Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-09-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δηλώσεις Στυλιανίδη στο LGR
  • [02] Πρόεδρος Βουλής - Αρπάτοφ
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] Πρέσβης της Κύπρου - Ουζμπεκιστάν
  • [05] Πρόεδρος Βουλής - Δημοσιεύματα
  • [06] Κυπριακές Αερογραμμές - Αποτελέσματα Α' εξαμήνου
  • [07] Πρόεδρος Κληρίδης - Επιστροφή - Δηλώσεις
  • [08] ΟΗΕ - Μάλτα και Κιρζικστάν για Κύπρο
  • [09] Αναστασιάδης - Βρυξέλλες
  • [10] ΥΠΕΞ - Επαφές - Νέα Υόρκη
  • [11] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

  • [01] (Κ) Δηλώσεις Στυλιανίδη στο LGR

    Λονδίνο,Βρετανία,29/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η διεθνής κοινότητα είναι αρνητική πλέον απέναντι στην απαράδεκτη τουρκική πρόταση για συνομοσπονδία δύο κρατών στην Κύπρο.

    Σε συνέντευξή του στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό Λονδίνου, LGR, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης ανέφερε ότι η ανακοίνωση των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας επαναβεβαιώνει ότι η η βάση συνομιλιών για το Κυπριακό παραμένει η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

    Αναφερόμενος στους σκοπούς του ταξιδιού του Προέδρου Κληρίδη στη Νέα Υόρκη, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι στόχος ήταν όπως ο Πρόεδρος προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση και να αναφερθεί στη νέα κατάσταση που περιπλέκει το Κυπριακό εξαιτίας της νέας απροκάλυπτης τουρκικής ενέργειας να θέσει ως δήθεν μια νέα "πρόταση" το θέμα της συνομοσπονδίας.

    Επίσης υπήρξε μια σειρά επαφών του Προέδρου, του ΥΠΕΞ και της υπόλοιπης πολιτικής ηγεσίας που το συνόδευε για να διαπιστωθεί κατά πόσο κρίνεται σκόπιμο να προχωρήσουμε σε μια προσφυγή στη Γενική Συνέλευση.

    Αφού χαρακτήρισε "εντατική βδομάδα" τις επαφές που είχε η πολιτική ηγεσία ο κ. Στυλιανίδης επανέλαβε ότι η αξιολόγηση για το κατά πόσο θα γίνει προσφυγή ή σε ποιά μέτρα θα προχωρήσουμε, θα ληφθεί στο Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνέλθει το συντομότερο, όπως είπε.

    Απέφυγε να προβεί σε αξιολόγηση των επαφών, τονίζοντας ότι δεν θα ήθελε να προκαταλάβει την αξιολόγηση του Εθνικού Συμβουλίου.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι κάποιες χώρες βλέπουν θετικά στοιχεία από την πρόταση Ντενκτάς, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η κυβέρνηση γνώριζε πριν μεταβεί στη Νέα Υόρκη ότι η κατάσταση δεν ήταν τόσο καλή όσο θα ήθελε η πλευρά μας από κάποιες δηλώσεις. Συγκεκριμένα, είπε, χώρες όπως οι ΗΠΑ "τηρούσαν μια χλιαρή στάση απέναντι στην απαράδεκτη πρόταση Ντενκτάς".

    Ωστόσο, είπε, τόσο η ανακοίνωση των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, "η οποία ουσιαστικά ξανατονίζει ότι η βάση των συνομιλιών για το Κυπριακό παραμένει η βάση που έχει υιοθετηθεί από τα ψηφίσματα και είναι η βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας", όσο και οι κατηγορηματικές δηλώσεις του Προεδρικού Απεσταλμένου, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ, Μαντλίν Ολμπράιτ μέσω του Τόμας Μίλερ, "δείχνουν πλέον ότι η διεθνής κοινότητα είναι αρνητική πλέον απέναντι στην απαράδεκτη τουρκική στάση".

    Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες περί αμερικανικής φόρμουλας για μορατόριουμ πτήσεων σε σχέση με την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S300, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι τα θέματα ασφάλειας και άμυνας δεν πρέπει να συζητούνται δημοσίως.

    Εξήγησε ότι κάτι τέτοιο το μόνο που κάνει είναι να εξυπηρετεί την "τουρκική προπαγάνδα η οποία επιδιώκει με κάθε τρόπο να στρέψει το ενδιαφέρον από την πολιτική πτυχή του Κυπριακού στη στρατιωτική, και να το πυραυλοποιήσει. Δεν αποδεχόμαστε αυτή την πολιτική", είπε.

    Σε παρατήρηση ότι πολλοί συνδέουν το θέμα αυτό με την έναρξη διαπραγματεύσεων, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι συμφωνεί γιατί υπάρχει, είπε, "μια έγνοια από χώρες όπως οι ΗΠΑ και η υπόλοιπη διεθνής κοινότητα για το πώς εξελίσσεται αυτό το θέμα".

    Ωστόσο επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει τη σαφή απάντηση για αυτά τα θέματα με τη γνωστή πρότασή του για να αρχίσει η αποστρατικοποίηση με μείωση των δυνάμεων είτε να ξεκινήσουμε με μιαν ουσιαστική. Κάλεσε όσους πιστεύουν ότι μπορούν να βοηθήσουν την Κύπρο, "να αποδεχθούν ότι οι προτάσεις αυτές είναι πολύ λογικές και ρεαλιστικές".

    Σ'ερώτηση πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση πιθανή σύναψη συμφωνιών για αγορά όπλων μεταξύ Τουρκίας και Βρετανίας, η οποία είναι εγγυήτρια δύναμη της Κύπρου, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι είναι θέμα κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών να συνάπτουν οποιεσδήποτε εμπορικές ή αμυντικές συμφωνίες. Στην περίπτωση της Βρετανίας, είπε, "υπάρχει μια εμπορική συμφωνία με την Τουρκία σε αμυντικά θέματα, την οποία δεν αντιστρατευόμαστε".

    Ωστόσο είπε ότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι η βρετανική πολιτική να στηρίζει "τα ψηφίσματα του ΟΗΕ... να υπερασπίζεται το δικαίωμα της Κύπρου για αυτοάμυνα, και το δικαίωμα της Κύπρου να προχωρήσει στην ενταξιακή της πορεία στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Αναφορικά με το θέμα της ύπαρξης αμερικανικών όπλων στα κατεχόμενα ο κ. Στυλιανίδης παρέπεμψε στις δηλώσεις του Ελληνα ΥΠΕΞ, Θεόδωρου Πάγκαλου ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποδεχθεί μια τέτοια διερεύνηση.

    Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η πλευρά μας επιδιώκει να υπάρξει μια διερεύνηση ώστε να μειωθεί η αμερικάνικη παρουσία όπλων στην Κύπρο. Ωστόσο είπε ότι αυτό είναι καθαρά νομικό θέμα των Αμερικανών.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αρπάτοφ

    Λευκωσία,Κύπρος,29/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την ικανοποίησή του από τη συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Αμυνας της ρωσικής Δούμας, Αλεξέι Αρπάτοφ, εξέφρασε σήμερα ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, σημειώνοντας ότι ο Ρώσος αξιωματούχος έχει κάνει εισηγήσεις για στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

    Χαρακτηρίζοντας τη συνομιλία "πολύ ενδιαφέρουσα", ο κ Κυπριανού τόνισε ότι ο κ. Αρπάτοφ είναι "πολύ ενήμερος των πραγμάτων, γενικά για την κατάσταση στην περιοχή αλλά ειδικά για την Κύπρο" και ότι "έχει πολλές έντονες απόψεις".

    Επισημαίνοντας ότι ο κ. Αρπάτοφ θεωρεί την Τουρκία κίνδυνο για την Κύπρο, ο οποίος πρέπει να αντιμετωπισθεί, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο Ρώσος αξιωματούχος τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να παρεμβαίνει στο δικαίωμα της Κύπρου να ενισχύει την άμυνά της.

    "Υποστήριξε ότι υπάρχουν περιθώρια για στενότερη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου. Εκανε κάποιες εισηγήσεις τις οποίες δεν μπορώ να αποκαλύψω. Θα τις συζητήσω με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά την επιτροφή του και θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα", είπε ο κ. Κυπριανού.

    Ο κ. Αρπάτοφ, είπε ο κ. Κυπριανού, τόνισε επίσης ότι οποιαδήποτε επίθεση τουρκικών αεροσκαφών σε περίπτωση μεταφοράς και εγκατάστασης των πυραύλων αποτελεί casus belli.

    Ο κ. Κυπριανού απέφυγε να σχολιάσει δημόσια θέματα άμυνας και εξοπλισμών.

    Ερωτηθείς αν είναι πεπεισμένος ότι οι ρωσικοί πύραυλοι S300 θα έλθουν στην Κύπρο απάντησε: "Δεν είμαι πεπεισμένος για τίποτα ούτε για το ένα ούτε για το αντίθετο", προσθέτοντας ότι περιμένει να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στη Νέα Υόρκη.

    Τονίζοντας ότι σέβεται τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι δεν έχει υπόψη του απόφαση του Σώματος "που να είπε ότι δεν θα έλθουν οι πύραυλοι".

    Ο κ. Κυπριανού είχε επίσης συνάντηση με τον Ειδικό Απεσταλμένο της Αυστραλίας για το Κυπριακό, Τζον Σπέντερ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,29/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     86.13  (-0.16)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £   702,578
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £   405,028  100.83 (-0.26)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £    44,322   59.52 ( 0.51)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £    35,190   58.49 (-0.19)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £    77,759   81.86 ( 0.90)
    
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £    47,265   69.90 (-1.02)
            Εμπορικές Εταιρείες        £    15,422   40.44 (-0.91)
            Αλλες Εταιρείες            £    28,391   76.88 (-0.14)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MM)

    [04] (Κ) Πρέσβης της Κύπρου - Ουζμπεκιστάν

    Λευκωσία,Κύπρος,29/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την πλήρη υποστήριξη του Ουζμπεκιστάν προς τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο και τη μελλοντική συμπαράσταση της χώρας του στις προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν, Ισλάμ Καρίμοφ.

    Οι δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής, όπου ο Πρέσβης της Κύπρου στη Μόσχα Πλάτων Κυριακίδης επέδωσε στην Τασκένδη τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ, και ως Πρέσβης της Κύπρου στη χώρα αυτή.

    Από την πλευρά του ο κ. Κυριακίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για το υψηλό επίπεδο των φιλικών σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών, κυβερνήσεων και λαών.

    Στη συνέχεια ευχαρίστησε τον κ. Καρίμοφ για την υποστήριξη που προσφέρει η χώρα του στο δίκαιο αγώνα του κυπριακού λαού για αποκατάσταση της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας του κυπριακού κράτους.

    Μετά την επίδοση των διαπιστευτηρίων οι δύο άνδρες είχαν ιδιαίτερη συνάντηση, κατά την οποία ο κ. Κυριακίδης ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Ουζμπεκιστάν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Εγινε επίσης ευρεία ανταλλαγή απόψεων για θέματα που αφορούν την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στον πολιτικό και εμποροοικονομικό τομέα, καθώς και για άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

    Ο Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν ανέφερε ότι η χώρα του επιθυμεί στενότερες διμερείς σχέσεις με την Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Δημοσιεύματα

    Λευκωσία,Κύπρος,29/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Φτηνή προσπάθεια" για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα κάποιων, χαρακτήρισε σήμερα ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού δημοσιεύματα που φέρουν την οικογένειά του να εμπλέκεται σε πράξεις αθέμιτου πλουτισμού.

    Διερωτούμενος κατά πόσο η κυκλοφορία ανώνυμης ανακοίνωσης σε ΜΜΕ, αναφορικά με το θέμα, και η δημοσίευσή της χρησιμοποιείται ως "φτωχός αντιπερισπασμός", ο κ. Κυπριανού είπε ότι γίνεται προσπάθεια σπιλώσεως του ονόματός του "για να αντιμεπτωπισθεί κάποια δυσκολία που κάποιοι αντιμετωπίζουν".

    Χαρακτηρίζοντας την πράξη αυτή ως "πολύ φθηνή προσπάθεια", ο κ. Κυπριανού εξέφρασε παράλληλα τη λύπη του γιατί όπως είπε, "τα ΜΜΕ ασχολούνται με ένα κείμενο ανώνυμο ενώ θα μπορούσαν κάλλιστα να διερευνήσουν και μετά να ασχοληθούν".

    "Είμαι υπέρ της πλήρους διαφάνειας από τους πάντες", τόνισε, επισημαίνοντας ότι είναι στη διάθεση των πάντων για όποια ανάκριση ή διερεύνηση, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα συμβάλει σε οποιαδήποτε προσπάθεια κουκουλώματος.

    Απευθυνόμενος στα ΜΜΕ ο κ. Κυπριανού ρώτησε εξάλλου, τί παράνομο έχει βρεθεί από τις πληροφορίες οι οποίες βγήκαν και διερωτήθηκε αν ο λόγος για τον οποίο ασχολούνται με αυτά είναι η διαπόμπευση του ιδίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [06] Κυπριακές Αερογραμμές - Αποτελέσματα Α' εξαμήνου

    Λευκωσία,Κύπρος,29/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σαφή βελτίωση παραουσιάζουν τα αποτελέσματα των Κυπριακών Αερογραμμών (ΚΑ) το πρώτο εξάμηνο του 1998, σε σύγκριση με το 1997, ενώ η Διοίκηση του Συγκροτήματος προβλέπει "αξιόλογα κέρδη" για ολόκληρο το 1998.

    Αυτά ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος των ΚΑ, Τάκης Κυριακίδης, σε διάσκεψη Τύπου για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 1998, χαρακτηρίζοντάς τα ως ικανοποιητικά και τέτοια, που επιτρέπουν "μεγαλύτερη αισιοδοξία για το μέλλον".

    Το Συγκρότημα παρουσίασε κατά το πρώτο εξάμηνο του 1998 ζημιές από εργασίες ύψους 651.000 λιρών, σε σύγκριση με 4,5 εκατομμύρια κατά την ίδια περίοδο πέρσι, ενώ τα συνολικά έσοδα του, εξαιρουμένης της συνδεδεμένης εταιρείας των αφορολογήτων ειδών, έφθασαν τα 62,7 εκατομμύρια λίρες, σημειώνοντας αύξηση 12% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 1997.

    Τα λειτουργικά έξοδα του Συγκροτήματος ήσαν 63,3 εκ. λίρες και σημείωσαν αύξηση 4.8% σε σχέση με πέρσι.

    Ο αριθμός των επιβατών που μετέφεραν οι ΚΑ και η Γιουροσύπρια κατά το πρώτο εξάμηνο του 1998 έφθασε τις 737 χιλιάδες, σημειώνοντας αύξηση 12,2%, ενώ το Συγκρότημα αύξησε το μερίδιό του στην αγορά, από 36,4% σε 36,9%.

    Ο κ. Κυριακίδης απέδωσε τα βελτιωμένα αποτελέσματα σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 1997 στην αύξηση των εσόδων και στο μειωμένο ρυθμό αύξησης των εξόδων, εξελίξεις που, όπως είπε, οφείλονται στη σταδιακή υλοποίηση του Σχεδίου Επιβίωσης και Ανάπτυξης "Απογείωση 2000", αλλά και σε εξωγενείς παράγοντες, όπως οι χαμηλές τιμές των καυσίμων και η ισχυρή στερλίνα.

    Ο Πρόεδρος των ΚΑ εξέφρασε την πρόβλεψη ότι στο τέλος του 1998 και οι τρεις εταιρείες του Συγκροτήματος (ΚΑ, Γιουροσύπρια και Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών) θα παρουσιάσουν "αξιόλογα κέρδη".

    Αναφερόμενος στην προετοιμασία του Συγκροτήματος για αντιμετώπιση του ανταγωνισμού, ο κ. Κυριακίδης είπε ότι άρχισε ήδη η λήψη μέτρων προς το σκοπό αυτό στα πλαίσια του Σχεδίου "Απογείωση 2000".

    Ειδικά για τις ΚΑ, τα έσοδά τους παρουσίσαν αύξηση κατά 5,1 εκ. λίρες και έφθασαν τα 56,1 εκ., ο αριθμός επιβατών αυξήθηκε κατά 8,6% και επιτεύχθηκε αύξηση της μέσης απόδοσης των ναύλων κατά 4,9%, ως αποτέλεσμα της αύξησης κατά 22% των επιβατών θέσης επιχειρηματία "Απόλλων".

    Τα έσοδα της Γιουροσύπρια αυξήθηκαν κατά 26,5%, φθάνοντας στα 10,5 εκ. λίρες και ο αριθμός επιβατών της αυξήθηκε κατά 29,4%, δηλαδή 148 χιλιάδες.

    Οσο δε αφορά τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών, αυτά παρουσίασαν αύξηση των πωλήσεων κατά 52% και έφθασαν τα 12,6 εκατ. λίρες.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κυριακίδης είπε ότι μέχρι το Μάρτιο του 1999 το μετοχικό κεφάλαιο της κυβέρνησης στις ΚΑ θα μειωθεί κάτω από το 70%, από περίπου 80% που είναι τώρα.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ανέφερε ότι "όπου χρειάζεται, θα μειωθούν τα ναύλα", διευκρινίζοντας ότι εξετάζεται από κοινού με την Ολυμπιακή το ενδεχόμενο μείωσης των ναύλων για Αθήνα. Ερωτηθείς, τέλος, για το σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης των ΚΑ, είπε ότι έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα 25 αιτήσεις, οι οποίες θα εξεταστούν.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [07] Πρόεδρος Κληρίδης - Επιστροφή - Δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,29/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στάση που τήρησε η διεθνής κοινότητα στην πρόταση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για συνομοσπονδία, αλλά σημείωσε παράλληλα ότι δεν είναι ικανοποιημένος στο θέμα της υλοποίησης των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

    Σε δηλώσεις του κατά την επιστροφή του στην Κύπρο από τη Νέα Υόρκη, όπου μετέβη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Κληρίδης διερωτήθηκε πόσο καιρό θα επιτρέπει ο διεθνής οργανισμός σε μία χώρα, όχι μόνο να μην εφαρμόζει τα ψηφίσματά του, αλλά να τα παραβιάζει κατάφωρα.

    Κυπριακό

    Σε ερώτηση εάν θα πρέπει να αναμένεται ο,τιδήποτε μετά από τις επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "ο Γενικός Γραμματέας μελετά κάποιες πρωτοβουλίες, τις οποίες δεν είναι έτοιμος ακόμη για να εξαγγείλει".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "σ' αυτό το στάδιο θα ήθελα πρώτα να ευχαριστήσω τους αρχηγούς των κομμάτων, των οποίων η συνεισφορά στο θέμα των επαφών υπήρξε εξαιρετική και αποδοτική".

    Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι "έχουμε συμφωνήσει ότι τα αποτελέσματα αυτά θα τα θέσουμε υπόψη του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο θα καλέσω στις 9 Οκτωβρίου κι εκεί θα παρθούν οι αποφάσεις".

    Κληθείς να αναφερθεί στις εκτιμήσεις του για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Αμερικανοί στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι "συνεχίζουν να καταβάλλουν προσπάθειες", προσθέτοντας ότι "είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι όχι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, διά του στόματος των Υπουργών Εξωτερικών και όχι των υπηρεσιακών εκπροσώπων, αφού συνεδρίασαν, σε συνεδρία που ήταν όλοι οι Υπουργοί Εξωτερικών παρόντες, και η Μάντλιν Ολμπραϊτ (ΗΠΑ), εξέδωσαν ένα ανακοινωθέν, στο οποίο καλούν και τις δύο πλευρές να συνεχίσουν ή να αρχίσουν εντατικές παρατεταμένες συνομιλίες, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    "Και ξέρουμε όλοι", τόνισε, "τί προνοούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε ότι αυτό έγινε μετά την επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Ισμαϊλ Τζεμ, και του Πρωθυπουργού της χώρας, Μεσούτ Γιλμάζ, "ο οποίος φυσικά είδε και τα μόνιμα μέλη και προσπάθησε να πείσει ότι η μόνη λύση είναι αυτή που προτείνει ο κ. Ντενκτάς".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους πυραύλους S300, ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε ότι στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, είπε ότι "τότε μόνο θα αναβληθεί η άφιξη των πυραύλων, εάν αρχίσουν συνομιλίες και αν τίθεται σε κίνδυνο η πρόοδος των συνομιλιών".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε ότι "αυτό εξυπακούει ότι πρέπει να υπάρχει πρόοδος".

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα ότι οι Αμερικανοί προωθούν μια συμφωνία ειδικά για τους πυραύλους μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε: "Το διάβασα κι εγώ στον Τύπο και με εξέπληξε".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε ότι "τέτοιο πράγμα δεν είχε λεχθεί σε μένα, στην εκεί παρουσία μου, ούτε από τον κ. Μίλερ, ούτε από τον κ. Χόλμπρουκ".

    Είπε, επίσης, ότι από αμερικανικής πλευράς, τους μόνους που είδε ήταν ο κ. Χόλμπρουκ και ο κ. Μίλερ, προσθέτοντας ότι "στο γεύμα που είχε δώσει ο κ. Κόφι Αναν, όπου παρακάθησα στο ίδιο τραπέζι με τον Πρόεδρο Κλίντον, μου απηύθυνε ο Πρόεδρος Κλίντον το ερώτημα τί πρέπει να κάνουμε στο Κυπριακό και του είπα τις γνωστές μας θέσεις".

    Σε ερώτηση εάν επεξεργάζονται οι Αμερικανοί κάποια φόρμουλα, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι δεν έχει κάτι τέτοιο υπόψη του.

    Κληθείς να αναφέρει εάν αναμένεται να τροχιοδρομηθούν κάποιες εξελίξεις από την επίσκεψη στη Νέα Υόρκη του κ. Ντενκτάς, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι απ' ότι γνωρίζει, ο κ. Ντενκτάς "θα έχει συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα και φυσικά ο Γενικός Γραμματέας θα μιλήσει και για την επανέναρξη των συνομιλιών, με βάση τα ψηφίσματα".

    Σε ερώτηση εάν υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι η τουρκική πλευρά θα ανταποκριθεί σε πρόσκληση για συνομιλίες στη βάση του ΟΗΕ, παρά το γεγονός ότι τονίζουν (οι Τούρκοι) πως οι μόνες συνομιλίες θα διεξαχθούν στη βάση της εγκαθίδρυσης συνομοσπονδίας, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε: "Χωρίς να λέω ότι έχω διαβεβαιώσεις, είναι μία θέση, την οποία ασφαλώς οι Τούρκοι θα κρατήσουν για αρκετό καιρό, λέγοντας ότι πρέπει να τους αναγνωρίσουμε το χωριστό κράτος, να προχωρήσουμε με βάση τη συνομοσπονδία".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι "δεν είναι καινούργια θέση, διότι και όταν έλεγαν ότι διαπραγματεύονταν ομοσπονδία, είναι συνομοσπονδία που διαπραγματεύονταν, διότι ζητούσαν πάντοτε αναγνώριση του Τ/κ ψευδοκράτους".

    Είπε, επίσης, ότι "θα εξαρτηθεί από τη διεθνή κοινότητα να μην δώσει καμία αφορμή που να τους δημιουργεί την εντύπωση ότι μπορεί να υπάρξει μια τέτοια διαδικασία, και είναι ίσως γι' αυτό που οι Υπουργοί Εξωτερικών των μονίμων μελών ξεκαθάρισαν αυτό το θέμα και ήταν επίκαιρο να το ξεκαθαρίσουν".

    Σε ερώτηση εάν είναι ικανοποιημένος από τη στάση της διεθνούς κοινότητας, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε ότι "σ' αυτό το θέμα ναι, είμαι ικανοποιημένος, στο παρόν στάδιο".

    Κληθείς να αναφέρει σε ποιό θέμα δεν είναι ικανοποιημένος, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε: "Υπάρχει ένα θέμα, το οποίο ήγηρα και στις ομιλίες μου: το θέμα της υλοποίησης των ψηφισμάτων του διεθνούς οργανισμού", δηλαδή "πόσο καιρό θα επιτρέπουν σε μία χώρα, όχι μόνο να μην εφαρμόζει, αλλά και κατάφωρα να παραβιάζει τα ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι αυτό το τόνισε κι ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης.

    Καταγγελίες Πουργουρίδη

    "Παρουσιαζόμαστε ως μία δημοκρατία της μπανάνας", τόνισε ο Πρόεδρος Κληρίδης, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο θέμα των καταγγελιών του βουλευτή και Προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής Χρήστου Πουργουρίδη, για αθέμιτο πλουτισμό αξιωματούχων.

    Σε ερώτηση εάν έχει ενημερωθεί για τις απαντήσεις που έδωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης στις καταγγελίες εναντίον του, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι γνωρίζει πως ο κ. Μιχαηλίδης απάντησε, αλλά επεσήμανε ότι "το κείμενο των απαντήσεων δεν το έχω υπόψη μου".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης πρόσθεσε: "Δεν ήθελα να ασχοληθώ με αυτά τα θέματα. Είχα άλλα θέματα, τα οποία θεωρούσα προτεραιότητα να ασχοληθώ και άλλωστε δεν είμαι εγώ που θα ασχοληθώ με το κείμενο. Το κείμενο έχει σταλεί στο Γενικό Ελεγκτή και ανάλογα με την επαλήθευση των στοιχείων θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε".

    Σε ερώτηση εάν θα αποφασίσει βάσει των πορισμάτων του Γενικού Ελεγκτή, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε "όχι", προσθέτοντας ότι η απόφασή του "δεν θα ακολουθήσει μόνο τα πορίσματα".

    Επεσήμανε, εξάλλου, ότι "δεν ξέρουμε ακόμη τί θα πεί ο Γενικός Ελεγκτής", προσθέτοντας ότι "μπορεί ο Γενικός Ελεγκτής ή ο Γενικός Εισαγγελέας να πουν ότι χρειάζεται κάποια περαιτέρω διερεύνηση. Εάν έτσι είναι, θα γίνει και αυτή", είπε.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε, ακολούθως, τα εξής: "Εκείνο το οποίο έχω να πω και θα το πω με έμφαση είναι ότι παρουσιαζόμεθα ως μία δημοκρατία της μπανάνας. Γιατί είναι ένα πράγμα το να καταθέσεις στοιχεία και να ζητήσεις να διερευνηθούν, αλλά είναι άλλο πράγμα διαρκώς να συζητείται το θέμα, προτού ακόμη τελειώσει η διερεύνηση κι επαλήθευση των στοιχείων".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε ότι "σε μία σοβαρή δημοκρατία, ναι, είναι δικαίωμα και του απλού πολίτη ακόμα, εάν έχει στοιχεία να τα καταθέσει προς διερεύνηση, αλλά όχι προτού διερευνηθούν τα στοιχεία να διεξάγεται συζήτηση, διότι θα καταλήξουμε σε ένα σημείο που κανένας άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του δεν θα θέλει δημόσιο αξίωμα".

    Είπε, επίσης, ότι "σήμερα μου είπαν κι εκνευρίστηκα γι' αυτό το πράγμα, ότι δημοσίευσαν στοιχεία για δύο οικόπεδα του Προέδρου Κυπριανού, τα οποία έχει ο άνθρωπος".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι "χάσαμε τη σοβαρότητά μας" και διερωτήθηκε: "Αποκλείεται ένας πολιτικός να έχει δύο οικόπεδα ή κι ένα οικόπεδο ή κι ένα σπίτι".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [08] ΟΗΕ - Μάλτα και Κιρζικστάν για Κύπρο

    Λευκωσία,Κύπρος,29/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Ανοικτή πληγή" χαρακτήρισε το Κυπριακό ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας Γκουίντο ντι Μάρκο, μιλώντας ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Ο κ. ντι Μάρκο σημείωσε ότι το Κυπριακό έχει πολιτικές επιπτώσεις κι επηρεάζει και την ασφάλεια, "πέραν από τις γεωγραφικές διαστάσεις του νησιού".

    "Μια λύση", είπε, "που να συνάδει με τα ψηφίσματα του Οργανισμού, μπορεί να επιφέρει διαρκή, θετική επίδραση για όλα τα ενδαφερόμενα μέρη στο πρόβλημα".

    Εξάλλου, ο Υπουργός Εξωτερικών του Κιρζικστάν Ιμάμ Αλίεβ, σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση, εξέφρασε την ανησυχία της χώρας του "για την κατάσταση στην Αφρική, και την απουσία προόδου στη Μέση Ανατολή, την Κύπρο και τη χερσόνησο της Κορέας".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ/ΜΜ)

    [09] Αναστασιάδης - Βρυξέλλες

    Λευκωσία,Κύπρος,29/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει αύριο ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, για να συμμετάσχει στην Τακτική Συνεδρίαση του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, ο κ. Αναστασιάδης αναμένεται να ενημερώσει το Συμβούλιο πάνω στις τρέχουσες εξελίξεις του Κυπριακού.

    Ο ΔΗΣΥ έχει ήδη αποστείλει ενημερωτικό σημείωμα στη Γραμματεία του ΕΛΚ. Στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου, που είναι το ανώτατο εκτελεστικό όργανο του ΕΛΚ και σε αυτό συμμετέχουν οι αρχηγοί των κομμάτων μελών του, είναι εγγεγραμμένα μεταξύ άλλων θέματα όπως "Το μέλλον και η ιδεολογική ταυτότητα του ΕΛΚ", "Η αίτηση της Μάλτας για ένταξη στην ΕΕ", "Η Αυστριακή Προεδρία της ΕΕ" και "Το εκλογικό πρόγραμμα του ΕΛΚ για τις Ευρωεκλογές του 1999".

    Τον κ. Αναστασιάδη θα συνοδεύει στις Βρυξέλλες ο Γενικός Διευθυντής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Λιβέρας.

    Ο κ. Λιβέρας θα συμμετάσχει επίσης στις συνεδριάσεις του Πολιτικού Γραφείου του ΕΛΚ την 1η και 2 Οκτωβρίου 1998.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [10] ΥΠΕΞ - Επαφές - Νέα Υόρκη

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,29/09/1998 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Μύριας Αντωνιάδου)

    Στη Νέα Υόρκη συνεχίζονται οι επαφές για το Κυπριακό μεταξύ αξιωματούχων που εμπλέκονται στις διαδικασίες εξεύρεσης λύσης.

    Σήμερα, ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, θα έχει γεύμα εργασίας με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

    Με τον κ. Κόρντοβεζ συναντήθηκε χθες και ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τόμας Μίλερ.

    Τον κ. Κόρντοβεζ καθώς και άλλους αξιωματούχους της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ θα συναντήσει την Πέμπτη ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, με τη διπλή του ιδιότητα ως Ειδικός Εκπρόσωπος της αυστριακής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ως αντιπρόσωπος της Βρετανίας.

    Υπάρχει δε το ενδεχόμενο ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ να συναντηθεί και με τον ΥΠΕΞ της Κύπρου.

    Βρετανική πηγή απέφυγε να αποκαλύψει το περιεχόμενο των επαφών του Σερ Ντέιβειντ και περιορίστηκε να αναφέρει ότι θα επικεντρωθεί σε μια σειρά θεμάτων που αφορούν το Κυπριακό.

    Ο Βρετανός αξιωματούχος δεν αναμένεται να επικεντρωθεί σε θέματα ασφάλειας, με τα οποία ασχολούνται οι Αμερικανοί, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνει αναφορά σε αυτά τα θέματα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΑ/ΜΜ)

    [11] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,29/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    1. Στις 13.20 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές (fixing) που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    ------------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα        Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά     Πώληση     Αγορά
    ------------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή         581,8000   584,1200    581,8000   586,7200
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα      1,7145     1,7213      1,7145     1,7253
    Δολάριο ΗΠΑ             2,0153     2,0233      2,0153     2,0273
    Στερλίνα                1,1782     1,1829      1,1782     1,1854
    Γερμ. Μάρκο             3,3752     3,3887      3,3752     3,3927
    
    ------------------------------------------------------------------
    

    2. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    ------------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    ------------------------------------------------------------------
                   Περιθώρια    |Ημ. Λήξης|     Περιθώρια    |Ημ. Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς  |
    --------------------------------------|---------------------------
    01 Μήνα     0,0100   0,0000 |02.11.98 | 0,0040   0,0010  |02.11.98
    02 Μήνες    0,0150   0,0000 |02.12.98 | 0,0050   0,0020  |02.12.98
    03 Μήνες    0,0200   0,0000 |04.01.99 | 0,0060   0,0020  |04.01.99
    06 Μήνες    0,0340   0,0000 |06.04.99 | 0,0090   0,0040  |06.04.99
    09 Μήνες    0,0510   0,0000 |02.07.99 | 0,0130   0,0040  |02.07.99
    12 Μήνες    0,0680   0,0000 |04.10.99 | 0,0170   0,0050  |04.10.99
    15 Μήνες    0,0890   0,0000 |03.01.00 | 0,0250   0,0050  |04.01.00
    18 Μήνες             0,0000 |03.04.00 |          0,0050  |03.04.00
    21 Μήνες             0,0000 |03.07.00 |          0,0040  |03.07.00
    24 Μήνες             0,0000 |02.10.00 |          0,0030  |02.10.00
    ------------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 29 September 1998 - 17:46:21 UTC