Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-06-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομογενείς ΗΠΑ - επιστολή σε Κλίντον
  • [02] Υπουργός Αμυνας - Γ.Γ. ΔΕΕ
  • [03] ΑΚΕΛ - ευρωπαϊκή Αριστερά
  • [04] Συνέντευξη Νικολάους Βαν ντερ Πας

  • [01] Ομογενείς ΗΠΑ - επιστολή σε Κλίντον

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,07/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Επιστολή σε ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα αναφορικά με την αμερικανική πολιτική στην ανατολική Μεσόγειο, και ιδιαίτερα στο Κυπριακό και τις συνέπειες του στις Ελλαδο-τουρκικές σχέσεις, θα στείλουν σημαίνοντες ομογενείς των ΗΠΑ στον Πρόεδρο της χώρας, Μπιλ Κλίντον.

    Συγκεκριμένα, η επιστολή, την οποία έχει συντάξει ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας από την Καλιφόρνια, Αγγελος Τσακόπουλος, και την οποία κατέχει το ΚΥΠΕ, θα υπογραφεί από διακεκριμένους ομογενείς απ' όλη τη χώρα και θα αποσταλεί στον Αμερικανό Πρόεδρο τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

    Ο κ. Τσακόπουλος είναι ένας από τους στενότερους φίλους και ένας από τους σημαντικότερους υποστηρικτές του Προέδρου Κλίντον.

    Διπλωματικές πηγές στην Ουάσινγκτον ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι η επιστολή χαρακτηρίζεται από "ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα" και ότι σε σύγκριση με επιστολές άλλων ομογενών, οι οποίοι ενώ εκφράζουν παράπονα εκθειάζουν το ρόλο του Προεδρικού Απεσταλμένου, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, η εν λόγω επιστολή ασχολείται με την ουσία του Κυπριακού, και, δεδομένης της πολιτικής και οικονομικής ισχύς των ομογενών που θα την υπογράφουν, θα είναι δύσκολο για την αμερικανική κυβέρνηση να την αγνοήσει.

    Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον κ. Τσακόπουλο, στόχος του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία είναι να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στον Πρόεδρο Κλίντον ότι υπάρχει κίνδυνος το Δημοκρατικό Κόμμα να χάσει την υποστήριξη των Ελληνοαμερικανών, στις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου.

    Στην επιστολή του, ο κ. Τσακόπουλος επισημαίνει ότι "η Ελληνοαμεριανική κοινότητα είναι απογοητευμένη από τη επιδεινούμενη κατάσταση, η οποία οδηγεί σε πόλεμο Ελλάδας - Τουρκίας, αν η αμερικανική ηγεσία δεν ανασκευάσει την πολιτική της των πέντε τελευταίων χρόνων, η οποία είναι αποτέλεσμα παραπλάνησης".

    Προειδοποιεί δε τον Αμερικανό Πρόεδρο ότι "η ευκαιρία για μια ειρηνική, δίκαιη και διαρκή λύση του Κυπριακού είναι μπροστά σας, ενώ αν ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, η κυβέρνησή σας θα φέρει σημαντική ευθύνη".

    Η επικείμενη κρίση, προσθέτει η επιστολή, περιστρέφεται γύρω από από τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή και διαίρεση της Κύπρου, η οποία εξοπλίζεται με αντιαεροπορικό σύστημα για να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο τουρκικών αεροπορικών επιδρομών.

    Η αδιάκοπη καταδίκη της απόφασης της Λευκωσίας για απόκτηση του αντιαεροπορικού συστήματος, προσθέτει, "άναψε το φως σε εντεινόμενες τουρκικές απειλές για αποτροπή της έλευσης του όπλου ή για επιδρομή κατά του χώρου εγκατάστασης του, μόλις εγκατασταθεί στην Κύπρο.

    "Δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει υποσχεθεί ότι θα υπερασπιστεί την Κύπρο, σε περίπτωση τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης, αυτό αποτελεί καθαρά μια συνταγή καταστροφής", συμπληρώνει ο κ. Τσακόπολυλος.

    "Η συγκατάνευση της αμερικανικής κυβέρνησης στις τουρκικές απειλές και η άρνησή της να καταδικάσει σχεδιαζόμενες ενέργειες βίας ή πολέμου, έχουν ενθαρρύνει το απερίσκεπτο επιχείρημα στην Ουάσινγτον ότι πιθανές εχθροπραξίες στην Κύπρο, μπορούν να φανούν χρήσιμες, ως καταλύτης για μια δραματική διέξοδο στις συνομιλίες", επισημαίνεται στην επιστολή.

    Ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας στη συνέχεια εισηγείται τέσσερα βήματα διόρθωσης της αμερικανικής πολιτικής.

    Πρώτον, η αμερικανική κυβέρνηση να μεταφέρει στον τουρκικό στρατό, ο οποίος είναι ο ρυθμιστής της τουρκικής πολιτικής στο Κυπριακό, όπως επισημαίνει, ότι οι ΗΠΑ θεωρούν "απαράδεκτες τις τουρκικές απειλές κατά τις Κύπρου, και ότι μια τέτοια επίθεση, αν πραγματοποιηθεί, θα έχει σοβαρές συνέπειες στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις".

    Δεύτερο, η αμερικανική κυβέρνηση να υιοθετήσει δημόσια την αποχώρηση όλων των ξένων στραυτευνάων από την Κύπρο, όπως προνοούν τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    Τρίτο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ να υποστηρίξει την άνευ όρων ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ααι τέταρτο, η αμερικανική κυβέρνηση να καλέσει τους Τούρκους να θέσουν την κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου κάτω από τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, για ανοικοδόμηση και επανεγκατάσταση του πληθυσμού της.

    Στην επιστολή γίνεται και κριτική στην πολιτική του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσον αφορά το θέμα των S-300, γιατί εξισώνει το κυρίαρχο δικαίωμα της Κύπρου στην αυτοάμυνα με τις τουρκικές απειλές, σημειώνοντας ότι αυτή η πολιτική δίνει το μήνυμα στον τουρκικό στρατό ότι δεν θα έχει συνέπειες μία επιθετική ενέργεια κατά της Κύπρου.

    Αναφέρεται, επίσης, στην απόφαση της Ευρωπαϊκή Ενωσης σχετικά με την Τουρκία και ασκεί κριτική στην αμερικανική κυβέρνηση γιατί αντί να χρησιμοποιήσει την απόφαση του Λουξεμβούργο "για να στείλει το σωστό μήνυμα στην Αγκυρα - ότι η συμμόρφωση με τους όρους της ΕΕ είναι προς το συμφέρον της - κάλεσε την ΕΕ να προσαρμοστεί με το τουρκικό πείσμα".

    Η επιστολή αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να ενθαρρύνουν τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας "αλλά όχι σε βάρος του ΝΑΤΟ και της Κύπρου" καθώς και στις βασικές αρχές της δυτικής δημοκρατίας.

    Σημειώνει δε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί σήμερα να αναθεωρήσει την πολιτική της στην ανατολική Μεσόγειο, δεδομένης της υποστήριξης που θα έχει απ' όλα τα κόμματα του Κογκρέσου.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΓΓ/ΜΑ)

    [02] Υπουργός Αμυνας - Γ.Γ. ΔΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,07/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στις Βρυξέλλες θα μεταβεί την ερχόμενη Τρίτη ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου, όπου την Τετάρτη θα έχει συνάντηση με τον Γ.Γ. της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) Χοζέ Κουτιλέιρο, με τον οποίο θα συζητήσει την προώθηση της αίτησης της Κύπρου να καταστεί συνδεδομένο εταιρικό μέλος της ΔΕΕ.

    Ακολούθως κ. Ομήρου θα συμμετάσχει στη σύνοδο του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.

    Την Πέμπτη και την Παρασκευή ο Υπουργός Αμυνας θα λάβει μέρος στις συνεδρίες της Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τη διεύρυνση της Ευρώπης.

    Ο κ. Ομήρου θα επιστρέψει στην Κύπρο το Σάββατο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΓ)

    [03] ΑΚΕΛ - ευρωπαϊκή Αριστερά

    Λευκωσία,Κύπρος,07/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ αναχωρεί αύριο, Δευτέρα, για την Κέρκυρα, για να μετάσχει στη συνάντηση της Συνομοσπονδιακής Ομάδας της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς / Βορειο - Ευρωπαϊκής Πράσινης Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Η συνάντηση, που πραγματοποιείται από τις 8 μέχρι τις 11 Ιουνίου, θα έχει ως θέμα την "Κοινή Αγροτική Πολιτική και τις Επιπτώσεις της στις Χώρες της νοτίου Ευρώπης".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [04] Συνέντευξη Νικολάους Βαν ντερ Πας

    Λευκωσία,Κύπρος,07/06/1998 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Ο Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπεύθυνος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις έξι υποψήφιες χώρες, Νικολάους βαν ντερ Πας, εξέφρασε κατανόηση στη θέση της Ελλάδας σε ότι αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και την εκτίμηση ότι η σύνοδος κορυφής του Κάρντιφ δεν θα επιφέρει "ουσιαστική αλλαγή" στις θέσεις της Ενωσης.

    Ο κ. Πας είπε ακόμα ότι η ΕΕ δεν προτίθεται να εξαλείψει τον τομέα των υπεράκτιων εταιρειών στην Κύπρο, αλλά υπέδειξε ότι θα πρέπει να γινούν κάποιες διαφοροποιήσεις ώστε η λειτουργία του τομέα αυτού να συνάδει με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

    Σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης εργασίας του στη Λευκωσία, ο κ. Πας χαρακτήρισε τα συμπεράσματα του Λουξεμβούργου που αφορούν την Τουρκία ως "ισοζυγισμένα, ξεκάθαρα, έντιμα και δίκαια".

    Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι τα κράτη-μέλη παρουσιάζονται έτοιμα να υιοθετήσουν οποιαδήποτε καινούργια ιδέα που η παρούσα βρετανική προεδρία της ΕΕ ενδέχεται να παρουσιάσει στο Κάρντιφ, ώστε να καταστεί το πακέτο του Λουξεμβούργου πιο αποδεκτό στην Τουρκία.

    Σημειώνοντας ότι η Βρετανία καταβάλλει "πολλή προσπάθεια" για επίτευξη του στόχου αυτού, ο κ. Πας εξέφρασε αμφιβολία "εάν θα πρέπει να αναμένουμε ουσιαστική αλλαγή στη θέση της ΕΕ, γιατί η προσφορά που έγινε στο Λουξεμβούργο αποτελούσε ένα καλό πακέτο για την Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο".

    Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι η σύνοδος του Λουξεμβούργου δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για να ανακοινώσει η ΕΕ ότι θα αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και είπε ότι η συμπεριφορά της Αγκυρας σε διάφορους τομείς βρίσκεται υπό εξέταση από την ΕΕ, η οποία υποβάλλει τακτικές εκθέσεις για το τί πράττει η Τουρκία σε συνάρτηση με τις προϋποθέσεις που τέθηκαν στο Λουξεμβούργου.

    Ο κ. Πας υπογράμμισε ότι στα συμπεράσματα του Λουξεμβούργου για πρώτη φορά όλα τα 15 κράτη μέλη της ΕΕ παρουσιάστηκαν ομόφωνα, και με μία ξεκάθαρη δήλωση ανέφεραν ότι κάποια μέρα η Τουρκία θα καταστεί μέλος της.

    Επίσης για πρώτη φορά, όπως είπε, τα συμπεράσματα περιλαμβάνουν όρους που εκφράζουν τις θέσεις της Ελλάδας σε ότι αφορά τις σχέσεις της με την Τουρκία (δικαιοδοσία του δικαστηρίου της Χάγης).

    Σε ερώτηση πώς η Ελλάδα μπορεί να ενθαρρυνθεί να αποσύρει το βέτο της για την κοινοτική χρηματοδότηση προς την Τουρκία, ο κ. Πας απάντησε χαρακτηριστικά ότι: "Σε μια κατάσταση όπου η πρώτη κίνηση της Τουρκίας ήταν αρνητική, δεν θα πρέπει κάποιος να εκπλήττεται γιατί η Ελλάδα αντιμετωπίζει δυσκολίες να αποδεχθεί να κάνει εκείνη το πρώτο βήμα."

    Εκφράζοντας υποστήριξη στη θέση των Αθηνών, ο κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι "θα ήταν δύσκολο να πει κάποιος στην Ελλάδα, ένα κράτος μέλος της ΕΕ, να κάνει εκείνη την πρώτη κίνηση, εάν η Τουρκία δεν μετακινηθεί."

    Επεξηγώντας την προσφορά της ΕΕ προς την Τουρκία, είπε ότι όλα τα κράτη μέλη υιοθέτησαν μια ξεκάθαρη θέση για την αποδέσμευση του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου προς την Τουρκία, με τις γνωστές προϋποθέσεις.

    Αναφερόμενος στη θέση της ΕΕ για τον τομέα των υπεράκτιων εταιρειών στην Κύπρο, ο κ. Πας επεσήμανε ότι η Κύπρος "δεν θα πρέπει" να αναμένει ότι το υφιστάμενο καθεστώς των υπεράκτιων εταιρειών θα γίνει αποδεκτό στην ΕΕ ως έχει χωρίς περαιτέρω συζήτηση και αυτό γιατί "μέσα στην ΕΕ διεξάγεται έντονη συζήτηση για τις επιπτώσεις των (ευνοϊκών) φορολογικών συντελεστών σε διάφορους τομείς."

    Εξήγησε, επίσης, ότι η ΕΕ "δεν προτίθεται να ισοπεδώσει τον τομέα των υπεράκτιων εταιρειών στην Κύπρο" και πρόσθεσε ότι η ΕΕ αναγνωρίζει ότι ο τομεάς αυτός είναι σημαντικός παράγοντας στην οικονομία του τόπου.

    Ο κ. Πας σημείωσε ότι η Κύπρος είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με την εξέταση του κοινοτικού κεκτημένου (screening), και ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν συζητηθεί οι τομείς της επιστήμης και έρευνας, οι τηλεπικοινωνίες, η παιδεία και η εκπαίδευση, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, εξωτερική πολιτική και πολιτική της ασφάλειας, ενώ τώρα συζητείται το εμπορικό δίκαιο.

    Τον Ιούλιο οι ενταξιακές θα προχωρήσουν σε συζήτηση του τομέα της διακίνησης των εμπορευμάτων, θέμα που χαρακτήρισε ως "ενδιαφέρον και δύσκολο."

    "Ελπίζουμε να ολοκληρώσουμε την εξέταση του κοινοτικού κεκτημένου όλων των 31 κεφαλαίων μέχρι το τέλος Ιουλίου 1999," είπε.

    Οσον αφορά τη συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ο κ. Πας επανέλαβε ότι "η πόρτα παραμένει ανοικτή για τους Τ/Κ οποτεδήποτε αποφασίσουν να συμμετάσχουν στην ενταξιακή διαδικασία."

    Είπε, ακόμα, ότι η ΕΕ επανειλημμένα τονίζει τις θετικές πτυχές της ενταξιακής πορείας σε ότι αφορά την οικονομία, ώστε να ενθαρρύνει τους Τ/Κ να συμμετάσχουν στις συνομιλίες, και έφερε ως παράδειγμα την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, οι οποίες επωφελήθηκαν οικονομικά από την ΕΕ .

    Απαντώντας σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο κ. Πας είπε ότι δεν γνωρίζει γιατί οι Τ/Κ δεν ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις και επεξηγήσεις της ΕΕ στο θέμα αυτό, αλλά τόνισε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να εξηγεί στους Τ/Κ τα οφελήματα που θα έχουν από την ένταξη ώστε να τους πείσει να αλλάξουν στάση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 7 June 1998 - 12:02:10 UTC