Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-09-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προσκύνημα Απόστολος Ανδρέας (1)
  • [02] Προσκύνημα Απόστολος Ανδρέας - Διαμαρτυρία (2)
  • [03] Προκύνημα Απόστολος Ανδρέας (3)
  • [04] Προσκύνημα Απόστολος Ανδρέας (4)
  • [05] Προσκυνητές - ΠΑΚ - Ματσάκης
  • [06] Αποτελέσματα ποδοσφαίρου
  • [07] Π. Δημητρίου - Παρίσι - ΚΣΣΕ

  • [01] (Κ) Προσκύνημα Απόστολος Ανδρέας (1)

    Λευκωσία,Κύπρος,13/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ομαλά ολοκληρώθηκε η διαδικασία προσέλευσης των προσκυνητών, που θα μεταβούν στο κατεχόμενο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, προς στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία.

    Οι 1100 Ελληνοκύπριοι προσκυνητές, οι οποίοι είναι όλων των ηλικιών βρίσκονται ήδη συγκεντρωμένοι στο Λήδρα Πάλας. Πολλοί από αυτούς κρατούν λαμπάδες, τάματα στον Απόστολο Ανδρέα.

    Η διαδικασία μεταφοράς τους με λεωφορεία του κατοχικού καθεστώτος στο μοναστήρι αναμένεται ν' αρχίσει σύντομα.

    Η Αστυνομία έχει πάρει ισχυρά μέτρα ασφάλειας στην περιοχή προς αποφυγή επεισοδίων, ενώ απαγορεύεται η προσέλευση πέραν των Δικαστηρίων και του αγάλματος του Μάρκου Δράκου οποιωνδήποτε άλλων εκτός των προσκυνητών.

    Οι ταυτότητες των προσκυνητών ελέγχονται τόσο έξω από τα Δικστήρια όσο και στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ/ΡΜ)

    [02] (Κ) Προσκύνημα Απόστολος Ανδρέας - Διαμαρτυρία (2)

    Λευκωσία,Κύπρος,13/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με τα συνθήματα "Ελέυθεροι Προσκυνητές" και "δεν θέλουμε να γίνουμε τουρίστες στον τόπο μας", άρχισαν να συγκεντρώνονται νωρίς σήμερα το πρωί στην περιοχή του ΟΧΙ οι αντιτιθέμενοι στη μετάβαση 1100 προσκυνητών στο κατεχόμενο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα.

    Οι διαδηλωτές καταγράφουν τα ονόματα και τα στοιχεία τους για να προσφύγουν σε διεθνή δικαστήρια διαμαρτυρόμενοι για τη στέρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους για ελεύθερη διακίνηση.

    Αποδίδουν τη μικρή προσέλευση διαμαρτυρομένων στην τορμοκρατία που, όπως υποστηρίζουν, εξάσκησαν εναντίον τους τις τελευταίες μέρες τόσο το κράτος όσο και τα ΜΜΕ.

    Οι διαδηλωτές αναμένεται να προχωρήσουν προς το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ/ΡΜ)

    [03] (Κ) Προκύνημα Απόστολος Ανδρέας (3)

    Λευκωσία,Κύπρος,13/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ολοκληρώθηκε ομαλά, πριν από λίγο η μετάβαση των 1100 Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα, οι οποίοι θα επισκεφθούν το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα για προσκύνημα.

    Στο μεταξύ, γύρω στα 70 πρόσωπα, μέλη του ΠΑΚ, άλλων οργανώσεων και συγγενείς αγνοουμένων, συγκεντρώθηκαν στην περιοχή της Πύλης Πάφου κοντά στο άγαλμα του Μάρκου Δράκου, ζητώντας από την Αστυνομία να τους επιτρέψει να προχωρήσουν προς το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας για να μεταβούν στο κατεχόμενο μοναστήρι.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΠΑΚ, Αρη Χατζηπαναγιώτου οι αστυνομικοί απάντησαν ότι έχουν οδηγίες να μην επιτρέψουν την πρόσβαση στο Λήδρα Πάλας σε όσους δεν έχουν την απαιτούμενη άδεια από τον Επίτροπο για Ανθρωπιστικά Θέματα.

    Η Αστυνομία ανέφερε ότι όταν όλοι οι προσκυνητές περάσουν στα κατεχόμενα τότε και θα μετακινηθούν τα συρματομπλέγματα και θα ανοίξει η δίοδος προς το οδόφραγμα.

    Οι διαδηλωτές βρίσκονται ακόμα συγκεντρωμένοι στην περιοχή τραγουδώντας πατριωτικά τραγούδια και διατρανώνοντας ότι δεν αναγνωρίζουν οποιαδήποτε άδεια από τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και ζητούν να είναι ελεύθεροι να εκτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ/ΜΧ/ΡΜ)

    [04] (Κ) Προσκύνημα Απόστολος Ανδρέας (4)

    Λευκωσία,Κύπρος,13/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Χίλιοι ογδονταδύο προσκυνητές και 194 μέλη οικογενειών ατόμων που εργοδοτούνται στα Ηνωμένα Εθνη, πέρασαν τελικά προς τα κατεχόμενα για να μεταβούν για προσκύνημα στον Απόστολο Ανδρέα.

    Ο διπλός έλεγχος των ατόμων που εγκρίθηκαν για μετάβαση συμπληρώθηκε στις 08.20 το πρωί και οι Ε/Κ προσκυνητές πέρασαν προς το σημείο ελέγχου του ψευδοκράτους για να ξεκινήσουν για το Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό των αγωγίων που ζήτησαν οι Τ/Κ από κάθε προσκυνητή ανέρχεται σε 5 λίρες Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [05] (Κ) Προσκυνητές - ΠΑΚ - Ματσάκης

    Λευκωσία,Κύπρος,13/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εντονα επέκριναν σήμερα την κυβέρνηση ο Πρόεδρος του ΠΑΚ Αρης Χατζηπαναγιώτου και ο βουλευτής Μάριος Ματσάκης, γιατί, όπως υποστηρίζουν, παρεμποδίζει την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών.

    Μάλιστα, όπως δήλωσαν, προβληματίζονται σοβαρά κατά πόσον να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ή και σε δικαστήριο στην Κύπρο, όμως έχουν επιφυλάξεις γιατί δεν θέλουν να διχάσουν το λαό.

    Σε σχετικές δηλώσεις προέβησαν τόσο ο κ. Χατζηπαναγιώτου όσο και ο κ. Ματσάκης, μετά την αρνητική απάντηση της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στο αίτημά τους να μεταβούν ελεύθερα στον Απόστολο Ανδρέα για προσκύνημα.

    Αντιπροσωπεία των "Ελεύθερων Προσκυνητών", που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στην πλατεία "ΟΧΙ" στη Λευκωσία και στη συνέχεια πήγαν μέχρι το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, ζήτησε από τον υπεύθυνο αξιωματικό της Ειρηνευτικής Δύναμης να μεταβούν ελεύθερα στα κατεχόμενα για να εκτελέσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.

    Οπως δήλωσε ο κ. Χατζηπαναγιώτου και ο βουλευτής Ματσάκης, η απάντηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ήταν ότι αυτό δεν είναι δυνατό γιατί δεν το επιτρέπει ούτε το κατοχικό καθεστώς αλλά ούτε και η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    "Η κυβέρνηση συνεργάζεται με το κατοχικό καθεστώς και αυτό είναι απαράδεκτο. Συνδράμει στους στόχους του Ντενκτάς και παραπλανεί όταν λέει ότι όσοι πήγαν στον Απόστολο Ανδρέα πήγαν χωρίς διατυπώσεις", υποστήριξε ο κ. Χατζηπαναγώτου.

    Από την πλευρά του ο κ. Ματσάκης δήλωσε ότι "είναι κατάντημα η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να απαγορεύσει σε πολίτες την ελεύθερη διακίνηση".

    "Προβληματιζόμαστε σοβαρά να προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστηριο και σε δικαστήριο στην Κύπρο, αλλά δεν θέλουμε να διχάσουμε τον κόσμο", είπε ο κ. Ματσάκης, προσθέτοντας ότι "κάποιοι που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας πρέπει να προβληματισούν εάν στην πράξη αναγνωρίζουμε τη διχοτόμηση".

    Τα 70 περίπου άτομα που συγκεντρώθηκαν για να μεταβούν στα κατεχόμενα χωρίς διατυπώσεις, τόνιζαν ότι δεν θέλουν να προσκυνήσουν στον Απόστολο Ανδρέα με "άδεια του Ντενκτάς" και να μεταβούν εκεί με "τούρκικα λεωφορεία".

    Τη μικρή ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα του ΠΑΚ και των άλλων οργανώσεων να συμμετάσχουν στο "Ελεύθερο Προσκύνημα", οι οργανωτές απέδωσαν στην "τρομοκρατία", όπως χαρακτηριστικά είπαν, του κράτους και των μέσων ενημέρωσης, την κινητοποίηση της αστυνομίας και τα όσα ακούστηκαν περί "μιας νέας Δερύνειας".

    Ο κ. Χατζηπαναγιώτου ανέφερε ότι πολλά άτομα που επρόκειτο να συμμετάσχουν του τηλεφώνησαν τρομοκρατημένοι για τα όσα άκουγαν και τελικά ακύρωσαν τη συμμετοχή τους.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ματσάκης απέδωσε την μικρή προσέλευση στην εκδήλωση στην "παθητική αντιμετώπιση του Κυπριακού, το αίσθημα απογοήτευσης, την τρομοκρατία και την εντελώς αρνητική τοποθέτηση της κυβέρνησης και των μεγάλων κομμάτων".

    Ωστόσο, πιστεύει ότι "το μήνυμα στάληκε ότι θα πάμε ως προσκυνητές και όχι ως προσκυνημένοι".

    "Δεν πρόκειται να πέσουμε στην παγίδα του Ντενκτάς, όπως η κυβέρνηση", είπε ο κ. Ματσάκης, υποστηρίζοντας ότι το προκύνημα στον Απόστολο Ανδρέα αποτελεί "έμμεση αναγνώριση" του ψευδοκράτους και ότι "η κυβέρνηση έχει μετατραπεί σε τουριστικό πράκτορα του Ντενκτάς".

    Ο κ. Ματσάκης είπε, επίσης, ότι ανέμενε "σαφές μήνυμα από τον Αρχιεπίσκοπο" σχετικά με το προσκύνημα στον Απόστολο Ανδρέα.

    Η Ελένη Σταύρου, από την κατεχόμενη Κερύνεια, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια συμμετέχει κάθε Σαββατοκυρίακο στην εκστρατεία διαφώτισης των τουριστών στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, εξέφρασε την απογοήτευσή της με την κυβέρνηση.

    "Πώς θα πω εγώ στον ξένο να μην πάει στα κατεχόμενα, όταν η κυβέρνηση επέτρεψε αυτό το προσκύνημα", διερωτήθηκε.

    Από την πλευρά της, η Χαρίτα Μάντολες, που έχει επτά συγγενείς αγνοούμενους και επίσης συμμετέχει στην εκστρατεία διαφώτισης στο Λήδρα Πάλας, επέκρινε έντονα το ότι η εκδήλωσή τους χαρακτηρίστηκε ως "τρομοκρατική".

    "Πώς είναι δυνατόν να αγνοούμε αυτούς που μας έκαναν τόσο κακό", ρωτούσε, προσθέτοντας ότι "μπορούμε να προσευχηθούμε και να κάνουμε λειτουργία όπου κι αν βρισκόμαστε".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ)

    [06] (Κ) Αποτελέσματα ποδοσφαίρου

    Λευκωσία,Κύπρος,13/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με εκτός έδρας νίκη ξεκίνησε τους αγώνες της η δευτεραθλήτρια Ομόνοια, νικώντας τον Εθνικό Αχνας, στο Δασάκι, με 2 - 4.

    Στους άλλους δύο χθεσινούς αγώνες της 1ης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος, ο ΑΠΟΕΛ εξήλθε ισόπαλος με την Ενωση Νέων Παραλιμνίου, στο Μακάρειο, με 2 - 2 και η ΑΕΛ νίκησε στο ντέρμπι της Λεμεσού τον Απόλλωνα με 2 - 1.

    Την Παρασκευή η πρωταθλήτρια Ανόρθωση νίκησε στην έδρα της τον Ευαγόρα με 6 - 1.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [07] (Κ) Π. Δημητρίου - Παρίσι - ΚΣΣΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,13/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Για το Παρίσι αναχώρησε σήμερα ο βουλευτής Παναγιώτης Δημητρίου, όπου θα συμμετάσχει στη συνεδρία του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) καθώς και στη συνάντηση αρχηγών των εθνικών αντιπροσωπειών, που θα πραγματοποιηθούν αύριο Δευτέρα.

    Ο κ. Δημητρίου είναι Αρχηγός της κυπριακής αντιπροσωπείας στη ΚΣΣΕ. Κατά τη διάρκεια των εν λόγω συννεδριάσεων θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, η Εκθεση των Πεπραγμένων της Συνέλευσης, την οποία και θα παρουσιάσει ο κ. Δημητρίου ενώπιον της Ολομέλειας της ΚΣΣΕ, κατά τη διάρκεια των εργασιών του 4ου Μέρους της Συνόδου 1998 της ΚΣΣΕ, που θα πραγματοποιηθούν στο Στρασβούργο μεταξύ 21 και 25 Σεπτεμβρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 13 September 1998 - 12:02:12 UTC