Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-09-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παγκύπριο Ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα - Εναρξη
  • [02] Φιλοσοφικό Συνέδριο - Ολοκλήρωση Εργασιών
  • [03] Τιμές Συναλλάγματος Opening
  • [04] Προσκύνημα στον Απ. Ανδρέα - Αγγελίδης - Χριστόπουλος
  • [05] Πρόεδρος Κλίντον - Νέα Πρέσβειρα Κύπρου - Διαβεβαιώσεις
  • [06] Σχέση ξένων νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα
  • [07] Πρόεδρος Κληρίδης - Ελληνες βουλευτές
  • [08] Τ/Κ δάσκαλοι - Προτάσεις Ντενκτάς
  • [09] Τ/Κ παροικιακή εφημερίδα - Πρόταση για συνομοσπονδία
  • [10] Πρόεδρος Κλίντον - Νέος Ελληνας Πρέσβης
  • [11] Πρόεδρος Κληρίδης - Μίλερ - Πάγκαλος
  • [12] Εκπρόσωπος - Απόστολος Ανδρέας
  • [13] Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Κλίντον
  • [14] Εκπρόσωπος - Πάγκαλος - Μίλερ - Χέρκους
  • [15] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας
  • [16] Εκπρόσωπος - Προτάσεις Ντενκτάς - Αιγαίο
  • [17] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [18] ΑΚΕΛ - Κατσουρίδης - δημοσιογραφική διάσκεψη

  • [01] Παγκύπριο Ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα - Εναρξη

    Λευκωσία,Κύπρος,11/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ανόρθωση και Ευαγόρας αναμετρώνται σήμερα στο στάδιο "Αντώνης Παπαδόπουλος" ανοίγοντας έτσι την αυλαία του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος.

    Ο αγώνας αρχίζει στις 8.30 το βράδυ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΑ)

    [02] Φιλοσοφικό Συνέδριο - Ολοκλήρωση Εργασιών

    Λευκωσία,Κύπρος,11/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες του Διεθνούς Φιλοσοφικού Συνεδρίου "Ο Ζήνων και η Κληρονομιά του", το οποίο διοργανώνουν στη Λάρνακα ο Δήμος Λάρνακας και το Ιδρυμα Πιερίδη.

    Τα πορίσματα του Συνεδρίου θα εκδοθούν και θα μοιραστούν σε Πανεπιστήμια όλου του κόσμου αλλά και σε όποιον πολίτη επιθυμεί να τα αποκτήσει.

    Χθες βράδυ, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας, εγκαινιάστηκε έκθεση με τίτλο "Ο Φιλόσοφος Ζήνων ο Κιτιεύς", η οποία θα παραμείνει ανοικτή έως τις αρχές Οκτωβρίου.

    Στην έκθεση περιλαμβάνονται γκραβούρες και χάρτες από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι σήμερα.

    Αύριο οι σύνεδροί θα επισκεφθούν τη Λευκωσία, όπου στην Πράσινη Γραμμή ο Δήμαρχος Λέλλος Δημητριάδης θα τους ενημερώσει για την πολιτική κατάσταση στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΑ)

    [03] Τιμές Συναλλάγματος Opening

    Λευκωσία,Κύπρος,11/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σύμφωνα με το δελτίο συναλλάγματος της 11/09/98, κατά το άνοιγμα της αγοράς η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις ακόλουθες τιμές συναλλάγματος για πράξεις άμεσης παράδοσης:

    -----------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα       Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά    Πώληση     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    Ελληνική Δραχμή      581,1300    583,4500   581,1300   586,0500
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7146      1,7214     1,7146     1,7254
    Δολάριο ΗΠΑ            2,0121      2,0201     2,0121     2,0241
    Στερλίνα               1,1884      1,1931     1,1884     1,1956
    Γερμ. Μάρκο            3,3692      3,3826     3,3692     3,3866
    
    -----------------------------------------------------------------
    

    Στις συναλλαγές με το κοινό μέχρι ΛΚ 10.000, οι Τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόζουν τιμές που να μην είναι χειρότερες από τις πιο πάνω.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ)

    [04] Προσκύνημα στον Απ. Ανδρέα - Αγγελίδης - Χριστόπουλος

    Λευκωσία,Κύπρος,11/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Για δυσάρεστες εξελίξεις και ενδεχομένως την επανάληψη των τραγικών επεισοδίων της Δερύνειας, προειδοποιεί η Αστυνομία σε περίπτωση που άτομα τα οποία δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των προσκυνητών του Αποστόλου Ανδρέα επιχειρήσουν να μεταβούν στα κατεχόμενα την Κυριακή.

    Εκφράζει ακόμη την αποφασιστικότητά της να λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για να αποτρέψει τις άσχημες εξελίξεις.

    Μιλώντας χθες βράδυ στην τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ "Προεκτάσεις", ο Αρχηγός της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης απηύθυνε έκκληση σε όλους εκείνους για τους οποίους δεν έχει γίνει διευθέτηση μέσω των κυβερνητικών υπηρεσιών να μην επιχειρήσουν να μεταβούν στα κατεχόμενα προς αποφυγή γεγονότων, τα οποία πιθανόν να ζημιώσουν τον τόπο.

    Υπάρχει, ανέφερε, επίσημη πολιτική της κυβέρνησης, την οποία όλοι είναι υποχρεωμένοι να τηρήσουν και κανείς δεν μπορεί να κάνει ότι αποφασίσει.

    Εξάλλου, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Τάκης Χριστόπουλος, μιλώντας στην ίδια τηλεοπτική εκπομπή, προειδοποίησε ότι τυχόν υλοποίηση της πρόθεσης μελών του Παγκυπρίου Αντικατοχικού Κινήματος να μεταβούν στον Απόστολο Ανδρέα χωρίς να βρίσκονται στη λίστα μπορεί να οδηγήσει σε ακύρωση του προγραμματισμένου προσκυνήματος.

    Αναφέρθηκε ακόμη σε διαβεβαίωση του Προέδρου Κληρίδη προς τον ίδιο ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για άμεση ή έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους από το προσκύνημα στον Απόστολο Ανδρέα.

    Στο παρελθόν, υπενθύμισε ο κ. Χριστόπουλος, προγραμματισμένες επισκέψεις ακυρώθηκαν λόγω της αξίωσης του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για την εξασφάλισης λεγόμενης "άδειας εισόδου" στο ψευδοκράτος.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΑ)

    [05] Πρόεδρος Κλίντον - Νέα Πρέσβειρα Κύπρου - Διαβεβαιώσεις

    Ουάσιγκτον,ΗΠΑ,11/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση στο Κυπριακό, διαβεβαιώνει ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, λίγες ημέρες ύστερα από την απαράδεκτη τουρκική πρόταση για συνομοσπονδία.

    Ο κ. Κλίντον έδωσε τη διαβεβαίωση κατά την επίδοση των διαπιστευτηρίων της νέας Πρέσβειρας της Κύπρου στις ΗΠΑ, Ερατώς Κοζάκου - Μαρκουλλή, σε τελετή που έγινε χθες στο Λευκό Οίκο.

    Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε ότι η χώρα του έχει εργαστεί εντατικά με την κυβέρνηση της Κύπρου "για να βοηθήσει στην επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, έχοντας υπόψη ότι μια τέτοια λύση θα βασίζετατι σε ένα διζωνικό, δικοινοτικό ομόσπονδο πλαίσιο, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών".

    Ο Πρόεδρος Κλίντον έδωσε ταυτόχρονα την προσωπική του διαβεβαίωση, όπως είπε, "ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν πλήρως αναμεμειγμένες στις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό και δεν πρόκειται να σταματήσουν έως ότου οι προσπάθειες αυτές στεφθούν με επιτυχία".

    Τόνισε, ακόμη, ότι οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών "έχουν παραμείνει ισχυροί, παρά τις δύσκολες περιόδους που αντιμετώπισε η Κύπρος", η οποία, όπως σημείωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, "υποστήριξε τις προσπάθειες της Δύσης για προώθηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης σε όλο τον κόσμο".

    Ο Πρόεδρος Κλίντον χαρακτήρισε την Κύπρο ως "μακροχρόνιο φίλο των ΗΠΑ και σημαντικό μέλος της διεθνούς κοινότητας" και σημείωσε τη "ζωντανή" οικονομία της χώρας.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά της, η κ. Μαρκουλλή υπογράμμισε ότι "οι κοινές αξίες και αρχές της Δημοκρατίας, ελευθερίας, κράτους δικαίου και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της εσωτερικής πολιτικής και εξωτερικής πολιτικής των δύο χωρών μας, αποτελούν επίσης τις στερεές βάσεις των σχέσεων μας, οι οποίες είναι εξαίρετες σε όλα τα επίπεδα".

    Αφού αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία της Κύπρου και των ΗΠΑ σε διάφορους τομείς, η κ. Μαρκουλλή σημείωσε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή και συγκεκριμένα στην επίλυση διεθνών προβλημάτων.

    Εκφράζοντας στον Πρόεδρο Κλίντον την εκτίμηση της κυπριακής κυβέρνησης για τη δέσμευση των ΗΠΑ και του ιδίου προσωπικά στις προσπάθειες επίτευξης λύσης στο Κυπριακό, η Πρέσβειρα αναφέρθηκε στο δράμα της Κύπρου και το γεγονός ότι το Κυπριακό παραμένει άλυτο εξαιτίας της τουρκικής αδιαλλαξίας και έλλειψης πολιτικής βούλησης.

    Το μέλλον της Κύπρου, υπογράμμισε, βρίσκεται στην επανένωση του νησιού και του λαού της και στην πλήρη ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Ως εκ τούτου, τόνισε, η κυπριακή κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να πράξει ότι είναι δυνατό για την ολοκλήρωση αυτού του οράματος και υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ, των ΗΠΑ, της ΕΕ και άλλων, για την εξεύρεση λύσης.

    Η κ. Μαρκουλλή τόνισε ότι η Κύπρος αναμένει την υποστήριξη των ΗΠΑ στην πρόταση αποστρατικοποίησης, ενθαρρύνοντας τον ΓΓ του ΟΗΕ να αναλάβει πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση.

    Η Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή υπηρέτησε από το 1996 έως το 1998 ως Πρέσβειρα της Κύπρου στη Σουηδία, με ταυτόχρονη διαπίστευση στη Φιλανδία, Νορβηγία, Δανία, Ισλανδία, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία.

    Προηγουμένως διετέλεσε, στο Υπουργείο Εξωτερικών, ως Διευθύντρια στο Γραφείο του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών καθώς και στην Πολιτική Διεύθυνση, αρμόδια για το Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΚΝ/ΓΓ/ΜΑ)

    [06] Σχέση ξένων νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα

    Λευκωσία,Κύπρος,11/09/1998 (ΚΥΠΕ) Κατά το άνοιγμα της Αγοράς Συναλλάγματος στην Κύπρο σήμερα η σχέση των πιο κάτω νομισμάτων με την Κυπριακή Λίρα διαμορφώθηκε ως εξής:
    -----------------------------------------------------------------
                                 |     Πώληση     |     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Ιαπωνίας               263,6450         265,7541
          Δολ. Αυστραλίας              3,3588           3,3856
          Δολ. Καναδά                  3,0415           3,0658
          Εσκούδος Πορτογαλλίας      344,5588         347,3152
          Κορόνες Δανίας              12,8514          12,9542
          Κορόνες Νορβηγίας           15,1093          15,2301
          Κορόνες Σουηδίας            15,8424          15,9691
          Λίρες Ιρλανδίας              1,3418           1,3525
          Λιρέτες Ιταλίας          3.319,3832       3.345,9382
          Μάρκα Φινλανδίας            10,2771          10,3593
          Πεσέτες Ισπανίας           286,9382         289,2337
          Σελίνια Αυστρίας            23,6416          23,8307
          Φιορίνια Ολλανδίας           3,7939           3,8242
          Φράγκα Βελγίου              69,3274          69,8820
          Φράγκα Γαλλίας              11,2721          11,3622
          Φράγκα Ελβετίας              2,7617           2,7837
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΜΑ)

    [07] Πρόεδρος Κληρίδης - Ελληνες βουλευτές

    Λευκωσία,Κύπρος,11/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Μπορεί τα εθνικά θέματα να βρίσκονται σε κρίσιμη φάση, αλλά ο Ελληνισμός έχει επιτύχει "συμπόρευση, κοινή αντιμετώπιση και ομοψυχία", τονίζουν τα μέλη της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Βουλής των Ελλήνων, που πραγματοποιούν επίσκεψη στην Κύπρο.

    Στη σχετική δήλωση προέβη ο Γ' Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Λουκάς Αποστολίδης, ύστερα από σημερινή συνάντηση της αντιπροσωπείας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο κ. Αποστολίδης ανέφερε ότι οι βουλευτές συζήτησαν με τον Πρόεδρο Κληρίδη την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και τόνισε ότι αυτή βρίσκεται σε καλό δρόμο.

    Ο Ελληνας βουλευτής τόνισε, επίσης, ότι οι αποφάσεις της ΕΕ όσον αφορά την Κύπρο ισχύουν και ότι τα τυχόν εμπόδια που θα επιχειρήσει ο οποιοσδήποτε να παρεμβάλει στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου θα εξαφανιστούν.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΓ/ΜΑ)

    [08] Τ/Κ δάσκαλοι - Προτάσεις Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,11/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι προτάσεις Ντενκτάς για συνομοσπονδία δεν αποσκοπούν στη συνομοσπονδία, αλλά στη διχοτόμηση, αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η συνδικαλιστική οργάνωση των Τ/Κ δασκάλων (KTOS).

    Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι οι προτάσεις Ντενκτάς έγιναν ύστερα από την απόφαση για την υπόθεση Λοϊζίδου, στην οποία η Τουρκία αναφέρεται ως κατοχική δύναμη.

    Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, αναφέρεται ότι η υποβολή των προτάσεων ήταν λανθασμένη, αφού αυτές δεν απηχούν τη βούληση των Τ/Κ και είναι αντίθετες με τη βάση για συνομιλίες που θα οδηγήσουν σε ομοσπονδιακή λύση.

    Η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι η αναφορά σε "ιστορική ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού", περιέχει το στοιχείο της απειλής.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΓ/ΓΠ)

    [09] Τ/Κ παροικιακή εφημερίδα - Πρόταση για συνομοσπονδία

    Λευκωσία,Κύπρος,11/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η απειλή των Ντενκτάς και Ετζεβίτ ότι η πρόταση για συνομοσπονδία αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού, στρέφεται προς τους Τ/Κ και όχι προς τους Ε/Κ, αναφέρει στη στήλη του στην Τ/κ παροικιακή εφημερίδα του Λονδίνου "Τοπλούμ Πόστασι", ο Χασάν Ερτσάκιτσα.

    "Οι Ε/Κ", γράφει ο αρθρογράφος, "δεν έχουν να χάσουν τίποτα από τη συνέχιση της σημερινής κατάστασης στο νησί και έτσι, άν απορρίψουν την πρόταση για συνομοσπονδία, αυτό δεν θα τους επηρεάσει".

    Η απειλή, σημειώνει, στρέφεται προς τους Τ/Κ και προσθέτει: "Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την απειλή της μη απανένωσης της νήσου, κάτι που θέτει σε κίνδυνο την παρουσία των Τ/Κ στι νησί. Η συνέχιση της σημερινής κατάστασης, η σύγκρουσή μας με τη διεθνή κοινότητα και η επιδείνωση της οικονομικής μας κατάστασης, θα έχει ως αποτέλεσμα τη μετανάστευση των μορφωμένων νέων μας" , καταλήγει ο Ερτσάκιτσα.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΓ/ΓΠ)

    [10] Πρόεδρος Κλίντον - Νέος Ελληνας Πρέσβης

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,11/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον εξέφρασε στο νέο πρέσβη της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αλέξανδρο Φίλωνα, την απογοήτευσή του για την έλλειψη προόδου στο Κυπριακό.

    Σε συζήτηση που είχαν χθες μετά την επίδοση των διαπιστευτηρίων του νέου Ελληνα πρέσβη στις ΗΠΑ, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Λευκό Οίκο, ο κ. Κλίντον εξέφρασε στον κ. Φίλωνα το ειλικρινές ενδιαφέρον του για τη συνέχιση των αμερικανικών προσπαθειών για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό και στις ελληνο - τουρκικές σχέσεις.

    Επίσης σημείωσε τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας στη νοτιοανατολική Ευρώπη και το ρόλο της χώρας στην σταθεροποίηση της περιοχής.

    Στο μεταξύ, αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια του κ. Φίλωνα, ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας για επίλυση του Κυπριακού.

    "Η συμμαχία μας στο ΝΑΤΟ, οι κοινές προσπάθειες στα Βαλκάνια και το αμοιβαίο ενδιαφέρον μας για μεγαλύτερη ασφάλεια στη νοτιοανατολική Ευρώπη θα διαμορφώσουν τις σχέσεις μας τη νέα χιλιετία, ενώ δεν πρέπει να λησμονούμε τη συνεργασία μας στην επίλυση της συνεχιζόμενης διαμάχης στην Κύπρο και στο Αιγαίο", ανέφερε συγκεκριμένα ο Μπιλ Κλίντον.

    Πρόσθεσε ότι "αυτά αποτελούν δύσκολα προβλήματα που απαιτούν την αμέριστη προσοχή μας και θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στη συνεργασία μαζί σας για την επίτευξη διαρκών λύσεων".

    Σημείωσε δε ότι ο νέος πρέσβης αναλαμβάνει τα καθήκοντά του "σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα σημειώνει εξαιρετική πρόοδο".

    Προσφωνώντας τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο κ. Φίλων αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στους παραδοσιακούς στενούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΑ/ΓΠ)

    [11] Πρόεδρος Κληρίδης - Μίλερ - Πάγκαλος

    Λευκωσία,Κύπρος,11/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ικανοποιημένος είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, από την ενημέρωση που είχε για τη συνάντηση του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τόμας Μίλερ, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρο Πάγκαλο.

    Εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Κληριδης είπε ότι ενημερώθηκε για τη συνάντηση Μίλερ - Πάγκαλου, η οποία πραγματοποιήθηκε αργά χθες στην Αθήνα.

    "Είμαι ικανοποιημένος από την ενημέρωση", ανέφερε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)

    [12] Εκπρόσωπος - Απόστολος Ανδρέας

    Λευκωσία,Κύπρος,11/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η μετάβαση προσκυνητών στον Απόστολο Ανδρέα θα πρέπει να ειδωθεί "απλά και μόνο ως εκπλήρωση θρησκευτικού καθήκοντος και επιθυμίας", δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει το προσκύνημα της ερχόμενης Κυριακής στο μοναστήρι.

    Είναι ένα θέμα που αφορά ανθρώπινα δικαιώματα, διευκρίνισε και επεσήμανε ότι είναι απολύτως ελεγμένο ότι η μετάβαση των Ε/Κ στον Απόστολο Ανδρέα, "δεν συνιστά άμεση ή έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους".

    Ο Χρήστος Στυλιανίδης εξήγησε, εξάλλου, ότι αν η κυβέρνηση εμπόδιζε τη μετάβαση, αυτό "θα ήταν άστοχο, γιατί θα στέλλαμε το μήνυμα στο εξωτερικό ότι για πολιτικούς λόγους παρεμποδίζοπυμε ανθρώπινα δικαιώματα και θα μπαίναμε στην ίδια μοίρα με τον κ. Ντενκτάς".

    Σε ερώτηση δε κατά πόσο η κυβέρνηση θα εμποδίσει όσους επιχειρήσουν να εισέλθουν στα κατεχόμενα, πέραν εκείνων που έχουν εγκριθεί, απάντησε ότι "η κυβέρνηση συστήνει όπως οι οποιεσδήποτε εκδηλώσεις μείνουν σε πλαίσια φειληρηνικά και δεν υπάρξουν επεισόδια κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης".

    "Η περίοδος είναι πάρα πολύ κρίσιμη, οι χειρισμοί που γίνονται είναι λεπτοί, διπλωματικοί", πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι την ευθύνη για το θέμα αυτό, θα πρέπει να έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση.

    "Η Αστυνομία", σημείωσε, "έχει πάρει κάποια θέση, έχει προσχεδιάσει κάποια πράγματα, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τους οργανωτές κάποιων εκδηλώσεων και πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξουν οποιαδήποτε επεισόδια".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [13] Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Κλίντον

    Λευκωσία,Κύπρος,11/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την ικανοποίησή της εξέφρασε σήμερα η κυβέρνηση, μέσω του εκπροσώπου της, για τη διαβεβαίωση του Αμερικανού Προέδρου, Μπιλ Κλίντον, ότι η χώρα του εργάζεται για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στην Κύπρο.

    Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά Κλίντον κατά την επίδοση των διαπιστευτηρίων της νές πρέσβειρας της Δημοκρατίας στις ΗΠΑ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, είπε ότι "ικανοποιεί η εμμονή οποιουδήποτε μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) και μάλιστα μονίμου, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας ώς βάσης συνομιλιών".

    Πρόσθεσε δε ότι "ωστόσο, θέλουμε και επιδιώκουμε μια σθεναρή στάση από όλη τη διεθνή κοινότητα και ειδικά από τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ, προς τη νέα τουρκική προκλητική ενέργεια για αλλαγή της βάσης των συνομιλιών".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [14] Εκπρόσωπος - Πάγκαλος - Μίλερ - Χέρκους

    Λευκωσία,Κύπρος,11/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εχει γίνει ενημέρωση από τον Πρέβη της Ελλάδας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τις χθεσινές συναντήσεις του ΥΠΕΞ, Θεόδωρου Πάγκαλου, με τον Ειδικό Συντονιστή στο αμερικανικό ΥΠΕΞ για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ και την Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ, Αν Χέρκους, αλλά δεν υπάσρχει κάτι για δημοσιοποίηση.

    Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, σήμερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Σε ερώτηση κατά πόσο η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί για την πρόσφατη επιστολή Πάγκαλου προς τον Τούρκο ομόλογό του, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "το ελληνικό ΥΠΕΞ και οι αξιωματούχοι του, ξέρουν πολύ καλά να κάνουν τη δουλειά τους και κινούνται στα πλαίσια της κοινής στρατηγικής και τακτικής Ελλάδας και Κύπρου, στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [15] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,11/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    1. Στις 13.20 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές (fixing) που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    -----------------------------------------------------------------
                          Τηλεγραφικά εμβάσματα        Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά     Πώληση     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή         582,5300   584,8600    582,5300 587,4600
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα      1,7154     1,7222      1,7154     1,7262
    Δολάριο ΗΠΑ             1,9960     2,0039      1,9960     2,0079
    Στερλίνα                1,1848     1,1895      1,1848     1,1920
    Γερμ. Μάρκο             3,3702     3,3836      3,3702     3,3876
    
    -----------------------------------------------------------------
    

    2. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    -----------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    -----------------------------------------------------------------
               Περιθώρια |Ημ. Λήξης|     Περιθώρια    |Ημ.  Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς  |
    --------------------------------------|--------------------------
    01 Μήνα     0,0100   0,0000 |15.10.98 | 0,0040   0,0010 |15.10.98
    02 Μήνες    0,0140   0,0000 |16.11.98 | 0,0050   0,0020 |16.11.98
    03 Μήνες    0,0190   0,0000 |15.12.98 | 0,0050   0,0030 |15.12.98
    06 Μήνες    0,0320   0,0000 |15.03.99 | 0,0080   0,0050 |15.03.99
    09 Μήνες    0,0470   0,0000 |15.06.99 | 0,0110   0,0060 |15.06.99
    12 Μήνες    0,0640   0,0000 |15.09.99 | 0,0150   0,0080 |15.09.99
    15 Μήνες    0,0840   0,0000 |15.12.99 | 0,0210   0,0090 |15.12.99
    18 Μήνες             0,0000 |15.03.00 |          0,0100 |15.03.00
    21 Μήνες             0,0000 |15.06.00 |          0,0110 |15.06.00
    24 Μήνες             0,0000 |15.09.00 |          0,0110 |15.09.00
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [16] Εκπρόσωπος - Προτάσεις Ντενκτάς - Αιγαίο

    Λευκωσία,Κύπρος,11/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Τ/Κ ηγέτης επαναλαμβάνει έναν εαυτό που μονίμως βρίσκεται εκτός κοινής λογικής και εκτός πνεύματος διεθνούς δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο της επιστολής του Ραούφ Ντενκτάς προς τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, η οποία συνόδευε τις προτάσεις του, και την αναφορά του στις συμφωνίες του 1960.

    Σε ερώτηση αν καταβάλλεται εκ μέρους του κ. Ντενκτάς, προσπάθεια να δώσει την εντύπωση ότι δεν έχουν απορριφθεί από τη Λευκωσία οι προτάσεις του, ώστε να τις προωθήσει, ο Χρήστος Στυλιανίδης είπε ότι η προσπάθεια αυτή πέφτει στο κενό, αφού ήταν έκδηλη, σαφής και κατηγορηματική εκ μέρους της κυβέρνησης, ολόκληρης της πολιτικής ηγεσίας και του Εθνικού Συμβουλίου, η απόρριψη των εν λόγω προτάσεων.

    Εξάλλου ερωτηθείς αν μεταβάλλεται το κλίμα χαμηλών τόνων για Αιγαίο και Κυπριακό με τον τερματισμό του σχετικού μορατόριουμ στο Αιγαίο, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε ότι αυτό που όντως αλλάζει το κλίμα είναι οι νέες τουρκικές προτάσεις που "οδηγούν σε προτεκτοράτα".

    Ερωτηθείς κατά πόσο συνδέεται χρονικά η λήξη του μορατόριουμ στο Αιγαίο με τις προτάσεις Ντενκτάς, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός" ότι στη συνέντευξη Τύπου του Ραούφ Ντενκτάς, στην οποία έκανε τις σχετικές προτάσεις του, παρίστατο και ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [17] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,11/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     88.19  ( 10.07)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 1,629,574
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £   681,384  104.00 ( 0.07)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £    22,115   58.43 (-0.17)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £    90,599   58.58 ( 0.02)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £    34,117   84,10 (-0.54)
    
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   480,321   71.92 ( 1.01)
            Εμπορικές Εταιρείες        £    38,912   40.67 (-0.25)
            Αλλες Εταιρείες            £    88,399   76.26 ( 0.59)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [18] ΑΚΕΛ - Κατσουρίδης - δημοσιογραφική διάσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,11/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, το προσκύνημα στον Απόστολο Ανδρέα, το θέμα της ΑΗΚ, οι καταγγελίες Πουργουρίδη και το "πόθεν έσχες" ήταν στο επίκεντρο σημερινής συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, μετά το πέρας της οποίας ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Νίκος Κατσουρίδης ανακοίνωσε τις σχετικές αποφάσεις.

    Εθνικό Συμβούλιο

    Τη θέση του ΑΚΕΛ για άμεση αντίδραση της Ε/κ πλευράς στην πρόταση του Ραούφ Ντενκτάς με καταγγελία προς τα Ηνωμένα Εθνη και όλους τους διεθνείς οργανισμούς επαναβεβαίωσε σήμερα το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος, αφού ενέκρινε τους χειρισμούς της αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ που μετείχε στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

    "Η Ε/κ πλευρά πρέπει να αντιδράσει άμεσα με καταγγελία της πρόσφατης αποσχιστικής ενέργειας Ντενκτάς και Τουρκίας στα Ηνωμένα Εθνη με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για να τελεσφορήσει μια προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών", είπε ο κ. Κατσουρίδης.

    Σκάνδαλα - "πόθεν έσχες" - ιδωτικοποιήσεις

    "Αποτέλεσμα της σήψης του συστήματος και απότοκο της μανίας εύκολου και απότομου πλουτισμού", αποτελούν τα σκάνδαλα που ταλανίζουν την κυπριακή κοινωνία και τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί σε επικίνδυνο βαθμό, δήλωσε ο κ. Κατσουρίδης.

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ είπε ακόμη ότι το κόμμα τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της διερεύνυσης και της πλήρους διαλεύκανσης όλων των σκανδάλων και της απόδοσης ευθυνών εκεί και όπου υπάρχουν.

    Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ φρονεί ότι τόσο η πολιτεία όσο και τα ΜΜΕ δεν είναι σωστό να προβαίνουν σε "ηθική εξόντωση" ανθρώπων πριν διαλευκανθούν τα σκάνδαλα.

    "Θεωρούμε ότι απαράδεκτα η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το οποίο σκάνδαλο αναφύεται σε ημικρατικούς οργανισμούς για να προωθεί την θέση της για ιδωτικοποίησεις", τόνισε ο κ. Κατσουρίδης.

    Υποστήριξε δε ότι η εξυγίανση των ημικρατικών οργανισμών δεν θα επιτευχθεί με τις ιδιωτικοποιήσεις.

    Αναφερόμενος στο "πόθεν έσχες" επαναβεβαίωσε ότι το ΑΚΕΛ τάσσεται υπέρ της ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου, σημειώνοντας ωστόσο, ότι δεν πρέπει να υπάρχουν "αυταπάτες" ότι η υιοθέτηση του θα επιλύσει το πρόβλημα.

    "Δυστυχώς ο τρόπος που ασκείται η διακυβέρνηση την τελευταία εξαετία, καλλιεργεί μία νοοτροπία εύκολου και απότομου πλουτισμού που κατά την γνώμη μας είναι η πηγή και των σκανδάλων και της όλης σήψης που μαστίζει την κυπριακή κοινωνία", τόνισε ο κ. Κατσουρίδης.

    Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι η κυβέρνηση προωθεί συνεχώς την ιδέα του ατομικισμού και αφήνει "απροστάτευτο" το δημόσιο τομέα αφού δεν προχωρεί στην εξυγίανση.

    "Αφού οι προϋπολογισμοί ετοιμάζονται σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία και το Γραφείο Προγραμματισμού και εγκρίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, γιατί δεν λαμβάνονται μέτρα έγκαιρα και αφήνεται το οτιδήποτε να εξελιχθεί σε πρόβλημα", διερωτήθηκε ο κ. Κατσουρίδης.

    Υποστήριξε ότι η προώθηση της ιδέας των ιδιωτικοποιήσεων σπρώχνει τον πολίτη να σκέπτεται το άτομό του και όχι το δημόσιο όφελος.

    Κληθείς να σχολιάσει την ενέργεια του Προέδρου Κληρίδη να συμβουλεύσει τους Υπουργούς του να καταθέσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, είπε πως το ΑΚΕΛ θεωρεί ως βασικότερο η κυβέρνηση να βοηθήσει ώστε να υπάρξουν τα κατάλληλα νομοθετήματα.

    Εάν τα σκάνδαλα δεν φτάσουν μέχρι την πλήρη διαλεύκανση, είπε, το ΑΚΕΛ δεν νομίζει ότι οι διάφορες δηλώσεις των δημοσίων προσώπων είναι ικανές από μόνες τους να σώσουν την κατάσταση.

    Ο κ. Κατσουρίδης εξέφρασε τέλος την ετοιμότητα του ΑΚΕΛ να θέσει στη διάθεση του λαού όλα τα δεδομένα για τα περιουσιακά στοιχεία των ηγετικών του στελεχών.

    ΑΚΕΛ - ΠΑΚ - Προσκύνημα στον Απόστολο Ανδρέα

    "Οι όποιες εκδηλώσεις και οι όποιες μορφές πάλης χρησιμοποιούνται πρέπει να εξυπηρετούν τον κύριο στόχο του αγώνα του Κυπριακού λαού, την επίλυση δηλαδή του προβλήματος στα πλαίσια μιας ειρηνικής τακτικής", τόνισε ο κ. Κατσουρίδης.

    Αναφερόμενος στο θέμα του προσκυνήματος στο κατεχόμενο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, που επίσης συζητήθηκε στη συνεδρία του ΠΓ του ΑΚΕΛ, και τις παράλληλες εκδηλώσεις που οργανώνει το ΠΑΚ, είπε ότι με κανένα τρόπο δεν πρέπει να δίνονται αφορμές για δημιουργία έντασης, σημειώνοντας ότι "οι συναισθηματικές εξάρσεις μπορεί να βλάψουν τελικά τον αγώνα του Κυπριακού λαού".

    Το ΠΓ καλεί επίσης τον Κυπριακό λαό να δείξει σύναιση και υπευθυνότητα και ταυτόχρονα την κυβέρνηση να λάβει όλα τα μέτρα που χρειάζονται, ώστε οι εκδηλώσεις να παραμένουν μέσα σε αγωνιστικά μεν αλλά και υπεύθυνα πλαίσια.

    "Το θέμα της μετάβασης προσκυνητών σε ιερούς χώρους που βρίσκονται στην κατεχόμενη Κύπρο πρέπει να το χειρίζεται υπεύθυνα η κυβέρνηση, η πολιτική ηγεσία και το Εθνικό Συμβούλιο και όχι κατά το δοκούν η οποιαδήποτε ομάδα ανθρώπων", είπε ο κ. Κατσουρίδης.

    Ερωτηθείς εάν συνδέει το ΠΑΚ με την Αρχιεπισκοπή, ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι η Εκκλησία και ειδικά ο Μακαριώτατος θα πρέπει να τοποθετηθούν καθαρά.

    "Δεν είναι το ΑΚΕΛ που προσπαθεί να ταυτίσει το ΠΑΚ με τον Μακαριώτατο, μάλλον οι ηγούμενοι του ΠΑΚ προσπαθούν να ταυτίσουν το ΠΑΚ με την Εκκλησία, για αυτό και πιστεύουμε ότι μια τοποθέτηση από πλευράς εκκλησίας θα ήταν χρήσιμη", είπε ο κ. Κατσουρίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 11 September 1998 - 13:38:04 UTC