Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-06-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στεφανόπουλος - Στρατόπεδο ΕΛΔΥΚ
  • [02] Στεφανόπουλος - ΓΕΕΦ - Ομήρου
  • [03] Σιδηρόκαστρο - Ορόκλινη - εκδήλωση
  • [04] Κουβανική αντιπροσωπεία - επίσημη επίσκεψη

  • [01] Στεφανόπουλος - Στρατόπεδο ΕΛΔΥΚ

    Μαλούντα,Κύπρος,27/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν σήμερα οι κάτοικοι της Μαλούντας στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί το στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ).

    Οι καμπάνες κτυπούσαν χαρμόσυνα, ενώ στην είσοδο του χωριού στρώθηκαν στους δρόμους κλαδιά ελιάς και μυρσίνης.

    Καλωσορίζοντας τον Ελληνα Πρόεδρο ο Κοινοτάρχης Μαλούντας, Παναγιώτης Ζούμος, τόνισε ότι η παρουσία της ΕΛΔΥΚ ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων της περιοχής.

    Κατά την άφιξή του στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ παιάνιζε η φιλαρμονική της Αστυνομίας.

    Στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, τον Ελληνα Πρόεδρο υποδέχθηκε ο Διοικητής της Δύναμης, Συνταγματάρχης Αριστείδης Τσουμάνης και ανώτεροι αξιωματικοί.

    Στη συνέχεια ο κ. Στεφανόπουλος μετέβη στο γραφείο του Διοικητή και ακολούθως στην αίθουσα επιχειρήσεων, όπου του έγινε ενημέρωση επί χάρτου για τις επιχειρησιακές δυνατότητες της ΕΛΔΥΚ και ιστορική αναδρομή για τη Δύναμη.

    Στο στρατόπεδο τέλεστη επιμνημόσυνος δέηση για τους Ελληνες αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες που έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή, ενώ ανεπέμφθη δέηση για την ανέυρεση των αγνοουμένων και τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή.

    Καλωσορίζοντας τον κ. Στεφανόπουλο "στο προσφυγικό στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ" ο Συνταγματάρχης Τσουμάνης είπε ότι η παρουσία του Ελληνα Προέδρου στο στρατόπεδο είναι απόδειξη του έμπρακτου ενδιαφέροντός του.

    Αναφερόμενος στην τουρκική κατοχή, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ, είπε ότι το συρματόμπελγμα των Τούρκων που χωρίζει την Κύπρο στα δύο, "ματώνει τις μνήμες από το παρελθόν και σκοτώνει τα όνειρα για το μέλλον" και τόνισε ότι "οι λογαριασμοί παραμένουν ανοικτοί".

    "Ο κατακτητής γίνεται μέρα με τη μέρα πιο θρασύς. Οι κίνδυνοι για το μέλλον είναι υπαρκτοί και μεγάλοι, αλλά αυτό δεν μας φοβίζει", πρόσθεσε και διαβεβαίωσε τον Ελληνα Πρόεδρο ότι "ο αγώνας είναι καθημερινός και δεν ξεχνούμε την κατοχή".

    "Με πίστη στο καθήκον εκπαιδευόμαστε με σκοπό όταν χρειαστεί να μην επιτρέψουμ νέο ξερίζωμα του κυπριακού ελληνισμού και δημιουργία νέων προσφυγικών καταυλισμών. Η πατρίδα δεν χρειάζεται άλλους νεκρούς ήρωες αλλά ζωντανούς νικητές", τόνισε.

    Ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ έδωσε στον κ. Στεφανόπουλο αναμνηστική πλακέττα για να θυμίζει τη σημερινή τελετή και η οποία απεικονίζει το άγαλμα του στρατιώτη που βρίσκεται στο στρατόπεδο της Μαλούντας και δείχνει με το χέρι του τα κατεχόμενα.

    Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Στεφανόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα είναι κράτος ειρηνόφιλο και δεν εκπαιδεύεται για επιθετικές ενέργειες εναντίον οποιουδήποτε, αλλά τόνισε παράλληλα ότι σταθερή παραμένει η απόφαση για υπεράσπιση της πατρίδας.

    Απευθυνόμενος στους αξιωματικούς και οπλίτες της ΕΛΔΥΚ, ο Ελληνας Πρόεδρος είπε ότι εκπροσωπούν την εκτελεστική δύναμη της Ελλάδας στην Κύπρο και σημείωσε ότι με την παρασημοφόρηση της σημαίας της Δύναμης αποδίδεται "η δέουσα τιμή σε αυτούς που έπεσαν για την πατρίδα και στους αγνοουμένους".

    "Παρασημοφόρησα τη σημαία γιατί η τιμή θα ανήκει πλέον σε όλους που θα στρατεύονται και θα στοιχίζονται κάτω από αυτή τη σημαία. Εσάς παρασημοφόρησα και εκείνους που θα έρθουν να σας δεχθούν", είπε, προσθέτοντας ότι "αυτή η τιμή που έγινε, και μάλιστα καθυστερημένα, είναι μια τιμή την οποία η Ελλάδα απευθύνει και προς στην Κύπρο".

    "Η Ελλάδα είναι κράτος ειρηνόφιλο", τόνισε ο κ. Στεφανόπουλος, σημειώνοντας ότι οι στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ δεν εκπαιδεύονται για επιθετικές ενέργειες.

    "Δεν έχουμε στο νου μας να επιτεθούμε εναντίον ουδενώς", είπε, τονίζοντας όμως ότι "έχουμε όχι απλώς στο νου μας αλλά στην καρδιά μας και μεσα στη ψυχή μας τη σταθερή απόφαση να αμυνθούμε, εάν χρειαστεί, με όλες μας τις δυνάμεις για να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας τα ιερά και τα όσια του ελληνικού λαού".

    Αναφερόμενος στο Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, ο κ. Στεφανόπολος το χαρακτήρισε "αναγκαίο, γιατί παντού σε όλο αυτό το μήκος αισθανόμαστε την πίεση της άλλης πλευράς".

    "Μια πίεση που ασκείται με τους λόγους, με τη θρασύτητα, με τη διάθεση προσβολής και υποτίμησης απέναντί μας. Μια επιθετικότητα η οποία διαφαίνεται συνεχώς με την πολιτική της Τουρκίας", παρατήρησε.

    Απέναντι αυτής της πολιτικής, η Ελλάδα στέκεται σταθερή και ψύχραιμη, είπε ο Ελληνας Πρόεδρος και σημείωσε ότι "όταν κανείς αμύνεται χρειάζεται υπερτριπλάσιες δυνάμεις για να καμφθεί".

    Εφερε ως κλασσικό πράδειγμα το 1940, "όταν μια πάνοπλη Ιταλία που απειλούσε να μας σπάσει τα πλευρά με την αναμφισβήτητη υπεροπλία απέναντι της Ελλάδας", αλλά "η Ελλάδα με το δικό της πνεύμα και πατριωτισμό άφησε άφωνη ολόκληρη την οικουμένη".

    "Αυτή την αποστολή καλείται ο ελληνικός στρατός στο σύνολό του και εσείς ένα επίλεκτο κομμάτι αυτού του στρατού να εκπληρώσετε", τόνισε.

    Η Κύπρος είναι ένα ξεχωριστό κράτος, συνέχισε ο κ. Στεφανόπουλος, επισημαίνοντας όμως ότι είναι και ένα άλλο κομμάτι του ελληνισμού. "Συνδεόμαστε με τον κυπριακό λαό με μύριους τρόπους. Με δεσμούς που ξεκινούν από την ιστορία. Η ιστορία της Κύπρου δεν είναι παρά ένα κομμάτι της ιστορίας της Ελλάδας", είπε και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στην ΕΛΔΥΚ:

    "Είσαστε εδώ ακριβώς για να συνυπογράψετε αυτή την κοινή μοίρα της Ελλάδας και της Κύπρου".

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)

    [02] Στεφανόπουλος - ΓΕΕΦ - Ομήρου

    Λευκωσία,Κύπρος,27/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος κάλεσε σήμερα τους ξένους να σταματήσουν την υποκρισία αναφορικά με τους αμυντικούς εξοπλισμούς της Κύπρου, επισημαίνοντας ότι είναι αυτοί οι ίδιοι οι οποίοι εξοπλίζουν την Τουρκία.

    Μιλώντας ύστερα από επίσκεψή του στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, όπου τον υποδέχθηκαν ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου και ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ Δημήτρης Δημου, ο κ. Στεφανόπουλος επανέλαβε ότι "η Εθνική Φρουρά έχει καθαρά αμυντικούς στόχους και η ανάγκη για τον εξοπλισμό της είναι καθαρά αμυντική".

    "Ας το αντιληφθούν αυτό", είπε "οι πάντες, οι οποίοι εμποδίζουν την Κύπρο κι εξοπλίζουν συνεχώς την Τουρκία, ας σταματήσει η υποκρισία και η γελοιότητα της συμπεριφοράς".

    Τόνισε, επίσης, ότι "ούτε η Ελλάδα ούτε η Κύπρος έχουν επιθετικές διαθέσεις κατ'ουδενός", σημειώνοντας ότι και οι δύο χώρες είναι "απολύτως αποφασισμένες να αμυνθούν υπέρ των δικαιωμάτων τους, της ακεραιότητάς τους, της αξιοπρέπειας τους και τηε εθνικής υπερηφάνειας τους".

    Εξάλλου, ο κ. Ομήρου είπε ότι η παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Κύπρο αποτελεί την πιστοποίηση, την επικύρωση της ελλαδικής συμπαράταξης, της συμπαράταξης ολόκληρου του έθνους στον αγώνα του κυπριακού ελληνισμού για ελευθερία και δικαίωση".

    Ακολούθως, ο κ. Στεφανόπουλος αναχώρησε με ελικόπτερο για την Πάφο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [03] Σιδηρόκαστρο - Ορόκλινη - εκδήλωση

    Σέρρες,Ελλάδα,27/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στο Σιδηρόκαστρο φθάνουν σήμερα οι έφεδροι καταδρομείς που μεταφέρουν φλόγα από τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, σε μια εκδήλωση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της αδελφοποίησης των Δημων Σιδηροκάστρου - Ορόκλινης.

    Η φλόγα ξεκίνησε από τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και τη συνοδεύουν 450 Κύπριοι έφεδροι καρταδρομείς. Πέρασε από τη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση και σήμερα αναμένεται να καταλήξει στο Σιδηρόκαστρο.

    Στην πόλη αυτή θα τελεστούν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Γιώργου Κατσάνη, που έπεσε μαχώμενος στην Κύπρο κατά την τουρκική εισβολή του 1974 και ο οποίος καταγώταν από το Σιδηρόκαστρο.

    Σημειώνεται ότι σήμερα είναι η μέρα απελευθέρωσης της πόλης του Σιδηροκάστρου από τους Βουλγάρους το 1913.

    Ηδη στο Σιδηρόκαστρο βρίσκεται 23μελής αντιπροσωπεία από την Ορόκλινη, όπως και κυπριακό χορευτικό συγκρότημα.

    Η εκδήλωση περιλαμβάνει κατάθεση στεφάνων, παρέλαση, ομιλίες και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)

    [04] Κουβανική αντιπροσωπεία - επίσημη επίσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,27/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Διμελής κουβανική αντιπροσωπεία φθάνει αύριο στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη μετά από πρόσκληση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Η αντιπροσωπεία αποτελείται από τον Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Κούβας - Κύπρου και Γενικό Γραμματέα του Κουβανικού Κοινοβουλίου Ερνέστο Σουάρεζ Μεντέζ και τον Βουλευτή Λεονάρντο Μαρτίνεζ Λόπεζ.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Κύπρο, η κουβανική αντιπροσωπεία θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σπύρο Κυπριανοθ και θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς ή εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων και τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψης η αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί επίσης τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός στη Λευκωσία συνοδευόμενη από τον Αντιδήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 27 June 1998 - 12:02:09 UTC