Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-09-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κληρίδης - Χόλμπρουκ - Τζεμ
  • [02] Κληρίδης - Μόνιμα Μέλη Συμβουλίου Ασφαλείας
  • [03] Τιμές Συναλλάγματος Opening
  • [04] Στυλιανίδης - Δηλώσεις Τζεμ
  • [05] Πρόεδρος Κληρίδης - Αμερικανοεβραίοι
  • [06] Σχέση Ξένων Νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα
  • [07] Πρόεδρος Κληρίδης - Κυπρο - Αμερικανικό Επιμελητήριο
  • [08] Γενικός Ελεγκτής - Σύσκεψη
  • [09] Θεμιστοκλέους - Αναχώρηση για Μόσχα
  • [10] Χριστοφίδης - Ελληνοαμερικανικές οργανώσεις
  • [11] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας
  • [12] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] ΥΠΕΞ Ιταλίας - Δηλώσεις για Κύπρο
  • [14] Μουράτοφ - Προεδρικό - Αφαλάτωση

  • [01] Κληρίδης - Χόλμπρουκ - Τζεμ

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,24/09/1998 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Μύριας Αντωνιάδου)

    Ο Απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, θα έχει χωριστές συναντήσεις σήμερα στη Νέα Υόρκη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαϊλ Τζεμ, στο πλαίσιο των προσπαθειών του να σπάσει το σημερινό πλήρες αδιέξοδο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Ο κ. Χόλμπρουκ, που συνοδεύεται κατά τις επαφές του από τον Ειδικό Συντονιστή του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Τόμας Μίλερ, θα έχει πρόγευμα εργασίας με τον κ. Τζεμ και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι Αμερικανοί προωθούν κάποια διαδικασία εκ του σύνεγγυς επαφών μεταξύ των δύο πλευρών για θέματα ασφαλείας και αποστρατιωτικοποίησης.

    Ωστόσο, η κυπριακή Κυβέρνηση αποφεύγει να σχολιάσει τις πληροφορίες και το τί συζητείται κατά τις επαφές.

    Στο μεταξύ, αργότερα σήμερα ο Πρόεδρος Κληρίδης θα μιλήσει στην Εθνική Επιτροπή για την Εξωτερική Πολιτική, με θέμα "Το Κυπριακό πρόβλημα - Προοπτικές για Λύση" και θα παραστεί σε δεξίωση της Τράπεζας Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [02] Κληρίδης - Μόνιμα Μέλη Συμβουλίου Ασφαλείας

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,24/09/1998 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Μύριας Αντωνιάδου)

    Εποικοδομητική θεωρεί η κυβέρνηση τη συζήτηση που έγινε χθες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης παρέθεσε επίσημο γεύμα για τους πέντε, στην έδρα του ΟΗΕ, στο οποίο παρακάθησαν επίσης ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας, υπεύθυνος για πολιτικές υποθέσεις Κίεραν Πρέντεργκαστ, ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας υπεύθυνος για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις Μπερνάρ Μιγιέ, καθώς και ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

    Μετά το γεύμα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε ότι έγινε μία "εποικοδομητική συζήτηση γύρω από τις εξελίξεις στο Κυπριακό".

    "Ανταλλάγησαν απόψεις, οι οποίες κατά την άποψή μας θα προσφέρουν για το μέλλον, έτσι ώστε να έχουμε πιό εποικοδομητική προοπτική στις εξελίξεις του θέματός μας", συμπλήρωσε.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, κατά το γεύμα έγινε σε βάθος ανάλυση των σημερινών δεδομένων στο Κυπριακό και ο Πρόεδρος Κληρίδης προέβη σε ενημέρωση και ανάλυση της κατάστασης.

    Συζητήθηκαν όλες οι πτυχές του κυπριακού προβλήματος, το θέμα των εξοπλισμών, της μείωσης της έντασης, το σημερινό αδιέξοδο και πώς θα ξεπεραστεί, καθώς και η πρόταση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για "συνομοσπονδία δύο κρατών", την οποία ήδη έχουν απορρίψει τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αφού πιστεύουν ότι δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση συνομιλιών και λύσης του Κυπριακού.

    Ωστόσο, η συνάντηση που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι αυτή του Προέδρου Κληρίδη με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν, την Παρασκευή, γιατί εκεί αναμένεται να ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις του κ. Αναν.

    Στη συνάντηση, ο κ. Αναν αναμένεται να παραθέσει τις σκέψεις του για το πώς μπορεί να επιτευχθεί κινητικότητα στο Κυπριακό, όπως ο ίδιος είχε αναφέρει στον Πρόεδρο Κληρίδη κατά τη συνάντησή τους στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Κινήματος των Αδεσμεύτων.

    Πάντως, η κυπριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να αρχίσει συζήτηση είτε σε θέματα ασφαλείας, που θα οδηγούσε σε μείωση των εξοπλισμών με τελικό στόχο την αποστρατιωτικοποίηση, ή πάνω στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.

    Οι προσπάθειες, όμως, φαίνεται να επικεντρώνονται στα θέματα της ασφάλειας, ιδιαίτερα από πλευράς των Αμερικανών, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες, προωθούν το θέμα αυτό κατά τις επαφές τους στη Νέα Υόρκη με την κυπριακή, την ελλαδική και την τουρκική πλευρά.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [03] Τιμές Συναλλάγματος Opening

    Λευκωσία,Κύπρος,24/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σύμφωνα με το δελτίο συναλλάγματος της 24/09/98, κατά το άνοιγμα της αγοράς η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις ακόλουθες τιμές συναλλάγματος για πράξεις άμεσης παράδοσης:

    -----------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα       Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά    Πώληση     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    Ελληνική Δραχμή      578,9800    581,2900   578,9800   583,8900
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7151      1,7219     1,7151     1,7259
    Δολάριο ΗΠΑ            2,0028      2,0108     2,0028     2,0148
    Στερλίνα               1,1901      1,1948     1,1901     1,1973
    Γερμ. Μάρκο            3,3694      3,3828     3,3694     3,3868
    
    -----------------------------------------------------------------
    

    Στις συναλλαγές με το κοινό μέχρι ΛΚ 10.000, οι Τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόζουν τιμές που να μην είναι χειρότερες από τις πιο πάνω.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ)

    [04] Στυλιανίδης - Δηλώσεις Τζεμ

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,24/09/1998 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Μύριας Αντωνιάδου)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, απέρριψε ως παράλογους κι εκτός του πνεύματος του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, τους ισχυρισμούς του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαϊλ Τζεμ, σχετικά με την πρόταση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για "συνομοσπονδία δύο κρατών" στην Κύπρο.

    Ο κ. Τζεμ είχε ισχυριστεί σε δηλώσεις του σε Κύπριους δημοσιογράφους ότι η πρόταση προβάλλει την ενότητα, προωθεί μιαν αμοιβαία αποδεκτή λύση και δεν βρίσκεται εκτός των πλαισίων των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, τα οποία, όπως υποστήριξε, δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται στεγανά.

    "Φαίνεται ο κ. Τζεμ έχει ένα δικό του τρόπο να αντιλαμβάνεται τα πράγματα ή φαίνεται δεν ξέρει να διαβάζει όπως πρέπει μερικές λέξεις που είναι πάρα πολύ γνωστές και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου αλλά και στο πλαίσιο της κοινής λογικής", δήλωσε χθες ο κ. Στυλιανίδης, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών.

    Τόνισε για άλλη μια φορά ότι η πρόταση του κ. Ντενκτάς "συγκρούεται βάναυσα με το πνεύμα και το γράμμα των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, γι' αυτό και είχαμε τη γνωστή αντίδραση όλων πλέον των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    Ο κ. Στυλιανίδης είπε πως εάν ο κ. Τζεμ πιστεύει ότι η πρόταση του κ. Ντενκτάς βρίσκεται στο πλαίσιο των ψηφισμάτων, "πρέπει να έχει πάρει διάσταση με την κοινή λογική, γιατί τα ψηφίσματα μιλούν πολύ συγκεκριμένα για εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία και για μιαν ενωμένη Κύπρο".

    Σημείωσε δε ότι η πρόταση του κ. Ντενκτάς "ωμά μιλά για δύο προτεκτοράτα και οδηγεί δίχως καμιάν αμφιβολία στη διχοτόμηση της Κύπρου".

    "Εάν ο κ. Τζεμ δεν το αντιλαμβάνεται αυτό, ευτυχώς το αντιλαμβάνεται η διεθνής κοινότητα", πρόσθεσε ο κ. Στυλιανίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι από τις δηλώσεις του κ. Τζεμ προκύπτει ότι η Αγκυρα δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει οποιαδήποτε πτυχή του Κυπριακού, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τις γνωστές τουρκικές θέσεις.

    "Είναι μια ένδειξη μιας απομόνωσης, στην οποία βρίσκεται η Τουρκία μετά τις εξελίξεις στα θέματα της ευρωπαϊκής της πορείας", κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [05] Πρόεδρος Κληρίδης - Αμερικανοεβραίοι

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,24/09/1998 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Μύριας Αντωνιάδου)

    Τις σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ συζήτησε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης με αντιπροσωπεία της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής, στο ξενοδοχείο όπου διαμένει στη Νέα Υόρκη.

    Στη συνάντηση παρευρέθηκαν και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Αντριου Αθενς, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Βουλευτών Ελληνικής Καταγωγής, που ζουν στο εξωτερικό, Δημήτρης Ντόλις, και ο Πανίκος Παπανικολάου, Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής.

    Προηγήθηκε συνάντηση του αμερικανοεβραϊκού λόμπι με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

    Το ελληνικό λόμπι στις ΗΠΑ προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στη διατήρηση των καλών σχέσεών του με το εβραϊκό λόμπι, όμως ταυτόχρονα δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του με την ανάπτυξη των στρατιωτικών σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας, αφού θεωρεί ότι έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [06] Σχέση Ξένων Νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα

    Λευκωσία,Κύπρος,24/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Κατά το άνοιγμα της Αγοράς Συναλλάγματος στην Κύπρο σήμερα η σχέση των πιο κάτω νομισμάτων με την Κυπριακή Λίρα διαμορφώθηκε ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                 |     Πώληση     |     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Ιαπωνίας               273,2322         275,4180
          Δολ. Αυστραλίας              3,4352           3,4626
          Δολ. Καναδά                  3,0304           3,0546
          Εσκούδος Πορτογαλλίας      344,9482         347,7077
          Κορόνες Δανίας              12,8037          12,9061
          Κορόνες Νορβηγίας           15,0365          15,1567
          Κορόνες Σουηδίας            15,8440          15,9707
          Λίρες Ιρλανδίας              1,3446           1,3553
          Λιρέτες Ιταλίας          3.324,0591       3.350,6515
          Μάρκα Φινλανδίας            10,2425          10,3244
          Πεσέτες Ισπανίας           285,6946         287,9801
          Σελίνια Αυστρίας            23,6585          23,8477
          Φιορίνια Ολλανδίας           3,7936           3,8239
          Φράγκα Βελγίου              69,3874          69,9424
          Φράγκα Γαλλίας              11,2777          11,3679
          Φράγκα Ελβετίας              2,7859           2,8081
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ)

    [07] Πρόεδρος Κληρίδης - Κυπρο - Αμερικανικό Επιμελητήριο

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,24/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης εξέφρασε χθες το βράδυ την πεποίθηση ότι το Κυπρο - Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στη Νέα Υόρκη "θα οδηγήσει σε μια δυναμική ανάπτυξη στις Κυπρο - Αμερικανικές οικονομικές σχέσεις" κι ευχήθηκε όπως "οι επιχειρηματίες των χωρών μας αξιοποιήσουν πλήρως τις θετικές εξελίξεις και τις ευκαιρίες που ανοίγονται σήμερα μπροστά μας".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης μιλούσε στην εναρκτήρια συνεδρία του Επιμελητηρίου, το οποίο είναι το πρώτο στο είδος του και θα εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

    Σε ομιλία του στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο "Harvard Club", ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "ο οργανισμός αυτός, έχοντας ως κύριο σκοπό του την αναγνώριση και την παρουσίαση στα μέλη του προσοδοφόρων ευκαιριών για επενδύσεις και συνεργασία, θα δράσει ως αποτελεσματικός καταλύτης για τους Κύπριους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στις ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα θα καταστήσει την Κύπρο ευρέως γνωστή και προσιτή στους Αμερικανούς επιχειρηματίες".

    Ανέφερε, επίσης, ότι η κυβέρνηση "έχει ήδη υποσχεθεί την υποστήριξή της σε επιχειρήσεις που προωθούν τη διεθνοποίηση των οικονομικών δραστηριοτήτων των Κυπρίων επιχειρηματιών, ενόψει της συνεχιζόμενης παγκοσμιοποίησης του εμπορίου, του αυξανόμενου ανταγωνισμού και των μεγάλων τεχνολογικών επιτευγμάτων, που χαρακτηρίζουν τώρα τον επιχειρηματικό κόσμο".

    Είπε, εξάλλου, ότι με τη λειτουργία του Επιμελητηρίου, "θα διευκολυνθεί η ικανότητα της αμερικανικής επιχειρηματικής κοινότητας να επωφεληθεί από τα οφέλη που προσφέρει η Κύπρος ως βάση για ξένες επιχειρήσεις που επιθυμούν πρόσβαση στις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης".

    Μετά τα επίσημα εγκαίνια, ακολούθησε σεμινάριο με θέμα "Κύπρος: Εμπορικές Ευκαιρίες και Προοπτικές", κύριος ομιλητής του οποίου ήταν ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης.

    Ο κ. Ρολάνδης αναφέρθηκε στους στόχους και τις βασικές επιδιώξεις του Επιμελητηρίου, επισημαίνοντας τους παραδοσιακούς δεσμούς της Κύπρου και των ΗΠΑ, που είναι σήμερα ιδιαίτερα αισθητές στον τομέα του εμπορίου.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Βασίλης Ρολόγης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τα πολλαπλά πλεονεκτήματα της Κύπρου, που την καθιστούν διεθνές εμπορικό κέντρο.

    Ο κ. Ρολόγης αναφέρθηκε, επίσης, στα ιδιαίτερα ελκυστικά κίνητρα που προσφέρονται για τη δημιουργία επιχειρήσεων κι επενδύσεων στην οικονομική δραστηριότητα της νήσου.

    Σε ομιλία του, ο Διευθυντής Διεθνούς Εμπορίου στο αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου, Τόμας Μότλι, ανέφερε ότι οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και των ΗΠΑ είναι τώρα στενότερες, προσθέτοντας ότι "τα τελευταία τρία χρόνια, οι ΗΠΑ ήταν ο κύριος τροφοδότης της Κύπρου στις γενικές εισαγωγές".

    Επεσήμανε, εξάλλου, ότι μεγάλο μέρος αυτού του εμπορίου "επανεξάγεται στην περιοχή, πράγμα που τονίζει την περιφερειακή σημασία της Κύπρου για διαμετακομιστικό εμπόριο".

    Στο σεμινάριο μίλησαν, επίσης, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Χρίστος Μαυρέλλης, ο Διευθυντής στο Τμήμα Διεθνών Επιχειρήσεων και Ξένων Επενδύσεων της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Δρ Σοφοκλής Μιχαηλίδης, ο Πρόεδρος του "Pricewaterhouse Coopers" Μ. Ζαμπέλας, καθώς και ο Πρόεδρος του νεοσύστατου Επιμελητηρίου Ανδρέας Κωμοδρόμος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [08] Γενικός Ελεγκτής - Σύσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,24/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εκθεση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στο Γενικό Εισαγγελέα για μελέτη και για περαιτέρω χειρισμό των καταγγελιών του βουλετή του ΔΗΣΥ Χρίστου Πουργουρίδη, θα υποβάλει ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Σπύρος Χρίστου.

    Σε δηλώσεις του πριν από την έναρξη της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα με σκοπό την σύσταση κλιμακίων για την έρευνα των καταγγελιών Πουργουρίδη εναντίον του Υπουργού Εσωτερικών, Ντίνου Μιχαηλίδη για αθέμιτο πλουτισμό, ο κ. Χρίστου επεσήμανε ότι "η αποστολή του Γενικού Ελεγκτή στο παρόν στάδιο, είναι η συγκέντρωση στοιχείων που θα βοηθήσουν τα αρμόδια όργανα να αποφασίσουν για τον περαιτέρω χειρισμό της όλης υπόθεσης".

    Σημείωσε ότι η σημερινή σύσκεψη είναι η δεύτερη που πραγματοποιείται και πρόσθεσε πως ο απώτερος σκοπός είναι η σύσταση των κλιμακίων που θα διεξάγουν την έρευνα και θα συγκεντρώσουν τα στοιχεία.

    Ο κ. Χρίστου ανέφερε συγκεκριμένα ότι θα συσταθούν τρία κλιμάκια εκ των οποίων το πρώτο θα είναι μικτό και θα στελεχώνεται από λειτουργούς του κλάδου Τεχνικής Υπηρεσίας όπως αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς μαζί με ελεγκτές που θα ερευνήσουν τα θέματα χαλαρώσεων και κτιριακών εγκαταστάσεων και θα συλλέξει πληροφορίες από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως.

    Σημείωσε ότι το δεύτερο κλιμάκιο θα έχει πρόσβαση στους φακέλους του Φόρου Εισοδήματος και του Κτηματολογίου και το τρίτο στον Εφορο Εταιρειών και στο Τμήμα Μετανάστευσης Αλλοδαπών για να εξετάσει τις καταγγελίες που αναφέρονται στην επιστολή Πουργουρίδη.

    Ο Γενικός Ελεγκτής πρόσθεσε ότι "στη συνέχεια θα ετοιμαστεί η έκθεση και θα υποβληθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στο Γενικό Εισαγγελέα για μελέτη και για περαιτέρω χειρισμού του όλου θέματος".

    Σε ερώτηση για το πότε θα είναι έτοιμη η έρευνα του Ελεγκτή της Κυπριακής Δημοκρατίας ο κ. Χρίστου είπε ότι "αντιλαμβάνεστε ότι είναι αρκετές καταγγελίες, είναι πολύπλοκη έρευνα, και ο χρόνος θα διακριβωθεί από την εξέλιξη της έρευνας".

    Κατά την εξέταση των στοιχείων που χρειάζονται να συνκεντρωθούν, είπε, θα διαπιστωθεί και ο χρόνος που χρειάζεται για να συμπληρωθεί η έρευνα και στη συνέχεια να ετοιμαστεί η έκθεση.

    Πρόσθεσε εξάλλου ότι "οποιοδήποτε άλλο στοιχείο προκύψει από την έρευνα θα καταγραφεί στην έκθεση η οποία θα είναι εμπεριστατωμένη όπως συνήθως γίνονται οι εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή, οι οποίες στηρίζονται πάνω στα πραγματικά γεγονότα", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

    "Ο στόχος είναι να εξακριβώσουμε τα πραγματικά στοιχεία, πραγματικά γεγονότα, πραγματικές καταστάσεις, τα οποία θα αναφέρουμε στην έκθεση", παρατήρησε ο Γενικός Ελεγκτής .

    Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις αμφισβητήσεις για τη νομιμότητα της έρευνας από τον Γενικό Ελεγκτή ο κ. Χρίστου είπε ότι, "από τη σύσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας όλες οι ερευνητικές επιτροπές ή οι Επίτροποι Διερεύνησης ακολουθούσαν την έρευνα και την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή".

    "Αυτή ήταν η διαδικασία που γινόταν μέχρι σήμερα, δηλαδή ο Γενικός Ελεγκτής διερευνούσε ορισμένες καταγγελίες, ετοίμαζε την έκθεση, την υπέβαλε στο Γενικό Εισαγγελέα και αυτός αποφάσιζε για το τί μέλλει γενέσθαι", σημείωσε ο κ. Χρίστου.

    Ανέφερε "ότι ο Γενικός Εισαγγελέας θα μπορεί στη συνέχεια να εισηγηθεί τη σύσταση ερευνητικών επιτροπών για διερεύνηση πειθαρχικών παραπτωμάτων ή την παραπομπή των καταγγελιών απευθείας στην Αστυνομία για διερεύνηση".

    Σε ερώτηση κατά πόσον θα αρχίσουν αμέσως οι έρευνες ή θα περιμένει τις απαντήσεις από το Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες του "οι απαντήσεις θα έρθουν σε λίγο από το Προεδρικό Μέγαρο".

    Σημείωσε ότι η εργασία θα αρχίσει αμέσως και τα κλιμάκια θα θα μεταβούν από αύριο στις διάφορες υπηρεσίες και θα μελετήσουν τους φακέλους θα συγκεντρώσουν όλα τα αναγκαία στοιχεία που χρειάζονται και που αφορούν τις καταγγελίες.

    Πρόσθεσε εξάλλου ότι ένα από τα εμπόδια που συνάντησε ήταν η διερεύνηση των τραπεζικών λογαριασμών λόγω του σχετικού απόρρητου και δεύτερο η συλλογή πληροφοριών από ιδιώτες.

    Ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι συζήτησε τα δύο αυτά θέματα με το Γενικό Εισαγγελέα ο οποίος του υποσχέθηκε να του παράσχει κάθε αναγκαία βοήθεια αν υπάρξει περίπτωση να διερευνηθούν τραπεζικοί λογαριασμοί ή να πρέπει να συλλεχθούν πληροφορίες από ιδιώτες". "Αυτό το κενό θα το καλύψει ο Γενικός Εισαγγελέας με την βοήθεια την οποία θα μου παράσχει", κατέληξε ο κ. Χρίστου.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΑΧΡ)

    [09] Θεμιστοκλέους - Αναχώρηση για Μόσχα

    Λάρνακα,Κύπρος,24/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλοντος, Κώστας Θεμιστοκλέους, αναχώρησε σήμερα το πρωί για τριήμερη επίσκεψη στη Μόσχα όπου θα έχει συνομιλίες για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας σε θέματα περιβάλλοντος.

    Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση του Υπουργού Περιβάλλοντος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βίκτωρ Ντανίλοβ Ντανιλιάν.

    Σε δηλώσεις πριν από την αναχώρηση του ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι κατά τις συνομιλίες θα συζητηθεί μια συγκεκριμένη πρόταση του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Ρωσίας που προβλέπει την εγκατάσταση στη Κύπρο ενός περιφερειακού κέντρου για την παρακολούθηση της ρύπανσης της θάλασσας και του εναέριου χώρου που περιβάλλει τη θάλασσα.

    Η κυπριακή πλευρά, όπως είπε ο Υπουργός, "αντιμετωπίζει θετικά αυτή την πρόταση" και χαρακτήρισε την τριήμερη επίσκεψη του στη Ρωσία ως "επίσκεψη παραπέρα διερεύνησης της πρότασης".

    Ερωτηθείς εάν κατά τη συνάντηση θα συζητηθεί το θέμα της τουρκικής πρόθεσης για κατασκευή πυρηνικού σταθμού στα παράλια της Μικράς Ασίας ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε πως η λειτουργία του εν λόγω περιφερειακού κέντρου για την παρακολούθηση της ρύπανσης θα βοηθήσει στην καταγραφή της ρύπανσης που μπορεί να προέλθει από ένα τέτοιο πυρηνικό εργοστάσιο.

    Σε ερώτηση για το υδατικό πρόβλημα της Κύπρου και εάν αυτό θα τεθεί ως θέμα στις επαφές του, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι οι Ρώσοι έχουν ετοιμάσει τα σχέδια για το υδατικό έργο του Καρκώτη. Υπενθύμισε την προκήρυξη προσφορών από το Υπουργείο του για δύο κινητές μονάδες αφαλάτωσης.

    Εξήγησε ωστόσο ότι ρωσικές εταιρείες αλλά και πολλές άλλες διεθνείς εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για υποβολή προσφορών για το έργο.

    Σχετικά με το θέμα εγκατάστασης μονάδας αφαλάτωσης στη Λάρνακα και δεδομένης της αντίθεσης του Δήμαρχου Λάρνακας, Γεώργιου Λυκούργου, με το σχέδιο, λόγω περιβαλλοντικών συνεπειών, ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι θα εργαστεί συλλογικά για τη σταδιακή λύση όλων των προβλημάτων που προκύπτουν.

    Υπογράμμισε, εξάλλου, την αναγκαιότητα δημιουργίας μιας τέτοιας μονάδας πριν από το καλοκαίρι του 2000 και σημείωσε πως το έργο θα συντελεστεί "λαμβάνοντας υπόψη όλες εκείνες τις παραμέτρους που θα υποβοηθήσουν στο να είναι λιγότερο δυνατές οι περιβαλλοντικές συνέπειες".

    Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε επίσης στα υπό κίνδυνο εξάντλησης αποθέματα του νερού που "αρκούν μόλις μέχρι το τέλος του χρόνου" και πρόσθεσε ότι "τη στιγμή αυτή η χωριτικότητα των φρακτών έχει περιοριστεί στο 7% περίπου της συνολικής χωριτικότητας".

    Από την πλευρά της η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί, όπως είπε, για να καλύψει τις ανάγκες αυτού του εξαμήνου "αξιοποιώντας παλιές γεωτρήσεις και διανοίγοντας νέες γεωτρήσεις" αφού οι δύο αναμενόμενοι σταθμοί αφαλάτωσης δεν θα είναι έτοιμοι πριν από το Καλοκαίρι του 1999.

    Ερωτηθείς, ακόμη, σχετικά με τον τρόπο κατά τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την καταστροφή των δικτύων των ψαράδων από τα δελφίνια ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως η κυβέρνηση αντικρίζει με καλή διάθεση το πρόβλημα και πως πέρσι υπήρξε ειδική επιχορήγηση προς τους ψαράδες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΝΓ/ΑΧΡ)

    [10] Χριστοφίδης - Ελληνοαμερικανικές οργανώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,24/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Επίτροπος Προεδρίας για θέματα Αποδήμων και Μειονοτήτων, Μανώλης Χριστοφίδης, κάλεσε τις ελληνο - αμερικανικές οργανώσεις να συνεχίσουν τη συμπαράσταση και προσφορά τους στον αγώνα που διεξάγει η Κύπρος με τη βοήθεια της Ελλάδας για δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, και ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Μιλώντας στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο των εργασιών της 14ης ετήσιας διάσκεψης Ελληνο - Αμερικανικών Οργανώσεων, τόνισε την ανάγκη να πεισθεί η διεθνής κοινότητα να καταστήσει με σαφήνεια και αποτελεσματικότητα την αντίθεσή της στα διχοτομικά σχέδια της Τουρκίας, επισημαίνοντας ιδιαίτερα το σημαντικό ρόλο των ΗΠΑ προς την κατεύθυνση αυτή.

    Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, έκανε ειδική αναφορά στα προβλήματα που συνεχίζει να δημιουργεί η Τουρκία στο Αιγαίο καθώς και στην τουρκική αδιαλλαξία στο Κυπριακό.

    Επανέλαβε επίσης τη συμπαράσταση της Ελλάδας στον αγώνα της Κύπρου και στην ενταξιακή της πορεία.

    Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, που άρχιεσε με "σύσκεψη στρατηγικής των συνέδρων", ο κ Χριστοφίδης τιμήθηκε για την προσφορά του στον αγώνα της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [11] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,24/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    1. Στις 13.20 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές (fixing) που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    -----------------------------------------------------------------
    -Τηλεγραφικά εμβάσματα        Επιταγές Πώληση        Αγορά
    Πώληση     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    -Ελλην. Δραχμή         579,6000   581,9100    579,6000   584,5100
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα      1,7151     1,7219      1,7155     1,7259
    Δολάριο ΗΠΑ             2,0021     2,0101      2,0021     2,0141
    Στερλίνα                1,1891     1,1938      1,1891     1,1963
    Γερμ. Μάρκο             3,3681     3,3815      3,3681     3,3855
    
    ------------------------------------------------------------------
    

    2. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    ------------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    ------------------------------------------------------------------
                   Περιθώρια    |Ημ. Λήξης|     Περιθώρια    |Ημ. Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς  |
    --------------------------------------|---------------------------
    01 Μήνα     0,0100   0,0000 |29.10.98 | 0,0040   0,0010  |29.10.98
    02 Μήνες    0,0140   0,0000 |30.11.98 | 0,0050   0,0020  |30.11.98
    03 Μήνες    0,0190   0,0000 |28.12.98 | 0,0050   0,0030  |29.12.98
    06 Μήνες    0,0330   0,0000 |29.03.99 | 0,0080   0,0050  |29.03.99
    09 Μήνες    0,0470   0,0000 |28.06.99 | 0,0120   0,0050  |28.06.99
    12 Μήνες    0,0630   0,0000 |28.09.99 | 0,0160   0,0060  |28.09.99
    15 Μήνες    0,0820   0,0000 |28.12.99 | 0,0220   0,0080  |29.12.99
    18 Μήνες             0,0000 |28.03.00 |          0,0090  |28.03.00
    21 Μήνες             0,0000 |28.06.00 |          0,0100  |28.06.00
    24 Μήνες             0,0000 |28.09.00 |          0,0110  |28.09.00
    ------------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [12] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,24/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     86.64  (-0.22)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £    813,036
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £   460,147  102.18 (-0.16)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £    43,873   59.04 (-0.25)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £    31,540   57.95 (-0.60)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £    42,097   81.27 (-0.28)
    
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £    84,842   69.70 (-0.80)
            Εμπορικές Εταιρείες        £    25,980   39.91 ( 0.03)
            Αλλες Εταιρείες            £    83,923   76.54 ( 0.21)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [13] (Κ) ΥΠΕΞ Ιταλίας - Δηλώσεις για Κύπρο

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,24/09/1998 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μύριας Αντωνιάδου)

    Η Κύπρος θα πρέπει να ενταχθεί στο σύνολό της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και όχι η μισή, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λαμπέρτο Ντίνι, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι "μη ικανοποιητικές", όπως τις χαρακτήρισε, ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν επίδραση στην Κύπρο.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια δημοσιογραφική διάσκεψης, ο Ιταλός ΥΠΕΞ είπε ότι η Κύπρος είναι περισσότερο έτοιμη από τις άλλες υποψήφιες χώρες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά υπογράμμισε ότι "δεν μπορεί μόνο η μισή Κύπρος να γίνει μέλος".

    "Θα πρέπει", είπε, "η Κύπρος στο σύνολό της, ολόκληρο το νησί να γίνει μέλος" και εξέφρασε την ελπίδα η φόρμουλα, που έχει επινοηθεί από τα Ηνωμένα Εθνη και άλλα ειδικά σώματα που ασχολούνται με την Κύπρο, να οδηγήσει σε ένα ομόσπονδο κράτος.

    "Είναι η φόρμουλα που προτιμούμε και θα θέλαμε να επικρατήσει", πρόσθεσε, σημειώνοντας όμως ότι "ακόμα δεν έχουμε φθάσει εκεί".

    "Είχαμε", συνέχισε ο κ. Ντίνι, "πλησιάσει στο σημείο αυτό πριν λίγο καιρό αλλά αργότερα υπήρξε υπαναχώρηση στο θέμα".

    Οσον αφορά την ένταση στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας ο κ. Ντίνι είπε ότι προκαλεί συνεχή ανησυχία, ιδιαίτερα στα κράτη μέλη της ΕΕ γιατί "δεν καταφέραμε μέχρι σήμερα να βρούμε μιά φόρμουλα που θα μπορούσε να συμβιβάσει τις διαφορές των δύο χωρών".

    "Γίνονται συνέχεια συζητήσεις και προσπάθειες από διάφορες χώρες και την ΕΕ και αυτό βέβαια έχει επίδραση στην Κύπρο", κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΜΧ)

    [14] (Κ) Μουράτοφ - Προεδρικό - Αφαλάτωση

    Λευκωσία,Κύπρος,24/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία, Γκεόργκι Μουράτοφ, θα υποβάλει τις προσφορές της χώρας του στην κυπριακή Κυβέρνηση, αναφορικά με τις κινητές μονάδες αφαλάτωσης, μόλις επιστρέψει ο αρμόδιος Υπουργός.

    Μιλώντας ύστερα από επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Μουράτοφ είπε ότι συναντήθηκε με τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Παντελή Κούρο, στον οποίο μεταβίβασε, "με εντολή από τη Μόσχα, επιστολή από τον Γιεβγκένι Πριμακόφ, με το οποίο ευχαριστεί τον Πρόεδρο Κληρίδη για τα θερμά συγχαρητήρια που του έστειλε λόγω του διορισμού του στη θέση του Πρωθυπουργού της Ρωσίας".

    Ο κ. Μουράτοφ είπε ότι συζήτησαν "μερικά άλλα τρέχονται θέματα". Ο Ρώσος Πρέσβης παρουσίασε στους δημοσιογράφους φωτογραφίες κινητών μονάδων αφαλάτωσης "με μοναδικές τεχνολογίες που υπάρχουν στη Ρωσία", όπως είπε.

    Είπε, επίσης, ότι θα προταθούν στην κυπριακή Κυβέρνηση διότι "υπάρχει ανάγκη για τέτοιες μονάδες".

    Σε ερώτηση εάν ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους θα συζητήσει το θέμα αυτό στη Μόσχα, ο κ. Μουράτοφ είπε ότι μάλλον οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν σε άλλα θέματα.

    Επεσήμανε, ωστόσο, ότι θα προτείνει στον κ. Θεμιστοκλέους τις μονάδες όταν επιστρέψει ο Υπουργός από το ταξίδι του.

    Σε ερώτηση εάν ο κ. Πριμακόφ στην επιστολή του αναφέρεται και σε άλλα θέματα, ο κ. Μουράτοφ είπε ότι η επιστολή ήταν ευχαριστήρια, προσθέτοντας ότι διατυπώνει "την ελπίδα για παραπέρα εδραίωση και ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων" των δύο χωρών.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 24 September 1998 - 12:12:11 UTC