Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-09-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομήρου - Τσοχατζόπουλος
  • [02] Τσοχατζόπουλος - ΓΕΕΦ
  • [03] Greenpeace - Δημοσιογραφική διάσκεψη
  • [04] Υπουργός Παιδείας - 1η Οκτωβρίου
  • [05] Ξένοι ηγέτες - Συγχαρητήρια - Ανεξαρτησία
  • [06] Συνάντηση αντιπροσωπειών υπό ένταξη χωρών
  • [07] Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό
  • [08] ΓΓ ΟΗΕ - Ντενκτάς
  • [09] Κληρίδης - Μήνυμα - Ημέρα Ανεξαρτησίας
  • [10] Ψευδοκράτος - Επιστολή - ΟΗΕ
  • [11] Επέτειος Ανεξαρτησίας - ΕΔΕΚ
  • [12] Τσοχατζόπουλος - Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας
  • [13] Στεφανόπουλος - Εκδήλωση για Ανεξαρτησία
  • [14] Κυπριανού - Τσοχατζόπουλος
  • [15] Ενταξιακές διαπραγματεύσεις - Κύπρος
  • [16] Συνεδρίαση ΕΛΚ - Συμμετοχή Προέδρου ΔΗΣΥ
  • [17] Αναν - Πρόεδρος Κληρίδης - Ντενκτάς - Επαφές

  • [01] (Κ) Ομήρου - Τσοχατζόπουλος

    Λευκωσία,Κύπρος,30/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας Κύπρου και Ελλάδας είναι συνεχής τόνισε σήμερα ο Ελληνας Υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, προμηνύοντας ταυτόχρονα θετικότερες πρωτοβουλίες όσον αφορά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) τον επόμενο χρόνο.

    Από την πλευρά του, ο Κύπριος ομόλογός του, Γιαννάκης Ομήρου, επεσήμανε ότι οι τουρκικές απειλές αντιμετωπίζονται με αποφασιστικότητα, νηφαλιότητα και ψυχραιμία.

    Οι δυο Υπουργοί μιλούσαν στους δημοσιογράφους ύστερα από συνομιλίες τους στο Υπουργείο Αμυνας, των οποίων προηγήθηκαν συνομιλίες των αρμόδιων αντιπροσωπειών και κατά τις οποίες παρόντες ήταν ο Πρέσβης της Ελλάδας, Κυριάκος Ροδουσάκης και ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ, Δημήτριος Δήμου.

    Διευκρινίζοντας ότι σκοπός της επίσκεψής του, είναι η συμμετοχή στην επέτειο της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι συζητήθηκαν θέματα "που αφορούν τις δυο κυβερνήσεις και τα δυο Υπουργεία".

    Αυτά ήταν η "αποτελεσματικότερη συνεργασία στον τομέα της κοινής ασφαλειας και άμυνας" και τα σύγχρονα γεγονότα και ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή.

    Συζητήθηκαν επίσης, ανέφερε, οι μεγάλες αλλαγές που προβλέπονται σε επίπεδο πολιτικής της ΕΕ ύστερα και από τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών, τα οποία δίνουν μια νέα διάσταση στην πολιτική πλευρά και στις πολιτικές πρωτοβουλίες.

    Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, είπε ότι "είναι θέμα χρόνου πλέον", η ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών και η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, πρέπει η Κύπρος να λάβει από τώρα υπόψη τα νέα αυτά δεδομένα, ώστε να μπορέσει να τα αξιοποιήσει, δεδομένου ότι από ότι φαίνεται, όπως είπε, την επόμενη χρονιά θα υπάρξουν "πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις θετικότερες, όσον αφορά την προοπτική ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ".

    Ειδικότερα στον αμυντικό τομέα, είπε ότι "μας δόθηκε η δυνατότητα μα επισημάνουμε σημεία, ρυθμίσεις και πρωτοβουλίες, που είναι αναγκαίες, ώστε μέσα από τη διαρκή ενίσχυση της αμυντικής και αποτρεπτικής ικανότητας της Κύπρου και της Ελλάδας, να πετύχουμε τους στόχους της πολιτικής σταθερότητας, της ισορροπίας, και της συνεργασίας που είναι ανάγκη να ενισχυθούν, σε σχέση και με το ευρύτερο κλίμα αποσταθεροποίησης, που υπάρχει στην περιοχή".

    Ερωτηθείς κατά πόσο κομίζει θετική απάντηση σε αιτήματα του Αρχηγού της ΕΦ αναφορικά με τους εξοπλισμούς, ο κ. Τσοχατζόπουλος αρνήθηκε να απαντήσει, εξηγώντας ότι δεν αποτελούν αντικείμενο δημοσίων δηλώσεων, οι όροι κάτω από τους οποίους η συνεργασία των δυο Υπουργείων, κάνει "πραγματική τη διαρκή ενδυνάμωση της αποτρεπτικής δύναμης" των δυο χωρών.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ομήρου είπε ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών ήταν θέματα αμυντικής συνεργασίας των δυο χωρών, ενώ έγινε και μια ευρύτατη εκτίμηση των πολιτικών δεδομένων της συγκεκριμένης χρονικής συγκυρίας και θεμάτων συλλογικής αφάλειας στη Μεσόγειο.

    Οι δυο χώρες προωθούν "πολιτικές που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της ευρύτερης περιοχής", επεσήμανε και πρόσθεσε ότι η Κύπρος, λόγω της ευρωπαϊκής της προοπτικής, αναγορεύεται ως ένα "κομβικό σταθερό σημείο για την ανάπτυξη των πολιτικών της Ευρώπης προς την ευρύτρη περιοχή".

    Συζητήθηκε επίσης η αμυντική συνεργασία των δυο κρατών στα πλαίσια του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΔΕΑΧ), "που όπως γνωρίζετε, παραμένει μια κεντρική στρατηγική μας επιλογή", τόνισε ο κ. Ομήρου.

    Διαπιστώθηκε, πρόσθεσε, ότι "ο επιχειρησιακός συντονισμός ανάμεσα στα δυο επιτελεία βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα και συνεχώς αναβαθμίζεται, αλλά και ο πολιτικός διάλογος ανάμεσα στα δυο Υπουργεία είναι σταθερός και αδιάλειπτος".

    Ο κ. Ομήρου υπενθύμισε ότι η τελευταία σύσκεψη των Αθηνών και η πρόσφατη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, "ανέδειξαν σαν κεντρικούς στόχους της πολιτικής μας για την νέα περίοδο, μια έντονη προβολή του Κυπριακού ως προβλήματος εισβολής και κατοχής, ως ενός κατ' εξοχήν διεθνούς προβλήματος και παραβίασης του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία".

    Οι δυο Υπουργοί, πρόσθεσε, από κοινού διακηρύσσουν ότι "οι όποιες απειλές και η όξυνση που επιχειρεί η Τουρκία, αντιμετωπίζεται από εμάς με αποφασιστικότητα, νηφαλιότητα και ψυχραιμία".

    Η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει ότι είτε θα συμπορευθεί με τα νέες πραγματικότητες και με την πορεία προς την ενωμένη Ευρώπη, είτε θα παραμείνει στις αναχρονιστικές, νεοοθωμανικής νοοτροπίας πρακτικές και συμπεριφορές, κατέληξε ο Κύπριος Υπουργός Αμυνας. (ΚΥΠΕ/ΓΓ/μχ)

    [02] (Κ) Τσοχατζόπουλος - ΓΕΕΦ

    Λευκωσία,Κύπρος,30/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Επίσκεψη στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) πραγματοποίησε το μεσημέρι ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Ακης Τσοχατζόπουλος, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Αμυνας, Γιαννάκη Ομήρου.

    Τον κ. Τσοχατζόπουλο υποδέχθηκε στο προαύλιο του ΓΕΕΦ, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημήτρης Δήμου.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος επιθεώρησε άγημα της Ε.Φ. στη συνέχεια παρακάθησε σε σύσκεψη με τους αξιωματικούς του ΓΕΕΦ, ενώ αργότερα ο Αντιστράτηγος Δήμου επέδωσε στον Υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, τιμητική πλακέττα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [03] (Κ) Greenpeace - Δημοσιογραφική διάσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,30/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ενθαρρυντική, χαρακτήρισε η εκπρόσωπος της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace στην Κύπρο, Ειρήνη Κωνσταντίνου, την αναβολή για το τέλος του χρόνου της κατασκευής του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στην περιοχή Ακκιουγιου στην Τουρκία.

    Η κ. Κωνσταντίνου έκαμε τις δηλώσεις αυτές σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Χίλτον με την ευκαιρία της επίσκεψης του πλοίου "MV SIRIUS" στην Κύπρο.

    Η εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής οργάνωσης σημείωσε ότι η Greenpeace έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην εκστρατεία αυτή και για αυτό το λόγο το πλοίο θα επισκεφθεί και για δευτερη φορά την Τουρκία.

    Η κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι "υπάρχουν κάποια ευχάριστα νέα στο θέμα της ανέγερσης του πυρηνικού σταθμού στο Ακκιουγιου που βρίσκεται 120 χιλιόμετρα απο την Κύπρο διότι η τουρκικη Κυβέρνηση ακύρωσε για μια ακόμη φορά την κατακύρωση της προσφοράς για την ανέγερση του πυρηνικού σταθμού που επρόκειτο να γίνει τον Ιούνιο".

    Ανέφερε ότι η σχετική εκδήλωση της Greenpeace έγινε έξω από το Υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας από το πλήρωμα του SIRIUS μαζί με άτομα που εργάζονται στο γραφείο της Greenpeace στην χώρα.

    "Αυτη είναι η δεύτερη αναβολή μετά την πρώτη που είχε γίνει τον Φεβρουάριο του 1998, περίοδο κατά την οποία θα κατακυρώνονταν οι προσφορές και η μελλοντική απόφαση μεταφέρεται μέχρι το τέλος του χρόνου", σημείωσε.

    "Αυτό είναι ευχάριστο δίοτι βλέπουμε ότι πιέσεις από διεθνείς οργανώσεις όπως την Greenpeace, τοπικές οργανώσεις στην Τουρκία αλλά και οργανώσεις στον Καναδά και την Γερμανία έχουν επιφέρει αποτελέσματα", παρατήρησε ο κ. Κωνσταντίνου.

    "Η Τουρκία δέχεται συνεχώς πιέσεις όχι μόνο για την αναβολή του σταθμού αλλά και την ακύρωση των σχεδίων για την χρήση πυρηνικής ενέργειας στην Τουρκία", σημείωσε.

    Πρόσθεσε εξάλλου ότι το πλοίο "SIRIUS" κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Μεσόγειο για την παγκόσμια προστασία των ωκεανών ξεκινήσε από την Λισσαβώνα της Πορτογαλίας όπου έλαβε μέρος σε παγκόσμια διάσκεψη για την προστασία των ωκεανών.

    Στη συνέχεια αφού επισκέφθηκε την Μάλτα, την Ελλάδα, την Τουρκία, τον Λίβανο και το Ισραήλ έφθασε στην Κύπρο όπου θα παραμείνει μέχρι και τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου.

    Σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της περιοδείας του πλοίου στις χώρες αυτές πραγματοποιήθηκαν διάφορες εκστρατείες και διαμαρτυρίες με ιδιαίτερη έμφαση στα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι θάλασσες και οι ωκεανοί μας.

    Η εκπρόσωπος της Greenpeace στην Κύπρο ανέφερε ότι ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος θα επισκεφθεί το πλοίο την Κυριακή 4 Οκτωβρίου όπου θα του ζητηθεί η προώθηση του θέματος της Εκθεσης της Διεθνούς Τράπεζας για τον Ακάμα το συντομότερο δυνατό.

    Σημείωσε ότι η έκθεση αυτή έχει περάσει από την Βουλή των Αντιπροσώπων και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα χέρια του Υπουργού Γεωργίας ο οποίος μαζί με το Υπουργικό Συμβούλιο θα υποβάλει σχέδιο στην ολομέλεια της Βουλής για τελική έγκριση.

    Πρόσθεσε εξάλλου ότι η Greenpeace προωθεί υπόμνημα το οποίο καλεί την κυβέρνηση να προστατεύσει τον Ακάμα και να τον ανακηρύξει σε Εθνικό Πάρκο σύμφωνα με τις εισηγήσεις του σχεδίου της Διεθνούς Τράπεζας.

    Ανέφερε ότι το κοινό θα μπορεί να υπογράψει το υπόμνημα κατά τη διάρκεια των επισκέψεων του στο πλοίο στη Λεμεσό και Λάρνακα καθώς και κατά τη διάρκεια διαφόρων εκδηλώσεων της οργάνωσης στην Κύπρο.

    Σημείωσε ότι οι υπογραφές αυτές θα επιδοθούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα απαιτείται ο τερματισμός των παρανομιών στον Ακαμα.

    Προσθεσε εξάλλου ότι η Greenpeace έχει καλέσει τον Πρόεδρο Κληρίδη, το Υπουργικό Συμβούλιο και όλα τα μέλη της Βουλής να επισκεφθούν το πλοίο για να ενημερωθούν για τις εκστρατείες της οργάνωσης στην Κύπρο και στη Μεσόγειο να γνωριστούν με το πλήρωμα.

    Εξάλλου σε σύντομο χαιρετισμό του ο κυβερνήτης του πλοίου MV SIRIUS Peter Schwatz είπε ότι είχε την ευκαιρία να δει την τουριστική εξέλιξη στην Κύπρο και τόνισε ότι το νησί είναι πολύόμορφο και πρέπει να προστατευθεί.

    Στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση του ψηφιακού δίσκου του Κύπριου συνθέτη Ανδρέα Γιωργαλλίδη, με τίτλο "Της φύσης το νανούρισμα", τον οποίο έχει αφιερώσει στην Greenpeace.

    Το πλοίο θα είναι ανοικτό για το κοινό ανοικτό σήμερα το απόγευμα στο νέο Λιμάνιο της Λεμεσού από τις 3 μέχρι τις 7 το βράδυ και αύριο Πέμπτη από τις 10 μέχρι τις 1.00 μ.μ. και και από τις 3 μέχρι τις 7 μ.μ..

    Το Σάββατο και την Κυριακή 3 και 4 Οκτωβρίου θα βρίσκεται στο λιμάνι της Λάρνακας και θα είναι ανοικτό για το κοινό από τις 10 το πρωί μέχρι τις μια το μεσημέρι και από τις 3 μ.μ, μέχρι τις 7.00 μ.μ.

    Την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου μέλη του πληρώματος της Greenpeace θα βρίσκονται στην Πλατεία Ελευθερίας στην Λευκωσία και θα μαζεύουν υπογραφές για το υπόμνημα που θα αποσταλεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Το Σάββατο βράδυ στις 3 Οκτωβρίου η ώρα 6.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συναυλία στο χώρο συναυλιών στις Φοινικούδες στη Λάρνακα όπου θα ακουστούν ελληνικές και ξένες συνθέσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΧ)

    [04] (Κ) Υπουργός Παιδείας - 1η Οκτωβρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,30/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Η δημοκρατική πολιτεία μας, παρόλους τους κλυδωνισμούς και τα τράυματα που υπέστη στα 38 χρόνια ζωής της, αποτελεί το βασικότερο εχέγγυο της κρατικής μας υπόστασης, αναγνωριζόμενη διεθνώς", υπογράμμισε σε μήνυμά του με την ευκαιρία της 1ης Οκτωβρίου, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Λυκούργος Κάππας.

    Οπως σημείωσε ο κ. Κάππας, η διατήρηση και διασφάλιση της χώρας μας συνιστά την πιο μεγάλη πολιτική μας νίκη και δύναμη αντιπαράταξης στα επεκτατικά σχέδια του Τούρκου εισβολέα.

    Σημειώνοντας ότι η ψηλή βιοτική και μορφωτική στάθμη του λαού μας κατατάσσει την πατρίδα μας, σύμφωνα με έρευνα της Διεθνούς Τράπεζας, στη 16η θέση ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες, ανέφερε ότι οι θεσμοί της Κύπρου συμβάλλουν ώστε η χώρα να γίνει σεβαστή απ' όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα από τις χώρες τις Ενωμένης Ευρώπης, από τις οποίες η ενταξιακή μας πορεία έχει γίνει πια επίσημα αποδεκτή.

    Ο κ. Κάππας κάλεσε όλους να συστρατευθούν με όλες τις δυνάμεις τους για τη διαφύλαξη των δημοκρατικών θεσμών της πολιτείας μας και τόνισε ότι ιερό καθήκον όλων είναι όπως ενισχύσουμε την κρατική μας υπόσταση, που αποτελεί την προστατευτική μας ασπίδα στον αγώνα για εθνική και φυσική επιβίωση.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [05] (Κ) Ξένοι ηγέτες - Συγχαρητήρια - Ανεξαρτησία

    Λευκωσία,Κύπρος,30/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων απέστειλαν με την ευκαιρία της επετείου της ανεξαρτησίας της Κύπρου συγχαρητήρια τηλεγραφήματα και μηνύματα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

    Εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του, ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζιακ Σιράκ, εκφράζει την ευχή να βρεθεί σύντομα μια δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό και τονίζει την επιθυμία του για σύσφιξη των παραδοσιακών δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών.

    Παρόμοια τηλεγραφήματα απέστειλαν επίσης μεταξύ άλλων, η Βασίλισσα της Αγγλίας Ελιβάσετ, ο Πρόεδρος της Συρίας, Χάφεζ Αλ Ασαντ, ο Βασιλιάς του Μαρόκου Χασάν, ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Εζερ Βάιζμαν, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [06] (Κ) Συνάντηση αντιπροσωπειών υπό ένταξη χωρών

    Λευκωσία,Κύπρος,30/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι διαπραγματευτικές αντιπροσωπείες των υποψήφιων για ένταξη χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση συζήτησαν στο Νιεμπόροφ της Πολωνίας θέματα που αφορούν τη διαδικασία προετοιμασίας, την αξιολόγηση της πορείας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και τη μεθόδευση στενότερης συνεργασίας μεταξύ τους.

    Στη συνάντηση εντοπίστηκαν ως επιμέρους θέματα κοινού ενδιαφέροντος, το περιβάλλον, οι μεταφορές, η έρευνα και τεχνολογία και η δικαιοσύνη, καθώς και εσωτερικές υποθέσεις, θέματα για τα οποία συμφωνήθηκε να αναπτυχθεί περαιτέρω η συνεργασία και συντονισμένες δράσεις.

    Της κυπριακής αντιπροσωπείας ηγείτο ο συντονιστής των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, Γιώργος Βασιλείου.

    Οι επικεφαλής των διαπραγματευτικών αντιπροσωπειών είχαν χωριστές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Πολωνίας Jerzy Buzek και τον Υπουργό Εσωτερικών της χώρας Bronislaw Geremek.

    Ο κ. Βασιλείου είχε επίσης γεύμα με τον Πολωνό Αναπληρωτή Υπουργό Εωωτερικών, Andrzej Ananicz, τον οποίον ενημέρωσε μεταξύ άλλων, για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ο Πολωνός αξιωματούχος από την πλευρά του εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από το ΓΓ του ΟΗΕ για εξεύρεση ειρηνικής και βιώσιμης λύσης που να συνάδει με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και το ενδιαφέρον της για ομαλή συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την ΕΕ.

    Ο κ. Βασιλείου είχε επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο της Πολωνικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Tadeusz Marowiecki καθώς και με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γεώργιο Παπανδρέου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [07] Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,30/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Δεν υπάρχει τίποτε απολύτως το συγκεκριμένο από τις πρόσφατες διαβουλεύσεις στη Νέα Υόρκη, ούτε και πρόοδος σημειώθηκε σε τίποτε, εκτιμά ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Σπύρος Κυπριανού, μετά τη σημερινή ενημέρωση που είχε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, για τις επαφές του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε επίσης την άποψη ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν μπορούσε να κάνει άλλους χειρισμούς στο Κυπριακό από αυτούς που έκανε στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει για τα πεπραγμένα.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής εκτιμά ακόμα ότι στόχος των ΗΕ είναι η εξεύρεση κάποιας φόρμουλας για επανέναρξη των συνομιλιών ενώ οι ΗΠΑ στοχεύουν σε εξεύρεση τρόπου μη άφιξης των ρωσικών πυραύλων.

    Τόνισε κατηγορηματικά ότι μερικοί πρέπει να αντιληφθούν ότι η πλευρά μας δεν θα μετακινηθεί πέραν του "οδυνηρότατου συμβιβασμού" περί ομοσπονδίας που έκανε και επανέλαβε ότι η απόφαση για λύση του Κυπριακού θα ληφθεί στην Αγκυρα.

    Ο Κυπριανού ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου, θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη με τον οποίο θα ανταλλάξει απόψεις πριν διαμορφωθούν οι εισηγήσεις που θα καταθέσει στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στις 9 Οκτωβρίου.

    Επίσκεψη στην Αθήνα

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι αναχωρεί την Κυριακή για την Αθήνα μετά που απεδέκτηκε πρόσκληση των εκπαιδευτικών οργανώσεων Κύπρου και Ελλάδας να παραστεί σε εκδήλωση που διοργανώνει η ΟΥΝΕΣΚΟ, στην οποία θα μιλήσει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

    Κατά την εκεί παραμονή του θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Απόστολο Κακλαμάνη ενόψη της συνεδρίας των Προέδρων των ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων στις Βρυξέλλες στο τέλος Οκτωβρίου και θα συζητηθούν θέματα προώθησης του Κυπριακού και ιδιαίτερα σε επίπεδο Κοινοβουλίων για προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση αφού τα Κοινοβούλια των κρατών - μελών θα κληθούν να επικυρώσουν τη συμφωνία ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Χαρακτηρίζοντας την επικείμενη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό ως "σημαντική", σημείωσε ότι θα δοθεί η ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων "για το παρόν και το μέλλον" δεδομένης της κρίσιμης περιόδου στο Κυπριακό.

    "Για να ολοκληρώσω τα συμπεράσματά μου και να μπορέσει το κόμμα και εγώ να καταλήξουμε σε εισηγήσεις που θα υποβάλουμε στο ΕΣ, θα ήταν σωστό να ακούσω και τις απόψεις του κ. Σημίτη," δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Θέλω να πιστεύω, πρόσθεσε, ότι οι χειρισμοί του εθνικού θέματος θα είναι πλεόν "εντελώς συλλογικοί" σε αυτή τη φάση και στο μέλλον, σημειώνοντας ότι δεν διακρίνει καμία διάθεση αντιπολίτευσης από κανένα αλλά μια προσπάθεια από όλους για συναίνεση με βάση μια γραμμή που επιβάλλεται εκ των πραγμάτων.

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, είπε ότι μετά τη συνάντηση με τον Ελληνα Πρωθυπουργό θα πρέπει να ληφθούν κάποιες αποφάσεις για θέματα τακτικής και στρατηγικής.

    Κυπριακό

    Κληθείς να αξιολογήσει τις επαφές της Νέας Υόρκης, ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την εκτίμηση ότι "δεν υπήρξε πρόοδος σε τίποτε στη Νέα Υόρκη και ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ και οι Αμερικανοί τουλάχιστον θέλουν να δώσουν την εικόνα ότι μελετούν κάποιες νέες πρωτοβουλίες."

    "Δεν είμαι βέβαιος αν γνωρίζουν ποιές πρωτοβουλίες θα αναλάβουν", πρόσθεσε, και αναφέρθηκε σε προσπάθεια δημιουργίας κάποιου κλίματος.

    Εξέφρασε την άποψη ότι η τουρκική πλευρά δεν έχει λόγο να υποχωρήσει αφού δεν υπάρχει πολιτική απόφαση ούτε στις ΗΠΑ ούτε στην Ευρώπη να υποχρεωθεί η Τουρκία να αλλοιώσει τη στάση της.

    Υπογράμμισε ακόμα ότι η απόφαση για επίλυση του Κυπριακού θα ληφθεί στην Αγκυρα και όχι στην Τ/κ πλευρά, και χαρακτήρισε τον Τ/Κ ηγέτη "έξυπνο, πεπειραμένο πολιτικό, που είναι εξτρεμιστής και φανατικός."

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "κάποιοι πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν πάμε πέραν της ομοσπονδίας" την οποία χαρακτήρισε ως "οδυνηρότατο συμβιβασμό" και προειδοποίησε για την έννοια της λέξης "διζωνική" ζητώντας και ερμηνεία του όρου.

    Οι δύο εγγυήτριες δυνάμεις έχουν ευθύνη, πρόσθεσε, να επαναφέρουν την τάξη που ίσχυε και που ισχύει.

    "Εάν αυτό δεν είναι ρεαλιστικό, τότε οι ΗΠΑ και η Βρετανία ή οποιοσδήποτε άλλος, ας πιέσουν την Τουρκία να δεχθεί το συμβιβασμό μας και να συζητήσουμε στη βάση του δικού μας συμβιβασμού," είπε.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι "δεν μπορεί να γίνει διάλογος χωρίς προηγουμένως την εξεύρεση κοινού εδάφους σε βασικά θέματα," σημειώνοντας την εμμονή της τουρκικής πλευράς στους απαράδεκτους όρους της για αποδοχή της συνομοσπονδίας.

    Σε ερώτηση κατά πόσο είναι ικανοποιημένος από τους χειρισμούς του Προέδρου Κληρίδη στη Νέα Υόρκη, απάντησε χαρακτηριστικά "από την ενημέρωση που είχα σήμερα, δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να γίνει άλλος χειρισμός, εκτός αν υπάρχουν πράγματα που δεν γνωρίζω."

    Απαντώντας άλλη ερώτηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν βλέπει τίποτε το συγκεκριμένο από τις επαφές της Νέας Υόρκης και πρόσθεσε "νομίζω ότι στόχος των ΗΠΑ είναι να βρεθεί μια φόρμουλα να μην έρθουν οι πύραυλοι ενώ οι Τούρκοι δεν δέχονται να συζητήσουν το θέμα και από πλευράς ΗΕ να βρεθεί κάποια φόρμουλα να επαναρχίσει ο διάλογος."

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [08] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Ντενκτάς

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,30/09/1998 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μύριας Αντωνιάδου)

    "Πολύ καλή" χαρακτήρισε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς τη συνάντηση που είχε σήμερα με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν στη Νέα Υόρκη, αποφεύγοντας όμως να προβεί σε περαιτέρω σχόλια. Η συνάντηση κράτησε 35 περίπου λεπτά.

    Η συνάντηση του Ραούφ Ντενκτάς με τον Αμερικανό Προεδρικό Απεσταλμένο για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα αναβλήθηκε για την Παρασκευή.

    Εκκρεμούν εξάλλου οι υπόλοιπες συναντήσεις που αναμένεται να έχει στη Νέα Υόρκη ο Τ/Κ ηγέτης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ/ΓΠ)

    [09] (Κ) Κληρίδης - Μήνυμα - Ημέρα Ανεξαρτησίας

    Λευκωσία,Κύπρος,30/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να χαράξουν στρατηγική που θα πείσει την τουρκική πλευρά να επανέλθει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων χωρίς αλλαγή της βάσης των συνομιλιών και μέσα στα πλαίσια των δύο συμφωνιών υψηλού επιπέδου καθώς και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

    Τόνισε ότι η Ε/κ πλευρά θα κάνει ό,τι μπορεί για να βρεθεί μια λύση μέσα στις παραμέτρους που έχουν καθορίσει οι αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, και προειδοποίησε ότι μια λύση συνομοσπονδίας, όπως προτείνει η Τ/κ πλευρά, θα έχει αρνητικές συνέπειες για τον κυπριακό λαό και θα διαχωρίσει ουσιαστικά την Κύπρο.

    Σε μήνυμά του για την ημέρα ανεξαρτησίας της Κύπρου, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι η επέτειος τιμάται φέτος "σε μια περίοδο κατά την οποία η τουρκική πλευρά δημόσια διακηρύσσει πλέον ότι επιδιώκει λύση συνομοσπονδίας στο κυπριακό πρόβλημα".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι την πολιτική αυτή ζητούσε υποκριτικά εδώ και πολλά χρόνια η Τουρκία και ο Τ/Κ ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς με επιδίωξη την αναγνώριση της ούτω καλούμενης "Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου", κάτι που οι προκάτοχοί του Προέδρου απέρριψαν, όπως και ο ίδιος.

    "Τυχόν αποδοχή της λύσης της συνομοσπονδίας θα είχε τις ακόλουθες αρνητικές συνέπειες:

    Πρώτο: Το μόνιμο ουσιαστικό διαχωρισμό της Κύπρου, που θα υλοποιηθεί με την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αντικατάστασή της από δύο ξεχωριστά κρατίδια τα οποία θα έχουν ειδικές σχέσεις με την Ελλάδα και την Τουρκία, δηλαδή με δύο προτεκτοράτα.

    Δεύτερο: Την απομάκρυνση, ακόμα περισσότερο, της μιας κοινότητας από την άλλη και την υποδαύλιση ενός αυξανόμενου, μεταξύ τους, ανταγωνισμού.

    Τρίτο: Τη δημιουργία νομικής βάσης που θα επιτρέπει στο μέλλον τη διάλυση της συνομοσπονδίας και την αντικατάστασή της από δύο ξεχωριστά κράτη.

    Τέταρτο: Την αύξηση της τριβής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με μεγαλύτερους κινδύνους σε βάρος της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, επεσήμανε ότι "χωρίς αμφιβολία, η υλοποίηση αυτής της πρότασης της τουρκικής πλευράς μόνο ζημιά θα προκαλούσε στον κυπριακό λαό, Ε/Κ, Τ/Κ, Μαρωνίτες, Αρμενίους και Λατίνους.

    Τόνισε ότι μια λύση συνομοσπονδίας βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τη δική μας, πάγια πολιτική της ενοποίησης του λαού και της χώρας, που υποστηρίζεται επίσης, από τη διεθνή κοινότητα μέσα από αποφάσεις και ψηφίσματα του ΟΗΕ."

    Η δική μας πλευρά, είπε, "θα κάνει ό,τι μπορεί για να βρεθεί μια λύση μέσα στις παραμέτρους που έχουν καθορίσει οι αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ".

    Ωστόσο, η δική μας πολιτική βούληση προς αυτή την κατεύθυνση δεν είναι αρκετή, είπε, αλλά εκείνο που, "πολύ περισσότερο χρειάζεται είναι μια πιο αποφασιστική παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας προς την κατεύθυνση της τουρκικής πλευράς". Επίσης η τουρκική πλευρά πρέπει να αποκτήσει την πολιτική βούληση για λύση, την οποία δεν διαθέτει, όπως έχουν διαπιστώσει και τα ίδια τα ΗΕ.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα και ιδιαίτερα τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, "πρέπει να χαράξουν στρατηγική που θα πείσει την τουρκική πλευρά να επανέλθει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων χωρίς αλλαγή της βάσης των συνομιλιών και μέσα στα πλαίσια των δύο συμφωνιών υψηλού επιπέδου καθώς και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ".

    Προειδοποίησε ότι "αν δεν βρεθούν τρόποι να αποδεχθεί η τουρκική πλευρά μια τέτοια πολιτική θα πρέπει το Συμβούλιο Ασφαλείας να λάβει κατά της Τουρκίας τα μέτρα που προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ".

    Εμείς, είπε, "θα συνεχίσουμε να είμαστε εποικοδομητικοί και έτοιμοι να συζητήσουμε κάθε ιδέα ή πρόταση μέσα στα πλαίσια που καθόρισαν τα ΗΕ με σταθερό στόχο την επανένωση του μοιρασμένου νησιού μας, την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους κατοίκους του, την κατοχύρωση της ασφάλειας της Κύπρου και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ".

    Αναφερόμενος στο θέμα της ασφάλειας, ο Πρόεδρος Κληρίδης διακήρυξε την ετοιμότητα της πλευράς μας να συζητήσει "κατά προτεραιότητα το θέμα της ασφάλειας με στόχο την τελική αποστρατικοποίηση του νησιού". Ωστόσο, είπε, μπορούν σταδιακά να προηγηθούν μέτρα που αφορούν σε διάφορες πτυχές του θέματος.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "οραματιζόμαστε μιαν ειρηνική, αποστρατικοποιημένη και ανεξάρτητη Κύπρο, που θα βοηθήσει στη σφυρηλάτηση ισχυρών φιλικών δεσμών και στενής συνεργασίας μεταξύ όλων των κρατών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας".

    Ωστόσο, συνέχισε, "θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί αυτό το όραμα η ισχυρή και απειλητική παρουσία των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων που βρίσκονται σε επιθετική διάταξη στη βόρεια Κύπρο και τα οποία έχουν τη δυνατότητα ταχύτατης κάλυψης και ενίσχυσής τους από την κοντινή Τουρκία".

    Αυτή η κατάσταση, είπε, "προκαλεί ανασφάλειες, υποδαυλίζει την κούρσα των εξοπλισμών, δημιουργεί εντάσεις και γενικά καλλιεργεί κλίμα επικίνδυνο για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή".

    Αυτή η κατάσταση, τόνισε, "μας αναγκάζει να ασκήσουμε το δικαίωμα της άμυνας, που άλλωστε η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει ότι έχουμε" και πρόσθεσε ότι "είναι αμετάκλητη η απόφασή μας να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την άμυνά μας με κάθε αμυντικό όπλο που εμείς θεωρούμε ότι μεγιστοποιεί την ασφάλειά μας".

    Αυτό το στόχο, είπε, "εξυπηρετεί και η εφαρμογή του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Κύπρου - Ελλάδας, για το οποίο εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς την κυβέρνηση και το λαό της Ελληνικής Δημοκρατίας".

    Στο μεταξύ, είπε, "θα συνεχίσουμε την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, όπως την έχουμε προγραμματίσει, και ανεξάρτητα από την κατάσταση του κυπριακού προβλήματος".

    Στο σημείο αυτό, επανέλαβε την πρόσκληση της πλευράς μας προς την Τ/κ κοινότητα να "συμμετάσχει ισότιμα με την Ε/κ, στην αντιπροσωπεία της Κύπρου που διαπραγματεύεται την ένταξη στην ΕΕ".

    Επίσης απηύθυνε έκκληση προς τους Τ/Κ να "εντείνουν τον αγώνα τους για επανένωση του μοιρασμένου νησιού μας. Μια ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία, αποστρατικοποιημένη και ασφαλής, ενταγμένη στην ΕΕ, θα ωφελήσει όλους τους πολίτες, ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλει ουσιαστικά στην εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης ευχαρίστησε τους ΥΠΕΞ των πέντε Μονίμων Μελών του ΣΑ του ΟΗΕ και το ΓΓ για τη συζήτηση στις 24 Σεπτεμβρίου και τη δήλωση με την οποία ζητούν να επαναρχίσει γρήγορα μια διαρκής διαδικασία άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    Ευχαρίστησε όλα τα κράτη και τις πολιτικές προσωπικότητες που με δημόσιες δηλώσεις και άλλες διπλωματικές ενέργειές τους ενισχύουν πολιτικά και ηθικά τη νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τους τουρκικούς εκβιασμούς και τις απειλές και να προωθήσει τόσο την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ όσο και την εξεύρεση λύσης του κυπριακού προβλήματος, δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργήσιμης στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [10] (Κ) Ψευδοκράτος - Επιστολή - ΟΗΕ

    Ηνωμένα Εθνη,ΗΠΑ,30/09/1998 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μύριας Αντωνιάδου)

    Την κυριαρχία και δικαιοδοσία της κυπριακής κυβέρνησης σε ολόκληρη την Κύπρο, αμφισβητεί το ψευδοκράτος σε επιστολή προς το ΓΓ του ΟΗΕ, την οποία διαβίβασε η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Τουρκίας στο διεθνή οργανισμό (ημερ. 25/9).

    Η επιστολή αποτελεί απάντηση στις επιστολές της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στον ΟΗΕ, ημερομηνίας 26/8 και 15/9) σχετικά με τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη.

    Το ψευδοκράτος υποστηρίζει ότι πτήσεις των τουρκικών πολεμικών πραγαματοποιούνται με δήθεν "άδεια" των παράνομων "αρχών" ενώ υποστηρίζει ότι η κυριαρχία και δικαιοδοσία της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Δημοκρατίας πάνω σε ολόκληρη τη χώρα αποτελεί "μύθο".

    Στην επιστολή του το ψευδοκράτος επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς του ότι η πρόταση Ντενκτάς στοχεύει σε μια "δίκαιη και βιώσιμη λύση" του Κυπριακού και υποστηρίζει ότι η Ε/κ πλευρά κλιμακώνει την ένταση στο νησί.

    Επίσης αναφέρεται στις στρατιωτικές ασκήσεις "Νικηφόρος" και "Τοξότης" τον ερχόμνεο μήνα και τις πληροφορίες για συμμετοχή ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών και για να στηρίξει τις θέσεις του παραθέτει δήλωση του Υπουργού Αμυνας Γιαννάκη Ομήρου ότι θα ήταν άστοχη οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής σχεδίων.

    Ο Τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος ζήτησε όπως η επιστολή κυκλοφορήσει ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [11] (Κ) Επέτειος Ανεξαρτησίας - ΕΔΕΚ

    Λευκωσία,Κύπρος,30/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Στον αγώνα μας για σωτηρία της Κυπριακής Δημοκρατίας και επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού, η ολόπλευρη συνεργασια με την Ελλάδα, αποτελεί το μόνο σταθερό στήριγμα και την πηγή αισιοδοξίας και ελπίδας για ένα ελεύθερο μέλλον μέσα στα πλαίσια της ευρωπαϊκής οικογένειας".

    Αυτό υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ με την ευκαιρία της επετείου της ανεξαρτησίας της Κύπρου, προσθέτοντας ότι "για 24 και πλέον χρόνια μας βαραίνει η τραγωδία της κατοχής και της παραβίασης κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου από την Τουρκία".

    "Ο κυπριακός ελληνισμός τιμά την επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας μέσα σε συνθήκες συνεχιζόμενης κατοχής μεγάλου τμήματος της πατρίδας μας και παραβίασης των δικαιωμάτων του λαού μας".

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, "μπροστά στην αδιαλλαξία και τα αδιέξοδα δεν έχουμε άλλη οδό από την ανάδειξη μιας ολοκληρωμένης διεκδικητικής εθνικής στρατηγικής τόσο στο πολιτικό - διπλωματικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο της ενίσχυσης της άμυνάς μας, στα πλαίσια του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου".

    Τέλος, η ΕΔΕΚ καλεί τους Τ/Κ που κι' αυτοί ζουν τις τραγικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής, όπως επισημαίνει σε κοινό αγώνα ενάντια στην κατοχή για μια Κύπρο ελεύθερη, ανεξάρτητη, ενωμένη και ειρηνική.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [12] (Κ) Τσοχατζόπουλος - Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας

    Λευκωσία,Κύπρος,30/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τη συμπαράσταση της Ελλάδας στον αγώνα της Κύπρου για ελευθερία, επανέλαβε και σήμερα ο Ελληνας Υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχαζόπουλος, σε συνάντηση που είχε το απόγευμα με τα μέλη της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τάκης Χατζηδημητρίου, υποδεχόμενος τον κ. Τσοχατζόπουλο τόνισε ότι η παρουσία του Υπουργού Εθνικής Αμυνας στις εκδηλώσεις για την επέτειο της ανεξαρτησίας "αποτελεί έκφραση της απόφασης της Ελλάδας να προσφέρει κάθε δυνατή υποστήριξη για την αποκατάσταση της ενότητας και της κυριαρχίας της Δημοκρατίας πάνω σε ολόκληρο το νησί".

    Ο κ. Χατζηδημητρίου υπογράμμισε ότι η τουρκική κατοχή αποτελεί "μια βάναυση παραβίαση του διεθνούς δικαίου, μιαν αφόρητη πρόκληση εναντίον του Ελληνισμού και έναν απέραντο πόνο για όλους τους Κυπρίους".

    Τόνισε εξάλλου, ότι ο αγώνας για την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο αφορά ολόκληρο τον πληθυσμό ανεξάρτητα από φυλή και θρησκεία και αποσκοπεί στην κοινή ευτυχία όλων, Ε/Κ, Τ/Κ, Μαρωνιτών και Αρμενίων.

    "Αυτό είναι και το μήνυμα που εκπέμπει η αποτρεπτική έννοια της αμυντικής μας θωράκισης", σημείωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι "καθημερινά δεχόμαστε όλο και εντεινόμενες απειλές από την Τουρκία και τους εδώ εκπροσώπους της".

    Τόνισε όμως ότι "οι απειλές δεν μας φοβίζουν ούτε μας κάμπτουν" και σημείωσε ότι προσβλέπουμε με εμπιστοσύνη στους χειρισμούς και στις αποφάσεις των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου και είπε ότι "είμαστε βέβαιοι ότι έχουν πλήρη συναίσθηση των ευθυνών τους έναντι της Κύπρου και της Ελλάδας".

    Αυτό καταδεικνύεται με τη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου μέσα στα πλαίσια του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, είπε ο κ. Χατζηδημητρίου, τονίζοντας ότι "αναμένουμε πως εφόσον το Κυπριακό παραμένει άλυτο θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο".

    Επεσήμανε επίσης, ότι "η Τουρκία φαίνεται δυσαρεστημένη από την ύπαρξη κοινού αμυντικού δόγματος. Ομως την Ελλάδα στην Κύπρο και στην περιοχή την έφερε η τουρκική κατοχή και η επεκτατική της νοοτροπία", πρόσθεσε.

    Σημείωσε εξάλλου, ότι όταν διασφαλισθεί η σωτηρία του κυπριακού ελληνισμού, είναι δυνατόν οι σχέσεις όλων των χωρών της περιοχής να πάρουν άλλη μορφή και να αποβούν επωφελείς για όλους τους λαούς.

    Τέλος, ο κ. Χατζηδημητρίου ανέφερε στον Υπουργό Εθνικής Αμυνας ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας αναμένει την αντίστοιχη ελλαδική Επιτροπή στην Κύπρο και ζήτησε τη μεσολάβησή του για πραγματοποίηση της συνάντησης αυτής.

    Από την πλευρά του, ο κ. Τσοχατζόπουλος ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία στα 38 χρόνια της ύπαρξής της ανεδείχθη ξεχωριστή παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο και έτυχε αναγνώρισης. Συγχρόνως όμως, είπε, στα 24 τελευταία χρόνια δεν κατέστη δυνατό να επιβάλει το διεθνές δίκαιο απέναντι στην εισβολή και κατοχή.

    Σημείωσε εξάλλου, ότι λόγω αυτής της συνεχιζόμενης κατοχής έχουμε ουσιαστικά μια διαρκή, εμφανέστατη απειλή, έναντι στην ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε επιθετική βλέψη απέναντι στον τουρκικό λαό και είπε ότι ούτε υπάρχει άρνηση για ειρηνική συνύπαρξη με τους Τ/Κ στο νησί.

    Είπε εξάλλου, ότι δεν θα διαιωνιστεί η διαίρεση της Κύπρου με τη γραμμή του Αττίλα και γι' αυτό σε δύο επίπεδα κατευθύνουμε τις συλλογικές μας προσπάθειες.

    "Ελλάδα και Κύπρος έχουμε ταχθεί σε μια κοινή άμυνα, σε μια κοινή αποτρεπτική πολιτική έναντι κάθε εξωτερικής απειλής", σημείωσε.

    Τον κ. Τσοχατζόπουλο καλωσόρισαν και τα μέλη της Επιτροπής τονίζοντας τη σημασία της επίσκεψής του στην Κύπρο καθώς και της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

    Τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας συνόδευαν ο Υπουργός Αμυνας της Κύπρου, Γιαννάκης Ομήρου, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Κυριάκος Ροδουσάκης και άλλοι υπηρεσιακοί και στρατιωτικοί παράγοντες.

    Τέλος, η Επιτροπή δώρισε στον κ. Τσοχατζόπουλο ένα πίνακα ως αναμνηστικό δώρο, στον οποίο απεικονίζεται εκκλησία στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [13] (Κ) Στεφανόπουλος - Εκδήλωση για Ανεξαρτησία

    Λευκωσία,Κύπρος,30/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σε τιμητική εκδήλωση για την ημέρα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα παραστεί αύριο 1 Οκτωβρίου, 38η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου, ο Ελληνας Πρόεδρος, Κωστής Στεφανόπουλος.

    Ομιλητής στην εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και την κυπριακή Πρεσβεία θα είναι ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα, Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Αντώνιος Δανάσσης - Αφεντάκης.

    Θα ακολουθήσει σύντομο μουσικό πρόγραμμα αφιερωμένο στην Κύπρο με το συνθέτη Μάριο Τόκα και τους τραγουδιστές Μανώλη Μητσιά και Κώστα Χατζηχριστοδούλου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [14] (Κ) Κυπριανού - Τσοχατζόπουλος

    Λευκωσία,Κύπρος,30/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού, είχε νωρίς το βράδυ στη Βουλή ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Στη συνάντηση, ύστερα από την οποία δεν έγιναν οποιεσδήποτε δηλώσεις, παρόντες ήταν και ο Κύπριος Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου, ο Πρέσβης της Ελλάδας, Κυριάκος Ροδουσάκης και ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ, Αντιστράτηγος Δημήτριος Δήμου.

    Στις 8.00 το βράδυ ο κ. Τσοχατζόπουλος θα παραστεί σε εκδήλωση για παρουσίαση του λευκώματος "Για την Κύπρο", στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στην Αθαλάσσα και στη συνέχεια θα παρακαθήσει σε δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Κύπριος ομόλογός του.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [15] (Κ) Ενταξιακές διαπραγματεύσεις - Κύπρος

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,30/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι (Πρέσβεις) των 15 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν, κατ' αρχήν σήμερα στις Βρυξέλλες να ξεκινήσουν στις 10 Νοεμβρίου οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις ένταξης με τις έξι υποψήφιες χώρες (Κύπρο, Εσθονία, Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβενία).

    Η οριστική απόφαση θα ληφθεί από τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προφανώς την προσεχή Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, μετά την προγραμματισμένη πολιτική συζήτηση για τη διεύρυνση και την εξέταση της έκθεσης της Επιτροπής για την πορεία εξέτασης του κοινοτικού κεκτημένου.

    Πάντως, η σημερινή συμφωνία των μονίμων αντιπροσώπων προδικάζει και την απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών, διαφορετικά η χώρα που θα είχε επιφυλάξεις θα τις εξέφραζε από σήμερα.

    Εκτός από την πολιτική συζήτηση, η διεύρυνση θα αποτελέσει βασικό θέμα συζήτησης και στη συνεδρίαση των Υπουργών στις 26 Οκτωβρίου, όπου θα καθορισθεί και η διαπραγματευτική θέση της Κοινότητας.

    Με τη λήψη της οριστικής απόφασης του Συμβουλίου Υπουργών η αυστριακή προεδρία θα προσκαλέσει τους ΥΠΕΞ των έξι υποψηφίων χωρών στις 10 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες για την επίσημη ένταξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, στους επτά τομείς του κοινοτικού κεκτημένου που παρουσιάζουν και τα λιγότερα τεχνικά προβλήματα.

    Για την πορεία εξέταση του κεκτημένου ενημέρωσε σήμερα και τους συναδέλφους του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο αρμόδιος Επίτροπος για τη διεύρυνση, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ.

    Ο Ολλανδός Επίτροπος τόνισε ότι η διαδικασία προχωράει με πολύ ικανοποιητικό ρυθμό, ενώ υποστήριξε ότι οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν 10 Νοεμβρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΧ)

    [16] (Κ) Συνεδρίαση ΕΛΚ - Συμμετοχή Προέδρου ΔΗΣΥ

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,30/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης έλαβε σήμερα το απόγευμα μέρος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Ευρωβουλής, στις Βρυξέλλες.

    Στη συνάντηση αυτή έλαβαν μέρος οι περισσότεροι αρχηγοί των χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μεταξύ των οποίων και ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Κλωντ Γιούνκερ, καθώς και οι Προέδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χιλ Ρόμπλες.

    Στην παρέμβασή του, ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε το ΕΛΚ για τις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού και αναφέρθηκε στην αδιαλλαξία της Τουρκίας, που κορυφώθηκε με την πρόσφατη πρότασή της για συνομοσπονδία.

    Μια πρόταση, όπως είπε, που βρίσκεται εκτός γράμματος και πλαισίου της διεθνούς κοινότητας σε ότι αφορά στη μορφή λύσης του Κυπριακού, ενώ βρίσκεται σε αντίθεση με όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ περί δικοινοτικής και διζωνικής ομοσπονδίας.

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κυκλοφόρησε και ενημερωτικού χαρακτήρα έγγραφο του ΔΗΣΥ για το Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΜ/ΜΧ)

    [17] (Κ) Αναν - Πρόεδρος Κληρίδης - Ντενκτάς - Επαφές

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,30/09/1998 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μύριας Αντωνιάδου)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης και ο Τ/Κ ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, εξέφρασαν υποστήριξη προς πρόταση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για επαφές της Ειδικής Αντιπροσώπου του στην Κύπρο με τις δυο πλευρές στο νησί, για μείωση της έντασης και επίτευξη πρόδου στο Κυπριακό.

    Υποσχέθηκαν δε να συνεργαστούν κατά ένα εποικοδομητικό και ευέλικτο τρόπο.

    Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του Εκπροσώπου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Φρεντ Εκχαρτ, η οποία εκδόθηκε ύστερα από τη σημερινή συνάντηση του Τ/Κ ηγέτη με το ΓΓ στη Νέα Υόρκη.

    Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι κατά τις επαφές του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη στη Νέα Υόρκη, ο κ. Αναν πρότεινε μια διαδικασία επαφών της Ειδικης Αντιπροσώπου του, Αν Χέρκους, "με τις δυο πλευρές, με στόχο τη μείωση της έντασης και την προώθηση προόδου προς μια δίκαιη και μόνιμη διευθέτηση".

    Προστίθεται δε ότι "οι δυο ηγέτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς μια τέτοια διαδικασία και υποσχέθηκαν να συνεργαστούν, κατά τρόπο εποικοδομητικό και ευέλικτο".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΓ/ΜΧ)
    (Γ.Γ.)

    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 30 September 1998 - 18:46:10 UTC