Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-06-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυπριανού - Διάσκεψη Προέδρων Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων
  • [02] Σύνοδος Κορυφής - Κάρντιφ
  • [03] Βρετανία - Τουρκία - Κύπρος - ΕΕ
  • [04] Βοήθεια Κύπρου προς Αφγανιστάν
  • [05] Φεϊσέλ - Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό
  • [06] Εμπορικές - τουριστικές σχέσεις Κύπρου - Πολωνίας
  • [07] Γενική Συνέλευση ΑΜΑΝ - Εργασίες πρώτης μέρας
  • [08] Φόνος Τζένσεν - Νέα Μαρτυρία
  • [09] Σημίτης - ΕΕ - δηλώσεις

  • [01] Κυπριανού - Διάσκεψη Προέδρων Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων

    Λευκωσία,Κύπρος,15/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Θέματα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων απασχόλησαν την Πανευρωπαϊκή Διάσκεψη των Προέδρων των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, που εκπροσώπησε την Κύπρο στη Διάσκεψη, σημείωσε ότι κατά την πρώτη παρέμβασή του αναφέρθηκε στο Κυπριακό δίνοντας το μήνυμα ότι παρά τις συζητήσεις για δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα και τις διακηρύξεις των διεθνών οργανισμών δεν επιβάλλονται αυτές οι αρχές.

    Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε επίσης στην επιχείρηση επίρριψης ευθυνών από τον Πρόεδρο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, Χικμέτ Τσετίν, στην Ε/κ πλευρά για την κατάσταση στην Κύπρο, λόγω παραβίασης των συμφωνιών του 1960 και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Τ/Κ, όπως ισχυρίστηκε, καθώς και στη δήλωση του ότι πρέπει να γίνει είναι να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με βάση την πολιτική ισότητα.

    Ο κ. Κυπριανού στη συνέχεια ρώτησε στον Τούρκο αξιωματούχο αν εννοεί χωριστά κράτη όταν μιλά για πολιτική ισότητα κάτι που ο Χικμέτ Τσετίν απέφυγε να απαντήσει

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε επίσης ότι ρώτησε στον κ. Τσετίν, αναλαμβάνοντας ευθύνη για δέσμευση όλης της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου, κατά πόσο θα δεχόταν αποκατάσταση των συμφωνιών του '60 με προσθήκη την πλήρη αποστρατικοποίηση και εγγυήσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Οπως είπε ο κ. Κυπριανού είχε συναντήσεις και με Προέδρους Κοινοβουλίων αρκετών ευρωπαϊκών χωρών, με τους οποίους συζήτησε το Κυπριακό και όπως ανέφερε "οι θέσεις μας έγιναν κατανοητές".

    Είπε εξάλλου, ότι σε συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Βουλής Λουτσιάνο Βιολάντες συζήτησε το θέμα μετάβασης Ιταλών βουλευτών στα κατεχόμενα και πήρε τη διαβεβαίωση ότι οι εν λόγω βουλευτές δεν εκπροσωπούν την ιταλική Βουλή.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είχε επίσης συναντήσεις με τον Πρόεδρο της ρωσικής Δούμας Γενάντι Σελέζνιεφ, και άλλους, ενώ είχε συνάντηση με τους δύο Αντιπροέδρους της Γαλλικής Γερουσίας και Εθνοσυνέλευσης, αναφορικά με τις δηλώσεις της εκπροσώπου της προεδρίας της χώρας Κατρίν Κολονά.

    Οπως είπε ο κ. Κυπριανού οι Γάλλοι αξιωματούχοι κατανόησαν το θέμα, ενώ ανέφερε ότι για τη στάση της προεδρίας ρόλο έπαιξε η τουρκική απειλή, για διακοπή συμβολαίων οικονομικής αξίας προς τη Γαλλία, καθώς ίσως και παρασκηνιακές υποδείξεις από τις ΗΠΑ.

    Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι στο περιθώριο των επαφών του πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [02] Σύνοδος Κορυφής - Κάρντιφ

    Λευκωσία,Κύπρος,15/06/1998 (ΚΥΠΕ Κώστας Ιορδανίδης)

    Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ δεν έχει την πρόθεση να ζητήσει τη λήψη αποφάσεως από τη Σύνοδο Κορυφής του Κάρντιφ για την αναστολή των ενταξιακών διπαραγματεύσεων της Κύπρου, αλλά απλώς θα επαναλάβει τη θέση της Γαλλίας κατά την οποία οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι επωφελεία όλων των κατοίκων της νήσου.

    Επιπλέον, ο κ. Σιράκ θα υποστηρίξει ότι οι συνομιλίες που έχουν ξεκινήσει με την Κύπρο οδηγούνται σε αδιέξοδο διότι η διαδικασία της εξέτασης του κοινοτικού κεκτημένου δεν συμπεριλαμβάνει στοιχεία για το κατεχόμενο τμήμα του νησιού, δήλωσαν πηγές της γαλλικής αντιπροσωπείας.

    Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν ότι ο κ. Σιράκ δεν θα ζητήσει τη λήψη αποφάσεως "διότι το Κυπριακό δεν περιλαμβάνεται στην ημερησία διάταξη της Συνόδου Κορυφής του Κάρντιφ."

    Προηγουμένως, εκπρόσωπος της βρετανικής προεδρίας δήλωσε ότι η Μεγάλη Βρετανία δεν είναι διαθετειμένη να δεχθεί βέτο στην πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Κοινότητα, ενώ παράλληλα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γκίλ Ρόμπλες, ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι κατά την άποψή του δεν υιοθετεί ενδεχόμενη εισήγηση της Γαλλίας για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, λόγω της άρνησης συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στην κυπριακή αντιπροσωπεία.

    Ειδικότερα ο εκπρόσωπος της βρετανικής προεδρίας υπενθύμισε ότι με απόφαση του Συμβουλίου άρχισαν την Ανοιξη οι διαπραγματεύσεις με την Κύπρο και σε εκείνη τη φάση η κυπριακή κυβέρνηση διατύπωσε μια προσφορά να μετάσχουν Τουρκοκύπριοι στην αντιπροσωπεία, αλλά δυστυχώς απερρίφθη. Ο ίδιος δε εξέφρασε την ελπίδα ότι η συγκεκριμένη πρόταση κάποια στιγμή θα γίνει αποδεκτή.

    "Οι διαπραγματεύσεις έχουν αρχίσει, θα δούμε πως θα συνεχιστούν, προφανώς η διαδιακασία εντάξεως για την Κύπρο θα είναι δυσκολότερη", λόγω του προβλήματος που δημιουργεί η Τουρκοκυπριακή πλευρά αλλά "έχουμε συμφωνήσει όλοι ότι δεν θα υπάρξει βέτο, και ειδικότερα από την Τουρκία" στη διαδικασία εντάξεως της Κύπρου, δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γαλλία αναμένεται να αναφερθεί στο Κυπριακό είτε κατά τη διάρκεια γεύματος, είτε στην απογευματινή συζήτηση για την "Agenda 2000" και τη διεύρυνση.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΔΠ/ΜΜ)

    [03] (Γ.Γ.) Βρετανία - Τουρκία - Κύπρος - ΕΕ

    Κάρντιφ,Βρετανία,15/06/1998 (ΚΥΠΕ Κυριάκος Τσιούπρας)

    Η Βρετανία επιθυμεί όπως οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση προχωρήσουν, ενώ τονίζει ταυτόχρονα ότι καμιά χώρα δεν μπορεί να εμποδίσει τη συμφωνία για ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την ΕΕ.

    Αυτό ανέφερε ο εκπρόσωπος του Βρετανού Πρωθυπουργού, Αλιστερ Κάμπελ, ο οποίος σε ερώτηση του ΚΥΠΕ αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις της γαλλικής προεδρίας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, σημείωσε ότι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είχε συμφωνηθεί την Ανοιξη και οι διαπραγματεύσεις αυτές άρχισαν.

    Τόνισε εξάλλου, ότι "δεν αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της αρνησικυρίας σε καμιά χώρα για την ένταξη της Κύπρου, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας".

    Ο Βρετανός αξιωματούχος σημείωσε ότι η ενταξιακή διαδικασία θα είναι δυσκολότερη ενόσω υφίσταται το πρόβλημα.

    Εξάλλου, σε ερώτηση αναφορικά με τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ, ο κ. Κάμπελ είπε ότι "ύστερα από συνομιλίες με τον Βρετανό Πρωθυπουργό οι αρχηγοί των χωρών μελών της ΕΕ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ πρέπει να προχωρήσουν".

    Ανέφερε ότι το θέμα αυτό συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Βρετανού Πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ και του Ελληνα ομολόγου του, Κώστα Σημίτη το περασμένο Σάββατο. (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΜΧ/ΡΜ/ΜΜ)

    [04] Βοήθεια Κύπρου προς Αφγανιστάν

    Λευκωσία,Κύπρος,15/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Χρηματική βοήθεια προς τους σεισμόπληκτους του Αφγανιστάν παρέδωσε σήμερα εκ μέρους της Κύπρου, ο Επιτετραμμένος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μόσχα Κωνσταντίνος Ηλιάδης προς τον Πρέσβη του Αφγανιστάν στη Μόσχα Αμπτούλ Γουαχάντ Ασσέφι.

    Ο κ. Ηλιάδης παραδίδοντας το συμβολικό ποσό των 3 χιλιάδων δολλαρίων είπε ότι η χειρονομία αυτή αποτελεί έκφραση της συμπάθειας, της αλληλεγγύης και της φιλίας της κυβέρνησης και του κυπριακού λαού προς τα θύματα των προσφάτων καταστρεπτικών σεισμών, που έπληξαν το Αφγανιστάν.

    Από την πλευρά του, ο Αφγανός Πρέσβης εξέφρασε τις ευχαριστίες του Προέδρου και του λαού της χώρας του, για τη φιλική χειρονομία της Κύπρου και ανέφερε ότι το ποσό των 3 χιλιάδων δολλαρίων θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά φαρμακευτικού υλικού για τις ανάγκες των σεισμοπλήκτων.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [05] Φεϊσέλ - Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,15/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκδοθεί το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφορικά με την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ.

    Σε δηλώσεις του σήμερα, μετά από αποχαιρετιστήριο γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του κ. Φεϊσέλ η Ενωση Συντακτών Κύπρου, ο αξιωματούχος των ΗΕ ανέφερε ότι δεν γνωρίζει κατά πόσο το ψήφισμα θα αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, προσθέτοντας ότι "θα πρέπει να αναμένουμε και να δούμε".

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι επαφίεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας να διαμορφώσει το λεκτικό του ψηφίσματος και πρόσθεσε "υποθέτω ότι τέτοιου είδους ερωτηματικά εγείρονται ως αποτέλεσμα ορισμένων δηλώσεων της Τ/κ πλευράς."

    Εξάλλου, σε ερώτηση κατά πόσο ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ απάντησε στις επιστολές του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο κ. Φεϊσέλ σημείωσε ότι η μέθοδος χειρισμού τέτοιων θεμάτων παραμένει η ίδια.

    Ο αξιωματούχος των ΗΕ αναφέρθηκε και στο ρόλο των ΜΜΕ και κάλεσε τον Τύπο να διαδραματίσει ένα πιο εποικοδομητικό ρόλο ώστε να δώσει το ερέθισμα για διάλογο και σκέψεων για το χειρισμό του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [06] Εμπορικές - τουριστικές σχέσεις Κύπρου - Πολωνίας

    Λευκωσία,Κύπρος,15/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σε ανασκόπηση των εμπορικών, βιομηχανικών και τουριστικών σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και της Πολωνίας, προέβησαν σήμερα σε συνάντηση τους, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης με τον Υπουργό Προγραμματισμού της Πολωνίας Δρα Τζέρσι Κροπιβνίκι.

    Κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν, ιδιαίτερα, τρόποι ανάπτυξης των διμερών σχέσεων στον τομέα του εμπορίου και του τουρισμού με την οργάνωση εμπορικών αποστολών, τη συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις, καθώς και με τακτικες αεροπορικές συνδέσεις.

    Ο κ. Ρολάνδης ανέφερε ότι θα καταρτιστεί πρόγραμμα, στο οποίο θα περιληφθούν όλες οι δυνατότητες συνεργασίας με σκοπό τη βελτίωση των διμερών σχέσων της Κύπρου με την Πολωνία.

    Στη συνάντηση παρέστησαν, ο Επιτετραμμένος της Πολωνίας Γιάνουζ Γιέσιονεκ, ο Διευθυντής Εμπορίου Ανδρέας Πετρώνδας και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [07] Γενική Συνέλευση ΑΜΑΝ - Εργασίες πρώτης μέρας

    Λεμεσός,Κύπρος,15/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος θα φιλοξενήσει ειδικό σεμινάριο της Συμμαχίας των Πρακτορείων Ειδήσεων της Μεσογείου (ΑΜΑΝ), την Ανοιξη του 1999, το οποίο θα διοργανωθεί από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) σε συνεργασία με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).

    Αυτό αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια των σημερινών εργασιών της 7ης Γενικής Συνέλευσης της Συμμαχίας, της οποίας την προεδρία ανέλαβε από σήμερα το ΚΥΠΕ, για περίοδο ενός έτους, από το Αιγυπτιακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΜΕΝΑ).

    Το σεμινάριο, που θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Μαρτίου 1999 στη Λευκωσία, έχει ως στόχο την τεχνολογική αναβάθμιση και τη βελτίωση της δημοσιογραφικής εργασίας των πρακτορείων ειδήσεων.

    Κατά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα πάνω στο θέμα αυτό, τονίστηκε ότι το σεμινάριο θα ασχοληθεί συγκεκριμένα με τις μεταδόσεις ειδήσεων ενός πρακτορείου ειδήσεων με τη χρήση τηλεφωνικών γραμμών ή μέσω δοφυφόρου, καθώς και μέσω του διεθνούς διαδικτύου Internet.

    Θα ασχοληθεί, επίσης, με τις φωτογραφικές υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει ένα πρακτορείο ειδήσεων, ιδιαίτερα μέσα στη νέα χιλιετία, καθώς και με τις τράπεζες πληροφοριών και τη σύνδεσή τους με το Internet.

    Στη Γενική Συνέλευση διαβάστηκε επίσης η έκθεση δράσης του απερχόμενου Προέδρου της Συμμαχίας, Μαχφούζ Ελ Ανσαρί, Προέδρου του Αιγυπτιακού Πρακτορείου Ειδήσεων ΜΕΝΑ, και στη συνέχεια η οικονομική έκθεση του Γενικού Γραμματέα, στην οποία αναφέρεται ότι έχει ανοιχθεί λογαριασμός στην Τυνησία για τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων της Συμμαχίας.

    Μέχρι στιγμής, έχουν κατατεθεί στο λογαριασμό 24 χιλιάδες δολάρια, από εισφορές διαφόρων μελών της Συμμαχίας. Σήμερα, ανακοινώθηκαν δύο νέες εισφορές στο λογαριασμό. Συγκεκριμένα, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εισέφερε ποσό 5 χιλιάδων δολαρίων, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) ποσό 2 χιλιάδων δολαρίων και το Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου (ΝΝΑ) ποσό δύο χιλιάδων δολαρίων.

    Παρουσιάστηκε, επίσης, τεχνολογική έκθεση, στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι τα 12 από τα 17 πρακτορεία μέλη της Συμμαχίας βασίζονται πάνω σε δορυφόρους για τη μετάδοση και λήψη ειδήσεων. Παράλληλα, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην υιοθέτηση σύγχρονης τεχνολογίας στη μετάδοση φωτογραφικού υλικού.

    MEDNEWS

    Στη συνέχεια, ο Διευθυντής Σύνταξης του ΜΕΝΑ, Μαχμούντ Αχματ, ο οποίος αναπληρούσε τον κ. Ελ Ανσαρί ο οποίος δεν κατέστη δυνατό να παραστεί στη Συνέλευση, αναφέρθηκε στο θέμα του MEDNEWS.

    Αναφέρουμε ότι το MEDNEWS είναι μία υπηρεσία μετάδοσης κειμένων, ύστερα από επιλογή, που αποστέλλουν τα πρακτορεία μέλη της Συμμαχίας. Την ειδική αυτή εκπομπή έχουν αναλάβει το ΜΕΝΑ στα αραβικά και το Πρακτορείο Ειδήσεων της Τυνησίας (ΤΑP) στα αγγλικά.

    Τα δύο αυτά πρακτορεία χρησιμοποιούν τις δικές τους υπηρεσίες για την αποστολή των ειδήσεων, τόσο μέσω τηλετύπου όσο και στο Internet.

    Αναλύοντας εισηγήσεις για τη βελτίωση της υπηρεσίας MEDNEWS, ο Αρχισυντάκτης του ΚΥΠΕ, Γιώργος Πενηνταέξ, σημείωσε πρώτα το γεγονός ότι δεν συμβάλλουν στην υπηρεσία όλα τα πρακτορεία μέλη της Συμμαχίας.

    Ο κ. Πενηντάεξ επεσήμανε ότι από τα δεκαεπτά μέλη της Συμμαχίας, μόνον τα έξι έστειλαν ειδήσεις για την αραβική εκπομπή και άλλα έξι για την αγγλική εκπομπή.

    Στη συνέχεια, εισηγήθηκε όπως όλα τα πρακτορεία αναλάβουν να αποστέλλουν κάθε μέρα τρεις ειδήσεις στο ΜΕΝΑ και το TAP, μέχρι τις 12.00 ώρα GMT (Γκρίνουϊτς), ώστε να υπάρχει μια ποικιλία ειδήσεων και, ταυτόχρονα, να διευκολύνονται τα δύο πρακτορεία στη μετάφραση των κειμένων για συμπερίληψη στην εκπομπή.

    Εισηγήθηκε, επίσης, όπως οι ειδήσεις είναι σύντομες και να είναι διεθνούς ενδιαφέροντος, προσθέτοντας ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να δημιουργηθεί μια ειδική σελίδα στο Internet, που να περιλαμβάνει όλες τις ειδήσεις στα αγγλικά, προωθώντας παράλληλα τη Συμμαχία.

    Ο κ. Πενηνταέξ εισηγήθηκε, επίσης, το διορισμό ειδικού συντονιστή για αποτελεσματικότερη λειτουργία της υπηρεσίας, καθώς και τοπικούς συντονιστές, για την καλύτερη επιλογή ειδήσεων και την έγκαιρη αποστολή τους στο MENA και το TAP. Η εισηγήση έγινε αποδεκτή.

    Καταλήγοντας, ο κ. Πενηνταέξ τόνισε την ανάγκη οι ειδήσεις που αποστέλλονται στην υπηρεσία αυτή να εστιάζονται στους λαούς της Μεσογείου, για προώθηση των δεσμών φιλίας και συνεργασίας.

    ECONEWS

    Στο μεταξύ, ηγέρθη και το θέμα της δημιουργίας μιας υπηρεσίας παρόμοιας με το MEDNEWS, η οποία θα ασχολείται, ωστόσο, μόνο με οικονομικής φύσεως θέματα. Η δημιουργία της υπηρεσίας, που θα ονομάζεται ECONEWS, αναβλήθηκε προς το παρόν, για να προωθηθεί περαιτέρω η υπηρεσία MEDNEWS.

    Σημειώνεται ότι οι εργασίες της Συνέλευσης θα συνεχιστούν αύριο το πρωί και θα λήξουν το απόγευμα, με συζήτηση πάνω στα συμπεράσματά της.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [08] Φόνος Τζένσεν - Νέα Μαρτυρία

    Λευκωσία,Κύπρος,15/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αίτηση ακρόασης του αιτήματος της κατηγορούσας αρχής για παρουσίαση νέας μαρτυρίας αναφορικά με την υπόθεση φόνου της Δανέζας ξεναγού, Λουϊζ Τζένσεν, για την οποία εκτίουν ποινή ισόβιας φυλάκισης οι Βρετανοί Αλαν Φορντ, Τζεφ Περνέλ και Τζάστιν Φάουλερ εξετάστηκε σήμερα ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

    Οπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο, τα νέα στοιχεία αφορούν μαρτυρία Βρετανού πρώην αξιωματικού της Αστυνομίας, Μάϊκλ Φλακ, ο οποίος ασκεί το επάγγελμα ιδιωτικού ντετέκτιβ, σύμφωνα με την οποία ένας εκ των κατηγορουμένων επέφερε τα θανατηφόρα κτυπήματα στην Τζένσεν.

    Σημειώνεται ότι ο Φλακ είχε καταδικαστεί στην Κύπρο για υπόθεση διάρρηξης και κλοπής και εξέτιε ποινή φυλάκισης στις Κεντρικές Φυλακές την ίδια χρονική περίοδο με τους κατηγορουμένους.

    Από την πλευρά της κατηγορούσας αρχής, ο δημόσιος κατήγορος Πέτρος Κληρίδης ανέφερε ότι επιβάλλεται αποδοχή ακρόασης της μαρτυρίας του Φλακ στο Δικαστήριο, και ανέφερε σειρά άλλων δικαστικών υποθέσεων στη Βρετανία όπου χρειάστηκε να κατατεθούν μαρτυρίες μετά το πέρας της δίκης.

    Ο κ. Κληρίδης είπε ότι είναι δίκαιο να παρουσιάζεται οποιαδήποτε αξιόπιστη μαρτυρία στο Δικαστήριο για να απονέμεται δικαιοσύνη.

    Ο συνήγορος υπεράσπισης του Περνέλ, Χρίστος Πουργουρίδης, έφερε ένσταση στο αίτημα της κατηγορούσας αρχής, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να μετατρέπεται σε Πρωτόδικο Δικαστήριο το Εφετείο. Ο κ. Πουργουρίδης τόνισε ότι σε περίπτωση κατάθεσης του Φλακ, θα πρέπει να καταθέσει εκ νέου σειρά μαρτύρων, και παθολογοανατόμος για να πιστοποιήσει τα όσα πιθανόν θα λεχθούν στη νέα μαρτυρία.

    Ο κ. Πουργουρίδης υποστήριξε ότι η μαρτυρία του Φλακ είναι αναξιόπιστη, αφού ο Φλακ αρνήθηκε να δώσει στοιχεία για την υπόθεση στην κυπριακή Αστυνομία, αλλά αντίθετα για το θέμα έδωσε συνέντευξη σε αγγλικές εφημερίδες όταν μετέβη στην πατρίδα του.

    Ανέφερε ωστόσο ότι επιπρόσθετο στοιχείο που ενισχύει την αναξιοπιστία του μάρτυρος αποτελεί το γεγονός της καταδίκης του Φλακ για υπόθεση διάρρηξης, ενώ χρησιμοποίησε την υπόθεση για να ωφεληθεί ο ίδιος προσωπικά, δημιουργώντας ευρύτατη δημοσιότητα για το πρόσωπό του μέσω των διάφορων λαϊκών εφημερίδων της Αγγλίας.

    "Αν είχε μαρτυρία αξιόπιστη έπρεπε να ενημερώσει τις κυπριακές αρχές, την Αστυνομία, την Εισαγγελία και το Δικαστήριο", παρατήρησε ο κ. Πουργουρίδης και σημείωσε ότι αυτός είναι ένοχος για περιφρόνηση του Δικαστηρίου.

    Ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γεώργιος Πικής, ανέφερε ότι για πρώτη φορά στην Κύπρο εξετάζεται υπόθεση κατάθεσης μαρτυρίας μετά την καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου. Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέβαλε την ακρόαση για το αίτημα της κατηγορούσας αρχής για αύριο το απόγευμα.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΜ)

    [09] Σημίτης - ΕΕ - δηλώσεις

    Κάρντιφ,Βρετανία,15/06/1998 (ΚΥΠΕ - Κυριάκος Τσιούπρας)

    Η Γαλλία δεν έθεσε θέμα ενταξιακών συνομιλιών της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), ενώ ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, υπέβαλε εισήγηση με την οποία προτείνεται επαναδιατύπωση της απόφασης του Λουξεμβούργου σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΕΕ με την Τουρκία.

    Αυτό ανέφερε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, προσθέτοντας ότι ο ίδιος αντιτάχθηκε στην πρόταση της βρετανικής προεδρίας της ΕΕ.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να επιμείνει στα συμπεράσματα του Λουξεμβούργου, να επιδείξει υπομονή μέχρις ότου η Τουρκία παρουσίασει καλύτερες διαθέσεις σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις που έθεσαν τα συμπεράσματα του Λουξεμβούργου.

    Σε ερώτηση κατά πόσο η επαναδιατύπωση, όπως προτάθηκε από τον Βρετανό Πρωθυπουργό, σημαίνει διαφοροποίηση των αρχών που διέπουν τα συμπεράσματα του Λουξεμβούργου, ο Ελληνας Πρωθυπουργός είπε ότι αυτό θα φανεί από το συγκεκριμένο κείμενο, το οποίο θα παρουσιαστεί αύριο από τη βρετανική προεδρία της ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΜΜ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 15 June 1998 - 18:46:10 UTC