Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-07-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διάγγελμα Προέδρου Κληρίδη
  • [02] Υπουργός Εσωτερικών - Λονδίνο
  • [03] Ομιλία Κυπριανού - πορεία Φιλιωτών

  • [01] Διάγγελμα Προέδρου Κληρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,19/07/1998 (ΚΥΠΕ) ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 7 Μ.Μ.

    Την αμετάκλητη απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να συνεχίσει να ενισχύει την άμυνάς της με κάθε αμυντικό όπλο, το οποίο θεωρεί ότι μεγιστοποιεί την ασφάλειά της, διατράνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, σε διάγγελμά του με την ευκαιρία της αυριανής θλιβερής επετείου της τουρκικής εισβολής.

    Ο Πρόεδρος επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τα τελεσμένα της εισβολής, τονίζοντας παράλληλα ότι έχει όλη την καλή διάθεση για ένα συμβιβασμό με τους Τ/Κ στη βάση των συμφωνιών υψηλού επιπέδου, των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ και του διεθνούς δικαίου.

    Παράλληλα κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει πιο αποφασιστική και συντονισμένη δράση προς την Αγκυρα για να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό και επανέλαβε την πρόσκλησή του προς την Τ/κ κοινότητα για συμμετοχή στην αντιπροσωπεία της Κύπρου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Τόνισε επίσης ότι τα τραγικά γεγονότα του 1974 υπογραμμίζουν την ανάγκη για απόλυτο σεβασμό των δημοκρατικών θεσμών και υποδεικνύουν σε Ε/Κ και Τ/Κ την ανάγκη για συμβιβασμό ώστε να ξαναζήσουν μαζί σε συνθήκες ασφάλειας και μόνιμης ειρήνης.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης διαβεβαίωσε ακόμα ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό όλων εκείνων που συνεχίζουν να υποφέρουν από τις συνέπειες του πραξικοπήματος, της εισβολής και της κατοχής και θα αγωνίζεται για σύντομο τερματισμό των δεινών τους.

    Στο διάγγελμά του, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι 24 χρόνια από το καλοκαίρι του 1974, "οι συνέπειες του εγκληματικού πραξικοπήματος και της παράνομης και βάρβαρης εισβολής εξακολουθούν ακόμα να επηρεάζουν τη ζωή μας."

    Ο κυπριακός ελληνισμός, είπε, έχει αντλήσει δύο βασικά διδάγματα από τα τραγικά γεγονότα του 1974. Το πρώτο είναι ότι πρέπει να υπάρχει "απόλυτος σεβασμός των δημοκρατικών θεσμών και συνεχής διάλογος μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων, με ανοχή της αντίθετης άποψης, με αλληλοκατανόηση και με πρόθεση συναντίληψης και συναίνεσης, όπου αυτό είναι εφικτό."

    "Τα πάθη, τα μίση και γενικά οι ακρότητες δεν πρέπει να έχουν θέση στην πολιτική μας ζωή", πρόσθεσε.

    Το δεύτερο μήνυμα, ανέφερε ο Πρόεδρος Κληρίδης, είναι ότι Ε/Κ και Τ/Κ, "με σεβασμό προς τις διαφορές της εθνικότητας, της θρησκείας και της γλώσσας που μας χωρίζουν, θα πρέπει ως Κύπριοι να κάνουμε εκείνους τους συμβιβασμούς που χρειάζονται για να ζήσουμε ξανά μαζί στην κοινή πατρίδα, μέσα σε συνθήκες δημοκρατίας, ασφάλειας, μόνιμης ειρήνης και εποικοδομητικής συνεργασίας."

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε ότι στο κατώφλι του 21ου αιώνα, "το διεθνές πολιτικό σκηνικό βελτιώνεται θεαματικά" και προειδοποίησε ότι "αν δεν θέλουμε να χάσουμε το μέλλον, θα πρέπει να βλέπουμε πάντοτε μπροστά." Παράλληλα, υπογράμμισε, ότι η μικρή Κύπρος, οφείλει να συμμετάσχει "στη συναινετική και συνενωτική πορεία όλων των λαών της γης" για να μπορέσουμε να επωφεληθούμε από τα θετικά της στοιχεία.

    Αναφερόμενος στην πορεία της Κύπρου προς την ΕΕ, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι οι Ευρωπαίοι μας έχουν στείλει το μήνυμα ότι "θα πρέπει από την ένταξη της Κύπρου να επωφεληθούν εξίσου οι δύο κοινότητες στο νησί". Ταυτόχρονα, είπε, διευκρινίζουν με σαφήνεια ότι το κυπριακό πρόβλημα "δεν είναι εμπόδιο για την ένταξη."

    Στο σημείο αυτό, ο Πρόεδρος Κληρίδης επανέλαβε "για πολλοστή φορά, ότι εξακολουθεί να ισχύει η πρότασή μας για συμμετοχή της Τ/κ κοινότητας στην αντιπροσωπεία της Κύπρου, που διαπραγματεύεται την ενταξή μας στην ΕΕ."

    "Εχουμε όλη την καλή διάθεση και την καλή πίστη για ένα συμβιβασμό με τους συμπατριώτες μας, Τ/Κ, στη βάση των δύο συμφωνιών υψηλού επιπέδου, των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου", συνέχισε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Ωστόσο, ανέφερε, η τουρκική πλευρά, όπως έχει διαπιστώσει και αναγνωρίσει δημόσια η διεθνής κοινότητα, "δεν διαθέτει την πολιτική βούληση για την εξεύρεση λύσης".

    Η τουρκική πλευρά, συνέχισε ο Πρόεδρος Κληρίδης, "θέτει συνεχώς νέους, περισσότερο απαράδεκτους όρους και απαιτήσεις" ελπίζοντας προφανώς "είτε ότι στο τέλος θα αναγκαστούμε να αποδεκτούμε τις αξιώσεις της, είτε ότι θα διαιωνισθεί το πρόβλημα και τελικά θα λυθεί με την πάροδο και άλλου χρόνου, στη βάση του σημερινού στάτους κβο".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης επανέλαβε ότι "δεν πρόκειται να αποδεχθεί τα τετελεσμένα της εισβολής, όπως άλλωστε δεν τα αποδέχεται και η διεθνής κοινότητα."

    Αναφορικά με την άμυνα της Κύπρου, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι "δεν πρόκειται, επίσης, να αποδεχθούμε περιορισμό του δικαιώματός μας για άμυνα." Το δικαιωμά αυτό, εξήγησε, "μας έχει αναγκάσει να εφαρμόσουμε η ισχυρή και απειλητική παρουσία των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων που βρίσκονται σε επιθετική διάταξη, και τα οποία έχουν τη δυνατότητα ταχύτατης κάλυψης και ενίσχυσής τους από την κοντινή Τουρκία."

    "Είναι αμετάκλητη η απόφασή μας να συνεχίσουμε την άμυνά μας με κάθε αμυντικό όπλο, που εμείς θεωρούμε ότι μεγιστοποιεί την ασφάλειά μας", είπε ο Πρόεδρος.

    Παράλληλα, υπέδειξε ότι αυτό "εξυπηρετεί και η εφαρμογή του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Κύπρου - Ελλάδας".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι η ενίσχυση της άμυνάς μας "θα σταματήσει μόνο αν επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις και προκύψει πρόοδος προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης ή αν σημειωθούν ουσιαστικά βήματα προς την κατεύθυνση της αποστρατικοποίησης."

    Σχετικά με το θέμα της μείωσης της στρατιωτικής έντασης, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι έχει πρόσφατα απευθυνθεί προς τη διεθνή κοινότητα με συγκεκριμένες λογικές προτάσεις.

    Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα, και ιδιαίτερα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να πρέπει να αναλάβουν "πιο αποφασιστική και συντονισμένη δράση προς την κατεύθυνση της Αγκυρας, για να εξευρεθεί λύση του κυπριακού προβλήματος, δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργήσιμη".

    Η λύση, πρόσθεσε, θα πρέπει να εμπεδώνει πραγματικά την ειρήνη και την ασφάλεια στο νησί και να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους κατοίκους της Κύπρου, συμβάλλοντας κατ'επέκταση στην περιφερειακή ειρήνη, ασφάλεια, σταθερότητα και συνεργασία.

    "Προσωπικά, θα αφιερώσω όλες τις δυνάμεις μου για να βελτιωθούν οι προοπτικές για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης, για τη διασφάλιση του μέλλοντος του Κυπριακού Ελληνισμού στη γη των προγόνων του και για ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους κατοίκους αυτού του μαρτυρικού τόπου," είπε.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση δίνει έμφαση και στα ανθρωπιστικά θέματα των αγνοουμένων και των εγκλωβισμένων.

    Υπογράμμισε επίσης ότι "με τη συμπαράσταση του λαού και των αποδήμων, με τη στενή συνεργασία και βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης, όλου του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, και με την αλληλεγγύη και ενεργό υποστήριξη άλλων κρατών και πολιτικών προσωπικοτήτων, ο αγώνας μας θα επιτύχει."

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [02] Υπουργός Εσωτερικών - Λονδίνο

    Λευκωσία,Κύπρος,19/07/1998 (ΚΥΠΕ) ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 6.30 μ.μ.

    Οπου υπάρχει ελληνική ψυχή, πρέπει να κάνουμε τις ξένες κυβερνήσεις να νιώσουν τον καημό μας, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών, Ντίνος Μιχαηλίδης, σε ομιλία του στην εκδήλωση της ομογένειας στο Λονδίνο για καταδίκη του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

    Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η σημερινή εκδήλωση της κυπριακής παροικίας του Λονδίνου, "επιβεβαιώνει ότι η ομογένεια της Βρετανίας μετέχει ενεργά, σταθερά και δυναμικά στον κοινό αγώνα για την απελευθέρωση και τη δικαίωση της μικρής πατρίδας μας."

    Αφού μετέφερε αγωνιστικό χαιρετισμό εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, και τις ευχαριστίες της κυπριακής κυβέρνησης, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι 24 χρόνια από τον πρόλογο της κυπριακής τραγωδίας, επανέρχονται στη μνήμη οι εφιαλτικές εκείνες μέρες του Ιουλίου - Αυγούστου του 1974.

    Ο ΥΠΕΣ διαβεβαίωσε ότι αν και ο αγώνας μας είναι "δύσκολος και άνισος δεν θα παύσουμε όμως να διεκδικούμε τα δίκαιά μας, δεν θα σταματήσουμε να χτυπούμε την κάθε πόρτα και να εγείρουμε το Κυπριακό σε κάθε διεθνές βήμα."

    Ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι "με την καθολική δραστηριοποίση μας, με τις παλλαϊκές κινητοποιήσεις στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, στη Μελβούρνη και όπου υπάρχει ελληνική ψυχή, πρέπει να κάμουμε τις ξένες κυβερνήσεις να νιώσουν τον καημό μας και να πείσουμε ότι καθολικός πρέπει να είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γενική η εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ."

    Υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέβαλε μια ολοκληρωμένη και εποικοδομητική πρόταση για την αποστρατικοποίηση της Κύπρου, αλλά η τουρκική πλευρά δυστυχώς έχει απορρίψει την πρόταση αυτή.

    "Στο δρόμο μας υπάρχουν εμπόδια και δυσκολίες. Ομως, δεν θα λιποψυχήσουμε, δεν θα ενδώσουμε και δεν θα παραδοθούμε", είπε ο ΥΠΕΣ, τονίζοντας ότι η τουρκική θρασύτητα, η αλαζονία και επεκτατική βουλιμία της Τουρκίας θα πρέπει να "καθηλωθούν και να εξουδετερωθούν."

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [03] Ομιλία Κυπριανού - πορεία Φιλιωτών

    Λευκωσία,Κύπρος,19/07/1998 (ΚΥΠΕ) ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 6 μ.μ.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, διατράνωσε ότι "δεν πωλούνται πατρίδες, δεν πωλούνται ιδανικά" και η κατεχόμενη περιοχή μας "δεν θα αφεθεί να γίνει άλλη μια χαμένη πατρίδα".

    Σε χαιρετισμό του στις αντικατοχικές εκδηλώσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Φιλιωτών, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι αυτό που συνέβηκε και συνεχίζει να υφίσταται στην Κύπρο "είναι άδικο, εγκληματικό και προκλητικό για τις συνειδήσεις κάθε φιλελεύθερου ανθρώπου και λαού".

    Ο κ. Κυπριανού επέκρινε ξένες δυνάμεις γιατί θυσίασαν την ειρήνη, την πρόοδο και την ευτυχία του μικρού μας νησιού και των ανθρώπων του στο βωμό των δικών τους συμφερόντων.

    "Παραδέχονται σήμερα, δια του (Ρίτσαρντ) Χόλμπρουκ οι Αμερικανοί, για το πόσο αδίκησαν και έβλαψαν την Κύπρο στις δεκαετίες του '60 και '70" και συνέχισε:

    "Στο χέρι τους είναι να ασκήσουν την επιρροή και τη δύναμή τους για να εξαλείψουν όσα κακά η δική τους ανάμιξη προκάλεσε στο νησί μας και να αποκαταστήσουν τη δικαιοσύνη".

    Θα πρέπει, είπε, αντί να πιέζουν το θύμα για ακόμη περισσότερες υποχωρήσεις, να εξαναγκάσουν το θύτη, την Τουρκία, να εγκαταλείψει την πολιτική του επεκτατισμού και των νεοθωμανικών ονείρων και να αφήσει το σύνολο του κυπριακού λαού να ζήσει ελεύθερο.

    "Οι ΗΠΑ μπορούν, αν το θέλουν, να λογικεύσουν την Αγκυρα", είπε ο κ. Κυπριανού.

    Παράλληλα ανέφερε ότι μέχρι να γίνει αυτό, "ο λαός μας δεν μπορεί να εφησυχάζει. Ειμαστε υποχρεωμένοι να φροντίζουμε για την άμυνά μας, κάτι που δεν δικαιούται κανένας να μας το απαγορεύσει, γιατί ο κίνδυνος που αισθανόμαστε είναι πολύ αληθινός και απτός."

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 19 July 1998 - 17:46:07 UTC