Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-07-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαμαρτυρίες - ΗΕ - Παραβιάσεις
  • [02] Πάτρικ Φλιν - διάσκεψη Τύπου
  • [03] Μνημόσυνο - Ουάσιγκτον
  • [04] Επίτιμος Πρόξενος Σαν Φρανσίσκο - Κλίντον
  • [05] Ευρεία σύσκεψη για την Αμυνα
  • [06] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας
  • [07] ΕΛΔΥΚ - εκδήλωση - πολιτική ηγεσία
  • [08] Χριστοδούλου - Ρωσία - Παπαδόπουλος
  • [09] Χάνεϊ - κατεχόμενα - διάλεξη

  • [01] Διαμαρτυρίες - ΗΕ - Παραβιάσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,21/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την έντονη διαμαρτυρία της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου από τουρκικά μαχητικά στις 10 Ιουλίου, εξέφρασε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Σώτος Ζακχαίος.

    Σε επιστολή του, η οποία κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κ. Ζακχαίος τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι τέτοιες παραβιάσεις είναι αντίθετες προς τις πρόνοιες των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο, οι οποίες αναφέρουν ότι τέτοιες υπερπτήσεις αυξάνουν την πολιτική ένταση στο νησί και υπονομεύουν τις προσπάθειες για επίτευξη τελικής λύσης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [02] Πάτρικ Φλιν - διάσκεψη Τύπου

    Λευκωσία,Κύπρος,21/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος διαθέτει τα μέσα να επιτύχει πλήρη εναρμόνιση με το κοινωνικό Κοινοτικό κεκτημένο και η κυβέρνηση και οι κοινωνικοί εταίροι έχουν τη βούληση προς τούτο, δήλωσε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) υπεύθυνος για θέματα εργασίας και κοινωνικές υποθέσεις, Πάτρικ Φλιν.

    Σε διάσκεψη Τύπου, στην οποία παρών ήταν και ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ανδρέας Μουσιούττας, ο κ. Φλιν χαρακτήρισε την επίσκεψή του ως "επιτυχία" και είπε ότι έχει πειστεί για τη βούληση της κυπριακής κυβέρνησης, των κοινωνικών της εταίρων, αλλά και του κυπριακού λαού να συμβάλει στην εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων που θα διευκόλυναν την ένταξη στην ΕΕ.

    Εξηγώντας ότι σκοπός της εδώ παρουσίας του ήταν να προβεί σε μια αξιολόγηση του βαθμού εναρμόνισης της Κύπρου στον κοινωνικό τομέα, είπε χαρακτηριστικά ότι στον τομέα αυτό "έχουν γίνει και έχουν επιτευχθεί πολλά".

    Εξήγησε, ωστόσο, ότι "οριμένα θέματα πρέπει να προσεχθούν", αλλά ανέφερε ότι έλαβε από τους συνομιλητές του, και ειδικότερα από τον κ. Μουσιούττα, διαβεβαιώσεις για την ύπαρξη της κατάλληλης βούλησης, ώστε και στα θέματα αυτά να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για εναρμόνιση με το κοινωνικό Κοινοτικό κεκτημένο.

    Διευκρίνισε δε ότι αν εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις αυτές, με βάση το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει, "τότε το κοινωνικό κεκτημένο δεν θα δημιουργήσει προβλήματα".

    Αναφερόμενος στην ανεργία, ο κ. Φλιν είπε ότι το ποσοστό της στην Κύπρο είναι 3,4%, που είναι πολύ χαμηλό, αλλά προειδοποίησε ότι με τις δημογραφικές αλλλαγές που αντιμετώπισε η Ευρώπη και πολύ πιθανό να αντιμετωπίσει και η Κύπρος, όπως η γήρανση πληθυσμού και άλλα, θα υπάρξει πρόβλημα χρηματοδότησης των ταμείων των κοινωνικών ασφαλίσεων.

    Αυτό, πρόσθεσε, επιβάλλει μεταρρυθμίσεις στο σύστημα των κοινωνικών ασφαλίσεων και στην Κύπρο, κάτι που ήδη γίνεται.

    Στον τομέα της υγείας και της ασφάλειας, του εργατικού δικαίου και των ίσων ευκαιριών έχει επιτευχθεί πρόοδος, ανέφερε ο κ. Φλιν, διευκρινίζοντας ότι ειδικά για τη ρύθμιση του εργατικού δικαίου ετοιμάζεται ήδη στην Κύπρο σχετικό νομοσχέδιο, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ισότητα κατοχυρώνεται σε ικανοποιητικό βαθμό στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο κ. Φλιν αναφέρθηκε στη στρατηγική απασχόλησης της ΕΕ και στις σχετικές αποφάσεις του Λουξεμβούργου, επισημαίνοντας ότι η στρατηγική αυτή αποτελεί κορυφαίο στόχο της ΕΕ και θα πρέπει να εφαρμοστεί και στην Κύπρο έγκαιρα.

    Αναφερόμενος στις συναντήσεις του και με τους άλλους Κύπριους αξιωματούχους, ο κ. Φλιν είπε ότι σε αυτές ήγειρε το θέμα του δημοσιονομικού ελλείμματος, το οποίο, όπως είπε, έχει ξεφύγει από το σχετικό κριτήριο του Μάαστριχτ του 3%.

    Ανέφερε, όμως, ότι διαπίστωσε αποφασιστικότητα εκ μέρους της κυβέρνησης για λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, ώστε το έτος 2000 το έλλειμμα να μην ξεπερνά το 3%.

    Το δημόσιο χρέος και ο πληθωρισμός, είπε ο κ. Φλιν, βρίσκονται σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ αναφερόμενος στο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), είπε ότι ενώ ο μέσος όρος του ποσοστού του στην ΕΕ είναι 15%, στην Κύπρο είναι μόνο 8%.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Φλιν είπε ότι δεν υπάρχουν τομείς στην Κύπρο με ιδιαίτερο πρόβλημα ως προς την εναρμόνιση με το κοινωνικό κεκτημένο της ΕΕ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ακόμα και στα θέματα που χρήζουν προσοχής υπάρχει η υποστήριξη των κοινωνικών εταίρων για ρύθμιση.

    Σε σύντομη παρέμβασή του, ο κ. Μουσιούττας εξήγησε ότι η επίσκεψη του κ. Φλιν πραγματοποιείται στο πλαίσιο παρόμοιων επισκέψεών του σε όλες τις υποψήφιες για ένταξη χώρες και χαρακτήρισε την παρουσία του Επιτρόπου της ΕΕ εδώ ως "σταθμό στην πορεία μας προς την ΕΕ".

    Ανέφερε δε ότι η επίσκεψη του κ. Φλιν "έχει για μας ιδιαίτερη πολιτική σημασία", αφού δείχνει το ενδιαφέρον της ΕΕ για την Κύπρο, και διευκρίνισε ότι σε συνεργασία μαζί του εντοπίστηκαν οι τομείς στους οποίους επιβάλλεται "ιδιαίτερη σημασία".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΠ)

    [03] Μνημόσυνο - Ουάσιγκτον

    Λευκωσία,Κύπρος,21/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Μνημόσυνο για τα θύματα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, πραγματοποιήθηκε στο ναό της Αγίας Αικατερίνης σε προάστιο της Ουάσιγκτον, με την πρωτοβουλία του Παγκύπριου Συλλόγου της περιοχής Ουάσιγκτον.

    Σε ομιλία του, ο Πρέσβης της Κύπρου στις ΗΠΑ, Ανδρος Νικολαϊδης, ευχαρίστησε την ομογένεια για τη συνεχή συμπαράστασή της στο δίκαιο αγώνα της Κύπρου και ζήτησε την ενδυνάμωση των προσπαθειών αυτή την περίοδο που η Κύπρος απειλείται συστηματικά από την Τουρκία, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση δεν δείχνει την απαιτούμενη κατανόηση για την ανάγκη της ενίσχυσης της άμυνας της Κύπρου.

    Στο κήρυγμα της ημέρας προς το εκκλησίασμα, ο πατήρ Γεώργιος Αλέξων τόνισε ότι το Κυπριακό δεν είναι πρόβλημα αλλά διεθνές έγκλημα το οποίο συνεχίζεται λόγω της ανοχής της διεθνούς κοινότητας.

    Επέκρινε ιδιαίτερα την αμερικανική πολιτική στο Κυπριακό, η οποία, όπως είπε, πρέπει να βασίζεται σε θεμελιώδεις αρχές και το διεθνές δίκαιο, και όχι σε πρόσκαιρα οικονομικά και στρατιωτικά συμφέροντα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [04] Επίτιμος Πρόξενος Σαν Φρανσίσκο - Κλίντον

    Λευκωσία,Κύπρος,21/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ανοικτή επιστολή προς τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπιλ Κλίντον, απέστειλε ο Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στο Σαν Φρανσίσκο, Αναστάσιος Σιμονίδης, καλώντας τον να ενεργήσει για τερματισμό του απαράδεκτου στάτους κβο στην Κύπρο.

    Στην επιστολή του, που στάληκε χθες με αφορμή την 24η θλιβερή επέτειο της τουρκικής εισβολής, ο κ. Σιμονίδης τόνισε την ανάγκη να επικοινωνήσει με τον Αμερικανό Πρόεδρο για να εκφράσει την απογοήτευσή του για το ρόλο που διαδραματίζουν οι ΗΠΑ από τον καιρό της εισβολής.

    "Η μη καταγγελία της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο από τις ΗΠΑ δεν συνάδει με τα αμερικανικά ιδεώδη", επεσήμανε ο κ. Σιμονίδης.

    Παράλληλα, επέκρινε τις ΗΠΑ για τη μη λήψη μέτρων προς εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Κύπρο.

    Παρατήρησε ότι, ενώ οι ΗΠΑ εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στην πώληση του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S300 στην Κύπρο, 95% των εξοπλισμών που χρησιμοποιούν οι κατοχικές δυνάμεις στην Κύπρο έχουν κατασκευαστεί από τις ΗΠΑ. Διερωτήθηκε γιατί οι ΗΠΑ δεν αντέδρασαν ποτέ για τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού και την αύξηση της δύναμης του τουρκικού στρατού ή την κατασκευή αεροδρομίου στο Λευκόνοικο, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

    Αφού αναφέρθηκε στην πρόταση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, για αποστρατικοποίηση, κάτι το οποίο απέρριψε η τουρκική πλευρά, καθώς και στη έναρξη του ενταξιακού διαλόγου μεταξύ Κύπρου και Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κ. Σιμονίδης τόνισε στον κ. Κλίντον ότι "η παράνομη χρήση αμερικανικών όπλων και η μη εφαρμογή του Νόμου έκαναν δυνατή την τουρκική εισβολή το 1974".

    "Εχετε ηθική υποχρέωση να δράσετε", τόνισε ο κ. Σιμονίδης στην επιστολή του, και κάλεσε τον Πρόεδρο Κλίντον να ενεργήσει για κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας, ώστε η Τουρκία να αναγκαστεί να παρακαθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    "Αφού μπορέσατε να το πράξετε στη Βοσνία, μπορείτε να το πράξετε και στην Κύπρο", κατέληξε ο κ. Σιμονίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [05] Ευρεία σύσκεψη για την Αμυνα

    Λευκωσία,Κύπρος,21/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Θέματα που εμπίπτουν στον τομέα της άμυνας συζητήθηκαν σήμερα κατά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη.

    Στη σύσκεψη πήραν μέρος, από πλευράς κυβέρνησης, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου, ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος.

    Από πλευράς κοινοβουλευτικών κομμάτων πήραν μέρος, ο Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και Παναγιώτης Δημητρίου, από το ΑΚΕΛ ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ανδρέας Χρίστου και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Νίκος Κατσουρίδης, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Τάσσος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, ο Πρόεδρος των Ε.ΔΗ. Γιώργος Βασιλείου και ο Αντιπρόεδρος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Στη σύσκεψη μετείχαν και τα μέλη της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής, καθώς και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημήτρης Δήμου.

    Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας, ο Υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να αναφερθεί στο περιεχόμενο της σύσκεψης, ενώ κληθείς να αναφέρει κατά πόσο συζητήθηκε το θέμα της επίσκεψης του Προέδρου Κληρίδη στη Μόσχα καθώς και της επικείμενης άφιξης του Ειδικού Συντονιστή του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ, απάντησε αρνητικά.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος των Ε.ΔΗ. ανέφερε ότι η σύσκεψη ήταν χρήσιμη χωρίς όμως να προβεί σε περαιτέρω σχόλια.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού ανέφερε ότι στις 5 Αυγούστου αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων στο γραφείο του στη Βουλή αναφορικά με το θέμα της αύξησης της εισφοράς για την άμυνα, ενώ την ίδια μέρα θα παρακαθήσει η ολομέλεια της Βουλής για το θέμα.

    Σημειώνεται ότι μετά την πρώτη σύσκεψη, ακολούθησε δεύτερη σύσκεψη υπό την προεδρία του Προέδρου Κληρίδη, στην οποία συμμετείχαν ο ΥΠΕΞ, ο Υπουργός Οικονομικών, ο Υπουργός Αμυνας, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

    Οπως αναφέρθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών το περιεχόμενο και αυτής της σύσκεψης δεν είναι προς δημοσιοποίηση.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [06] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,21/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    1. Στις 13.20 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές (fixing) που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    ------------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα        Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά     Πώληση     Αγορά
    ------------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή        562,8100     565,0600   562,8100  567,6600
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7204       1,7272     1,7204    1,7312
    Δολάριο ΗΠΑ            1,9023       1,9099     1,9023    1,9139
    Στερλίνα               1,1541       1,1587     1,1541    1,1612
    Γερμ. Μάρκο            3,3969       3,4104     3,3969    3,4144
    ------------------------------------------------------------------
    

    2. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    ------------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    ------------------------------------------------------------------
                   Περιθώρια    |Ημ. Λήξης|     Περιθώρια    |Ημ. Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς  |
    --------------------------------------|---------------------------
    01 Μήνα     0,0090   0,0000 |24.08.98 | 0,0040   0,0010  |24.08.98
    02 Μήνες    0,0130   0,0000 |23.09.98 | 0,0040   0,0020  |23.09.98
    03 Μήνες    0,0170   0,0000 |23.10.98 | 0,0050   0,0030  |23.10.98
    06 Μήνες    0,0280   0,0000 |25.01.99 | 0,0050   0,0080  |25.01.99
    09 Μήνες    0,0400   0,0000 |23.04.99 | 0,0050   0,0120  |23.04.99
    12 Μήνες    0,0500   0,0000 |23.07.99 | 0,0060   0,0170  |23.07.99
    15 Μήνες    0,0660   0,0000 |25.10.99 | 0,0100   0,0200  |25.10.99
    18 Μήνες             0,0000 |24.01.00 |          0,0220  |24.01.00
    21 Μήνες             0,0000 |25.04.00 |          0,0240  |25.04.00
    24 Μήνες             0,0000 |24.07.00 |          0,0260  |24.07.00
    ------------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [07] ΕΛΔΥΚ - εκδήλωση - πολιτική ηγεσία

    Λευκωσία,Κύπρος,21/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα ανεπέμφθη σήμερα δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων αξιωματικών και οπλιτών της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου και τελέστη επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες άνδρες της ΕΛΔΥΚ κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

    Στη δέηση παρέστησαν ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης της Ελλάδας Αλέκος Παπαδόπουλος, ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης ομήρου, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος, διακοματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, εκπροσώποι κομμάτων βουλευτές, ο Επιτετραμένος της ελληνικής πρεσβείας, άλλοι επίσημοι και συγγενείς των πεσόντων και των αγνοουμένων.

    Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών της ΕΛΔΥΚ κατά την τουρκική εισβολή του 1974, ενώ ο Ελληνας ΥΠΕΣ επέδωσε αναμνηστικές πλακέτες σε αξιωματικούς και οπλίτες της ΕΛΔΥΚ που πολέμησαν το 1974 κατά του Τούρκου εισβολέα.

    Σε δηλώσεις του μετά την τελετή, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι παρά τους εκβιασμούς της Τουρκίας και την ανοχή των ξένων ο κυπριακός ελληνισμός θα συνεχίσει τον αγώνα με την πολιτική ηγεσία ενωμένη.

    "Η θεωρία την οποία προσπαθούν να αναπτύξουν ξένοι, Αμερικανοί και άλλοι και την οποία άρχισαν μερικοί εδώ στην Κύπρο να 'χωνεύουν', ότι είναι δυνατόν να υπάρξει γεωγραφικός, εθνικός και φυλετικός διαχωρισμός ανεξάρτητα από τον τίτλο της λύσης και ότι κάποτε στο μέλλον θα επανενωθεί η Κύπρος, είναι εκτός πραγματικότητας", τόνισε ο κ. Κυπριανού.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [08] Χριστοδούλου - Ρωσία - Παπαδόπουλος

    Λευκωσία,Κύπρος,21/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σημαντική πρόοδος σημειώθηκε σε σχέση με τις διαφορές που είχαν παραμείνει στο θέμα της αποφυγής διπλής φορολογίας με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα το ερχόμενο Φθινόπωρο.

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας μετά την αναχώρηση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης της Ελλάδας, Αλέκου Παπαδόπουλου, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι μετά τη μετάβαση της κυπριακής αντιπροσωπείας στη Μόσχα την περασμένη Τετάρτη, "παραμένει μια διάσταση απόψεων", η οποία ωστόσο δεν είναι πολύ μεγάλη σε σχέση με τη φορολογία των τόκων.

    Οι συνομιλίες, είπε, έχουν σταματήσει αλλά δεν βρίσκονται σε αδιέξοδο. Τόνισε ότι θα ζητηθεί κατεύθυνση από το πολιτικό επίπεδο τόσο στη Ρωσία όσο και στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου θα υπάρξει συνέχεια στο επίπεδο του Υπουργείου Οικονομικών.

    Σε ερώτηση πότε θα γίνουν γνωστά τα τελικά αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με τη ρωσική πλευρά, ο κ. Χριστοδούλου απάντησε το φθινόπωρο, αν και "στο παρόν στάδιο για μας η κατάσταση είναι ικανοποιητική γιατί εξακολουθεί να ισχύει η υφιστάμενη συμφωνία."

    Ο κ. Παπαδόπουλος αναχώρησε από την Κύπρο μετά από διήμερη επίσκεψη όπου εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση στις εκδηλώσεις μνήμης και πένθους για τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [09] Χάνεϊ - κατεχόμενα - διάλεξη

    Λευκωσία,Κύπρος,21/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η επανέναρξη και συνέχιση της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό αποτελεί το κλειδί για την επιτυχή διαχείριση του θέματος της ενταξιακής πορείας της Κύπρου και αυτού της εγκατάστασης του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S300, τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Σε διάλεξη που έδωσε απόψε στα κατεχόμενα σε Τ/Κ επιχειρηματίες και είχε τίτλο "Κύπρος: Ο Δρόμος Μπροστά", ο Σερ Ντέιβιντ υποστήριξε ότι η διαδικασία του ΟΗΕ δεν έπρεπε να έχει επισκιασθεί τους τελευταίους μήνες από τα δύο αυτά θέματα.

    "Δεν έπρεπε να γίνει αυτό διότι υπάρχει σημαντική σύνδεση μεταξύ των τριών θεμάτων και η επανέναρξη και συνέχιση της διαδικασίας του ΟΗΕ είναι στην πραγματικότητα το κλειδί για την επιτυχή διαχείριση των άλλων δύο", τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι η θέση αυτή έχει την ολόπλευρη υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας και της ΕΕ.

    "Η τραγωδία της Κύπρου", πρόσθεσε στην ομιλία του, είναι ότι ουδείς μιλά για τα ουσιώδη θέματα, τα οποία πρέπει να επιλυθούν αν πρόκειται να βρεθεί μια συνολική λύση στο πρόβλημα.

    Διέγραψε το ατυχές κλίμα που επικρατεί αυτή την περίοδο στο Κυπριακό, αλλά τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι οι συνθήκες αυτές είναι μή ανατρέψιμες εκτός εάν τα ενδιαφερόμενα μέρη είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές συνέπειες.

    Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι η δραστηριότητα των τελευταίων μηνών έχει επικεντρωθεί στο καθεστώς των δύο μερών, χαρακτηρίζοντας "πικρή ειρωνία" το γεγονός ότι αποτελεί "το πιο σύνηθες φαινόμενο στον κόσμο να υπάρχουν άλυτες διαφορές" αυτού του είδους σε τέτοιες διαπραγματεύσεις.

    Ωστόσο, υπογράμμισε πως αυτό το γεγονός σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει εμποδίσει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων έτσι που να γίνει δυνατή η συζήτηση ουσιαστικών θεμάτων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει επιτευχθεί και κάποιο αποτέλεσμα.

    Στο σημείο αυτό, ο κ. Χάνεϊ έκανε αναφορά σε αρκετές διενέξεις, όπως το Μεσανατολικό, τη διαμάχη για το Νότιο Τυρόλο, το Κόσσοβο, τα Φόλκλαντς και τη Βόρειο Ιρλανδία.

    "Σε πολλές άλλες περιπτώσεις έχει αποδειχθεί δυνατή η αντιμετώπιση, ή και η επίλυση, μεγάλων διαφορών και διενέξεων χωρίς πρώτα να υπάρξει συμφωνία για το καθεστώς των μερών και ότι αυτό μπορεί να γίνει χωρίς να θιγούν οι βαθειές απόψεις των μερών όσον αφορά στο δικό τους και της άλλης πλευράς καθεστώς", τόνισε ο Σερ Ντέιβιντ.

    Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης του Προεδρικού Απεσταλμενου των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος συμφώνησε μαζί του, ότι οι θέσεις της Τ/κ πλευράς ισοδυναμούσαν με επιβολή προϋποθέσεων για διαπραγματεύσεις γεγονός που "παγώνει τις διαπραγματεύσεις".

    "Αυτή είναι ακριβώς η κατάσταση, η οποία ευρίσκεται τώρα μπροστά μας", είπε ο Σερ Ντέιβιντ εκφράζοντας την ελπίδα ότι "όλοι οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι με καλή πίστη, θέλουν να εργαστούν για μια λύση στο πρόβλημα αυτό, θα μπορούσαν να εξετάσουν μια μάλλον διαφορετική προσέγγιση".

    Δηλαδή, εισηγήθηκε, οι διαφορές θα μπορούσαν να εκτεθούν εντελώς επίσημα αλλά ακολούθως δεν θα επιβάλλοντο ως όροι για διαπραγματεύσεις, ενώ ακόμη και εάν οι συνομιλίες είχαν θετική ή αρνητική κατάληξη η θέση της κάθε πλευράς σε σχέση με το καθεστώς της με κανένα τρόπο δεν θα εθίγετο.

    Είναι φανερό, είπε ο Σερ Ντέιβιντ, ότι για τη διευθέτηση των θεμάτων ουσίας θα χρειαστεί τόσο από τους Ε/Κ όσο και από τους Τ/Κ να κάμουν "σκληρές επιλογές", οι οποίες μπορούν να γίνουν μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Αναφορικά με την ενταξιακή πορεία του τόπου, ο Βρετανός επίσημος ξεκαθάρισε ότι ο επιθυμητός για την ΕΕ σκοπός είναι η ένταξη μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομόσπονδης Κύπρου, ενώ επανέλαβε ταυτόχρονα την πρόταση για συμμετοχή των Τ/Κ στη διαδικασία.

    Εξέφρασε ακόμη ανησυχία για το γεγονός ότι στα κατεχόμενα δίνεται τόσο μεγάλη έμφαση σε ότι φαίνεται να αποτελεί πρόβλημα και κίνδυνο από την ένταξη στην ΕΕ και τόσο λίγη έμφαση στα οφέλη.

    Επίσης, εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι μεταξύ των Τ/Κ κυκλοφορούν τόσοι πολλοί μύθοι για την ΕΕ, όπως για παράδειγμα ότι η ένταξη θα υπέσκαπτε τη Συνθήκη Εγγυήσεως.

    Συνοψίζοντας, επεσήμανε ότι οι κατευθύνσεις προς τις οποίες θα ήταν επιθυμητό να κινηθούν τα πράγματα δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι.

    "Πράγματι τα γεγονότα, και ιδιαίτερα οι τάσεις που προκύπτουν από τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση των πυραύλων, κινδυνεύουν να οδηγήσουν τα πράγματα εντελώς στην αντίθετη κατεύθυνση", είπε.

    Παρατήρησε ότι ακούονται κατά καιρούς φωνές ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να σταματήσει να δίνει σημασία στην Κύπρο.

    Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι η εξαγωγή ενός τέτοιου συμπεράσματος θα ήταν ένα "κοντόφθαλμο και ζημιογόνο συμπέρασμα με αρνητικές επιπτώσεις" για όλους τους ενδιαφερομένους χωρίς εξαίρεση (ΕΕ, διεθνή κοινότητα, Τ/Κ, Ε/Κ, Τουρκία).

    Καταλήγοντας, σημείωσε ότι εναπόκειται στους ίδιους τους Τ/Κ να αποφασίσουν πώς μπορούν να προχωρήσουν καλύτερα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αναμιχθούν στην ενταξιακή διαδικασία και ότι σύντομα θα επαναληφθεί η διαδικασία του ΟΗΕ.

    "Και πάνω από όλα ελπίζουμε να δούμε να τίθεται ένα τέλος σε αυτή τη μακρά περίοδο, η οποία έχει επιφέρει τόση μεγάλη δυστυχία σε ολόκληρη τη νήσο και η οποία έχει οδηγήσει το βορρά σε απομόνωση, οικονομική στασιμότητα και μειούμενη πολιτική επιρροή. Η επιλογή είναι δική σας", τόνισε τέλος ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 21 July 1998 - 18:46:09 UTC