Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-06-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παπουτσής - Ρολάνδης - Διάσκεψη Τύπου
  • [02] Στεφανόπουλος - Μονή Κύκκου
  • [03] Κηδεύτηκε ο Ανδρέας Χριστοφίδης
  • [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [05] Αυστρία - Παράγοντες ΜΜΕ - Α. Χριστοφίδης
  • [06] Στεφανόπουλος - Αρχηγοί πολιτικών κομμάτων
  • [07] Συνδιάσκεψη Αδελφοποιημένων Πόλεων της Μεσογείου
  • [08] Στεφανόπουλος - Βουλή
  • [09] Στεφανόπουλος - Κοινοβουλευτικές ομάδες
  • [10] Στεφανόπουλος - "Μετάλλιο της Αγχόνης"
  • [11] Στεφανόπουλος - Βουλή - Κυπριανού
  • [12] Δεξίωση Στεφανόπουλου για Κληρίδη

  • [01] Παπουτσής - Ρολάνδης - Διάσκεψη Τύπου

    Λευκωσία,Κύπρος,26/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Δεδομένη, σταθερή και δρομολογημένη, είναι η ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, σύμφωνα με τον Κοινοτικό Επίτροπο Χρίστο Παπουτσή, ο οποίος μιλούσε σήμερα σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκο Ρολάνδη.

    Θέμα της διάσκεψης Τύπου ήταν το διήμερο Συνέδριο που πραγματοποιείται στη Λευκωσία με θέμα την "Ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική - Προκλήσεις για τις προς ένταξη χώρες".

    Μιλώντας στη Διάσκεψη, ο κ. Παπουτσής σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου αποτελεί μια προοπτική που θα ωφελήσει και θα συμβάλει στην ανάπτυξη και ευημερία ολόκληρης της Κύπρου.

    Ο κ. Παπουτσής σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις ένταξης δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν, σε καμμιά περίπτωση, ως πρόσχημα για την αποτελμάτωση του δικοινοτικού διαλόγου, και υπεδειξε την ανάγκη να επικρατήσουν ωριμότερες σκέψεις από μέρους της Τ/κ κοινότητας, ώστε να ανταποκριθεί θετικά στην προοπτική ένταξης.

    Τόνισε δε, τη σημασία που έχει η μεγαλύτερη συμμετοχή της Κύπρου στα κοινοτικά προγράμματα και είπε ότι με την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας, στις 31 Μαρτίου 1998, άνοιξε ένα ιστορικό κεφάλαιο για τις μελλοντικές σχέσεις της ΕΕ με την Κύπρο.

    "Από την πλευρά μας, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή", υπογράμμισε, "θα συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ενεργά την προενταξιακή προσπάθεια της Κύπρου και ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, όπου μπορούμε πράγματι να έχουμε πολλά και γρήγορα αποτελέσματα".

    Αναφορικά με την ενεργειακή ανάπτυξη και εναρμόνιση της Κύπρου με την ΕΕ, ο κ. Παπουτσής επεσήμανε την ανάγκη εθνικού σχεδιασμού που θα εστιάζεται σε πέντε κατευθύνσεις.

    Την καταγραφή ενός ενεργειακού σχεδιασμού, την προσαρμογή τςη κυπριακής νομοθεσίας, τη συμμετοχή της Κύπρου στις διαδικασίες της Ενεργειακής Χάρτας, την εξέταση δυνατοτήτων ενεργειακών διασυνδέσεων, καθώς και τη μέγιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών τεχνολογιών, ιδιαίτερα στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    "Η ενέργεια δεν συμβάλλει μόνο στην οικονομική συνεργασία, αλλά και στην πολιτική διαδικασία", είπε ο Επίτροπος της ΕΕ, προσθέτοντας ότι "η συνεργασία και οι επενδύσεις στο τομέα της ενέργειας είναι στην πραγματικότητα μια μεγάλη μακροχρόνια επένδυση, για την ειρήνη, την ασφάλεια, την οικονομική ανάπτυξη και τη συμφιλίωση των λαών".

    Τόνισε επίσης ότι η Κύπρος διατηρεί αποθέματα ενέργειας για κάλυψη αναγκών μόνο για 30 μέρες, ενώ η ΕΕ καθορίζει αυτά τα αποθέματα για 90 μέρες.

    Οπως είπε, αυτό μπορεί να γίνει αργότερα και στην Κύπρο, με τη διατήρηση μονάδας ενέργειας σε γειτονική χώρα.

    Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στα προγράμματα που καθόρισε η ΕΕ, όπως το Save - που αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας, το Altemer - που αφορά τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, καθώς και το πρόγραμμα Synergy - που αφορά τη διεθνή ενεργειακή συνεργασία και το Thermy για την προώθηση της ενεργειακής τεχνολογίας.

    Είπε, εξάλλου, ότι η Κύπρος συμμετέχει στο πρόγραμμα-πλαίσιο έρευνας και τεχνολογίας, ενώ αναφέρθηκε και στο κοινοτικό πρόγραμμα Μeda καθώς και στα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τα οποία, όπως είπε, θα συμβάλουν τα μέγιστα στην υλοποίηση διαφόρων δραστηριοτήτων.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι η Κύπρος είναι ίσως η πρώτη χώρα παγκοσμίως, τηρουμένων των αναλογιών, σε ό,τι αφορά στην κάλυψη των αναγκών της από ηλιακή ενέργεια, ενώ αναφέρθηκε στο θέμα της αναβάθμισης των διυλιστηρίων, τονίζοντας πως, έστω και οριακά, συμφέρει όπως η Κύπρος διατηρήσει τα διυλιστήρια.

    "Η απόφαση μας, μέχρι αυτή τη στιγμή, είναι να κρατήσουμε τις δικές μας εγκαταστάσεις και να τις αναβαθμίσουμε, γιατί έστω και οριακά φαίνεται ότι συμφέρει να έχουμε αυτό το διυλιστήριο", σημείωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    [02] Στεφανόπουλος - Μονή Κύκκου

    Λευκωσία,Κύπρος,26/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Θρησκευτικό και εθνικό προσκήνυμα χαρακτήρισε την επίσκεψή του στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, σε ομιλία του στη Μονή Κύκκου, όπου μετέβη λίγο πριν από το μεσημέρι.

    Ο κ. Στεφανόπουλος είπε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εγκαταλείψει την Κύπρο, γιατί δεν μπορεί να εγκαταλείψει τον εαυτό της, αφού η Κύπρος είναι Ελλάδα.

    Διαβεβαίωσε ότι όλος ο ελληνικός λαός συμπορεύεται με τον κυπριακό Ελληνισμό, εως ότου οι καμπάνες ηχήσουν ελευθερία.

    Ο Πρόεδρος Στεφανόπουλος ανέφερε ότι στην Κύπρο άκουσε τη δοξασμένη φωνή των αιώνων του κυπριακού Ελληνισμού και επεσήμανε ότι από την Κύπρο πέρασαν πολλοί κατακτητές χωρίς, όμως, να μπορέσουν να μεταβάλουν την καταγωγή και την προσδοκία των Κυπρίων.

    "Δεν μπορώ να σας πω πότε θα ελευθερωθεί η Κύπρος. Εύχομαι όμως να είναι σύντομα", είπε, προσθέτοντας ότι "αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι το 'πότε' δεν θα γίνει 'ποτέ'".

    Προσφωνώντας τον Πρόεδρο Στεφανόπουλο, ο Ηγούμενος Κύκκου Νικηφόρος τόνισε πως η παρουσία του επισφραγίζει το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν θα απαρνηθεί τη θυγατέρα της Κύπρο.

    Κατά την άφιξή του στην Ιερά Μονή Κύκκου άγημα της Εθνικής Φρουράς απέδωσε τιμές.

    Ο Πρόεδρος Στεφανόπουλος παρέστη στη δοξολογία που εψάλη στη Μονή και στη συνέχεια μετέβη στον Τάφο του Εθνάρχη Μακαρίου Γ', στο Θρονί, όπου κατέθεσε στεφάνι.

    Κατά τη διαδρομή του από τη Λευκωσία προς την Ιερά Μονή Κύκκου, ο Πρόεδρος της Ελλάδας έγινε δεκτός με παλλαϊκές θερμές εκδηλώσεις αγάπης.

    Τον Πρόεδρο Στεφανόπουλο υποδέχθηκε γύρω στις 10.00 το πρωϊ σύσσωμη η κοινότητα Ακακίου.

    Ο κοινοτάρχης Γιάννης Χατζηγιάννης τόνισε ότι η παρουσία του Προέδρου Στεφανόπουλου ενδυναμώνει τους κατοίκους Ακακίου, που βρίσκονται λίγα μέτρα μακρυά από τα κατοχικά συρματομπλέγματα.

    "Η παρουσία σας", όπως είπε, "μας εμπνέει ασφάλεια και σας διαβεβαιώνουμε ότι θα κρατήσουμε τη γη μας ελληνική".

    Συγκινημένος, ο Πρόεδρος Στεφανόπουλος παρατήρησε ότι δεν είναι η Ελλάδα που ισχυρίζεται ότι η Κύπρος είναι ελληνική, αλλά η Ιστορία το λέει.

    Εξέφρασε τον θαυμασμό του για το φρόνημα του κυπριακού λαού και διαβεβαίωσε για την πλήρη συμπαράσταση της μητέρας πατρίδας, όπως τόνισε.

    "Παίρνουμε μαθήματα όχι μόνο από το φρόνημα σας, αλλά και από την οικονομική ανάπτυξη του τόπου σας, που αποτελεί πρόσθετο στήριγμα στον αγώνα που διεξάγουμε", είπε ο κ. Στεφανόπουλος.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Ελλάδας έτυχε παλλαϊκής, ενθουσιώδους υποδοχής με μερσίνια στους δρόμους και συνθήματα υπέρ της Ελλάδας και κατά τη διέλευσή του από την κοινότητα Ευρύχου.

    Τον προσφώνησε η Δήμαρχος της κατεχόμενης Μόρφου, Αντιγόνη Παπαδοπούλου, τονίζοντας ότι η παρουσία του εμπνέει τους πρόσφυγες στον αγώνα τους για επιστροφή.

    Ο Πρόεδρος Στεφανόπουλος δάκρυσε όταν παιδάκια του δημοτικού σχολείου του φώναξαν: "Πρόεδρε σας περιμέναμε από πάντα. Καλώς ήλθες Ελλάδα".

    Εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον πόνο των Ελλήνων Κυπρίων και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα είναι εδώ, βρίσκεται δίπλα τους και θα αγωνίζεται πάντα στο πλευρό τους.

    Εξάλλου, η Βουλή συνέρχεται στις 7.00 το βράδυ σε ειδική συνεδρία, με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΠ)

    [03] Κηδεύτηκε ο Ανδρέας Χριστοφίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,26/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Μέσα σε βαρύ πένθος η Κύπρος κήδευσε ένα από τα πιο εκλεκτά και αφοσιωμένα τέκνα της, τον Ανδρέα Χριστοφίδη. Τον πνευματικό άνθρωπο, τον ενεργό πολίτη, που υπηρέτησε την πατρίδα του, από όλα τα πόστα, ως εκπαιδευτικός, Υπουργός, πολιτικός, δημοσιογράφος, συγγραφέας.

    Προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, η νεκρώσιμος ακολουθία εψάλη στις 11.00 π.μ. δημοσία δαπάνη, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, στην παρουσία δεκάδων επισήμων, εκπαιδευτικών, καλλιτεχνών, δημοσιογράφων αλλά και πλήθος κόσμου. Η ταφή έγινε στο Νέο Κοιμητήριο Λευκωσίας.

    Παρέστησαν και κατέθεσαν στεφάνια ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, αντιπρόσωποι ξένων πρεσβειών, ο Πρόεδρος της Ενωσης Δήμων Λέλλος Δημητριάδης και άλλοι επίσημοι.

    Στεφάνι κατέθεσε επίσης ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννος Κρανιδιώτης, ο οποίος κατέθεσε και στεφάνι εκ μέρους του Υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου. Στεφάνι κατατέθηκε και από την ελληνική πρεσβεία στη Λευκωσία.

    Στεφάνια κατατέθηκαν, μεταξύ άλλων, εκ μέρους του Προέδρου, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του προσωπικού του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, του οποίου ο εκλιπών ήταν Γενικός Διευθυντής.

    Επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Διευθυντής του Ιδρύματος Αρχιεπίσκοπου Μακαρίου Γ', Κώστας Χατζηστεφάνου, ο οποίος ανέφερε ότι η Κύπρος αποχεραιτά τον Ανδρέα Χριστοφίδη με πόνο, για τον πρόωρο θάνατό του αλλά και περηφάνια, γιατί άφησε δείγματα ζωής και δράσης, για το πώς πρέπει να είναι η παρουσία του κάθε Ελληνα στη γη που τον γέννησε.

    "... αυτή τη στιγμή τιμά η πολιτεία τον άξιο πολίτη, η Εκκλησία τον πιστό και στρατευμένο Ελληνα Χριστιανό, ο εκπαιδευτικός κόσμος το φωτισμένο δάσκαλο, οι πνευματικοί άνθρωποι το μύστη των γραμμάτων, η πολιτική ηγεσία τον οξυδερκή πολιτικό και ο λαός αυτόν που ένιωσε τον παλμό και τον πόνο του και τον διερμήνευσε με όλα τα μέσα του γραπτού και του προφορικού λόγου, τον υπεράσπισε με σθένος από κάθε βήμα στην Κύπρο και στην άλλη υφήλιο", είπε ο κ. Χατζηστεφάνου.

    Αναφερόμενος στα παιδικά, μαθητικά χρόνια του εκλιπόντος, σημείωσε ότι ο Ανδρέας Χριστοφίδης "απορροφούσε σαν σφουγγάρι" ό,τι άκουγε, ήταν προσεκτικός δέκτης, ελεύθερος κι αδέσμευτος ακροατής, και αποφθεγματικός συζητητής "σαν ώριμος από τότε με έτοιμες απόψεις".

    Ο Ανδρέας Χριστοφίδης, πρόσθεσε, ήταν ανήσυχο πνεύμα με ανικανοποίητη έφεση για μάθηση, πάθος για το διάβασμα, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά, ότι ήταν ο πρώτος που έμπαινε στη βιβλιοθήκη του Παγκυπρίου Γυμνασίου και ο τελευταίος που έφευγε.

    Ο πνευματικός εξοπλισμός του Ανδρέα Χριστοφίδη, επεσήμανε ο κ. Χατζηστεφάνου, ήταν η πανοπλία του, μια πανοπλία θεμελιωμένη πρωτίστως πάνω στην Ελληνική γραμματεία και παιδεία και τη Χριστιανική παράδοση, που άπλωνε όμως ελεύθερα με πλατιά πλοκάμια στα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας όλων των ειδών του λόγου, της φιλοσοφίας, ιστορίας, κριτικής, θεάτρου, τέχνης, μουσικής.

    "Αμφιβάλλω αν υπήρξε ποτέ Κύπριος που να είχε διαβάσει τόσα πολλά, που να είχε σταχυολογήσει τα καίρια διδάγματα από τη σοφία δικών μας και ξένων και να τα είχε βασανίσει στο μυαλό του κριτικά, και που να είχε διαμορφώσει, όπως ο Χριστοφίδης, προσωπικές απόψεις έγκυρες, τις οποίες μπορούσε να υποστηρίξει πειστικά και να προτείνει τρόπους έμπρακτης εφαρμογής και αξιοποίησής τους", σημείωσε.

    Ο κ. Χατζηστεφάνου, έκανε αναφορά στο αλάθητο πολιτικό κριτήριο του Ανδρέα Χριστοφίδη, στους αγώνες του για τα εθνικά θέματα και την αποκατάσταση της δικαιοσύνησς στην πατρίδα του.

    Οπως ανέφερε, "για τον Ανδρέα Χριστοφίδη το κράτος θα πρέπει να διασφαλίζει στον καθένα το δικαίωμα να νιώθει και να λέει ευθαρσώς, 'Είμαι Ελληνας, πολίτης του Κυπριακού κράτους', όπως και στους άλλους συνοίκους ακριβώς, με σεβασμό ο καθένας της εθνικής ταυτότητας του άλλου, της γλώσσας, της θρησκείας και του πολιτισμού του".

    Ο κ. Χατζηστεφάνου, φανερά συγκινημένος είπε ότι είναι "σκληρή η μοίρα για ένα δάσκαλο να εκφωνεί αυτός τον επικήδειο για μαθητή του".

    Αποχαιρετώντας τον Ανδρέα Χριστοφίδη, ο κ. Χατζηστεφάνου είπε ότι ο θάνατός του αφήνει μεγάλο κενό για όλους, μα πιότερο για τη μαρτυρική αγωνιζόμενη πατρίδα που τόσο αγάπησε.

    Τον διαβεβαίωσε όμως ότι ο Κυπριακός Ελληνισμός θα κρατηθεί στις επάλξεις με στόχο την απελευθέρωση του νησιού.

    "Η μνήμη μας θα είναι μαζί σου: με όσα έγραψες, όσα είπες και όσα έπραξες που σε καταξίωσαν ως Ελληνα, άξιον της πατρίδας και του Εθνους. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάζει", είπε τέλος ο κ. Χατζηστεφάνου.

    Καταθέτοντας στεφάνι, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, στενός φίλος και συνεργάτης του Ανδρέα Χριστοφίδη για πολλά χρόνια, φανερά συγκινημένος, του απηύθυνε ύστατο χαιρετισμό, εξάροντας το ήθος, τα επιτεύγματα και το έργο του εκλιπόντος.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,26/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     83.64  (-0.37)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 706,618
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £  409,362   96.75 (-0.49)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   15,133   58.12 (-0.75)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   52,387   62.68 (-0.02)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   10,475   76.70 (-0.20)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   24,800   69.00 ( 0.35)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   48,448   45.29 (-0.64)
            Αλλες Εταιρείες            £   26,094   70.84 (-0.08)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [05] Αυστρία - Παράγοντες ΜΜΕ - Α. Χριστοφίδης

    Βιέννη,Αυστρία,26/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αρχισε σήμερα στο Δημοτικό Μέγαρο της Βιέννης διήμερη συνδιάσκεψη παραγόντων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) από τα έξι υποψήφια κράτη για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), την Κύπρο, Εσθονία, Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβενία.

    Τη συνδιάσκεψη, την οποία απασχολούν η κατάσταση και το επίπεδο ελευθερίας των ΜΜΕ, συγκάλεσε το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου με την υποστήριξη της ΕΕ, ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της Ενωσης από την Αυστρία.

    Η συνδιάσκεψη άρχισε με τήρηση μονόλεπτης σιγής στη μνήμη του Διευθυντή του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), Ανδρέα Χριστοφίδη, ο οποίος ήταν ένας από τους παράγοντες που θα συμμετείχαν σ' αυτή.

    Η θέση του εκλιπόντος στη συνδιάσκεψη παρέμεινε κενή. Σε σύντομη ομιλία του, ο Διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου, Γιόχαν Φριντς, έπλεξε το εγκώμιο του Ανδρέα Χριστοφίδη.

    Από την Κύπρο συμμετείχαν στη συνδιάσκεψη ο Πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ), Ανδρέας Καννάουρος, ο Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ, Παύλος Σωτηριάδης, και ο Ανώτερος Διοικητικός Λειτουργός του Πανεπιστημίου Ανδρέας Μαλλούπας.

    Η κυπριακή αντιπροσωπεία ανέπτυξε τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των ΜΜΕ στην Κύπρο. Εκανε ειδική αναφορά στα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ στην άσκηση του λειτουργήματός τους, λόγω της διαίρεσης του νησιού ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και κατοχής.

    Παρών στην πρωϊνή σύνοδο της συνδιάσκεψης ήταν και ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αυστρία, Πέτρος Μιχαηλίδης.

    Οι εργασίες της συνδιάσκεψης θα περατωθούν αύριο το απόγευμα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΚ/ΜΧ/ΑΠ)

    [06] Στεφανόπουλος - Αρχηγοί πολιτικών κομμάτων

    Λευκωσία,Κύπρος,26/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τη σημασία της επίσκεψης του Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, στην Κύπρο, εξήραν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, μετά από χωριστές συναντήσεις που είχαν το απόγευμα με τον Ελληνα Πρόεδρο.

    Οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων τόνισαν ότι η επίσκεψη Στεφανόπουλου δίνει προς όλες τις κατευθύνσεις το μήνυμα ότι Ελλάδα και Κύπρος συμβαδίζουν σε έναν κοινό αγώνα για την επιβολή μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος.

    Αναστασιάδης

    Πρώτος έγινε δεκτός ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος όπως δήλωσε, εξέφρασε τις "ευγνώμονες ευχαριστίες του κυπριακού Ελληνισμού" για την εδώ παρουσία του κ. Στεφανόπουλου, "αλλά και τα μηνύματα που ως κομιστής της ελληνικής πολιτικής έφερε".

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η συνάντηση ήταν "εγκάρδια και αρκετά χρήσιμη, από πλευράς αντιμετώπισης των διαφόρων προβλημάτων που ο Ελληνισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας αντιμετωπίζει."

    Χριστόφιας

    Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, είπε ότι είναι χαρά και τιμή του να καλωσορίζει τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Κύπρο.

    Οπως είπε, ανέφερε στον κ. Στεφανόπουλο ότι "ο μεστός του λόγος, οι βαθυστόχαστες τοποθετήσεις" του έχουν γίνει αποδεκτές στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό.

    Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "απ' όπου περάσει, ο κυπριακός λαός θα τον δεχθεί με μεγάλη θέρμη, μεγάλη αγάπη και μεγάλη εγκαρδιότητα."

    Κυπριανού

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ), Σπύρος Κυπριανού, είπε ότι έγινε μια σύντομη ανταλλαγή απόψεων για το Κυπριακό. "Υπάρχει πολύ ξεκάθαρη εικόνα ότι έμφαση αυτή την ώρα είναι η προσπάθεια ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση," είπε.

    Πρόσθεσε ότι διαπίστωσή του είναι πως "αυτή η επίσκεψη είναι μεγάλης σημασίας για την Κύπρο, όχι μόνο γιατί είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται την Κύπρο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά γιατί έχουν σταλεί από τον Πρόεδρο Στεφανόπουλο τα σωστά μηνύματα, και προς τον κυπριακό λαό και προς τον ελλαδικό λαό, αλλά κυρίως προς διάφορες κατευθύνσεις που πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να επιβάλουν οποιαδήποτε λύση την οποία νομίζουν ότι πρέπει, εκτός αν βασίζεται στις αρχές του διεθνούς Δικαίου."

    Λυσσαρίδης

    Ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, δήλωσε ότι συζήτησαν τις προοπτικές του Κυπριακού, τί αναμένεται βραχυπρόθεσμα, πώς διαγράφεται η πορεία προς την Ευρώπη, πώς διαγράφονται οι ευρύτερες προοπτικές και αν μπορούμε να είμεθα αισιόδοξοι, καθώς και πώς μπορεί να σπάσει το αδιέξοδο.

    Ο κ. Λυσσαρίδης χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επίσκεψη Στεφανόπουλου γιατί, όπως είπε, "η χρονική περίοδος αυτή την κρίσιμη ώρα, αλλά κυρίως τα μηνύματα τα οποία έχει δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τον κυπριακό Ελληνισμό, υπήρξαν σαφή, κατηγορηματικά, πατριωτικά και λακωνικά."

    Τέλος, είπε ότι αυτό όχι μόνο συντείνει στη δημιουργία ενός σωστού κλίματος αυτοπεποίθησης μέσα στον κυπριακό Ελληνισμό, αλλά δίνει και προς όλες τις κατευθύνσεις τα μηνύματα ότι η Ελλάδα και η Κύπρος συμβαδίζουν και συμπορεύονται σε ένα κοινό αγώνα, για την επιβολή μας σωστής, δίκαιης, βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος."

    Βασιλείου

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου, τόνισε ότι η επίσκεψη Στεφανόπουλου στην Κύπρο "μετατράπηκε σε ένα πολιτικό γεγονός και στέλλει πολύ ουσιαστικά μηνύματα."

    "Η Ελληνική Δημοκρατία στηρίζει και σέβεται την Κυπριακή Δημοκρατία. Επιθυμεί να προωθηθεί ο διάλογος, να λυθεί το πρόβλημά μας, για να μπορέσει η Ομόσπονδος Κύπρος, μέσα στην οποία θα συμμετέχουν οι δύο κοινότητες, να προχωρήσει στην εκτέλεση των στόχων της και να μπορέσει η Κυπριακή Δημοκρατία να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ," είπε ο κ. Βασιλείου.

    Χαρακτηριστικά, πρόσθεσε, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τόνισε ότι "επιθυμία της Ελλάδας είναι να δει την ενίσχυση της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά ταυτόχρονα μας έδωσε το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι πάντα δίπλα μας και ότι ελπίζει να μην χρειαστεί να πολεμήσουμε όλοι μαζί για τα δίκαιά μας."

    Ο κ. Στεφανόπουλος είχε επίσης νωρίτερα συναντήσεις με τον κ. Γιώργο Ιακώβου, ο οποίος στις τελευταίες προεδρικές εκλογές ήταν υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και με εκπρόσωπο του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [07] Συνδιάσκεψη Αδελφοποιημένων Πόλεων της Μεσογείου

    Πάφος,Κύπρος,26/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Θα πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία πολιτιστικών σχέσεων ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης και κατ' επέκταση στη δημιουργία μιας πολιτιστικής και όχι μόνο οικονομικής Ευρώπης".

    Τη θέση αυτή ανέπτυξε ο Ιταλός Ευρωβουλευτής Antonio Trizza, o οποίος μιλούσε στην 6η Συνδιάσκεψη Αδελφοποιημένων Πόλεων της Μεσογείου, που πραγματοποιείται στην Πάφο.

    Ο κ. Trizza είπε ότι πολλοί μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο επικρίνουν την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι ενδιαφέρεται μόνο για την οικονομική πτυχή, δημιουργώντας μια "Οικονομική Ευρώπη", και δίνοντας έμφαση στο κοινό νόμισμα και στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά.

    "Πιστεύω - τόνισε - ότι μέσα από συνεργασίες, σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, θα δημιουργήσουμε τη νέα διάσταση της πολιτιστικής Ευρώπης". Επιπρόσθετα, πρόσθεσε, οι συνεργασίες αυτές θα κάνουν τους δεσμούς των λαών πιο μόνιμους και πιο ουσιαστικούς.

    Στη συνέχεια, ο Ιταλός Ευρωβουλευτής μίλησε για το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι μεσογειακές χώρες μέσα στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο. Είναι δεδομένο, είπε, ότι η Ευρώπη θα επεκταθεί προς ανατολάς, γι' αυτό και το ενδιαφέρον της Ευρώπης θα πρέπει να επεκταθεί προς τις χώρες της Μεσογείου.

    Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Μεσόγειος, μέσα από τη συνεργασία των τοπικών αρχών της, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικότατο ρόλο στην επίλυση κοινωνικών προβλημάτων, όπως αυτό των μεταναστών και της ανεργίας, και να συμβάλει στη δημιουργία συνθηκών για μια σταθερή και ισορροπημένη οικονομική ανάπτυξη.

    Πιστεύω , κατέληξε, πως καμμιά διαδικασία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν μπορεί να έχει οποιοδήποτε νόημα, εάν δεν δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για συνεργασία στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Οι 350 και πλέον σύνεδροι της Συνδιάσκεψης θα επισκεφθούν αύριο Σάββατο το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, στη Λευκωσία, όπου θα επιδώσουν ψήφισμα σε εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών.

    Στη συνέχεια θα έχουν συνάντηση με τον Δήμαρχο Λευκωσίας και Πρόεδρο της Ενωσης Δήμων Κύπρου, Λέλλο Δημητριάδη.

    Θα ακολουθήσει ξενάγηση στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας και αργότερα θα παρακαθήσουν σε γεύμα που θα προσφέρει η Ενωση Δήμων Κύπρου.

    Εξάλλου, αύριο βράδυ, στο πλαίσιο του επίσημου δείπνου που θα δοθεί για τους συνέδρους της συνδιάσκεψης, ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, θα μιλήσει με θέμα "Το Ευρωπαϊκό μέλλον της Κύπρου".

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΔΠ/ΑΠ)

    [08] Στεφανόπουλος - Βουλή

    Λευκωσία,Κύπρος,26/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν έχει δείξει την απαιτούμενη πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για να επιβάλει στην Τουρκία την εφαρμογή των ψηφισμάτων του για την Κύπρο, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Σε ομιλία του σε ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ελληνας Πρόεδρος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επιληφθεί της ουσίας του Κυπριακού και να εγκαταλείψει τις ατέρμονες περί τη διαδικασία συζητήσεις.

    Τονίζοντας ότι για την Ελλάδα "η ειρηνική λύση του Κυπριακού και η επιβολή της νομιμότητας είναι θέμα πρωταρχικής σημασίας", ο κ. Στεφανόπουλος επεσήμανε ότι αν η Τουρκία εγκαταλείψει την πολιτική της και συμβάλει ειλικρινώς στη διευθέτηση του Κυπριακού, "θα σημειωθεί ένα σημαντικό βήμα για δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας".

    "Αυτή είναι η σχέση που υπάρχει μεταξύ Κυπριακού και ελληνοτουρκικών διαφορών", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει Ελληνας που θα αποδεχόταν εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών χωρίς να έχει προηγουμένως λυθεί το Κυπριακό.

    Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε ο κ. Στεφανόπουλος, πάρθηκε η πολιτική απόφαση για δημιουργία ενιαίου αμυντικού χώρου, που αποσκοπεί στην προάσπιση της Κύπρου, όπως είπε, σημειώνοντας ότι το δικαίωμα της άμυνας είναι επιβεβλημένο στην περίπτωση της Κύπρου, η οποία είναι θύμα βάρβαρης εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής μεγάλου μέρους του εδάφους της.

    "Στη λογική ενός ειρηνικού διαλόγου προσφέρουμε την πρόταση για αποστρατικοποίηση, στον παραλογισμό και την επιθετικότητα έχουμε χρέος να αναπτύξουμε την αμυντική ισχύ", υπογράμμισε.

    Απευθυνόμενος σε όσους, όπως είπε, "έχουν ευαίσθητον ηθική συνείδηση", ο κ. Στεφανόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μετανάστευση Τουρκοκυπρίων, λόγω των δυσβάστακτων συνθηκών στα κατεχόμενα, και στην αντικατάστασή τους με έποικους από την Τουρκία.

    Σημείωσε επίσης ότι η πολιτιστική κληρονομιά στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου "καταστρέφεται με τις ενέργειες και την ανοχή του ψευδοκράτους" και "επιδιώκεται να εξαλειφθεί ο πολιτιστικός πλούτος της Κύπρου, που αποτελεί μέρος του αρχαίου ελληνικού και βυζαντινού πολιτισμού της".

    Αναφερόμενος στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), ο Ελληνας Πρόεδρος υποστήριξε ότι ανοίγει νέους ορίζοντες για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Κύπρου και για την ευημερία όλων των πολιτών της.

    Ο κ. Στεφανόπουλος επεσήμανε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα δημιουργήσει προϋποθέσεις διαρκούς ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, αλλά και το κατάλληλο περιβάλλον για εξάλειψη των ανησυχιών των δύο κοινοτήτων.

    "Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ υπηρετεί το κοινό συμφέρον Ε/Κ και Τ/Κ και θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της Κυπριακής Ομοσπονδίας, στης οποίας επιδιώκεται η δημιουργία", τόνισε.

    Χαρακτηρίζοντας "απαράδεκτη" την αξίωση της Τουρκίας να επιβάλει τη θέλησή της στα ευρωπαϊκά κράτη, αναφορικά με το θέμα, ο κ. Στεφανόπουλος κάλεσε την Αγκυρα να αντιληφθεί ότι "δεν είναι δυνατό η Ευρώπη να δεχθεί την αυτοταπείνωση υποκύπτουσα σε εκβιασμούς" και να κατανοήσει ότι "η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί όρον εκ των ων ουκ άνευ, όχι μόνο για την αποκατάσταση των σχέσεών της με την Ελλάδα, αλλά και ευόδωση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας".

    Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Στεφανόπουλος εξέφρασε τη βαθιά πεποίθηση "ότι το δίκαιο της Κύπρου τελικά θα αναγνωρισθεί και όλος ο κυπριακός λαός, ανεξαρτήτως γλώσσας, θρησκείας και εθνικού ονόματος, θα ζήσει υπό συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας, με επιδόσεις οικονομικής ανάπτυξης ακόμη υψηλότερες από αυτές που έχει ήδη πετύχει στο ελεύθερο τμήμα του νησιού".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΠ)

    [09] Στεφανόπουλος - Κοινοβουλευτικές ομάδες

    Λευκωσία,Κύπρος,26/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με τις κοινοβουλευτικές ομάδες της Βουλής των Αντιπροσώπων είχε στο γραφείο του Προέδρου του Σώματος, αμέσως μετά την ειδική συνεδρία της Βουλής, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.

    Κατά σειρά κοινοβουλευτικής δύναμης, τα μέλη των κοινοβουλευτικών ομάδων είχαν συνάντηση γνωριμίας με τον κ. Στεφανόπουλο.

    Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αναχώρησε για την κατοικία του Ελληνα πρέσβη στην Κύπρο, Κυριάκου Ροδουσάκη.

    Στην πρεσβευτική κατοικία ο κ. Στεφανόπουλος θα έχει συνάντηση με την Εκτελεστική Επιτροπή της Ενωσης Δήμων Κύπρου και τους Δημάρχους των κατεχόμενων πόλεων του νησιού.

    Στη συνέχεια θα ακολουθήσει δεξίωση που δίνει ο Πρέσβης Κυριάκος Ροδουσάκης, εξ ονόματος του Προέδρου Στεφανόπουλου, προς τιμή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, και της κυρίας Κληρίδη.

    Ο κ. Στεφανόπουλος θα έχει επίσης στην πρεσβευτική κατοικία συνάντηση με εκπρόσωπους των εδώ Ελλαδικών Οργανώσεων.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΠ)

    [10] Στεφανόπουλος - "Μετάλλιο της Αγχόνης"

    Λευκωσία,Κύπρος,26/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με το "Μετάλλιο της Αγχόνης" των αγωνιστών της ΕΟΚΑ τιμήθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος.

    Σε σύντομη τελετή το απόγευμα, στο ξενοδοχείο όπου διαμένει ο κ. Στεφανόπουλος, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955- 59 (Σ.Ι.Μ.Α.Ε), Ανδρέας Αγγελόπουλος, επέδωσε στον Ελληνα Πρόεδρο το "Μετάλλιο της Αγχόνης", εκ μέρους του Συμβουλίου.

    Το μετάλλιο αυτό εκδόθηκε στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Οργάνωσης Κυπριακού Αγώνα (Ε.Ο.Κ.Α) που απαγχονίσθηκαν από τους Βρετανούς κατά τη διάρκεια του αντιαποικιακού, απελευθερωτικού αγώνα του 1955-59.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΑΠ)

    [11] Στεφανόπουλος - Βουλή - Κυπριανού

    Λευκωσία,Κύπρος,26/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Η Ελλάδα είναι εδώ, όχι για να διεκδικήσει ο,τιδήποτε αλλά για να υπερασπιστεί τα δίκαια και τα δικαιώματα του κυπριακού Ελληνισμού και, αν θέλετε, και των Τουρκοκυπρίων", τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού.

    Ο κ. Κυπριανού μιλούσε σε ειδική συνεδρία του Σώματος, στην οποία παρέστη και μίλησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος.

    Χαρακτηρίζοντας "προνόμιο" και "ιδιαίτερη τιμή" να προσφωνεί τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι ο κ. Στεφανόπουλος δεν χρειάζεται ενημέρωση για το πρόβλημα της Κύπρου και ότι "η αγάπη του για την Κύπρο ήταν πάντα δεδομένη".

    Επισημαίνοντας ότι η επίσκεψη του Ελληνα Προέδρου δεν είναι τυπική αλλά ουσιαστική, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο κ. Στεφανόπουλος έχει ήδη στείλει "τα σωστά μηνύματα, όχι προς εμάς ή τον Ελλαδικό λαό ή τον Ελληνισμό, αλλά προς κάθε κατεύθυνση".

    "Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ήρθε εδώ για να διακηρύξει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου. Δεν είναι απλώς θέμα ότι η Ελλάδα είναι το κύριο στήριγμά μας. Η Ελλάδα σήμερα είναι συστρατευμένη με όλους μας εδώ, για να αγωνιστούμε γι' αυτό που δικαιούμαστε", είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, τονίζοντας ότι "δικαιούμαστε μια ελεύθερη και ανεξάρτητη Κύπρο".

    Υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν διεκδικεί ο,τιδήποτε στην Κύπρο, αλλά επιθυμεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Κυπρίων, συμπεριλαμβανομένων και των Τ/Κ, ο κ. Κυπριανού υποστήριξε ότι τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή κυβέρνηση ενδιαφέρονται περισσότερο για τους Τ/Κ, απ' ό,τι η Τουρκία.

    "Η Τουρκία, με τη στάση της, στην ουσία ενθαρρύνει τους Τ/Κ να μεταναστεύσουν και στην πραγματικότητα εμπιστεύεται πολύ περισσότερο τους εποίκους παρά τους Τ/Κ", πρόσθεσε. Επανέλαβε την επιθυμία της Ε/κ πλευράς για συνεργασία με τους Τ/Κ, σε συνθήκες ενός ενωμένου, ελεύθερου και αποστρατικοποιημένου κράτους, με όλα τα δικαιώματα και των δύο κοινοτήτων κατοχυρωμένα.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε σε δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, σήμερα στη Βιέννη, με τις οποίες σχολιάζει την επίσκεψη Στεφανόπουλου και την προσφώνηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη.

    Ο κ. Ντενκτάς "είπε ότι πρέπει να αντιληφθούμε τις πραγματικότητες, τονίζοντας ότι επιμένει στα δύο κράτη", είπε ο κ. Κυπριανού, επισημαίνοντας ότι στόχος της Τουρκίας ήταν πάντα "η τουρκοποίηση ενός μεγάλου κομματιού της Κύπρου, ίσως με στόχο απώτερο - χωρίς κατ' ανάγκη στρατιωτική περιπέτεια, να μπορέσει να εκδιώξει ολόκληρο τον Ελληνισμό από την Κύπρο".

    Σημειώνοντας ότι η ομοσπονδία ήταν για την Ε/κ πλευρά συμβιβασμός και όχι στόχος, ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε:

    "Μιλήσαμε για δύο περιφέρειες, άλλοι το λένε διζωνική, άλλοι το λένε διπεριφερειακή. Δεν έχει σημασία η ονομασία. Σημασία έχει το γεγονός ότι η Τουρκία δεν δέχεται την ομοσπονδία του είδους που έχουμε εμείς αποδεχθεί ως ύστατη υποχώρηση.

    Πρέπει να πούμε ξεκάθαρα ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε μονιμοποίηση και νομιμοποίηση της διαίρεσης που υπάρχει τώρα για 24 χρόνια στην Κύπρο", τόνισε.

    Ο κ. Κυπριανού υπενθύμισε ότι τόσο κατά την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ, όσο και κατά το εθνικό ξεκαθάρισμα στη Βοσνία, η διεθνής κοινότητα, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, επενέβησαν δυναμικά.

    "Εδώ γίνονται και τα δύο για 24 χρόνια και τί γίνεται; Μια προσπάθεια όλων, και τολμώ να πω βασικά των ΗΠΑ και της Βρετανίας, να προχωρούμε από υποχώρηση σε υποχώρηση για να συναντήσουμε κάπου τις τουρκικές θέσεις", δήλωσε και πρόσθεσε:

    "Οσον εμείς προσπαθούμε και επιδεικνύουμε καλή θέληση τόσο περισότερο γίνεται αδιάλλακτη και απαιτητική η τουρκική πολιτική, απλούστατα διότι υπάρχει ο τουρκικός επεκτατισμός".

    Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη συμπαράταξη της Ελλάδας και την παρεχόμενη υποστήριξη, "η οποία δεν στηρίζεται απλώς σε συμβατικές υποχρεώσεις, αλλά στο αίσθημα της εθνικής ευθύνης", όπως σημείωσε.

    "Γιατί εδώ πρέπει να επιβιώσει ο Ελληνισμός. Αν δεν επιβιώσει, θα αρχίσει μεγάλη περιπέτεια για ολόκληρο το έθνος", προειδοποίησε ο Πρόεδρος της Βουλής, τονίζοντας ότι "εδώ δοκιμάζεται η ελληνική αρετή και η ελληνική αντοχή".

    Το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου είναι μια απόδειξη της δεδομένης συμβολής του ελληνικού κράτους στην προσπάθεια να υπερασπίσουμε αυτά τα οποία πρέπει, ενόψει της συνεχιζόμενης κατοχής και των απειλών, είπε, σημειώνοντας ότι η ειρηνική λύση και όχι η πολεμική περιπέτεια είναι η επιλογή μας.

    Ο κ. Κυπριανού εκφράστηκε απαισιόδοξα όσον αφορά και νέες διαπραγματεύσεις, "αν εκείνοι που μπορούν, οι ΗΠΑ βασικά και η Ευρώπη, δεν κάνουν την Τουρκία να αισθανθεί την ανάγκη να εγκαταλείψει την επεκτατική της πολιτική".

    Τέλος, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κύπρου για την πρωτοβουλία και την αποφασιστική πολιτική που ακολούθησε η ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    "Είναι η μόνη αχτίδα φωτός στον ορίζοντα", κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΠ)

    [12] Δεξίωση Στεφανόπουλου για Κληρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,26/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Δεξίωση προς τιμή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κυρίας Γλαύκου Κληρίδη, έδωσε απόψε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, στην κατοικία του Ελληνα πρέσβη στην Κύπρο, Κυριάκου Ροδουσάκη.

    Στην πρεσβευτική κατοικία, ο κ. Στεφανόπουλος είχε πρώτα συνάντηση με την Εκτελεστική Επιτροπή της Ενωσης Δήμων Κύπρου και τους Δημάρχους των κατεχόμενων πόλεων του νησιού.

    Στη συνέχεια ακολούθησε η δεξίωση στην οποία παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, αρχηγοί κομμάτων, βουλευτές και άλλοι επίσημοι.

    Οι Προέδροι Στεφανόπουλος και Κληρίδης δεν προέβησαν σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 26 June 1998 - 19:46:09 UTC