Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-07-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] ΟΑΣΕ - Κύπριοι βουλευτές
  • [03] Ομήρου - νεοσύλλεκτοι Ε.Φ.
  • [04] Ρολάνδης - Παπουτσής
  • [05] Ακης Τσοχατζόπουλος - Εβραϊκό Λόμπι - ΗΠΑ
  • [06] Γ.Σ. Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων
  • [07] Αφιξη Καρανταγί στα κατεχόμενα
  • [08] Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερική

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,10/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     85.62  ( 0.69)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £1,227,703
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £  699,864  100.15 ( 0.92)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £    5,924   58.96 ( 0.87)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   16,694   60.72 ( 1.12)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £  154,746   79.02 ( 0.44)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   82,023   69.81 (-0.17)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   54,500   43.87 (-2.36)
            Αλλες Εταιρείες            £   74,877   72.38 ( 0.57)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΜ)

    [02] ΟΑΣΕ - Κύπριοι βουλευτές

    Λευκωσία,Κύπρος,10/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι εργασίες της 7ης Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) συνεχίζονται στην Κοπεγχάγη. Την κυπριακή αντιπροσωπεία απαρτίζουν οι βουλευτές Μάρκος Κυπριανού, Ισίδωρος Μακρίδης και Γιώργος Λιλλήκας.

    Ο κ. Κυπριανού, αρχηγός της αντιπροσωπείας, συμμετείχε στις εργασίες της Γενικής Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ανθρωπιστικά Θέματα, που είχε ως θέμα την ανάπτυξη των δομών, θεσμών και προοπτικών του Οργανισμού στον τομέα της Ανθρώπινης Διάστασης με έμφαση τη διασφάλιση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικότερα των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, στο έδαφος του ΟΑΣΕ.

    Επισημαίνοντας ότι οι παραβιάσεις δικαιωμάτων στο εθνικό επίπεδο των συμμετεχόντων κρατών αποτελούν αδιαμφισβήτητα μια από τις βασικότερες αιτίες για το ξέσπασμα συγκρούσεων στα κράτη αυτά, ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε ότι ο ΟΑΣΕ θα πρέπει να εντοπίζει και να επιλαμβάνεται έγκαιρα τέτοιων παραβιάσεων, στη βάση της θεμελιώδους αρχής του Οργανισμού της καθολικής και αδιαίρετης ασφάλειας.

    Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι στην ίδια βάση θα πρέπει να επεμβαίνει αυτεπάγγελτα σε περιπτώσεις όπου εκδηλώνεται απειλή χρήσης βίας από ένα ξένο κράτος - μέλος του Οργανισμού εναντίον άλλου.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα, υπογράμμισε ο κ. Κυπριανού, αποτελούν οι πρόσφατες απειλές που εκτόξευσε η Τουρκία για νέα στρατιωτική επίθεση κατά της Κύπρου.

    Αναφορικά με την ανάγκη ενίσχυσης της πειστικότητας και αποτελεσματικότητας του ΟΑΣΕ, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι ο στόχος αυτός μπορεί να επιτελεσθεί μόνο αν υπάρξει η αναγκαία πολιτική βούληση εκ μέρους του Οργανισμού να ασκήσει αποτελεσματικότερο έλεγχο όσον αφορά το σεβασμό και την εφαρμογή από τα συμμετέχοντα κράτη των αρχών και των αποφάσεών του.

    Ειδικά στον τομέα της ανθρώπινης διάστασης, ο κ. Κυπριανού υποστήριξε την ενεργοποίηση του μηχανισμού του ΟΑΣΕ, ο οποίος επιτρέπει τη σύσταση αποστολών για τη διερεύνηση προβλημάτων που εμπίπτουν στον τομέα της ανθρώπινης διάστασης, στο έδαφος ενός συμμετέχοντος κράτους, χωρίς την απαραίτητη συγκατάθεση του κράτους αυτού.

    Μακρίδης

    Από την πλευρά του, ο βουλευτής Ισίδωρος Μακρίδης, σε παρέμβασή του κατά τη συνεδρία της Γενικής Επιτροπής Οικονομικών Θεμάτων, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος κάλεσε τον Οργανισμό να καταδικάσει έντονα την πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης να εγκαταστήσει δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες σε μια σεισμογενή ζώνη και να απευθύνει έκκληση στην Τουρκία προκειμένου να μην προχωρήσει στην υλοποίηση του πυρηνικού της προγράμματος.

    Ο κ. Μακρίδης χαρακτήρισε την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να εγκαταστήσει τους πυρηνικούς αντιδραστήρες στα νότια παράλια της Τουρκίας, ως επικείμενη απειλή τόσο για την ασφάλεια όσο και για την υγεία των λαών της Ανατολικής Μεσογείου.

    Ο κ. Μακρίδης επεσήμανε ότι ο ΟΑΣΕ βρίσκεται μπροστά σε μια νέα πρόκληση, οικολογικής φύσης αυτή τη φορά, που απειλεί την ασφάλεια και σταθερότητα στην εύφλεκτη περιοχή της Μεσογείου.

    Επικαλούμενος την πρόσφατη ισχυρή σεισμική δόνηση στα Αδανα, που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες άτομα και έγινε αισθητός στις γειτονικές χώρες, καθώς και τη δυνατότητα της Τουρκίας να καταφύγει σε άλλες διεξόδους προκειμένου να εξασφαλίσει το μικρό ποσοστό ενέργειας που θα της πρόσφεραν οι δυο συγκεκριμένοι πυρηνικοί αντιδραστήρες, ο κ. Μακρίδης υπογράμμισε ότι για μια ακόμη φορά η Τουρκία καλείται να σεβαστεί τους γείτονές της.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)

    [03] Ομήρου - νεοσύλλεκτοι Ε.Φ.

    Λευκωσία,Κύπρος,10/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι ένοπλες δυνάμεις της Κύπρου, αδελφωμένες με το σύνολο του λαού, με συνεχή εκπαίδευση και διαρκώς αναβαθμιζόμενη μαχητική ικανότητα, μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν την κατ' εξοχήν δύναμη αποτροπής, αναφέρει ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου, στο μήνημά του προς τους νεοσύλλεκτους της 98Β ΕΣΣΟ με την ευκαιρία της κατάταξής τους στην Εθνική Φρουρά.

    "Μόνο έτσι", προσθέτει, "θα εμποδίσουμε την υλοποίηση των τουρκικών στόχων και θα ανοίξουμε το δρόμο για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του εθνικού μας προβλήματος και θα κατοχυρώσουμε συνθήκες ειρήνης, σταθερότητας, συνεργαίας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας".

    "Είμαστε περήφανοι για σας", επισημαίνει στο μήνυμά του προς τους νεοσύλλεκτους ο Υπουργός Αμυνας, προσθέτοντας ότι "εκφράζετε και εκπροσωπείτε τη ζωογόνο και ανανεωτική δύναμη των ενόπλων μας δυνάμεων".

    "Μαζί", τονίζει, "θα πορευτούμε με προσήλωση στη ρήση ότι 'εύδαιμον το ελεύθερον, το δε ελεύθερον το εύψυχον'".

    Καλωσορίζοντας τους νεοσύλλεκτους, ο Υπουργός Αμυνας τους διαβεβαιώνει ότι "ο λαός μας εκτιμά πολύ τη σημαντική προσφορά" τους και τους καλεί να αντιμετωπίσουν την περίοδο της θητείας τους ως μια πρόκληση, ως ένα αναμέτρημα με τον ίδιό τους τον εαυτό και ως ένα σχολείο που θα τους διδάξει την πειθαρχία, τη συμβίωση και τον αλληλοσεβασμό.

    Οι συγκυρίες, τονίζει ο κ. Ομήρου, "μας επέβαλαν τη βαριά ευθύνη να αγωνιζόμαστε για πράγματα που για άλλους λαούς είναι αυτονόητα", δηλαδή την ελευθερία, την επανένωση της Κύπρου και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού της.

    Τονίζει δε ότι ότι "ο τουρκικός επεκτατισμός και η συνεχιζόμενη τουρκική αδιαλλαξία, δεν μας επιτρέπουν εφησυχασμό και επανάπαυση".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [04] Ρολάνδης - Παπουτσής

    Λευκωσία,Κύπρος,10/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε να επιχορηγεί το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού με το ποσό των 100.000 ECU το χρόνο ώστε το κέντρο εφαρμογών ενέργειας του υπουργείου να καταστεί Μεσογειακό Κέντρο Ηλιακής Ενέργειας.

    Αυτό ανέφερε στον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκο Ρολάνδη, ο Ελληνας Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Ενέργειας, Τουρισμού και Μικρο-Μεσαίων Επιχειρήσεων, Χρήστος Παπουτσής, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στην Αυστρία, στα πλαίσια του συνεδρίου "European Tourism Forum".

    Το Κέντρο αυτό, εκτός από θέματα ηλιακής ενέργειας θα είναι σε θέση να πληροφορεί τις Μεσογειακές γειτονικές χώρες και για άλλα θέματα που σχετίζονται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ορθολογική χρήση της ενέργειας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [05] Ακης Τσοχατζόπουλος - Εβραϊκό Λόμπι - ΗΠΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,10/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την περαιτέρω συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ και των ομογενών των χωρών αυτών στην Αμερική, συζήτησε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Ακης Τσοχατζόπουλος, κατά την διάρκεια δείπνου που είχε με σημαντικούς παράγοντες του εβραϊκού λόμπι των ΗΠΑ.

    Στο δείπνο, το οποίο παρέθεσε η παροικιακή οργάνωση "Συντονισμένη Προσπάθεια των Ελλήνων" με επικεφαλής τους Αντριου Αθενς, Αντριου Μάνατος και Φίλιπ Κρίστοφερ, παρέστησαν γερουσιαστές και μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου, κυβερνητικοί αξιωματούχοι εβραϊκής καταγωγής, καθώς και ηγέτες και αντιπρόσωποι Αμερικανο- εβραϊκών οργανώσεων της χώρας.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Αθενς, Πρόεδρος του Ενωμένου Ελληνοαμερικανικού Κονγκρέσου και του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, είπε ότι "αυτή η δεύτερη συνάντηση με τον υπουργό, στα τόσα χρόνια ζωής της οργάνωσης, μας έδωσε την ευκαιρία να αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις που υπάρχουν εδώ και 25 χρόνια με την εβραϊκή κοινότητα των ΗΠΑ".

    Εξάλλου ο κ. Κρίστοφερ, Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και του Παγκύπριου Συνδέσμου Αποδήμων Αμερικής, είπε ότι "ο κ. Τσοχατζόπουλος έχει κάνει εξαιρετική δουλειά υπογραμμίζοντας τις κοινές αξίες που συμμερίζονται η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ".

    "Αυτή η κλειστή συνάντηση πρόσφερε επίσης την ευκαιρία για μια ειλικρινή συζήτηση των θεμάτων ασφαλείας που απασχολούν τις τρείς χώρες", κατέληξε.

    Σημειώνεται ότι το 1993 ο Αντριου Αθενς είχε διοργάνωσει αποστολή. αποτελούμενη από Αμερικανο-εβραίους και Ελληνο-αμερικανούς αξιωματούχους, στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΑ)

    [06] Γ.Σ. Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων

    Λευκωσία,Κύπρος,10/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Καθοριστικός είναι ο ρόλος των ναυτιλιακών πρακτόρων στην ανάπτυξη της βιομηχανίας, στην προβολή της διεθνώς και στην εξεύρεση και εκμετάλλευση των αγορών.

    Παράλληλα, είναι σημαντικός ο ρόλος των ναυτιλιακών πρακτόρων στην αποτελεσματική λειτουργία των λιμανιών.

    Αυτά ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Λεόντιος Ιεροδιακόνου, σε χαιρετισμό του στην ετήσια γενική συνέλευση του συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων, που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό.

    Ο κ. Ιεροδιακόνου είπε ότι η Κύπρος συμμετέχει και προβάλλει σταθερά τη θέση ότι μπορεί να είναι το σημείο εισόδου και εξόδου της Ευρώπης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

    Επιπρόσθετα, η ταυτόχρονη ανάπτυξη των αεροδρομίων και ο μεγάλος αριθμός πτήσεων που ήδη γίνεται θα μπορεί να προσθέσει τη δυνατότητα συνδυασμένων μεταφορών όπου εμπορεύματα να διακινουνται με αεροπλάνα από Ευρώπη προς Κύπρο για να συνεχίσουν με πλοία ή αφού φθάσουν στην Κύπρο με πλοία, να συνεχίσουν προς Ευρώπη με αεροπλάνα, είπε.

    Ωστόσο, ο Υπουργός Εμπορίου σημείωσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία αυτού του ρόλου είναι η αύξηση της παραγωγικότητας, η μείωση του κόστους και η επάρκεια της εξυπηρέτησης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [07] Αφιξη Καρανταγί στα κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,10/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με υποσχέσεις ότι η Τουρκία και οι Ενοπλες Δυνάμεις της θα παραμείνουν στο πλευρό των Τ/Κ και απειλές ότι οι τουρκική πλευρά δεν θα προβεί σε οποιαδήποτε παραχώρηση, έφθασε σήμερα παράνομα στα κατεχόμενα ο Διοικητής των Τουρκικών Ενοπλων Δυνάμεων, Στρατηγός Ισμαίλ Χακί Καρανταγί.

    Τον Καρανταγί "υποδέχθηκε" στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου ο κατοχικός ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, καθώς και η λεγόμενη "πολιτική και στρατιωτική ηγεσία" του ψευδοκράτους.

    Σε δηλώσεις, ο Τούρκος στρατηγός υποστήριξε ότι οι Τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις αποτελούν την εγγύηση και την ασφάλεια των Τ/Κ, και είπε ότι η Τουρκία και οι Ενοπλες Δυνάμεις της θα βρίσκονται πάντοτε στο πλευρό τους.

    Είπε, επίσης, ότι ο εξοπλισμός των Ε/Κ δεν πρέπει να ανησυχεί τους Τ/Κ και ανέφερε προκλητικά ότι οι Τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις παρακολουθούν με σχολαστικότητα κάθε Ε/κ κίνηση.

    Απείλησε, ταυτόχρονα, ότι η Τουρκία και οι Ενοπλες Δυνάμεις της "δεν θα επιτρέψουν την επανάληψη των όσων έγιναν το 1974" και υποστήριξε προκλητικά ότι χάρη στις Δυνάμεις αυτές, από το 1974 μέχρι σήμερα "δεν χύθηκε αίμα".

    Ο Καρανταγί ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία και οι Ενοπλες Δυνάμεις της επιθυμούν διακαώς, "περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, την ειρήνη" και για το σκοπό αυτό παίρνουν, δήθεν, όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα. Ομως, την ίδια στιγμή είπε ότι "δεν πρόκειται να προβούν σε παραχωρήσεις."

    Από την πλευρά του, ο κατοχικός ηγέτης ευχαρίστησε τον Καρανταγί και εξέφρασε ικανοποίηση για την παράνομη επίσκεψη γιατί, όπως είπε, αναπτέρωσε το ηθικό της Τ/κ πλευράς.

    Υποστήριξε, επίσης, ότι ο Καράνταγί "πρόσφερε" πολλά στο Κυπριακό, ότι γνωρίζει πολύ καλά το πρόβλημα και ξέρει πολύ καλά τη σημασία της Κύπρου.

    Ο Ντενκτάς ισχυρίστηκε, ακόμη, ότι ο Καρανταγί έκανε "το παν για την ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος".

    Ο Τούρκος στρατηγός αναχωρεί από την Κύπρο αύριο το πρωϊ.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [08] Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερική

    Λευκωσία,Κύπρος,10/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, δέχθηκε σήμερα τον Πανίκο Παπανικολάου, Πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής.

    Ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε τον κ. Παπανικολάου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και συζήτησε μαζί του τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των προσπαθειών που καταβάλλει η ομογένεια στην Αμερική για την προώθηση του εθνικού μας θέματος.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΑ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 10 July 1998 - 20:46:08 UTC