Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-06-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στεφανόπουλος - Πάφος
  • [02] ΕΔΕΚ - Μεσογειακές χώρες - Διάσκεψη
  • [03] Αυστρία - ΜΜΕ - Συνδιάσκεψη
  • [04] Σεισμική δόνηση
  • [05] Κασουλίδης - αδελφοποίηση πόλεων
  • [06] Στεφανόπουλος - Λεμεσός - Κοντίδης

  • [01] Στεφανόπουλος - Πάφος

    Πάφος,Κύπρος,27/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη υποχώρηση εκ μέρους της Κύπρου και της Ελλάδας στο Κυπριακό και θα πρέπει η Τουρκία να σταματήσει την υποκρισία, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.

    Μιλώντας στην Πάφο, όπου τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Πάφου Φειδίας Σαρίκας, ο κ. Στεφανόπουλος είπε ότι "επιδίωξη της Ελλάδας και της Κύπρου είναι να λυθεί με ειρηνικούς τρόπους το χρονίζον εδώ και 24 χρόνια μέγα πρόβλημα και μέγα μαρτύριο της Κύπρου".

    Ο κ. Στεφανόπουλος είπε ότι επιδιώκεται και η ένωση της Κύπρου και του λαού της, καθώς και η ενίσχυση και από τις δύο χώρες των διεθνών πρωτοβουλιών, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, "για να μπορέσει να προωθηθεί στα λόγια πραγματικά και όχι στα διαδικαστικά θέματα που χρονίζουν τόσο καιρό, το μέγα πρόβλημα της επίλυσης του Κυπριακού".

    "Η Κύπρος και η Ελλάδα", είπε, "έχουν κάνει όλες τις δυνατές υποχωρήσεις μέχρι σήμερα, προκειμένου να διευκολύνουν αυτή τη λύση και είναι καιρός να ξαναπούμε άλλη μια φορά άλλη υποχώρηση δεν υπάρχει, ούτε άλλο περιθώριο".

    Τόνισε, ακολούθως, ότι "εκείνοι οι οποίοι πραγματικά επιθυμούν τη λύση του κυπριακού προβλήματος, έστω κι επί ζημία τους, είναι οι Ε/Κ και η Ελλάδα", προσθέτοντας ότι οι Τούρκοι "θέλουν να κατοχυρώσουν κεκτημένες καταστάσεις" και "διατηρούνται πάνοπλοι κι εξοπλίζονται από τους ισχυρούς της γης".

    Ο κ. Στεφανόπουλος είπε ότι η Ελλάδα επιθυμεί ειρήνη, πρόοδο κι ευημερία για όλους, σημειώνοντας ότι δεν λησμονεί τη "βασική εθνική υποχρέωση" να ετοιμάζεται για να υπερασπίσει "με υπερηφάνεια την εθνική μας ανεξαρτησία".

    Ο Πρόεδρος της Ελλάδας αναφέρθηκε επίσης και στις καινούργιες αξιώσεις της τουρκικής πλευράς, σημειώνοντας ότι προβάλλει νέα αβάσιμα επιχειρήματα χωρίς καμιά πραγματική πρόθεση.

    "Και αυτό το γνωρίζουν οι Τ/Κ και οι Κύπριοι πολύ καλά. Το λέω για να ακούσουν εκείνοι οι οποίοι δεν έχουν τόσο ευαίσθητον ακοήν," πρόσθεσε ο κ. Στεφανόπουλος.

    Καταλήγοντας, εξέφρασε την ελπίδα, η οποία όπως είπε είναι βαθύτατα ριζωμένη μέσα του, ότι "θα έρθει η ώρα να ελευθερωθεί ολόκληρη η Κύπρος."

    Αναφέρουμε ότι η Πάφος επεφύλαξε παλλαϊκή υποδοχή στον κ. Στεφανόπουλο και διοργανώθηκε επίσημη τελετή στην Πλατεία 28ης Οκτωβρίου, όπου ο κ. Σαρίκας ανέφερε ότι η παρουσία του Ελληνα Προέδρου "επικυρώνει με ένα κατ' εξοχήν έγκυρο κι εύγλωττο τρόπο τον ακατάλυτο ιστορικό δεσμό" και δίνει το μήνυμα ότι "η Ελλάδα είναι μαζί μας, δίπλα μας με όλες της τις δυνάμεις" για να "υπερασπίσει την ελευθερία και την αξιοπρέπεια ενός πολυβασανισμένου τμήματος του ελληνισμού".

    Ο κ. Σαρίκας είπε, επίσης, ότι ο κ. Στεφανόπουλος "αποδείχθηκε ένας σταθερός και σθεναρός υποστηρικτής των δικαίων του κυπριακού ελληνισμού, συμβάλλοντας ουσιαστικά στο να γίνει το Κυπριακό πραγματική εθνική προτεραιότητα".

    Στη συνέχεια, ο κ. Στεφανόπουλος και η συνοδεία του ξεναγήθηκαν στα ψηφιδωτά στην Κάτω Πάφο κι ενημερώθηκαν για την ιστοριολογική σημασία του χώρου.

    Αργότερα, αναχώρησαν για τη Λεμεσό, όπου καθ' οδόν στάθμευσαν και ξεναγήθηκαν στην Πέτρα του Ρωμιού και στο Αρχαίο Κούριο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [02] ΕΔΕΚ - Μεσογειακές χώρες - Διάσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,27/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η δημιουργία του Ευρω - μεσογειακού Χάρτη για ειρήνη και σταθερότητα πρέπει να υποστηριχθεί πλήρως, τόνισε σε ομιλία του χθες στην προπαρασκευαστική συνάντηση για την 3η Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Ασφάλεια και Συνεργασία στη Μεσόγειο ο Βουλευτής Δώρος Θεοδώρου.

    "Η πικρή εμπειρία της Κύπρου δείχνει ότι ο σεβασμός της κουλτούρας και του πολιτισμού χρειάζεται γερά θεμέλια, και τα θεμέλια αυτά μπορούν να τεθούν με τη δημιουργία ενός κώδικα για τις σχέσεις μεταξύ μεσογειακών κρατών", σημείωσε ο κ. Θεοδώρου προσφωνώντας τη Συνάντηση που πραγματοποιείται στην Πορτογαλία.

    Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ επεσήμανε ότι "το θέμα της πολιτιστικής κληρονομιάς των μεσογειακών χωρών σχετίζεται άμεσα με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προσήλωσης στην ειρήνη και την ασφάλεια στη Μεσόγειο".

    Ο κ. Θεοδώρου ανέφερε ότι "μια μεσογειακή πολιτιστική ταυτότητα, προϋποθέτει συνεργασία στον τομέα της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και αποφασιστική δράση για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων".

    Εξάλλου, αντιπροσωπεία της Βουλής αναχωρεί αύριο το πρωί για τη Βαρσοβία για να συμμετάσχει στις εργασίες της Ε' Συνόδου της Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΕΣΔΟ), από τις 28 μέχρι τις 30 Ιουνίου. Η αντιπροσωπεία αποτελείται από τους Βουλευτές Δώρο Θεοδώρου, Ευάγγελο Σαμμούτα και Νίκο Κλεάνθους.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [03] Αυστρία - ΜΜΕ - Συνδιάσκεψη

    Βιέννη,Αυστρία,27/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με τη συζήτηση του θέματος "Κίνδυνοι κι Ευκαιρίες στο Πεδίο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης" έληξαν σήμερα νωρίς το απόγευμα οι εργασίες της Συνδιάσκεψης των παραγόντων ΜΜΕ των υποψηφίων κρατών για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την οποία διοργάνωσε το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου στη Βιέννη.

    Στη Συνδιάσκεψη πήραν μέρος εκπρόσωποι από τις έξι υποψήφιες για ένταξη χώρες, δηλαδή την Κύπρο, την Τσεχία, τη Σλοβενία, την Εσθονία, την Ουγγαρία και την Πολωνία.

    Από την Κύπρο παρευρίσκονταν ο Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ Παύλος Σωτηριάδης, ο Πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Ανδρέας Καννάουρος και ο Ανώτερος Διοικητικός Λειτουργός του Πανεπιστημίου Κύπρου Ανδρέας Μαλλούπας.

    Κατά την έναρξη της σημερινής συνόδου μίλησε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών της Αυστρίας, αρμόδιος για θέματα ΕΕ, Πρέσβης Γκρέγκορ Βόσναγκ, με θέμα τη διεύρυνση της ΕΕ υπό την αυστριακή προεδρία.

    Οπως είναι γνωστό, την προεδρία της ΕΕ αναλαμβάνει από 1ην Ιουλίου η Αυστρία.

    Ο κ. Βόσναγκ αναφέρθηκε στις προετοιμασίες που γίνονται για ένταξη των έξι χωρών και είπε ότι η προεργασία είναι χωρισμένη σε διάφορα στάδια.

    Υπολογίζει, επίσης, ότι η προετοιμασία θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο του 1999, αλλά τόνισε κατηγορηματικά ότι δεν μπορούσε να καθοριστούν καθορισμένες ημερομηνίες για την ένταξη των έξι υποψηφίων χωρών.

    Κατά τη σημερινή συζήτηση, με θέμα "Κίνδυνοι κι Ευκαιρίες στο Πεδίο των ΜΜΕ", πήραν το λόγο παράγοντες των ΜΜΕ από όλες τις συμμετέχουσες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

    Εγινε εκτεταμένη αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά τα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ και τις ευκαρίες που δίδονται για διασφάλιση των δικαιωμάτων κι ελευθεριών, και ιδιαίτερα τη διασφάλιση της πολυφωνίας των ΜΜΕ.

    Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης έκλεισε ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου Γιόχαν Φριτζ, ο οποίος τόνισε ότι η προσπάθεια των εμπλεκομένων είναι να διασφαλίσουν την εναρμόνιση των νομοθεσιών και κανονισμών των χωρών της ΕΕ, όσον αφορά τη διασφάλιση των δικαιωμάτων κι ελευθεριών των ΜΜΕ και ιδιαίτερα της πολυφωνίας τόσο στην έντυπη όσο και την ηλεκτρονική δημοσιογραφία.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [04] Σεισμική δόνηση

    Λευκωσία,Κύπρος,27/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ισχυρή σεισμική δόνηση, το ακριβές μέγεθος της οποίας δεν εγνώσθη ακόμη, έγινε αισθητή στη Λευκωσία και άλλα μέρη της Κύπρου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σεισμός έγινε στις 4.56 μ.μ. και ακολούθησε μετασεισμική δόνηση στις 5.08 μ.μ.

    Το επίκεντρο του σεισμού φέρεται να ήταν στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κύπρου. Εξάλλου, εκπρόσωπος της Αστυνομίας ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι ο σεισμός σημειώθηκε 600 χιλιόμετρα περίπου εκτός Κύπρου.

    Τις ίδιες πληροφορίες έδωσε στο ΚΥΠΕ και ο εκπρόσωπος του Σεισμολογικού Κέντρου Κυριάκος Σολωμής, ο οποίος ανέφερε ότι δεν μπορεί ακόμη να προσδιοριστεί το ακριβές επίκεντρο του σεισμού, αλλά είπε ότι εντοπίζεται ανατολικά της Κύπρου.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, σημειώθηκε στη νότια Τουρκία σεισμική δόνηση μεγέθους 6.3 στην κλίμακα Ρίχτερ, με επίκεντρο την επαρχία Αδανα. Μέχρι στιγμής, δεν εγνώσθη εάν υπήρξαν οποιεσδήποτε ζημιές ή θύματα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [05] Κασουλίδης - αδελφοποίηση πόλεων

    Λευκωσία,Κύπρος,27/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Η Κύπρος, η οποία ιστορικά και πολιτιστικά αποτελούσε πάντα αναπόσπαστο τμήμα της Ευρώπης, προσβλέπει στην πλήρη εισδοχή της στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια στο εγγύς μέλλον, όπου φιλοδοξεί να διαδραματίσει το δικό της ενεργό κι εποικοδομητικό ρόλο", τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    Μιλώντας απόψε στη Συνδιάσκεψη Αδελφοποιημένων Πόλεων της Μεσογείου, με θέμα "Το Ευρωπαϊκό Μέλλον της Κύπρου", ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι η Κύπρος, παρά την υγιή κατάσταση των θεσμών και της οικονομίας του τόπου, αναγνωρίζει τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει κι έχει υιοθετήσει μια δυναμική στάση κι επιζητεί δίκαιη μεταχείριση και ανάλογο σεβασμό.

    Ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι "η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θεωρείται το πλαίσιο που θα επέτρεπε την υπερπήδηση αρκετών δυσκολιών που αφορούν την ουσία του Κυπριακού" και πρόσθεσε ότι η λύση του προβλήματος θα ανακουφίζει τις ανησυχίες των Τ/Κ, "εφόσον θα συνάδει με το κοινοτικό κεκτημένο".

    Στη συνέχεια, ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι η Κύπρος βρίσκεται "στο σταυροδρόμι σημαντικών μεταφορικών κι επικοινωνιακών δικτύων" και "αποτελεί το συνεκτικό δεσμό ανάμεσα σε τρεις ηπείρους", προσθέτοντας ότι οι καλές σχέσεις της Κύπρου με τις αραβικές χώρες και το Ισραήλ "θα είναι αύριο χρήσιμες για την ΕΕ όχι μόνο πολιτικά, αλλά και οικονομικά, και θα συμβάλουν στην καθιέρωσή της ως βάσης εξόρμησης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στις αγορές της γύρω περιοχής, καθώς και πέρα απ' αυτήν".

    Καταλήγοντας, τόνισε ότι "οι ιστορικές εμπειρίες της και η γεωγραφική της θέση επιτρέπουν στην Κύπρο, τη μόνη μεσογειακή υποψήφια χώρα, να αποτελέσει γέφυρα φιλίας, συνεργασίας και ανταλλαγών μεταξύ της Ευρώπης και των χωρών της ανατολικής Μεσογείου".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [06] Στεφανόπουλος - Λεμεσός - Κοντίδης

    Λεμεσός,Κύπρος,27/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα συστρατευθεί με την Κύπρο και θα προσφέρει την κάλυψή της, χωρίς να φεισθεί κόπων και θυσίας, εάν παραστεί ανάγκη, έδωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.

    Μιλώντας σε παλλαϊκή συγκέντρωση στη Λεμεσό, ο κ. Στεφανόπουλος είπε ότι οι ευχαριστίες που μπορεί να απευθύνει προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για τις μέχρι τώρα προσπάθειές του για επίλυση του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών διαφορών συνοδεύονται με πικρία και απογοήτευση διότι οι προσπάθειες αυτές ήταν αναποτελεσματικές και διότι ο διεθνής οργανισμός κάμπτωσε μπροστά στην αμετακίνητη στάση της Τουρκίας.

    Μετέφερε, εξάλλου, "το μήνυμα της ελληνικής αδελφοσύνης", τονίζοντας ότι "οι Ελληνες, οπουδήποτε και αν βρίσκονται δεν λησμονούν την Κύπρο" κι επεσήμανε ότι "οι Ελληνες, εσείς και μεις, δεν αγαπήσαμε ποτέ τον πόλεμο, δεν είμαστε λαός πολεμόχαρος. Επιθυμούμε την ειρήνη, την ευημερία. Αυτός είναι ο ανθρώπινος προορισμός, να ζει ειρηνικά".

    Ο κ. Στεφανόπουλος σημείωσε ότι "σε όλες τις υποθέσεις που υπάρχουν απειλές, είτε μεταξύ ανθρώπων, είτε κοινοτήτων, είτε λαών, υπάρχει κάτι που ρυθμίζει αυτές τις διαφορές και αυτό το κάτι είναι υπεράνω της ανθρώπινης δυνατότητας".

    "Αυτό", είπε, "είναι το δίκαιο", προσθέτοντας ότι "το δίκαιο είναι δικό σας, δεν είναι της άλλης πλευράς" και ότι "θα έρθει η ώρα της δικαίωσης".

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τόνισε ότι "το δίκαιο της Κύπρου είναι γνωστό σε όλους, αλλά πολλοί κάνουν ότι δεν το ακούν", προσθέτοντας ότι ο εχθρός του δικαίου δεν είναι η αδικία, αλλά "τα συμφέροντα, τα οποία που εμποδίζουν την αναγνώριση του δικαίου του κυπριακού λαού".

    Εξέφρασε, ακολούθως, τη βεβαιότητα ότι "με τη σταθερότητα και την επιμονή μας, με την κοινή πορεία Κύπρου κι Ελλάδας, με τη σκέπη του δικαίου, θα μπορέσουμε να επιλύσουμε το χρονίζον κυπριακό πρόβλημα, να ξαναενωθεί η Κύπρος, να ξαναεπικοινωνήσουν μέσα οι Κύπριοι μεταξύ τους, να πέσουν τα τείχη και οι διαχωριστικές γραμμές".

    "Εκείνοι", είπε, "που προτείνουν να ζήσουν χωρίς στρατούς, εκείνοι σημαίνει ότι έχουν την ειρηνική διάθεση. Και αυτό το προτείνει ο ελληνισμός της Κύπρου προς την άλλη πλευρά".

    Ο κ. Στεφανόπουλος διαβεβαίωσε ότι "η Ελλάδα δεν θα φεισθεί ουδενός κόπου και καμιάς θυσίας προκειμένου να προσφέρει ότι δύναται, τη φωνή της, τη συμπαράστασή της, αλλά και την κάλυψή της, διότι η Ελλάδα καλύπτει όλο τον ελληνικό χώρο".

    Είπε, επίσης, ότι τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα "αισθάνονται την πίεση που ασκείται πάνω τους" και η οποία "υποχρεώνει όλους μας σε μια μορφή αντίστασης".

    "Γι' αυτό", τόνισε, "πρέπει να είμαστε έτοιμοι, όχι γιατί επιθυμούμε ο, τιδήποτε, όχι γιατί επιθυμούμε οποιαδήποτε σύγκρουση, αλλά γιατί επιθυμούμε να κατοχυρώσουμε και να διασφαλίσουμε την ειρήνη και την ειρηνική συμβίωση μεταξύ των λαών".

    Στη συνέχεια, ο κ. Στεφανόπουλος είπε ότι η Ελλάδα, έχει προτείνει την επίλυση των δικών της διαφορών με την Τουρκία μέσω διεθνούς δικαστηρίου, επισημαίνοντας ότι και η Κύπρος έχει απευθυνθεί στο Ανώτατο Διεθνές Δικαστήριο, που είναι ο ΟΗΕ.

    Σ' αυτό το σημείο, ο κ. Στεφανόπουλος είπε: "Δεν είμαι υποχρεωμένος να ευχαριστήσω τα μέλη του μεγάλου αυτού οργανισμού και του Συμβουλίου Ασφαλείας για όσες προσπάθειες καταβάλλουν, αλλά τις ευχαριστίες μου να τις συνοδεύσω και με μιαν πικρία και απογοήτευση γιατί είναι αναποτελεσματικές οι μέχρι τώρα προσπάθειές τους, γιατί κάμπτωσαν μπροστά στην αμετακίνητη στάση της Τουρκίας".

    Εξέφρασε, εξάλλου, την ελπίδα ότι "η Ελλάδα και η Κύπρος θα ζήσουν κάτω από τη σκέπη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία η Ελλάδα ανήκει ήδη από χρόνια", προσθέτοντας ότι "εντός λίγων ετών θα ανήκει και η Κύπρος" στην ΕΕ.

    Ο κ. Στεφανόπουλος εξέφρασε, επίσης, τη βεβαιότητα ότι με την ένταξή της στην ΕΕ, "η Κύπρος θα βρει και το δρόμο για την επίλυση του προβλήματός της, το δρόμο προς την ειρήνη και το δρόμο προς την ευημερία".

    Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τόνισε ότι "η Ελλάδα συμπαρίσταται, η Ελλάδα συναγωνίζεται, η Ελλάδα θα συνεχίσει και αν χρειαστεί θα συστρατευθεί μαζί σας".

    Τον κ. Στεφανόπουλο υποδέχθηκε στη Λεμεσό, στην Πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου, ο Δήμαρχος της πόλης Δημήτρης Κοντίδης, ο οποίος ανακήρυξε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας σε επίτιμο δημότη, παραδίδοντάς του το χρυσό της κλειδί.

    Ο κ. Κοντίδης είπε ότι η επίσκεψη του κ. Στεφανόπουλου στην Κύπρο είναι "ιστορικής σημασίας" και ότι "επισφραγίζει με τον πιο περίτρανο τρόπο την αποφασιστικότητα που διακατέχει το μητροπολιτικό και τον κυπριακό ελληνισμό να αφήσουν κατά μέρος το δόγμα της σιωπηλής συμπαράστασης".

    Ο κ. Κοντίδης τόνισε ότι η επίσκεψη "δίνει ξεκάθαρα το μήνυμα πως μόνο η στενή συμπόρευση μπορεί να μας οδηγήσει στην αποκατάσταση των δικαίων μας σε μιαν από τις κρισιμότερες φάσεις που διέρχεται σήμερα η μοιρασμένη και ημικατεχόμενη πατρίδα μας".

    Σημείωσε, επίσης, ότι η Κύπρος εναποθέτει τις ελπίδες της στην Ελλάδα για τη δικαίωση των αγώνων της, προσθέτοντας ότι "Ελληνες και Κύπριοι θα αγωνιστούμε με κάθε ειρηνικό τρόπο, μέσω του δικοινοτικού διαλόγου και της στήριξης των προσπαθειών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, μέχρι να επιτευχθεί μια λύση βιώσιμη και λειτουργήσιμη".

    Τέλος, ο κ. Κοντίδης εξέφρασε την ευχή "όλων των συνδημοτών μας για μιαν Ελλάδα δυνατή, με ρόλο ισχυρό στη νοτιο-ανατολική Μεσόγειο, μιαν Ελλάδα που θα αποτελέσει το βασικό μας στήριγμα για την πρυτάνευση του δικαίου, για μιαν Κύπρο ελεύθερη, ανεξάρτητη, όπου όλοι οι πολίτες της θα ζουν υπό καθεστώς πλήρους ισοτιμίας".

    Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου, Θεόδωρος Πάγκαλος και Ιωάννης Κασουλίδης αντίστοιχα, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Σπύρος Κυπριανού, βουλευτές και άλλοι.

    Αναφέρουμε ότι ο κ. Στεφανόπουλος, καθ' οδόν προς τη Λεμεσό, ξεναγήθηκε στην Πέτρα του Ρωμιού και στη συνέχεια στάθμευσε στο Πισσούρι, όπου σύσσωμη η κοινότητα τον υποδέχθηκε με θερμές εκδηλώσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΧΣ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 27 June 1998 - 20:46:07 UTC