Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-07-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελλάδα - επέτειος εισβολής - επισκέψεις
  • [02] Βρετανοί βουλευτές - Επιστολή - Μπλερ
  • [03] Χριστοδούλου - σεμινάριο - δηλώσεις
  • [04] Κύπρος - Πρωτάθλημα Νέων ΟΥΕΦΑ κάτω των 18
  • [05] Ρωσία - Ισραήλ - τουρκικές ασκήσεις

  • [01] Ελλάδα - επέτειος εισβολής - επισκέψεις

    Λευκωσία,Κύπρος,17/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Φθάνει αύριο στην Κύπρο τετραμελής αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, ενώ μεθαύριο αναμένεται και ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης της Ελλάδας Αλέκος Παπαδόπουλος, για να παραστούν στις εκδηλώσεις καταδίκης της τουρκικής εισβολής.

    Κατά την παραμονή της στην Κύπρο, η αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, που αποτελείται από τους Ανέστη Σαατσόγλου, Αχιλλέα Καντατζή, Σπυρίδωνα Δανέλλη και Γεώργιο Ρόκο, θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού, και θα παρευρεθεί στις επιμνημόσυνες δεήσεις για τους πεσόντες.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους, οι Ελληνες βουλευτές θα επισκεφθούν τη γραμμή αντιπαράταξης στη Δερύνεια, συνοδευόμενοι από το Δήμαρχο Αμμοχώστου, Ανδρέα Πούγιουρο.

    Εξάλλου, ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την ελληνική Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις, θα παραστεί στο τρισάγιο που θα τελεστεί στον Τύμβο Μακεδονίτισσας στις 20 Ιουλίου και στη συνέχεια θα παραστεί και θα μιλήσει στο μνημόσυνο για τους πεσόντες.

    Θα γίνει, επίσης, δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. Παπαδόπουλος θα επισκεφθεί το στρατόπεδο "Σταυριανάκου" της ΕΛΔΥΚ, στη Μαλούντα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [02] Βρετανοί βουλευτές - Επιστολή - Μπλερ

    Λευκωσία,Κύπρος,17/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τρεις Βρετανοί βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος τονίζουν, σε επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, ότι η χώρα τους θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλη της "την επιρροή για να επιτευχθεί μια ειρηνική, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού".

    Στην επιστολή, ημερομηνίας 15 Ιουλίου, οι βουλευτές Σερ Σίντνεϊ Τσάπμαν, Νίκολας Χόκινς και Ντέιβιντ Αμές τονίζουν ότι η περίοδος αυτή είναι "λυπηρή" και για τις δύο κοινότητες, διότι "πολλοί Κύπριοι έχασαν τα σπίτια τους, τους αγαπημένους τους και το βιός τους".

    Επισημαίνου, επίσης, ότι "πολλοί άλλοι δεν γνωρίζουν ακριβώς τί απέγιναν οι οικογένειές τους, ενώ άλλοι είναι παγιδευμένοι και απομονωμένοι, και ζουν σε εγκλωβισμένες κοινότητες στα κατεχόμενα".

    Οι τρεις βουλευτές καλούν τον κ. Μπλερ να ανανεώσει τις προσπάθειές του για υποστήριξη όλων εκείνων που θέλουν να είναι θετικοί και να επιτευχθεί πρόοδος προς λύση του προβλήματος.

    Τονίζουν, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και η Κυβέρνησή του είναι "πολύ θετικοί, ενώ η Τ/κ ηγεσία ακόμη αρνείται να αναλάβει τη δέσμευση για ειρήνη".

    Τέλος, αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σε συνδυασμό με τη δραστηριότητα που αναπτύσσουν τα Ηνωμένα Εθνη και οι ΗΠΑ, "μας δίνει εμάς στη Βρετανία, ως συνεγγυητές, ακόμη μία ευκαιρία να πάρουμε τα ηνία για την αποκατάσταση μιας πραγματικά ενωμένης Κύπρου".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [03] Χριστοδούλου - σεμινάριο - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,17/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, διευκρίνισε σήμερα ότι "δεν υπάρχει νομοσχέδιο ούτε Νόμος που να απαγορεύει τις απεργίες" σε ουσιώδεις υπηρεσίες, αλλά "ένα προκαταρκτικό νομοσχέδιο", το οποίο συζητείται με τις συντεχνίες και που αφορά "το θέμα της ρύθμισης, και όχι της απαγόρευσης, του τρόπου χρησιμοποίησης της απεργίας".

    Σε δηλώσεις ύστερα από χαιρετισμό του σε σεμινάριο με τίτλο "Προγράμματα χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης - Ευκαιρίες για Κυπριακές και Περιφερειακές Επιχειρήσεις", ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι "το θέμα αυτό διέπεται από πρόνοιες του Συντάγματος, αλλά και από διεθνείς συμβάσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας", τις οποίες η Κύπρος έχει υπογράψει.

    "Δεν μπορούμε", είπε, "να προβούμε σε ρυθμίσεις αυστηρότερες από εκείνες που επιβάλλουν οι διεθνείς συμβατικές μας υποχρεώσεις".

    Αναφερόμενος, εξάλλου, στο σεμινάριο, το οποίο διοργάνωσε η εταιρεία ΙΗΜ στη Λευκωσία, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι "στοχεύει να δώσει τη μεγαλύτερη δυνατή πληροφόρηση πάνω σε ένα σοβαρό θέμα, που αφορά τα υφιστάμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στα οποία μπορεί η Κύπρος να συμμετάσχει και να ωφεληθεί πολλαπλά".

    Είπε, επίσης, ότι υπάρχουν πολλά προγράμματα για τη νεολαία, την παιδεία, την κατάρτιση, την έρευνα και τη μελέτη, τονίζοντας την ανάγκη "να δοθεί η σωστή πληροφόρηση σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, κυρίως του ιδιωτικού τομέα, ώστε να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρονται από αυτά τα προγράμματα της ΕΕ".

    Στο χαιρετισμό του στο σεμινάριο, ο κ. Χριστοδούλου ανακοίνωσε πως "για πρώτη φορά ότι η Κύπρος έχει αποταθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συμμετοχή και στο Πέμπτο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Ερευνα, την Τεχνολογική Ανάπτυξη και την Επίδειξη, που αποτελεί την ομπρέλα όλων των ερευνητικών δραστηριοτήτων της ΕΕ για την περίοδο 1998 - 2002".

    Ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι αυτό είναι "ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα", μέσω του οποίου "θα παρέχεται η δυνατότητα για χρηματοδότηση ανταγωνιστικών ερευνητικών σχεδίων σε όλους τους ερευνητικούς φορείς, τους ανεξάρτητους ερευνητές και τις επιχειρήσεις της Κύπρου".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [04] Κύπρος - Πρωτάθλημα Νέων ΟΥΕΦΑ κάτω των 18

    Λάρνακα,Κύπρος,17/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τη θέση ότι, με την εμπιστοσύνη που έχει δείξει η ΟΥΕΦΑ προς την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ), αποδεικνύεται ότι η ΚΟΠ έχει τις δυνατότητες για μεγάλες διοργανώσεις, εξέφρασε με σημερινές δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μάριος Λευκαρίτης.

    Οι δηλώσεις έγιναν με την ευκαιρία της ανάθεσης στην Κύπρο της διοργάνωσης της τελικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων ΟΥΕΦΑ - Κάτω των 18, που θα διεξαχθεί μεταξύ 19 και 26 Ιουλίου και στην οποία θα συμμετάσχουν οκτώ ομάδες, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, η οποία συμμετέχει ως διοργανώτρια χώρα.

    Σε σημερινή διάσκεψη Τύπου, όπου ήταν παρών και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικών Ομάδων, Κρις Γεωργιάδης, ο κ. Λευκαρίτης καλοσώρισε τους προσκεκλημένους της ΟΥΕΦΑ και τους ξένους δημοσιογράφους, περίπου σαράντα, που θα είναι παρόντες στη διοργάνωση.

    Ο κ. Λευκαρίτης είπε ότι "είναι η δεύτερη σοβαρή διοργάνωση που αναθέτει στην ΚΟΠ η ΟΥΕΦΑ, μετά από το 1992, όταν τότε είχε αναλάβει τη διοργάνωση του Πρωταθλήματος ΟΥΕΦΑ Κάτω των 16".

    "Η τελική φάση ενός Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων αποτελεί μεγάλο γεγονός και είναι ξεχωριστής σημασίας όταν πρόκειται για αγώνες νεαρών ταλαντούχων παικτών που αποτελούν τη βάση για το μέλλον του ποδοσφαίρου", σημείωσε.

    "Η ανάθεση της διοργάνωσης των τελικών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων, 1998, Κάτω των 18 στην ΚΟΠ, μας τιμά ιδιαιτέρως και μας δημιουργεί ταυτόχρονα μεγάλες ευθύνες", πρόσθεσε. "Είμαστε βέβαιοι πως η φιλόξενη Κύπρος θα ανταποκριθεί με απόλυτη επιτυχία στη διοργάνωση που μας ανέθεσε η ΟΥΕΦΑ, όπως έγινε και το 1992 που φιλοξενήσαμε την αντίστοιχη διοργάνωση των Παίδων", είπε ο Πρόεδρος της ΚΟΠ. Σημείωσε ότι σε αυτή τη σημαντικότατη διοργάνωση μετέχουν οκτώ χώρες οι οποίες θα χωριστούν σε δύο ομίλους. Στον Α' Ομιλο θα βρίσκονται η Κύπρος, η Αγγλία, η Ιρλανδία και η Κροατία και στον Β' όμιλο η Γερμανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Λιθουανία. "Αυτές αποτελούν την αφρόκρεμα του Ευρωπαϊκού Ποδοσφαίρου, σε αυτό το επίπεδο, και αντιλαμβάνεστε ότι οι παίκτες των ομάδων αυτών είναι οι μελλονικοί άσσοι του διεθνούς ποδοσφαίρου", σημείωσε ο κ. Λευκαρίτης.

    Τέλος, κάλεσε τον κόσμο να δηλώσει το παρόν του στα γήπεδα σε αυτούς τους αγώνες, λέγοντας ότι η παρουσία τους είναι πολύ σημαντική.

    Ο Πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, Λέναρτ Γιόχανσον, ο οποίος έχει προσκληθεί στη διοργάνωση, δήλωσε ότι είναι, σε μεγάλο βαθμό, χάρη στις προσπάθειες και την πρωτοβουλία του κ. Λευκαρίτη που επιστρέφουμε τώρα στην Κύπρο.

    "Γνωρίζω ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι άλλοι της ΚΟΠ καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να πετύχουν μιαν αξέχαστη διοργάνωση", είπε.

    "Με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (Μουντιάλ) φρέσκο στο μυαλό όλων μας, δίνεται η ευκαιρία στους νεαρούς ποδοσφαιριστές να αποδείξουν ότι έχουν τις ιδιότητες εκείνες που θα τους επιτρέψουν να αγωνιστούν στο διεθνή χώρο", σημείωσε, λέγοντας ότι "χρειάστηκε ποδοσφαιρική ποιότητα για να φτάσουν ως εδώ".

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νέων ΟΥΕΦΑ, Ντες Κέισι, είπε ότι "η εξαιρετική οργανωτική ικανότητα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου είχε αποδειχτεί όταν η Κύπρος φιλοξένησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλήμα Κάτω των 16, το 1992".

    "Εκείνο το Πρωτάθλημα οργανώθηκε επαγγελματικά και, καθώς με μεγάλη ευχαρίστηση επιστρέφουμε εδώ, δεν διστάζω να πω ότι κι αυτή η διοργάνωση θα έχει την ίδια επιτυχία", σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Ολες οι αποστολές θα γίνουν δεκτές από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, την ερχόμενη Παρασκευή, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Σημειώνεται ότι οι ομάδες που θα καταλάβουν τις έξι πρώτες θέσεις της διοργάνωσης αυτής θα εξασφαλίσουν, ταυτόχρονα, εισιτήριο συμμετοχής για την τελική φάση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, που θα διοργανωθεί στη Νιγηρία από τις 3 μέχρι τις 24 Απριλίου του 1999.

    Στο μεταξύ, ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Ομάδας των Νέων, Πέπης Ιακώβου, ανακοίνωσε τη δεκαοκτάδα που θα στηρίζει τους σχεδιασμούς του στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

    Αυτοί έχουν εγκατασταθεί σε ξενοδοχείο της Αγίας Νάπας, όπου θα παραμείνουν μέχρι το τέλος των υποχρεώσεών τους, αφού, όπως είναι γνωστό, θα δώσουν όλους τους αγώνες της πρώτης φάσης σε γήπεδα της ελεύθερης Αμμοχώστου.

    Σε δηλώσεις του στον Τύπο, ο κ. Ιακώβου δήλωσε πως είναι αρκετά αισιόδοξος ότι η Κύπρος θα καταφέρει να έχει μιαν αρκετά καλή παρουσία στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων.

    "Κάνω θερμή έκκληση στους φιλάθλους να έρθουν στους αγώνες μας, για να υποστηρίξουν και να συμπαρασταθούν στις προσπάθειες των ποδοσφαιριστών μας, ούτως ώστε να εκμεταλλευτούμε όσο καλύτερα γίνεται τον παράγοντα έδρα, που είναι το μεγάλο μας όπλο", τόνισε ο κ. Ιακώβου.

    Το πρόγραμμα των αγώνων θα ξεκινήσει την Κυριακή 19 Ιουλίου και ώρα 8.00 το βράδυ με τους αγώνες: Κύπρου - Αγγλίας, Πορτογαλίας - Ισπανίας, Λιθουανίας - Γερμανίας και Κροατίας - Ιρλανδίας.

    Την Τρίτη, 21 Ιουλίου, στις 8.00 το βράδυ θα διεξαχθούν οι αγώνες: Κροατίας - Κύπρου, Ισπανίας - Γερμανίας, Πορτογαλίας - Λιθουανίας και Ιρλανδίας - Αγγλίας.

    Την Πέμπτη, 23 Ιουλίου και ώρα 8.00 μ.μ., θα διεχαθούν οι αγώνες: Ιρλανδίας - Κύπρου, Ισπανίας - Λιθουανίας, Γερμανίας - Πορτογαλίας και Αγγλίας - Κροατίας.

    Την Κυριακή 26 Ιουλίου, στις 7.30 το βράδυ, θα διεξαχθεί ο τελικός της διοργάνωσης, στον οποίο θα παίξουν οι δύο ομάδες που θα πάρουν την πρώτη θέση σε κάθε ομίλο.

    Εξάλλου, στις 4.30 το απόγευμα της ίδιας μέρας θα γίνει ο μικρός τελικός, στον οποίο θα αγωνιστούν οι ομάδες που θα τερματίσουν στη δεύτερη θέση του ομίλου τους.

    Τους αγώνες θα διαιτητεύσουν διεθνείς διαιτητές των οποίων οι χώρες δεν συμμετέχουν στη διοργάνωση και τέσσερις Κύπριοι διεθνείς βοηθοί διαιτητές.

    Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης θα είναι παρόντα τα πλείστα μέλη της Επιτροπής Νέων της ΟΥΕΦΑ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ντες Κέισι, καθώς επίσης και αντιπρόσωποι της Πειθαρχικής Επιτροπής και μέλη της Επιτροπής Διαιτησίας της ΟΥΕΦΑ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΔΠ/ΑΠ)

    [05] Ρωσία - Ισραήλ - τουρκικές ασκήσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,17/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η ρωσική Κυβέρνηση αντέδρασε στις πληροφορίες ότι η Τουρκία και το Ισραήλ πραγματοποίησαν από κοινού ασκήσεις αντιμετώπισης του πυραυλικού συστήματος S300, εάν αυτό εγκατασταθεί στην Κύπρο.

    Ο εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Βλαντιμίρ Ραχμάνιν, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων "Νόβοστι" ότι οι πληροφορίες περί κοινών ασκήσεων αντανακλούν τις προσπάθειες κάποιων κύκλων στην Αγκυρα να ενσωματώσουν τρίτες χώρες στην αντιρωσική εκστρατεία που εξυφαίνεται στα κυβερνητικά δώματα στην Τουρκία.

    Σύμφωνα με τον κ. Ραχμάνιν, η Μόσχα άκουσε "με προσοχή τη διάψευση" της ισραηλινής Κυβέρνησης περί "πληροφοριών για τις κοινές ασκήσεις". "Θέλουμε να ελπίζουμε", είπε, "ότι η δήλωση των ισραηλινών αρχών, πως η τουρκο- ισραηλινή στρατιωτική συνεργασία δεν στρέφεται με οποιονδήποτε τρόπο κατά των συμφερόντων τρίτης χώρας, θα βρει την αντανάκλασή της στην πολιτική πρακτική". Αυτό, πρόσθεσε, θα ανταποκρινόταν και στο πνεύμα των σχέσεων Ρωσίας και Ισραήλ.

    (ΚΥΠΕ/ΧΓ/ΡΑΓ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 17 July 1998 - 17:46:07 UTC