Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-09-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιδρυση Πρεσβείας - Ελσίνκι
  • [02] Ρέππας - Ελλάδα - Κύπρος - Τουρκία
  • [03] FBI - Συνέδριο - Αγγελίδης
  • [04] Πρόεδρος Βουλής - Υπουργός - Κένυα
  • [05] Αναστασιάδης - Ελλάδα - Νέα Υόρκη
  • [06] Κύπρος - Τσεχική Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία
  • [07] ΝΕ.Ο - Νέα Υόρκη
  • [08] Αντιπροσωπεία Βουλής - ΚΣΣΕ
  • [09] Πρόεδρος Κληρίδης - Αναχώρηση
  • [10] Χριστόφιας - Αναχώρηση - Αθήνα
  • [11] Μιχαηλίδης - Αιτιολογία περιουσιακών στοιχείων

  • [01] Ιδρυση Πρεσβείας - Ελσίνκι

    Λευκωσία,Κύπρος,18/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την ίδρυση Πρεσβείας στο Ελσίνκι της Φιλανδίας αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο σε πρόσφατη συνεδρία του.

    Η ίδρυση πρεσβείας εντάσσεται στο πλαίσιο ενδυνάμωσης της παρουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ευρωπαϊκό χώρο και ειδικότερα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)

    [02] Ρέππας - Ελλάδα - Κύπρος - Τουρκία

    Αθήνα,Ελλάδα,18/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας και Κύπρου, "Τοξότης" και "Νικηφόρος", προγραμματίζονται από κοινού και θα διεξαχθούν όπως ακριβώς στο παρελθόν, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας, Δημήτρης Ρέπας.

    Ερωτηθείς εάν στις ασκήσεις θα συμμετάσχουν ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη, ο κ. Ρέππας απάντησε ότι δεν έχει την πρόθεση να ανακοινώσει λεπτομέρειες επί του παρόντος, αλλά ανέφερε ότι αναμένεται να επαναληφθεί το πλαίσιο προηγούμενων ασκήσεων.

    Σημειώνεται ότι στις ασκήσεις "Νικηφόρος" και "Τοξότης" μετείχαν στο παρελθόν και αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

    Σχολιάζοντας την πρόσφατη δήλωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών με την οποίαν η Αγκυρα ζητά απενεργοποίηση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας και Κύπρου, ο κ. Ρέππας είπε ότι "όλες αυτές οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων δεν ευνοούν την προσπάθεια που καταβάλλουμε εμείς, αλλά και ο διεθνής παράγοντας για εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων".

    "Είναι περισσότερο από παράλογο το να είναι η Τουρκία δύναμη κατοχής στην Κύπρο και ταυτόχρονα να εκδηλώνει ένα δήθεν φόβο που έχει από την πρωτοβουλία που παίρνει η Κύπρος να ενισχύσει την άμυνά της", τόνισε ο κ. Ρέπας.

    Αναφερόμενος στην πρόταση του Βρετανού Υπουργού Αμυνας, Τζορτζ Ρόμπερτσον για την επιβολή μορατόριουμ στις πτήσεις των πολεμικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο, ο κ. Ρέππας είπε ότι θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι "η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια καλής πίστης", διότι έχουν διατυπώσει "μια σειρά από προτάσεις για να διευκολύνουν την εκτόνωση της κρίσης".

    "Δυστυχώς", πρόσθεσε, "η στάση της Τουρκίας είναι απολύτως αρνητική", και σημείωσε ότι "αυτό πρέπει να το λάβουν όλοι σοβαρά υπόψη τους".

    "Εάν επιθυμούν να συμβάλουν, θα το επιτύχουν όταν απευθύνονται στην Τουρκία με την κατάλληλη γλώσσα και τον κατάλληλο τρόπο", κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΡΜ/ΜΧ)

    [03] FBI - Συνέδριο - Αγγελίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,18/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τη βοήθεια του FBI προς την Κυπριακή Αστυνομία τόσο σε θέματα τεχνολογικής υποστήριξης όσο και για την εκπαίδευση Κυπρίων αξιωματικών, υποσχέθηκε προς τον Αρχηγό της Αστυνομίας, Ανδρέα Αγγελίδη ο Διευθυντής του FBI, Λούις Φριχ, σε συνάντησή τους στο περιθώριο των εργασιών του 16ου Συνεδρίου Αποφοίτων του FBI, στο Ελσίνκι.

    Σημειώνεται ότι η Κυπριακή Αστυνομία ανέλαβε να διοργανώσει με τη βοήθεια του FBI και με τη συμμετοχή του κ. Φριχ, το 19ο Συνέδριο των Ευρωπαίων Αποφοίτων της Εθνικής Ακαδημίας FBI στην Κύπρο το 2000.

    Στο Συνέδριο του Ελσίνκι, του οποίου εκλελεγμένος Β' Αντιπρόεδρος ήταν ο Αναπληρωτής Ανώτερος Αστυνόμος, Γιώργος Παναγιώτου, συζητήθηκαν θέματα διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, το οργανωμένο έγκλημα, η τρομοκρατία, οι νέες μορφές πολύπλοκου ηλεκτρονικού εγκλήματος, καθώς επίσης η εφαρμογή από τη Δικανική Επιστήμη νέων τρόπων και μεθόδων για πρόληψη και πάταξη της εγκληματικότητας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [04] Πρόεδρος Βουλής - Υπουργός - Κένυα

    Λευκωσία,Κύπρος,18/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Κένυα παραμένει θερμός υποστηρικτής των δικαίων του Κυπριακού λαού, όπως διαβεβαίωσε ο Υπουργός Παιδείας και Ανάπτυξης Ανθρωπίνων Πόρων της χώρας, Alfonse Musyoka τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού.

    Σε δηλώσεις μετά από πρωινή συνάντηση, ο Κενυάτης αξιωματούχος εξέφρασε την ανησυχία του για την μη επίτευξη προόδου στο κυπριακό πρόβλημα που, όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι καθαρά πρόβλημα εισβολής, κατοχής και εθνικού ξεκαθαρίσματος σε βάρος του λαού της Κύπρου, ενώ εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να συμβάλει θετικά προς την κατεύθυνση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

    Από την πλευρά του ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε τον κ. Musyoka για τις εξελίξεις στο Κυπριακό με έμφαση την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα και αδιαλλαξία.

    Ο κ. Κυπριανού ευχαρίστησε τον Κενυάτη αξιωματούχο για τη σταθερή προσήλωση της χώρας του στην εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος βασισμένης στις αρχές του διεθνούς δικαίου και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    Κατά τη συνάτηση συζητήθηκαν επίσης τρόποι για την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)

    [05] Αναστασιάδης - Ελλάδα - Νέα Υόρκη

    Λάρνακα,Κύπρος,18/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Σε μια εις βάθος διαφώτιση και διερεύνηση προκειμένου να είναι επιτυχής η επιθυμία για προσφυγή στα Ηνωμένα Εθνη", θα προβούν οι πολιτικοί αρχηγοί στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

    Αυτό δήλωσε σήμερα, κατά την αναχώρηση του από την Κύπρο, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης σημειώνοντας ότι καθ' οδόν προς τη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιήσει συνάντηση στην Αθήνα με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη.

    Οπως είπε ο κ. Αναστασιάδης, κατά τη συνάντησή του με τον Ελληνα Πρωθυπουργό θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, και σημείωσε ότι "οι ανάλογοι προβληματισμοί σε παρόμοιες στιγμές δεν μπορεί παρά να είναι πάντοτε χρήσιμοι".

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ανέφερε επίσης ότι κατά την επιστροφή του στην θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να πάρει μέρος στη Σύνοδο του Συμβουλίου του Λαϊκού Κόμματος της Ευρώπης, στην οποία θα προβεί σε διαφώτιση γύρω από τις τελευταίες θέσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, αλλά και σε προβολή των δικών μας θέσεων.

    Ερωτηθείς κατά πόσο η επικρατούσα κατάσταση λειτουργεί σε βάρος μας, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι "η κατάσταση δεν είναι όσο θα θέλαμε καλή" και πρόσθεσε ότι "η Αμερική, η οποία εξήγγειλε πρωτοβουλίες και διόρισε μεσολαβητές δεν είναι όσο αποφασιστική θα έπρεπε".

    Τέλος, επισημαίνοντας ότι η τουρκική αδιαλλαξία έχει αναβαθμίσει τις καθ' όλα απαράδεκτες θέσεις της, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι "η συνέπεια στις θέσεις, η επιμονή και η συμπαράσταση της Ελλάδας και άλλων φιλικών χωρών θα βοηθήσουν ώστε να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα σήμερα δημιουργούν μια εικόνα αδιεξόδου".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΜ/ΜΧ)

    [06] Κύπρος - Τσεχική Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία

    Λευκωσία,Κύπρος,18/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Φθάνει την Κυριακή για επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, με πρόσκληση της Βουλής των Αντιπροσώπων, επταμελής τσεχική Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών, Αμυνας και Ασφάλειας της Τσεχικής Γερουσίας Michael Zantovsky.

    Κατά την τετραήμερη παραμονή της στην Κύπρο, η τσεχική αντιπροσωπεία θα γίνει δεκτή από τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Σπύρο Κυπριανού και θα έχει χωριστές συναντήσεις με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων και συνάντηση εργασίας με τις επιτροπές εξωτερικών και άμυνας της Βουλής υπό την προεδρία του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Η τσεχική αντιπροσωπεία θα έχει, επίσης συναντήσεις με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Υπουργό Οικονομικών, Χριστόδουλο Χριστοδούλου, τον Υπουργό Αμυνας Γιαννάκη Ομήρου και τον Αρχηγό της Διαπραγματευτικής Ομάδας στις Ενταξιακές Διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση Γιώργο Βασιλείου.

    Οι Τσέχοι βουλευτές θα επισκεφθούν τις ακριτικές περιοχές στο Δήμο Αγίου Δομετίου συνοδευόμενοι από το Δήμαρχο Ανδρέα Χατζηλοϊζου καθώς και την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου συνοδευόμενοι από το Δήμαρχο Ανδρέα Πούγιουρο.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)

    [07] ΝΕ.Ο - Νέα Υόρκη

    Λευκωσία,Κύπρος,18/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την ευχή να ευοδωθούν οι προσπάθειες της κυπριακής αποστολής στη Νέα Υόρκη, εκφράζουν με ανακοίνωσή τους οι Νέοι Ορίζοντες, παρά το γεγονός ότι εκτιμούν πως οι σχετικές επαφές δεν πρόκειται να αποδώσουν.

    Υποστηρίζοντας ότι δεν συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι για την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας στη Νέα Υόρκη, οι ΝΕ.Ο σημειώνουν ότι γι'αυτό και δεν πρόκειται να μεταβεί ο Πρόεδρος το κόμματος, Νίκος Κουτσού.

    Οπως εκτιμούν οι ΝΕ.Ο, "οι σχετικές επαφές δεν θα αποδώσουν από τη στιγμή που δεν συνοδεύονται από πειστική τακτική αξιοποίησής τους και δεν εντάσσονται σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το Κυπριακό".

    Αναφέρουν επίσης ότι "αναμένουν από τους αρχηγούς ή εκπροσώπους κομμάτων να δώσουν, όταν θα επιστρέψουν, στοιχεία που θα επιτρέψουν στον Κύπριο πολίτη να αξιολογήσει το ωφέλιμο και το επιβεβλημένο της αποστολής".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [08] Αντιπροσωπεία Βουλής - ΚΣΣΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,18/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στις εργασίες του 4ου Μέρους της Συνόδου 1998 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), θα συμμετάσχει τριμελής αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία αναχωρεί για το Στρασβούργο την Κυριακή.

    Της αντιπροσωπείας θα ηγείται ο βουλευτής Παναγιώτης Δημητρίου και σ'αυτή συμμετέχουν επίσης οι βουλευτές Τάκης Χατζηδημητρίου και Δώρος Χριστοδουλίδης.

    Κατά τις εργασίες της Συνόδου, που θα διαρκέσει από τις 12 μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου, ο κ. Δημητρίου, μέλος του προεδρείου της ΚΣΣΕ, θα ενημερώσει την ολομέλεια για τα πεπραγμένα της Συνέλευσης και θα συζητηθούν μεταξύ άλλων, η υιοθέτηση Ευρωπαϊκού Κώδικα σε σχέση με τις πωλήσεις όπλων, η Ευρωπαϊκή Ναυτική Πολιτική και οι σχέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

    Εξάλλου στη συνεδρία της Υπεπιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, στην οποία ο κ. Χατζηδημητρίου είναι Αντιπρόεδρος, αναμένεται να συζητηθεί η έκθεση του εισηγητή για την Πολιτιστική Κληρονομιά στα κατεχόμενα, Βέλγου Γερουσιαστή, Πολ Στάες.

    Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, θα ενημερώσει την ολομέλεια για τα πεπραγμένα της εξ Υπουργών Επιτροπής της οποίας την προεδρία ασκεί η Ελλάδα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [09] Πρόεδρος Κληρίδης - Αναχώρηση

    Λάρνακα,Κύπρος,18/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης αναχώρησε σήμερα για τη Νέα Υόρκη, όπου θα παραστεί στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, την οποία και θα προσφωνήσει στις 25 Σεπτεμβρίου.

    Κληθείς κατά την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο Λάρνακας να σχολιάσει δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι η Ε/κ πλευρά βρίσκεται "στριμωγμένη στη γωνιά" και τις επικρίσεις εναντίον του ότι αποφάσισε για την αγορά των S300 ερήμην του Εθνικού Συμβουλίου, δημιουργώντας έτσι την πυραυλολογία και βάζοντας τη Δημοκρατία σε δύσκολη θέση, απάντησε ότι η απόφαση δεν ήταν μόνο δική του και πως για το αδιέξοδο ευθύνεται η τουρκική πλευρά.

    "Ο κ. Χριστόφιας αρέσκεται να επιρρίπτει την ευθύνη στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν με ενοχλεί αυτό το πράγμα ούτε και θέλω να μπω σε αντιδικία με τον κ. Χριστόφια. Αλλά το θέμα των πυραύλων δεν είναι μόνο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που το είχε αποφασίσει. Υπήρχε και η σύμφωνη γνώμη άλλων δύο κομμάτων που μαζί αποτελούσαν την πλειοψηφία στο Εθνικό Συμβούλιο, καθώς και η σύμφωνη γνώμη εκτός της Κύπρου", τόνισε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν είναι το θέμα των πυραύλων που έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο αλλά η τουρκική αδιαλλαξία, η οποία πάντοτε στόχευε στη συνομοσπονδία.

    Υπενθύμισε ακόμη ότι η αξίωση αυτή των Τούρκων εμφανίζεται από το έγγραφο που κατεγράφη στην παρουσία του κ. Χριστόφια για τις Ιδέες Γκάλι, όπου η τουρκική πλευρά επέμενε σε χωριστή κυριαρχία, εκ περιτροπής προεδρία, σε ίση εκπροσώπηση στην κυβέρνηση και σε συναινετικές αποφάσεις, χαρακτηριστικά, όπως επεσήμανε, της συνομοσπονδίας και όχι της ομοσπονδίας.

    "Γι' αυτό και δεν πέτυχαν οι Ιδέες Γκάλι", είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι ο προηγούμενος ΓΓ του ΟΗΕ σε έκθεσή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας, σημείωνε το αδιέξοδο λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης της τουρκικής πλευράς για λύση του Κυπριακού.

    Ερωτηθείς εάν στη Νέα Υόρκη θα γίνει βολιδοσκόπηση για το θέμα της προσφυγής ανέφερε ότι αυτή η κατεύθυνση αποτελεί έναν από τους λόγους για τους οποίους πραγματοποιεί ο ίδιος και οι αρχηγοί και εκπροσώποι των κομμάτων αυτό το ταξίδι.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι η απόφαση για την προσφυγή δεν θα εξαρτηθεί μόνο από την απάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ.

    Για το ενδεχόμενο να υπάρξει πρωτοβουλία από τον ΓΓ του ΟΗΕ, είπε ότι στη συνάντηση που είχε με τον κ. Αναν στη Νότιο Αφρική, αποφασίστηκε όπως το θέμα ξανασυζητηθεί στη Νέα Υόρκη.

    Επεσήμανε δε ότι ο κ. Αναν έχει προσκαλέσει για να παραστεί στη συνάντηση και την Αναπληρωτή Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ Αν Χέρκους, ενώ είναι πιθανόν να παραστεί και ο Ειδικός του Σύμβουλος για το Κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση στις 10 το πρωί, ώρα Αμερικής, ενώ θα έχει επίσης συνάντηση με το ΓΓ του ΟΗΕ, τα πέντε μόνιμα αλλά και άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ έχει διευθετηθεί συνάντηση και με τον Αμερικανό Προεδρικό Απεσταλμένο για το Κυπριακό, Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, τη Δευτέρα το απόγευμα.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι θα έχει και άλλες επαφές με αρχηγούς κρατών, οι οποίοι έχουν ζητήσει να το συναντήσουν.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα επιστρέψει στην Κύπρο στις 29 Σεπτεμβρίου. Πρόεδρος Κληρίδης - Πουργουρίδης

    Εξάλλου σε ερώτηση κατά πόσο ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης χαίρει της εμπιστοσύνης του μετά τα στοιχεία Πουργουρίδη για την προσωπική του περιουσία, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε θετικά.

    "Ασφαλώς χαίρει της εμπιστοσύνης μου μέχρις ότου γίνουν οι έρευνες και διαπιστωθεί ποια είναι η πραγματική κατάσταση", τόνισε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Οπως ανέφερε, ήδη έχει ετοιμάσει επιστολή την οποία άφησε στο Διευθυντή του Γραφείου του, ο οποίος μόλις λάβει και την απάντηση του Υπουργού θα τα στείλει μαζί στον Γενικό Ελεγκτή για διερεύνηση.

    Ερωτηθείς εάν τίθεται και πολιτικό ζήτημα από τις καταγγελίες, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι δεν θα ήθελε να απαντήσει εάν δεν τεκμηριωθούν οι κατηγορίες.

    Κληθείς να σχολιάσει τους χειρισμούς, είπε ότι κατά τη γνώμη του δεν είναι σωστό να γίνεται δημόσιος θόρυβος, προτού κατατεθούν οι κατηγορίες και προτού εξεταστούν και τεκμηριωθούν.

    Μιλώντας γενικά, εξήγησε ότι εάν ακολουθείται η αντίθετη πορεία, τότε είναι δυνατό "διάφοροι να κατηγορούν διάφορους" και κάποια στιγμή "θα έλθει η εποχή που κανένας αξιοπρεπής άνθρωπος δεν θα αποδέχεται δημόσιο αξίωμα".

    "Πρέπει πρώτα να τεκμηριώνονται δια ερεύνης και ύστερα να διατυπώνονται οι κατηγορίες. Να γίνεται η σωστή έρευνα και εάν διαπιστωθούν ασφαλώς πρέπει να γίνεται δημόσια καταγγελία", τόνισε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του κ. Πουργουρίδη ότι εάν δεν ακολουθούσε την τακτική του θα υπήρχε το ενδεχόμενο "κουκουλόματος" της υπόθεσης, αναφέρθηκε σε δήλωση του κ. Πουργουρίδη ότι πιστεύει στην εντιμότητα και στην ευαισθησία του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα θέματα της χρηστής διοίκησης.

    "Εάν μου έφερνε τα στοιχεία χωρίς δημοσιότητα δεν υπήρχε καμία περίπτωση να κουκουλωθούν", τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ερωτηθείς εάν έχει πληγεί το κύρος των πολιτικών, ο Πρόεδρος Κληρίδης επανέλαβε ότι εάν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός θα σπιλώνεται το όνομα αξιοπρεπών ατόμων μέχρι να γίνουν οι έρευνες.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι τα στοιχεία θα σταλούν στο Γενικό Εισαγγελέα μετά από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΚΝ/ΜΧ)

    [10] Χριστόφιας - Αναχώρηση - Αθήνα

    Λάρνακα,Κύπρος,18/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας αναχώρησε το απόγευμα για την Αθήνα, όπου αύριο θα συζητήσει με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, τις εξελίξεις στο Κυπριακό και το τελευταίο κοινό ανακοινωθέν της συνάντησης Κληρίδη - Σημίτη.

    Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είπε ότι δεν μπορεί να προδιαγράψει τη συνάντηση της Αθήνας, η οποία, σημείωσε, γίνεται στη θέση συνάντησης του Εθνικού Συμβουλίου και σ'αυτήν θα συζητηθεί το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος της συνάντησης Κληρίδη - Σημίτη, το οποίο, όπως είπε, "λέει πολλά".

    Απέφυγε, ωστόσο, να επεκταθεί στις απόψεις του γύρω από το θέμα, σημειώνοντας ότι πρώτα θα συζητήσει με τον κ. Σημίτη και μετά με τους δημοσιογράφους.

    Για το θέμα της προσφυγής, ο κ. Χριστόφιας επανέλαβε ότι είναι κάτι που έπρεπε να είχε αποφασιστεί προ πολλού, αλλά, όπως είπε, εάν κρίνει κανείς το αποτέλεσμα του ψηφίσματος των Αδεσμεύτων σε μια μεγάλη ομάδα χωρών, αλλά και σύμφωνα με κάποιες πολιτικές εκτιμήσεις από τη Νέα Υόρκη, υπάρχει εδάφος.

    Ο κ. Χριστόφιας επανέλαβε τη θέση του ΑΚΕΛ ότι η Ε/κ πλευρά είναι "στριμωγμένη στη γωνιά".

    "Αγωνιζόμαστε να βγούμε από τη γωνιά, αγωνιζόμαστε να αντιμετωπίσουμε τη νέα επίθεση του αντιπάλου, η οποία είναι και κυνική και προσπάθεια πλήρους αλλαγής της βάσης λύσης του Κυπριακού και νομίζω ότι εδώ πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας χωρίς να αφαιρείται από κανένα μας να εκφράσει τις δικές του απόψεις", τόνισε ο κ. Χριστόφιας.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση επέκρινε τον Πρόεδρο Κληρίδη για την παραγγελία των S300, που οδήγησε στην πυραυλολογία και έφερε την Ε/κ πλευρά σε δύσκολη θέση, όπως είπε.

    Ερωτηθείς σχετικά με το πρόγραμμα των επαφών του στη Νέα Υόρκη, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Σώτος Ζακχαίος είχε επαφές με τους πολιτικούς ηγέτες που θα επισκεφθούν τη Νέα Υόρκη και έγινε κατάλογος επαφών.

    Ηδη έχει γίνει διευθέτηση να συναντήσει τον Υπουργό Εξωτερικών της Λευκορωσίας, ενώ θα ενημερωθεί στη Νέα Υόρκη για τις άλλες επαφές του.

    Πουργουρίδης

    Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις γύρω από τις καταγγελίες Πουργουρίδη, ο κ. Χριστόφιας επανέλαβε τη θέση του ΑΚΕΛ ότι κάθε πολιτικός παράγοντας, ο οποίος αποκομίζει στοιχεία για σκάνδαλα έχει καθήκον να τα διερευνά και να τα καταγγέλλει εκεί που πρέπει.

    Οπως ανέφερε, ο κ. Πουργουρίδης απευθύνθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος θα χειριστεί το θέμα και θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς.

    Εάν, σημείωσε, ο κ. Πουργουρίδης δεν μπορέσει να καταθέσει αποδεικτικά στοιχεία τότε θα μείνει εκτεθειμένος.

    "Δεν πρέπει να γίνεται από κανένα προσπάθεια εκ προοιμίου να κουκουλώνονται υποθέσεις με φράσεις και τοποθετήσεις του τύπου 'είναι κακόγουστο θέατρο'", τόνισε ο κ. Χριστόφιας.

    Υποστήριξε ότι αυτοί, οι οποίοι προβαίνουν σε τέτοιες δηλώσεις "έπαιξαν τέτοιο θέατρο" σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, ενώ τόνισε ότι "τα δύο μέτρα και δύο σταθμά πρέπει να σταματήσουν να υπάρχουν".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΚΝ/ΓΠ)

    [11] Μιχαηλίδης - Αιτιολογία περιουσιακών στοιχείων

    Λευκωσία,Κύπρος,18/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η περιουσία του Υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη αποκτήθηκε, όπως είπε, "με οικονομίες που είναι από τη δουλειά μου εδώ και σαράντα χρόνια που υπηρετώ τον τόπο".

    Ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι απέκτησε όλη του την περιουσία μέσω νόμιμων διαδικασιών και ότι ορισμένα ποσά, στα οποία αναφέρεται ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής Χρήστος Πουργουρίδης στη σχετική του έκθεση είναι υπερβολικά.

    Αφησε, εξάλλου, αιχμές εναντίον του κ. Πουργουρίδη για την απαίτηση διευκολύνσεων από τον ίδιο, για διάφορες υπηρεσίες που προσφέρει το Υπουργείο Εσωτερικών, τονίζοντας ότι ο κ. Πουργουρίδης έφθανε στο σημείο να αμφισβητεί σχετικές εκθέσεις της Αστυνομίας, για να εξυπηρετήσει πελάτες του.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσε σήμερα, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι κλήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος του επέδωσε τις καταγγελίες του κ. Πουργουρίδη, που αφορούν διαφθορά του Υπουργού Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι θα ετοιμάσει απάντηση στην έκθεση του κ. Πουργουρίδη, την οποία θα επιδώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Είπε ότι "η ενέργεια αυτή του κ. Πουργουρίδη καλώς γίνεται", παρά την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε.

    Ανέφερε, επίσης, ότι "αυτό το οποίο έχει δημιουργήσει μερικά ερωτηματικά και μερικές βασικές απορίες είναι γιατί ο κ. Πουργουρίδης, αφού εγνώριζε όλα αυτά τα στοιχεία" νωρίτερα, δεν τα κατέθεσε.

    Ο κ. Μιχαηλίδης συμφώνησε ότι οι καταγγελίες, όπως είχε αναφέρει και ο κ. Πουργουρίδης, έγιναν από πρώην φίλο του.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι "σίγουρα υπάρχουν και πολιτικά και προσωπικά ελατήρια που ξεκινούν από την προσπάθεια του κ. Πουργουρίδη".

    "Δεν μηδενίζω", είπε, "το ενδιαφέρον του για τα δημόσια πράγματα και τα δημόσια οικονομικά, ιδιαίτερα όσον αφορά την εμπλοκή δημοσίων προσώπων". Διερωτήθηκε, ωστόσο, "γιατί αυτήν τη στιγμή;".

    Αποκάλυψε, εξάλλου, ότι ο κ. Πουργουρίδης του έλεγε προ των εκλογών: "Ξαπόλα τον γέρο κι έλα να κουβεντιάσουμε. Τούτος εν παναϋριν που τελειώνει. Εφαεν τα ψουμιά του".

    Μετά τις εκλογές και το σχηματισμό της Κυβέρνησης, συνέχισε, ο κ. Πουργουρίδης "ζήτησε από την Πολιτική Επιτροπή του ΔΗΣΥ να αναθεωρήσει την απόφαση για τη συμμετοχή των αποστατών από την Κυβέρνηση Κληρίδη και να κάνουν συνεργασία με το ΔΗΚΟ 'να ξαπολύσουμεν τον Ντίνον τον Μιχαηλίδη για να δούμεν χαϊριν'".

    Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι ο κ. Πουργουρίδης "ζητούσε και δημιούργησε τέτοιες σχέσεις" για να δημιουργήσουν "τόζι εναντίον του Ντίνου του Μιχαηλίδη, για να υποχρεωθεί ο Κληρίδης να τον διώξει".

    Περιουσιακά στοιχεία

    Αναφερόμενος στα περιουσιακά στοιχεία του ιδίου και της οικογένειάς του, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως "ό,τι έχουμε αποκτήσει, ό,τι υπάρχουν σήμερα στα κτηματολόγια ενώπιόν μας, είναι με νόμιμο τρόπο, με νόμιμες διαδικασίες και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης σε καμία απολύτως περίπτωση".

    "Ολα δικαιολογούνται και όλα θα ελεγχθούν" πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η υπηρεσία που θα αναλάβει να διεξάγει τον έλεγχο, θα δώσει το πόρισμά της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε ότι "ό,τι έχω το έχω εξασφαλίσει με νόμιμα μέσα, με οικονομίες οι οποίες είναι από τη δουλειά μου εδώ και σαράντα χρόνια που υπηρετώ τον τόπο, με συγκεκριμένες απολαβές, και από δάνεια και από υποθήκες, οι οποίες σίγουρα αποδεικνύονται μέσω των τραπεζών που μας έκαναν τα σχετικά δάνεια".

    Στη συνέχεια, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες καταγγελίες του κ. Πουργουρίδη.

    Αναφορικά με την πολυκατοικία "Γκαλφ Πάλας" στη Λεμεσού, στην οποία κατέχει ένα διαμέρισμα, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι αγοράστηκε το 1989 περίπου, από τον Παρασκευαϊδη για το ποσό των πενήντα χιλιάδων λιρών.

    Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι δόθηκαν "είκοσι χιλιάδες λίρες τοις μετρητοίς και τριάντα χιλιάδες με υποθήκη κι εγγυήσεις προσωπικές", προσθέτοντας ότι το διαμέρισμα αυτό ξοφλήθηκε "με τα ενοίκια" που εισέπραττε στο μεταξύ.

    Οσον αφορά το "Γκάλα Ντιβέλοπμεντ" του κ. Γαλαταριώτη, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι "έχουμε ένα είκοσι τοις εκατόν στο έργο στο οποίο αναφέρεται ο κ. Πουργουρίδης, το οποίο αγοράσαμε εξ' ολοκλήρου με δάνειο από την Τράπεζα Κύπρου", προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν συμμετέχει στην εταιρεία αυτή.

    Στο σημείο αυτό, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι οποιοσδήποτε Υπουργός ή άλλο πρόσωπο κάποιας κοινωνικής τάξης "μπορεί να έχει μεγαλύτερη ευχέρεια να εξασφαλίζει κάποια δάνεια από τις τράπεζες", επισημαίνοντας ότι "αυτό δεν είναι αδίκημα ή παράπτωμα ή μέρος διαφθοράς".

    Οσον αφορά την πολυκατοικία "Φλαμίγκο", ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι το διαμέρισμα που αγοράστηκε και είναι ιδιοκτησία της θυγατέρας του, αγοράστηκε το 1983 για σαράντα χιλιάδες λίρες.

    Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι για το συγκεκριμένο διαμέρισμα πληρώθηκε τέλος μεταβίβασης πάνω σε ποσό 65 χιλιάδων λιρών, που ήταν η αξία του διαμερίσματος, όπως εκτιμήθηκε από το Κτηματολόγιο.

    Τόνισε, επίσης, ότι το διαμέρισμα αγοράστηκε "από δεύτερο χέρι" και ότι ο προηγούμενος ιδιοκτήτης, ο οποίος ήταν αλλοδαπός, το πώλησε σε τιμή ευκαιρίας διότι θα αναχωρούσε άνευ επιστροφής από την Κύπρο.

    Ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε ότι τα δικαιώματα του Κτηματολογίου "καταβλήθηκαν πάνω στις εκτιμημένες αξίες" και όχι πάνω στις τιμές αγοράς και άρα "στην προκειμένη περίπτωση, δεν εζήμιωσε γρόσι η Κυβέρνηση".

    Αυτός που ζήμιωσε, είπε, είναι ο ιδιοκτήτης, προσθέτοντας ότι εάν κατάφερε να εξασφαλίσει ένα διαμέρισμα για την κόρη του πιο φθηνό απ' ότι υπάρχει στην αγορά, "αυτό αφορά όχι τον κ. Πουργουρίδη ούτε τον καταγγέλλοντα, αλλά αφορά τον ιδιοκτήτη και μόνο".

    Στη συνέχεια, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε σε "κάποιες εξυπηρετήσεις", που ο κ. Πουργουρίδης ισχυρίζεται ότι έκανε ο κ. Μιχαηλίδης στην εταιρεία του Ντίμη Κίρζη, με αποτέλεσμα να πάρει σε χαμηλή τιμή τα γραφεία, στα οποία στεγάζονται οι δικηγορικές υπηρεσίες του.

    Ο κ. Μιχαηλίδης δήλωσε κατηγορηματικά ότι "καμία απολύτως εξυπηρέτηση δεν μου ζήτησε η οικογένεια Κίρζη και καμία απολύτως διευκόλυνση δεν μου έκανε η οικογένεια Κίρζη, σε σχέση με την αγορά αυτών των γραφείων στη Λεμεσό".

    Ανέφερε, επίσης, ότι τα αγόρασε σε καλή τιμή, "διότι ήταν η τιμή που εκτίζοντο", προσθέτοντας ότι "τα χρήματα που πληρώθηκαν καλώς πληρώθηκαν, διότι τα γραφεία βρίσκονται σε καλή τοποθεσία, κοντά στα Δικαστήρια", πράγμα που τον εξυπηρετούσε "εις ότι αφορά τις δουλειές του γραφείου".

    Οσον αφορά το κτήμα που αγοράστηκε στην Πάφο, στο οποίο συμμετέχει και η σύζυγός του κατά ένα τέταρτο, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι αγοράστηκε το 1979, όταν ήταν υπάλληλος στη διπλωματική υπηρεσία της Δημοκρατίας και είχε επιστρέψει από το Κάιρο, όπου υπηρετούσε, φέρνοντας μαζί του ένα ποσό έξι χιλιάδων λιρών.

    Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι το ποσό αυτό έγινε δεκαέξι χιλιάδες επτακόσιες πενήντα λίρες, με ένα δάνειο που έκανε από το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού, ποσό το οποίο "αναλογούσε στην αγορά του κτήματος για το ένα τέταρτο" της συζύγου του.

    Αυτό το κτήμα, είπε, πωλήθηκε το 1990 από τους τέσσερις ιδιοκτήτες και ότι το ποσό που αναλογούσε στη σύζυγό του έφθανε τις εκατόν πενήντα χιλιάδες λίρες, αλλά με την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην πληρωμή, το ποσό ανήλθε στις εκατόν εξήντα χιλιάδες λίρες.

    Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι το ποσό αυτό, "μαζί με κάτι άλλες οικονομίες και διευκολύνσεις που είχαμε τότε στα χέρια μας, αρχίσαμε το 1990 να σκεφτόμαστε να κτίσουμε το σπίτι μας στη Γερμασόγεια".

    Η οικία αυτή, σύμφωνα με τον κ. Πουργουρίδη, αξίζει εξακόσιες χιλιάδες λίρες, αλλά σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη στοίχισε μόνο διακόσιες πενήντα χιλιάδες λίρες.

    Στο σημείο αυτό, ο κ. Μιχαηλίδης είπε: "Δεν μπορεί ο κ. Πουργουρίδης να λέει ότι είναι της τάξεως των εξακοσίων χιλιάδων λιρών διότι κάτι τέτοιο του έχει πει κάποιος ο οποίος πέρασε απ' έξω και το είδε".

    Ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι το σπίτι του στη Γερμασόγεια είναι μόνο "τρεις κάμαρες, μια κουζίνα, ένα μικρό γραφείο με δύο καρέκλες" και ότι η επίπλωση αγοράστηκε στο Κάιρο, όταν ήταν Πρέσβης εκεί, με το τότε εισόδημά του.

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι πριν να γίνει Υπουργός Εσωτερικών το 1993 είχε εισοδήματα από επιχειρήσεις του στη Λεμεσό, προσθέτοντας ότι μόνο από τη μεσολάβησή του στην πώληση του ξενοδοχείου "Μεριντιέν" πήρε ποσό που ξεπερνούσε τις εκατό χιλιάδες λίρες, πάνω στο οποίο πλήρωσε και τον ανάλογο φόρο εισοδήματος.

    Οσον αφορά οικόπεδο που αναφέρει ο κ. Πουργουρίδης, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι "αγοράστηκε έναντι του ποσού των τριάντα χιλιάδων λιρών, που ήταν προϊόν από την πώληση κάποιου άλλου οικοπέδου σε άλλη περιοχή της Λεμεσού, έναντι του ποσού των τριάντα χιλιάδων λιρών επίσης".

    Επεσήμανε, εξάλλου, ότι το οικόπεδο αυτό αγοράστηκε το 1965, όταν ήταν υπάλληλος στην Πρεσβεία του Καϊρου.

    Οσον αφορά ένα κτήμα, στο οποίο έχει ένα δεύτερο μερίδιο η σύζυγός του με την αδελφή της, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι είναι περιουσία του πεθερού του, το οποίο αγόρασε στη Λεμεσό πριν το 1940 και "είχε απαλλοτροιωθεί για να κατασκευαστεί η παρακαμπτήριος του λιμένος Λεμεσού".

    Με διαβήματα που είχε κάνει ο πεθερός του προς την τότε Κυβέρνηση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, το κτήμα αυτό εξαιρέθη της απαλλοτροίωσης, διότι το κτήμα αυτό δεν χρησιμοποιήθηκε για το σκοπό για τον οποίο απαλλοτροιώθηκε μέσα στο χρονοδιάγραμμα των τριών χρόνων, και γι' αυτό επεστράφη στον ιδιοκτήτη.

    Αναφερόμενος στην εταιρεία "Μόλβι Εστέιτς", ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι ενεπλάκη στην εταιρεία όταν είχε δεχθεί πρόσκληση, με παράκληση του κ. Κυπριανού, να γίνει Υπουργός Προεδρίας, ενώ υπηρετούσε ως Πρέσβης.

    Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι για τις υπηρεσίες του στη Δημοκρατία είχε πάρει μιαν αποζημίωση της τάξης των δεκαοκτώ χιλιάδων λιρών, το οποίο είχε δανείσει σε φίλο του στο Λονδίνο, προκειμένου να εξασφαλίσει ο φίλος του την αγορά ενός κτήματος.

    Στη συνέχεια, ο φίλος του κ. Μιχαηλίδη του είχε ζητήσει να τον εγγυηθεί στην Τράπεζα Κύπρου, για να εξασφαλίσει το ποσό των εκατόν ογδόντα χιλιάδων λιρών, "πράγμα το οποίο κι έγινε".

    Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι ο φίλος του χρειαζόταν περισσότερα χρήματα για να κτίσει πάνω στο κτήμα και γι' αυτό απευθύνθηκε σε άλλη τράπεζα και χρειάστηκε πάλι την προσωπική εγγύησή του, γι' αυτό ο κ. Μιχαηλίδης αποφάσισε να συμμετάσχει στην εταιρεία με ένα ποσό της τάξης του σαράντα τοις εκατόν.

    "Στην εξέλιξη", είπε, "τα πράγματα είδαν κάποιες άσχημες σχέσεις" μεταξύ των συνεταίρων, προσθέτοντας ότι "αυτή τη στιγμή τα πράγματα βρίσκονται στο δικαστήριο".

    Ανέφερε, επίσης, ότι από το 1983 δεν έχει επαφή με τον εν λόγω φίλο του, ο οποίος είναι πελάτης του κ. Πουργουρίδη στην υπόθεση αυτή και "είναι τη διαφορά με τον πελάτη του που μετέφερε ενώπιον του κυπριακού λαού σήμερα" ο κ. Πουργουρίδης, "προκειμένου να με εκθέσει και να μου δημιουργήσει πρόβλημα".

    Σε ερώτηση γιατί επέλεξε αυτή τη στιγμή ο φίλος του να προβεί στις καταγγελίες στον κ. Πουργουρίδη, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι δεν γνωρίζει, διότι για δεκαπέντε περίπου χρόνια δεν έχει επαφή μαζί του.

    Στην επιστολή του, ο κ. Πουργουρίδης αναφέρεται σε περιουσία στην περιοχή Λουβαρά, στο όνομα του Λεωνίδα Χριστοφόρου Δημοσθένους από τον Αγιο Αθανάσιο.

    Για το θέμα αυτό, ο κ. Μιχαηλίδης είπε: "Τα περισσότερα κτήματα αγοράστηκαν μεταξύ του 1990, 1991 και 1992. Ευχαριστώ πολύ! Ούτε ρωτήσαμε να μάθουμε πότε αγοράστηκαν. Γιατί τα λέει αυτά;".

    Ο κ. Μιχαηλίδης σημειώνει ότι ο κ. Πουργουρίδης παραδέχεται πως δεν έγινε κατορθωτό να εντοπιστούν οποιαδήποτε έγγραφα, που να επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό ότι τα κτήματα είναι συνεταιρικά με τον ίδιο.

    "Δεν έχω ούτε ένα πόδι γης στην περιοχή που αναφέρει ο κύριος αυτός", τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης, προσθέτοντας ότι "ούτε στο Λουβαρά έχω σπίτι ή οποιοδήποτε οικόπεδο ή χωράφι, ούτε στον Κακομάλλη, ούτε κανένα συνεταιρισμό με κάποιον Λεωνίδα Χριστοφόρου Δημοσθένους από τον Αγιο Αθανάσιο, τον οποίο επικαλείται ο κύριος αυτός".

    Οσον αφορά περιουσιακά στοιχεία στη Βρετανία ή στις αποικίες του Ηνωμένου Βασιλείου, ο κ. Μιχαηλίδης είπε: "Η μόνη περουσία που έχω είναι στην Κύπρο. Δεν έχω ούτε ένα πόδι γης πουθενά, ούτε στο Λονδίνο, ούτε στο Ηνωμένο Βασίλειο".

    "Αυτά που γράφει", τόνισε, "είναι ψέματα, συνδράμει στη διαιώνιση και στη μεγιστοποίηση των εντυπώσεων που δημιουργούνται εις βάρος ενός υπουργού, και αυτό το πράγμα είναι σίγουρα σφάλμα, αδίκημα και θα πρέπει να δούμε πώς προχωρεί μέσω της δικαστικής οδού".

    Ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε ότι από της ανάληψης των καθηκόντων του ως Υπουργού Εσωτερικών, έχει δώσει οδηγίες στο γραφείο του στη Λεμεσό να μην αναλαμβάνει υποθέσεις που αφορούν υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών.

    Οσον αφορά το θέμα της αλλαγής ζωνών στην περιοχή "Θαλασσινές Σπηλιές", ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι δεν έγιναν οποιεσδήποτε χαλαρώσεις, προσθέτοντας ότι "όταν αναπτυχθεί μια περιουσία από γεωργική σε οικιστική ή παραθεριστική ή τουριστική ή κτηνοτροφική, η αξία της αλλάζει" και "δεν σημαίνει ότι όποιος έχει περιουσία, του οποίου η περιουσία έχει πολλαπλασιαστεί με κάποιου είδους ανάπτυξη, κάποιου είδους αλλαγή της ζώνης, σημαίνει ότι έκανε καλά με τον Υπουργό κι έφαγε παράδες ο Υπουργός".

    Οσον αφορά ένα κτήμα που βρίσκεται στην περιοχή της Τριμίκλινης, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι είναι ένα κτήμα του πεθερού του, το οποίο κληροδότησε στις δύο του κόρες και το οποίο αγοράστηκε το 1951 από τον τότε Μητροπολίτη Κιτίου και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, έναντι του ποσού των 150 λιρών.

    Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε και σε ένα κτήμα που βρίσκεται στην περιοχή της Φασούλας στη Λεμεσό, έκτασης είκοσι περίπου σκαλών, το οποίο είναι επίσης κληρονομικό από τον πεθερό του, ο οποίος το είχε κληρονομήσει από το δικό του πατέρα.

    Το κτήμα αυτό, συνέχισε, αγοράστηκε πριν από το 1920 για "κάτι γρόσια". AIRBUS

    Ο κ. Μιχαηλίδης κλήθηκε, επίσης, να σχολιάσει πληροφορίες ότι επί διακυβέρνησης Σπύρου Κυπριανού, όταν αγοράστηκαν τα airbus για τις Κυπριακές Αερογραμμές, υπήρξε μια προμήθεια, την οποία μοιράστηκαν ο κ. Κυπριανού, ο κ. Μιχαηλίδης κι ένας άλλος επιχειρηματίας.

    Στο σημείο αυτό, ο κ. Μιχαηλίδης παρέπεμψε το δημοσιογράφο που υπέβαλε την ερώτηση να καταθέσει τις πληροφορίες αυτές στην Αστυνομία ή στο Γενικό Εισαγγελέα, για να διενεργηθεί σχετικός έλεγχος.

    Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι "δεν υπάρχει περίπτωση να υπήρχαν προμήθειας κατά τη διάρκεια της αγοράς των airbus, για τον απλούστατο λόγο ότι ο τότε Πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών εξασφάλισε και με την απαίτηση της Κυβέρνησης βεβαίωση ότι πρώτον τα airbus δεν έχουν αντιπρόσωπο στην Κύπρο και δεύτερον ότι ήταν οι πιο φθηνές τιμές που μπορούσαν να εξασφαλιστούν ποτέ από ξένη εταιρεία για την αγορά των αεροπλάνων".

    Πουργουρίδης - Εξυπηρετήσεις

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι ο κ. Πουργουρίδης "έχει ζητήσει εξυπηρετήσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών κατ' επανάληψη", επισημαίνοντας ότι σε μερικές περιπτώσεις έχει εξυπηρετηθεί και σε μερικές όχι.

    Ο κ. Μιχαηλίδης ανέγνωσε, στη διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης, επιστολές που έλαβε από τον κ. Πουργουρίδη, στις οποίες του ζητά διευκολύνσεις για παροχή άδειας παραμονής σε αλλοδαπούς.

    Είπε, επίσης, ότι ο κ. Πουργουρίδης του ζητούσε "να μην ληφθούν υπόψη εκθέσεις και απόψεις του Αρχηγού της Αστυνομίας για συγκεκριμένο αλλοδαπό, που χαρακτηρίζεται σ' αυτές αναξιόπιστος και ανειλικρινής μάρτυρας υπόθεσης φόνου αλλοδαπού, που διαπράχθηκε στη Λεμεσό, ως πρόσωπο με υστερόβουλες προθέσεις, οι τεκμηριωμένες διασυνδέσεις του οποίου με τους δολοφόνους απέδειξαν ότι δεν επρόκειτο για πρόσωπο καλού χαρακτήρα".

    Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε και σε άλλες παρόμοιες επιστολές του κ. Πουργουρίδη, με τις οποίες ζητούσε διευκολύνσεις για πελάτες του και αμφισβητούσε σχετικές εκθέσεις της Αστυνομίας.

    Υπόκοσμος

    Σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες για σχέση του με τον υπόκοσμο, ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε: "Δεν έχω καμία σχέση με τον υπόκοσμο ούτε είχα ποτέ οποιεσδήποτε σχέσεις με τον υπόκοσμο ούτε είχα οποιονδήποτε πελάτη, όταν ήμουν δικηγόρος, του υποκόσμου".

    Ο κ. Μιχαηλίδης επισημαίνει ότι ο κ. Πουργουρίδης, στην έκθεσή του, αναφέρει ότι "κάποιος πελάτης του, που προέρχεται από τον υπόκοσμο, του είπε ότι έφαγε" μαζί του.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 18 September 1998 - 19:46:10 UTC