Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-09-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Αφιξη στη Νέα Υόρκη

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αφιξη στη Νέα Υόρκη

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,20/09/1998 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μύριας Αντωνιάδου)

    Το ενδεχόμενο έναρξης μιας πρωτοβουλίας στο Κυπριακό αλλά και το περιεχόμενο αυτής της πρωτοβουλίας, εάν θα αρχίσει, αναμένει να συζητήσει με το ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης κατά τη συνάντηση του την ερχόμενη Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου.

    Αυτό δήλωσε χθες, ο Πρόεδρος Κληρίδης κατά την άφιξη του στη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή θα προσφωνήσει επίσης την 53η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν υπάρχουν πολλές χώρες πλην της Τουρκίας που θα μιλούσαν εναντίον της Κύπρου ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης, ενώ είπε ότι η κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας δεν εξαρτάται μόνο από τη στάση της Αγκυρας.

    Κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα συναντηθεί με το Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα έχει σειρά άλλων επαφών και ομιλίες.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Κληρίδης υπενθύμισε ότι τον είδε πρόσφατα στη Νότιο Αφρική στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Κινήματος των Αδεσμεύτων και είπε ότι θα ανταλλάξουν απόψεις "αν θα αρχίσει οιαδήποτε πρωτοβουλία και εάν ναι ποιά θα είναι αυτή η πρωτοβουλία."

    Σε ερώτηση εάν έχει υπόψη του τυχόν αντιδράσεις σε μια ενδεχόμενη προσφυγή της Κύπρου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι έχει "μια ιδέα" από τις επαφές που είχε στη Νότιο Αφρική, ενώ σημείωσε την ισχυρή αναφορά στο Κυπριακό στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου.

    Οσον αφορά τις υπόλοιπες χώρες, είπε ότι τον συνοδεύουν οι αρχηγοί ή εκπροσώποι των κομμάτων και θα γίνουν επαφές για να καθοριστεί ακριβώς η κατάσταση.

    Σε παρατήρηση ότι το θέμα δεν είναι ποιές χώρες θα μιλήσουν υπέρ της Κύπρου στη Γενική Συνέλευση, αλλά ποιές και πόσες θα μιλήσουν εναντίον της, ο Πρόεδρος απάντησε: "δεν νομίζω ότι εκτός της Τουρκίας θα υπάρξουν πολλές που θα μιλήσουν εναντίον μας".

    Οσον αφορά το ρόλο των Αμερικανών, ιδιαίτερα λόγω της καθυστέρησης του διορισμού του κ. Χόλμπρουκ ως Μονίμου Αντιπροσώπου της χώρας του στον ΟΗΕ και τα προβλήματα του Αμερικανού Προέδρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι "ο μη διορισμός του κ. Χόλμπρουκ "δε οφείλεται στο Κυπριακό".

    "Νομίζω ότι δεν θα έπρεπε να συνδέσουμε το Κυπριακό μόνο με το θέμα του Λευκού Οίκου. Πιστεύω ότι ο Λευκός Οίκος θα εξακολουθήσει να εργάζεται διότι δεν μπορεί να παραλύσει η κυβέρνηση και ασφαλώς δεν θα έχει να ασχοληθεί μόνο με το Κυπριακό αλλά και με πολλά άλλα σοβαρά προβλήματα", συμπλήρωσε.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι η επίσκεψη του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ στις Βρυξέλλες δεν σχετίζεται με το θέμα του μορατόριουμ. Εξήγησε ότι για το θέμα αυτό ο Αμερικανός διπλωμάτης θα έπρεπε να επισκεφθεί την Ελλάδα και την Τουρκία "οι οποίες πρέπει να εμποδίσουν τα αεροσκάφη τους από το να υπερίπτανται του κυπριακού χώρου", τη Βρετανία, "η οποία θα έχει κάποιο ρόλο να διαδραματίσει στην εποπτεία του μορατόριουμ" και τα Ηνωμένα Εθνη "για να δει κατά πόσο είναι διατεθειμένα να εκδώσουν οιονδήποτε ψήφισμα που να αναφέρεται σε μορατόριουμ".

    Σε ερώτηση εάν μπορεί να προβλέψει σπάσιμο του αδιεξόδου και συνομιλίες μέσα στον Οκτώβριο, ο Πρόεδρος Κληρίδης, απάντησε: "πολλά πράγματα είναι δυνατά. Θα περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα".

    Τέλος σε ερώτηση εάν αυτό εξαρτάται από την κάμψη της στάσης της Τουρκίας και του Ντενκτάς, είπε ότι δεν θα έλεγε "ότι το θέμα εξαρτάται μόνο από τη στάση της Τουρκίας. Συντρέχουν διάφοροι παράγοντες, οι οποίοι μπορεί να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά την Τουρκία".

    Κατά την άφιξη του Προέδρου Κληρίδη στο ξενοδοχείο τον καλωσόρισε εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα, ο Επίσκοπος Απαμείας Βικέντειος.

    Με τον Πρόεδρο Κληρίδη έφθασαν στη Νέα Υόρκη, ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, καθώς και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, ο Αντιπρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Μιχάλης Παπαπέτρου και ο ΓΓ του Δημοκρατικού Κόμματος, Στάθης Κιττής. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης φθάνουν στη Νέα Υόρκη σήμερα.

    Στην Νέα Υόρκη βρίσκονται επίσης ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέκος Σιάμπος και η Πρέσβειρα της Κύπρου στις ΗΠΑ, Ερατώ Μαρκουλλή.

    Ο κ. Κασουλίδης έχει το δικό του πρόγραμμα επαφών καθ'όλη την διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας που θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος αλλά και την επόμενη.

    Αναμένεται να συναντηθεί με ομολόγους του 16 περίπου χωρών καθώς και με τον Κοινοτικό Επίτροπο για Εξωτερικές Υποθέσεις Χανς Βαν ντεν Μπρουκ και την Υφυπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, αρμόδια για Ευρωπαϊκά θέματα, Τζόις Κουίν.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΚΝ/ΑΧΡ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 20 September 1998 - 12:02:10 UTC