αλλαγή γεγονότων από την προεκλογική περίοδο μέχρι σήμερα.

    Υποστήριξε ότι υπάρχουν αρκετοί τρόποι διασφάλισης εσόδων για το κράτος, που δεν θα επηρεάσουν τα ασθενέστερα στρώματα του λαού, και είπε ότι το επιχείρημα της εναρμόνισης δεν πείθει, επειδή η εναρμόνιση δεν είναι άμεση υποχρέωση αλλά σταδιακή.

    Ο κ. Λυσσαρίδης εξέφρασε, ακόμη, την άποψη ότι στη Βουλή δεν θα υπάρξει αντίδραση για την εναρμόνιση όταν αυτό θα επιβάλλεται και υποστήριξε ότι σήμερα δεν επιβάλλεται κάτι τέτοιο.

    Τέλος, ανέφερε ότι τυχόν αποδοχή της πρότασης του Τάσσου Παπαδόπουλου αντί να αποφύγει την κερδοσκοπία ίσως να την ενισχύσει περισσότερο.

    Η Βουλευτής των Ενωμένων Δημοκρατών, Αντρούλλα Βασιλείου, εξέφρασε την άποψη ότι δεν άλλαξαν τόσο οι συνθήκες από την προεκλογική περίοδο που να δικαιολογεί τέτοια απότομη αλλαγή πολιτικής. Χαρακτήρισε δε ως πράξη αψυχολόγητη το πακέτο που κατατέθηκε και είπε ότι δεν ενημερώθηκαν τα συνεργαζόμενα κόμματα.

    Κατέληξε επισημαίνοντας ότι το πακέτο, όπως παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Οικονομικών, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

    Τη συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής παρακολουθεί και ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου. (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΜΚ/ΑΑ/ΜΑ)

    [14] Βουλή - Υπουργός Συγκοινωνιών

    Λευκωσία,Κύπρος,28/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εντός έξι μηνών θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή τη νομοθεσία για τη σύσταση δημόσιας εταιρείας ιδιωτικού δικαίου, η οποία και θα αναλάβει τη διαχείρηση των αεροδρομίων.

    Αυτό ανακοίνωσε στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Λεόντιος Ιεροδιακόνου, ο οποίος ταυτόχρονα επεξήγησε τη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου προς αυτή την κατεύθυνηση.

    Ο κ. Ιεροδιακόνου διαβεβαίωσε τη Βουλή ότι το κράτος ούτως ή άλλως θα συνεχίσει να είναι ο μεγάλος ιδιοκτήτης.

    Ο στρατηγικός επενδυτής θα αγοράσει μόνο το 25 έως 30 τοις εκατόν των μετοχών αυτής της εταιρείας, ενώ όπως επανέλαβε και σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, θέματα πολιτικής αεροπορίας και στάθμευσης αεροσκαφών σε κυπριακό έδαφος παραμένουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του κράτους.

    Επίσης το κράτος, όπως ανέφερε ο κ. Ιεροδιακόνου, θα συνεχίζει να διαδραματίζει το ρόλο ελέγχου της τιμολογιακής πολιτικής στα αεροδρόμια και επί νέου καθεστώτος.

    Στην Επιτροπή Ελέγχου συνεχίστηκε η συζήτηση του θέματος που ενέγραψε ο βουλευτής Λάρνακας του ΔΗΚΟ, Νίκος Κλεάνθους, για την παρατηρούμενη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της μελέτης για το σχεδιασμό του έργου που αφορά την ανάπτυξη του αεροδρομίου της Λάρνακας.

    Για το θέμα των έργων ανάπτυξης των δύο αεροδρομίων, ο αρμόδιος Υπουργός είπε ότι για αυτό της Πάφου η μελέτη έχει ολοκληρωθεί, ενώ για τη Λάρνακα τα σχέδια θα είναι έτοιμα τον Οκτώβριο.

    Ωστόσο, όπως εξήγησε ο κ. Ιεροδιακόνου, δεν μπορεί η κυβέρνηση να προχωρήσει στην προκήρυξη προσφορών εάν προηγουμένως η Βουλή δεν εγκρίνει τη σύσταση της εταιρείας ιδιωτικού δικαίου.

    Ο αρμόδιος Υπουργός πληροφόρησε τη Βουλή ότι έχουν προκηρυχθεί οι προσφορές για κάποια μεμονωμένα έργα, όπως το κτίριο της Πυροσβεστικής, του Πύργου Ελέγχου και την επέκταση του διαύλου στη Λάρνακα και την επέκταση του χώρου στάθμευσης και του Πύργου Ελέγχου Πάφου.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΜΧ/ΜΑ)

    [15] Βουλή - καταψήφιση φορολογικών μέτρων

    Λευκωσία,Κύπρος,28/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Βουλή καταψήφισε πριν από λίγο τα νομοσχέδια για φορολογικά μέτρα που στόχο είχαν την αύξηση των τελωνειακών δασμών και φόρων κατανάλωσης τα οποία περιλαμβάνονταν στο σημερίνο πακέτο που κατέθεσε η κυβέρνηση στο Σώμα, και είχε εγκρίνει νωρίτερα σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Εναντίον των συγκεκριμένων αυτών νομοσχεδίων της κυβέρνησης ψήφισαν οι παρόντες βουλευτές του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, των Ενωμένων Δημοκρατών Ανδρούλλα Βασιλείου και η βουλευτής Κατερίνα Παντελίδου.

    Τα συγκεκριμένα νομοσχέδια καταψήφισαν συνολικά 33 βουλευτές, ενώ 17 βουλευτές του ΔΗΣΥ ψήφισαν υπέρ και απήχε ο βουλευτής Αλέξης Γαλανός.

    Στην τελική ψηφοφορία ψήφισε κατά και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος κατά τη συζήτηση είχε υποβάλει συγκεκριμένη τροπολογία.

    Η τροπολογία που κατέθεσε κ. Παπαδόπουλος και υποστήριξε ο κ. Γαλανός, για ψήφιση των νομοσχεδίων και εφαρμογή τους για περίοδο μόνο ενός μηνός, ώστε να δοθεί χρόνος στη Βουλή να τα επανεξετάσει λεπτομερώς, συγκέντρωσε μόνο 19 ψήφους.

    Τα υπόλοιπα νομοσχέδια, που αφορούν την τροποποίηση του ΦΠΑ, πρόσθετα τέλη για την κινητή τηλεφωνία, την αύξηση των αδειών κυκλοφορίας οχημάτων και κατάργηση των δασμολογικών απαλλαγών των ημικρατικών οργανισμών, έχουν παραπεμφθεί προς εξέταση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΜΑ/ΜΧ)

    [16] Υπουργός Οικονομικών - Φορολογικά μέτρα - Δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,28/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Υπερβολή και κινδυνολογία αναπτύχθηκε στη Βουλή, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χριστόδουλο Χριστοδούλου, ο οποίος προέβη σε δηλώσεις αμέσως μετά τη συνεδρίαση της ολομέλειας του Σώματος, κατά την οποία καταψηφίσθηκαν τα νομοσχέδια που στόχο είχαν την αύξηση των τελεωνειακών δεσμών και των φόρων κατανάλωσης.

    Ο Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος παρακολούθησε τη συνεδρίαση της ολομέλειας, εξέφρασε τη βαθειά του λύπη για την απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής να απορρίψει τα νομοσχέδια, υποστηρίζοντας ότι "τα επιχειρήματα που είχαν ακουστεί δεν ήταν πειστικά".

    Ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι κατά τη συζήτηση "έγινε επίκληση ασυνέπειας μεταξύ προεκλογικών εξαγγελιών και μετεκλογικής πολιτικής" και σημείωσε ότι πρόκειται για "υπεραπλούστευση των πραγμάτων".

    "Η ουσία είναι κατά πόσο υπάρχει ή όχι ανάγκη για πρόσθετα έσοδα σε σχέση με τη συνέχιση και την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής, με το κοινωνικό της περιεχόμενο, και σε σχέση με την πορεία προς την ενωμένη Ευρώπη", είπε ο κ. Χριστοδούλου.

    Σχολιάζοντας τη θέση που εκφράστηκε κατά τη συζήτηση στη Βουλή ότι τα μέτρα που κατατέθηκαν είναι αποτέλεσμα της ζοφερής οικονομίας, είπε ότι "όχι μόνο υπήρξε υπεραπλούστευση των πραγμάτων, αλλά υπήρξε και εντελώς αδικαιολόγητη λογική, λόγω αντιπολιτευτικής προέλευσης των επιχειρημάτων".

    Ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι "πάρα πολύ καλή" και σημείωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν είναι ο μόνος δείκτης που χαρακτηρίζει την κατάσταση μιας οικονομίας.

    Πρόσθεσε δε ότι "η κινδυνολογία που αναπτύχθηκε στη Βουλή και η δήθεν ζοφερή εικόνα είναι εντελώς άσχετη με την πραγματικότητα".

    Ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η κυβέρνηση "με τόλμη και ευθύνη και ειλικρίνεια απέναντι στο λαό, ανεξάρτητα από πολιτικό κόστος, απετόλμησε να εισηγηθεί έγκαιρα μέτρα για να μην επιδεινωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα και να συνεχίσει η σταθερή ανάκαμψη της οικονομίας".

    Ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι ακόμη και το επιχείρημα ότι δεν υπήρξε δήθεν διαβούλευση και η επιθυμητή συναίνεση, δεν ανταποκρίνεται προς μια πάγια πρακτική.

    "Ποτέ καμιά κυβέρνηση από το 1960 δεν έχει εξαγγείλει δασμολογικά μέτρα άμεσης εφαρμογής για να αποφευχθεί η αισχροκέρδια", είπε ο κ. Χριστοδούλου.

    Αναφερόμενος στα νομοσχέδια που αφορούν την τροποποίηση του ΦΠΑ, πρόσθετα τέλη για την κινητή τηλεφωνεία, αυξηση των αδειών κυκλοφορίας οχημάτων και κατάργηση των δασμολογικών απαλλαγών των ημικρατικών οργανισμών, είπε ότι δεν τίθεται θέμα απόσυρσης τους.

    "Θα συνεχίσουμε τη διαβούλευση με τη Βουλή με την ελπίδα ότι θα βρούμε μια κοινά αποδεκτή ρύθμιση", πρόσθεσε.

    Ο κ. Χριστοδούλου ανακοίνωσε ότι θα δώσει αύριο δημοσιογραφική διάσκεψη.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 28 May 1998 - 20:46:09 UTC