Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-05-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέοι Ορίζοντες - Βασιλείου
  • [02] Κυπριανού - αναχώρηση - δηλώσεις
  • [03] Sunday Times - S300

  • [01] Νέοι Ορίζοντες - Βασιλείου

    Λευκωσία,Κύπρος,31/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το κόμμα των Νέων Οριζόντων καλεί την Κυβέρνηση "να ξεκαθαρίσει το σκηνικό, το οποίο έχει δημιουργηθεί" ύστερα από δηλώσεις του επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου στις ενταξιακές, τονίζοντας ότι "τυχόν συνέχιση της θολούρας που επικρατεί" θα έχει επιπτώσεις.

    Σε ανακοίνωσή τους, οι Νέοι Ορίζοντες επισημαίνουν ότι ο κ. Βασιλείου αναφέρθηκε σε ματαίωση της εγκατάστασης των πυραύλων S300 χωρίς πλήρη ικανοποίηση των προϋποθέσεων, παρότρυνση για άρση του βέτο της Ελλάδας για το Κοινοτικό Χρηματοδοτικό Πρωτόκολλο της Τουρκίας, και το διορισμό Τ/Κ αναπληρωτή προέδρου της διαπραγματευτικής ομάδας.

    Οι Νέοι Ορίζοντες διερωτούνται εάν ο κ. Βασιλείου ήταν εξουσιοδοτημένος από την Κυβέρνηση να προβεί σ' αυτές τις τοποθετήσεις, και ποιός είναι τελικά ο ρόλος, οι αρμοδιότητες και οι εξουσίες του κ. Βασιλείου σε σχέση με το χειρισμό των διαπραγματεύσεων.

    Τέλος, το κόμμα καλεί την Κυβέρνηση "να ξεκαθαρίσει το σκηνικό" και σημειώνει ότι "τυχόν συνέχιση της θολούρας που επικρατεί θα έχει ως αποτέλεσμα αντιφατικά και λανθασμένα μηνύματα προς το διεθνή παράγοντα, πρόκληση σύγχυσης στους Ευρωπαίους, αλλά και στο εσωτερικό μέτωπο, ως προς τους στόχους και τα αιτήματά μας, καθώς και αποδυνάμωση του συντονισμού με την ελληνική Κυβέρνηση".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [02] Κυπριανού - αναχώρηση - δηλώσεις

    Λάρνακα,Κύπρος,31/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού τόνισε σήμερα ότι δεν μπορεί να γίνει διευθέτηση τύπου Βορείου Ιράκ όσον αφορά την απαγόρευση πτήσεων πάνω από την Κύπρο, διότι δεν θα υπάρχουν εγγυήσεις εφαρμογής μιας τέτοιας συμφωνίας, σε αντίθεση με την περίπτωση του Βορείου Ιράκ, όπου οι Αμερικανοί είναι έτοιμοι να αναχαιτίσουν τα αεροπλάνα και να βομβαρδίσουν τη χώρα, σε περίπτωση παραβίασης της συμφωνίας.

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την αναχώρησή του για την Ιταλία, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι θα μπορούσε να συζητηθεί το θέμα, αλλά τόνισε ότι η Κύπρος δεν μπορεί παρά να ενισχύσει την άμυνά της με τους πυραύλους, ενόσω συνεχίζονται οι τουρκικές απειλές και η κατοχή της νήσου.

    Αρχική δήλωση

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι μεταβαίνει στο Παλέρμο της Ιταλίας για τη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών της Μεσογείου, η οποία "είναι η συνέχιση της προσπάθειας για την προώθηση των στόχων της διακήρυξης της Βαρκελώνης".

    Οπως είπε ο κ. Κυπριανού, η διακήρυξη της Βαρκελώνης "αποβλέπει στη στενότερη δυνατή συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των χωρών της Μεσογείου" και "προβλέπει συνεργασία στο κυβερνητικό και στο κοινοβουλευτικό επίπεδο".

    Στη συνέχεια, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης είχε αναλάβει "συγκεκριμένες πρωτοβουλίες", προσθέτοντας ότι "τελικά θα αποφασιστεί να συνέλθει προς το τέλος του έτους ειδική σύσκεψη στις Βρυξέλλες, με στόχο την κατάληξη σε μία συμφωνία για την εγκαθίδρυση ομόνυμου πλέον σώματος ή φόρουμ συνεργασίας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, μεταξύ της ΕΕ και των συνδεδεμένων χωρών της Μεσογείου".

    Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι "το γεγονός ότι παράλληλα με τη συνεργασία στο κυβερνητικό επίπεδο, θα υπάρχει συνεργασία στο επίπεδο κοινοβουλίων, συστηματική, θεσμοποιημένη, που θα σημαίνει σίγουρα διευκόλυνση προς την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η διακήρυξη της Βαρκελώνης, που είναι, μεταξύ άλλων, η στενή συνεργασία προς όφελος όλων των χωρών".

    Ακολούθως, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι "η Κύπρος έχει να ωφεληθεί πάρα πολύ από αυτό το θεσμό που θα δημιουργηθεί", προσθέτοντας ότι κατά την παρέμβασή του αύριο στη Διάσκεψη "θα εντάξω και το Κυπριακό, που αποτελεί για μας αναπόσπαστο τμήμα των όλων εξελίξεων στην περιοχή".

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η Διάσκεψη παρέχει την "ευκαιρία για επαφές, ιδίως με προέδρους κοινοβουλίων χωρών που αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα".

    S300

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τους ρωσικούς πυραύλους S300, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η θέση του ιδίου, καθώς και του Εθνικού Συμβουλίου, είναι ότι υπάρχουν "δύο προϋποθέσεις για τη μη έλευση των πυραύλων".

    Ο κ. Κυπριανού εξήγησε ότι η μία είναι "συμφωνία για αποστρατικοποίηση" και η άλλη είναι "ουσιαστική πρόοδος για λύση του Κυπριακού".

    Επεσήμανε, ωστόσο, ότι "έγιναν διάφορες προσπάθειες από διάφορους για εξεύρεση μιας άλλης διευθέτησης, μεταξύ των οποίων είναι η απαγόρευση πτήσεων πάνω από την Κύπρο, δηλαδή κάτι ανάλογο με το τί έγινε στο Βόρειο Ιράκ".

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι "υπάρχει διαφορά μεταξύ των δύο", δηλαδή ότι "στην περίπτωση του Ιράκ, εάν υπάρξει παραβίαση δεν βλέπω δυσκολία ούτε από πλευράς Αμερικανών, ούτε οποιωνδήποτε άλλων να αναχαιτίσουν τα ιρακινά αεροπλάνα κι εν ανάγκη να βομβαρδίσουν το Ιράκ", τονίζοντας ότι "δεν βλέπω να γίνεται κάτι τέτοιο στην περίπτωση της Κύπρου".

    Ακολούθως, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η Κύπρος δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο "παρά να φέρει τους πυραύλους και να ενισχύσει την άμυνά της, εφόσον συνεχίζονται η κατοχή και οι απειλές".

    Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι θα μπορούσε να συζητηθεί η εισήγηση για συμφωνία πάνω στις υπερπτήσεις, "εάν υπήρχε η εγγύηση εφαρμογής της συμφωνίας από κάποιους ισχυρούς παράγοντες".

    Βασιλείου

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου στις ενταξιακές Γιώργου Βασιλείου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι οι δηλώσεις μεταδόθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων σε όλο τον κόσμο.

    "Εκείνο που έχει σημασία", είπε ο κ. Κυπριανού, "είναι τα μηνύματα" που μεταδόθηκαν, προσθέτοντας ότι εάν έγινε λάθος, έπρεπε να διορθωθεί.

    Επεσήμανε, εξάλλου, ότι οι εξηγήσεις του κ. Βασιλείου "δεν ήταν ικανοποιητικές, τονίζοντας ότι "ο κ. Βασιλείου αυτή τη στιγμή ασχολείται ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης με το θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Εξέφρασε, ακολούθως, την πεποίθηση ότι "δεν εμπίπτει στους όρους εντολής του κ. Βασιλείου είτε ο χειρισμός είτε η διατύπωση απόψεων, είτε δημόσια είτε ιδιατέρως, όσον αφορά τους πυραύλους και όσον αφορά ο,τιδήποτε άλλο έχει σχέση με την άμυνα και γενικά με το κυπριακό πρόβλημα".

    Ο κ. Κυπριανού τόνισε, επίσης, ότι "ήρθε η ώρα να διευκρινιστούν οι όροι εντολής του κ. Βασιλείου".

    Φορολογικά

    Κληθείς να αναφερθεί στο θέμα των φορολογικών μέτρων που απέρριψε η Βουλή, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν γνωρίζει τί θα γίνει στο άμεσο μέλλον, τονίζοντας ότι "τα νομοσχέδια που εκκρεμούν θα μελετηθούν από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής".

    Ακολούθως επεσήμανε ότι "το θέμα της οικονομίας είναι πολύ σοβαρό θέμα και μαζί με το θέμα της άμυνας αποτελούν ουσιαστικά το υπόβαθρο για τη διεξαγωγή του αγώνα για την προώθηση των θέσεών μας".

    Ο κ. Κυπριανού τόνισε την ανάγκη να γίνει "μια μελέτη σε βάθος" και να βγουν "συμπεράσματα αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τώρα και θα αντιμετωπίσει μεταγενέστερα, στην πορεία των πραγμάτων, η κυπριακή οικονομία, και υπό το φως της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη φορολογία, η οποία αποτελεί "το έσχατο που μπορεί να γίνει".

    Ο κ. Κυπριανού είπε, εξάλλου, ότι όλα τα κόμματα που απαρτίζουν τη Βουλή είναι πρόθυμα να μπουν σε διάλογο για συζήτηση του θέματος, τονίζοντας ότι "η συναίνεση σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές είναι μεγάλης σημασίας".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [03] Sunday Times - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,31/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Βρετανία ετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη εκκένωση πληθυσμού που πραγματοποίησε από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για πόλεμο στην Κύπρο.

    Αυτό τονίζει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα "Sunday Times", προσθέτοντας ότι πολιτικά αεροπλάνα, καθώς και αεροσκάφη της βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας (RAF), υποστηριζόμενα από το Βασιλικό Ναυτικό και ταξιαρχία στρατιωτών, βρίσκονται σε ετοιμότητα για να μεταφέρουν τουρίστες εκτός Κύπρου, η οποία αποτελεί την κύρια εξωτερική ανησυχία της Βρετανίας.

    Δημοσίευμα "Sunday Times"

    Το δημοσίευμα αναφέρει ότι στρατιωτικοί σχεδιαστές στο αρχηγείο της μόνιμης μικτής δύναμης στο Νόρθγουντ του δυτικού Λονδίνου αναπτύσσουν το προαναφερόμενο σχέδιο, κι επικαλείται πηγή του Υπουργείου Αμυνας ότι η εκκένωση θα είναι μεγαλύτερη απ' αυτήν του Βερολίνου.

    Η πηγή που επικαλείται η εφημερίδα ανέφερε ότι γίνεται σχεδιασμός για το χειρότερο σενάριο κατά την καλοκαιρινή περίοδο, που προβλέπει τη μεταφορά από την Κύπρο 250,000 ατόμων.

    Σημειώνεται ότι θα μεταφέρονται κάθε 24ωρο δύο με τρεις χιλιάδες άτομα, αριθμός που υπερβαίνει τις δυνατότητες της Βασιλικής Αεροπορίας, γι' αυτό θα πρέπει να ζητηθεί η βοήθεια των Βρετανικών Αερογραμμών και άλλων φιλικών αεροπορικών εταιρειών.

    Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι στρατιωτικές αρχές ανησυχούν και για το μεγάλο αριθμό Βρετανών που έχουν αφυπηρετήσει και ζουν στην Κύπρο. Αλλη πηγή της εφημερίδας είπε ότι η μεταφορά τους εκτός Κύπρου θα απαιτήσει μεγάλη και περίπλοκη επιχείρηση με ελικόπτερα.

    Προτεραιότητα θα δοθεί στη μεταφορά των ατόμων σε ασφαλές μέρος, όχι κατ' ανάγκη στη Βρετανία, γι' αυτό προγραμματίζεται η δημιουργία κατασκηνώσεων στην αεροπορική βάση Ακρωτηρίου και στην στρατιωτική βάση Επισκοπής, στο λεγόμενο "Happy Valley", όπου θα στεγάζονται τα άτομα μέχρι να διευθετηθεί η μεταφορά τους.

    Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι η Τουρκία έχει απειλήσει ότι θα ξεσπάσει πόλεμος στην Κύπρο, εάν η κυπριακή Κυβέρνηση προχωρήσει με την παραλαβή των ρωσικών πυραύλων S300 στο νησί.

    Οπως αναφέρει η "Sunday Times", οι πύραυλοι αναμένονται να φθάσουν στην Κύπρο τον Ιούλιο, ενώ προσθέτει ότι η βρετανική Κυβέρνηση έχει επιβεβαιώσει ότι τα Υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας θα συνεργάζονται για τη δημιουργία ενός σχεδίου για αντιμετώπιση κάθε ενδεχομένου και ότι καθώς αναπτύσσεται η κρίση, το Υπουργείο Εξωτερικών θα εκδώσει προειδοποιήσεις για την αποφυγή ταξιδίων στην Κύπρο.

    Βρετανικό Υπουργείο Αμυνας - δήλωση

    Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Αμυνας τόνισε ότι η Βρετανία "παρακολουθεί τις εξελίξεις σε όλα τα μέρη του κόσμου, όπου παρουσιάζονται προβλήματα".

    Σημείωσε, εξάλλου, ότι "η δουλειά του αρχηγείου της μόνιμης μικτής δύναμης, στο οποίο γίνεται αναφορά στο δημοσίευμα, είναι να προετοιμάζει σχέδια για αντιμετώπιση οποιουδήποτε ενδεχομένου γεγονότος".

    "Αυτό", είπε, "δεν σημαίνει ότι υποθέτουμε πως θα υπάρξει πόλεμος τον Ιούλιο ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή", επισημαίνοντας ότι "τα περισσότερα από αυτά τα σχέδια δεν υλοποιούνται".

    Τέλος, ανέφερε ότι είναι φανερό πως "κάποιος προσπάθησε να προκαλέσει αίσθηση".

    Αναφέρουμε ότι είχε ζητηθεί πρώτα σχόλιο από το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας, το οποίο παρέπεμψε τον ανταποκριτή του ΚΥΠΕ στο Υπουργείο Αμυνας.

    Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - δήλωση

    Στο μεταξύ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστο Στυλιανίδη, κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει το δημοσίευμα, υπενθύμισε προηγούμενη δήλωσή του ότι "η Κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν περνούμε περίοδο όπου μπορούν να υπάρξουν εξελίξεις δυσάρεστες για τον κυπριακό λαό".

    Εστειλε, επίσης, το μήνυμα στον κυπριακό λαό ότι "οι υπεύθυνοι χειρισμοί της Κυβέρνησης θα αποτρέψουν ο,τιδήποτε".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 31 May 1998 - 13:32:57 UTC