Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-06-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - Κόρντοβεζ
  • [02] Εκπρόσωπος - Λαθρομετανάστες
  • [03] Εκπρόσωπος - Επιστολή Κίνκελ
  • [04] Ε/Κ και Τ/Κ γυναίκες - Planathon
  • [05] Σημίτης - Πρόντι - Κύπρος
  • [06] Κίνκελ - επιστολή ΥΠΕΞ - Κύπρος, Ελλάδα, Τουρκία
  • [07] Σύλληψη καπετάνιου - λαθρομετανάστες
  • [08] Εκπρόσωπος - Βρετανία - πυρηνικά
  • [09] Ομογενειακές οργανώσεις - Σπέντερ

  • [01] Εκπρόσωπος - Κόρντοβεζ

    Λευκωσία,Κύπρος,29/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Ντιέγκο Κόρντοβεζ προτίθεται να επισκεφθεί την Κύπρο αυτή τη βδομάδα, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, χωρίς όμως να επιβεβαιώσει κατά πόσο η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί.

    Ο κ. Στυλιανίδης απαντούσε σε σχετική ερώτηση για τη στάση της κυβέρνησης στο ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών σε επίπεδο συνομιλητών, και όχι μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ακόμα ότι, σε ότι αφορά τα θέματα διαδικασίας, η κυβέρνηση "είναι ανοικτή σε οποιαδήποτε διαδικασία εξυπηρετεί την ουσία."

    "Η κυβέρνηση είναι ενήμερη ότι ο κ. Κόρντοβεζ έχει την πρόθεση να επισκεφθεί τη Λευκωσία αυτή τη βδομάδα αλλά δεν είναι απόλυτα σίγουρο ότι αυτή η επίσκεψη θα γίνει αυτή τη βδομάδα τουλάχιστον," είπε ο Εκπρόσωπος.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημείωσε, έχει κρατήσει ώρες για ενδεχόμενη συνάντηση με τον κ. Κόρντοβεζ την Πέμπτη και την Παρασκευή.

    Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ακόμα ότι η κυβέρνηση πιστεύει ότι "το κυπριακό πρόβλημα είναι θέμα ουσίας και όχι θέμα διαδικασίας και η ουσία είναι ότι η διεθνής κοινότητα και το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιδιώξει με κάθε τρόπο να σπάσει την τούρκικη αδιαλλαξία και να εξασφαλίσει από τουρκικής πλευράς τη συναίνεση και συμμόρφωση στα ψηφίσματα των ΗΕ."

    Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση δεν έχει ένσταση στο ενδεχόμενο διαλόγου σε επίπεδο συνομιλητών, ο Εκπρόσωπος είπε "θα το κρίνουμε όταν μας δοθεί συγκεκριμένη πρόταση."

    Οσον αφορά τα αναμενόμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η κυβέρνηση "δίνει διπλωματική μάχη για τα ψηφίσματα και ευελπιστούμε ότι θα είναι εξυπηρετικά των συμφερόντων μας."

    "Δεν αρνούμαστε σε καμία περίπτωση την εμπλοκή του αντιπροσώπου του ΓΓ η οποία βρίσκεται κάτω από την αιγίδα των καλών υπηρεσιών του, που είναι στα ψηφίσματα των ΗΕ", πρόσθεσε.

    Ο Εκπρόσωπος επανάλαβε ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να προωθήσει διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τονίζοντας παράλληλα ότι "η διαδικασία δεν είναι το ζητούμενο".

    "Είμαστε ανοικτοί στις διαδικασίες, φτάνει να υπηρετούν την ουσία και να είναι στα πλαίσια των ψηφισμάτων του ΟΗΕ," εξήγησε.

    Ο Εκπρόσωπος απέφυγε να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα που αναφέρεται στο προσχέδιο του ψηφίσματος του ΣΑ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [02] Εκπρόσωπος - Λαθρομετανάστες

    Λευκωσία,Κύπρος,29/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι το θέμα των λαθρομεταναστών που βρίσκονται στην Κύπρο είναι ανθρωπιστικό και θα το χειριστεί ως ανθρωπιστικό θέμα, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

    "Η κυβέρνηση θα παράσχει κάθε βοήθεια προς αυτούς τους ανθρώπους, που βρίσκονται σε μια δύσκολη θέση, και θα κινηθεί στα πλαίσια της νομιμότητας και των διεθνών Συνθηκών γύρω από τα θέματα των λαθρομεταναστών," δήλωσε ο Εκπρόσωπος, σχολιάζοντας την κατάσταση μετά τη σημερινή αποβίβαση στην Κύπρο πέραν των 100 λαθρομεταναστών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΠ)

    [03] Εκπρόσωπος - Επιστολή Κίνκελ

    Λευκωσία,Κύπρος,29/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Επιστολή προς τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, απέστειλε ο Γερμανός ομόλογός του Κλάους Κίνκελ, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι το περιεχόμενο της επιστολής δεν είναι προς δημοσιοποίηση.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι ο κ. Κασουλίδης έχει ήδη στείλει επιστολές στους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), της ομάδας G8 (οκτώ βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών) και του ΟΑΣΕ (Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη), με τις οποίες τους ενημερώνει για την επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, προς τον ΓΓ του ΟΗΕ.

    Οι επιστολές του κ. Κασουλίδη, εξήγησε, στάλησαν αφού υπήρχε ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να ενημερώσει τους ΥΠΕΞ της ΕΕ για την επιστολή του Προέδρου Κληρίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΠ)

    [04] Ε/Κ και Τ/Κ γυναίκες - Planathon

    Λευκωσία,Κύπρος,29/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με σκοπό τη συγκέντρωση γυναικών σε θέσεις - κλειδιά, από εννέα χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, δύο Ελληνοκύπριες και δύο Τουρκοκύπριες γυναίκες θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση "Planathon", που διοργανώνεται από το Project Parity στο Λονδίνο και το Κέϊμπριτζ, από τις 28 Ιουνίου μέχρι τις 2 Ιουλίου.

    Η Κύπρος, στο παρόν στάδιο, θα συμμετέχει στην εκδήλωση ως παρατηρητής. Η εκδήλωση έχει σαν στόχο την κατάρτιση σχεδίου δράσης στις συμμετέχουσες χώρες, για να πετύχουν την με ίσους όρους αντιπροσώπευση των γυναικών και ανδρών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

    Το "Planathon" σκοπεύει να εξοπλίσει τις συμμετέχουσες με σφαιρική άποψη και να τις ενθαρρύνει να δημιουργήσουν διεθνείς συνεργασίες.

    Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν οι Μαρία Κυριάκου, Θεανώ Ευαγγέλου, Ογια Ταλάτ και Σεβγούλ Ουλουντάκ.

    Τις σχετικές διευθετήσεις για τη συμμετοχή των Κυπρίων γυναικών έκανε το Βρετανικό Συμβούλιο, το οποίο συνεργάζεται με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, καθώς και τη Γραμματεία της Κοινοπολιτείας, με στόχο τη διοργάνωση σημαντικού γεγονότος στην Κύπρο, την έναρξη του οποίου θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    [05] Σημίτης - Πρόντι - Κύπρος

    Αθήνα,Ελλάδα,29/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Κύπρου δεν συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχαν στην Κέρκυρα οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης, και της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλαδας Δημήτρης Ρέππας.

    Επισημαίνεται ότι η Ιταλία καθυστερεί την παράδοση αμυντικού υλικού που έχει παραγγείλει η Κυπριακή Δημοκρατία και η ιταλική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι το θέμα θα ρυθμιστεί.

    Ο κ. Ρέππας διευκρίνισε ότι δεν υπήρξε εξέλιξη, επί του παρόντος, στο θέμα του διορισμού νέου ειδικού απεσταλμένου του Λευκού Οίκου για το Κυπριακό, μετά το διορισμό του κ. Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ως Πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

    Υπενθύμισε, πάντως, δήλωση του κ. Χόλμπρουκ ότι και από τη νέα του θέση θα παρακολουθεί το Κυπριακό.

    Τέλος, ο κ. Ρέππας ανακοίνωσε την αναβολή της επίσκεψης της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπραϊτ στην Αθήνα και την Αγκυρα, για τον Οκτώβριο.

    Η επίσκεψη αυτή αναμένεται με ενδιαφέρον, λόγω της δυναμικής που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει τόσο στα ελληνοτουρκικά όσο και στο Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [06] Κίνκελ - επιστολή ΥΠΕΞ - Κύπρος, Ελλάδα, Τουρκία

    Λευκωσία,Κύπρος,29/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ, απέστειλε πανομοιότυπες επιστολές στους ομολόγους του στη Λευκωσία, Αθήνα και Αγκυρα, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ έγκυρη διπλωματική πηγή.

    Η επιστολή Κίνκελ εστάλη και στους τρεις παραλήπτες της περίπου την ίδια χρονική περίοδο κατά την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, απέστειλε τη δική του επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ (18 Ιουνίου), πρόσθεσε.

    Τόσο ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών όσο και οι ομολόγοί του στην Αθήνα και την Αγκυρα έχουν ήδη απαντήσει στην επιστολή Κίνκελ, ανέφερε.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η ίδια πηγή χαρακτήρισε ως "σύμπτωση" την αποστολή των επιστολών αυτών την ίδια χρονική περίοδο όταν ο Πρόεδρος Κληρίδης απέστειλε την επιστολή της 18ης Ιουνίου.

    "Η επιστολή του Προέδρου Κληρίδη είναι ένα πράγμα και η επιστολή του ΥΠΕΞ της Γερμανίας προς τον κ. Κασουλίδη είναι άλλο," σημείωσε.

    Η πηγή απέφυγε επιμελώς να αποκαλύψει το ακριβές περιεχόμενο της επιστολής Κίνκελ, επικαλούμενη λόγους εμπιστευτικότητας, και περιορίστηκε να δηλώσει ότι αφορά "τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο."

    Σε ερώτηση εάν η απάντηση του κ. Κασουλίδη ικανοποίησε τον κ. Κίνκελ, η ίδια πηγή ανέφερε ότι δεν είχε καμία πληροφόρηση κατά πόσο ο Γερμανός ΥΠΕΞ ήταν ευχαριστημένος από την επιστολή που του απηύθυνε ο Κύπριος ομόλογός του.

    "Δεν είναι θέμα ικανοποίησης ή όχι. Η ανταλλαγή επιστολών αποτελεί εσωτερικό θέμα. Εγινε μία κίνηση και ακολουθήθηκε από δεύτερη κίνηση," είπε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΠ)

    [07] Σύλληψη καπετάνιου - λαθρομετανάστες

    Λευκωσία,Κύπρος,29/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Για υπόθεση μεταφοράς επιβατών επ' αμοιβή, με επικίνδυνο τρόπο - κατά τη διάρκεια διαδρομής από την Τρίπολη του Λιβάνου με προορισμό τη Λιβύη, συνελήφθη και τέθηκε υπό οκταήμερη κράτηση ο Μοχάμετ Χατζιμουσταφά, 31 χρονών, από τη Συρία, καπετάνιος του πλοίου "Ρίτα Αλλάχ", το οποίο ρυμουλκήθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στο λιμάνι Λεμεσού.

    Οι έρευνες της Αστυνομίας έφεραν στο φως τις τρομακτικές συνθήκες εξαθλίωσης κάτω από τις οποίες επέβαιναν του πλοίου τα 109 άτομα αραβικής και αφρικανικής καταγωγής, με προορισμό τη Λιβύη.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία, δύο από τους επιβαίνοντες απεβίωσαν κατά τη διάρκεια της διαδρομής και ρίφθησαν στη θάλασσα, ενώ το καράβι βρισκόταν εκτός των χωρικών υδάτων της Κύπρου.

    Οταν το σκάφος ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι Λεμεσού από ρωσικό πλοίο, δέκα από τους επιβάτες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης λόγω της κακής κατάστασης της υγείας τους. Οι τέσσερις κρατήθηκαν για νοσηλεία, αφού έπαθαν αφυδάτωση.

    Οι υπόλοιποι 103 επιβάτες του σκάφους μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο της Λεμεσού, όπου βρίσκονται υπό αστυνομική επιτήρηση.

    Από τους 103 επιβάτες, οι 26 προέρχονται από το Ιράκ, 20 από τη Ρουάντα, 13 από το Σουδάν, 11 από τη Συρία, 11 από τη Μπάγκλα Ντες, 7 από το Μπουρούντι, 6 από το Λίβανο, 4 από τη Σιέρρα Λεόνε, 4 από τη Λιβύη, 4 από τη Λιβερία, 2 από την Αίγυπτο, 1 από το Ζαϊρ, 1 από τη Νιγηρία, 1 από την Αιθιοπία, 1 από τη Σομαλία, και 1 από την Ινδία. Από τις εξετάσεις της Αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι ο ένας από τους δύο νεκρούς που βρέθηκαν στη θάλασσα, είναι ο Πήτερ Οκάιν Μπασόνγκ, 23 χρονών από το Ζαϊρ, ενώ η ταυτότητα του δεύτερου νεκρού παραμένει μέχρι στιγμής άγνωστη. Σημειώνεται ότι το πλοίο "Ρίτα Αλλάχ" βρίσκεται αγκυροβολημένο στο νέο λιμάνι Λεμεσού και τελεί υπό φρούρηση, μαζί με το πενταμελές πλήρωμά του.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    [08] Εκπρόσωπος - Βρετανία - πυρηνικά

    Λευκωσία,Κύπρος,29/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση διερευνά πληροφορίες που φέρουν τη Βρετανία να είχε αποθηκεύσει πυρηνική βόμβα στη Βάση Ακρωτηρίου και την πιθανότητα να υπήρξε διαρροή ραδιενεργών αερίων στην περιοχή.

    Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, κληθείς να σχολιάσει χθεσινή ανταπόκριση του πρακτορείου Reuters, η οποία αναφέρεται σε έκθεση που βασίζεται σε πληροφορίες που διέρρευσε ο Βρετανός εμπειρογνώμονας Εντι Γκονκάλβς, του ανεξάρτητου Κέντρου για Πληροφορίες για Πυρηνικά θέματα.

    Η έκθεση υποστηρίζει ότι η Βρετανία είχε αποθηκεύσει στη Βάση Ακρωτηρίου πυρηνικές βόμβες και ότι το 1973 υπήρξε διαρροή ραδιενεργού αερίου, κάτι που ανάγκασε τις αρχές των Βάσεων να μεταφέρουν στην Κύπρο ομάδα επιστημόνων για να επιληφθούν του θέματος.

    "Η κυβέρνηση διερευνά το όλο θέμα," είπε ο Εκπρόσωπος. Εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Αμυνας δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ότι δεν υπήρξε ποτέ διαρροή ραδιενεργών αερίων από οποιοδήποτε βρετανικό πυρηνικό όπλο, οπουδήποτε. Εξάλλου, επιφυλάχθηκε να απαντήσει αργότερα κατά πόσο είχαν αποθηκευθεί πυρηνικά στο Ακρωτήρι.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΠ)

    [09] Ομογενειακές οργανώσεις - Σπέντερ

    Λευκωσία,Κύπρος,29/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι ομογενειακές οργανώσεις Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα Αυστραλίας (ΠΑΣΕΚΑ) και το Αυστραλο-Ελληνικό Συμβούλιο, (AHC) χαιρετίζουν, με ανακοίνωσή τους, το διορισμό του Τζον Σπέντερ ως Ειδικού Απεσταλμένου της Αυστραλίας για το Κυπριακό.

    Οπως αναφέρεται, ο κ. Σπέντερ, ο οποίος είναι και Πρέσβης της Αυστραλίας στη Γαλλία, θα έχει ως πρωταρχικό ρόλο την υποστήριξη των προσπαθειών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.

    Οι ομογενειακές οργανώσεις θεωρούν ότι ο διορισμός Σπέντερ και η δημιουργία Προξενείου της Αυστραλίας στη Θεσσαλονίκη είναι και αποτέλεσμα της σκληρής τους δουλειάς για δημιουργία καλύτερων σχέσεων με την αυστραλιανή κυβέρνηση.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΠ)
    KYΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 29 June 1998 - 17:46:07 UTC