Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-06-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - Κάρντιφ - Κυπριακό
  • [02] Βαν ντερ Πας - Βασιλείου
  • [03] Εκπρόσωπος - Κυπριακές Αερογραμμές
  • [04] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας
  • [05] Χριστόφιας - Βερολίνο - ομιλία
  • [06] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [07] Πρόεδρος Βουλής - Συγχαρητήρια - Νταλάρας
  • [08] Νέος Υπατος Αρμοστής Κύπρου - Πακιστάν
  • [09] Λένας Κάκκουρας- Δικαστήριο Νέας Υόρκης- Αποζημίωση
  • [10] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - επαφές Αθήνα
  • [11] Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη
  • [12] Υπουργός Οικονομίας - Βαν ντερ Πας
  • [13] 29η Διάσκεψη Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού

  • [01] Εκπρόσωπος - Κάρντιφ - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,05/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίσει το Κυπριακό μέσα στα σημερινά διεθνή δεδομένα και στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και να το ανεξαρτητοποιήσει από οποιεσδήποτε άλλες εξελίξεις αφορούν την ίδια και άλλες στρατηγικές της επιδιώξεις.

    Αυτό τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, ερωτηθείς για τις προοπτικές των προσπαθειών για το Κυπριακό, δεδομένου ότι η μη προσέλευση της Τουρκίας στο Συμβούλιο Σύνδεσης περιορίζει τις πιθανότητές της να εξασφαλίσει κάτι καλύτερο στο Κάρντιφ και του γεγονότος ότι οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί συνδέουν το Κυπριακό με τις εξελίξεις στο Κάρντιφ.

    Ο κ. Στυλιανίδης παρέπεμψε επίσης σε δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, ότι η Τουρκία δεν πρέπει να αναμένει κάτι στο Κάρντιφ για να εκδηλώσει την πρόθεση της για διαλλακτικότητα στο Κυπριακό.

    Σχολιάζοντας εξάλλου το γεγονός ότι στην ατζέντα των Βρετανών για τη Σύνοδο Κορυφής στο Κάρντιφ δεν περιλαμβάνεται το Κυπριακό ο κ. Στυλιανίδης παρατήρησε ότι το Κυπριακό δεν συμπεριλαμβάνεται σε κάθε ημερησία διάταξη των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ.

    Σε παρατήρηση ότι έγινε προσπάθεια για συζήτηση του Κυπριακού αλλά έπεσε στο κενό, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι εάν έγινε ήταν από κάποιους που ήθελαν να συνδέσουν την ενταξιακή μας πορεία με τις εξελίξεις στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι η θέση της ΕΕ, η οποία διατυπώθηκε και σήμερα από τον Γενικό Διευθυντή της Ομάδας Εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, Νικολάους Βαν ντερ Πας, είναι ότι η ενταξιακή μας πορεία είναι ανεξάρτητη διαδικασία.

    Σχολιάζοντας εξάλλου δήλωση του Αμερικανού Πρέσβη στις Βρυξέλλες ότι δεν θα γίνει διεύρυνση της ΕΕ προς ανατολάς εκτός και αν λυθεί πρώτα το Κυπριακό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι οι καθ' ύλην αρμόδιοι της ΕΕ μιλούν για τα θέματα αυτά με τον πιο αξιόπιστο τρόπο.

    "Εχουμε πολλές και σαφείς δηλώσεις ότι δεν έχει καμία σχέση η διεύρυνση της ΕΕ με εξελίξεις σε διάφορα άλλα θέματα", πρόσθεσε.

    Ακόμη ανέφερε ότι υπάρχουν και δηλώσεις από πλευράς του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, του Τζέιμς Ρούμπιν και άλλων Αμερικανών αξιωματούχων "οι οποίοι δεν ήταν τόσο κατηγορηματικοί σε αυτή τη θέση".

    Ερωτηθείς αν ανησυχεί η Λευκωσία από τη δήλωση του Πρέσβη των ΗΠΑ στο Λουξεμβούργο, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε ότι "από τις πολλές ερμηνίες και αναγνώσεις που έχει αυτή η δήλωση υπάρχουν άλλες που είναι θετικές και άλλες που είναι αρνητικές", αποφεύγοντας ωστόσο να πει ποιές είναι αυτές.

    Ο κ. Στυλιανίδης κλήθηκε εξάλλου να σχολιάσει δηλώσεις του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στον Τ/κ Τύπο.

    Στμφωνα με τα δημοσιέυματα ο κ. Χόλμπρουκ φέρεται να ρίχνει την ευθύνη για το αδιέξοδο στην τουρκική πλευρά και στην απαίτηση του Ραούφ Ντενκτάς για αναγνώριση του ψευδοκράτους, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να το αναγνωρίσουν αλλά θεωρούν ορθό να αναγνωριστεί ότι οι Τ/Κ ασκούν κάποιο πολιτικό έλεγχο και συνιστούν πολιτική οντότητα, κάτι για το οποίο μπορεί να πεισθεί η κυπριακή κυβέρνηση.

    Τονίζοντας ότι η τόσο η κυπριακή κυβέρνηση όσο και ο κ. Χόλμπρουκ και οι εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν διασαφηνίσει τη θέση τους ότι δεν δέχονται τους όρους που θέτει ο Ντενκτάς, ο κ. Στυλιανίδης είπε επίσης ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει πληροφορίες για τα όσα αναφέρονται στον Τ/κ Τύπο.

    Παράλληλα πρόθεσε ότι δεν πρέπει να υποτιμάται η αξία των δημοσίων δηλώσεων, γιατί όπως παρατήρησε "οι παρασκηνιακές δηλώσεις ή οι διαπροσωπικές συνομιλίες πολλές φορές κρύβουν πολλές σκοπιμότητες οι οποίες ίσως να μην αποτυπώνουν πλήρως και τη δημόσια θέση κάποιου".

    Εξάλλου κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η αντικαταστάτρια Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϊσέλ, Αν Χέρκους, θα έχει επαφές με το λεγόμενο αντιπρόσωπο των Τ/Κ στα ΗΕ, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι δεν έχει ενημέρωση ποιούς θα δει η κ. Χέρκους.

    Οι αντιπρόσωποι των ΗΕ κάνουν διάφορες επαφές "για να έχουν κατά την άποψή τους πλήρη γνώση του θέματος", πρόσθεσε.

    Ο κ. Στυλιανίδης είπε τέλος ότι δεν υπάρχει πληροφόρηση για την ακριβή ημερομηνία που θα έρθει η κ. Χέρκους στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [02] Βαν ντερ Πας - Βασιλείου

    Λευκωσία,Κύπρος,05/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το δύσκολο ζήτημα της ελεύθερης διακίνησης των προϊόντων, θα συζητηθεί σύντομα μεταξύ της Ομάδας Εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου.

    Ο Γενικός Διευθυντής της Ομάδας Εργασίας της ΕΕ, Νικολάους Βαν ντερ Πας, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Κύπρου - ΕΕ, Γιώργο Βασιλείου, είπε ότι αναμένει το ζήτημα της ελεύθερης διακίνησης προϊόντων να είναι το πρώτο για το οποίο θα εμφανιστούν καποιες δυσκολίες, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά για όλες τις υποψήφιες χώρες.

    Ο κ. Βαν ντερ Πας, ο οποίος συνοδευόταν από τον Διαπραγματευτήτης Ομάδας Εργασίας για την Κύπρο, Λεοπόλντ Μορέρ, ανέφερε επίσης ότι στη συνέχεια θα συζητηθούν και άλλα δύσκολα θέματα, όπως η γεωργία και το περιβάλλον.

    Ωστόσο είπε ότι έχει την εντύπωση πως "η Κύπρος είναι διατεθειμένη να πετύχει μια γρήγορη πρόοδο", διαβεβαιώνοντας ότι "θα σας υποστηρίξουμε όσο μπορούμε".

    Ο αξιωματούχος της ΕΕ χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον κ. Βασιλείου "πολύ καλή", επειδή, όπως εξήγησε, είναι σημαντικό να συμφωνούμε με τον τρόπο που θα προχωρήσουμε στην προετοιμασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Εξέφρασε εξάλλου ικανοποίηση για την εμπιστοσύνη της οποίας τυγχάνει ο κ. Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Από την πλευρά του, ο κ. Βασιλείου χαρακτήρισε επίσης τη συνάντηση με τους Βαν ντερ Πας και Μορέρ, "πολύ καλή", προσθέτοντας ότι συζήτησαν πρακτικά ζητήματα που αφορούν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο κ. Βασιλείου ευχαρίστησε τον κ. Βαν ντερ Πας για την υποστήριξη που έχει η Κύπρος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για την εξαιρετική εργασία της Κομισιόν κατά τη διάρκεια της εξέτασης της διαδικασίας εναρμόνισης της νομοθεσίας της Κύπρου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο (screening).

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [03] Εκπρόσωπος - Κυπριακές Αερογραμμές

    Λευκωσία,Κύπρος,05/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση μελετά την εξιγύανση του δημόσιου τομέα ώστε να μην σπαταλώνται χρήματα σε δαπάνες που δεν εξυπηρετούν το κοινωνικό σύνολο.

    Αυτό τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μετοχοποίησης της εταιρίας των Κυπριακών Αερογραμμών.

    Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι στόχος είναι να ενισχυθούν οικονομικά οι τομείς που εξυπηρετούν το κοινωνικό σύνολο, όπως της παιδείας, του πολιτισμού και της υγείας, και δίνουν την εικόνα ενός κράτους κοινωνικής πρόνοιας.

    Εξάλλου ερωτηθείς αν εξιγύανση σημαίνει μετοχοποίηση ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "μελετώνται όλες οι λύσεις οι οποίες θα είναι οι καλύτερες δυνατές για το δημόσιο συμφέρον".

    Επεσήμανε επίσης ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει τον έλεγχο των ΚΑ με ποσοστό 51%.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [04] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,05/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    1. Στις 13.20 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές (fixing) που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    ------------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα        Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά     Πώληση     Αγορά
    ------------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή        574,6300     576,9200   574,6300  579,5200
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7198       1,7266     1,7198    1,7306
    Δολάριο ΗΠΑ            1,9138       1,9214     1,9138    1,9254
    Στερλίνα               1,1679       1,1725     1,1679    1,1750
    Γερμ. Μάρκο            3,3877       3,4012     3,3877    3,4052
    ------------------------------------------------------------------
    

    2. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    ------------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    ------------------------------------------------------------------
                   Περιθώρια    |Ημ. Λήξης|     Περιθώρια    |Ημ. Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς  |
    --------------------------------------|---------------------------
    01 Μήνα     0,0090   0,0000 |10.07.98 | 0,0040   0,0010  |10.07.98
    02 Μήνες    0,0130   0,0000 |10.08.98 | 0,0040   0,0020  |10.08.98
    03 Μήνες    0,0170   0,0000 |10.09.98 | 0,0050   0,0030  |10.09.98
    06 Μήνες    0,0280   0,0000 |10.12.98 | 0,0060   0,0070  |10.12.98
    09 Μήνες    0,0390   0,0000 |10.03.99 | 0,0080   0,0090  |10.03.99
    12 Μήνες    0,0490   0,0000 |10.06.99 | 0,0090   0,0140  |10.06.99
    15 Μήνες    0,0640   0,0000 |10.09.99 | 0,0150   0,0160  |10.09.99
    18 Μήνες             0,0000 |10.12.99 |          0,0170  |10.12.99
    21 Μήνες             0,0000 |10.03.00 |          0,0180  |10.03.00
    24 Μήνες             0,0000 |12.06.00 |          0,0190  |12.06.00
    ------------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [05] Χριστόφιας - Βερολίνο - ομιλία

    Λευκωσία,Κύπρος,05/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Κριτική εναντίον της κυβέρνησης άσκησε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνάντησης των ηγετών κομμάτων της Αριστεράς από χώρες της Ευρώπης, που άρχισε σήμερα στο Βερολίνο.

    Στην ομιλία του, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι "η ύπαρξη ισχυρού λαϊκού κινήματος στην Κύπρο, με επικεφαλής το ΑΚΕΛ, συνέβαλε τα μέγιστα στη σχετικά ορθολογική οικονομική ανάπτυξη του τόπου και στην επίτευξη πολλών κοινωνικών και οικονομικών κατακτήσεων για τους εργαζόμενους".

    Τόνισε, ωστόσο, ότι "η άνοδος της δεξιάς και ακροδεξιάς στην εξουσία το 1993 έχει δημιουργήσει μιαν αντίθετη δυναμική", προσθέτοντας ότι "με πρόσχημα την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και καθοδηγούμενη από τις οδηγίες των Βρυξελλών, η Κυβέρνηση του Προέδρου Κληρίδη επιδιώκει να εναρμονίσει την κυπριακή οικονομία με τους δείκτες του Μάαστριχτ".

    Είπε, επίσης, ότι "η λήψη μέτρων άρχισε προτού καν αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις" και κατάγγειλε ότι "το χειρότερο απ' όλα είναι ότι η κυπριακή Κυβέρνηση, με τη στήριξη της δεξιάς, της ακροδεξιάς και της οικονομικής ολιγαρχίας του τόπου, αντιγράφει δογματικά τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και την κοινωνική και οικονομική φιλοσοφία".

    Στη συνέχεια, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι "στον αντίποδα της νεοφιλελεύθερης, νεοσυντηρητικής πολιτικής" βρίσκεται "το κομμουνιστικό, το εργατικό, το αριστερό προοδευτικό κίνημα, στο οποίο οι λαοί στηρίζουν τις ελπίδες τους για να προτάξει την εναλλακτική επιλογή, που θα έχει όραμα και προοπτική και θα ξαναδίνει την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον στην ανθρωπότητα".

    Ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε την ανάγκη "σύγχρονης αντίληψης από πλευράς κομμουνιστικών, αριστερών κι ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων", καθώς και "διαπίστωση και στάση σε ότι αφορά την ουσία του καπιταλισμού".

    Είπε, τέλος, ότι για να αντιμετωπιστεί η νέα τάξη πραγμάτων, επιβάλλεται αναβάθμιση της συνεργασίας των αριστερών κομμάτων, διατύπωση προτάσεων και συντονισμένη δράση.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [06] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,05/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     85.05  ( 0.95)
    
        Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £1,274,740
    
        Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί      £  626,095   99.07 ( 0.84)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                 £   29,883   61.66 ( 1.28)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £  100,580   62.73 ( 0.67)
        Βιομηχανικές Εταιρείες     £   42,949   76.56 ( 1.14)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   38,107   67.80 ( 1.91)
        Εμπορικές Εταιρείες        £  108,853   46.33 ( 0.22)
        Αλλες Εταιρείες            £  115,492   71.08 ( 1.82)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [07] Πρόεδρος Βουλής - Συγχαρητήρια - Νταλάρας

    Λευκωσία,Κύπρος,05/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τα θερμά και ειλικρινή του συγχαρητήρια εκφράζει ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού προς τον Ελληνα καλλιτέχνη, Γιώργο Νταλάρα, με την ευκαιρία της απόδοσης προς αυτόν της κυπριακής υπηκοότητας.

    Στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του, ο κ. Κυπριανού εκφράζει εκτίμηση για την προσφορά και τη συμβολή του Γιώργου Νταλάρα στους αγώνες του κυπριακού ελληνισμού για λευτεριά και δικαίωση.

    "Ως Κύπριος πλέον συνεχίστε τον ωραίο αγώνα σας προς όφελος του νησιού μας και επομένως ολόκληρου του ελληνισμού", καταλήγει ο Πρόεδρος της Βουλής.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΜ)

    [08] Νέος Υπατος Αρμοστής Κύπρου - Πακιστάν

    Λευκωσία,Κύπρος,05/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τα διαπιστευτήριά του επέδωσε ο νέος Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στο Πακιστάν, κ. Σπανός στον Πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Πακιστάν, Μοχάμετ Ραφίκ Ταράρ.

    Την επίσημη τελετή ακολούθησε συνάντηση των δύο ανδρών κατά την οποία έγινε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και ενημέρωση του Πακιστανού Προέδρου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ο κ. Σπανός έχει έδρα το Πεκίνο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΜ)

    [09] Λένας Κάκκουρας- Δικαστήριο Νέας Υόρκης- Αποζημίωση

    Λευκωσία,Κύπρος,05/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την καταβολή αποζημιώσεων ύψους 17.500.000 δολαρίων προς την οικογένεια του Κύπριου γιατρού Λένα Κάκουρα, ο οποίος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε το 1993 από δύο αστυνομικούς, αποφάσισε το Ομοσπονδίακό Δικαστήριο της περιφέρειας White Plains της Νέας Υόρκης.

    Σημειώνεται ότι η πρόσφατη δίκη η οποία διήρκησε 4 εβδομάδες αφορούσε αδίκημα αστικού διακίου ενώ προηγούμενη δίκη που είχε γίνει αμέσως μετά το θάνατο του Κάκουρα είχε αθωώσει τους δύο αστυνομικούς.

    Ο άδικος θάνατος του του Κάκκουρα το 1993 είχε ξεσηκώσει ολόκληρη την ομογένεια αλλά και την κοινή γνώμη της Νέας Υόρκης.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΧ)

    [10] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - επαφές Αθήνα

    Λευκωσία,Κύπρος,05/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ικανοποίηση εξέφρασε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, ανανφορικά με τις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα με εκπροσώπους των ελληνικών κομμάτων.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για τον υπεύθυνο τρόπο με τον οποίο κυβέρνηση και αντιπολίτευση αντιμετωπίζουν το Κυπριακό, πέρα και πάνω από κομματικές σκοπιμότητες και ιδεοληψίες.

    Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι Ελλάδα και Κύπρος με αρραγές το εσωτερικό μέτωπο και αδιάσπατη εσωτερική ενότητα θα μπορέσουν επιτυχώς να αντιμετωπίσουν κοινούς κινδύνους και απειλές και να κερδίσουν ένα λαμπρό μέλλον μέσα σε μια ενωμένη, ισχυρή και δημοκρατική Ευρώπη.

    Προ της αναχώρησής του από την Αθήνα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επισκέφθηκε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή και ενημερώθηκε για τη λειτουργία και τους σκοπούς του.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΜ)

    [11] Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,05/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την ανάγκη αναβάθμισης της οικονομικής βοήθειας που προσφέρεται απο την Ευρωπαϊκή Ενωση για την περιφερικαή και πολυμερή συνεργασία των Μεσογειακών χωρών με τις χώρες της Ενωσης εισηγήθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιώαννης Κασουλίδης, σήμερα, τελευταία μέρα της Ευρωμεσογειακής Υπουργικής Διάσκεψης που διεξήχθη στο Παλέρμο της Ιταλίας.

    Εξάλλου στη συζήτηση που αφορούσε τη συνεργασία των χωρών στον πολιτιστικό και κοινωνικό τομέα, η Κύπρος υπέβαλε πρόταση για τη δημιουργία πολιτιστικής πρωτεύουσας των Μεσογειακών χωρών, η οποία και θα συνεργάζεται με την αντίστοιχη πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε θέματα πολιτισμού.

    Κατα την διάρκεια των εργασιών της Συνόδου ο κ. Κασουλίδης είχε την ευκαιρία για επαφές με ομολόγους του με τους οποίους συζήτησε το Κυπριακό και άλλα συναφή θέματα.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΧ)

    [12] Υπουργός Οικονομίας - Βαν ντερ Πας

    Λευκωσία,Κύπρος,05/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το θέμα της παροχής οικονομικής βοήθειας στην Κύπρο συζητείται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Διευθυντής της Ομάδας Εργασίας της ΕΕ Νικολάους Βαν ντερ Πας, προειδοποιώντας ότι δεν πρέπει να γίνεται σύγκριση με την οικονομική βοήθεια που παραχωρείται στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, διότι εκείνες είχαν μεγάλη ανάγκη ύστερα από την πτώση του κομμουνισμού.

    Ο κ. Βαν ντερ Πας μιλούσε ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Οικονομικών Χριστόδουλο Χριστοδούλου, με τον οποίο συζήτησε την κατάσταση που επικρατεί σε διάφορους τομείς της κυπριακής οικονομίας.

    Βαν ντερ Πας

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Βαν ντερ Πας είπε ότι διεξήχθη "πολύ χρήσιμη συζήτηση", προσθέτοντας ότι σκοπός της επίσκεψής του στην Κύπρο είναι "η συλλογή πληροφοριών για την κατάσταση της προετοιμασίας και για τις προθέσεις των κυπριακών αρχών να προετοιμαστούν για ένταξη".

    Ο κ. Βαν ντερ Πας είπε ότι "ένα από τα κριτήρια για ένταξη είναι η ικανότητα αντοχής στον ανταγωνισμό μέσα σε μιαν εσωτερική αγορά, που σημαίνει ότι θα πρέπει να πληροί έναν αριθμό οικονομικών κριτηρίων".

    Είπε, επίσης, ότι ο κ. Χριστοδούλου τον έπεισε ότι "γίνεται μεγάλη προσπάθεια" για να πληροί η Κύπρος τα κριτήρια, τα οποία "τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης εφαρμόζουν" για να μπορούν να ενταχθούν στη νομισματική ένωση.

    Επεσήμανε, ακολούθως, ότι "η Κύπρος πιθανόν να μην έχει φθάσει εκεί ακόμη", αλλά σημείωσε ότι απεκόμισε την εντύπωση από τη σημερινή συνάντηση ότι "υπάρχει μεγάλη αποφασιστικότητα μεταξύ των κυπριακών αρχών, και ιδιαίτερα του κ. Χριστοδούλου, να διασφαλίσουν ότι εκείνα τα κριτήρια θα εκπληρωθούν".

    Ο κ. Βαν ντερ Πας σημείωσε ότι "αυτό ίσως οδηγήσει σε ενδιαφέρουσες πολιτικές συζητήσεις στη χώρα αυτή" κι ευχήθηκε στον Υπουργό Οικονομικών και τους συνεργάτες του, καθώς και σε όλους τους Κυπρίους, "καλή τύχη στη συζήτηση αυτή".

    "Η γενική εντύπωση που παίρνω μαζί μου είναι αυτή της μεγάλης αποφασιστικότητας να είναι έτοιμη [η Κύπρος] για ένταξη στην ΕΕ, με πολύ θετικούς και δυνατούς οικονομικούς αριθμούς", πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση σχετικά με την αίτηση της Κύπρου για οικονομική βοήθεια από την ΕΕ, ο κ. Βαν ντερ Πας είπε ότι "συζητείται το θέμα" και ότι θα μεταβιβάσει στις Βρυξέλλες τα μηνύματα που έχει λάβει για να διαπιστωθεί τί μπορεί να γίνει επ' αυτού.

    Τόνισε, ωστόσο, ότι χρειάζεται "προσοχή με τις συγκρίσεις" όσον αφορά την οικονομική βοήθεια που παρέχει η ΕΕ προς τις υποψήφιες χώρες, ιδιαίτερα όσον αφορά τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

    Η βοήθεια προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, είπε, "δημιουργήθηκε πολύ συγκεκριμένα μετά την πτώση του κομμουνισμού, υπό το φως της τέραστιας ανάγκης που υπήρχε".

    Ο κ. Βαν ντερ Πας τόνισε ότι "δεν υπήρχε τέτοια ανάγκη για την Κύπρο". Χριστοδούλου

    Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι ήταν μια "πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση", στη διάρκεια της οποίας "οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης ζήτησαν πληροφορίες πάνω σε διάφορους ζωτικούς τομείς της κυπριακής πραγματικότητας και ιδιαίτερα σε σχέση με την πορεία εναρμόνισης, την προσπάθεια που καταβάλλουμε, και τους στόχους που έχουμε θέσει".

    Είπε, επίσης, ότι "ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα της προενταξιακής βοήθειας - τεχνικής και οικονομικής - που παρέχεται στις άλλες χώρες, που μαζί με την Κύπρο πορεύονται για πλήρη ένταξη στην ΕΕ και, όπως ήταν φυσικό, και από δικής μας πλευράς ετέθη για ακόμη μια φορά το θέμα της οικονομικής βοήθειας".

    Ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι η τεχνική βοήθεια είναι δεδομένη, αφού έχει ζητηθεί και θα συζητηθεί.

    Στη συνέχεια, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι αναφέρθηκε στη συνάντηση και στους "δείκτες της οικονομίας της Κύπρου, εκείνους του Μάαστριχτ, και άλλους μακροοικονομικούς δείκτες, από τους οποίους κρίνεται το επίπεδο και ο βαθμός της ετοιμότητας της οικονομίας μας να εισέλθει και να ανταγωνιστεί στην ενιαία αγορά της μεγάλης Ευρώπης".

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι έγινε "προκαταρκτική ανταλλαγή απόψεων και στον τομέα των υπεράκτιων εταιρειών", αλλά επεσήμανε ότι "δεν έχουμε συζητήσει εξαντλητικά το θέμα".

    Είπε, ωστόσο, ότι του δόθηκε η ευκαιρία να δώσει "το αίσθημα της απόλυτης προτεραιότητας από δικής μας πλευράς για τον υπεράκτιο τομέα" και να εξηγήσει ότι "η διατήρηση του καθεστώτος, είτε ως έχει είτε με αλλαγές που να μην αλλοιώνουν το χαρακτήρια του, είναι για την Κύπρο σημαντικό στοιχείο".

    Ο κ. Χριστοδούλου πρόσθεσε ότι "από πλευράς των εκπροσώπων της ΕΕ, έγινε μια αναφορά στην υφιστάμενη πραγματικότητα στην ΕΕ", επισημαίνοντας ότι "το θέμα δεν εξαντλήθηκε".

    Τόνισε, εξάλλου, ότι η συζήτηση "επεκτάθηκε και σε πολλούς άλλους τομείς", προσθέτοντας ότι ήταν "μια πάρα πολύ χρήσιμη συνάντηση", στη διάρκεια της οποίας του δόθηκε η ευκαιρία να εξηγήσει ότι "η κυπριακή οικονομία έχει τις προϋποθέσεις, αλλά και τις δυνατότητες, όχι μόνο να εντάξει την Κύπρο στην ΕΕ λόγω των χαρακτηριστικών που τη συνθέτουν, αλλά και να αντέξει και να συμπεριφερθεί με επιτυχία, στα πλαίσια μιας ενωμένης Ευρώπης, που την χαρακτηρίζει η ελεύθερη οικονομία και ο σκληρός ανταγωνισμός".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [13] 29η Διάσκεψη Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου

    Λευκωσία,Κύπρος,05/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την ελπίδα για μια ειρηνική και ευημερούσα Κύπρο όπου ο τουρισμός θα προοδεύσει ακόμη περισσότερο για το καλό και την ευημερία όλων των Κυπρίων, εξέφρασε σήμερα, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, κατα την τελευταία μέρα των εργασιών της 29ης Διάσκεψης του Κοινοπολιτειακού Συνδέσμου, που διεξήχθη στο νησί Γκέρνσεϊ.

    Κατα τη διάρκεια της συζήτησης του τελευταίου θέματος της Διάσκεψης, που ήταν ο τουρισμός και η σημασία του στην οικονομία κάθε χώρας, ο κ. Νεοφύτου σημείωσε ότι "η παρούσα πολιτική κατάσταση στη Κύπρο είναι πηγή δυστυχίας και ανωμαλίας, τόσο για τους Ελληνοκυπρίους όσο και για τους Τουρκοκυπρίους".

    Ο κ. Αβέρωφ αναφέρθηκε στη συνεχή και σταθερή ανάπτυξη της Κύπρου μέχρι την τουρκική εισβολή του 1974, η οποία όπως είπε προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στον τουρισμό, ιδιαίτερα στις αναπτυγμένες τουριστικά περιοχές της Αμμοχώστου και της Κερύνειας.

    Πρόσθεσε ότι "εκτοτε η κυβέρνηση, οι ξενοδόχοι και όλοι οι άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς αγωνίστηκαν σκληρά για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος και την επαναφορά της Κύπρου στην τουριστική αγορά".

    Αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες που καταβάλλονται από την κυπριακή κυβέρνηση, τον ΟΗΕ τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την ΕΕ για επανέναρξη των συνομιλιών για μια ενωμένη αποστρατικοποιημένη ομόσπονδη Κύπρο, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων να είναι σεβαστά.

    Στις εργασίες της Διάσκεψης συμμετείχαν επίσης οι βουλευτές Κυριάκος Τυρίμος, Μάριος Ματσάκης και Ηλίας Μυριάνθους.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 18 June 1998 - 16:14:40 UTC