Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-07-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κασουλίδης - Δηλώσεις Ντεμιρέλ
  • [02] Στυλιανίδης - δηλώσεις Ντεμιρέλ
  • [03] Πάγκαλος - Κυπριακό
  • [04] Ομήρου - Κυπριακό
  • [05] Μητροπολίτης Μόρφου - εκλογές
  • [06] Ποδόσφαιρο - ΟΥΕΦΑ
  • [07] Επίσκεψη ομογενών βουλευτών - γερουσιαστών
  • [08] Ομήρου - Τουρκία - Κύπρος - Αιγαίο
  • [09] Τ/κ Τύπος - επίσκεψη Ντεμιρέλ
  • [10] Αναστασιάδης - δηλώσεις
  • [11] ΚΕΒΕ - Συμπόσιο Κύπρος, Αιγαίο, Θράκη

  • [01] Κασουλίδης - Δηλώσεις Ντεμιρέλ

    Αθήνα,Ελλάδα,26/07/1998 (ΚΥΠΕ - ΑΠΕ) Σαφή απάντηση στις απειλές του Τούρκου Προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ότι όποιος βλάψει τους Τ/Κ θα έχει να κάνει με την Τουρκία, που διατυπώθηκαν κατά την άφιξή του χθες στα κατεχόμενα, έδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι υπάρχουν δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η κατοχική δύναμη δεν βρίσκεται στην Κύπρο για την προστασία των Τ/Κ, αλλά για την προστασία της ίδιας της Τουρκίας.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "είναι καλή η προσπάθεια του κ. Ντεμιρέλ ν' αποπροσανατολίσει, ισχυριζόμενος ότι τάχα έχει οποιοσδήποτε πρόθεση την ασφάλεια ή την ακεραιότητα των συμπολιτών μας Τ/Κ".

    Είπε, επίσης, ότι ο κ. Ντεμιρέλ "όφειλε να είχε ήδη σκεφθεί εκείνο που απροκάλυπτα μέλη της κυβέρνησής του επανειλημμένα δηλώνουν ότι στην Κύπρο δε βρίσκονται για την προστασία των Τ/Κ, αλλά για την προστασία της ίδιας της Τουρκίας".

    Τέλος, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι ο κ. Ντεμιρέλ θα πρέπει να είναι σίγουρος ότι η Ε/κ πλευρά θα φροντίσει αυτό να μην διαφύγει της προσοχής της διεθνούς κοινής γνώμης.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [02] Στυλιανίδης - δηλώσεις Ντεμιρέλ

    Λευκωσία,Κύπρος,26/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ "κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια, για να θεωρεί ότι οι Τ/Κ κινδυνεύουν από την κυπριακή Κυβέρνηση και την Ελλάδα".

    Σχολιάζοντας δηλώσεις του κ. Ντεμιρέλ, ο κ. Στυλιανίδης προκάλεσε τον Τούρκο Πρόεδρο "να υποδείξει έστω και μία δήλωση από ελληνικής και Ε/κ πλευράς, η οποία να υποδηλώνει επιθετική διάθεση εναντίον των Τ/Κ".

    Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο κ. Στυλιανίδης πρόσθεσε ότι μόνιμη θέση όλων των κυπριακών κι ελληνικών Κυβερνήσεων είναι η ειρηνική διευθέτηση του Κυπριακού.

    Ανέφερε, επίσης, ότι εάν ο κ. Ντεμιρέλ επιθυμεί την ευημερία των Τ/Κ, "ας τους αφήσει να έρθουν στη διαπραγματευτική ομάδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να συνεχίσουμε από κοινού το δρόμο της ευημερίας μιας ενωμένης Κύπρου, στα πλαίσια της ευρωπαϊκής οικογένειας".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [03] Πάγκαλος - Κυπριακό

    Αθήνα,Ελλάδα,26/07/1998 (ΚΥΠΕ - ΑΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος, αρνήθηκε χθες να αναθεωρήσει δήλωσή του για τις ευθύνες του Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, όπως του συνέστησε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

    Ο κ. Πάγκαλος δήλωσε ότι αναφέρθηκε σ' αυτό που όλοι γνωρίζουν, ότι δηλαδή ενώ ο κ. Κλίντον υποσχέθηκε να επιλύσει το Κυπριακό, δεν το έπραξε.

    Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Πάγκαλος είπε πει ότι η προεκλογική δέσμευση του κ. Κλίντον για επίλυση του Κυπριακού αποδείχθηκε χονδροειδέστατο ψέμα και αναφέρθηκε επίσης σε απόπειρα των ΗΠΑ να αλλάξουν την ουσία του προβλήματος.

    Ο κ. Πάγκαλος δεν έμεινε μόνο στο επίπεδο των δηλώσεων, αλλά προχώρησε και σε ενέργειες.

    Συγκεκριμένα, ακύρωσε την προγραμματισμένη για την Τρίτη συνάντησή του με τον ειδικό αντιπρόσωπο του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δυσφορία της ελληνικής Κυβέρνησης για την πολιτική των ΗΠΑ στο Κυπριακό δεν προκλήθηκε αυτές τις ημέρες.

    Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, τους τελευταίους μήνες, τόσο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, όσο και ο Πρωθυπουργός, με έμμεσο ή άμεσο τρόπο, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην αμερικανική πολιτική, που απροκάλυπτα πολλές φορές υποστηρίζει την Τουρκία.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [04] Ομήρου - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,26/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου, επέκρινε χθες την πολιτική των ΗΠΑ στο Κυπριακό και διερωτήθηκε "μέχρι ποιού σημείου θα υπάρχει από πλευράς των ΗΠΑ όχι μόνο ανοχή, αλλά κι επιβράβευση ουσιαστικά της Τουρκίας για την παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου".

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Ομήρου χαιρέτισε τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών και του Υπουργού Αμυνας της Ελλάδας, Θεόδωρου Πάγκαλου και Ακη Τσοχατζόπουλου αντίστοιχα, επισημαίνοντας ότι "δίνουν το μήνυμα προς τις ΗΠΑ πως δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουν, όχι απλώς μιαν πολιτική εξίσωσης θύματος και θύτη, αλλά δυστυχώς και παραμόρφωσης της πραγματικότητας".

    Ο κ. Ομήρου επεσήμανε ότι "οι ΗΠΑ έσκισαν τα ιμάτιά τους για τη νόμιμη προσγείωση των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών στην Πάφο, αλλά δεν αντέδρασαν για τις παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη και πλοία, ούτε και για την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ στα κατεχόμενα".

    "Είναι πλέον σαφές", πρόσθεσε, "ότι υπάρχουν όρια για την εθνική μας αξιοπρέπεια", τονίζοντας ότι "στέλνουμε το μήνυμα με σαφήνεια ότι κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, ο κυπριακός ελληνισμός, ο μητροπολιτικός ελληνισμός, ο όπου γης ελληνισμός θα υπερασπίσει τα εθνικά του δίκαια".

    Αναφερόμενος, εξάλλου, στις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ, ο κ. Ομήρου είπε ότι "πιστοποιούν με τον πιο επίσημο τρόπο την απόφαση της Ελλάδας να συμπαραταχθεί με τον κυπριακό ελληνισμό".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [05] Μητροπολίτης Μόρφου - εκλογές

    Λευκωσία,Κύπρος,26/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Συνεχίζεται σήμερα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή η διαδικασία εκλογής νέου Μητροπολίτη Μόρφου.

    Οι διακόσιοι ειδικοί αντιπρόσωποι ψηφίζουν από τις 9 το πρωί μέχρι το μεσημέρι για την ανάδειξη πενήντα γενικών αντιπροσώπων, οι οποίοι στα τέλη Αυγούστου θα αναδείξουν το νέο Μητροπολίτη Μόρφου.

    Υποψήφιοι είναι οι Αρχιμανδρίτες Νεόφυτος Μασούρας και Ιωάννης Ιωάννου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [06] Ποδόσφαιρο - ΟΥΕΦΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,26/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ιρλανδία και Γερμανία αναμετρώνται απόψε στις 7.30 στο νέο στάδιο Λάρνακας, στο μεγάλο τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων της ΟΥΕΦΑ, που διεξάγεται στην Κύπρο.

    Στις 4.30 το απόγευμα, θα διεξαχθεί στο νέο στάδιο Λάρνακας ο μικρός τελικός μεταξύ της Κροατίας και της Ισπανίας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [07] Επίσκεψη ομογενών βουλευτών - γερουσιαστών

    Λευκωσία,Κύπρος,26/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Φθάνει απόψε στην Κύπρο για μονοήμερη επίσκεψη, πολυμελής αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ενωσης Ελληνισμού, που θα αποτελείται από πενήντα περίπου ομογενείς βουλευτές και γερουσιαστές.

    Αύριο το πρωί, οι ομογενείς βουλευτές και γερουσιαστές θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, και θα προηγηθεί συνάντησή τους με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Αναστασιάδη.

    Οι ομογενείς αξιωματούχοι θα έχουν, επίσης, συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικού.

    Πριν την αναχώρησή τους αύριο το βράδυ, θα έχουν συνάντηση με το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκωσίας και θα επισκεφθούν τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, συνοδευόμενοι από τον Αντιδήμαρχο της πρωτεύουσας Ανδρέα Σαββουλή.

    Η επίσκεψη πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Β' ετήσιας συνάντησης που πραγματοποιεί η Ενωση, μεταξύ 19 - 27 Ιουλίου, σε Αθήνα, Θράκη, Χίο και Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ)

    [08] Ομήρου - Τουρκία - Κύπρος - Αιγαίο

    Λευκωσία,Κύπρος,26/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου κατάγγειλε σήμερα ότι η Αγκυρα επιδιώκει πολλαπλούς στόχους με τη σχεδιασμένη κλιμάκωση της τεχνητής έντασης στην Κύπρο και το Αιγαίο.

    Μιλώντας στο μνημόσυνο του ήρωα Ανδρέα Μιχαηλίδη στην Καλέπια της Πάφου, ο κ. Ομήρου είπε ότι στην Κύπρο, "μόνιμη προσπάθεια της Τουρκίας παραμένει η εδραίωση των κατοχικών δεδομένων", ενώ με την απειλή χρήσης βίας στοχεύει "να πλήξει την σταθερότητα της οικονομίας μας".

    Μέσα σ' ένα τέτοιο κλίμα, είπε, προσπαθεί να αποτρέψει κάθε ομαλή εξέλιξη στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και να ακυρώσει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, προσθέτοντας ότι στρατηγικός στόχος της Τουρκίας είναι να δυναμιτίσει τις προσπάθειες της Ελλάδας να εισέλθει στην οικονομική και νομισματική ενοποίηση της Ευρώπης.

    Ο κ. Ομήρου επέκρινε, επίσης, "εκείνους που ορίζουν τις τύχες του κόσμου, ότι τηρούν στάση Πόντιου Πιλάτου, θέτοντας στην ίδια μοίρα το θύμα και το θύτη".

    Η υποκρισία, είπε, έχει φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη και η κοινή λογική έχει αντιστραφεί, αφού αντί να πιέζουν τον βάρβαρο εισβολέα, την κατοχική δύναμη που καταπατεί μέρος της Κύπρου και τα ανθρώπινα δικαιώματα του κυπριακού λαού, στρέφουν τις πιέσεις τους προς την αδύνατη και αδικούμενη πλευρά.

    Επεσήμανε, επίσης, ότι εάν είχαν γίνει διαβήματα εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας για απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων, όπως γίνονται τώρα για την εγκατάσταση των πυραύλων S300, τότε το Κυπριακό πιθανόν να είχε λυθεί προ πολλού.

    Η νέα τάξη πραγμάτων, συνέχισε ο κ. Ομήρου, δεν μπορεί να στηρίζεται στη λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών, ούτε στην ανοχή της παραβίασης του διεθνούς δικαίου και στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Τέλος, υπογράμμισε ότι το στοιχειώδες δικαίωμα στην αυτοάμυνά μας δεν το εκχωρούμε και δεν το συζητούμε με κανένα, προσθέτοντας ότι έχουμε υποχρέωση να ενδυναμώσουμε το αίσθημα ασφάλειας του λαού μας και να μην αφήσουμε τα παιδιά μας στο έλεος της τουρκικής επιθετικότητας.

    Οσοι, είπε, ενδιαφέρονται για επίλυση του Κυπριακού και για συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας στην περιχοή της ανατολικής Μεσογείου, πρέπει να ξεριζώσουν την πηγή του κακού, που είναι ο τουρκικός επεκτατισμός.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [09] Τ/κ Τύπος - επίσκεψη Ντεμιρέλ

    Λευκωσία,Κύπρος,26/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο τουρκοκυπριακός Τύπος αναφέρεται σήμερα σε έκταση στην παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ στα κατεχόμενα, καθώς και στις προκλητικές του δηλώσεις.

    Η εφημερίδα "Κίπρις" αφιερώνει εννέα σελίδες στην επίσκεψη, συμπεριλαμβανομένων και πολλών φωτογραφιών. Το δημοσίευμα στεγάζεται κάτω από τον τίτλο: "Το πράσινο νησί θα καταστεί στην πραγματικότητα πράσινο. Ο Ντεμιρέλ έφερε το νερό της ειρήνης κι έφυγε".

    Σε δηλώσεις του, ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς κάλεσε την Ε/κ πλευρά να μοιραστεί με τους Τ/Κ το νερό της "ειρήνης".

    Η "Κίπρις" γράφει ότι μαζί με το νερό, ο κ. Ντεμιρέλ έφερε και την υποστήριξη κι εγγύηση της Τουρκίας και ότι επανέλαβε τις απειλές πως η χώρα του θα λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα σε περίπτωση που οι Τ/Κ αντιμετωπίσουν οποιονδήποτε κίνδυνο.

    Οπως είναι γνωστό, η παράνομη επίσκεψη του κ. Ντεμιρέλ στα κατεχόμενα διήρκησε οκτώ ώρες, κατά τις οποίες εγκαινίασε αθλητικό κέντρο στο λεγόμενο "πανεπιστήμιο ανατολικής Μεσογείου", το οποίο τον ανακήρυξε επίτιμο "διδάκτορα", και κατέθεσε το θεμέλιο λίθο της σχολής καλών τεχνών του παράνομου "πανεπιστημίου".

    Ο Τ/κ Τύπος αναφέρεται σε λεπτομέρεια και στα εγκαίνια από τον κ. Ντεμιρέλ των εγκαταστάσεων υδροδότησης των κατεχομένων με νερό από την Τουρκία, καθώς και στην επίσκεψη του κ. Ντεμιρέλ στο λεγόμενο ηρώο πεσόντων στο Μπογάζι της Κερύνειας.

    Οι Τ/κ εφημερίδες αναφέρονται και στα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας που λήφθηκαν κατά μήκος των λεωφόρων στα κατεχόμενα, απ' όπου πέρασε ο κ. Ντεμιρέλ, ο οποίος έφερε από την Τουρκία το αλεξίσφαιρο αυτοκίνητό του, καθώς και τα αυτοκίνητα της συνοδείας του.

    Γράφουν, επίσης, ότι κατά την άφιξη του κ. Ντεμιρέλ στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου, ο λεγόμενος "δήμαρχος" της κατεχόμενης Λευκωσίας του απένειμε το "χρυσό κλειδί" της πόλης, δηλώνοντας στον Τούρκο Πρόεδρο: "Οι Ε/Κ επέδωσαν στον Ελληνα Πρόεδρο το μισό κλειδί. Βλέπετε, εμείς σας δίνουμε το ολόκληρο". Ο κ. Ντεμιρέλ απάντησε ότι "το ολόκληρο είναι καλύτερο από το μισό".

    Ρίφθηκαν, επίσης, χαιρετιστήριες βολές, ενώ πλήθος κόσμου ζητοκραύγαζε την άφιξη του Τούρκου Προέδρου.

    Εξάλλου, στις εκδηλώσεις για την επίσκεψη του κ. Ντεμιρέλ στα κατεχόμενα, μίλησαν αξιωματούχοι της τουρκικής Κυβέρνησης και του ψευδοκράτους, οι οποίοι τόνισαν τη σημασία της επίσκεψης και της μεταφοράς νερού από την Τουρκία.

    Οι Τ/κ εφημερίδες γράφουν, επίσης, ότι ο κ. Ντεμιρέλ προσφώνησε την ψευδοβουλή, όπου υποστήριξε πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να κάνει τη σωστή διάγνωση στο Κυπριακό.

    Κάλεσε, επίσης, την Ε/κ πλευρά να αποδεχθεί ότι στο νησί υπάρχει ένα ακόμη "κράτος", όπως υποστήριξε, και να συνεργαστεί μαζί του.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Ντεμιρέλ είπε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για εθνική υπόθεση κι επανέλαβε ότι η Κύπρος θα πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά τη λύση του Κυπριακού και ταυτόχρονα με την Τουρκία.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [10] Αναστασιάδης - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,26/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε σήμερα ότι η Κύπρος δεν δέχεται εκβιασμούς και ότι έχει αξιοπρέπεια.

    Σε δηλώσεις ύστερα από το μνημόσυνο των πεσόντων της Ξυλοφάγου, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η στάση των Υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της Ελλάδας, Θεόδωρου Πάγκαλου και Ακη Τσοχατζόπουλου αντίστοιχα, ήταν καθ' όλα ελληνοπρεπής.

    "Η Κύπρος", είπε, "δίνει την ίδια απάντηση με την Ελλάδα στους Αμερικανούς, ότι δεν δέχεται εκβιασμούς", προσθέτοντας ότι "μπορεί να είμαστε μικρή χώρα και μικρός λαός, αλλά έχουμε τη δική μας αξιοπρέπεια".

    Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν θα προβεί σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια ή επεισόδιο πριν, κατά ή μετά την έλευση των πυραύλων S300 στην Κύπρο.

    Ο κ. Αναστασιάδης κατέστησε σαφές πως ο,τιδήποτε λιγότερο από μιαν εγγυημένη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, κατά το πρότυπο του Ιράκ, θα αποτελούσε έκπτωση για την Κύπρο.

    Στην ομιλία του, εξάλλου, στο μνημόσυνο, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι οι πύραυλοι S300 θα έρθουν στην Κύπρο, ενόσω υφίσταται ωμή και απροσχημάτιστη η τουρκική απειλή κι ενόσω η τουρκική αδιαλλαξία όχι μόνο δεν κάμπτεται, αλλά οξύνεται.

    Τόνισε, επίσης, ότι οι πύραυλοι θα έρθουν κι ενόσω ο κατά τα λοιπά ευαίσθητος διεθνής παράγοντας, στην περίπτωση της Κύπρου, επιδεικνύει πρωτοφανή υποκρισία, επιμένει να εξισώνει το θύμα με το θύτη, κι επιδιώκει να κρατά την Κύπρο άοπλη και ανοχύρωτη απέναντι σε μιαν πανίσχυρη Τουρκία, την οποία ο ίδιος παράγοντας εξοπλίζει σκανδαλωδώς.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [11] ΚΕΒΕ - Συμπόσιο Κύπρος, Αιγαίο, Θράκη

    Λευκωσία,Κύπρος,26/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πραγματοποίηθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 2ο Συμπόσιο Κύπρος - Αιγαίο - Θράκη, το κεντρικό συμπέρασμα του οποίου ήταν ότι ο ενιαίος οικονομικός αυτός χώρος άρχισε να προσλαμβάνει πρακτικό περιεχόμενο, αφού επιχειρηματίες και από τις τρεις περιοχές δρομολογούν συνεργασίες τόσο στη γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας και της Κύπρου, όσο και την περιφέρειά τους.

    Στο Συμπόσιο συμμετείχαν η Υφυπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας Αννα Διαμαντοπούλου, καθώς και βουλευτές της περιοχής Εβρου, νομάρχες, δήμαρχοι κι επιχειρηματικές αποστολές από τα επιμελητήρια της Αλεξανδρούπολης, της Κομοτινής, της Μυτιλήνης και της Κύπρου.

    Στην εναρκτήρια τελετή του Συμποσίου, η κ. Διαμαντοπούλου εξήρε τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας και παρότρυνε τους επιχειρηματίες να προωθήσουν συνεργασίες μεταξύ τους, που να καλύπτουν την Ελλάδα, την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Βασίλης Ρολόγης είπε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα αποτελούν ένα δίδυμο που μπορεί να πετύχει πολλά, προσθέτοντας ότι με την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, οι γειτονικές μας περιοχές αναγάγονται σε ενδιαφέρουσες αγορές.

    Στο πλαίσιο του Συμποσίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΒΕ, εγκαινιάστηκε η 7η Εμπορική Εκθεση Αλεξανδρούπολης, στην οποία παρουσιάστηκαν πολλά προϊόντα και υπηρεσίες από επιχειρήσεις της περιοχής.

    Στο περιθώριο του Συμποσίου και της Εκθεσης, οι Κύπριοι επιχειρηματίες είχαν διάφορες επαφές, κατά τις οποίες συζητήθηκε το ενδεχόμενο συνεργασίας με Ελλαδίτες συναδέλφους τους, οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ίδρυση υπεράκτιων εταιρειών στην Κύπρο, με σκοπό την εξυπηρέτηση δραστηριοτήτων τους στη Ρωσία και άλλες χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 26 July 1998 - 12:02:10 UTC