Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-09-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπουργός Αμυνας - Ανακοίνωση Τουρκικού ΥΠΕΞ
  • [02] Κίνημα Οικολόγων - Απόφαση Ανωτάτου - "Θάνος Χοτέλς"
  • [03] Ευρωβουλή - Τουρκία
  • [04] Greenpeace - Απόφαση Ανωτάτου -"Θάνος Χοτέλς"
  • [05] Δημοσκόπηση ΕΕ - Κύπρος
  • [06] Λυσσαρίδης - Χρυσοστομίδης

  • [01] Υπουργός Αμυνας - Ανακοίνωση Τουρκικού ΥΠΕΞ

    Λευκωσία,Κύπρος,17/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Για απύθμενο θράσος μίλησε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου σχολιάζοντας τη νέα θέση της Αγκυρας με την οποία ζητεί την απενεργοποίηση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου πέραν της απαίτησής της να μην εγκατασταθούν οι πυραύλοι S300 στην Κύπρο.

    Ο κ. Ομήρου κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, είπε ότι ο παραβάτης του διεθνούς δικαίου δεν έχει δικαίωμα να προβαίνει σε υποδείξεις προς τη νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία για το πως θ' ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

    Οπως σημείωσε σε δηλώσεις του στη Βουλή, έχει κατ' επανάληψη τονίσει ότι το δικαίωμα στην άμυνα δεν είναι υπό διαπραγμάτευση, έναντι οιουδήποτε τρίτου και πολύ περισσότερο έναντι της Τουρκίας, η οποία κατέχει το 37% της πατρίδας μας.

    Επαναλαμβάνοντας ότι το Δόγμα στηρίζεται σε διεθνή συνθήκη και είναι μια στρατιωτική συνεργασία δύο κυρίαρχων κρατών, ο κ. Ομήρου είπε ότι αποτελεί και απόρροια των εθνικών υποχρεώσεων και δικαιωμάτων της Ελλάδας έναντι του κυπριακού Ελληνισμού.

    Σ' ότι αφορά στη συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, ο Υπουργός Αμυνας επεσήμανε ότι αυτή η συνεργασία ενοχλεί αφάνταστα την Κύπρο και σημείωσε ότι η στρατιωτική συνεργασία με ένα κράτος όπως η Τουρκία, που αποτελεί αποσταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή, δίνει λανθασμένα μηνύματα προς όλους τους λαούς της περιοχής.

    Τόνισε εξάλλου, πως αναμένει ότι ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, θα θέσει το εν λόγω θέμα κατά τη συνάντηση που θα έχει με τον Υπουργό Αμυνας του Ισραήλ.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΡΜ/ΑΧΡ)

    [02] Κίνημα Οικολόγων - Απόφαση Ανωτάτου - "Θάνος Χοτέλς"

    Λευκωσία,Κύπρος,17/09/1998 (ΚΥΠΕ) Την ανάγκη όπως αρχίσει και στην Κύπρο η εφαρμογή των νόμων σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Νίκος Μιχαλιάς, σχολιάζοντας τη χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ακυρώσει την άδεια οικοδομής του ξενοδοχείου "Ανασσα" της Θάνος Χοτέλς στον Ακάμα.

    Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του Κινήματος με τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού, ο κ. Μιχαλιάς αναφέρθηκε σε προηγούμενες περιπτώσεις υλοποίησης αποφάσεων του δικαστηρίου στο εξωτερικό, οι οποίες αφορούν παράνομα, ή έστω κατά παρέκκλιση των πολεοδομικών όρων, κτίσματα.

    Σημείωσε συγκεκριμένα την περίπτωση της Ισπανίας όπου, μετά από παρόμοια δικαστική απόφαση, κατεδαφίστηκε όχι μόνο ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα επί της παραλίας αλλά πολλά.

    Από την πλευρά του ο Γιώργος Περδίκης, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Κινήματος, εξέφρασε τη βαθειά ικανοποίηση των περιβαλλοντιστών, για τη χθεσινή απόφαση του Δικαστηρίου.

    Σημείωσε εξάλλου ότι, η απόφαση αυτή αποτελεί ένα κίνητρο και μια ώθηση για συνέχιση των ενεργειών του Κινήματος ώστε να καταγραφεί η καταδίκη του "απαίσιου" όπως το χαρακτήρισε, έργου, το οποίο έχει ανεγερθεί κατά παρέκκλιση των σχετικών αδειών.

    Στη συνάντηση πέραν από την ενημέρωση που τους έγινε από τον Πρόεδρο της Βουλής για το εθνικό θέμα, συζητήθηκαν και θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΔΠ/ΑΧΡ)

    [03] Ευρωβουλή - Τουρκία

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,17/09/1998 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσε σήμερα για μια ακόμη φορά την Τουρκία, να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού και να προχωρήσει σε απόσυρση στρατιωτικών δυνάμεων από την Κύπρο ώστε να προωθηθεί η αποστρατικοποίηση.

    Το σχετικό ψήφισμα της Ευρωβουλής συνοδεύει την έκθεση του Βρετανού ευρωβουλευτή McMillan Scott για την εξέλιξη των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία, στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης.

    Στο ψήφισμα ενσωματώθηκε τροπολογία του Ελληνα ευρωβουλευτή Αλέκου Αλαβάνου που υποστηρίχθηκε από την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών.

    Με την τροπολογία αυτή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο "καλεί την Τουρκία να συμβάλει στην επανάληψη του διακοινοτικού διαλόγου στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και να προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα για την απόσυρση στρατιωτικών δυνάμεων από την Κύπρο ώστε να προωθηθεί η γενικότερη αποστρατικοποίηση του νησιού.

    Στην αιτιολογική σκέψη του ψηφίσματος προστέθηκε μια παράγραφος της ομάδας των φιλελευθέρων, σύμφωνα με την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι "θορυβημένο από τη στάση της Τουρκίας όσον αφορά την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και τονίζει ότι περιπλέκει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

    Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρεται στις ελληνοτουρκικές θέσεις, στο Κυπριακό, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στο Κουρδικό, καθώς και στην υποψηφιότητα ένταξης της Τουρκίας.

    Ειδικότερα η Ευρωβουλή συμμερίζεται απολύτως τη σημασία που αποδίδει η επιτροπή στη συνέχιση του εκδημοκρατισμού, την προστασία των ανθρωπίνων διακαιωμάτων και τη σταθεροποίηση του πολιτικού ελέγχου στις ένοπλες δυνάμεις.

    Συμμερίζεται επίσης την ανάγκη σταθεροποίησης των σχέσεων καλής γειτονιάς Ελλάδας - Τουρκίας και μεταξύ της Τουρκίας και όλων των γειτονικών της χωρών, καθώς και το σεβασμό των αρχών του διεθνούς δικαίου, αναφορικά με την επίλυση των διαφορών στο Αιγαίο και ειδικότερα όσον αφορά τη βραχονησίδα Ιμια και την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

    Η Ευρωβουλή ζητά επίσης την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο του σεβασμού της πολιτικής και πολιτισμικής ταυτότητας των δύο κοινοτήτων και της αποδοχής από την Τουρκία των φηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των προσφορών διαμεσολάβησης.

    Το ψήφισμα επαναλαμβάνει την άποψη ότι η διευθέτηση του Κουρδικού μπορεί να γίνει μόνο με πολιτικά μέσα και υποστηρίζει τις προτάσεις που στοχεύουν στην παροχή ομαλής αναγνώρισης της κουρδικής ταυτότητας, καθώς και τις εθνικές και διεθνείς πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να πρωθήσουν το διάλογο και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των μερών.

    Σε σχέση με την υποψηφιότητα ένταξης στην ΕΕ, το ψήφισμα υπογραμμίζει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν προτίθεται να μεταχειρισθεί την Τουρκία με πιο αδιάλλακτο τρόπο από ότι τις άλλες υποψήφιες χώρες και εξετάζει την κατάσταση στη βάση των κριτηρίων της Κοπενχάγης.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΧ)

    [04] Greenpeace - Απόφαση Ανωτάτου -"Θάνος Χοτέλς"

    Λευκωσία,Κύπρος,17/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την ικανοποίησή της, εξέφρασε σήμερα η Διεθνής Περιβαλλοντική Οργάνωση Greenpeace, για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ακυρώσει την άδεια οικοδομής και τις χαλαρώσεις που παραχωρήθηκαν στην εταιρεία "Thanos Hotels" για την κατασκευή του ξενοδοχείου "Ανασσα" στην περιοχή Ασπρόκρεμμος στην Πάφο.

    Σε σημερινές δηλώσεις της, η εκπρόσωπος της Greenpeace στην Κύπρο, Ειρήνη Κωνσταντίνου, είπε ότι "η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποδεικνύει ότι οι θέσεις της Greenpeace και των τοπικών περιβαλλοντικών οργανώσεων ήταν ορθές όταν δήλωναν ότι τέτοιου είδους παράνομες κατασκευές δεν είναι προς όφελος των τοπικών κοινοτήτων, του φυσικού περιβάλλοντος και της Κύπρου γενικότερα".

    "Τώρα ο Επαρχος Πάφου, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και ο Γενικός Εισαγγελέας έχουν την ευθύνη να ελέγξουν έτσι ώστε από σήμερα να μην γίνεται καμιά εργασία στο χώρο του ξενοδοχείου η οποία είναι πλέον παράνομη και θα πρέπει να τιμωρείται από το νόμο", σημείωσε.

    Πρόσθεσε επίσης ότι "άλλες καταγγελίες για παράνομες κατασκευές που υπάρχουν στην περιοχή του Ακάμα θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη, και γρήγορα και αποτελεσματικά μέτρα θα πρέπει να παρθούν για τερματισμό οποιασδήποτε κατασκευής που καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον".

    Η εκπρόσωπος της Greenpeace σημείωσε ότι η ακυρωτική απόφαση του Ανωτάτου αυτή έρχεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις για την προαστασία του Ακάμα και την ανάγκη ανακήρυξης της περιοχής σε Εθνικό Πάρκο σύμφωνα με τη μελέτη της Διεθνούς Τράπεζας".

    Η κ. Κωνσταντίνου υπενθύμισε ότι νωρίτερα φέτος η ολομέλεια της Βουλής ψήφισε υπέρ της έκθεσης της Διεθνούς Τράπεζας για την προστασία του Ακάμα με την οποία συμφωνά και η Greenpeace και οι τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις.

    "Η Greenpeace ζητά από την κυβέρνηση Κληρίδη να ακολουθήσει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και με ομόφωνη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να προωθήσει την έκθεση της Διεθνούς Τράπεζας προς τη Βουλή η οποία θα πρέπει να ψηφίσει την τελική έγκρισή της", είπε.

    Η εκπρόσωπος της Greenpeace σημείωσε ότι η αναφορά του Δικαστή Φρίξου Νικολαϊδη στην αξία του περιβάλλοντος είναι αξιοσημείωτη και πολύ σημαντική για το φυσικό περιβάλλον της Κύπρου και ιδιαίτερα για την αξία της χερσονήσου του Ακάμα και την ανάγκη προστασίας του.

    Καταλήγοντας η κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι η οικογενειακή εταιρεία του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Αλέκου Μιχαηλίδη κατασκευάζοντας παράνομα ξενοδοχείο 352 κλινών στην περιοχή Ασπρόκρεμμος, επηρέασε 80.000 τ.μ. άγριας βλάστησης σε μια περιοχή που ως γνωστό γεννούν τα αυγά τους η Πράσινη Χελώνα και η Καρέτα - Καρέτα.

    Σημειώνεται ότι οι τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις και η Greenpeace έχουν εργαστεί για την προστασία του Ακάμα για πολλά χρόνια.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΑΧΡ)

    [05] Δημοσκόπηση ΕΕ - Κύπρος

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,17/09/1998 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Το 46% των πολιτών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) τάσσονται υπέρ της ένταξης της Κύπρου στην Κοινότητα.

    Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα 15 κράτη μέλη της ΕΕ, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση 11 χώρες της ΕΕ υποστηρίζουν την ένταξη της Κύπρου. Ειδικότερα, στην Ελλάδα, το 85% είναι υπέρ ενώ εναντίον τάσσεται μόνο το 7%.

    Εναντίον της κυπριακής ένταξης τάχθηκαν τέσσερις χώρες της ΕΕ, το Βέλγιο, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο και η Αυστρία. Η αρνητική όμως τοποθέτηση των χωρών αυτών οφείλεται στο γεγονός ότι η κοινή γνώμη τάσσεται με ελάχιστες εξαιρέσεις, κατά της διεύρυνσης.

    Ειδικότερα, το ποσοστό των θετικών και αρνητικών απαντήσεων σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ σχετικά με την Κύπρο ήταν το εξής:

    Βέλγιο 37% υπέρ 41% κατά Δανία 48% " 33% "

    Γερμανία 35% " 42% " Ελλάδα 85% " 7% "

    Ισπανία 55% " 13% " Γαλλία 41% " 38% "

    Ιρλανδία 52% " 16% " Ιταλία 49% " 22% "

    Λουξεμβούργο 38% " 44% " Ολλανδία 55% " 30% "

    Αυστρία 35% " 42% " Πορτογαλία 45% " 20% "

    Φιλανδία 51% " 30% " Σουηδία 55% " 17% "

    Η.Βασίλειο 52% " 20% " Ο μέσος όρος των θετικών και αρνητικών απαντήσεων που προκύπτουν για κάθε μια από τις 11 υποψήφιες χώρες ήταν ο εξής:

    Ουγγαρία 53% υπέρ 24% κατά Πολωνία 49% " 29% "

    Τσέχια 48% " 28% " Κύπρος 46% " 29% "

    Σλοβακία 43% " 32% " Βουλγαρία 42% " 33% "

    Εσθονία 41% " 32% " Λετονία 41% " 32% "

    Λιθουανία 41% " 33% " Σλοβενία 39% " 35% "

    Ρουμανία 39% " 37% "

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [06] Λυσσαρίδης - Χρυσοστομίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,17/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πλήρη συναντίληψη τόσο σε θέματα ιδεολογίας όσο και σε θέματα γενικότερης φύσεως υπάρχει μεταξύ της ΕΔΕΚ και της Επαλξης Ανασυγκρότησης του Κέντρου.

    Αυτό δήλωσαν ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης και ο εκπρόσωπος της Επαλξης Ανασυγκρότησης Κεντρου, (ΕΠΑΚΕ), Κύπρος Χρυσοστομίδης μετά τη συνάντηση που είχαν το απόγευμα στα πλαίσια των επαφών για δημιουργία ευρύτατου σοσιαλδημοκρατικού κινήματος.

    Ο κ. Λυσσαρίδης καλωσόρισε "το γεγονός ότι στην προσπάθεια που γίνεται για δημιουργία ενός ευρύτατου νέου σοσιολδημοκρατικού κινήματος στην Κύπρο, έχουμε τώρα και νέες δυνάμεις, οι οποίες προστίθενται σ' αυτή την προσπάθεια".

    Οπως είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε επίσης όπως "στο πρώτο στάδιο δημιουργηθεί μια επιτροπή επαφής από τις δύο πλευρές, μέχρις ότου δημιουργηθεί μια ενιαία επιτροπή που θα ασχολείται με όλα τα θέματα, τα οποία απασχολούν εκείνους που θέλουν να δημιουργήσουν αυτή τη μεγάλη σοσιαλδημοκρατική οικογένεια".

    Από την πλευρά του, ο κ. Χρυσοστομίδης επεσήμανε ότι "στο χώρο του κέντρου και στο χώρο της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας στην Κύπρο υπάρχει ανάγκη ενός νέου σχήματος" και σημείωσε ότι πρόθεση της ΕΠΑΚΕ είναι να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση. Ο κ. Χρυσοστομίδης τόνισε ότι ευελπιστεί και πιστεύει πως το νέο κίνημα του κέντρου με την ιδεολογία της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας, θα γίνει πραγματικότητα.

    Σε ερώτηση κατά πόσο πιστεύει πως θα υπάρξουν δυσκολίες στις επαφές της ΕΔΕΚ με το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) λόγω των επαφών του κόμματος με την ΕΠΑΚΕ ο κ. Λυσσαρίδης απάντησε αρνητικά αναφέροντας ότι την ερχόμενη βδομάδα θα υπάρξει συνάντηση και με μία ομάδα του ΔΗΚΟ.

    Είπε επίσης ότι η ΕΔΕΚ δεν αποκλείει κανένα και πρόσθεσε, "αντίθετα θέλουμε να καλωσορίσουμε κάθε πρόθυμη δύναμη, είτε οργανωμένη υπό τη μορφή κόμματος, είτε κινήματος, είτε ομάδας, ακόμα και άτομα".

    Τόνισε εξάλλου, ότι δεν νομίζει πως υπάρχει λόγος για οποιαδήποτε πλευρά που αισθάνεται ότι μπορεί να ενταχθεί σε μια σοσιαλδημοκρατία να αποκλείσει κάποιαν άλλη.

    Εξάλλου, ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι "η δική μας πλευρά έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι και το ΔΗΚΟ πρέπει να συμμετάσχει ως κεντρώος χώρος σ' αυτή την προσπάθεια".

    Είπε επίσης, ότι η ΕΠΑΚΕ θα έχει συναντήσεις με όλες τις παρατάξεις που ενδιαφέρονται για τη δημιουργία ευρύτατου σοσιαλδημοκρατικού χώρου.

    Τέλος, ο κ. Λυσσαρίδης ερωτηθείς σχετικά είπε ότι το σχήμα θα δημιουργηθεί πολύ πριν τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές, ενώ ερωτηθείς για το τί θα συμβεί στην περίπτωση που το σχήμα δεν λειτουργήσει, απάντησε ότι "θα λειτουργήσει".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΧΡ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 17 September 1998 - 17:46:09 UTC